Prohledat tento blog

neděle 3. ledna 2016

Jedeme z kopce...

A zdá se, že nabíráme nebezpečnou rychlost.



   Česko je malý stát a kdekdo si na něj troufne. Tak to bylo, je a zdá se že i bude. Jenže Polsko zas tak malém není. A spolu s Maďarskem. Slovenskem (a námi) není zanedbatelnou částí EU. Před nedávnem tam proběhly demokratické volby a Poláci si svobodně zvolili své představitele. Nebyl tam žádný vojenský převrat nebo puč. Že se to té části Poláků, kteří PiS nevolili nelíbí je logické. Nicméně pořádat demonstrace pod heslem, že nastává "diktát většiny" je poněkud podivné. Demokracie (aspoň podle mnoha definic) totiž opravdu je diktát většiny. Neboli menšina se musí podřídit většině. Že se to menšině nelíbí? Tak ať se v následujících volbách stane většinou a bude všechno v pořádku. To je princip demokracie. 
Ale tyhle hrátky jsou v podstatě legální - čeští "nevoiliči" Miloše Zemana také hlasitě protestují, píší petice a pamflety, mají obrovský prostor v médiích. Pokud se nechovají jako zfanatizovaný dav a nametají na svého presidenta vaječné granáty (je i jejich, ať si vykřikují, co chtějí, volby byly svobodné a demokratické, dokonce přímé)  je všechno "v mezích norem". (Tedy až na ta média.)

   Co ale není v mezích norem je nadutost Západu. Eurokomisař Günther Oettinger hrozí Polsku "uvalením dohledu". Doufám, že si taková slova nenechá Polsko líbit. Nám v Kotlince by to mělo připomenout Brežněvova slova před tím, než nás před "kontrarevolucí" přišla "zachránit" sovětská armáda spolu s dalšími státy Waršavské smlouvy. S tím souvisí i připravované zákony o možnosti ozbrojených sil EU vsoupit na území kteréhokoliv členského státu bez jeho souhlasu. Zatím sice žádné použitelné vojenské síly EU nemá, ale... 
Na obsazení vládních budov, rozhlasu a televize zas tak moc vojáků není potřeba. A není přece nikde řečeno, že ty oddíly nemohou být třeba čistě německé nebo německo-francouzské. Budou mít na uniformách nášivky s kruhem hvězdiček a tím se věc "právně" vyřeší.

   Je tady na místě položit si otázku - proč vlády "peskovaných zemí" neupozorní "věrchušku" EU, že jsou suverénními zeměmi a že mohou své členství prostě ukončit. Protože na celní unii a dokonce i na společném "schengenském" prostoru se státy mohou domluvit i bez hypertrofovaných, samozvaných (najmenovaných) úřadů v Bruselu.  Myslím, že zásadní problém se jmenuje dotace EU. Bohaté země dávají do pinky EU dost peněz a různí komisaři je rozdělují mezi ty chudší podle pravidel, které si sami stanovují. A ony chudé země (to je značně relaitvní pojem) je přiojímají i stěmi odmiínkami, které jsouy s nimi spojeny. Hlavně proto, že tyto "nadnárodní peníze" umožňují našim "přerozdělovačům" vybírat ty příjemce, kteří "jsou uznalí" - tedy kteří dají našemu přerozdělovači patřičný úplatek.


Pěkně popros!!
   A z pozice EU respektive někdy i jen bohatších zemí, dárců, často slyšíme slova o odebrání dotací nebo dokonce o jejich vracení, pokud my, chudáci nebudeme konat tak, jak si EU přeje. Tedy ta její mocnější část. Ta si navíc osobuje právo nedodržovat ustanovení, která sama kdysi navrhla. Ať už je to o deficitu státního rozpočtu nebo o jiných věcech, třeba o přijímání migrantů a uprchlíků, které nechává volně prouduit jen s minimální, nedostatečnou kontrolou na hranicích "schenhgenu", navíc hodlá bez souhlasu ostatních distribuovat v podobě "závazných kvót" do zemí, které si žádné migranty ústy svých představitelů (jako Angela Merkelová) k sobě nezvaly. Protože si je vědoma, že je svým způsobem nedotknutelná.  


   Snaží se nám stále a úpěnlivě vsugerovat myšlenku, že bez Německa a Francie snad ani nepřežijeme. Přitom to není pravda - byli jsme přece před EU a budeme (snad) i po ní. I bohatý Západ potřebuje naše trhy, kde zákazníci nejsou tak nároční jako ti jejich a je tedy možno je zásobovat zbožím nižší nebo i podřadné kvality, naše dělníky v "montovnách" automobilů, kteří berou daleko menší mzdy, než by museli vyplatit těm jejich. 


