Prohledat tento blog

středa 23. dubna 2014

Osamělý kuřák u C5

Osamělý kuřák u vchodu C5









   Na vládním stole leží návrh na "zákon o povinném prokazování původu majetku". Na tom zákoně je zajímavé to, že jednak nahrává českým závistivcům - počítám, že většina hlášení na "nezdůvodnitelný majetek" bude od kolegů, sousedů i vzdálených rodinných příslušníků, kteří získali pocit, že se na ně nedostalo dost a tak podobně. 



   Většina dokonalých bankovních loupeži je nakonec po několika letech odhalena ne po mravenčí práci kriminalistů, ale jen proto, že se noví majitelé peněz neudrží na uzdě a začnou nezřízeně utrácet - nebo je udá někdo z blízkých či známých, kteří si spojí "A" s "B". 

   Buď ho začnou vydírat a vydíraný, který rozhodně nepatří mezi běžné spořádané občany a má tedy "patřičné styky" styků využije a vyděrač je buď náhodou zastřelen na procházce "neznámým ozbrojeným bezdomovcem" nebo ho za čas najdou na dně přehrady, omotaného řetězem. Cena za takovou službu je přijatelná i pro běžného občana: 30 až 100 000.-  Kč na ruku - přes prostředníka. A pánové, kteří provozují takovou živnost obvykle nevydírají - vědí, že by se i na ně našel jiný profesionál.

   Nebo jsou to řádní občané, kteří se na to prostě "nemohou dívat" (čti: nemohou závistí večer usnout) a ohlásí věc úřadům. A uleví se jim.  Úřadům ovšem nikoliv - musí začít konat a "kruhová obrana" takových zbohatlíků bývá vybudovaná z velmi kvalitních a tím pádem drahých právníků. No - holt ten majetek za to musí stát. Jinak je lepší to vzdát.

  Proč o tom píšu, když se vůbec nemusí jednat o loupež? Protože k velkým majetkům se člověk buď dostane desítky let trvající prací - pak je ovšem čistý jak lilium případně svou genialitou nebo nenahraditelností (Bill Gates nebo Luciano Pavarotti) - nebo nějakým šméčkem. Kšeftování s naftou, lihem, drogami. Přeprodejem kradeného nebo pašovaného zboží ve velkém atd. Jenže takoví to mívají už předem zabezpečené - mohou si ze svého majetku platit celou smečku "hlídacích právníků".  
Takže zákon, pokud bude přijat dopadne na ty menší rybičky, malé šmelináře, menší lobistý-zlobisty a podobně. Velké ryby jsou před státními sítěmi v bezpečí, skryti za sítěmi vlastními. 

   Vzpomínám si, jak se za rozvinutého socialismu, kdy byl bohatý člověk podezřelý, ať už svůj majetek nabyl jakkoliv "legalizoval" majetek. Kupovaly se například vyhrávající losy nebo sázenky. Přes prostředníka. Nebo mu za úplatu jeho peníze oficiálně poslala pobočka nějaké malé západní firmy za "konzultace". Pravda, ztráty byly někdy i přes 50%, ale nadále byl jeho majetek oficiální, čistý a zdaněný.
Prostě pan vedoucí Masny nebo Ovoce-Zeleniny nebo úředník PZO - podniku zahraničního obchodu holt byl "dítětem štěstěny". O žádné rozkrádání majetku v socialistickém zřízení tady nešlo. Je vám to jasné, soudruzi?  

   Podstatné je svůj příjem řádně zdanit. Čili dát státu, co jeho jest. Právě diference mezi výškou daně a velikostí majetku prý bude spouštěčem takového vyšetřování. Bravo - další důvod pro podnikatel aby svou firmu přenesl do některého z mnoha "daňových rájů" a Kotlika zase ostrouhá. Nakonec - Al Caponemu taky nebyli schopni nic přišít, žádnou lumpárnu  a dostali ho až na daně.  Takže se zdá, že už se s tím naším kapitalismem pomalu dostáváme do dob předválečné Ameriky minulého století. Ještě nám chybí prohibice - tu zatím máme na "státně neuznané" drogy - heroin, marihuanu a stovky dalších, zatím co povolená droga alkohol je omezován jen nepatrně - hlavně se musí řádně zdanit. Cigarety jsou kdesi na pomezí - snažíme se kuřáky vytěsnit z budov a veřejných prostranství. Jsem bývalý kuřák, ale tenhle způsob dohledu státu mě uráží. Když kuřáci musí vybíhat z úřadu před budovu a tam potajmu kouřit, za deště i v zimě, patrně tím vzniká státu větší škoda na ztracené pracovní době, než kdyby v každém patře byla kuřárna s odsáváním, kde by kuřáci neobtěžovali nekuřáky svým kouřem.  
Navíc to vypadá dost trapně. Chodím denně kolem velké prosklené budovy, nacpané IT firmami i kolem "nákupního centra" Karolina.  A pozoruji.

