Prohledat tento blog

sobota 5. dubna 2014

Ite, missa est!

Autor: Pedro


Pokračování článků "Teplické Fukušimy" a "Ještě jednou teplické Fukušimy"


(1)  Částečný pohled na Náměstí Svobody.
Vlevo Fontána, vpravo Galerie

           Tak se Tepličané konečně dočkali - 14. března bylo naproti zbrusu novému nákupnímu středisku Fontána na Náměstí Svobody otevřeno další nákupní megacentrum - Galerie (obr. 1). Nachází se na jižním okraji náměstí, na místě zlikvidovaného obchodního domu Prior. Obří objekt Galerie kromě místa po Prioru navíc zabral i prostor po obchodním středisku mezi Alejní a Zelenou ulicí, včetně parkoviště a parčíku za Priorem směrem ke zpustlému objektu bývalého OV KSČ (viz foto 2 ). 





(2) Bývalý OV KSČ, vporavo zadek Galerie

(3) Dva sirotci vedle Fontány

(4) Letecký pohled ze 60. let



   Konečně došla naplnění snaha senátora a primátora Jaroslava Kubery - skutečného to otce města - o zmodernizování tváře Náměstí Svobody. Konečně definitivně (až na dvě výjimky, domy č.p. 39/2 a 40/1 - viz foto 3) zmizely v propadlišti času barabizny, druhdy lemující toto náměstí (dnes Náměstí Svobody, dříve Marxovo, předtím Stalinovo, ještě dříve Adolf-Hitler-Platz, původně Tržní náměstí čili Marktplatz) - viz letecká fotografie (č. 4) ze začátku 60. let. 


(5)¨Nákupní centrum Galerie
(6)¨Nákupní centrum Fontána


(7) Bývalá Okresní správa spojů


   Nyní tedy jižní stranu náměstí tvoří NC Galerie - foto 5, východní stranu NS Fontána - foto 6 (díky ní už Teplice nepostrádají to, co dělá pořádné město městem - podloubí), západní stranu pak elegantní budova bývalé Okresní správy spojů, zbudovaná zde v druhé polovině 60. let minulého století - foto 7. 

(8) Tramvaj před radnicí
(9) Teplická radnice za II. světové války


(10) Vozidla parkující před radnicí


   Ovšem bitva ještě není dobojována! Nyní stojí před panem primátorem Kuberou a panem Třešňákem - spojencem pana primátora v jeho snahách udělat z Teplic moderní město - výzva, co udělat se zbývající - severní stranou Náměstí Svobody. V řadě domů - pozůstatků minulých dob - zde stojí i radnice, sídlo magistrátu města a pana primátora osobně. Je evidentně nezbytné provést zásadní zásah i v této části, aby celé náměstí konečně dostalo moderní ráz - sklo, ocel, hliník. A možná by stálo za zamyšlení udělat něco i s rampou (západní část ulice U radnice) před radnicí, která druhdy sloužila pro dopravní spojení mezi Náměstím Svobody a Benešovým náměstím (kdysi Školní náměstí). V letech 1896 až 1956 tudy jezdila tramvaj linky č. 1 z Řetenic do Dubí - viz foto 8 z padesátých let či z doby okupace - 9. Dnes je ulice U radnice pro vozidla neprůjezdná, slouží pouze chodcům. V prostoru od nájezdu na tuto rampu (ve směru od bývalé budovy OSS) až ke schodům, vedoucím z náměstí ke vchodu do radnice, pak parkují vozidla s povolením Magistrátu města Teplice obr.10, tedy vozidla zastupitelů. V létě, v zimě, za deště či sněžení. Zastupitelé včetně pana primátora vycházejí mnohdy až ve večerních hodinách po náročných jednáních z budovy radnice a nasedají do promrzlých vozů, čímž hazardují se svým zdraví. A zde je můj skromný návrh. Tuto rampu až k výše uvedeným schodům odbourat a namísto ní zřídit vytápěné garáže s vjezdem (foto 11) z náměstí (tyto
(11) Navrhovaný vjazd do garáží (napravo od kašny)
garáže by samozřejmě mohly zasahovat až pod objekt radnice). A z garáží pak zřídit zdviž, jež by zastupitele vč. pana primátora vyvezla do příslušných podlaží radnice. Strop garáží by pak znovu tvořil vozovku ulice U radnice. Kromě vjezdu do garáží by se proti stávajícímu stavu vůbec nic nezměnilo. Možnost příjezdu vozidel až před vchod do radnice - třeba pro důležité návštěvy - by zůstala zachována, pouze vozidla dnes parkující přímo před objektem radnice by parkovala o několik metrů níže, v těchto krytých garážích. Pro developera pana Třešňáka by zrealizování tohoto stavebního projektu jistě bylo naprostou maličkostí. Věřím, že vděční Tepličané na současného primátora nezapomenou a že Náměstí Svobody jednou namísto tohoto fádního názvu ponese hrdý název Náměstí primátora Kubery. 

