Prohledat tento blog

sobota 6. května 2023

Opičí dědictví

  Mnozí dnes uvažují o budoucnosti lidského společenství. Častěji ti, kteří se už žádné změny nejspíše nedožijí. Třeba já. 

...je tedy konečným stavem západního světa, až, jak předpovídá Klaus Schwab z Davoského ekonomického fóra, nikdo nebude mít nic a všichni budou šťastní? Či přežívání v radioaktivních troskách?

Já se domnívám, že pravdu má spíše Přemysl Janýr.


Píše:

Nacházíme se v područí psychopatů. A globálně není kam odejít.

Podstatou narcistické osobnosti je přesvědčení o vlastní výjimečnosti, ať již vyčnívající nad druhými anebo naopak jejich oběti. Vyznačuje se sebestředností, chybějící empatií, povrchností, arogancí, nadměrnými ambicemi a nároky na zvláštní zacházení, neschopností sebekritiky a agresivitou proti kritice, konkurenčním myšlením a dělením ostatních podle vzorce kdo je se mnou – kdo je proti mně.

Psychopatická osobnost se vyznačuje souběhem všech tří znaků ve vysoké míře. 
Můžeme si tak sestavit její profil:

  • sebestřednost, přesvědčení o vlastní výjimečnosti a vyplývající nároky, arogance, odmítání kritiky, obviňování druhých;
  • absence citu, empatie, morálních zábran a zodpovědnosti, osočování, manipulativnost, přetvářka, lhavost, impulzivnost;
  • obsedantní potřeba bohatství a moci nad druhými i za cenu jejich poškození.

   Důležité je, že se nejedná pouze o jednotlivce, ale že osobnosti s tímto profilem (jako ostatně i jiné) se mohou sdružovat ve společenstvích a sítích sobě rovných, vykazujících obdobný profil a synergicky prosazujících společné zájmy.

======

   Pozoroval jsem dost dlouho primáty i jiná zvířata a musím říct, že přírodní zákony nelze změnit bez zlikvidování života. „Nikdo nebude mít nic a všichni budou šťastni!“ je tedy chybná premisa.
„Urvi co můžeš abys přežil!“ odpovídá zákonům přírody mnohem lépe.  Umožňuje přežít jednotlivci. Ale pokud chcete přežít jako druh, musíte se množit. Natolik úspěšně, aby ztráty byly menší než natalita.

   To znamená, že v přírodě zuří boj nejen mezi jednotlivými druhy v říši rostlinné - například tráva rychle přerůstá malé stromky ale  pokud se jim podaří vyrůst a vznikne les,  není v něm dostatek světla pro trávu a ta tam neroste, ale i v říši živočišné - když je moc predátorů, např. lišek snižuje se počet  zajíců a nakonec nemajií lišky dost potravy a vymírají, načež se zvýší stav zajíců a cyklus se opakuje (byl to jeden z nejjednodušších příkladů programování na Didaktiku Gama a daly se tam přidávat další a další parametry). 

   U lidí je to podobné. Národy s vysokou natalitou vytlačí národy s porodností menší, ale může se stát (stává se) že taková populace vyčerpá své potravinové zdroje a pak vymírá nebo se stěhuje jinam a je nahrazena rasou s menší natalitou, ale třeba s lepší znalostí jak využívat potravinové zdroje. (Lovci a sběrači byli nahrazeni zemědělci a pastevci atd.) Dokonce i v jednom osídlení, jedné kultuře se uplatnili agresivnější jedinci, kteří dokázali získat z přírody více, většinou na úkor těch méně agresivních. 
   A tak to pokračuje přes starověk a středověk do dneška. Vidíme, že život je boj. Už se nefechtujeme kordy, často ani pěstmi ale hned dvěma způsoby. Řečmi a/nebo moderními zbraněmi. Zbraně jsou určeny k vzájemnému zabíjení a řeči k vzájemnému zblbnutí. 

=====

   Tento týden je rádiu jakási akce pro zamezení plýtvání potravinami. Nesleduji to, jenom tolik, co vejde do ranní čtvrthodinky během snídaně. Devadesát kilo na osobu - tolik se prý vyhodí potravin. Prý jsme sedmí nejlepší "šetřiči" v Evropě . Zajímal  mě celý žebříček a dopadl podle předpokladu. Kdo má hluboko do kapsy šetří. Lepší než my je Řecko nebo Rumunsko, zbytek Evropy je daleko za námi. Rakousko vyplývá dvakrát tolik jídla než my, Nizozemsko šestkrát. 

