Prohledat tento blog

neděle 1. prosince 2013

Hackeři útočí!

  Tak tenhle článek nebude. Před chvílí jsem zavadil rukou o myš, myš narazila do klávesnice a text, který jsem datloval asi šest hodin do počítače nenávratně zmizel včetně asi deseti zajímavých odkazů . Zůstal jen nadpis. Buď to byla vyšší moc, nebo kvalitní prokomunistický hacker nebo velká smůla. Já - zuřím.



  A protože blog má být zábava a ne povinnost, k článku se asi už nevrátím - nebo, možná až za pár dní, až mě přejde vztek. Tento týden bude bez občerstvení. Jen co si kdo donese.

Čtěte zatím A.S.Pergilla - poslední odstaveček jeho posledního článečku je skoro stejný, jako bych ho napsal já.


42 komentářů:

  1. Tak tohle já znám! Takhle jsem dopadl, když jsem dával dohromady článek o teplických Fukušimách. Ale dosti smutku, Kocoure! Od včerejška datluji článek o bitvě o Singapur (vyprovokován k tomu dvěma články p. Ulče na NP a Jakubovou poznámečkou z 12. listopadu 2013 19:23 pod článkem o Enrico Lettovi. Jakmile budu hotov (snad v úterý) - pošlu. Snad jeho obsah PT hosty Útulny zaujme.
    2 Informace: Na stránkách Společnosti přátel Itálie už je možno si otevřít dvojčíslo 1-2/2013 zpravodaje Společnosti se články Jakubova kamaráda Andrease Pieralliho (http://www.prateleitalie.eu/zpravodaje/SPI%201-2_2013.pdf ). Tečka. Dzp.

    OdpovědětVymazat
  2. Tož kúrňa pes co sem kemu urobíl! - pravijů Valaši, dyž mosíja byt před robú slušní. Tož nic - a právě takým sa také prasárny dějú, šak to je známé!
    Ale neštěstí druhého potěší, tož: před osmi lety mi z PC všecko zmizelo. Všecko v paměti. Zoufale a smířeně jsem zavolal mladého ajťáka, co jsem mu něco dělal, a on hned po příchodu: Ále nebojte se. To někde bude, aspoň většina, v záloze, ve vinčestru (říkalo se tehdy), klídek!
    Vrtal se v tom, byl už úplně zamlklý, už aji sprostý... pak říkal: Kurňa, co jste s tým dělal? - No to dybych věděl! - Víte... vy tam fakt vůbec nic nemáte. Bohužel... to bych sám rád věděl, jak se to tak nevěda dá provést. Je mě líto - Možu vám enom říct: zálohujte si všecko, ano? - Slíbil jsem, chvíli prováděl... pak ovšemže toho pomalu zanechal. Normál lempl, no. Esli se to zas najednou stane - stane se. Pokluzené.

    OdpovědětVymazat
  3. ctrl S, nebo nastavit automaticky každých X vteřin, minut, hodin. On tam stejně je, jen se podívat do paměti. Nic se nikam neztratí, stopa zůstane.HLEDAT.
    Hlavu hore!

    OdpovědětVymazat
  4. http://office.microsoft.com/cs-cz/outlook-help/automaticke-ulozeni-a-obnoveni-souboru-systemu-office-HP010140729.aspx

    OdpovědětVymazat
  5. Inu, stalo se.
    Vyspal jsem se, konstatoval, že "jsou to všechno kozí kosti" a ..

    A nic. Díky za spoluúčast, ale rady černouškům jsou bohužel eskymácké: editor příspěvků pracuje na cloudu, není v počítači, ale kdesi "na obláčku" a tam bude tak jak tak v diskovém poli, kde mě nepustěj. Automatická záloha je u editoru blogu nastavena "od výrobce" na pár sekund a NEJDE vypnout. Tou naraženou myší jsem (asi) označil text a (asi) dal označené vymazat načež se aktivovalo automatické ukládání a prázdný formulář pečlivě uložilo. Teda nebyl úplně prázdný, zůstal nadpis a tři slova, která jsem CHTĚL vymazat. Místo toho zmizel celý zbytek článku. Na "ein Augenblick". Ctrl+Z nepomohlo.
    Obvykle píšu v textovém editoru právě kvůli takovým katastrofám - tentokrát jsem založil článek před několika dny přímo v editoru a včera večer už jenom dodělával.
    No - tak jsem ho tedy "dodělal".