(13) Zde stála synagoga (Vzadu věž. kostela sv. Bartoloměje



(12) Kostel sv. Bartoloměje













  Další místo, kde je prostor pro uplatnění aktivit pana Třešňáka, je konečné využití odsvěceného kostela sv. Bartoloměje, jehož je pan Třešňák majitelem. Stále rostoucí klientela pacientů teplických lázní z arabských zemí bolestně pociťuje, že v Teplicích chybí mešita. Sice svého času byl záměr zřídit ji na křižovatce ulic Rooseveltova, Dr. Vrbenského a Juditina, avšak pro zpátečnický odpor občanů této městské části nemohl být realizován. Je zde však zahálející kostel sv. Bartoloměje. Pokus přeměnit ho v 90. letech v luxusní restauraci skončil nezdarem, ale co změnit ho v mešitu? Když se katedrála Agia Sofia v Konstantinopoli mohla proměnit v mešitu, tak by se snad mešitou mohl stát i tento nevyužitý kostel. Z jeho vysoké věže (foto 12) by se volání muezína skvěle rozléhalo (jistě až do Lipové ulice, kde do 14. března 1939 stávala teplická synagoga - viz foto 13) . A 600 milionů je přece jen 600 milionů.


(14) Městské lázně (bývalé)
(15) Pohled se dna bazénu lázní, vzadu kavárna Concordia

    










(16)  Chrlič vody



   Nakonec se dostáváme k dalšímu projektu, jímž chce pan Třešňák obohatit město Teplice - k věžovému domu, který by oživil fádní panorama lázeňské čtvrti Šanov. A zároveň s ním chce pan Třešňák vybudovat i koupaliště pod širým nebem, které Teplice po zrušení koupališť v Zámecké zahradě, Angeru v Trnovanech či Pudláku v Řetenicích tak postrádají. Někteří nepřející tepličtí "takypatrioti" se snaží tomuto smělému projektu házet klacky pod nohy, ale jistě neuspějí. Panu Třešňákovi se kdysi sice bohužel nepodařilo zachovat alespoň štítovou stěnu Městských lázní v Hálkově ulici (foto14), jak přislíbil památkářům při koupi tohoto objektu a Městské lázně byly až do základu zbourány (pohled ze dna bývalého bazénu směrem k bývalému vchodu do budovy lázní - viz foto 15). Ale alespoň se mu podařilo zachránit původní chrlič vody do bazénu (pečlivě ho pak uschoval na zahradě své vily v Hálkově ulici - viz foto16). Tepličané se pak jistě mohou těšit, že zachráněný chrlič bude zabudován do nového koupaliště, zřízeného společně s plánovaným věžovým domem. 
===
  Věřme, že si z Teplic a jejich dynamického primátora vezmou příklad i jiná města, která kdysi sice slibně začala, ale pak ustrnula na místě. Namátkou vzpomenu třeba Jihlavu či Prostějov. 



Pokrok se zastavit nedá! 

Kdo chvíli stál, již stojí opodál! 

Malý je, kdo malý cíl si staví!


Odkazy:

http://usti.idnes.cz/cenne-domy-sly-kvuli-centru-k-zemi-pamatkari-o-demolici-nevedeli-p8p-/usti-zpravy.aspx?c=A111104_1679766_usti-zpravy_oks

http://zpravy.idnes.cz/tresnakuv-mrakodrap-v-teplicich-da9-/domaci.aspx?c=A121109_115907_usti-zpravy_alh

http://youtu.be/xQ48M1CwuiA 


Foto: iTeplice, internet, Jiří Morman a Pedro

15 komentářů:

