Prohledat tento blog

čtvrtek 21. září 2023

Karabach? Karabach!






   Jak dnes hezky a humanitárně píše Vidlák, velmocenské hrátky především USA opět končí krví obyčejných nevinných lidí a zničením jejich domovů, které léta za velkého úsilí a odříkání budovali. Tentokrát se to odehrává v Náhorním Karabachu, ale dle stále stejného schématu.



   O tom všem v našich končinách víme velice málo: přirozeně straníme Arménům, jakožto křesťanům, což povzbuzuje žumpa v rámci vyvolání „malé vítězné války“ proti Rusku, tentokrát s cílem zažehnout další válečný požár na Kavkaze, na ruských hranicích.

   Na počátku byla, podobně jako v dnešní Ruině, indoktrinace Arménů pomocí jejich silné emigrantské komunity v USA; implantace dlouho udržované a vyživované nenávisti k sousedním Azerům, už v 80. letech ještě za rychle slábnoucího sovětského režimu: což vyústilo v první moderní arménsko-azerbajdžánskou válku v roce 1988. V ní Arménie „vyhrála“, jelikož tehdy byla lépe vyzbrojena, na vyšším civilizačním stupni než tehdy ještě islamisticky zaostalý Azerbajdžán. Jen místo banderovců, jako v Ruině, posloužili neméně nacifikovaní „záložní Židé“, totiž Arméni v exilu.

   Ale uplynulo 30+ let a mocenské poměry se zcela změnily: dnes je Azerbajdžán bohatá a vyspělá země, zatímco Arménie je vykradená a vychudlá, „kolonizovaná“ Fašingtonem, která se „integruje do Západního světa“; pařáty tím směrem neroztahuje jenom bruselská EUhnije, ale i NATO. Ruská ochrana byla odmítána a všemožně ostrakizována a marginalizována – místo toho mají Arméni „cvičení s americkými silami“, ostatně zrovna jedno skončilo.
 
   Přitom všem, podobně jako Ukroši v Ruině, Arméni léta odmítali jakoukoliv normalizaci vztahů s Azerbajdžánem, například koridor do azerského osídlení v Nachičevanu nebo uvolnění těch azerských území v Náhorním Karabachu, která dobyli během první války koncem 80. a začátkem 90. let. Situaci ještě komplikuje bezbřehá nenávist Fašingtonu k Íránu, který má velké arménské i azerské komunity a tudíž také přirozený zájem na mírových vztazích s oběma zeměmi.
  
   Co se týče válečných zvěrstev, už od výše zmíněné války v době rozpadu Sojůzu vynikali především Arméni: jejich polovojenské oddíly se dají přirovnat k nacistickému Azovu, Krakenům, a dalším takovým, známým dnes ze zabíjačky v Ruině. Ani protistrana, tj. Azerbajdžán, nezůstal pozadu, ale tam to rychle umravnila regulérní armáda.

   Zkrátka, jestli celkově má někdo větší „máslo na hlavě“, jsou to v tomto konfliktu jednoznačně Arméni. Samozřejmě ne sami od sebe – velkou „pomoc“ jim v tomto poskytl Fašington.

   Vše skončí prohrou proamerické kliky v Arménii, a směřuje k mírovému narovnání vztahů. Pojivem budou – jak jinak – peníze. Jde o ropovody a plynovody z Azerbajdžánu a Íránu přes Arménii do vznikajícího tureckého plynového hubu pro Evropu; i Rusko bude napojeno, přes Kaspické a Černé moře a budoucí ropné/plynové sítě.

   Celkově jde o totální porážku americké velmocenské světožravé politiky v této oblasti. Takže je nepochybné, že řevu v žumpách bude ještě plno.



Napsal K42 na Litterate  20/09/2023





Poznámka Kocourova: 
Jak my vždycky přesně víme, komu stranit a kdo je vinen...

Článek je vlastně diskuzní příspěvek K42 na Litterate. O Karabach jsem se moc nezajímal a tak jsem raději  použil text, který je napsán někým, kdo o problému něco věděl. V diskuzi tak dobré texty často zapadnou, takže proto. 

2 komentáře:

  1. To je tamní záležitost. Potíž je v tom, že dlouhé prsty arménské "mafie" sahají až sem. Propuštění tamního zločince z vazby, aby ho tu už nikdo neviděl. Kdežto naše justice nemá tak dlouhé prsty aby ho z Arménie vyrvala.

    OdpovědětVymazat
  2. "Vor v zakone" neklamal tělem. Vypadal přesně tak, jak má takový člověk vypadat. Ano, pustili jsme ho, aspoň tu nedělá neplechu. Ale nenamlouvám si, že ho tu někdo nenahradil.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)