    [;>)


    P.S.: To nic není. Jednou nám zmizel soubor .arr, který v počítači popisuje, kde je který kousek zvukového záznamu, jak se jmenuje, kde leží na časové ose, na jaké stopě, jak má být hlasitý atd. Tedy několik desítek gigabyte zvuku tam bylo, ale živý člověk není mocen tu rozsypanou skládačku dát dohromady. Naštěstí to byl profesionální program a věděl jsem, že při nelegálním ukončení se po znovu naběhnutí program zeptá, zda "pokračovat v práci". Takže jsem se pomodlil k VMDB (Velký Mocný Digitální Bůh) a počítač vypnul jističem. Po naběhnutí se mě pgm. opravdu zeptal, dal jsem "Yes" a práce desítek lidí za několik dní (cena cca 120 000.- Kč) se objevila na monitoru - jen bez poslední operace, kdy věc havarovala. Řeknu vám, ještě nikdy jsem neměl ten "safety" program tak rád.

    OdpovědětVymazat
  6. ty eskymáci ty sedí....není nad cloud, cumulus-cumulus abra ka dabra mouse šouze.
    4P

    OdpovědětVymazat
  7. Zemřela Natalia Gorbaněvskaja, jež si podvakráte dovolila rozvinout se svými přáteli na Rudém náměstí Transparent s Nápisem Za naši i vaši svobodu!
    Pan president nedávno promeškal vzácnou příležitost alespoň ji pozvat do Lán, pokud už ne ji vyznamenat, když tu v Česku byla (díval jsem se na diskusi s ní v TV, čiperná paní). Zato vyznamenal mnohé jiné, kteří se významně zasloužili (o jeho zvolení). Zajímavé, od doby presidentské volby se mi nějak zprotivily některé večerníčky a pořád nemohu příjít na to, proč tak náhle!

    OdpovědětVymazat
  8. Večerníček - ? Žoviální, procovský a sebevědomý Trautnberk?
    Hele, čížci možná nepochopí kozí kosti. Takže naplno: to su take c a p i n y !
    A na severu eště něgdy s tym prvnim i tfrdym.
    Co ty užiteční a pěkní a inteligentní tvorové člověku udělali, že si je furt berem do huby jako nadávku... kráva, vůl, koza, cap. Jsou prospěšnější než 99 % lidí.

    OdpovědětVymazat
  9. StK, i mistr tesař něco zmáčknul a ono to zmizelo....Tím prošel každý. Příště budeš průběžně ukládat. Pak se nestane, že do něčeho drkneš a ono to zmizí do pryč a navždy. Ukládat, ukládat, ukládat.

    Abych potěšil, tohle jsem občas nucený řešit, reakce jsou jak přes kopírák.
    „Jánechciabysminěcovysvětloval jáchciabysmi řeklcomámzmáčknout.“
    „Sešhnusnejžeminechcešříctjakstoudělal“ (Sám nevím, intuitivně jsem se podrbal levou rukou za pravým uchem a ono to začalo fungovat, vysvětluj jaké svalové skypiny zapojuješ pro udržení rovnováhy při stoji na jedné noze)
    Aha, nadechuju se, funguje to asi takhle….
    „Nejánechciabysmidělalpřednášku….“

    Jsem BFU, samouk, znám v podstatě jen základy, ale některé projevy se kterými se setkávám jsou děsivé.
    „Jájsemněcozmáčklaaonomitozmizelo“
    Aha. Kde jste to měla uložené?
    „Já nevím“
    Aha, měla jste to uložené?
    „Já nevím.“
    Co to bylo za soubor, jak jste ho měla pojmenovaný?
    „???? já nevím“
    Aha. Tak se podíváme….Kam si to obvykle ukládáte?
    „Já nevím, to se ukládá samo.“
    Aha, zadávám hledání souboru ve složce dokumenty podle klíčového slova….
    „Jakdlouhotobudetrvatjámám spoustupráce…“
    Tady to máme. No jo, ale to co hledáte máte v úplně jiném souboru.
    „???“
    Proč ten dokument nemáte jako samostatný soubor?
    „????“ „Játotampíšuvždyckyjakjsemzvyklá“
    Aha, co se naučíš v T602 (mastili to do jednoho souboru, pak se to pravidelně někde na straně 60 kouslo a odešlo do pryč), ve Wordu jak když najdeš…. Tak proto máte problém. Vysvětluju.
    „Alejájsemzvyklá atakhlejsemtodělalapořádafungovaloto tojetímžemámestarépočítače“
    Vysvětluju. Jeden dokumet, jedensoubor. Vypadá, že chápe. Príma.
    „Adojakéhosouborumámtensouboruložit?“
    Už mi to dochází. Základ problému je, že neví, co je soubor a co je adresář. Snažím se vysvětlit.
    „Alejánechcipřednáškujámám spoustupráceapotřebujuabytofungovalojaksemzvyklá jásezeptámněkohojiného…“