   Jsou i podniky, kde je kouření zakázáno úplně, kde se dokonce provádějí namátkové kontroly, zda jejich zaměstnanci nekouří mimo pracovní dobu. Doma třeba. Nebo v hospodě. Ovšem někteří jinak vhodní pracovníci v takových podnicích nevydrží. Proč by měli trpět omezování a šikanu, když mohou jít jinam - protože něco dobře umí. Odejdou - ke škodě takto  se chovajících  podniků. Tam jsou hlavně mladí, moderní, agilní (a často i servilní) pracovníci, kteří si vlastně jen "hrají na práci".  Jsou vzájemně nahraditelní, jejich hodnocení s výkonem často souvisí jen málo, spíše rozhoduje jejich pohlavní povolnost nebo sexuální orientace. Babí se vzájemnými podtrazy a udáváním, mezi oblíbené jejich disciplíny patří třeba rektální alpinismus. Podniky - jsou to většinou úřady, ze kterých nic reálného nevychází. Jen mekty a tlachy. Nanejvýš pak žvásty.

   Ale to sem nepatří. Nebo vlastně  patří - jak známo, všechno souvisí se vším. Vezmu jako modelový případ některého "velkého manažera" - třeba exředitele ČEZ-u s opravdu slušným příjmem.  Vše má ošetřené, daně platí - jeho majetek je tedy zdůvodnitelný, zasloužený. Zasloužený? Opravdu má ten člověk takovou hodnotu pro společnost? Pro stát?  18 000 000.- měsíčně? Nějak se mi to nechce uvěřit. Nebo pan Rittig. Vypadá to, že to nakonec bude on, který bude žalovat stát za "obtěžování".  A možná to i vyhraje. Na spor bude dohlížet ze svého apartmánu v Monaku s výhledem na přístav. Na práci má své lidi. On je přece jen boss. 

Vypadá to tak, že nový zákon bude mít jen jakýsi "lokální rozměr", že ho bude možno používat nanejvýš proti úplatným starostům, lékařům -  proti všem, kteří byli kdysi v dávných dobách terčem "komunální satiry" v Dikobraze. Velké ryby si z něj nic nedělají a my malí taky ne. I kdyby nás nahlásil závistivý soused. Komu ovšem bude tenhle zákon škodit nejvíce, jsou politici sami. Když se za pomocí často velmi podivných sponzorů dostanou k moci, snaží se za čtyřleté funkční období urvat, co se dá - jejich příjem se obvykle znásobí. Berou si úvěry - zadlužují se - a stávají se tak dobře vydíratelnými. A teď si sami připravují nový problém s přiznáváním majetku.  Lidová moudrost takovému počínání říká "Řežeš pod sebou větev, na které sedíš!" 

Uřežou? 


============================================

Pár kuriozit nakonec:
  •     Vývojáři počítačových her se musejí často potýkat s kuriózními požadavky investorů i fanoušků. V případě připravované tuzemské hry Kingdom Come: Deliverance, která si zakládá na důsledném zachování středověkých reálií, jsou připomínky mnohdy přínosné. Vedle toho se ale objeví podněty, které jsou hodně „mimo“.
  •    Vypadá to, že nepominutelným námětem filmů i románů zůstane II. světová a nacismus. Nové konflikty se v umění zdaleka nezrcadlí tak silně. Opět tady máme nacisty - tentokrát ve  futuristickém kosmickém převlečku. A to téměř nikdo z dnešních autorů  II. světovou už prostě zažít nemohla - jsou příliš mladí.  Ale pořád meleme o válce, která se rozhodně nebude opakovat v takovém rozpoložení, jako ta předchozí. Ta příšerná uvzatost mě děsí - jako bychom chtěli nacismus vyvolat z propadliště dějin.


  • Ten logická češtin: ...parta tančících Asiatek v krátkých šortkách. A co teprve kdyby byly v dlouhých šortkách...


