Prohledat tento blog

pátek 24. ledna 2014

O co tady jde?

Informace nám píše z Itálie

   Včerejší večerní zprávy o politické krizi na Ukrajině nejsou nijak uspokojivé. Jak prohlásil mluvčí jedné ze skupin manifestantů „Udar“ Vitalij Kličko, jednání s prezidentem Janukovyčem nevedlo k nějakým ústupkům ze strany prezidenta vůči požadavkům manifestantů jako svolání parlamentu, který by měl zrušit proti-protestní zákon nebo demise nynější vlády. Jediným ústupkem ze strany prezidenta byl slib, že propustí 75 manifestantů, zatčených v neděli na náměstí Majdan. Předseda vlády Azarov pak v předešlých dnech odmítl vyhlášení nových prezidentských voleb. Jako odpověď manifestanti stavějí nové barikády v Kyjevě a zároveň sílí nepokoje a protesty na západní Ukrajině. 
   V českých novinách najdete další informace o tom, co se děje na Ukrajině v posledních dvou měsících. Třeba tady, nebo tady, případně zde.


Ve zpravodajstvích ale zůstává stranou, o co se na Ukrajině jedná. 

   Pokud jde o nějaký hlubší rozbor, musíme se podívat do komentářů jiných listů a přečíst si, co píší ti, co na Ukrajině a v Moskvě byli osobně a jak události vykládají, i když se nám to nebude zrovna líbit.
   Vezměme  na příklad mínění italského novináře, starého komunisty a nyní putinofila Giulietta Chiesy, který byl po dlouhá léta dopisovatelem z Moskvy pro Unitu, Corriere della Sera a jiných listů. Když nic jiného, Chiesa vyjadřuje ve svém článku z prosince minulého roku postoj, i když neoficiální ale reálný, ruského vedení. Jedná se o velkou mezinárodní geopolitickou krizi, kde západ, hlavně USA, se snaží vtáhnout Ukrajinu do NATO a izolovat Rusko na mezinárodním foru. Tato politika, mířící k izolaci a obklíčení Ruska, trvá už dvacet let , započala za Jelcyna a teprv Putin se jí energicky postavil . Kolonizační politika USA a a Bruselu nebude víc tolerována. Vstoupení NATO na půdu Ukrajiny by prakticky změnilo společnou strategii vzájemné bezpečnosti, dohodnutou v Helsinkách a v Paříži. Putin vystoupil několikrát v prosinci minulého roku v televizi, kde oznámil, že budou podniknuty nové míry a opatření k zabezpečení Ruska proti pokusům vnější agrese. A to zmodernizováním výzbroje, včetně osmi nových strategických atomových ponorek, které budou hotovy do roku 2020. Tolik zhruba Chiesa.

O escalaci v ukrajinské krizi psal v prosinci také americký NY Times.

    Na druhé straně zadlužená EU nemůže nabídnout Ukrajincům nic jiného než ještě větší bídu zavedením norem, které by nutily Ukrajince k podstatné rekonstrukci svého hospodářství, aby jeho výrobky byly na evropském trhu konkurence schopné. Píše to list il Panorama, více méně středového zaměření. List cituje slova Putinova spolupracovníka Aleksandra Puškova – Ukrajina potřebuje finanční podporu , aby mohla zmodernizovat své infrastruktury. Brusel na to nemá, zatímco Rusko ano.

Putin nabídl Janukovyčovi štědrý dárek ve výši 20 miliard dolarů (někdo říká že mnohem víc) zakoupením jeho bondů a snížením ceny plynu. Kromě toho přestane dělat potíže ukrajinskému zboží na ruském trhu.


   Proč neudělal něco podobného Mezinárodní měnový fond? ptá se ilPanorama. MMF byl ochoten poskytnout Ukrajině půjčku, ale za podmínek pro ni nepřijatelných: devalvovat ukrajinskou hrivnu a zvýšit ceny plynu na úroveň těch mezinárodních. To by mělo vážný dopad na životní úroveň velké části obyvatelstva. To ví jak Janukovyč, tak manifestanti na ukrajinských náměstích, dodává list. 

   Ale touha po nezávislosti, po vymanění se z „bratrského“ objetí Ruska, které nepěkně znají generace a generace Ukrajinců, byla zřejmě silnější než ekonomický výpočet, dodávám já. Jen ministr zahraničí Lavrov komentoval: Rusko jedná přímo, konkrétně, ne jako Brusel který jen nabízí Kyjevu cukrátka nezávislosti.


   To by bylo asi tak realisticky jádro ukrajinské otázky. Ale o tom se nemluví. Hovoří se o problémech tisícileté tradice vztahů mezi ukrajinským a ruským národem, o společných kulturních, náboženských tradicích. Oprašují se staroslovanské církevní tradice , na příklad v červenci minulého roku Putin spolu s nejvyššími představiteli ruské pravoslavné církve se zúčastnil oslav 1025. výročí křtu kyjevského knížete Vladimíra byzantskými věrozvěsty. Putin při tom prohlásil, že duchovní jednota mezi oběma národy je natolik silná, že ji nemůže narušit žádná politická konjunktura. Při té příležitosti a velké slávě také jednal s Janukovyčem, ale o obsahu jednání nebylo nic zveřejněno.

Tak tolik nám na nástěnku poslala Informace.



================================================

Kocouří podoteky: 














   Díval jsem se v noci několikrát na dění v Kyjevě - stále tam fungují webové kamery a přenášejí aktuální situaci. Možná, kdyby právě tomu věnovali páni novináři větší pozornost, nedočítali bychom se takových "roztomilých capovinek", jakých se dočítáme na českých webech a dozvídáme z jiných českých médií. 

   Hodně kraválu (doslova) tam způsobují snad až profesionální protestující. Jsou na pouliční boje dobře vybaveni, jsou zkušení a rvou se s policií  s velkou chutí. Celou noc se tam zahřívají jednak pálením starých pneumatik (ohnivá stěna v délce nejméně 200 metrů nevyhasla celou noc), jednak hlasitým bubnováním - tlučou dřevci do polorozebraných barelů. Je jich tam kolem snad deset a jsou docela secvičení. Takové divošské bubny - jak v Africe. Musí to být strašný randál. Podle chůze mnohých je vidět, že nezanedbávají ani tradiční zdroje tepla: kvalitní vodku.

Na druhé straně stojí policejní posily a chovají se docela zdrženlivě. Je vidět, že je to vůbec nebaví. Kladl jsem si stejnou otázku, jako Informace: Komu ku prospěchu?


Dneska je tu Vitalij Kličko, borec, 
který umí rány nejen rozdávat, 
ale  i přijímat. Lidový hrdina. 


   Tady proti sobě stojí proevropská část , která doufá, že po "revoluci" dojde k přerozdělení státního majetku v jejich prospěch a proruská fronta, která má nad majetkem dneska kontrolu a nechce o ni přijít. EU doufá v nové trhy a potenciální dlužníky, Rusko zase nechce vpustit (podle nich dekadentní) režim tak blízko k svému území. Je docela zajímavé, že se příliš nevzpomíná předchozí vládní garnitura, Julia Tymošenková a Viktor Juščenko. Na tohle období ukrajinských dějin jako by se mělo dneska zapomenout. 

    Takže musím konstatovat s naším bývalým presidentem Václavem Klausem:  
"O peníze tu jde až v první řadě!" 




A na závěr pěkná, nikoliv však nestranná novinářská "kontramanipulace"
Patrně jako odpověď na mediální manipulace místně "obvyklé". 




Z podzimu loňského roku. "Pokojný demonstrant" z Kyjeva. 
Ovšem na druhé straně - kolik policajtů tam je...


Na "Lidovkách" je série skvělých snímků, které vypadají jako z válečného velkofilmu. 
Myslím, že některý z nich bude letošním vítězem PressFoto.

112 komentářů:

  1. Jej, o Ukrajině!!
    Ještě než budu později číst:
    x Měl jsem kdysi známost - rusínskou studentku jad. chemie, dceru otce duchovnoho ze samého konce světa. provandroval jsem to tam, bydlel na farách. V rádiu na chatě v noci s rozkoší poslouchávám rusínské vysílání a jejich pořady o Velké Ukrajině a všecko, rozumím zcela samozřejmě. K tomu tedy později víc.
    x Nešťastná země. Neřešitelné. Rozdělí se - bude rozdělena. To opět nebude řešení. Neřešit už vůbec ne. Každé rozhodnutí špatné.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu to nikoho nezajímá?

    No, je to za Karlínským viaduktem....

    Tam to vždycky bylo divoký.

    Ostatně aktivní účastníci těhle randálů všude po světě mají něco společného. Stačí příležitost konání MFF a je. I ve vyspělé demokratické Itálii byl nějaký zastřelený. Ať je to tohle nebo randály ve francouzských předměstích, hlavní protagonistou je neúspěšný frustrovaný mladý muž. A s tou Ukrajinou se to má tak, že tyhle randály konají za zváštní pozornosti a péče zahraničních politiků a médií o demokracii, lidská práva, prosperitu a blahobyt kdesi toho či onoho lidu v zemi o kterou je nějaký strategický zájem aby nepatřila tam nýbrž onam. Nějací Ukrajinci jsou ukradení. Jako vždy jde o zájmy. A jejich podstatou je co? Prachy. No a samozřejmě, že představa Ruska nadstandardně využívajího černomořské přístavy je někomu nepříjemná.

    Včera to byla starost o vykořisťované dělnictvo v kapitalistických zemích a boj za jehon osvobození, dnes je to boj za demokracii a lidská práva. Zítra zas někdo jiný, co jávím, co a proč. Třeba asfalt.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten odkaz na závěr je síla! Asi ve dvou minutách hrůza. Hořící policista si strhne přilbu, ale... To není pro každého!
    Ze kdy to může být?
    Tak t o h l e snad v nejbližší době u nás nebude.
    Syn: Vždycky ať vidíš, že na obou stranách jsou zhruba stejně staří kluci... Zkus si představit, že se poznají přátelé, z rodiny...!

    OdpovědětVymazat
  4. Ukrajinská vládní Strana regionů šíří dezinformace o převlečených agentech NATO, sniperech, kteří podněcují manifestanty a organizují je. Střílejí do davu,aby vyprovokovali vztek mezi lidmí.
    Přinášejí to ruské noviny.
    http://www.utro.ru/articles/2014/01/23/1170453.shtml
    Zároveň píší, že se zorganizovali odpůrci Euromajdanu a protestovali před velvyslanectvím USA v Kyjevu proti americkému financování opozice.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten přímý TV přenos s doprovodem barelového orchestru má velmi zvláštní a silnou atmosféru. Jako by se člověk díval kamsi do středověku na vojenské ležení. Křesťané na křížové výpravě v Palestině? Nebo snad Turci na Moravě?
    Ve černočerné tmě, kdesi v dálce hoří ohně, stany, lidí jako much, občas se mihne vlajka, tu a tam se cosi zableskne a jen ty ocelové bubny stále, celou noc duní a duní...

    OdpovědětVymazat
  6. Právě proto, abychom se tady nemuseli drbat po šišce a ptát se: "O co tady jde?", protože ono občas aby se v tom prase vyznalo, bych velmi ocenil, kdyby všechny zúčastněné strany (EU, Rusko, Ukrajina a případně i USA) zchladily horké hlavy, zamyslely se, co je pro ně vlastně životně a tak nějak zásadně důležité a v čem asi nebudou ochotny ustupovat a v čem zase ustoupit mohou a po této přípravě zasedly k jednacímu stolu, uzavřely s výhledem na nějakých cca 20-30 let nějakou rozumnou dohodu a pak se jí držely. Tahle vzájemná "lezení si do zelí", jako jsou například antiradarové iniciativy zde, případně financování dalších aktivit na našem území, ale už ne v náš prospěch, zatímco na druhé straně zase řádí jakési ze řetězu urvané otravné čůzy, nebo případně zase na Ukrajině "zdatní protestující" demolující hlavní město, jsou sice chvíli požehnáním pro média, ale jinak jsou to poměrně otravné a spíš nedůstojné a nesolidní záležitosti. Já se ale spíš obávám, že nikdo ze zúčastněných nemá pořádně rozmyšleno, co vlastně chce a oč se bude snažit. USA a EU z jakési debilní setrvačnosti a tak nějak nevědí, kdy by bylo rozumné a žádoucí když už ne přestat s expansí, tak aspoň to provádět rozumným tempem a způsobem. Rusko a Ukrajina (nebo aspoň její východní, proruská část, ta co je cca od Kyjeva dál na východ) jsou spíš v defensivě, ale pořád ještě víc než dost silné na to, aby těm expandujícím mohly ošklivě "zatopit" a znepříjemnit život. Myslím, že bychom v případě Ukrajiny mohli poměrně snadno dosáhnout nějaké více, či méně ošklivé a nežádoucí formy Pyrrhova vítězství a vzhledem k tomu, jak bruselští melouni neblaze poznamenali evropskou ekonomiku, bychom to opravdu nemusel ve zdraví "ustát". Nemyslím si, že by EU byla v nějak obzvlášť dobrém stavu na to, aby si mohla dovolovat podstupovat takováto zbytečná rizika. A ani ty USA na tom nejsou zrovna nejlépe, takže moc v tomto ohledu nerozumím ani jim.