   Jde o to, nenechat si všechny velkopanské manýry líbit a na případné odebrání dotací odpovědět třeba zrušením celní unie. Nebo rovnou návrhem na vystoupením z EU. Na vyhrůžky "malým schengenem" odpovědět vytvořením  "visegrádského schengenu". A hlavně nenechat bez řádné diplomatické odezvy tyhle velkopansklé (velkoněmecké, velkofrancouzské) vyhrůžky. My určujeme, co si k nám může kdo dovolit.
Protože podobné vyhrůžky si ještě pamatuji.  Jen přicházely z opačné světové strany. 

    Doufejme, že naši představitelé konečně najdou ve svém spodním  prádle to, co tam údajně měl premiér Topolánek. Protože jinak budou jejich židle snadnou kořistí jakýchkoliv populistů. 




I když, jak praví klasikové  "Ostatně konečně, vždyť ostatně konečně..."    (V+W) 

========================================================


Poznámka:

Pomocí dotací v podobě ne dokonale ohryzaných kostí si pračlověk Janeček ochočil prapsa Alíka. Ale přestaneme-li Alíkovy potomky krmit, nakonec zdivočí. 
Česky - přestanou být na člověku závislí. Pokud se Alíci přece jen dobrovolně vrátí k boudě, je to jejich věc. Vědí, do čeho jdou. Ale Janeček musí mít z čeho krmit. Výmluvy na to, že mu ty kosti dočista ožraly krysy dnešní Alíky neuspokojí,.



57 komentářů:

  1. Dokonce si myslím, že politik by měl i nějaké to vajíčko ustát, že to tak nějak patří k folklóru (byť nehodlám vajíčkem metati).
    Problémem dotací jest, že si na ně stát zvykne stejně ne-li více jako organismus narkomana na drogu. Zabuduje je do svého metabolismu (finančních toků a pravidel) a není schopen bez nich fungovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Předpokládám, že naši představitelé ve svém spodním prádle najdou tradiční hovno.
    Při pohledu na dějiny z odstupu, máme se úžasně, jestliže Protektorát, máme ho fešácký, co by za to naši předkové dali, starosti máme vesměs luxusní, vykecávat se můžeme a zatím i smíme nebývale. Při pohledu do minulosti bez sentimentu, prakticky bylo jen hůř. Jestliže je na co si stěžovat, pak jen na sebe. Jenže pohled do zrcadla je nepříjemný, proto hledáme na co na koho bychom se vymluvili. Kdo za to může, že "naše země nevzkvétá". Samozřejmě, že ne my. Jsme slušní, poctiví, učenliví, pracovití. Akorát nebýt cizáků, kteří nám to kazí. A jara, léta, podzimu, zimy. Ještěže máme muslimy či dokonce islamisty. Když už ne ruské tanky. Nebýt jich, ó jé, jak by bylo nádherně. Ruské tanky, bankovní krize, oteplovací krize, řecká krize, ukrajinská krize, migrační krize, islamismus... Těch projevů, palcových titulků, komentářů, diskusí. Těch mozkohodin, toho promarněného člověčího životního času vyplýtvaného i na strach místo aby byl užit pro radost. Času, který se už nevrátí.
    Jaké úžasné téma, jaký další strach nám do hlav majitelé světa nasadí zítra? Aby se ucházeli o naši přízeň, že jen oni nás ho zbaví. Že jen oni nás ochrání. Abychom nemysleli třeba na to, že kdyby jich nebylo...


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale s tím já ani tak moc nepolemizuji, Schumachere.
      Jen s tou německou nadutostí. A naší neschopností je s tím jejich vyhrožováním poslat do "džu".
      Jo - ta nadutost není jen německá - to abych nekřivdil některým svým předkům.
      [;>)

      Jinak: Představa, že bychom přišli na to, že náš člun pomalu nabírá vodu - a pod ním je dobrý půl metru hloubky, musí věrchušku děsit i ve dne. Natož v noci. Oróre! [;>)

      Vymazat
    2. Odjakživa se člověk něčeho bál, donedávna to byli bubáci, strašidla a hastrmani, potom nás mocní tohoto státu strašili imperialisty a teď nás straší oteplováním. Jestli začíná stěhování národů a hnou se desetimilony nebo stamiliony lidí, neuděláme s tím nic, nezbývá než doufat že se alespoň někde dobyvatelé s původním obyvatelstvem smísí (byť to tak zatím nevypadá) a původní kulturu nevyvrátí ale splynou s ní.