7 komentářů:

  1. Nevidím to tak černě, daňová rezidence v daňovém ráji nemusí být významná. Není rozhodující výše daně, ale příjem jako daňový základ. Pak stačí porovnat. Jenže má to háček. Ti nejchytřejší vědí, že důležité není formální vlastnictví, ale požitky. Vše co prakticky užívám, může patřit někomu jinému. Musím vlastnit boty ve kterých chodím? Nemusím. Stačí když v nich chodím. Může to mít velmi složitou a stále se měnící vlastnickou strukturu. Globální. Kromě toho, záviděný hmotný majetek bývá jen zlomkem aktiv. Ostatně, aktuálním problémem nejsou daňové únikytěch, kteří produkují přidanou hodnotu, ale neproduktovní pijavice přisáté na státní a veřejné rozpočty.

    OdpovědětVymazat
  2. Kouření:

    * Při dnešním stavu poznání, kdy se ví, jak to dovede zacvičit s plícemi, nosohltanem a hlavně srdcem a cévním systémem, ale i játry a ledvinami, nelze než vyslovit, že kouření je dost škodlivý zlozvyk a hlavně je to nežádoucí přežitek. Ten kdo kouří, nechová se zrovna ohleduplně ano k sobě samému, ani ke svému okolí. V podstatě je to hloupost, nedokáže-li s tím někdo přestat, protože nemá dost vůle je mi ho líto. Pakliže setrvává u kouření z jakési zaťatosti (třeba pan Kubera že :-), je mi ho líto ještě víc, protože s jeho hlavou není cosi v pořádku. Tihle obelhávají sebe sama tak silně, že s nimi nic a nikdo nehne, jsou trochu jako fanatičtí náckové, ty taky nikdo a nic nepřesvědčí, že ten režim byl zrůdný.

    * Vzájemné soužití kuřáků a nekuřáků je u nás takové, že idiotů, kteří vás otravují smradem kdekoliv, třeba i v kabině výtahu, (kdyby měl tu smůlu, že by mi potkal zrovna jak leze z výtahu s cigaretou v rypáku, žral by tak 2-3 měsíce brčkem, nebo kdyby tam rypák prasečí uhořel, udělal by mi tím docela radost. Zkrátka a dobře, máme mezi sebou prasátka, která prostě kouří, kouří ráda a neberou u toho zrovna moc ohledy na své okolí. Nicméně když občas vidím, jak se na ně vrhá ta smečka buzerace lačných evropských tupounů, je mi jich přeci jen trochu líto. Oni tihle buzerace chtiví bruselští hajzlíci, jsou dost podobní těm zaťatým náckům, nebo bolševikům. Ta touha všechno řídit, ovládat, buzerovat, sledovat a do všeho kafrat, je hodně podobná. A ta podobnost asi nebude tak úplně náhodná.

    OdpovědětVymazat
  3. Dovětek ke kouření:


    Měla by tu v tom duchu, že nejlepší je nekouřit, probíhat taková nenásilná, nevtíravá, ale dlouhodobá a vytrvalá osvěta. Probíhat by měla na všech stupních školství, od mateřské školy až po vysoké školství a postgraduální studium. Na tomto poli nám hodně dluží i veřejnoprávní média. Do té doby, než to přinese své výsledky a kuřáci se stanou minulostí, nebo aspoň hodně okrajovou záležitostí, měla by platit pravidla rozumného soužití, tedy jak říkal StK, odvětrané místnosti v budovách, to na jedné straně, ale i rasantnější postup, když někdo smrdí na zastávce po větru na tlupu lidí, atd, atp. Kdyby při něčem takovém dostal "na budku", mělo by to být automaticky beztrestné.

    OdpovědětVymazat
  4. Zákon o povinném prokazování původu majetku:

    Berme jako určitý, možná dost zoufalý pokus o nápravu současného stavu, kdy zákon funguje mnohem lépe jako ochrana grázlů před slušnými lidmi, nežli naopak. Takhle by aspoň mohla být nějaká ta páka, by se Rittigové a jemu podobní, necítili tak silní v kramflecích, jako teď. Moc jsem to nestudoval, ale ve spoustě evropských zemí něco takového mají. Takže se jim tam na jedné straně nepromenádují drze Rittigové a podobní a nesmějí se jim do očí, ale zato pak řídí celý kontinent padouši, co globálně-oteplovačně alarmují a zlodějské dávky si nechají v rámci zákona zahrnout do ceny elektřiny a dalších energií (třeba biolihu že :-), kterou ale povinně platíme všichni, kteří nějakou energii potřebujeme. Obávám se, že ti co si tu jejich zlodějinu nechávají uzákonit, jsou na mnohem vyšší úrovni, že jsou tedy jako padouši o 2-3 kategorie výš a nějaký Bém, Janoušek a Rittig jsou proti těmhle hochům trapní amatéři. A na tyhle zmetky, co kradou v mezích zákona, na tu tenhle zákon stejně nedosáhne, naopak, ti to mají "pojištěné" v rámci zákona předem... Mě by mnohem víc potěšilo, kdyby jim ty dotace a podpory seškrtali...

