Prohledat tento blog

středa 8. února 2023

Zemětřesení, válka a papoušek



   Turecko a Sýrii postihlo zemětřesení - tisíce lidí je mrtvých, desetitisíce raněných. Hledáme-li viníka takové tragédie, můžeme se zlobit jenom na Přírodu.  Nebo, kdo chce, tak na Boha. Na Alláha. A taky na lidi, kteří, aby při stavbě domů ušetřili, dávali do betonu málo cementu, málo železných prutů. Ty stavitele snad ještě potrestat můžeme - ale to je všechno. A ustavíme, tedy Turci ustaví, vládní komisi, která bude dohlížet na poctivou  nových domů. Než se komise opět zkorumpuje.



Ukrajina
   Když ty počty obětí porovnáme s válkou na Ukrajině zjistíme, že ta válka vzala snad desetinásobek životů. Nechce se mi to počítat - je to jedno. A nemůže za ní příroda. Tedy jen nepřímo - protože dovolila druhu Homo Sapiens se vyvinout a svévolně se prohlásit za Pána tvorstva. Aby Homo Sapiens nezničil na Zemi všechno, má od přírody dar sebedestrukce. Když nevybuchují sopky, nevalí se na nás vlny tsunami a není zemětřesení tak si vymýšlíme vraždy, války a podobné kratochvíle, které slouží ke zmenšování populace. Nebýt toho, asi by už tu byla vyžraná kamenitá poušť kde by se pohybovaly nepočetné tlupy zbídačelých lidí, kteří by patrně nepěstovali sborový zpěv a balet, ale snažili se přežít a pokud by jim zbyla nějaké energie, tak se i  rozmnožit.  A začít znova.

   Pokud si myslíte, že popisuji severní polokouli po jaderné válce, klidně můžete mít pravdu. Pokud se odněkud z vesmíru přiřítí malinká planetka a trefí se do Země, bude to vypadat velmi podobně. Jenom ta příčina bude jiná. Těm nebožákům - je empiricky zjištěno, že po jedné globální katastrově obvykle přežívá 7% populace a týká se to všech tvorů - lidí, bizonů, velryb nebo krys v kanálech, když je deratizátoři vyhubí. Na úplné vyhubení druhů musí takových katastrof přijít za sebou několik až počet jedinců klesne na takzvané populační minimum, kdy příbuzenské křížení danou populaci zničí docela. Matematický model, proč je to právě 7% zatím neexistuje, ale tak to prostě bývá.

   Abychom v destrukci byla Příroda stejně úspěšná jako lidstvo, musí příroda způsobit několik kataklysmat za sebou. Zatím vyhubila (poslední dobou s pomocí lidí) několik druhů. Globálně se ji podařilo v celých dějinách Zeměkoule několikrát hodně pozměnit flóru i faunu, poslední vážnější pokus byly doby ledové ale nedotáhla to do konce. Možná že to do konce dotáhnou lidé sami. Máme našlápnuto docela dobře. Život na Třetí planetě se dokáže bez lidí docela dobře obejit. Třeba se tu za miliony let po vyhynutí poslední holé opice objeví inteligentní medvědi nebo chobotnice. 

   Něco tu po lidech asi zůstane. A ta nová inteligentní rasa si bude lámat hlavu, proč doba Homo Sapiens skončila a proč tak rychle.

  Při pohledu na tu zkázu a smrt, který sebou přináší živelní katastrofy nebo války si člověk uvědomuje, jak je vlastně malý, bezvýznamný. Nejen jako jednotlivec, ale i jako lidstvo. Novináři, místo aby se zamysleli nad základními otázkami současnosti budou dumat "kdo ze co může" a zda bude potrestán přírodou nebo vlastními. A protože se ani náhodou neshodnou, budou uveřejňovat jednotlivé "Hluboké lidské příběhy", HLP, aby byla "čtenost" a "sledovanost". A tím pádem i peníze z reklam.

Turecko
 
  Jeden takový HLP jsem viděl dnes k večeru v ruské TV. Holčička, která přežila, zavalená pod troskami domu v teplotách kolem bodu mrazu přes padesát hodin bez jídla a vody, naštěstí nezraněná, protože ji chránily deky, ve kterých spala, zjistila, že k ní odněkud z trosek přilétl její papoušek. Je přece jenom menší a stačí mu i menší škvírka. Celých padesát hodin toho papouška držela v ruce aby se někde v troskách neztratil, a držela ho v ruce, když ji vyhrabávali ze závalu. A první, co chtěla po zachráncích bylo, aby nakrmili jejího papouška, že má žízeň a hlad. 


A novináři se předhánějí v tom, kdo šokuje publikum větším počtem mrtvých...

Novináři...

   A čísla stoupají. V Turecku a Sýrii už to je kolem 12 000 zemřelých, na Ukrajině je to skoro dvacetkrát víc. A to tam úřaduje Homo Sapiens, žádná vyšší moc! 

Oprava: V Turecku je jich už 24 tisíc...

3 komentáře:

  1. A tak mne napadlo, kdo je ta větší zrůda, politici natěrači medu na huby voličů, prolhaní úplatní novináři, metaři politiků, nebo já, co mu je to šuma-fuck? Začínám se bát sám sebe, ne o sebe, ale toho že vím malinko jak se "to" dělá.
    "SROČNOJE NOVOSTI"
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Nechce-li člověk upadnout do naprosté necitelnosti, musí hledat ty HLP. Jinak okorá a /nebo si začne "užívat dne". Zaleze kamsi do své ulity a tiše proklíná starého ďábla, který už je dávno nahrazen ďáblem novým a vzývá starého Boha, který je na tom stejně.
    To co se "v mládí naučil".
    Nejlíp je asi nemít žádné bohy a žádné ďábly a koukat na to zpovzdálí. Ale stejně mě dostanou ty holčičky a papoušci...

    OdpovědětVymazat
  3. Na některých živých záběrech to vypadalo, že stavební materiál by cementem jen ovoněn.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)