      Vymazat
    3. Zdeněk Žíkovecký3. ledna 2016 v 15:09:00 SEČ

      Tak tedy nevím, jestli to má znamenat, že imigranti neexistují, tak jako neexistovaly ruské tanky, nebo že imigranti jsou neškodní, tak jako byly neškodné ruské tanky...

      Vymazat
    4. Velká čínská zeď prý byla docela účinná.

      Vymazat
    5. FOR Schumacher3. ledna 2016 14:34:00 SEČ
      S tím vykecáváním to už také není tak jednoznačné, zatím .....ale už ne tak jak to bylo před X lety. Vykecávač je označen, zaznamenán, a snad i mazán, když ne to, tak sledován. Mám s tím osobní....no, služební zážitek. ID je ID a známosti jsou známosti, ehmehm.
      4P
      nějak mi to nejde podepsat, takže::::EKodotaznaID

      Vymazat
    6. Ony ty čínské zdi byly během cca 2000 let postupně asi 4. Byly dost účinné proti nepříliš velkým tlupám kočovníků, Čingischána ale nezastavily a on Čínu dobyl.
      Imigranti existují a nejsou neškodní. Je ale rozdíl, jestli dobyvatelé zemi dobydou, rozvrátí a zpustoší (Cortés, Pizzaro vs. původní indiáni, Turci Byzanc) anebo alespoň něco z původní kultury převezmou, takže je jakás takás kontinuita alespoň částečně zachována (západní část římské říše vs. Vandalové, Gótové, Frankové, Germáni, ...., Čína vs. Čingischán?).

      Vymazat
    7. Velká čínská zeď - neznám lepší, hutnější a výstižnější příslušnou literaturu, než Die chinesische Mauer od Dr. F. Kafky (pracuje u Assicurazione generali).

      Vymazat
    8. Nájezdníci:
      Islám je hodně primitivní a tudíž i tuhá víra. A pohodlná. Nemusí se přemýšlet. Imám ti vysvětlí, co máš dělat.
      Takže vidím jen jednu možnost, jak nebýt (jako kultura ) zcela smeteni - pohodlnost muslimů. Jakmile se muslimové, naplnění nenávistí ke všemu "neislámskému" dostanou do mírnějších podmínek, ztratí ostražitost a budou chtít ochutnat to, co tady ještě z židovsko-křesťanských základů zbylo. A tím začne pomalý, zato trvalý rozklad islámu. Jenže tohle jde víceméně mimo nás.
      Dělnický kádr ředitelem. Tolik touhy po přepychu u rodilého buržousta prostě nenajdeš!

      K Čínské zdi: Nezastaví. Ale zpomalí.

      Vymazat
    9. Napadla mě tahle zajímavost. Číňani skončili se stavbou svojí zdi cca v roce 1360. (Začali se stavbou někdy 200 let před Kristem). Karel IV. začal se stavbou Hladové zdi v roce 1360. Důvody byly pro stavbu obou zdí obranné. Karel chtěl bránit Prahu před nájezdy uchvatitelů z jihu a západu, k Číňanům se hnaly hordy přes staletí odevšad. Věděl tenkrát Karel o stavbě čínské zdi, a proč vlastně byla stavěná? (Vynechme důvod, že stavba Hladové zdi též pomáhala lidem k obživě). Zajímá mě ta shoda náhod - v Číně končili, u nás začali. Ví někdo, jak to bylo?

      Vymazat
    10. Je to ovšem naprostá náhoda - ale celé vzdělané křesťanstvo znalo už pár generací trvalý šlágr M I L I O N od mladého Marca Pola, a mám dojem, že tam to nemůže nebýt. Ovšem p o k u d to celé není mystifikace. Mně se tomu nechce věřit. Je o tom už celá knihovna.

      Vymazat
    11. Nevím jak je to spolehlivý zdroj, ale podle Wiki byly hlavní etapy budování Velkých zdí následující:
      za dynastie Čchin (Qin) (kolem roku 210 př. n. l.)
      za dynastie Chan (Han) v 1. století př. n. l.
      v období říše Ťin (1138–1198), severněji od Velké čínské zdi, na rozhraní vnějšího a vnitřního Mongolska
      za dynastie Ming (1473–1620)

      A Čingischán dobyl Čínu v první polovině 13. století, mezi lety 1213 kdy pronikl přes Velkou zeď a 1234, kdy zřejmě zlomil poslední odpor dynasie Ťin.