    Nebo:
    „Dostalajsemmailemfotkuanevímjakjiuložit.“
    Aha. Kam uložit?
    „Asidonějakéhosouboru“.
    Do jakého souboru, vložit do nějakého dokumentu?
    „Nejásijipotřebujuuložit“
    Aha, tak ne do souboru, ale do nějaké složky.
    „Notojemnějednojestlidosouborunebosložky potřebujujíuložit.“
    A kde máte fotky?
    „Jájemělatámhleaužjetamnemám.“
    Co jste s nimi dělala?
    „Jájemělanaplošeadalajinamatamnejsou“
    Hledám. Aha. Nojo, ale to jste přesunula jenom zástupce.
    „???“ „Nejátammělatyfotkyaužtamnejsou tenpočítačjeklump.“
    Aha, problém je v tomhle. Snažím se vysvětlit co je to soubor a co složka. Trpně poslouchá a pokyvuje. Snad chápe.
    Uplyne nějaká doba.
    „Jájsemněcozmáčklaaonomitozmizelo….“

    OdpovědětVymazat
  10. Aha, cloud...Mně se to stávalo při psaní příspěvků. Čím delší, tím vyšší pravděpodobnost, že se něco pokazí. Při odesílání se něco potento a já to neměl uložené. To mě vyléčilo. Kdybych sem psal dlouhé a náročné plkání, napřed bych ho plodil lokálne. Třeba se vrátit ke starým zvyklostem a pěkně nejprv sázet na svůj disk. Pro běžné příspěvky sem alespoň průběžně a před odesláním používám ctrlC.

    OdpovědětVymazat
  11. K Pergillovým kvo-kvo-kvótám :
    Řešení se nakonec najde v obdobě řešení bývalého "socialistického". Do funkce byl instalován prokádrovaný soudruh. Práci za něho prakticky vykonával neprokádrovaný odborník. Tak za pipku formálně korektně instalovanou na formální pozici bude fakticky makat nějakej chlápek. Sice to o něco zvýší mzdové náklady, zato to zabrání vážným škodám, viz angažmá Fioríny v HP.
    Vlk se nažere a kozy zůstanou celé.

    OdpovědětVymazat
  12. Jo jo, kvo-kvo-kvóty.
    Takhle se to bude řešit pokaždé, dokud se bude žvanit o nereálných věcech. Ale - není to jen EU. Tyhle "matoucí pohyby rukama" dělá kdekdo, když se mu nechce vyjevit "pravou podstatu věci". Hlavně iluzionisté - fůra kouzel a triků je založena na odpoutání pozornosti. Jednou rukou se dělají matoucí pohyby a druhá nenápadně zastrkuje kartu do rukávu...
    No a mě na celé EU zajímá hlavně ta druhá ruka. Jakou kartu do kterého rukávu. A čí je ten rukáv. O tom je vlastně celý můj blog.

    P.S.: Momentálně taky dělám "šedou eminenci" neboli černého loutkáře vzadu. Proti té figuře, na kterou je vidět, to má několik výhod. Když se mi nechce, nechám figuru, ať si pomůže jak umí. Slávu sklízí ta viditelná osoba - ale taky dostává i facičky za průsery. A já na to koukám pěkně jako v kině. Kdyby mě to přestalo bavit úplně, tak mám pořád ještě důchod a druhou profesi.