  1. Blbové ovládají situaci, počátek je SNAD ZDE.
    (OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI)
    Poznávám je stále, jsou to známé tváře. Slavný moderátor veřejně bezprávní TV se ujal "zlepšovat kvalitu českého jazyka" . ..(Kdo všechno je v ČR dnes nazýván "osobnost"! Pan K..... se po navázání hovoru ostentativně projevil postulátem “nemám o čem vest diskusi, máte jiný názor”. Já říkám, není co dodat. Lidé jako on tvoří pochybnou elitářskou náladu za pomoci užitečných blbů typu vzdělaných filozofek většinou na další mateřské dovolené nebo v předčasném důchodu po celoživotní dráze ve školství. Píší blogy a návody o všem a všech, nejraději o eko a zdravé výživě, kde prezentují své bludné představy jako „Ečka“ a pečte chleba z mléka, olivového EX oleje a špaldy, nevěda o špaldě (pšenici) zhola nic. K dovršení úspěchu ještě pro údržnost tvaru přidej dvě vejce. TO JE ŽRÁDLO! Dříve jsem se smál jen v duchu, nyní se směju veřejně, i když nechápou. Jsem spokojen přehlížen a ignorován blby.
    Tam začíná naše FUKUŠIMA.
    Myslete, spojte se, nedejte se! Blbům a jejich pomníkům!
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle (TV) problém řeším střídmým, velmi střídmým užíváním TV "výchovných informací". Ani běžnou kuchyňskou sůl nemůžete užívat po lžících, chcete-li zůstat naživu! (Jako zábavu jsem TV vzdal už v mládí.)
    Ti, kterým se dnes říká celebrity nepovažuji ani za "polo-brity" natož "celé!". [;>)
    Vymývání hlav ovčanů začíná už těmi cereáliemi. Česky zrní, "zrniny", ale cereálie znějí odborněji, žeáno... Z čeho by byly "necereální" sušenky?
    ===
    Ale k Teplicím: To není jen záležitost Teplic. Ty "Fukušimy" se dělají po celé Kotlince - asi aby bylo pak co bourat. Střed Ostravy už taky připomíná americký Detroid. Mrtvé město. Prázdné obchody, prázdné byty, prázdné a rychle chátrající celé domy. Třeba kdysi krásný prvorepublikový obchodní dům Textilia.
    Pokusím se zjistit, proč. Jestli je to příliš vysokým nájmem (pak jsou majitelé domů tupci) nebo nějakým výnosem pana primáše ...eee primátora.
    Pak jsou tupci ti, kteří ho volili. Včetně nás, kteří ho nevolili.

    OdpovědětVymazat

  3. http://pravyprostor.cz/nez-si-cervi-pochutnaji-aneb-socialni-pohadka-se-spatnym-koncem-2/

    Než si červi pochutnají, aneb sociální pohádka se špatným koncem

    Publikováno v 06 Duben 2014 od redakce Pravý prostor


    KAREL KŘÍŽ (ARCHIV) 06|04|2014

    Pět pasažérů zaoceánského parníku se po jeho havárii zachránilo na pustém ostrově. Pět mužů různého věku, společenského postavení i náboženského vyznání. Pět mužů s různým pohledem na svět, různým žebříčkem hodnot i přístupem k životu. Pět mužů začalo bojovat o holý život.............................................................................................politickou reprezentací a opravdu výdělečně činné lidi tvořící hodnoty. Poměr bude skoro přesný. Že to jiný konec mít nemůže?



    Dobrou noc


    Trochu dlouhé. 4P

    OdpovědětVymazat
  4. Snažně se omlouvám P.T. návštěvníkům Útulny za chybičku, která se vloudila do prvního článku seriálu o nové tváři teplického Náměstí Svobody (Teplické Fukušimy ... aneb Goethe a Beethoven) - pan Jaroslav Třešňák není budovatelem Galerie, ale Fontány. Pokud by si někdo chtěl najít další informace o různorodých aktivitách tohoto činorodého teplického podnikatele, doporučuji zadat si do okénka Vyhledat heslo JTH Třešňák.

    OdpovědětVymazat
  5. Dívám-li se na na musejní budovu na Václavském náměstí, nebo se podívám na vše možné, co tu zůstalo po Hlávkovi a dalších, nebo si třeba vzpomenu na pražskou kanalisaci, sloužící městu přes 100 let, přemýšlím o tom, jestli bylo zrovna moudré účastnit se tak aktivně na demontáži starého dobrého mocnářství. I když to ještě nebylo tak úplně děsivé. Na stupnici debility národem projevené, suverénně vede sednutí na lep bolševikům po válce a definitivně pak v únoru 1948. Hrabeme se toho dones a vyhrabat se pořád nemůžeme.

    No nic, čas se nevrátí, můžeme jen doufat, že nebude pracovat proti nám, ale o to se zase víc než dobře starají bruselští padouši...

    Co se současné architektury týče, tak když dnes hledím ať už na teplickou Fukušimu, nebo na ostravskou Fukušimu, nebo na ten bordel co se staví v Praze nad stanicí metra Národní třída a hledím pak na tu sebranku Bémů, Třešňáků, Janoušků, Rittigů jiných chmatáků, hajzlíků a zmetků, těším se jen na to, až zapracuje čas a přírodní zákony a všechny ty jejich na jedné straně neskutečně předražené a na té druhé objektivně vzato vylevněné, odfláknuté a nekvalitní škatule, popadají jako domečky z karet. Můžeme jen doufat, že až se tímto způsobem ty lukrativní pozemky uvolní, že pak třeba už nastoupí generace investorů, architektů a stavebních firem, které po sobě nechají něco hezčího, účelnějšího trvalejšího. U drtivé většiny toho, co roste ze země dnes, můžeme jen doufat, že to fofrem spadne, což je vzhledem k hrůzné nekvalitě a systematickému okrádání dost pravděpodobné.