      Karel IV mohl o zdi vědět například cestopisů Marca Pola. Podle mě Hladová zeď jednoduše uzavřela prstenec opevnění resp. zkrátila linii, kterou by bylo potřeba v případě ohrožení hájit. A lidé kteří měli práci a tudíž obživu neměli důvod a čas dělat neplechu.

      Vymazat
    12. Překrásně shrnuto. Líčení plastické jak trhavina!

      Vymazat
  3. V EXP to jde v MOZ se nepodepíšu
    4P

    OdpovědětVymazat
  4. !Na Vltavě 20.00 ANTONÍN PŘIDAL, John Updike, František Derfler!
    (Moc se mi od dětství líbí španělský zvyk psát vykřičníky a otazníky i před větou. Shledávám to logickým a jižansky energickým.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vltava 3.1.2016, 20:00 / Jakubovi S.:

      Včera večer jsem to nestihl, ale to nevadí, zato jsem byl na procházce a bylo to velice zajímavé. Docházím k závěru, že jak se říká bez v přísloví:

      „Bez peněz do hospody nelez.“,

      tak je to dost pravdivé a po včerejšku k tomu jen dodám:

      „Bez pistole ven nelez.“

      A také je to dost pravdivé. Ta zbraň nakonec nebyla třeba, ale kdyby se to bývalo vymklo, tak nevím...

      O tom jsem ale původně hovořit nechtěl. Kdo by si ten včerejší pořad chtěl poslechnout, tak může, je to k mání na webu ČRo. Což je příjemné zjištění.

      Vymazat
    2. Tak příjemné zjištění se změnilo v nepříjemné, je to jen ukázka o délce 55 vteřin :-( :-Q~ Škoda.

      Vymazat
  5. Nikomu nenadávám, vzniklá možná podobnost je čistě náhodná a nemá kausualitu ani simptomatiku s ničím a nikým.
    "
    UÁLOVÉ!Cituji.
    Nadšení ve mně vzbudil naprosto geniální vynález jistého P. Kamberského, když vynalezl pojmenování pro zdejší intelektuály bez intelektu: uálové. "
    Každý jak se vidí, tak se ozve, postřelený (á). Není co dodat, jen je "jich" stále víc. Přidají se jistě i "ofové" (ofky).
    !!!!!........!!!!!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi poněkud prostořeký chlapeček, EK-áčko!
      Ozvou se ale jen ti "střelení". Někteří (ostatní) z Kotlinky budou "čušat", aby si jich nevšimli.
      (Ale zlomyslná poznámka: příznak je symptom.)

      Vymazat
    2. nO jasně, opsal jsem to ze své propouštěčí zprávy z PLHB
      4P

      Vymazat
  6. EKodlouhonebochybně4. ledna 2016 v 12:24:00 SEČ

    Tak to dopadne když dlouho myslíte uálové!!

    http://jdem.cz/bu7g63

    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíšikriste...

      Vymazat
    2. To EK:
      Díval jsem se i na další podobná. A to nejsou Uálové, to jsou evidentní Genti. (Neplést s Enty z Pána Prstenů!) Zdálo je mi divné, že TO vůbec umí mluvit. I když asi jen pár slov: "Allahu Akbar!".

      Myslím, že by se tím "imigrantským" problémem měli zabývat informatici, specialisté, kteří studují a projektují síťově propojené jednoduché roboty - "šváby" nebo "mravence".
      Zdá se mi, že by dost rychle našli způsob, jakým by se TO dokázalo eliminovat vlastními silami a bezezbytkově.

      Chce to ale shlédnout tak 10 - 30 "klipů", aby si člověk všechno zprůměroval a odosobnil.

      Dotaz: Proč zrovna tahle nemocnice, EK?

      Vymazat
    3. Je tam asi teplo a jsou tam snad slušní lékaři, snad.
      4P
      Ps.
      No, je to smutné? Nee.

      Vymazat
  7. Uál není nic nového. Na vojně jsme tak podle příznačných projevů říkali dvěma lampasákům. Velký a malý.

    Draku, za předpokladu, že bys byl náležitě ozbrojený a byl držitelem náležité náležitě vystavené listiny s náležitým textem, jak to tam v oné knize stálo...."Držitel této listiny ať učinil co učinil, učinil...", a náležitou ozbrojenost náležitě použil, mohlo být o nějaké blbce méně. Jenže není a tak bude souzeno i jiným aby si jich užili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uál / Obuvníkovi:

      Ať už se vzal kdy chtěl a kde chtěl, je to půvabný nápad.