    OdpovědětVymazat
  7. StK:

    Válečnické bubnování tu máme už od starověku. Bubnující to má povzbudit k lepším výkonům a odvaze, druhou stranu má ten randál když už nic jiného, tak aspoň trochu znejistět a "rozhodit". Možná to ten účel i plní, nevím.

    OdpovědětVymazat
  8. informaci:

    Zpravodajské a propagandistické šarvátky ohledně Ruska a Ukrajiny, tu sledujeme už delší dobu a bylo by naivní domnívat se, že se protistrana "rozsype" a vzdá to bez boje, či pokusu to odrazit, nebo aspoň ten probíhající humbuk účinně zpomalit a neutralisovat. Vymýšlet a šířit desinformace k tomu patří, byť mnohé z nich jsou už na první pohled nádherně rozeznatelné a otravné zároveň, byť nedělám si iluse, že ze strany EU, nebo USA, nebo obou, ta finanční podpora tu nějaké místo mít bude. Na snipery nevěřím, leda na místní, najaté oposicí, ale ani tomu moc ne, uškodilo by jim to a bylo by to protistranou okamžitě využito v jejich neprospěch a jako záminka k ukončení toho všeho.

    OdpovědětVymazat
  9. Draku,
    koluje taky verze, prý ji šíří zase povstalci, že na straně ukrajinské policie operují zase ruské jednotky specnaz.
    Jak dlouho to vydrží, vždyť je to už občanská válka.

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Draka:

    Jistě, dunění bubnů:
    Ano jistě, je to v mém ranku. Fungovalo, funguje a bude fungovat. Nebo zpívání chorálů.

    K zastřeleným: Nějak si pořád vzpomínám na studenta Martina Šmída - jak byl / nebyl mrtvý tenkrát v roce 1989. A jak to zafungovalo. Používají se různé provokace. Kdo si v tom zmatku všimne, odkud to přiletělo.¨

    K rozumnému řešení: Bylo by to krásné, tak krásné, jako fungující perpetuum mobile.
    Ale rozum je přesně to, čeho není nikdy dost - a dneska zvlášť . Lidé, kteří přemýšlejí jsou těm ostatním hodně nebezpeční! Tady má myslím pravdu Jakub. Východ Ukrajiny tíhne k Rusku, Západ jinam. Těžko se domluví. A rozdělit? Kolik rodin by se tak roztrhlo, jaké hospodářské potíže by nastaly. A hlavně: Kdo nakreslí hranici?

    OdpovědětVymazat
  11. informaci:

    Ale to je přece taky naprostá pitomost. Rusko samozřejmě podporuje proruské síly na Ukrajině, onen východní blok, ale ne tím, že by tam přímo posílalo vojáky. Zpravodajce, poradce, dejme tomu, ale určitě ne kohokoliv, kdo by se fyzicky "řezal" na ulici, tím by si přece mohli zbytečně a navíc hodně "uškodit", aniž by tím cokoliv získali. Oni jim poskytnou mediální podporu, diplomatickou podporu, támhle lepší plyn za lepší peníze, tuhle zase odeberou zboží, ale posílat tam pouliční mlátičky? K čemu proč? Co by z toho měli? Berte to jen jako doprovodný, zpravdajsky-mediální pokus o házení bláta stranami, nic víc, nic méně. Kdyby to byla pravda, to byste teprve koukala, co to je pořádný humbuk.

    K zastřeleným a občanské válce:

    Tohle je zajímavé, trochu to připomíná listopad 1989, nebo přinejmenším snahu se o něj tímto způsobem aspoň pokusit. Zatím si nemyslím, že by to byla občanská válka, ale možná, že je to pokus jí vyvolat. Trochu mi z toho leze mráz po zádech, protože na konci vidím víc problémů, nežli na začátku a nějak mi to připadne, že EU a USA teď nejspíš tahají z mnohem kratší konec lana. Zkrátka riziko průšvihu je veliké, zatímco potenciální zisk je takřka žádný, když už to bude vítězství, bude nejspíš Pyrrhovo a nejspíš se nebude konat ani to.

    OdpovědětVymazat
  12. Draku.
    Ćím víc zpráv se člověk dozvídá, tím míń toho nakonec ví. A tím míń té mele rozumí.
    Předseda evropského parlamentu M. Schulz hrozí sankcemi
    http://www.welt.de/politik/ausland/article124213704/Ich-habe-Angst-vor-dem-was-uns-bevorsteht.html
    Ruská media zas píší o organizování provládnch mítingů na východní Ukrajině "Донбасс - за закон и порядок", o hrůzném řádění skupin manifestantů proti členům policie.
    A hlavně řinčí zbraněmi, chystají se znoa zachránit svět: Как русские спасают мир от Третьей Мировой войны. Podívejte se, jako věcičku vynalezli pro záchranu světa: http://www.rg.ru/2014/01/22/perimetr-site.html#

    Nezmoudříte ani, když si přečtete mínění odborníků na ukrajinskou otázku. Četla jsem dvě - jeden článek byl od zdejšího emeritního profesora ruské literatury a to co napsal, byla v podstatě zase jen literatura, druhé bylo mínění polského politologa z krakovské univerzity o vztahu dnešních Ukrajinců k Polákům a to se mi zdá zas dost nereálné. Že by začali mít Ukrajinci najednou Poláky rádi?

    OdpovědětVymazat
  13. Z článku o "systému zaručeného odvetného úderu" na mě dýchlo moje mládí. Podobná raketová sila, stejné uniformy, stejná auta a stejný "bordel" kolem všeho. Uvědomil jsem si, že se téměř nic nezměnilo. Jenom jsem o pár kilo přibral, vypadala mi aspoň polovina vlasů a ten zbytek je bílý.
    Jinak - nic. A život je v prd...

    Co se týče všech "revolucí", kolik jich jenom zuří v okolí: Scénář je vždy stejný.
    >> *** ...nějaký útlak, lidé se začínají ozývat, vyjdou do ulic, pak je trochu zmlátí policajti, lidé se naštvou a dostanou strach - ale to už nastupují "profesionální" rváči a nepokoje jsou tu. S raněnými na obou stranách posléze i s mrtvými. Eskalace. Okolní státy nadšeně aplaudují té nebo oné straně, podporují ji a kydají všemožnou špínu na stranu opačnou. Píší se složité politické statě, které všechno vysvětlují, hlavně proč je ta "naše strana" v právu, na internetu se o tom všem vášnivě (a zcela bez znalosti věci) diskutuje. Novináři mají o čem psát, točí se srdceryvné reportáže o tom, jak to vše dopadlo na "prosté lidi".
    Nakonec se siutace "vystříbří", dojde se k nějakým výsledkům a pokud vyhrají ti, co volali po svobodě tak ustaví svou vládu a ti, co prohráli začnou temně hučet o útlaku a nesvobodě. Zpátky na ***.
    Pokud "revolucionáři" nevyhrají, stát kázeň (útlak) utuží a po jisté době, až si národ na tužší režim zvykne, se začnou ozývat hlasy požadující větší svobodu. Zpátky na ***.

    V každém případě se budou muset obnovit zásoby represívních prostředků, najmout noví policajti, opravit poničené budovy a vypořádat se s novináři, kteří to neodhadli a stáli na té nesprávné straně. A vychovat nové, poslušnější.

    Takže?
    Perpetuum mobile vynalezeno. Obrať!

    OdpovědětVymazat
  14. Mohu, StK, vyvodit ze závěru Vašeho příspěvku o perpetuu mobile, že příště ze mne nebudete lstivě mámit článek k právě se dehrávajícímu scénáři?
    Skutečně Kocour ví, kudy chodí myši a naivní myšku snadno lapne.
    Kdybych ten úvod k ukrajinské situaci nenapsala, tak to bylo ganc egál, stejně tam nic nového není.
    Snad nemyslíte, že budou Ukrajinu po 350 letech znovu dělit? A znova mezi Polskem a Ruskem?
    K tomu byste se měl vyjádřit nějak podstatněji.
    A neuchechtávejte se potutelně pod fousy!

    OdpovědětVymazat
  15. To Informace:
    To podobenství s papírkem a závěrečnou větou napsanou na jeho obou stranách není k situaci na Ukrajině. To mě napadlo, když jsem poslouchal ráno rozhlasové zprávy o konferenci syrských povstalců a vlády a vzpomněl si na totéž v Egyptě, Alžíru atd.
    Ukrajina se tomu zběžném pohledu nijak nevymyká, ale jak správně konstatujete - čím víc o tom víte, tím větší guláš z toho máte v hlavě.
    Takže můžeme vesele diskutovat i bez znalosti věci. Ale se znalostí (byť vždy nedokonalou, dílčí a stranickou) je to zábavnější. Nejsme ti, kteří to mají za povinnost vyřešit. Naštěstí. Protože to (touha po svobodě / ovládnutí) je opravdu neřešitelný problém. [;>)

    Článek je náhodou moc pěkný. Ale jsem na světě už moc dlouho, abych si nedovolil pochybovat o detailech. Vzpomeňte na naše dávné hádky o možnostech (pravdivosti) popisu reality.

    OdpovědětVymazat
  16. Jednu věc nechápu, a to proč všichni hovoří o špatné ekonomické situaci Ukrajiny. Mají tam přece velkou industriální oblast Donbassu, která nejen že funguje dál po rozpadu Sov. svazu, ale i rozvíjí další činnost. Podívejte se na Wikipedii na Индустриальный союз Донбасса.
    Je tam Doneck velké centrum výroby a výzkumu.
    DONETSK AS A BUSINESS CENTRE OF DONBASS
    http://www.intur.biz.ua/english/tours/don-industr.htm
    Mají ložiska uhlí, antracitu, minerálů: manganu (jedno z největších na světě), bauxitu, titanu, rtuti.
    Tak nad čím pláčou? Prý mají zhuntované zemědělství. Vždyt tam mají černozem a na jihu teplý klimat, takže můžou pěstovat všechno.
    Čověk by pochopil, proč mají o Ukrajinu zájem jak Rusko tak EU z hospodářského hlediska, ale ne ten jejich úpadek a závislost na Rusku.

    OdpovědětVymazat
  17. Mám pocit Info,
    že těžký průmysl je hlavně na východě Ukrajiny, přiléhá k Rusku. A taky je tam více etnických Rusů. Na mrzkou hospodářskou situaci Ukrajiny zdaleka nepoukazují všichni. A zájem Západu je rfovněž geopolitický, nejen co do dalších trhů pro uplatnění "moderních" šuntů - mobily, televizory, zbytečné vitamíny atd. Víte, kolik "úsporek" by se mohlo prodat na Ukrajinu, kde se pořád svítí jen žárovkami? A kolik takových automobilních fabrik s levnou pracovní silou by se tam dalo postavit?
    To by se pak konkurovalo![;>))

    OdpovědětVymazat
  18. S Donbasským svazem obchodují evropské společnosti jako Metinvest, Interpipe, Evraz, ISD e Arcelor Mittal. Některé tam i investují jako italská Danieli Heavy Machinery Engineering. Jenže ti si ztěžují na ukrajinskou byrokracii, na nepořádek v aplikaci norem a pod. Takže pro ně podepsání dohody mezi EU a Ukrajinou by bylo pozitivní a vedlo by k dalším investicím do ukrajinské ekonomiky. Toho se hlavně bojí Putin a ne nějakého zatažení Ukrajiny do NATO?