    Nekoupil bych si v současné novostavbě ani boudu pro psa. Nechápu lidi, co si troufnou koupit si tam byt. Jsou to peníze doslova a do písmene vyhozené oknem. Až na několik málo světlých výjimek.

    OdpovědětVymazat
  6. Občas se postaví i něco pěkného Draku - ba i moderního.
    Máme tady třeba takový malý "tančící dům", křivý, v měšťanské zástavbě z první republiky a nikoho to neuráží. Je to zpestření. Horší je, že kolem něj se ty klasické domy 80 - 100 let staré zcela vyprázdnily, centrum Ostravy se podobá Detroitu. Prázdné obchody, byty, kanceláře. Šílená křeč všechno nastěhovat do nových Fukušim a podobných. Na tu ostravskou "NEW CAROLIONE" vidím z balkonu - bliká stále do noci silným barevným LED osvětlením těch prázdných bílých stěn, každý den je uvnitř nějaká atrakce - koncert, výstava, módní přehlídka. Kolem toho bez zájmu spěchají lidé do města nebo z města na autobus nebo vlak - majitelé Fukušimy dokázali ve spolupráci s dopravním odborem města přerušit pěší spojnici na vlakové i autobusové nádraží a k sídlišti Šalamouna - zablokovali přechod přes tzv. Frýdlantské mosty - a nejkratší cesta pěšky je teď skrz tu plechovou veleškatuli, dvě patra jezdícími schody nahoru a pak přes pěší lávku nad tratí a přes další lávku nad výpadovkou na Beskydy k nádražím. Takže lidí tam prochází fůra, zastaví se ale málokdo. Je tam draho a neosobně. Spíše návštěvníci než místňáci. A taky naši náctiletí - ti tam okukují věci, na které nemají dost peněz. Dopoledne, kdy by měli být ve škole. (Ale opálení do školy asi chodit nemusejí.)
    Původně tam měl být vybudován park s tropickým pavilonem a termálním koupalištěm., napájený slanou vodou z vedlejšího dolu Hlubina. Zadarmo. Teď horká slaná voda teče rourou rovnou do řeky. Aspoň nám Ostravice nezamrzá ani ve velkých mrazech. A jde z ní pára. [;>/

    OdpovědětVymazat
  7. StK:

    Přesně jak říkáte, občas, jenomže občas ani zdaleka není vždy, nebo zpravidla, či aspoň většinou.

    V drtivé většině případů vznikají naopak naprosto odfláknuté a naprosté hrůzy. Takže lidem, co se nešťastnou náhodou narodili s dobrým vkusem, nezbývá než čekat, až ty hrůzy, naštěstí pro nás odfláknuté jak zákon káže, popadají.

    Na jednu z architektonického hlediska slušnou novou budovu, připadne zhruba 20 hnusných odfláknutých škatulí? Možná i víc. Před nějakou dobou jsem to raději přestal sledovat, změnit to nemám jak a zbytečně se rozčilovat prostě nechci, protože je to zhola k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  8. True, Draku. Bohužel.
    Ale vkus lidí s mění - dokonce jsem už četl vášnivou obhajobu stalinského sídliště Poruba - že ty staré části a malinkými okýnky a náznaky antických sloupů - "sorela" jsou proti tomu, co se staví dnes krásné. Před padesáti lety to mnohé "estetiky" uráželo - jasně si to pamatuji. Jen se o tom moc nahlas nesmělo mluvit. Protože...
    Teď se mluvit psát i fotit může - a co z toho? Místo socialistické ideologie* nastoupily prachy a úplatky. A ta socialistická ideologie byla často taky jenom zástěrkou - kdo byl kovaný funkcionář, býval i zazobanec. Jistě - kontrasty nebyly tak veliké. Ale propojenost se "státní ideologií byla stejná, jako dneska. Zavolejte nahlas "chudý politik" a dostanete od Kotlinky jednoznačnou ozvěnu: "naivní blbeček".
    Buďte rád, že v Praze zatím neprošla ta beztvarost, zvaná "Blob", kde je nápadné, nabubřelé venkovní formě podřízeno úplně všechno - funkčnost, cena. Kaplický možná v skrytu své duše doufal, že se o Praze bude za čas mluvit jako o "těch několika nepodstatných domečcích a starých kostelech kolem jeho CHOBOTNICE".

    OdpovědětVymazat
  9. StK:

    Ano, vkus se v čase vyvíjí a mění. Někdy k lepšímu, často spíš ne. Sorelu nevyhledávám, ale připadne-li mi pohledná a praktická, tak jí ani nezavrhuji, proč taky? Jak je na tom konkrétně Poruba z hlavy nevím, takže se se neodvažuji soudit. No ale měl se snad život úplně zastavit jen proto, že lidi poněkud zblbli a vývoj se tedy po zásluze ubral blbým směrem? Prostě se žilo, někdo kořistil jak to šlo a nešlo navrch, no a jiný zase dělal co mohl a někdy i víc než to, snažil se přežít a nepatlat si o ty bolševiky ruce víc, než bylo nebytně nutné.