      Listina s oprávněním / Obuvníkovi:

      Zbraně nebylo třeba. Z pána se nakonec vyklubal v podstatě spořádaný inteligentní tvor, jen trochu větší cholerik, než by bylo za daných okolností žádoucí. Nejdřív jsme ho okřikli a pak jsme ho ukecali a protože se ukecat nechal, uklidnil se :-) My se zase na oplátku dozvěděli něco zajímavého, co jsme před tím nevěděli. Byl to ale velký pěkný, narostlý statný chlap a kdyby se ukecat nedal, bylo by hůř. Ale na druhou stranu, kdo přežije, je na tom zpravidla lépe ne, co myslíte? Papír nepapír ;-) Nicméně toto není ani zdaleka ojedinělý případ, kdy vidím, že je někdo na jiného ochoten vztáhnout pracky kvůli pouhému slovnímu napadení, tedy v podstatě nepodstatné prkotině, která se má řešit posláním dotyčné(ho) do kamsi do daleka. Ale riskovat kvůli tomu kriminál? Zbláznili se ty lidi, nebo co?

      Vymazat
  8. A na Vltavě začíná z koncertní síně našeho chudáka korunního prince Rudolfa z n o v é h o s v ě t a . Zhasnu, zdola velkými okny září celé mé tiché město... lehnu na pohovku a jsem v auditoriu. Jako 67, kdy jsem tam od varhan sledoval čelem k němu výkon ČF a Charlese Muncha. Závidíte?
    Mám se špatně? A že nemůžu chodit? Pchá. Světské marnosti. Stejně jako jistí naši bližní. Co nám po nich - !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. !Dobrý poslech, Jakube. Pustím si ji též!

      Vymazat
  9. Kašlete na ČCHIN A CHAN, VYZBROJTE SE !

    Švýcarský generál: Vyzbrojte se, Evropa je na počátku občanské války

    SM 05|01|2016

    „Společnost v západní Evropě je na pokraji chaotického násilí způsobeného narušením hospodářství, masovou imigrací a terorismem,“ varoval spoluobčany armádní generál André Blattmann, velitel švýcarských ozbrojených sil.
    Blattmann varoval, že je podle něj západní společnost nebezpečně blízko zhroucení. Zároveň vyzval spoluobčany, aby se každý, kdo není součástí švýcarské armády a ani jejích záložních řad, pro jistotu vyzbrojil.
    „Hrozba teroru roste, po celém světě se bojuje za pomoci hybridní války. Hospodářský výhled je ponurý a výsledky migrační krize a vysídlených osob dosáhly nepředvídaných rozměrů,“ uvedl Blattmann, podle něhož nelze vyloučit sociální nepokoje a agresivní podle něj bude i dialog kolem migrační krize. Situace se neustále zhoršuje, a proto radí, vzhledem ke dvěma světovým válkám z minulého století, aby se Švýcaři raději vyzbrojili.
    Podobná slova pronesl už v roce 2006 bývalý admirál britského královského námořnictva a strategický prognostik Chris Parry. Ten tehdy prohlásil, že „Kombinace imigrace a islámu způsobí civilizační kolaps srovnatelný s pádem Římské říše“. Svoje slova zopakoval také vloni v únoru pro deník Breitbart.com v souvislosti s ilegálními imigranty, kteří se dostávali do Evropy přes Středozemní moře.
    Parry uvedl již v roce 1990, že „islám nahradí komunismus a stane se hlavní hrozbou Západu“. Přesně předpověděl i kolaps afrických a arabských zemích během takzvaného „arabského jara.“ Parry, veterán z války o Falklandy, si posteskl, že britská vláda nevyslyšela jeho varování ani v roce 1990, ani v roce 2006 a naopak ho labouristé označili za rasistu kvůli jeho negativnímu postoji k uprchlíkům.