    OdpovědětVymazat
  19. Na mrzkou hospodářskou situaci Ukrajiny, která nastala po rozpadu Sov. svazu ukazuje na př. polský politolog Stefan Bielanski, o kterém jsem se tu už letmo zmínila.

    OdpovědětVymazat
  20. StK, ano. To je pohled starého zkušeného kocoura, který ví, kudy chodí myši.

    Rusko by v téhle situaci mohlo připomenout Monroeovu doktrínu a dotázat se na důsledky jejího praktického uplatňování pro lidská práva a demokracii na onom zadním dvorku. Připomenout velké demokraty a bojovníky za lidská práva jako byl Strössner, Batista, Pinochet, Somoza, Videla, Bignone...

    OdpovědětVymazat
  21. "Pane prezidente, co tomu říkáte?" "Čemu?" "Té úžasné zprávě." "Které?" "Že v Tamkdesii objevili ohromné zásoby čehokoli. "Čehokoli? Co to je?". "To je zcela zásadní strategická surovina použitelná k čemukoli." "Opravdu? No to je úžasné. Jak jsme na tom s diplomatickými vztahy?" "Tamkdesie je členem OSN a máme s ní standardní diplomatické vztahy." "Jen standardní? Hmmmm, udělejte mi rešerši jak jsou na tom s demokracií a lidskými právy. Jo a nezapomeňte na opozici. Nebudou tam volby? "Jak to myslíte, pane prezidente s těmi volbami? Ach tak, rozmumím, kdo by je měl vyhrát. A když nevyhraje? Chápu. Zmanipulované volby, pošlapávání základních lidských práv a svobod...Jak jsou na tom s armádou?" "Armáda je loajální, pane prezidente. Ale malá. Už dlouho nebyli ve válce a je to celkem chucá země." Hmmm, na to by stačila námořní pěchota. Ať na obraně udělají rešerši.
    To čehokoli je velmi zajímavé..."

    OdpovědětVymazat

  22. Cha chá,
    on ten Putin zas taky není tak finančně jistý v kramflekách, aby ze sebe dělal nějakého granda a dával peníze Janukovyčovi. Z Ruska jim utíká zahraniční finanční kapitál a to už "шестую неделю подряд ", jak píší ruské finanční listy.
    http://finmagazine.ru/home/2699--lr-.html
    Aby pak taky nemusel žádat o půjčku MMF!

    OdpovědětVymazat
  23. Informace, Ukrajina musí být ve špatné ekonomické situaci. Tím horší, čím má větší surovinový a odbytově tržní potenciál. Aby jí EU mohla poskytnout nezištnou pomoc....
    Ono je to tak, že Ukrajina, bývalá obilnice Ebropy nese břemeno nejen Sovětského svazu ale dob mimulých. Tak jako jinde kolem, "demokracie" není organickou, žitou součástí tamní všednodenní kultury. Lidé jen vědí, že se chtějí mít dobře a až na něco vždy a všude nespokojených intelektuálů, je jim prakticky jedno jakou formu má vláda, hlavně když je dobře. Tak to lidé chtějí všude na celém světě. Shodou okolností toho času nějaký systém, někde a v nějaké kultuře fungue lépe a přínáší více dobra. Jenže není přenositelný do jiné kultury. Ta je souborem velmi provázaných zvyklostí a vztahů. Ukrajina má veliký potenciál. Proč se lidem tam žije tak a ne jinak, je dáno jimi samými. Sami jsou svým limitem. Jako jinde, jako i tady. Jako každý z nás, jako každý ve svém životě. Je to prosté...

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, a rubl jim jde dolů.
    Рубль за неделю упал на 96 копеек к доллару и на 160 копеек к евро
    Teď hoši pátrají proč.
    http://www.riadagestan.ru/news/in_russia/rubl_za_nedelyu_upal_na_96_kopeek_k_dollaru_i_na_160_kopeek_k_evro/

    OdpovědětVymazat
  25. StK, zajisté. Už Britské impérium. "To by tak hrálo aby si každý nabral soli jak chce. Bude ji kupovat od nás. Řádně zdaněnou a za naší monopolní cenu. Kdo si sám nabere, půjde za katr."
    Pak Ghándí a solný pochod...
    EU by na to šla jinak. Že těžit sůl přímo z može je nehygienické, že nezaručuje standardní kvalitu podle implemenotované normy XXXXX, ke které při vstupu do EU nebyla sjednána výjimka, že jde o zdraví lidí...A trh zavalí Alpskou solí s jódem. Bad Reichenhaller.Certifikovaná kvalita.

    OdpovědětVymazat
  26. A už je to aji ve Lvově a v Černovicích - naší bývalé širší vlasti!!
    A to to před týdnem vypadalo, že se to rozplizne a zhasne...
    Popis/anticipace té dějinné spirály etap klidu a revolt je přesný, gratuluju.
    I, v jedné věci jste mimo: tady by nikoho nenapadlo, že při úvahách o příp. rozdělení by připadalo v úvahu pro západ přičlenění k Polsku. To už je dávno pasé. Poláci aji Ukrajinci se navzájem provařili, důkladně, už před staletíma. A až po čtyrycátá léta naše- é minulého věku. Dnes si sice projevují neuvěřitelné sympatie, c h á p o u se - nicméně vocáď pocáď.

    OdpovědětVymazat
  27. StK, nejsou ty šunty jen moderní obdobou korálků a zrcátek?
    Prodejny a bazary jsou plné rozměrných a těžkých placek. Žádostivé zraky olizující výlohy. Je prestižní mít takovou placku, kterou je nutno dobíjet každý den. Taková placka se nenosí někde v kapse. Je to fetiš, který nutno neustále mudlit v ruce. Už jsem někoho viděl telefonovat tabletem. I fotit. Vzpomínám na vtip o sovětských digitálkách. Úžasné funkce...."A kde to má baterky?" "No přece v těch kufrech."
    Naproti tomu náramkové mobily "v hodinkách", které se objevily před pár lety, se neuchytily, těch pár ucházejícíh modelů je stále relativně drahých, vývoj nijak nepokročil. Módní je XXXL.
    Mrňavý mobil s dlouhou výdrží není na trhu.

    OdpovědětVymazat
  28. Ovšem na druhé straně Jakube:
    Nebylo by špatné mít mezi Českem a Ruskem kromě Slovenska (to jsou "skoro naši") i Ukrajinu (to vždycky budou "skoro jejich"). [;>))
    Pomineme-li pozvolný muslimský atak (on by asi nebyl, nebýt těch "našich" - (rudých) multikulti.
    Jsou mnomenty, kdy bych rád popřel to, co mi před 45 lety řekl můj vojenský šéf, podplukovník: Že my, Kotlinka, budeme vždy někam patřit. Buď na Západ a budeme jejich "kolonie" nebo na Východ a budeme jejich "gubernie". Na neutralitu (tehdy se po ní volalo - 1968) jsme příliš malí a ležíme v hodně blbém místě - ti nebo oni musí jít přes naše území.
    Lampasák - a jak to byl chytrý chlap! Už je asi po smrti, ale jeho pravda se ukazuje být stále platnou.

    OdpovědětVymazat
  29. Jakube, Poláci a Ukrajinci...přesně tak.
    Jó, Bogdan Chmelnickij...
    Stejně tak jako Poláci a Rusové.
    Každý chvilku tahá pilku. Ty pro ně velmi nepěkné události v devětatřicátém měly velmi protáhlé historické pozadí. Každý chvilku tahá pilku.

    OdpovědětVymazat
  30. StK, je realista a měl pravdu. Byl by s ním dobrý pokec. Jde o to, abychom z toho že patříme tam či onam, vyzískali co možná nevětší dobro.
    Ale na druhou stranu, víme my sami, co je největší dobro?

    OdpovědětVymazat
  31. Schumachere, je to Jablonec...
    To je ale možná trochu jiná, širší pohádka. To zdaleka není jen problém "divochů v východu". Musel bych přiznat, že i i naši mlamojové si dávají "mosazné kruhy do nosu". A perličky...¨
    Když se jenom podívám na víc než metrové "telestěny" za 100 000.- nebo naopak na obrazovečky v MP4 přehrávačích tak přemýšlím, kam to vlastně všechno spěje. Asi k tomu, že se nakonec budeme dívat přes mikroskop na hyper-chip o neskutečném rozlišení? TV brejle s projekcí přímo na sítnici?
    Nakonec - ty destiček různých rozměrů a názvů: (už jsem vzdal rozlišováni mezi i-padem, palmtopem a laptopem a bůhví jak se ještě ty kategorie jmenují) - chodím denně kolem obchodu, kde jich mají celý sál. Mezi pulty s vystavenými prkénky (v provozu!) chodí mlsně obtloustlí teens a odborně si věci zkoušejí. Ale nekoupí. Nemaj na to. Nebo koupí? Já nevím.
    To už je jen hračka, nic pro praktický život. Takže ano - korálky a zrcátka. Patrně se čeká, že u nás bude zájem o tyhle cetky upadat. Potřebují nové, nesaturované trhy. [;>)

    OdpovědětVymazat
  32. MMVCh Lvov (Ľviv, nad i dvě tečky) a Černovice (Černovcy) jsou u k r a j i n s k á města leda tak na baterky. Stará střediska (správní aji obchodní) Haliče (Galizien, Galycja) a Bukoviny osídlovali Židé (řeč: jidiš), Němci, Poláci; Ukrajinci tam chodili na trhy a sloužit, jako Moraváci do Vídňa a Tótové do Prešporku a Pešti. Plus cigánské osady, no. A v Č. nějací Maďaři a Rumuni. Za RU vzkvétala, nejlepší architekti vídeňští aji čeští tam zanechali svá impozantní díla.
    No, Užhorod a Mukačevo vzkvétaly po dvacet let taky -
    Ve lvovském divadle jsem viděl před časem asi nejkrásnější balet v životě. Ovšem dokonale konzervativní. Jako by Petipa vstal z mrtvých. Včetně kostýmů a všeho. A co? A mají tam aji polský soubor, takž musí mít pro koho hrát. Činohra teda, že... u baletu asi těžko!

    OdpovědětVymazat
  33. Schumachere,
    pokusila jsem se podívat na celou věc z čistě ekonomického hlediska. Rusko je závislé na vývozu surovin a energetických hmot. Takže když se kvotace rublu značně snížila, tak to podstatně sníží i výnosy z vývozu plynu do zemí Unie. Teď jsem na konvertitoru valut našla 1 EURO = 47,212 RUB,
    1 RUB = 0,021 EURO.
    Utíkají jim i finanční kapitály z burzy.
    Takže to bránění proruské kliky na Ukrajině je jejich životným zájmem. Má se stát Ukrajina jejich konkurentem i pokud jde o obchodování s Unií, pokud jde o investice zahraničního kapitálu?
    Nevím, jak se na to díváte Vy, já dávám všechnu ideologii a historické kulturní tradice stranou. Stejně nic nevysvětlují.

    OdpovědětVymazat
  34. Našla jsem na dnešnm Limes článek o ukrajinské nacionalizmu s dvěma mapkami.
    Na jedné je označeno rozšiřování ruského imperia v 17. a 18. stol. na úkor Ukrajiny, na druhé je zobrazen dnešní stav rozdělení obyvatelstva, pokud jde o jazyk a politick tendence.
    Třeba bude StK tak hodný, že nám je vystřihne a nalepí tady, abyste to nemuseli hledat?

    OdpovědětVymazat
  35. Přečtěte si tuhle zprávu:
    Bývalý velitel milice v Černigově generál Ivan Katerinčuk vyzval milici, aby se přidala k protestujícím a hájila lid proti banditské vládě.
    "Як генерал-майор міліціі запасу, колишній начальник УМВС Украіни в Чернігівській області і як людина, закликаю правоохоронців Чернігівщини та всієі України - поки не пізно перейти на бік українського народу і захищати його, а не бандитську владу, яка почала вбивати своіх громадян...."

    OdpovědětVymazat
  36. "Ty, kdo zůstanou na náměstí Nezávislosti a v obsazených budovách, budeme pokládat za extremistická seskupení. A v případě nebezpečí a přechodu radikálů k aktivním činům budeme nuceni použít sílu“, prohlásil ministr vnitra Ukrajiny Vitalij Zacharčenko.