    Kolikrát za těmi levárnami nejsou na počátku ani prachy, ani úplatky. Mnohem častěji je to spíš jakási spolužácká, nebo jiná, třeba partajní mafie, která ve výsledku ale buď pořádně podojila obecní kasu, případně do ní za pěkné pozemky nic moc neodvedla, atd, atp... Mimochodem, v tom se od toho režimu před tím zase tak moc nelišíme, jakkoliv by se to někomu mohlo nelíbit. Ono když jde o to, jak zprivatisovat obecní prachy, nebo majetek, to byste se kolikrát docela divil, jak jde politika a ideologie stranou a dohoda se pružně a rychle najde...

    Co se Blobu týče, opravdu jsem rád, že se nakonec nestavěl. Měl jsem a mám proti němu pořád ty samé 2 námitky:

    1) Proč stavět úložiště na papírové knihy, když na většinu toho mentálního odpadu, co se dnes tiskne, by stačilo úložiště elektronické, kam by nakladatel odevzdal PDF-ko, které dává do tisku a které by na pořízení i provoz vyšlo mnohem levněji? Navíc by nepotřebovalo lukrativní parcelu na Letné, stačila by mu jen blízkost páteřního internetu a rozumná dopravní dostupnost pro zaměstnance.

    2) I když by už se z nějakého šíleného důvodu mělo stavět úložiště na papírové knihy, tak proč tak ošklivé a navíc díky podivnému tvaru i nákladné na údržbu? Jen proto, aby se Kaplický cítil dobře a "podělil" se? A není to zbytečně nákladné? Nestačilo by mu bývalo strčit na Hradě nějaký ten metál a poplácat ho po rameni?

    Kaplického jsem v jeho dřívějších životních etapách po letmém seznámení se s jeho výtvory, vnímal jako zajímavého architekta, snažícího se o neotřelý design, ale později a po bližším seznámení se jeho výstupy v médiích a jinde jsem pochopil, že ten člověk přebil všechny české rekordy co se narcismu týče. Suverénně překonal i Klause s Knížákem a Zemanem, o kterých jsem se dřív domníval, že jsou v tomto ohledu nepřekonatelní. To ale po seznámení se s Kaplickým padlo. Ten se tak silně zamiloval sám do sebe, až z toho totálně zblbl a zpychl zároveň. Hráblo mu ze sebe samého. Není ani první ani poslední, ale udivující je ten dosah a rozsah a koho všeho se mu do toho povedlo zatáhnout a jak moc to bylo. Ta mediální uřvaná klaka, co mu dělala reklamu, mu tím hlasitým otravným a neustálým řvaním nakonec spíš pomohla rychleji se dostat k zapomnění a spolehlivě odpudit i ty, kteří váhali a z počátku přemýšleli, kam se připojit, tedy zda podporovat stavby obludária jménem Blb, či nikoliv. Mediální otrapové to poněkud "přepálili" a tak nakonec spíš odpuzovali, než naopak.

    Jestli se někdy budeme ptát, co dobrého tu zůstalo po Klausovi a Bémovi, tak fakt, že se nestavělo obludárium jménem Blob, jim budiž přičten k dobru.

    OdpovědětVymazat
  10. Draku:

    Musím přiznat, že mi počítače umožňují dělat to, co dělám na té technické úrovni, na jaké to dělám. Jistě, bez nich by se to ve zvuku i obraze už asi vůbec nedalo. ¨
    "Ovšem na druhé straně:" PDF potřebuje k tomu, aby byla vidět, nějaký počítač. Je jedno s jakým OS. Ale když vidím, co se děje kolem ukončení podpory Win XP, dělá se mi nevolno. Pár posledních týdnů abych se styděl, že ještě nemám Win 8.1 nebo něco novějšího. Win 9??
    ====
    Není to filipika jenom proti "malému měkkému", to je varovné zjištění pro celý segment IT. Inovuje se za každou cenu, často zcela nesmyslně, aniž se vyčerpaly možnosti rozvoje existujících, používaných systémů. Stále něco nového v SW, což znamená inovaci OS, což si vyžaduje nový HW, který ovšem potřebuje nový OS a tím pádem i nové aplikační programy... A pokud možno nové formáty datových souborů což si následně vyžaduje nové aplikace, což si...
    ===
    Už to naštěstí není moje věc, ale Bill Gates zase vytahuje z kapes lidem peníze za vylepšení, která jsou tak nepatrná, že nestojí za řeč. Obklopit uživatele svými nabídkami, zblbnout ho, nabídnout cloudové služby, aby podlehl vábení, že se nebude muset o pgm. vybavení starat aby byl totálně závislý na síti i poskytovateli, který následně může šroubovat ceny a kašlat na kvalitu, protože přechod jinam se stává nemožným nebo aspoň velmi, velmi obtížným. Neboli přijel na návštěvu synek a mluvili jsme o Windows. Office 2014 ve Win 8.1 je prakticky nepoužitelná kombinace, zpět nelze a náprava je nemožná - licenční podmínku nebo to, že podnik, ve kterém pracuje si prostě přechod na nějaký nový systém nemůže dovolit. Jejich *.xls jsou nesmírně složitá, se spoustou vložeností a nový kancelářský balík od 2013 od Billa uživatele zásobuje spoustou nesmyslných hlášek o tom, co počítač /program právě dělá, místo aby fungoval. Jako uživatele mě opravdu nezajímá, "co se zase nepovedlo" nebo "co systém právě řeší". Já jen potřebuji, aby se to vždy povedlo, povedlo rychle a bezchybně - a pak žádné takové hlášky nebude zapotřebí. O vytrvalém stahování aktualizací ani nemluvím. (Ty mě zlobí i doma - ale rozumně vypnout se to nedá. Teď mám "novinku", po poslední inovaci XP mi programy padají, když přes nějakou grafiku natahuji výběrové okno nebo v prohlížeči Irfan použiji klávesu F12 pro vyvoláni lišty s kreslícími nástroji. Zatím si na problému vylámal zuby i můj syn. Debugger nepomohl, návratový bod taky ne.) Takže se asi vrátím k Linuxu - pokud se mi podaří rozchodit těch asi 8 programů, které potřebuji k práci. Protože učit se v téměř v sedmdesáti nové programy mi připadá nerozumné. Ztráta času, kterého už nemám nazbyt.
    ===
    Ale bojím se, že to s Linuxem dopadne podobně. Jednou týdně stahovat nějaké záplaty, po jejichž instalaci se často poonďá někde něco jiného, pak záplaty na záplaty a nakonec bude třeba za záplaty zaplatit.
    Takže o peníze jde jako obvykle až v první řadě - šikovnou licenční politikou zafixovat, zablokovat své zákazníky. A pak je nechat řvát - a nabídnout něco nového. Za nové peníze, pochopitelně.
    ===
    Možná by nebylo od věci Draku o tom tady něco poučeného napsat - pro nás, permanentně na*rané blbce.

    OdpovědětVymazat
  11. Omluvám se, jak jsem se tak rozohnil, ztratil jsem nit:
    PDF je fajn, ale při současném "kvapíku" v IT by se klidně mohlo stát, že po letech některé soubory nepřečteme. INOVACE!
    Papírovou knihu přečteme vždy - i bez elektřiny - venku, před knihovnou, na sluníčku. [;>)

    OdpovědětVymazat
  12. K (de)I(mbecilním)formačním (T)echnologiím / StK:

    K malému a měkkému jen tolik, že technologicky je už tak 10-15 let za vývojem, nebo chcete-li po smrti, jen mu to ještě nedošlo, neví o tom a vyšiluje tudíž dosyta. Chcípající kobyla nejvíc kope... Lidi to spolu s ním ještě nevědí a obejít se bez něj není často jednoduché, spousty softwaru na jiné platformy prostě neexistují. Malý a měkký jen málokdy odvede dobrý kus práce na jádře (kernelu), ale nahrazuje to zato čím dál tím častějšími a čím dál tím idiotštějšími změnami v ovládání jak operačního systému, tak i aplikací pro něj. Oplatil bych to těmto "vývojářům" tak, že bych jim dal povinně k dispozici auta se zpřeházenými pedály a ovládacími prvky u volanty a případně s volantem, co by točil koly na druhou stranu. Takto vybavené bych je poslal na cvičiště mezi tanky a obrněné transportéry... O povinném zakládání účtů kvůli aktivaci Office, už raději ani nehovořím. Jsem si jist, že až bude dotyčný potřebovat další verzi, tak nepůjde použít login s heslem, protože ty se kvůli debilitě a neschopnosti malého a měkkého nedochovají, následkem čehož celý ten otravný a zdlouhavý postup bude nutné absolvovat neustále znovu a znovu, navrch k tomu v Explozeru, který je jako webový prohlížeč tak akorát na 2 věci, ale ono to bohužel v ničem jiném nepůjde... No prostě lahůdky...

    Cloud je předstupeň a malý náznak toho, kam spěje vývoj, tedy k piksle, kterou si koupíte, zapnete, a která vás nenechá nainstalovat si tam bez vědomí Velkého Bratra ani prd, data budete mít kdesi v síti, aby nad nimi měl vládu a dohled Velký Bratr a mohl s nimi kšeftovat, případně je ještě jinak používat a zneužívat bez vašeho vědomí a souhlasu a klidně i proti vám a vašim zájmům...