    ZDROJ: securitymagazin.cz

    přeji 4P

    OdpovědětVymazat
  10. Už jsem z těch strašidelností úplně šišatá, EK. Každý radí, každý jinak.Ten Blattmann je spíš betmen, nebo lépeji řečeno badman. Takové rady jsou na pytel. To bychom za chvíli zpoza záclon bytů stříleli kolemdokola kolemjdoucí, jen kdyby se nám maličko zazdáli nebezpeční. Ondyno mě na ulici zastavil zarostlý zpustlý černovlasý a černofousatý mladík. Bezdomovec to nebyl. Hrklo ve mně, nestačila jsem říct ani Á, a kdyby měl zájem, bylo by po mně. Chtěl, abych mu dala peníze na hluchoněmé a ukazoval papír, kde žádal podpis a částku, kterou věnuju. Poučena z internetu jsem samozřemě odmítla a záměrně jsem mu řekla hrubě - jdi do hajzlu. Vzteky se zašklebil, potvrdil tak, že hluchý není, ale naštěstí běžel dál. Protože cestou něco vykřikoval, ani němý nebyl.

    Ještě nikdo nepřišel na to, jak se připravit na apokylapsu, která nepřichází náhle, ale pomalu. Po kapkách. Taková devátá vlna je to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EKoreflektorupodsvicnem6. ledna 2016 v 6:45:00 SEČ

      To bylo jen pro zasmání, ve světle tohoto odkazu je strašidlo lépe vidět jinde a je to ANOKSČSSD !!
      http://jdem.cz/bu7vn4

      4P

      Vymazat
    2. Ten odkaz od EK-áčka
      čti Astro jen když budeš mít nebezpečně NÍZKÝ tlak. Já přečetl sotva půlku a už mám natlakováno jako autobus, jenom syčet.
      Vypadá to věrohodně a znamená to, že jsme si skutečně nepřáteli my sami. Jako Češi Čechům. Pátá kolona zaměřená na děti. Tak nějak se mi vybavuje Timur a jeho parta i horší věci. Mladým a dětem se vybavovat nemohou - tak se naši "Enti" snaží ty zatím čisté dušičky posprejovat svými zhovadilými tagy.
      Začínám věřit tomu, že muslimové jsou jenom záminka a možná i "užiteční idioti". Enti a neokomunisté si patrně myslí, že dokáží imigranty nějak zvládnout, až pomocí nich ovládnou naředěnou, odnárodnělou EU. Jenže se mýlí. (Napadá mě Čapek a RUR - jako pokračování Války s mloky.)
      Imámové to převezmou místo nich a protože islám je ideologie netvořivá, jen bořivá, skončí to (po ekonomické katastrofě) novým "národním obrozením" - asi tak za sto padesát let. A ob čtyři - pět generací se budou naši potomci divit (byť už "naředění"), jací idioti byli jejich předci, když si nechali rozbít "takový překrásný starý svět". Tak jak naši dědové vzpomínali na idealizovanou První republiku.
      Nebudou už vzpomínat na naši lenost mít děti a pracovat pro společnost a starat se jen o sebe a své EGO. Přitom tahle faseta v lidech pořád je. Občas ta "příslušnost k tlupě" z lidí vyleze. Třeba když se rozhodnou upravit okolí paneláku nebo pomoct sousedovi, kterému vyhořel dům. Zadarmo, jen tak, protože cítí, že je to tak správné.

      Vymazat
    3. naši dědové ...
      a jejich otcové či dědové si úplně sejně idealizovali "staré shnilé Rakousko"...

      Vymazat
  11. Draku, to jo. Tak to dopadlo dobře jak mělo. Leckdo kdo se zprvu jeví jako rabiát může být príma člověk. Je uměním dělat z nepřátel přátele, navíc když mnohé nepřátelství je jen nedorozuměním. Podle tvého prvního líčení jsem si představoval loupežníka nebo něco takového, čeho by nabyla škoda.