    (Hlas Ruska)

    OdpovědětVymazat
  37. „Štáb národního odporu disponuje hodnověrnou informací o tom, že v současné době je v administrativě ukrajinského prezidenta připraveno rozhodnutí o zavedení výjimečného stavu a „očištění náměstí Nezávislosti“, praví se v prohlášení uveřejněném na webových stránkách strany Baťkivščina.
    Jak prohlásila opozice, podpis Viktora Janukovyče pod výnosem o zavedení výjimečného stavu – „to je podpis pod výnosem o zastřelení stovek lidí“.

    Ukrajinské úřady předtím nejednou prohlásily, že nehodlají zavádět v zemi výjimečný stav.

    (opět Hlas Ruska)

    Tak se v tom vyznej...

    OdpovědětVymazat
  38. Lvovská oblastní rada založila výkonný výbor, který bude plnit funkce oblastní administrativy.
    Poslanci tak založili první orgán výkonné moci nepředpokládaný platným ukrajinským zákonodárstvím. Bylo rozhodnuto zbavit lvovskou oblastní administrativu, která měla až dosud funkce výkonné moci, všech pravomocí.
    Kromě toho zakázala Rada pořádat ve Lvovské oblasti akce za účasti milice anebo armády, které omezují práva občanů na mírová shromáždění.

    Poslanci doporučili rovněž vesnickým a městským radám, aby zakládali lidové družiny a přidělovali jim pravomoci pro ochranu veřejného pořádku.

    Gubernie se bouří...

    OdpovědětVymazat
  39. Zapomněla jsem dát odkaz k těm mapkám.
    http://temi.repubblica.it/limes/storia-del-nazionalismo-in-ucraina/56952

    Italská televize hlásí ve večerních zprávách, že se milice přidává k manifestantům. Nic podrobnějšího neřekli.

    OdpovědětVymazat
  40. http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=800261
    Janukovyč nabídl lídrům opozice, aby vedli novou vládu

    OdpovědětVymazat
  41. Informace, vidím to stejně. Pramatické zájmy.

    OdpovědětVymazat
  42. Jak píší ukrajinské noviny, i jejich miisterstvům začíná být Putinova nezainteresovaná štědrost trochu nepohodlná. Ukrajina nepotřebuje tak vysoké dodávky plynu, jaké jim má dodávat Gazprom a na ministerstvu energetiky řekli, že jsou chotni přijmout smlouvu jen za podmínky, když budou moci prodávat přebytky do Evropy.
    Rovněž tak podle ministerstva financí Ukrajina nemá urgentní potřebu anticipace první částky ruské půjčky. Peníze, co má ve státní kase, prý stačí.
    Neunáhlil se poněkud Vladimir Vladimirovič?
    http://president.org.ua/news/news-345951/
    A pak ještě: chamtivost a tupost Janukovyče umožňuje Putinovi plést se do ukrajinských záležitostí.
    Жадность и недалекость Януковича позволяет Путину влиять на Украину,

    Читать полностью на http://news.eizvestia.com/news_politics/full/216-zhadnost-i-nedalekost-yanukovicha-pozvolyaet-putinu-vliyat-na-ukrainu-independent

    OdpovědětVymazat
  43. "Jako generálmajor záložní milice, bývalý náčelník Ústředí milice a vojenských sil Ukrajiny v Černigovské oblasti i jako člověk vítám ochránce práva Černihivštyny i celé Ukrajiny, hodlají-li přejít po bok ukrajinského národa a chránit jej, místo vlády banditů, jež začala zabíjet své občany..." (Jakub Ferda S., překladatelské práce všeho druhu)

    OdpovědětVymazat
  44. ...nabídl lídrům opozice , aby vedli novou vládu...

    1. co na to ukrajinský parlament, výrazně proruský?
    2. vláda s Janukovičem jako presidentem?
    3. klasický případ korupce. "Teď vy budete vládnout. Poraďte si s demonstranty!"

    A znovu se ptám - kde je bývalá premiérka Tymošenková? A "otrávený" Juščenko? Mimo hru? Nehodí se? Proč tu není požadavek na osvobození "krásné Julie" s copem kolem celé hlavy? I naše "Jevropa" k tomu mlčí.

    OdpovědětVymazat
  45. УКРАIНА ЩО ПОВСТАЛА
    http://news.eizvestia.com/news_politics/full/263-karta-vosstavshej-ukrainy-infografika

    OdpovědětVymazat
  46. Litevci manifestují svou solidaritu s Ukrajinci.
    http://news.eizvestia.com/news_politics/full/242-litovcy-podderzhali-ukrainu-obrazovav-zhivuyu-cep-foto

    OdpovědětVymazat
  47. Ruské úřady zakázaly dovoz vepřového masa z Litvy. Oznámil o tom šéf Federální služby pro veterinární a fytohygienický dohled RF Alexej Alexejenko.
    Podle jeho slov, dovoz litevského vepřového zakázalo předtím Bělorusko, které je spolu s Ruskem členem Celní unie. V souvislosti s tím přijala ruská strana analogické rozhodnutí.
    Příčinou zákazu dovozu masa se stalo šíření v Litvě afrického moru prasat. Z téhož důvodu omezovaly Rusko a Litva dovoz masa z Běloruska, kde na začátku léta 2013 byl zaznamenán africký mor prasat.

    OdpovědětVymazat
  48. O tom jsem psala už před dvěma dny.
    23. ledna 2014 23:35
    Máte tam i odkaz na ruské MZV, kde ta relace je uvežejněna

    OdpovědětVymazat
  49. Inu -
    Zabili jste mně strejčka, tady máte přes držku...!

    OdpovědětVymazat
  50. EK ze GEBERITU píše26. ledna 2014 v 6:03:00 SEČ

    Jej, o Ukrajině!!Ukrajinská vládní Strana regionů šíří dezinformace, už jsem to stokrát šířila.Přečtěte si tuhle zprávu: trhal jsem mouchám křídla a nemám rád zubaře. Přečtěte si tuhle zprávu:Informace, vidím to stejně. Zapomněla jsem dát odkaz k těm mapkám. Napětí roste. Proud překročen. Pojistka letí do luftu. Mapky hoří. Litevci manifestují. Marťani na vysočině ničí úrodu kruhy. No, a tak jim to pěkně žereme, že? Z nočníkové hlídky, EK 4P

    OdpovědětVymazat
  51. StK se ptal, co je s Tymošenkovou. Tady má odkaz na její oficiální site.
    http://www.tymoshenko.ua/uk/

    Pokud jde o ruský zákaz dovozu vepřového masa z Litvy, bude to pravděpodobně ruská retorze za podepsání dohody mezi EU a Moldavskem a Gruzínskem, ke kterému Litevsko jako stát, který v předešlém semestru vedl EU, značně přispělo. Píše to jeden italský "oranžový" blog.
    http://matteocazzulani.wordpress.com/tag/fondo-monetario-internazionale/
    v. také
    http://www.notiziegeopolitiche.net/?p=36451

    OdpovědětVymazat
  52. EK-čku:
    ...a fčíl si představte, že tohle je mnohostrannější, než "ofiš" média. Můžete si tu vybrat - v oficiálních ne, neboť "drží linku". (Proč by taky ne, je to nejpohodlnější :převzít zprávu, komentář. A k tomu nějakou tu reklamu na zubní pastu nebo něco proti něčemu.) Pokud vám to nějak "irituje nerv" nečtěte to. My si tu jenom tak hrajeme, nesnažíme se obrátit svět na svou víru. Nepočítáme, která z pásu je trasírka.
    4est v 6!

    OdpovědětVymazat
  53. Roztomilé vtipné EKáčko.
    Není nic snadnějšího než sedět na nočníku a dělat si z jiných srandu.
    Zkus to taky jednou, milé hubaté robátko, najít něco samo. Leštit vercajk na nočníku není žádné umění.

    OdpovědětVymazat
  54. Prolezla jsem za poslední dva - tři dny všechno možné, abych si ověřila zprávy dřív, než je dám na blog. Zprávy o jednání o druhé půjčce MMF Ukrajině. Našla jsem si i statut ECB, abych zjistila, jaké možnosti má centrální banka při obchodování s úvěrovými papíry států eurozony a států, které do eurozony nepatří a nejsou ani členy EU.
    Nerada šířím bludy i když s dobrým úmyslem nebo nevědomky.
    Začínám už mít toho lítání po webu tedy dost.
    Ale aby si ze mne někdo utahoval, to tedy jako nesnáším.

    OdpovědětVymazat
  55. Pro Informaci:
    Nechci EK mazat - jeho připomínky přece nemohou člověka s normálním sebevědomím nějak rozrušit. JAK SÁM PÍŠE - ŽVANÍ MU TO SAMO. V podstatě je neškodný a zábavný. Kdyby přitlačil, začne jeho tvorba tiše, bez vysvětlení, mizet v propadle. To on ví. Vyzkoušel si to.

    Ad J.Tymošenko(vá):
    Že se musí přihlásit k "revoluci" je jasné - jinak by ji, pokud to "revoluce" vyhraje, nepustili z ťjurmy. Když si najdete pár jejich dobrých fotografií tak zjistíte že pod opravdu vhodně zvoleným symbolem "prosté ukrajinské dívky s copem, omotaným kolem hlavy" je tvář s tvrdýma, nemilosrdnýma očima. Málokdy se pletu. Ostatně (možná) uvidíme. Mě zaráží právě to, že stávající opozice, dneska našimi čackými novináři tak adorovaná si Julii ještě nevzala "do huby". Jako jeden z argumentů proti Janukovičově vládě.

    OdpovědětVymazat
  56. Někde o tom psali, že se její strana ozvala, ale teď si nepamatuju kde a nechci to znova hledat.
    A Juščnko? Po neslavném výsledku v posledních prezidentských volbách

    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ukraine_Presidential_Jan_2010_Vote_(Yushchenko).png

    se stáhl do ústran a žije jako důchodce.

    La Repubblica uveřejnila pohovor svého dopisovatele s bývalým preidentem v prosinci minulého roku
    Najdete ho na
    http://www.repubblica.it/esteri/2013/12/09/news/yushenko_il_popolo_vuole_l_ue_il_presidente_non_pu_ignorarlo-73122695/

    OdpovědětVymazat
  57. StK, co na to ukrajinský parlament výrazně proruský...

    V tom je ta klíčová maličkost. Byl zvolen v relativně svobodných volbách, rozhodně ne "volbách jedné strany jako u nás do r. 89. To je nesrovnatelné. Většina voličů dala přednost těm kteří tam jsou. Je otázka jaký podíl oněch voličů je zastoupen v nynější randálové "demokratické" "opozici" a nakolik ona sama je schopna realizovat "demokratické" cíle, pokud je sama má. O tom pochybuji. Dovolává se "demokracie" ačkoli sama není ochotna se podřídit "demokraticky" vybrané většině. Je nástrojem cizích zájmů. "Demokratický" argument užívá pro momentální účel. "Demokracie" není součástí tamní kultury a není záležitostí několika let aby se jí stala. To je záležitost vícegenerační a obecné kultury. Troufám si tvrdit, že tamní obecná kultura vylučuje "demokracii" jak ji chápeme a už vůbec ne švýcarského stylu. Taková je ze stejných příčin nemožná i u nás.

    OdpovědětVymazat
  58. No JT mne celou tu dobu nejvíc udivuje, nechápu, budí to velkou pozornost - totiž její naprostá absence, aktivní i pasivní (jako objekt i subjekt) v tom šíleném nepřehledném dění! Vyčkává, ano. Vélice ostražitě. Pro člověka s takovým máslem na hlavě a současně s takou gloriolou pro pár desítek procent obyvatel je a bude to na špičce nože. Co se jak překlopí. Že je zrovna teď za katrem, může být brzy jak neocenitelné plus, tak poukázka do politického zapomnění (to sem to řek hezky, že, Járo?).
    Její stylizace: národní ženskou ikonou je tam - a la naše Barborka Němcová - národní svatá, píšící pod jménem Lesja Ukrajinka. Její Lesní píseň jsem viděl 1956 a zanechala ve mně úžasný dojem. Včetně té d o j e m n o s t i . Je to naprosto přesně ukr. Kvapil - Rusalka a něco z Princezny Pampelišky. Ostatně tatáž doba. A ten obtočený těžký cop je vědomě, precizně a nepopíraně podle ní. Plus ta klasicky přitažlivá (pořád ještě!) tvář JT - na rozdíl od LU. Studeně promyšlená stylizace, prezentace, laskavá mocichtivost - plus později už nutnost honem se dostat do politiky a úplně nahoru, když má za sebou tak nejasnou (slušně řečeno) minulost v průmyslu, resp. energetice, a obchodě.
    Tím vůbec neříkám, že by nebyla žádoucí a dobrou a spolehlivou a uznávanou premiérkou (znovu) či prezidentkou. To kupodivu někdy může dočasně jít dohromady. Jenom: ženy v čele států nevidím extra rád - jen výjimečně.