   A ve světě je to ještě zajímavější: Vítězí USA. "Nejrozvinutější západní země, ekonomicky nejsilnější a přesto se tu vyhodí neuvěřitelných 760 kilogramů jídla na jednoho člověka ročně. Do odpadků tady jde půlka všech potravin, co se tu vypěstují nebo jinak vyrobí. Celková hodnota? 48,3 miliard dolarů." Ale podle základní logiky to odpovídá. Kdo má málo, musí šetřit. A to v tom žebříčku nejsou ty nejchudší africké nebo asijské země. Lidé v bohatých zemích průměrně vyplýtvají 95 až 115 kg potravin na osobu za rok, kdežto v chudých zemích přijde nazmar průměrně pouze 8 - 11 kg jídla na osobu. Tedy žádné překvapení. Aneb "Hlad je nejlepší kuchař!"

=====

   Při tom hledání na internetu jsem zjistil ještě jednu věc - opulentní plýtvání slovy. Ale netýká se to jenom poměrně jasně definovaného problému s plýtváním, ale všeho. Kolik zbytečných slov bylo vyřčeno/napsáno třeba o bolidu nad Kyjevem. Kolik nesmyslných teorií, od zásahu protivzdušné obrany přes pád amerického satelitu až po návštěvu mimozemšťanů. Přitom od pád bolidu nad Čeljabinskem neuplynulo zase tolik času a videa byla taktéž k dispozici. Jakákoliv událost, která se stala nebo dokonce ani nestala je okomentována jednak těmi. od kterých se nějaký komentář čeká, ale hlavně těmi, kteří o oné události nic neví. Kteří ji jenom někde četli nebo o ni slyšeli. Ti nejvíce fabulují o co by mohlo jít, kdo událost způsobil, jaké to bude mít následky a co by se dalo proti tomu dělat. Opulentní veletrh zbytečných slov, osobních, ničím nepodložených názorů a pocitů. Četbou takového veletoku názorů si svůj názor nemůžete udělat - není se čeho chytit, chybí fakta. Pokud se mezi nimi objeví nějaký názor, který vychází z ověřitelných faktů, jsou okamžitě překřičeni těmi, kteří mají jedinou snahu - být slyšeni.



Nakonec jedno upozornění od Cháróna,
který převáží přes řeku zapomnění u Vidláka:

Nemysli!
Když myslíš – nemluv,
když mluvíš – nepiš,
když píšeš – tak se nepodepisuj.
Na a když se podepíšeš – tak se nediv!

Platilo za každého totalitního režimu. V tom mám nejasno, napíšu o tom zvlášť.





8 komentářů:

  1. Když vyhazuji jablka shnilá uvnitř, ale koupená jako jedlá, jde o vyhazování potravin?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave ,de vo to ,co vsecko se dneska nazyva potravina.
      Janyr ma vzdycky dobry psani...

      Vymazat
  2. To je špatná přejímka nakoupeného zboží a neochota tu záležitost reklamovat. Mívám to taky. A nejen u potravin. Vynaložená námaha je větší než zisk z reklamace.

    OdpovědětVymazat
  3. StK, zrajete jako víno každým článkem.

    OdpovědětVymazat
  4. Jenom abych nebyl už přezrálý... [;>))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná , nebo taky ne, obrazně , to všeobecné šílenství začalo s tlakem na ekologii. Blábolům lehčeji podlehnete když vám pod oknem bude smrdět laguna Ostramo a za ulicí rachotit NHKG, než vonět jehličí. Nejsem si ani jíst že mne pochopíte když to nechápu ani já. Přirovnání kulhá, ale nedivím se, kulhám taky.
      4p

      Vymazat
  5. 'Ale pokud chcete přežít jako druh, musíte se množit.'
    To je sice pravda, ale můžete si vybrat mezi K-strategií a r-strategií.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemůžu. Je to dáno tím druhem. Snad jen Homo Sapiens by si to mohl volit. Ale jen částečně. Jižní národy a třeba Evropané. .

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)