    EK, řešení je prosté. Být ozbrojen a v případě potřeby útočníka, ach jak je to nekorektní, leč prosté, zabít. Ohrožuje mě na ulici nebo se vloupává do mho domu? Zabiju ho. Demoluje či zapaluje můj automobil? Zabiju ho. Činí tak mému spoluobčanu? Zabiju ho. Je on příčinou, že tak nesmím učinit? Není. Příčinou je někdo jiný. Skutečným nepřítelem není on, ale mí spoluobčané, kteří mi zakazují se účinně bránit. Z nějakého důvodu to považují za dobro. Tak ať si to dobro vyžerou. Chytří a schopní si poradí, u hloupých a neschopných je to jedno. Jen škoda těch transakčních nákladů, které by chytří a schopní nemuseli nést nebýt těch hloupých a neschopných. Ovšem na druhou stranu, ti chytří a schopní si to na hloupých a neschopných nějak vykompenzují. Protože kdyby nebylo hloupých a neschopných, tak co ? Tak chytří a schopní by se neuživili. Je to rčení, berte s rezervou. Ale přec jen je na tom něco pravdy. Lepší je být optimistou. Ten sice končí stejně jako pesimista, ale mezi tím si víc užije. Podívejte na dnešní náctileté. Ano, nemají onu "kulturní" hloubku, sečtělost. Ale leckteří jsou chytří, schopní, vzdělávají se, výborně se dorozumějí anglicky a ovládají další užitečný jazyk, nebo dokonce víc, jsou i slušní. Nejsou pesimističtí, naopak. Netáhnou za sebou břemeno minulosti. Druhá světová válka je pro ně vzdálená tak jako třicetiletá. Mají jiné zájmy a jiné starosti než donekonečna se zaobírat tím kdo kdysi komu co provedl a kdo jak oplácel. I nynější záležitosti budou řešit oni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netáhnou za sebou břemeno minulosti. Druhá světová válka je pro ně vzdálená tak jako třicetiletá. Mají jiné zájmy a jiné starosti než donekonečna se zaobírat tím kdo kdysi komu co provedl a kdo jak oplácel.
      Ano, II WW. a její okolnosti netáhnou, ba ani rok 1968 a 1989. Jenže tuhle zátěž nemusí táhnout ani starý člověk. Stačí, když se vzepře. Koukáním do zpětného zrcátka a skuhráním "to za našich mladých let nebývalo" totiž nelze dosáhnout ani uznání, ani pokroku.
      Nicméně by si lidstvo mělo ze své vlastní historie vzít poučení. Obecné neadresné, nezaměřené na poslední křivdy.
      Ad mládí: Jsou různí. Chytří i hloupí, vzdělaní i burani. Poctivci i vyčůranci. Takže tady bych Schumachere negeneralizoval. Procentní rozložení se mi zdá +/- stejné, jako za dob mé mladosti.

      A ještě něco: Pozoroval jsem dopoledne snad hodinu video záznamy bojů ISIS. Poměrně surová podívaná. (Může za to EK.) A trochu se zděsil. Jsou to většinou mladí kluci, kteří se bojí, kteří se před sebou vzájemně vytahují, kteří si pořizují taková "selfíčka" pomocí svých kamarádů. Ale kromě explozí ´a střelby stále stlyším jen nadšené nebo ustrašené "Alláhu akbar!"
      Naprosto vygumované mozky. Když jednomu utrhne "v přímém přenosu" granát nohu, Alláha už nevolá. Brečí jako malé děcko. Pak umře. Ideologie a náboženství - kdosi tu tvrdil, že to bez toho nejde. Že není jednotící myšlenka. Ale na takové "jednotící myšlenky" já zvysoka... ...kašlu. Proč vlastně lidi nepřemýšlejí vlastní hlavou? Chybí jim snad mozek?

      Asi ne. Ale přemýšlení je obtížné. Říká se, že bolí. Tak asi proto.

      Vymazat
    2. Kocoure, vidím to dost podobně, jen ti dnešní mladí jsou trochu víc hubatí, než jsme bývali my a mnohem méně stydliví, než jsme bývali my, ale to je zdá se poměrně všeobecný trend. To my vůči rodičům nepochybně také byli. A na jednotící myšlenky s potěšením kašlu, zejména na tokové, co se ze mě snaží vyrobit tažného vola a žrádlo pro kanony...

      Vymazat
    3. Dopadlo to dobře / Obuvníkovi:

      Je dobře, že to dopadlo dobře. Mimo jiné proto, že se nerad unáhluji :-) Také si myslím, že když to okolnosti jen trochu dovolí, vždycky je lepší zkusit to zvládnout ústně, od toho snad ty huby, uši a šedou hmotu máme ne?

      Vymazat
    4. Kocoure, jeví se mi to tak, že blbci díky moderním technologiím mají daleko větší možnosti dřív.

      Draku ano. Z mnoha nepříjemných situací se dá vykecat. Lidská zálažitost. A základní dovednost ve výcviku agenta Mossadu. Neeskalovat a nenechat se vtáhnout do situace ohrožující splnění úkolu. V obyčejném životě je takovým úkolem třeba vrátit se živ a zdráv domů. U mě platí "Kdybys mlčel, zůstal bys filosofem." Hubou rychlejší než myšlení si zbytečně komplikuju život. Pro mou upřímnou snahu o pozitivní komunikaci má manželka název "žoviální chřestýš".