    OdpovědětVymazat
  59. Jak to bylo vlastně s tím jednáním EU - Ukrajina.
    Proč byla jednání přerušena? Přečtěte si dva články, španělský
    http://selvasorg.blogspot.it/2013/12/ue-sospende-trattativa-con-lucraina.html
    italský
    http://cerca.unita.it/ARCHIVE/xml/2600000/2595125.xml?key=c.b.&first=211&orderby=1&f=fir&dbt=arc

    OdpovědětVymazat
  60. Jste báječná, Informace...
    "Přečtěte si..." Zkoušela jste někdy, co s cizojazyčným textem udělá stroj? Já musel odhadovat i ukrajinštinu kterou neznám, Stroj z článku Tymošenkové udělal něco naprosto nečitelného, nepochopitelného.

    OdpovědětVymazat
  61. INFO:
    Julie T. "Překrásná" se dnes objevila na velkém plakátě na náměstí Majdan. Vidno na live videu Možná to něco znamená.

    OdpovědětVymazat
  62. Nó? Vidíte?
    Tu sa praví: Vlk sa zmíní - a už v síni! Znali jste to?
    Jinak - když slyšíte krásnou pečlivou citlivou rusínskou/ukrajinskou řeč - to je naprostá nádhera. Nevylíčitelná. Ovšem je mi jasná námitka předpojatosti.
    Ovšem když po vyjití měsíce vyjdou dzivčata na valal, chytnou se kolem pasu a procházejí za zpěvu chutorem - a otec duchovny jim s širokým úsměvem požehná ze zápraží staré fary...a chlapi vyjdou před krčmu a tackajíce se, rovněž s širokým úsměvem si ukazují: Ta tva Halinka - ta je, Hospody pomiluj, kus... a ta moja Hanička, á - ? A pak dzivčiny najednou zapadnou domů a obsadí místo u okénka na hulycu, a vyjdou chalani. A to je krásného hulákání, předvádění se, špičkování těch kohoutků - kdysi to bývalo aji na Slovácku... A v neděli ortodoxní veliká mše, stovky svic čadí a září, ikonostas září slunečním světlem, odráženým tolikým zlatem...
    Začínám být sentimentální. Můžu, že.

    OdpovědětVymazat
  63. Ke strojovým překladům / informaci, StK:


    Potřebujete-li si strojově přeložit text z italštiny, francouzštiny, španělštiny a pod., je vhodné použít na to překladač strejdy Googla, ale chcete-li tomu textu rozumět, je dobré nechat si to přeložit buď do angličtiny, nebo němčiny. V takovém případě dostanete k přečtení sice ne zrovna dokonalý, ale pořád ještě velice dobře srozumitelný text. Do slovanských jazyků překládá strejda Google děsně, jsou to bláboly k ničemu, ale pochopit aspoň o čem je přibližně řeč, se z toho dá, bohužel ale, nic víc. Řekl bych, že bez znalosti angličtiny, nebo aspoň němčiny, skoro nemá cenu ho používat, aspoň prozatím.

    K situaci na Ukrajině:

    Tady bych vyzdvihl postřeh Obuvníkův, lidem je v podstatě fuk, kdo jim vládne a do určité míry i to, jak to dělá. Většinou chtějí chodit si do práce (nebo pobírat penzi), mít kde bydlet, být tam v teple, mít tam dost jídla a pití, nelítat po světě s holým zadkem a když jim ještě čas od času zorganisují nějakou tu show, jejich potřeby jsou z většiny zdárně saturovány. Demokracie vyžaduje nějak naladěné a k demokracii vychované obyvatelstvo, které ještě lépe, má nějaké tradice života v ní. To co tvoříme my u nás, opravdu není zrovna demokracie a to přeci jen nějaké ty tradice tu přeci jenom jsou. Nicméně to, co tvoříme dohromady jako státní celek je smutné a politování hodné. Na Ukrajině se lidé, kteří, by měli nějaké demokratické tradice a povědomí, skoro nevyskytují. Tím hůř pro ně, a tím hůř pro jejich dnešní situaci. Jak už říká Obuvník, u nás nejsme moc demokracie schopni a nejsme na ni zrovna zralí a připravení, tím méně pak na demokracii švýcarského typu a ještě méně jsou pro ní zralí a na ní připravení na Ukrajině. Na druhou stranu, určitě by bylo chybou přestat se o ní snažit a pokoušet.

    Ty poslední volby na Ukrajině byly relativně svobodné a relativně demokratické, nicméně, čelem k faktům musíme konstatovat, že haldy privatisačních a jiných afér naštvaly lidi, takže část z nich to stranám podporujícím zloděje spočítala a hlasovala pro bývalou oposici a dnešní vládu. Důchodci, v reminiscenci na lepší časy, jako jeden muž k volbám došli, nehledě na horší pohyblivost a další potíže a také podpořili dnešní vládu. Mladí voliči se na volby naopak vykašlali a pak se holt nestačili divit. Na jednu stranu, dobře jim tak, na druhou, tohle si opravdu měli rozmyslet dřív a ne opožděně a neadekvátně reagovat na svou vlastní lenost a blbost.

    Netrpím jakýmikoliv iluzemi ani o JT ani o Janukovičovi. Janukovič není zrovna génius, spíš naopak, je vyloženě až natvrdlý, ale o to je umíněnější... To není zrovna dobrá kombinace.

    Ukrajině přeji, ať se k té demokracii a zralosti pro ní dopracuje co nejdříve a nejlépe. Bylo by ale hodně naivní domnívat se, že to nastane zrovna v nejbližších dnech.

    OdpovědětVymazat
  64. StK,
    hledání po webu mne natolik vyčerpalo, že jsem pak neměla sílu něco překládat. A pak jsem měla taky hlad. U španělského článku byl i překladač, který, jak jsem zjistila, sice vytvořil text v příšerné ale srozumitelné češtině. Kromě toho české noviny psaly o ztroskotání jednání už v listopadu, takže jsem měla zato, že to v podstatě víte.
    http://www.amo.cz/editor/image/produkty1_soubory/amocz-bp-2013-05.pdf
    http://zpravy.idnes.cz/stefan-fule-ukrajina-asociacni-dohoda-twitter-f4p-/zahranicni.aspx?c=A131215_121523_zahranicni_mlb
    Oba články, španělský a italský, uvádějí, že Janukovyč před podpisem smlouvy o přidružení přišel s požadavkem, aby EU zaplatila Ukrajině 160 miliard dolarů ve čtyřech splátkách (40 miliard ročně až do r. 2017 - tolik Unità, španělský selvasorg hovoří o 100 miliardách ) jako kompensaci za škody, které utrpí její hospodářství aplikací podmínek smlouvy. Představitelé EU byli ochotni vyjít vstříc jen 610 miliony euro. Na tom se jednání zastavila. Zároveň vylezl Putin s návrhem, aby se jednání rozšířila i na Rusko, protože dohoda o volném obchodu EU s Ukrajinou bude mít negativní dopad i na ruský trh, kam pak bude evropské zboží mít volný přístup.
    Udivuje na tom, totiž ani moc neudivuje, jedno: obě strany evropská a ukrajinská jednají po měsíce o podmínkách a klauzolích smlouvy, sestaví 900 stránkový dokument (tak alespoň píše G. Chiesa) a před podpisem si najednou Janukovyč uvědomí, jaký katastrofický dopad to bude mít na ukrajiskou ekonomiku? A s ním i Putin?
    Toho si nikdo dřív nevšiml?
    Anebo to byl poslední pokus ta jednání zmařit?
    Nejsem ekonom a tématem EU - Ukrajina jsem se v loňském roce nezabývala, takže teď dávám zprávy dohromady, abych se v situaco orientovala. a neplácala tady obvyklá klišé.
    Zásah Ruska byl rozhodující, Putin by ztratil významného partnera pro svůj plánovaný Euroazijský svaz, který by měl znova postavit na nohy obdobu předešlého Svazu, tentokrát bez bývalých nechvalně vzpomínaných přívlastků.

    OdpovědětVymazat
  65. Pro Informaci a všem:
    Eskalace požadavků, změny na poslední chvíli - to je tzv. divoký Východ. Mimo jiné - tohle mají ve zvyku dokonce i Italové a Češi. Alespoň v oblastech, kde jsem býval "v obraze". Šroubování finančních požadavků pár hodin před premiérou, která se nedá odložit. Vynalézání důvodů, proč se nedá původní smlouva dodržet. Byl jsem u toho, kdy se na poslední chvíli sháněl nový dirigent, protože ten ruský si vzpomněl asi ve dvě odpoledne, že musí "něobchodímo" požadovat dvojnásobek své gáže. Dvojnásobek sice dostal - ale ne on, ale dirigent, který za něj nastoupil "do jámy lvové". Ustál to a získal pak dokonce stálé angažmá.
    ====
    Jednou jsme se italskému impresáriovi zcela vzepřeli. Tam to bylo pochopitelně naopak - přidal dvě představení za stejné peníze a bez dne na cestu. Představení, v noci a dopoledne přesun a další den večer opět představení. Zůstali jsme tedy (s baletem) raději doma. Měli jsme aspoň klidném prázdniny. Sicilané byli to léto bez klasického baletu. Ale ten Talián jako impresário skončil. Už jsem to jméno nikdy neslyšel.
    Nicméně to znamená, že jednání s Ukrajinou nebyla vedena férově, každá ze stran se snažila pro sebe urvat co nejvíc "na úkor protistrany. Teď si kvůli tomu Ukrajinci v Kyjevě rozbíjejí hlavy.
    ====
    P.S.: Julia Tymošenko se dnes objevila v požadavcích demonstrantů: "Propustit!" Budou litovat, jestli se to uskuteční. Ta dáma to s davy umí. (A s cizími penězi asi taky.) Bude z ní nová mučednice. Takže (r)evoluce na Ukrajině pokračuje předpokládaným směrem. [;>/

    OdpovědětVymazat
  66. Život sebou někdy nese nutnost měnit něco na poslední chvíli, ale to nic nemění na tom že:

    * Změnám na poslední chvíli je žádoucí se vyhýbat jak jen to jde.

    * Když už to nejde, je slušné a žádoucí nabídnout za to nějakou protihodnotu.

    * Vyděrači se mají důsledně posílat do háje a nadále ignorovat, prostě zařadit na černou listinu.

    OdpovědětVymazat
  67. Ono to zas není tak jednoduché, StK. Jednání byla vedena oboustranně férově, takže ještě 11. listopadu m.r. náměstek ministra zahraničí Andrij Olefirov při návštěvě Říma se o jednáních vyjádřil s uspokojením, řekl, že Ukrajina provedla v souvislosti s jednáním i reformu justice, dohodnutou se zástupci EU, tak aby přiblížila oba právní systémy. A že očekávají od dohod velký užitek pro ukr. eknomickou situaci. Nic nenasvědčovalo tomu, že za tři neděle na to Janukovyč pošle všechno k čertu svými lichvářskými požadavky.
    Olefirov poskyl italským novinářům dlouhý pohovor na ukrajinské ambasádě v Římě. Text je tady
    http://www.geopolitica-rivista.org/24229/lucraina-e-il-primo-ingresso-nellue-intervista-al-vice-ministro-degli-esteri-andriy-olefirov/
    Takže je jasné, že těch 160 miliard, jak potvrzují i jiné deníky, vytáhl Janukovyč z rukávu na poslední chvíli, na nátlak Putina.
    Text dohody na webu není, je dlouhý - prý s dodatky je to asi 1.000 stránek a pravděpodobně ho znají celý jen odborníci. Zajímavé, že ani Hlas Ruska, který se o něm vyjadřuje ultrakriticky, neuvádí konkrétně, které normy specificky by měly takový ničivý účinek na ukr. ekonomiku, aby musel Janukovyč žádat takovou horentní sumu jako kompensaci. Vždyť tam jeho vláda přece neposlala hlupáky, kteří by se nechali mámit a ošálit.
    Text nikdo nezná, ani parlament - prý je psaný v angličtině - ani manifestující na Majdanu Kyjeva a jiných ukr. měst.
    Takže se bijí mezi sebou a zabíjejí, aniž by ty strany věděli proč vlastně.