    Co o tomhle chcete psát? O něčem takhle "báječném" se náckům s bolševiky ani nezdálo... Bylo by to hodně smutné psaní.

    Já to zatím řeším tak, že na vše, jak jenom to jde, používám UNIXy.

    Na firewally, routery, gatewaye, poštovní a jiné servery jsou to především BSD (OpenBSD) a Linuxy (Slackware).

    Na práci mám Maca s jeho OS X. Tam používám Pages, Numbers, iWeb, PhotoShop, LightRoom, atd, atp. Na zvuk, když už na něj dojde, tam mám Audacity. Není to asi moc profi, ale mně to stačí.

    Na účetnictví mám W764bit v emulátoru od Parallels, protože si nechci zvykat na jiný software a pro Macy toho na vedení účetnictví zrovna moc neexistuje.

    Vzpupně sprostě se ohledně vašich dat chovají bez výjimky všichni.

    Googlu v tomto ohledu věřím ze všech nejméně, on jako firma na sběr a zpracování dat vznikl. To je primární důvod a účel existence Googlu.

    Malému a měkkému nevěřím, protože je technologicky totálně neschopný, takže nezachová po dobu pár let ani login s heslem, takže jak se spolehnete na to, že v tom cloudu co jste si založili, vůbec něco za rok ještě najdete? Nebo když už to tam bude, že to najdete v nějakém aktuálním stavu?

    Applu v tomhle ohledu věřím o dost víc, jak technologicky, tak i z toho důvodu, že by nemusel mít v prvé řadě zájem na prodeji získaných dat či agregátů z nich. Jeho primární oblast podnikání a zdroj příjmů jsou jiné.

    Celkový trend vývoje, tohoto již dávno chcíplého oboru, je mi naprosto odporný.

    Nechce se mi o tom psát, nemá to všechno buď žádnou budoucnost, nebo když ano, tak hodně smutnou.

    OdpovědětVymazat
  13. Drakovi:
    Ženě jsem nainstaloval do počítadla jednoduchý Linux (ona ale potřebuje jenom prohlížeč a něco na psaní případně na "humorné filmečky") a o jejím notebooku už nevím. Prostě jede. Jenže mě osobně děsí konec Win XP - k něčemu novému mě Billovi lidé prostě nedonutí. Takže budu shánět informace, které z těch asi osmi poloprofi aplikací, které potřebuji k práci budou ochotny pracovat i pod Linuxem (v "překladači". Napíšu mail s prosbou o radu.)
    Já nejsem IT odborník, jen hloupý uživatel ale přesto mám pocit, že si ze mě IT svět dělá srandu. Já se nechci svým počítačem zabývat, já ho potřebuji ráno zapnout, pracovat na něm a pak ho zase vypnout. Žádné inovace, žádná "vylepšování za chodu". Jen pracovní nástroj, "krumpáč a lopata". Zatím to vypadá, že jsem hlavně lovná zvěř po obchodníky s "leštěnými prdy" neboli s Win 8.1
    A to se mí hrubě nelíbí, nehledě na zostřující se "laskavý dohled BB". Nemám sice co skrývat - ale musím proti jiným "expertům" mít nainstalované pitominky na potlačení reklam AdBlock, udržovat si ve formě antispamové filtry v poště atd. K tomu mi navíc tak jednou dvakrát týdně klepou na dveře obchodníci (obchodnice)s elektřinou, plynem, internetem, kabelovou televizí a mobilním připojením. A to je prosím tady podomní obchod městskou vyhláškou zakázaný. Takže jedině vyhrůžkou, že hned teď volám policii se mi je podaří vyhnat z věžáku. Ale třeba jen na den, další den otravuji všechny ostatní znova - jen mému bytu se vyhnou.
    Kdyby ti náhončí dělali něco užitečného, museli bychom být brzy na úrovni Švýcarska. Zdroje opravdu jsou - jen je zneužíváme pro buzeraci sebe samých.

    No nic, začnu už něco dělat, zítra musím do Ústavu cosi jim postříhat a tak se nebudu (sám sebe i jiné) otravovat stesky na ten náš "Překrásný nový svět".

    Mimo jiném - mám pocit, že ten kopající mrtvý kůň je i naše čacká EU. A taky o tom neví, tak jak Billovi následovníci. Kopou kolem sebe - ale v podstatě se stávají neškodnými. K smíchu to ale není.