    OdpovědětVymazat
  13. Natalia Gorbaněvskaja

    Obdivuhodný postoj. Ve "velkoruském" prostředí, za doby tuhého socialismu. Nejvíc mě dostalo, že demonstranty sebrali "milicioněry" i podruhé. Takže Rusko je konstanta.
    Osoba jako Natalia G. je ovšem pod rozlišovací schopnost našeho "Nejnižšího šlechtice na nejvyšším postu". Z Ruska asi bere na vědomí jenom vodku a carské příkazy.

    OdpovědětVymazat
  14. Pánové, to se ale musíte prostě smířit s tím, že na Zemi jsou kromě vás a počítačů holt kvanta méněcenných jedinců, a vůbec to nemusí být roby, pro které je typická věta Nevysvětluj mi to, já to stejně nepochopím a tolik času nemám, řekni mi co mám zmáčknout a hotovo! Tak proč jim to NEŘEKNETE?
    Na šestsetdvojku mne kdysi dali příkazem zaučit se potomci. Asi bylo všecko jinak, je to paleolit. No, neolit. (Paleolit je dvojková soustava na sálových počítačích, pro ty jsem dělal hesláře, aby se to pak po naklepání v Incomě dalo hledat na tzv. terminálech - předloni se synek zeptal: Moment, co to je?) Bavíte se dobře?

    OdpovědětVymazat
  15. Jistěže bychom jim to ŘEKLI Jakube,
    kdyby to bylo možné. Takže vysvětlení / podobenství pro člověka s humanitním vzděláním - je to stejná situace, jako přijít k doktorovi a prohlásit:

    "Je mi nějak šoufl, doktore, dejte mi injekci."
    "Jak šoufl?
    "Tak divně šoufl."
    "Co Vás bolí?"
    "Někde tady..." Ukazuje na celé tělo.
    "A co jste předtím dělal, co jste jedl nebo pil? Praštil jste se do něčeho?"
    "Nepamatuji si. Jako obvykle. Ale neptejte se mě pořád tak hloupě a rychle mi dejte silnou injekci nebo prášek, je mi fakt zle!"

    Už je to jasné, pane filosofe? [;>)

    OdpovědětVymazat
  16. A ještě něco k technice - taky jsem "chovanec z Dinoparku":
    Hostoval jsem předloni v jednom známém a velmi slavném pražském divadle, nyní zvaném XXXXX XXXXX. A tam inovace aparatury dělají velmi přirozeným způsobem, to jest tak jako v přírodě: Nové zařízení namontují na to staré, staré odpojí, ponechají jako podstavec a "pro případ". A případ nastal - bylo třeba přehrát klasický studiový pásek. Kolegové odsunuli své překrásné nové stroje a odhalili klasický "studiák" Studer pod nimi. A pak nastalo strašné dilema: Jak se tam ten pásek nasazuje. Abych pravdu řekl, už jsem si to taky moc nepamatoval, tak jsem mezi řečí pásek vzal a nechal to ruce dělat automaticky. No - a povedlo se. Od té doby Jsem v onom divadle zván "Starý Mistr". Ale nemyslí to kolegové zle. Neměli se to jen kde naučit - když přišli k řemeslu, už byly pásky v kazetách (DAT) a pak už byly jen CDA a MD. Tedy disková média.
    V našem ústavu už páre let vše hrajeme z paměťových karet. Ty se netočí a tudíž nemohou ani zadřít. A na jednu vejde celý repertoár jedné budovy. Ale myslím, že nás už brzy sesterský Ústav (tzv. Starší Bratr) dožene. My zatím pilně uvažujeme o centrálním úložišti dat - zatím z něj jdeme zkoušky. Pochopitelně jen zkušebně.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  17. Starý mistr. Heršvec to už je něco. Lao-ce. M. Fábera: O skrytém mudrci.
    No hlavně aby nás všecky nedohnal Velký bratr.

    OdpovědětVymazat
  18. Oni nebyli zlí, Jakube.
    Jsou to kolegové. Co se týče BB (Big Brother) mám hluboké podezření, že už nás dohnal.

    P.S.: Už nás, kteří sice počítačům nerozumíme*, ale dokážeme je jakž-takž používat nepodezíráš z neochoty pomoci nebo nadutosti?
    [;>))

    */ Tedy kromě Draka, ten se počítači živí. Tím nemyslím, že by je konzumoval... (hahaha...)