    OdpovědětVymazat
  68. A protesty na Ukrajině se dál šíří a sílí.
    http://www.lastampa.it/2014/01/26/esteri/ucraina-ancora-battaglia-a-kiev-GRzYeRitt7d2VLC8jgINOK/pagina.html

    OdpovědětVymazat
  69. Ano. Náhlé měnění podmínek či termínů, eskalace požadavků ap., šroubování cen až na místě či během plnění smlouvy - jak slovanské a románské... Od nejnižší (aspoň u nás) úrovně - přivolaní řemeslníci - přes mezifiremní po mezistátní. No hnus, velebnosti! (I, to je z jedné pokleslé venkovské filmové komedie, tuším Troška to je.)

    OdpovědětVymazat
  70. Myslím Informace,
    že Putin zatelefonoval Janukovyči a "něco" mu řekl. Co to bylo se můžeme leda dohadovat. A tak se jednání skrečovalo - údajně pro neochotu EU plnit požadavku Kyjeva (ukrajinská verze) nebo pro neochotu Kyjeva plnit požadavky EU (EU verze).
    Ale hlavní problém pojmenoval Schumacher: Zdaleka ne celá Ukrajina se chce "trhnout" od Ruska. To, co se dělo kolem smlouvy byly pouze rituální tanečky, které měly nějakým způsobem zdůvodnit, proč námluvy skončily.
    Přemýšlím co bude, dosáhnou-li povstalci svého, Janukovič odstoupí, budou nové volby do parlamentu - a opět vyhraje "proruský" směr. Co potom? Budeme mít Východní a Západní Ukrajinu? Nebo bude třetí kolo pouliční občanské války? Nebo to vyřeší Vladimír P. (to už bude po olympiádě) a pošle na Ukrajinu bratrskou pomoc pár tankových divizí?
    Jsou okamžiky, kdy mi ta česká předpos*anost a lenost vyrazit do ulic docela vyhovuje.

    OdpovědětVymazat
  71. Mám za to, e si to Vladimír rozmyslí. Není osmašedesátý a Ukrajinců je trochu víc než Čechů a Slováků. A není tu žádný "mírový tábor.
    Takže se bude snažit udržet situaci finančními "podporami", Nákupem ukrajinských dluhopisů, takže budou jeho věřiteli a dodávkami plynu za snížené ceny.
    Sám taky už musí počítat, co si může dovolit. Ceny plynu a ropy šly dolů, utíkají mu mezinárodní kapitály, cena rublu pořád klesá a tak taky nemůže moc hýřit.
    Nejvc má teď nahnáno Janukovyč, asi by to rád zbalil a šel do důchodu. Neví, jak z toho ven.

    OdpovědětVymazat
  72. Je třeba na tu věc pohlédnout komplexněji. Domýšlel už někdo, co to udělá s Ruskem, které si velice cení možnosti využívat krymských černomořských námořních základen? Ono by si asi mohlo, kdyby mu nestačily ty, co už má i tak, postavit jiné, ale jednak to stojí peníze a čas, druhak ty krymské mají tu polohu strategičtější.

    Další záležitostí je, že ruská a ukrajinská ekonomiky jsou opravdu tradičně a dlouhodobě docela slušně provázány a co si budeme povídat, Rusové v tomhle ohledu tahají za delší konec lana a to i přes veškeré tržní a další propady a nezdary, které se na ně poslední dobou valí.

    Co až tak závratně úžasného může nabídnout Unie Ukrajině, krom toho, že zaplaví její trh haldou technologického odpadu a zamoří její předpisy haldou intelektuálního a právního protekcionistického odpadu, kterým více nebo méně poškodí její ekonomiku? Ne, že by obchodování s Ruskem byla procházka rájem, má to svá specifika, mnohá održkózní až vyloženě ošklivá, ale kdo se v tom umí pohybovat, tak většinou neprodělává. Určitě by ale takové ty ekologické solární, biopalivové, protijaderné a další evropské "báječné" eklhafty Ukrajinu citelně ekonomicky poškodily. Ta mimochodem produkuje ještě víc cukrové řepy a cukru, než kdo jiný. V tomhle ohledu bude Rusko určitě jako partner méně záludné a devastující, než celá slavná Unie dohromady.

    Z určitého, úhlu pohledu, jako odbytiště, se Ukrajina Unii může jevit jakožto perspektivní partner, jenomže dovede si někdo představit tohle obyvatelstvo se svobodným pohybem po Unii? Podívejme se jen, kolik je Ukrajinců a Rusů v Čechách a kolik je s tímhle živlem problémů, ať už z hlediska obcházení plateb do zdravotního a sociálního pojištění, až po problémy mnohem horší. A to stíhají zařídit i přes vízovou povinnost, dovede si vůbec někdo soudný domyslet, co by to bylo, kdyby jí neměli? Uvědomuje si někdo, že tahle "pracovní" síla:

    * Co se mužských týče tak 2/3 z nich mají problémy buď s chlastem, nebo fetem, nebo rovnou s obojím.

    * Tahle pracovní síla krade víc jak straky všechno co vidí kolem sebe, víte kolik zdravotního materiálu je na černém trhu od ukrajinských sestřiček? Pak to zdravotnictví má nýt ufinancovatelné, když si k těm managorským strakám vozíme jako doplněk ještě tyhle ukrajinské...

    Opravdu se někdo domnívá, že pustit tohle do Unie je nějak perspektivní a žádoucí?

    Možná že ano. Chce-li tu Unii někdo v dohledné době položit na lopatky, tak ano, můžou do ní přijmout Ukrajinu i s Ruskem dohromady a bude to všechno ekonomicky na držce na to šup. Takže ano, chceme-li, aby celý ten dotační cirkus na kolečkách mezi Bruselem a Štrasburkem skončil rychlým a definitivním bankrotem, tak pojďme podpořit ukrajinské vzbouřence, a přijmout Ukrajinu, pokud možno spolu s Ruskem, do Unie, to by ten konec Unie mělo účinně urychlit a přiblížit :-)

    OdpovědětVymazat
  73. Zítra a pozítří se má konat summit mezi EU a Ruskou federací. Budou na něm jednat Putin a Lavrov z ruské strany, Van Rompuy, Barroso a Ashtonova za EU.
    Téma: lidská páva, Ukrajina, Sýrie a Irán.
    Prý se nebude ani konat slavnostní večeře.
    Chápu, že hlavně pro střední Evropu příliv imigrantů z východu představuje podobný problém jako vyloďování utečenců z Afriky a Azie pro jižní státy. Ale i tady je Rusů a Ukrajinců dost, zatím na ně nejsou ztížnosti, chovají se celkem civilně.
    Unie by měla prozkoumat a promyslet celou svou imigrační politiku. Jinak tu bude naprostý galimatyjáš.

    OdpovědětVymazat
  74. informaci:

    Jedna pracovní síla z Ukrajiny, se rozčilovala na celý příměstský autobus tak nahlas, že to museli slyšet i ti nahluchlí. Zdrojem jejího rozhořčení byl její zaměstnavatel (masokombinát), a fakt, že jí vyrazili z práce za to, že opakovaně kradla. No představte si tu drzost! Toho masokombinátu samozřejmě... Oni prostě berou to okrádání zaměstnavatele jako naprostou samozřejmost, stejnou jako dýchání. Švýcar by jí nejen vyrazil z práce, ale zároveň předal policajtům a ti zase samosoudci a do večera téhož dne by byla buď v base a pak vyhoštěná, nebo jen vyhoštěná, ale v by to vyhoštění bylo na hodně dlouho. My jsme nedůslední a natvrdlí a tak se pak nedivme, že jsme leda tak pro srandu králíkům a že se tu každý hajzl cítí skvěle až báječně, nepochybně lépe než doma. No tak se nedivme, že si tu pak hospodaří po svém...

    Když se našim lidem řekne, že tu nebo onu práci mají udělat v tom či onom termínu a tím, nebo oním způsobem, tak aniž byste jim stála za zadkem, můžete se z víc jak 80% spolehnout na to, že udělají co se jim řekne a jak se jim to řekne. S lidmi z Ruska, nebo Ukrajiny, se můžete naopak z víc jak 80% spolehnout na to, že to buď nebude včas, nebo že to vyloženě zprasí až odfláknou, případně se ožerou a zraní, nebo na nějakou kombinaci toho všeho. Také ještě můžou rozkrást a rozprodat materiál a nářadí, aby měli na chlast. Já si opravdu myslím, že i bez nich máme svých vlastních problémů až nad hlavu a když už sem nějaké lidi z Ukrajiny nebo Ruska budeme pouštět, tak bychom si je měli velice pečlivě vybírat, a určitě bychom měli omezit jejich počet jen a pouze natolik, nakolik z nich budeme stíhat vyrábět civilisované a platné členy naší společnosti. Ta záplava hrůzy co tu teď je, to je pomalu horší, než v roce 1968. Když dnes vhodíte na Václavské náměstí granát, tak ohledávač mrtvol s největší pravděpodobností zkonstatuje 7 Rusů, 2 vozembouchy a 1 Nigerijce, či co je to tam za náplavu. Po příjezdu Rusů do Bronxu a Harlemu, ho prý začali houfně opouštět černoši, a to je docela co říct. Naši místní Cikáni jim také raději nelezou na oči a klidí se jim z cesty, to je také docela co říct.

    OdpovědětVymazat
  75. Ale stejně je zábavné číst o reakcích ukrajinských a běloruských politiků na události posledních dnů.
    Agentura Redtram píše v rubrice Государство и общество:
    Истерика Виктора Януковича
    Лукашенко в ужасе от происходящего в Украине
    Janukovyč se bojí o život, Lukašenko zas, že se mu protesty dostanou do domu.

    Chápu, Draku, že soužití s východními hosty není žádný med. Tady je jich poměrně málo a chovají se slušně. Většinou dělají uklizečky anebo pečovatelky o staré lidi. I mužští. Prý si tak vydělají víc jak doma a žije se jim u lép.

    OdpovědětVymazat
  76. informaci:

    Problém je, že tohle nejsou hosté, host je totiž už ze smyslu toho slova dočasná záležitost, tohle je opravdu horší, než v roce 1968, tohle vypadá ne-li napořád, tak aspoň na hodně dlouho...

    Co se Lukašenka týče, tak on je sice hodně svérázný a určitě bych v Bělorusku žít ani omylem nechtěl, ale určitě jsou na světě horší lidoužrouti a horší místa, kde jeden může mít smůlu se narodit. Ani nevím, jestli se po všech těch předlistopadových letech a za místního stavu po současných volbách, kdy tady bolševici chtějí rušit lustrační zákony a k tomu navrch při té ruské kolonisaci českého území, ještě dokáži nad něčím takovým aspoň pousmát. Spíš mi z toho mrazí v zádech, rád bych to všechno nechal někde když ne v minulosti a zapomenuté, tak aspoň hodně daleko a za dobře hlídanými hranicemi. Jenže ono se to sem hrne plnou parou a pod příšerným tlakem a utéct se tomu nedá, není už kam.

    OdpovědětVymazat
  77. Ó, jak se mám ve svém městě... Cigánů pár desítek a nekoncentrovaných či (ano) s VŠ, nány v hadru přes hlavu jedna-dvě, rusínštinu velice občas slyšet od kopáčů příkopů. Velkoruštinu jenom při výjezdech hostů z lázní L. sem. Zato tam je jich každou sezónu znatelně víc. Jó, kurorty!! Češskije!

    OdpovědětVymazat
  78. Takže, jak soudím, Vy, Draku, držíte palce Putinovi, aby se mu povedlo to политическое урегулирование ситуации на Украине, ve kterém se angažuje, a o kterém hovořil Lavrov se švýcarským prezidentem.
    Páni, takové nálady bych byla nečekala. Místo bratrské pomoci byste Ukrajince poslal do chřtánu ruského samoděržaví.
    Nevím, jaké jsou nálady v Polsku. Zatím jsem se na jejich zprávy nedívala. Vím ale, že starší generace, hlavně ty z východu, Ukrajince moc v lásce nemají. Právě pro ukrajinský nacionalizmus.