      Vymazat
    5. Žoviální chřestýš / Obuvníkovi:

      Nemohu posoudit, nakolik je to dobře trefené, vtipné to ale rozhodně je :-) A také je otázkou, kdo je v domácnosti ten vedoucí chřestýš ;-)

      Ze všeho se vykecat / Obuvníkovi:

      Znáte Petra Kukaně z Kukaně z trilogie Vladimíra Neffa? Ten se dovedl báječně vykecat snad úplně ze všeho :-)

      Vymazat
  12. Zajisté Draku. Mám to pevně v rukách. Zásadní záležitosti jako vztahy s Tchaiwanem či doplňování kapaliny do ostřikovačů jsou plně v mé pravomoci.
    Petra Kukaně neznám, ale nastuduju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petr Kukaň:

      Obuvníku, tady o tom Petrovi z Kukaně něco málo... Spěchat bůh ví jak netřeba, ale je to dobré na dovolenou, nebo do nemocnice, na víkend. Kamkoliv kde má člověk trochu klidu na souvislé čtení. Čte se to dobře, takže je rychle hotovo.

      Vymazat
  13. Žoviální chřestýš: Dokonalé. Precizní, plastické, hutné. Uznání! (Pí manželce, že.) Často i můj případ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, někteří lidé mají ten dar inteligentně, trefně, hutně a vtipně se vyjadřovat. A to je moc dobře :-)

      Vymazat
    2. Asi už brzy se s vámi budu muset rozloučit. Nejspíš spáchám harakiri. Furt sem něco píšu, a furt se nic neodehrává. Jsou to blboviny, já vím, tak zřejmě nějak automaticky padají do věčného koše.Jestli se ani teď neproboxuju,jdu shánět meč.

      Vymazat
    3. Astro, nevím, kdo chtěl diskuzi rozdělit na vlákna místo jednoduchého časového řazení...

      Vymazat
    4. Tak opět podruhé. Snad nechceš, abych se nad svojí blbostí rozplakala? Kdybys tam dal aspoň smajlíka! :-) Myslela jsem to dobře. Vlákna jsou snad téměř všude. Já už si pro sichr nebudu už nic vymýšlet.
      Ta "nepřehlednost", jak píše SCHU, to je fakt jen otázka zvyku.

      Vymazat
    5. Řazení a organisace příspěvků / Astře, Kocourovi a těm, koho to zajímá:

      Nebylo by od věci, kdyby časem kluci od strejdy Googla naprogramovali do rozhraní přepínání řazení podle vláken a podle času. Pak by se snadno našlo, co se kde změnilo a jeden by si pak mohl odpovědět na to, nač by mu byli libo a to rovnou d vlákna, do kterého by chtěl. Třeba to časem naprogramují, ale z toho blogového herberku obávám se moc prachů nenadělají a tak to nepochybně nebude mít příliš velkou prioritu, ale třeba se mýlím a budeme mile i nemile překvapeni. Ono je to vždycky něco za něco...

      Vymazat
    6. Nooo, když už si tak vymýšlíme co by bylo kdyby bylo ...
      Bylo by také ňuňu kdyby se vlákna mohla dále větvit

      Vymazat
  14. Mimo jiné - mi to připadá méně přehledné. Ale je to třeba otázka zvyku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vždy, zejména v technice:
      je něco za něco - vlákna umožní lépe "sledovat nit" pokud se téma poněkud rozkošatí, ale ztrácí se časová přehlednost
      věci nejsou samy o sobě dobré či špatné, záleží na lidech, jak a k čemu je použijí

      Vymazat
    2. Kapitáne, myslím, že sledovat nit má logiku, čas v tom až tak roli nehraje.

      Vymazat
    3. Ano, cítím to taky tak - něco za něco. Už jsem uvažoval, co sdělit, dojde-li na tuto "anketu", a mělo to být v tomto smyslu.
      Asi jsem nějak opožděný či co, ale A. mě naprosto zmátla tím "furt píšu a furt se nic neodehrává" atd. - ? - Asi jsem otupený a zpomalený z toho, co mi připravuje pořád má pravá noha, kyčelní kloub ap. a příslušné medikamenty. Asi jsou to mimoběžky.

      Vymazat
  15. Asi ne na předprogramovaném blogu zadarmo. (A ještě mém...[;>)
    Ale kdyby byla možmnost uvádět ve sloupku právě došlé komenty jakom kdysi. To by mi astačilo. Tady je návštěvnost jenom pár set lidí za den. Diskutuje jich cca 10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opře-li se to nějak o JavaScript a HTML5, tak proč ne? Třeba se časem něco objeví.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)