    OdpovědětVymazat
  19. Starý Kocoure,

    nechci poučovat, že psát rozsáhlý dokument bez ukládání na vlastní disk je pošetilost. Víte to sám. Nic tak člověka nepoučí jako chyba zažitá na vlastní kůži.
    Jsem programátorka. Teoreticky znám pravidla zálohování velmi dobře. Prakticky zálohuji jen když "riskuji zaměstnání". Každý kvartál doprovázím novou verzi SW 4-stránkovým hutným textem, bulletinem. Píšu ho ve Wordu. Ukládá se mi na pevný disk každých 5 minut automaticky. Po každém složitějším odstavečku navíc ukládám text dvojhmatem Ctrl-S. Na konci každého dne (píšu to slohové cvičení 3-4 dny) ukládám aktuální stav dokumentu navíc na USB flash disk.
    Píšu Vám z jiného důvodu. Jak víte, chodím si odpočívat na web Neviditelného čerta. I ztráta delšího komentář by byla bolestná. (Ne pro svět, ale pro mne :-))Takže MÁM STÁLE OTEVŘENÝ POŠTOVNÍ PROGRAM. Primárně samozřejmě kvůli došlé poště. Ale sekundárně kvůli bezpečnému operativnímu zálohování komentářů. Komentář píšu jako nový mail a průběžně ho ukládám dvojhmatem Ctrl-S. Ukládá se tak do složky Koncepty. V Outlook Epressu ani není vyžadován Předmět. Nebyla by to i pro Vás schůdná cesta, až zas budete tvořit "na obláčku"? Hezký den Vám přeje

    Axina

    OdpovědětVymazat
  20. Díky Axino,
    píši to obvykle ve Wordu, typografickou úpravu obvykle dělám až po přelepení jako pure text do editoru Google Blogspot. Nepochopil jsem, proč je tenhle editor HLML "jiný než jiné". Ale IT jsou uvažováním vždy jiní, moc jim nerozumím přesto, že jsem kdysi počítače zaváděl do denního provozu a učil kolegy, jak s tím protivným leč výkonným úředníkem v plechové bedýnce dobře vyjít. Ale je toho víc, co jsem v životě nepochopil a tohle je naprostá drobnost. Už mám skoro napsaný článeček znova. Dopíšu, typograficky "dám do fazónky" a... zapomenu. (Ne)zálohování, to je zlozvyk.

    Ale v profesi zálohuji - i když to znamená desítky GB - pracuji často s HD videem. Ale je to obvykle moc drahý soubor, než abych riskoval - přesto že máme všechno jištěné zrcadlením. Doma už tak striktní nejsem a nedávno jsem na to málem doplatil - pracovní datový disk "kamsi odešel" - pochopitelně i s rozpracovanými projekty. Jen díky velké přízni VDB (Velkého Digitálního Boha) se mi povedlo postupně z něj vytahat cca 95% obsahu. Takže už i tenhle disk mám zrcadlený. [;>)

    Zdraví StK

    OdpovědětVymazat
  21. Jasně že je to jasné. Jasně že lidem jako samotný Drak či pí A. je zcela nejasné, jak tyhle jasné základní věci nemůžou být někomu jasné. No jo...ukládání. Já už budu chytřejší, maminko. (Ale kdy?)
    Vono, vědí, je to všecko relativní, jak to v Americe objevil ten našinec, že. Zweistein či jak. - Neměli by tolik kouřit, že jsem tak smělý, pane Sinderhauf. Podívaj, kolik je jim? - No sedumdesát! - Tak viděj. Kdyby neudělali těch pět cigár denně, nebylo by jim možná eště ani šedesát...

    OdpovědětVymazat
  22. To je ono. Proč to ti židi dokážou říct tak nenápadně. Bezvěrec to pochopí až za pár sekund, křesťan někdy nikdy.

    Tedy "vteřin" podle nového řádu. Abychom se odlišili od těch hnusných anglofonních zemí!
    "Vtarája!"

    OdpovědětVymazat
  23. Paní Natalija. Další z těch zoufale maličké hrstky spravedlivých. A jak strašlivě je jich v takových zemích, ovšemže všude, ale tam víc, zapotřebí! Už archandělé museli s Pánem smlouvat jak koňský handlíř, kolik by jich mohlo stačit. A stejně... A navíc na to doplatila chudák paní Jobová, jenom že byla zvědavá, jak v plamenech končí jejich domov. Kdo by nebyl. -"No ale... víš... měla poslechnout, no..." pravil kdysi na tuto námitku můj přítel monsignore. Nejistě. Pak pokrčil rameny a rozhodil ruce.