    OdpovědětVymazat
  79. Jakubovi S.:

    Ale i tam u vás to rok od roku houstne. A nebojte, oni si to z těch lázní prohlédnou, obhlédnou a něco si tam vyhlédnou, a začnou si postupně kupovat domky, pensiony, hotely, byty, a možná si nakonec koupí i ty lázně, nebo jejich nákupem velkoryse začnou... On ten relativní klid může být jen dočasný. Každopádně, ať je to jak chce, tak doma u cara Putina a jejich velkográzlů, se kterými car Putin uzavřel smlouvy o neútočení, se jim nelíbí a místo aby je smetli, stěhují se sem, bohužel spolu s všemi jejich odpudivými problémy, zvyklostmi, bezohledností, drzostí korupcí, chronickým ožralstvím a bordelem. V Praze a Karlových varech to také zpočátku vypadalo poměrně nevinně a neškodně.

    OdpovědětVymazat
  80. Poláci drží Ukrajincům palce, alespoň Adam Michnik.
    http://wyborcza.pl/1,75478,15346927,Michnik_o_wydarzeniach_Ukrainie__To_rewolucja__I_otwiera.html

    A ostatní?

    OdpovědětVymazat
  81. informaci:

    Nic takového jsem neřekl, jen jsem podotkl, že Unie, viděno z jejích vlastních počinů a skutků, asi trpí bytostnou touhou způsobit si svůj vlastní zánik co nejdříve a to prostřednictvím neřízené a nezřízené expanse. Megalomanie a nesoudnost už pohřbila nejednu říši, proč ne zrovna Unii?

    Nemám nic proti osamostatnění se Ukrajiny a jejímu odpoutání se z ruského vlivu je-li to jejím přáním. Naopak. Jenže Rusko je její velký soused a je s ním ekonomicky hodně provázána, takže to nebude snadné. Navíc, ta země je vnitřně rozhádaná a rozdělená na východ a západ, které se vzájemně "nemusí", nic snadného. Procento výběru daní a pojistného, je tam mimochodem hodně mizivé, většina ekonomiky je černá, nebo aspoň šedá. Tohle chcete i v Evropě? Vám nestačí italský jih?

    Určitě bych ale jménem Unie netlačil tímto směrem na Rusko víc než je nutné a ještě méně ochotný bych byl Rusům a Ukrajincům povolovat bezvízové courání po Evropě dříve, než se prokazatelně zcivilisují poměry u nich samotných doma a to prosím pěkně z dobrých důvodů a hledíce si především svých zájmů. Nerad bych z mého domova měl za chvíli kůlničku na dříví jen s pouze v důsledku megalomanské bruselské ambiciozní demence a nekompetence.

    Putinovi držím palce, pokud se pere s vozembouchy a vykazuje je do patřičných mezí. Pakliže se jeho pozornost obrací sem a naváží se nám do radarů, případně se domáhá bezvízového courání se pro Rusy, nebo zavírá kohouty s plynem, tak mu palce nedržím, ani omylem. Můj vztah k němu je hodně odtažitý a rezervovaný.

    Zkrátka a dobře, já to nesoudné nadšené mediální hýkání kolem Ukrajiny nesdílím. Jestli někdo z Unie těm lidem na Ukrajině nasliboval něco, co nemůže splnit a nebo jestli je sem ve velkém vpustí dřív, než se zcivilisují, no tak v prvním případě je to bezohledná podlost a v druhém nekompetentní debilita.

    OdpovědětVymazat
  82. To byl jen žert, Draku. Neberte to zas tak vážně. Fakt je, jak píše Michnik, Putin má teď svázané ruce Olympiádou a tak nemůže tlačit, jak by chtěl.
    Já taky znám Ukrajince, alespoň těch málo,co jsem potkala, jako fanatické nacionalisty. Příjemní moc nejsou. Ale to je jen osobní dojem.

    OdpovědětVymazat
  83. Už jsem to tu myslím psal:
    Putin je jedinou reálnou silou v (polo)civilizovaném světě, který je schopen se postavit islámu a třeba i gayům nebo podobným, kteří nechtějí kompletní rovnoprávnost, ale jen výhody. Přitom já proti gayům vůbec nic nemám, mám mezi nimi přátele, mnohých si vážím pro jejich práci i kulturnost. Ale jakmile začnou vykřikovat, že jsou hrdí na to, že jsou homosexuální a předvádět veřejně (a poněkud nechutně) svou sexuální orientaci, moje pochopení pro ně rychle klesá. Ti, které znám a kterých si vážím se takových "hnusátek" neúčastní a neschvalují je.
    ===
    Pro muslimy vzhledem k jejich nesmírně agresívnímu a nekulturnímu učení pochopení nemám a mít nebudu. Jenom strach. Vůbec nechápu, že existuje nějaká východní kultura, slučitelná s islámem. Ale existuje, o tom není sporu. Mám pocit, že islám jaksi zhrubnul, degradoval, zdivočel.
    ===
    Takže pro mě je Ukrajinec člověk někdy s divnými návyky, který je skoro stejný, jako já. Máme tu Rusy, Ukrajince, Bělorusy, Poláky Italy, Rumuny - a kromě jména a nepatrného přízvuku je od Čecha nerozeznáte. Snad že jsou trochu srdečnější. I Italové a Rumuni.
    Muslim - to je jiná záležitost. Toho nepřevychováš, zůstane to něm. A kdykoliv se to probudí. Taktéž Japonec nebo Korejec je zvláštní, neevropská povaha. Ostatně i ten Cikán.

    OdpovědětVymazat
  84. K tomu summitu:

    Van Rompuye moc neznám, nerad bych mu křivdil. Barrosa a Ashtonku jsem si už stihl prohlédnout i poslechnout a leze mi z nich mráz po zádech, žijí v jiné realitě. Mám pocit, že s tvorem z jiné planety bych si porozuměl snadněji a rychleji, než s těmi dvěma. Chudák Putin, by s nimi měl mít snadné pořízení, při jeho intelektu a bystrosti, když ho ti dva neukecají a neunudí k polosmrti, v tom jsou přeborníci. Možná to "zachrání" van Rompuy a dá na tu dvojku pozor, aby nenadělala příliš škody. Nejspíš to skončí takovým tím neutrálním výstupem, že si všechno řekli, ale k ničemu nedošli, ale že si v dohledné době popovídají zas. Už to, že se nechystá večeře znamená, že si od toho ani jedna strana nic moc neslibuje, snad krom studené sprchy a výměny neslučitelných stanovisek a názorů.

    OdpovědětVymazat
  85. Taky mám za to, že na summitu k ničemu nedojdou. Prý chtějí vypracovat společné stanovisko k ukrajinské krizi. Trochu si popovídají, zavrčí na sebe a tím to skončí. Prý tam nebude ani tisková konference, takže ani neřeknou veřejně, co si vlastně řekli.
    Mezi tím noviny píšou, že ani opozice není jednotná, ultranacionalisti dokonce polili Klička vodou, když je chtěl nějak umírňovat. Alespoň na ruských sitech ukazovali fotky, jak na něj stříkají z hadice.
    Reagují i finanční trhy, ukrajinská grivna jde stále dolů a zahraniční dluh Ukrajiny stoupá.
    Četla jsem taky, že na Ukrajině je nějaká mise EU, která pracuje na návrhu, jak krizi překonat.
    Je to zapeklitá, složitá situace a hráčů v ní je až moc. Jak se všechno vyřeší a kdy, je zatím ve hvězdách.

    OdpovědětVymazat
  86. Tady jsem našla pěkný stručný přehled o historii rusko - ukrajinských vztahů.
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/325751-rozdeleni-ukrajiny-ma-koreny-v-historii.html

    OdpovědětVymazat
  87. informaci:

    To, že nebude ani večeře ani tiskovka znamená, že v tom lepším případě si jen vzájemně potvrdí svá neslučitelná stanoviska, případně i zazní nějaké ty hrozby, spíš plané. No v tom horším si, samozřejmě, že bez Ukrajiny, ale na její úkor "vykolíkují" hřiště a ani se nebudou namáhat někomu sdělit, jakým způsobem to bylo a k čemu nakonec došli. Podobně, jako se kdysi dohodlo rozdělení Polska, předhození Československa Hitlerovi, nebo odtržení Kosova od Srbska. Časem se ten obsah nepřímo dovíme, ale asi to nic moc hezkého nebude. Poslední dobou se děje jen máloco hezkého.

    OdpovědětVymazat
  88. Ať se na to díváte z jakékoliv strany, tak vám vylézají stále nové otázky a problémy.
    Také myslím, e v Bruselu nic nevyřeší, protože na Ukrajině je protestující "ulice". Sice nějaké ústupky chce Janukovyč udělat
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/260058-ukrajinsky-premier-oznamil-svou-demisi/
    ale mám za to, že ani to k ničemu nepovede. Mezi protestujícími jsou ultranacionalisti a těm to nebude stačit a budou rozdmychávat nepokoje dál.
    Proč tam vůbec EU lezla?

    OdpovědětVymazat
  89. Ještě tohle a tím končím. Alespoň pro dnešek.
    Nevidím ani řádné vojenské "řešení" v dohledu. NATO tam nemůže bez schválení Rady bezpečnosti, a v té sedí Rusko a Čína. Opakovat Kosovo, že jde o humanitární zásah, nemůže.
    A ani Rusko se tam vojensky angažovat nemůže, vyšla by z toho rusko-ukrajinská partyzánská válka. A pak by chtělo zas zasáhnout NATO.
    Asi to nechají vyhnít.

    OdpovědětVymazat
  90. informaci:

    Časem se to dozvíme. Dozvíme se to z toho, oč jedni či druzí budou říkat, že usilují a podle toho, jak to dopadne, budeme vědět, kdo tahal za delší konec lana.

    Unie tam mohla lézt jak z mnoha dobrých, tak i naprosto debilních důvodů, u ní nikdy tak úplně jistě nevíte, na čem vlastně jste. U ní je jasná a zřetelná jen snaha prospět některým korporacím i za cenu toho, že to Evropu ekonomicky třeba i položí. No a ještě ta nevstřícnost vůči izraeli a předposranost vůči vozembouchům. Jestli chtěli Putinovi předvést, že i oni umí umí financovat rozličné hajzlíky a jejich kampaně a tropit bordel stejný, nebo větší než on svého času například s těmi radary, tak bych řekl, že se to docela povedlo. Třeba teď bude i na druhé straně vůle dohodnout se, vymezit si hřiště, nějakou dobu se respektovat a nelézt si vzájemně do zelí... Počkáme si a uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  91. S těmi analogiemi je to bohužel tak. Jak tristní, milý Watsone. Leč jest nutno hleděti skutečnosti tváří v tvář, není-liž pravda?

    OdpovědětVymazat
  92. Summit EU - Rusko začal a už skončil. Po skončení Putin řekl v ruské televizi, že obchodní vztahy mezi Ruskem a EU se vyvíjejí úspěšně a pokud jde o východní partnertví a evropské euroazijské integrační procesy nejsou mezi EU a Ruskem sporné náhledy.
    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1226617
    Takže si asi jen potřásli rukou a zeptali se vzájemně - jak se daří?

    OdpovědětVymazat
  93. D. Welle věnovala summitu víc místa.
    http://www.dw.de/konfliktgeladener-gipfel-zwischen-eu-und-russland/a-17392716
    Italská TV jen tři věty.
    Doufám, že oceňujete ten nadšený výraz na obličeji tří politiků.

    OdpovědětVymazat
  94. D.Welle věnovala summitu víc místa
    http://www.dw.de/konfliktgeladener-gipfel-zwischen-eu-und-russland/a-17392716
    Italská TV jen tři věty.

    OdpovědětVymazat
  95. informaci:

    Podívám se na tu DW. Díky.

    OdpovědětVymazat
  96. Pro Info:
    To se dalo čekat. Mrazivé je správné slovo. Ale na v DW jsem našel daleko zajímavější článek - o překladu hudebního koncertu pro neslyšící diváky. Nakonec: na DVD existují filmy s titulky pro neslyšící, tak proč by ne tohle. Byly provedeny pokusy popsat balet nevidícím posluchačům a taky se to setkalo s nemalým a kladným ohlasem.*

    K věci: Ukrajinská vláda odstoupila (ale zůstává ve funkci) kromě premiéra. President Janukovič se zatím drží. Uvidíme, co bude dál. Do Kyjeva se údajně sjíždějí vlaky podporovatelů Janukoviče. Že by nastala řež Ulice versus Ulice?