    Co takhle Draku kdyby jste napsal o tomhle IT bo*delu článek? Obecný, protože v odborné části by Vás mohl sledovat tak leda Schumacher. A ani to si nejsem zcela jistý. [;>)

    P.S.: dneska nad ránem, když jsem vypínal, mi tam ještě někdo doinstalovával jakési aktualizace. Přitom XP se přece už několik dní nepodporují. Že by to byli "trojané" přímo od Matella - tedy Gatese?

    OdpovědětVymazat
  14. IT se prostě dostalo do stavu jako dámská móda, jednou dvakrát použít a dost, už to není in.
    Ten co to používá jako krumpáč a lopatu (jak bylo vtipně napsáno) na práci, takže mu od určitého dosaženého výkonu inovace skoro nic nepřinášejí (resp. zlepšení není úměrné vynaloženému úsilí na osvojení nového) tak se prostě k obměně donutí ukončením podpory.to by tak hrálo aby fungoval na něčem, co už není IN několik generací.

    OdpovědětVymazat
  15. Provozování WxP:


    Wokna + Explozer jsou velice mizerné produkty, asi jako když čekáte auto ve vyšší střední třídě, zaplatíte tomu odpovídající cenu, a pak dostanete takový roztřepaný nespolehlivý a hlučný polovrak... No ale v daném případě, je-li zapotřebí to i nadále držet v provozu, tak:

    * Za předpokladu, že nebudete k lezení na internet používat Explozer, ale jiný prohlížeč, například Firefox, Operu, či Chrome, budete mít od jeho nedokonalosti v podstatě klid.

    * Budete potřebovat přiměřeně slušný antivir, ten nejlevněší (tuším, že to je AVG) to ale není :-) Ten se hodí k tomu, že chcete-lůi mít obden pěnu u huby jako Hitler, tak to pak ano, to jste na správné adrese, ale jinak raději sáhněte po MacAffe, Avastovi, dokonce i ten Symantec už je lepší...

    A za těchto předpokladů, že vývojář prohlížeče a vývojář antizvířete budou pilně udržovat, by to mělo ještě cca rok dva jít v klidu provozovat i bez (de)Billa a jeho party.

    Nestabilita chodu:

    Zamyslete se nad dobou, po kterou je stroj v provozu. Je-li to více než 3-4 roky (někdy stačí i méně), podívejte se do zdroje a na základní desku. Uvidíte-li tam někde "opuchlé" elektrolyty, a pozor, někdy umí hajzlíci "odejít" i bez viditelného "opuchnutí", takže se musí se svítilnou zkusit najít pod nimi skvrnky či loužičky, tak najdete na s víc jak 90% jistotou i zdroj nestability (častého resetu). To se to pak musí vyměnit. Na základní desce to bývá dobrodružné a musí se počítat s tím, že to může dopadnout blbě... Je dobré koupit ty elektrolyty aspoň o jednu "teplotní třídu" lepší, než jsou ty původní, aby se k tomu jeden nemusel pořád vracet.

    Není-li tohle příčinou, zkuste plechovku potrápit nejprve s memtestem, (memtest86+) je dobré nechat ho všechny testy projít minimálně dvakrát, lépe 3x. Když memtest projde bez chyb, někdy se kvůli tomu musí pomocí F1 aktivovat na vícejaderných potvorách FailSafe, máte CPU, řadič paměti a kus čipové sady v pořádku, to je dobrá zpráva, pak se musí zkontrolovat disk. To chce nějakou z Live distribucí Linuxe, nabootovat to a pak z konzole či termináli pomocí příkazu:

    dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=10M

    začnete testovat disk. Přečte-li se celý a bez chyby je s velkou pravděpodobností v pořádku. Skončí-li to s chybou, je to průšvih a musí se fofrem vyměnit.

    /dev/sda je s největší pravděpodobností název zařízení disku, jak ho vidí kernel, může to být i něco jiného, to se zjistí například pomocí:

    cat /proc/partitions.

    Jestli je to pořád nestabilní, může jít o nenalezený elektrolyt, nebo o něco jiného typicky ovladač grafické karty, nebo elektrolyt na ní...

    No a někdy to člověk přes veškerou snahu prostě nezjistí. Nicméně ty nejpravděpodobnější 3-4 závady tu v textu už jsou:

    * Elektrolyty ve zdroji, na základní desce, grafice, či jiné kartě;

    * disk: Wokna to zatloukají tak systematicky tak dlouho, až je obvykle pozdě.

    * Někdy stačí odpojit/vyměnit mechaniku BD/DVD/CD-ROM. Taky dovede poslat do sběrnice ledacos.

    * Některá zařízení na USB mimochodem také...

    * Software, obvykle ovladač grafiky, nebo k čipové sadě desky.

    Nepovede-li se to zjistit nejdéle během 2-3 dní, maximálně týdne, tak to obvykle za tu námahu nestojí a je lepší pořídit si jinou plechovku, co nám začne pít krev...

    Držím palce :-)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)