    OdpovědětVymazat
  24. De taky vo to, esli to na tu myš jen nesváděj.
    Voni kocouři myěi moc v lásce nemají.
    Prošetříme.

    OdpovědětVymazat
  25. PJĚRVAJA!
    Něco tak velkého jako ruské stupňování jsem snad nikdy nezaslechl. Velký, větší, nej.....
    Jo,jo.....
    4P

    OdpovědětVymazat
  26. V cloudu bych pokud možno nikdy nepracoval. Nevidím proto také ani sebemenší důvod. Píšu na lokálním disku (gedit z Gnome, ale běžící pod LXDE), mám nastaveno automatické ukládání po 5 minutách a vždy ukládám, když napíšu nějakou složitější konstrukci ("vo'e, to už podruhé nevymyslíš!"), nebo když jdu od počítače.
    V počítači mám dva fyzické disky a důležité adresáře z hlavního "miroruji" ještě na tom druhém.
    Pochopitelně, byl jsem, asi jako většina korektně zálohujících, "proškolen" ztrátou dat, na nichž mi záleželo.

    OdpovědětVymazat
  27. Jakube, od Sodomy to byla Lotová. Jobová byla manželka Joba, toho tuze zbožného, kterého žárlivě milující JHVH zkoušel, posílaje ránu za ranou a na zoufalý Jobův dotaz "Bože, co jsem Ti udělal?" lapidárně odpověděl "Nic, ale nějak mě sereš."

    OdpovědětVymazat
  28. Šma Jisroel, já jsem napsal Jobová!! Tak vidíte, že se to může stát i v nejlepší rodině. Sedím do noci na dlouhém Safety Data Sheet jedné nátěrové hmoty - víte, co to je? Tak to se pomalu i hovado zblázní.

    OdpovědětVymazat
  29. Zálohování:

    Zálohování je věc důležitá. Hardware je za větší či menší peníze věc nahraditelná. Data se dají nahradit také, ale je to pracné a chce to čas, takže ty peníze jsou mnohdy o několik řádů vyšší, než za ten hardware. Tohle ale mívají na mysli teprve až ti poučení, nebo vytrestaní, kteří už o něco přišli a museli si to dílem oželet a dílem odpracovat.

    Zálohování je zpravidla soubor opatření, týkajících se jak HW, tak i organisace práce, tedy i disciplíny. Nejlepší ze všeho je-li zálohování pojato jako záležitost pokud možno co nejvíc automatisovaná a nezávislá na vůli uživatele. I ti, kteří něco vědí, protože to tak chtějí, nebo potřebují, jsou jen lidé, kteří se mohou úplně obyčejně zmýlit, nebo to udělat kvůli únavě, či nepozornosti.

    Vše závisí na okolnostech a možnostech, dá se to pojmout poměrně levně, zálohováním na FLASHe, nebo optická média, třeba BD, či externí disky, ale tu láci si jeden musí odpracovat a nedělat chyby. Pokračuje to přes RAIDy (typicky třeba RADI-1, aneb mirroring, tedy zrcadlení jednoho disku na druhý rovnou při zápisu) a pokračujíc přes složitější RAIDy, nebo i různě dimensovaná pole disků a páskových mechanik a odpovídajícícho SW k nim a jeho nastavení. To už ale umí být hodně drahé. No a trochu extrémem už jsou třeba stroje, které mají sadu CPU 2x, pamětí 2x, diskových polí a flashových polí také 2x, páskové mechaniky jsou N+X, tedy N potřebných a X záložních a to vše je ještě zálohováno on-line geograficky oddělenou jinou, podobnou škatulí, fyzicky umístěnou třeba i na jiném kontinentu a připojenou zálohovanou silnou datovou linkou. Tohle už zpravidla "utáhnou" jen burzy a banky.

    Pro domácnost postačí levnější verze přiměřeně rychlého mirroringu RAID-1, či RAID-5, lépe asi ale RAID-6, nebo aspoň ty externí disky, FLASHe, optická média a pod.