    */ Navrhoval jsem, aby se využilo titulkovacího zařízení v divadle a u moderních baletů se tam promítal obsah dané inscenace. Co tím chce choreograf říct. Byl jsem vedením s řevem zahnán jako "hnusný starý provokatér". Přičemž to ode mě provokace nebyla - byl to pokus přiblížit divákům ty moderní choreografie, které jsou např. bez znalosti klasických (choreografií - Petipa a spol.) opravdu těžko pochopitelné. A když divák představení nerozumí, příště na balet nepřijde. Dívat se na balet jako na "gymnastické cvičení v kostýmech a na hudbu" je přece šílenost!

    OdpovědětVymazat
  97. Musel jsem se teď, při té představě té scény zvukař x režisér a choreograf, nahlas nekontrolovaně rozchlámat. Náádhera. Mocně mě to inspirovalo. Takové představení (1.p.) představení (2.p.). A začalo mi vrtat hlavou, eslipak by se to líbilo maestrovi Ďagilevovi a Petipovi - ? Nižinskému? A dneska londýnské pražské primabaleríně?

    OdpovědětVymazat
  98. Odpověděl bych nadpisem tohoto článku, Jakube.
    O co tu jde
    by divák vědět měl. Já vím, je to přízemní, neintošské a vůbec, ale trvám si na tom. Tedy "na tym" - po našemu.

    OdpovědětVymazat
  99. Přečtěte si, kdo jste ruského jazyka mocen, článek o tiskové konferenci na závěr summitu, jak ho vidí, dost ironicky, dopisovatel Kommersanta.
    http://kommersant.ru/doc/2394395

    Zatím dobrou.

    OdpovědětVymazat
  100. Netušil jsem Info, že se budu pochechtávat při čtení na ruském webu. Ale autor má pravdu.
    Theatrum mundi.

    OdpovědětVymazat
  101. Titulky v divadle / StK:

    Dřív jsem chodil dost nerad na opery, protože aby z toho člověk měl něco víc, než jen poslech hudby a někdy i případně obdiv toho, co se děje na jevišti, tak se musel smířit s tím, že zpívanému textu se většinou nedá rozumět. Aby rozuměl ději musel se buď předem seznámit s dílem (Kde na to sakra brát čas?), nebo to hodit za hlavu a smířit se s tím. Od té doby, co se začala používat titulkovací zařízení, chodím na opery o dost raději. jsem přesvědčen, že u děl, u kterých není tak úplně na první pohled patrné, oč vlastně jde, by použití titulkovacího zařízení zlepšilo srozumitelnost a zvýšilo návštěvnost. Když někdo ví oč jde i bez toho, nemusí se na ty titulky koukat ne? Nechápu, v čem je problém, je to jen zbytečné a kontraproduktivní bránění se novotám.

    Summit EU + Rusko:

    Němci na DW byli poměrně zdrženliví a diplomatičtí. Slušně a suše konstatovali, že se pánové shodli na tom, že se na ničem neshodnou, ale že spolu budou mluvit dál, možná. No prostě klasický nicneříkající poněkud sterilní komentář. O dost lepší a čtivější, než psávalo Rudé právo kdysi zde za socialismu, ale nic úžasného.

    Ruský Komersant to "rozčísl" lépe. Také toho zase tak moc neřekli, oni pánové nebyli zase až tak sdílní, ale aspoň to mělo humor a šmrnc, takže jsem se pobavil, byl to snad nejlepší článek, co kdo k té věci napsal, aspoň z těch, které jsem četl.

    Zatím si z toho činím závěr, že ti, co vedou Unii by nejspíš patřili do péče k doktorovi Chocholouškovi. Putin už to dávno ví a pravděpodobně se upřímně diví, kolik fatálních chyb ta evropská ekonomika ještě přežije, než to konečně praskne a ona se sesype na hromádku. Já se divím také a dlouho a čím dál tím víc. Odporuje to přírodním zákonům jenomže ty jsou objektivní, takže je nejde ignorovat příliš dlouho a už vůbec ne beztrestně. Čím déle se ta ťafka za jejich nedodržování odkládá, tím horší pak je.

    OdpovědětVymazat
  102. Tentokrát s Drakem nesouhlasím.
    Zažil jsem jako divák párkrát titulky a nestačil jsem lítat s očima mezi scénou a textem - nakonec jsem z představení skoro nic neměl.
    Do divadla by se (podle mě) mělo chodit jako do dobré restaurace. Pěkně se obléct, chovat se společensky a ocenit vybranou krmi, která se ve fast-foodech neprodává. Ano, divadlo je trochu dražší - ale měl by to být program pro dva na celý večer. Po divadle do noční kavárny nebo vinárny*, popovídat si o tom, co jsme dneska viděli a slyšeli a potom domů. A ráno nevstávat moc brzy, nechat doznít předchozí den.
    Pochopitelně takové divadlo musí být dobré po všech stránkách. Takhle si opery užívají Němci a Italové. Češi si často pletou divadlo s kinem. Honem honem, pak rychle spát a ráno do rachoty. Tak k tomu divadlo není vhodné. Každé představení je originál, nejsou dvě stejná. Takže bych před divadlem obětoval ty dvě či tři desetikoruny a zakoupil partnerce program, kde je nejen obsah opery, ale i obsazení večera a krátké životopisy zúčastněných. Navíc opery mívají děj velmi prostý až někdy "obsahu prostý" nebo naopak je do tří hodin opery vložen několikadílný román - takže se bez "návodu k použití" člověk klidně ztratí. Navíc - program by měl být malé bibliofilské vydání, v činohrách často i s kompletním textem**. Po představení si ho pak můžeme založit do poličky a za pár let si připomenout originální zážitek. Navíc - u klasických oper je příběh známý snad všem, kteří chodili do (dobré) školy.

    "Na stojáka" lze konzumovat tak leda muzikál. [;>/


    */ v Itálii bývávalo zvykem dělat dlouhé pauzy mezi jednáními, aby si obecenstvo mohlo odskočit do okolních hopspůdek na malou večeři, rybičku s vínem nebo kávu se zákuskem. Tahle konzumace byla někdy i zahrnuta v ceně vstupenky. Výhodné pro divadlo i pro restauratéra. Jestli je to na jihu Italska zvykem dodnes nevím. Na severu to před několika lety už zvykem nebylo. Ale "na stojáka" Italové operu opravdu nekonzumují! Ještě ve dvě ráno byly okolní trattorie plné diváků z opery.

    **/ Mozartovy opery, které znovu přeložil Jaromír Nohavica (a dokázal, že operní text může být vtipný i dneska) měly jako přílohu také kompletní texty.

    OdpovědětVymazat
  103. Dopadne to podobně jako Islámská revoluce. Ať si to užijou.

    OdpovědětVymazat
  104. ... Jako islánská revoluce... / Obuvníkovi

    Nemyslím si, že by to bylo až tak podobné. V té zemi sice panuje přímo grandiózní chaos, přímo byzantský, jejich vlastní vinou. Přeci jen je to ale aspoň ze značné části pořád ještě "Evropa" a přeci jenom je to vzešlé z křesťanských tradic a přeci jen tam mají o dost jiný žebříček hodnot a hlavně, oproti středověkým pološíleným islamistům jde jim o něco jiného a chtějí něco úplně jiného obě strany, co se sporu zrovna teď hádají. Ano, čeká je aspoň nějakou dobu turbulentní a nelehké období, ale to je asi tak vše, co to bude mít společného s Egyptem. Jenže to je teď více či méně stejné pro mnoho zemí na planetě. Není to vlastně nic až tak zvláštního. Do určité míry do toho ale spadli ne tak úplně z vlastní viny, mají jen smůlu, že se ocitli v blbý okamžik na blbém místě a zrovna o se ně dost drsně přetahuje ruský medvěd se šílenci z Brusele. Poněkud prekérní a ne zrovna závidění hodná situace. A na té bruselské straně je zdravého rozumu a elementárního pudu sebezáchovy opravdu pramálo. Převládá tam jen takové to ekonomické myšlení o expansivním rozvoji dost připomínající předehnat v růstu zhoubný nádor. Nekončí to dobře ani pro nositele, ani pro ten nádor, to by si ti pánové měli uvědomit především. Ta absence soudnosti mi na tom všem leká nejvíc. A bude-li to dopadat blbě, rozhodně nelze vyloučit, že si to budeme užívat všichni.

    OdpovědětVymazat
  105. Několik novinových titulků k ukrajinské krizi:

    Uprostřed ukrajinské krize prezident Janukovyč prý onemocněl
    http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/prezident-janukovyc-je-uprostred-ukrajinske-krize-na-nemocenske/1036840

    Podle zpráv ukrajinských médií, především deníku Insider, byl prezident hospitalizován ve středu. Z nemocnice však na několik hodin odjel, aby »zlikvidoval puč ve své Straně regionů«. Část poslanců totiž chtěla hlasovat pro bezpodmínečnou amnestii pro účastníky protestů. Prezidentovi to poslanci zdůvodňovali strachem o svůj život. Nejméně 12 vládních poslanců totiž ráno nalezlo před dveřmi svých obydlí pohřební věnce a bálo se o bezpečí své a svých rodin.
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/15984118

    29 ledna se konala schůze Višegradské skupiny, Polsko, Maďarsko, Slovensko, ČR
    Виктор Орбан возбудился от ужасов Евромайдана и уже готов ввести спецмеры
    V. Orban se natolik polekal, že chce zavést zvláštní bezpečnostní opatření
    http://www.ua-reporter.com/novosti/146764

    Вадим Колесниченко хочет, чтобы Украина стала федерацией (ВИДЕО)
    Jihovýhodní regiony navrhují federativní uspořádání Ukrajiny
    http://www.ua-reporter.com/novosti/146799

    Янукович готовит обращение о роспуске Рады и досрочных президентских выборах - регионал
    Больше читайте здесь: http://ru.tsn.ua/politika/yanukovich-gotovit-obraschenie-o-rospuske-rady-i-dosrochnyh-prezidentskih-vyborah-regional-346348.html
    Janukovyč připravuje poseství k národu, o rozpuštění Rady a předčasných prezidentských volbách.

    Komentář: nejlepší je zdrhnout, dokud je čas. Není to žádná sranda. Tady jde o kejhák.
    A jak se věci mají v ČR?

    OdpovědětVymazat
  106. Komentář... a stručný?
    Takže: u nás to taky začalo federalizací.

    OdpovědětVymazat
  107. Jak jsou v dněpropetrovském oblastním vedení vyzbrojováni a dostávají pokyny "věrní synové Ukrajiny" pro boj proti manifestantům.
    https://www.youtube.com/watch?v=HRtBJNYwUIw&feature=youtube_gdata_player

    OdpovědětVymazat
  108. Ruské noviny už straší čtenáře, že podle ratingové agentury Standard & Poor's nová ukrajinská vláda "может отказаться возвращать кредит Москве", může odmítnout vrátit Rusku půjčku 15 miliard dolarů, co Putin slíbil Janukovyčovi. Podle expertů Standard & Poor's prý při vytvoření nové vlády, která by se stavěla negativně k aleanci prezidenta Janukovyče s Moskvou, může djít tomu, že Ukrajina odmítne zaplatit dluh anebo odložit placení do neznáma.
    Což je zase jedna z těch lží velkých jako věž. Nová vláda přebírá automaticky závazky vlády předešlé a tudíž i ty platební. Nemá-li peníze, půjčí si jinde, což u Ukrajny je dost problematické pro výšku dosavadních dluhů, a když nezaplatí, provede proti ní druhá strana sankce. V tomto případě by zbraní bylo přerušení dodávek plynu a to by na Ukrajinu těžce dolehlo, je na Rusku zcela závislá.
    Takže koho straší ruský tisk? Ruské čtenáře anebo ukrajinské?
    Подробности: http://www.regnum.ru/news/polit/1760200.html#ixzz2s1UwiDbj

    OdpovědětVymazat
  109. Věrní synové Ukrajiny. Ajajaj. Stačí. Naprosto příznačný denotátor, fráze, Wortwahl. Ještě mi chybí pokyn věrným dcerám Ukrajiny, co mají/musí dělat ty...
    Potížička drobná je v té podružné nicotné okolnosti, že jde jaksi inu ovšem o věrnost tomu, kdo to provolává/svolává/vyvolává (řekl bych vyřvává, jenom se mi sem nehodí).
    Straší podle mne jednoznačně oboje.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)