    OdpovědětVymazat
  5. Pro Draka:

    Jakožto bývalý kuřák mám pro ně pochopení - ale to není podstatné. Podstatné je, že nenávistí se nic nespraví - aspoň ne natrvalo. Momentálně je jistě pár přes hubu řešením, léčbou - ale lidi se a bohužel nejen sami sebe - ohrožují spoustou jiných nemoudrostí. Alkohol a jiné omamnosti je podle mě třeba zvyk nebezpečnější i když okolí tak nesmrdí*. Ale nepozoroval jsem že by nikotinista způsobil vážnou dopravní nehodu proto, že si před jízdou pořádně zakouřil. Tedy pokud kouřil tabák a ne marijánku. Lidé nemírně holdující jídlu sice podporují potravinářský průmysl ale současně odčerpávají státní prostředky na léčbu jejich hypertenze, infarktu, cukrovky, kloubních náhrad a bůhví čeho ještě. Podobně lidé, kteří nemírně pěstují závodně nějaký sport. Ne nadarmo se říká "Sportem k trvalé invaliditě!" Nemo mladí "dárci orgánů" na svých silných strojích. Kdyby se zabili jen oni sami, nic proti jejich počínání nemám. Ale často se jim připlete do cesty někdo úplně nevinný.
    ===
    Ale na druhé straně - asi by se nikomu z nás nelíbilo, kdyby měl státem nadirigováno, co smí a co nesmí jíst a kolik, zda smí sportovat a jak, kolik hodin denně musí spát a jak často má (třeba) souložit. A kolik mám mít dětí.
    To už jsme ale v budoucnosti, kterou nechci zažít. To by nebylo lidstvo, ale globální termitiště, totální komunismus, kde si budou všichni rovni - a "jen někteří si budou rovnější."
    ===
    Padouši jako ryby v síti: Je to stejné, jako za starověku nebo středověku: Malé "plevelné" rybky proplují skrz oka, ty větší se v síti zachytí a tu největší rybář (stát) raději pustí, protože se jich bojí. Mohly by mu zdevastovat sítě k nepotřebě. A on už by nebyl rybářem.
    ===
    K dodržování "spravedlnosti" bych zmínil citát z Wildova "Ideálního manžela": "Každý se dá koupit. Problém je jen to, že někteří lidé jsou příšerně drazí."


    */ ...ale někdy hrozně. Čichat "vůni" opilce, zvláště pak starého pivaře bývá velmi nepříjemný zážitek třeba v plném metru nebo vlaku. To už raději kuřák s kvalitní cigaretou nebo dýmkou. [;>)

    P.S.: Chvilku se měřilo stejným metrem: včera policie prolustrovala pražské muslimstvo. Jsem zvědav, kdo z uctívačů Alláha začne kvůli tomu dělat vlny a jestli se z toho vlnění naše policie "poonďá" strachy nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  6. StK, policejní akce vzbudila můj zájem o tu knížku. Obávám se, že už je silně nedostatkovým zbožím. Miluji politické a odborné libri prohibiti.

    OdpovědětVymazat
  7. Obuvníkovi:
    Ke knize:

    Je to s největší pravděpodobností jenom arogantní a nepřiměřeně sebe sama přeceňující nafoukaný (de)mentální odpad. Škoda času hrabat se v tom a ještě větší škoda svinit si tím zbytečně mozek, škoda místa.

    K policejní akci:

    Soudruzi indonézští musulmánci si už prý stěžovali na MZV. Obávám se ale, že Zaostálek Zao Ce Tung nebude mít dost odvahy k tomu, aby s nimi sice slušně, ale nekomprosmisně a důrazně vyrazil dveře, pokud možno zavřené a i s futrem :-), tak, jak by to ta pakáž roztahovačná drzá potřebovala už dlouho, asi jako prasátko drbáníčko.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)