    Doporučuji podívat se na věci od Netgearu, případně si na pracovním stroji vyrobit RAID-1. Není špatné v případě RAIDu-1 zvolit disky shodně velké a rychlé, ale s různým MTBF, to aby neodešly v několika hodinách oba, i to už jsem viděl.

    Ze softwaru mi zaujal TimeMachine u Applu v kombinaci s RAIDovou krabičkou od Netgearu, existuje i jeho obdoba pro Wokna a existuje například i DERVISH pro Linuxy. Existuje RSYNC v nepřeberném množství variant, třeba i pracujících v reálném čase. Je toho poměrně hodně, je spíš těžké si dobře vybrat a zbytečně nevyhazovat, ale dá se to nakonec zvládnout :-) není od věci i ty metody kombinovat, neboť občas se opravdu dá narazit na dost kuriozní závady a lepší stará záložní záloha, než vůbec žádná.

    OdpovědětVymazat
  30. Draku,
    po Vašem vysvětlení jsem došla k závěru, že bude lepší, když počítač zavřu a budu komunikova jen na papíře.
    Je to pro mne docela nezvládnutelné.

    OdpovědětVymazat
  31. informaci:

    Papír je jako médium poslední dobou poněkud přehlížen a podceňován, ale co si budeme povídat, on je tu s námi už tisíce let a prokázal, že není-li vystaven požárům či vodě, plísním a bakteriím, tak vydrží velmi dlouho. něco takového nám zatím ještě žádné současné elektronické médium nepředvedlo. Nějaké slibní náznaky a přísliby tu sice jsou, ale co z toho nakonec vyleze, se teprve ještě uvidí. A hlavně, bez elektriky je to celé tak asi na 2 věci. Papír bych do starého železa ještě určitě neposílal.

    Jinak zálohováním se až tolik netrapte, přenechte to buď v rámci rodiny někomu, kdo si s tím rozumí víc, nebo to svěřte profíkovi a je to. Tam je asi nejtěžší najít si někoho důvěry hodného, ale určitě se někdo takový najde.

    Obuvníkovi:

    Ano, ty vymahače návodů a plechovek pokud možno takových, které by pracovaly za ně a samy, to na jedné straně a ignoranty, co nechtějí vědět ani to základní ani o těch plechovkách a kolikrát ani o tom, co vlastně dělají, to na té druhé, ty Jste vystihl úžasně až nedostižně. Lépe bych to nesvedl. No jenomže to je přesně ten problém, že člověk nemůže pracovat s tím materiálem, se kterým by chtěl, ale s tím co přijde. A zvládnutí toho všeho je vlastně určitým ukazatelem určitých oblastí profesionality. Bez toho to jen těžko bude dobrý profík :-) Není to zrovna snadné, ale nechá se to.

    OdpovědětVymazat
  32. Draku,
    papír ale zabírá místo. tady musíte uschovat stvrzenky plateb deset let.
    Umíte si představit, co mám doma papíru?
    Profik mi prodal nějaký Verbatim, ať si to připojím, bez dalšího vysvětlování. Asi vypadám inteligentnějc než v skutečnosti jsem, tak jsem to svěřila synovi.

    OdpovědětVymazat
  33. I, dtto já. Tak se budí minderwertigkeitskomplexy. Mám já todle zapořebí, číst takové věci?

    OdpovědětVymazat
  34. Číst tenhle blog není povinné. Mít doma počítač není (zatím) povinné. Tak co tu pláčete, humanitní vzdělanci. Když tu řešíte fajnové jemnosti překladů z italštiny do řečtiny, tak si jako pitomci připadáme zase my s Drakem. A Švec Schumacher asi taky.
    A to pitomec není rusky! [;>))

    OdpovědětVymazat
  35. no jo...
    I, a to je jeden z důvodů, proč je dobré mít syny. A dokonce i hodně dcer je v tomto směru užitečných - včetně mé, heč! Žel nikdo z nich mi není průběžně po ruce. No na druhé straně nejsou svědky konání pošetilých rodičů - dinosaurů.

    OdpovědětVymazat
  36. Jakube,
    nechápu, proč se nám tu posmívají, že jse humanitní vzdělanci. Nemůžou být všichni jen techničtí, nezdá se Vám taky?
    Co jsme jim udělali? Krmí nás tu sáhodlouhými popisy, jak co nastavit, co sestavit, co zas odpojit, zmanipulovat při focení a při zacházení s počítačem a my to trpělivě a trpně snášíme a ani nemukneme.
    A pak že jako není povinné sledovat blog!
    Co jsme jim udělali, že jsou na nás tak drsní?

    OdpovědětVymazat
  37. Ale vůbec ne drsní.
    (Když už, tak drsný - byl jsem to já, já, já, kdo upozornil, že když tu řešíte filologické problémy, my uctivě mlčíme, neb jim nerozumíme a reozumět nikdy nebudeme. (Tady - my všichni ostatní.) A to, prosím, tu ještě nemáme čisté umělce s jejich pocity a tušeními. Těm já dělal překladatele přes čtyřicet let.

    A vůbec Informace, proč zase nepopíšete ten guláš, co teď vaříte v italské politice? Kam se naň hrabe česká bramboračka nebo ukrajinský boršč.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  38. Ne, jste na nás s Jakubem zlí, zvlášť Vy.
    A teď jsem na to přišla, nebudu se víc hádat, ale budu pokaždé brečet, když se do mne pustíte. Pak tu budete mít teprv zábavu.

    Napsat něco o zdejším guláši je absolutně nemožné, nerozumím tomu. Teď Ústavní soud zrušil volební zákon, na novém se nemohou dohodnout, takže není ani jasné, jestli budou moci udělat nové volby, kdyby se tahle vláda položila. A položit ji chtějí všichni, včetně některých vedoucích politiků Pd.

    Teď jsem právě shlédla program o tom, jak e snadné zmanipulovat naši paměť jak individuální tak kolektivní.
    To by byl pro Vás jako fotografa pěkný námět.

    OdpovědětVymazat
  39. K zálohování / informaci:

    Verbatim bude s největší pravděpodobností externí disk, s největší pravděpodobností připojovaný přes USB. To je to cenově dostupné řešení, kde si to všechno musíte odpracovat. V daném případě to odpracuje syn, ale musíte mu říct, co všechno má zálohovat :-) A taky nesmíte zapomínat na to, před tím, než ho odpojíte fyzicky, ho odpojit i softwarově, jinak o ta data můžete v tom horším případě i přijít.

    Papíry / informaci:

    Taky schraňuju kdeco, protože musím. A když už pak nemusím, tak nějak zajímavé veci oskenuji a vypálím na placky a originální papír s gustem svěřím drtičce a vychutnám si ten nádherný zvuk :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Dějuju, Draku,vy jste zlatej člověk. Jak můžete, poradíte. O tom odpojení mi to říkali taky.
    Jinak počkám, až bude mít syn čas.
    Dnes,představte si, vyjdu z domu a nic nejede, až mi nějaký pán, co šel kolem říká - doprava stávkuje. Jdu si tedy koupit noviny, abych se dozvěděla oo a jak a tam na pvní stránce najdu několika palcový titulek: Nový volební zákon - chaos. Všichni proti všem. Hádá se parlament se senátem. Pd se tříští. Cvrčkové a Forza Italia Berlusconiho jdou spolu. chtějí nové volby.
    Abych si trochu srovnala myšlenky, koupím se tedy novou knihu historika a novináře G. Pansy s titulem: Krev, sex, peníze. Podtitul Kontrohistorie Itálie od r. 1946 do dneška.
    Doufám, že si ty myšlenky nakonec nějak srovnám. Úvod je, přes ten krvácký titul knihy, velice rozumný.
    Myslím, že svět nemůže být víc převrácen naruby než teď.

    OdpovědětVymazat
  41. StK, já si jako pitomec nepřipadám věda, že nikdo nem§že znát všechno, a že znalost nuancí staré řečtiny a překladů do italštiny je zaznameníhodná, leč pro nynější prektický život ne až tak významná.

    OdpovědětVymazat
  42. informaci:

    Ano, svět je hlavou dolů, nohama nahoru, a tak nějak celý nakřivo a naruby, ale že by nemohlo být hůř? Nebuďte zbytečně optimistická, vždycky může být hůř a protože lidi zarputile odmítají přestat se chovat svinsky a pošetile zároveň, tak ono zákonitě hůř bude, musí být, jinak to ani dopadnout nemůže.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)