Prohledat tento blog

pátek 24. června 2016

Předevčírem, včera, dnes a zítra

  
   Když jsem byl malý a pak už jenom mladý a dokonce i jenom mladší, upřímně jsme skoro všichni nenáviděli socialismus a Sovětský svaz. Ne že by nám nějak zvlášť ony jevy ubližovaly, byli jsme na takový modus vivendi zvyklí. Zprávy se světa se lovily mezi rušičkami, nenakupovalo se, nýbrž se shánělo, pokud člověk měl na něco nárok, bylo jasné, že bez úplatku bude uspokojen nárok někoho jiného, toho, který všimné dal rozhodujícímu činiteli dříve. Říká se, že si člověk zvykne i na šibenici. Nebylo to sice tak drastické, ale bylo to v podstatě tak. Ostatně - žilo se tak i za Hitlera. Podobný mediální tlak na lidi v Říši i Protektorátu způsobil, že jsme v roce 1948 dobrovolně zvolili komunisty. Protože stáli proti Hitlerovi. A v roce 1989 pak západ, protože stál proti komunistům. A je celkem lhostejné, že to byl velmi zjednodušený pohled a vlastně nepravda - jak nás přesvědčují renomovaní historici.


   No a pak jsme si v roce 1989 "vyzvonili svobodu". Všechno vypadalo fajn, konečně jsme mohli poslouchat co jsme chtěli, dívat se na filmy z USA, dokonce Coca-Cola byla volně k dostání...  


   Ono to vypadá jako nepodstatný detail, ale vzpomínám si, jak nás asi ve čtvrté neb o páté třídě iritoval spolužák, který měl tatínka diplomatem nebo něčím podobným a měl doma k dispozici několik beden plechovek Coca-Coly. Takovými, kde se zatáhlo za kroužek, zasyčelo to a už bylo  možno cucat černou sladkou vodičku. Ani jsme nevěděli, že se to musí vychladit.  Ale těmi plechovkami si dokázal uplatit kdekoho. Snad i kantory. 

   Sovětský svaz, potažmo pak Rusko jako jeho následník se napřed stalo opovrhovaným, primitivním státem kdesi před a za Uralem, pak rétorika pokračovala a najednou už to nebyl jen "obr na hliněných nohou", ale možný nepřítel, který vedl krvavé boje v Čečně i jinde, obsadil Krym a podporuje ruské separatisty na východě Ukrajiny.

   Nespokojení Rusové nechtěli zůstat ve státě, kde se sice ledacos uvolnilo a zlepšilo, ale kde po pěrestrojce vládnoucí věrchuška vlastně zůstala stále v rukou stejných lidí, kteří si jenom vzájemně přeházeli funkce, ale fungovali stejně, jako za socialismu, i když jejich rétorika byla jiná, opačná. 

   Pěrestrojka, která byla (podle mě) vlastně jen mocenským bojem v CCCP měla za následek značné znejistění naší věrchušky a ta, aby si udržela aspoň trochu vlivu raději po několika demonstracích v roce 1989 předala vládu chlapcům z Prognostického ústavu a disidentům, aby se brzy ukázalo, že ti noví neumí vládnout, nemají ty správné styky a  neznají tu pravou "štábní kulturu". Leckteré instituce tak řídili ne ministři a ředitelé, ale jejich náměstci, kteří byli často na radu odcházející garnitury ponecháni na svých místech, aby instituce aspoň nějak fungovaly. Říkalo se tomu "kontinuita". A ta stále trvá. 

   Aby ta "kontinuita"  nebyla tak zřetelná, začali jsme adorovat všechno západní. Bylo to docela snadné - předtím bylo všechno "západní" intenzivně potlačováno a zakazováno a nyní jsme se do vrhli do obdivování takříkajíc po hlavě.  Nějakou dobu to fungovalo, lidé si mysleli, že nastala svoboda. Kdekdo začal podnikat. 

   Vzpomínám si na pána. který vytáhl před dům svůj elektrický gril, tence mazal krajíčky chleba máslem, sypal tvrdým sýrem a zapékal. Za jeden čerstvý, vonící zapečenec získal asi polovinu nákladů na bochník chleba, máslo i sýr. Třetí krajíček mu už vydělával na kečup a elektřinu a čtvrtý už byl zisk jenom pro něj. Lidé kupovali - něco takového se předtím prostě nevyskytovalo. Nějaké povolení k podnikání nebo daně pán prostě neřešil. Tehdy to šlo, tehdejší úředníci se ještě necítili pevně v kramflecích. 

  A pohrdání Ruskem a nekritický obdiv ke všemu západnímu pokračoval. Málokdo si uvědomoval, že z toho primitivního Ruska přišla spousta světově proslulých děl v klasické hudbě, opeře, baletu, literatuře i malířství. Všechno západní bylo "cool a in". V  rádiu už jenom americké šlágry, v TV filmy USA. A v TV reklamy v "západním stylu" - když ten se teprve všichni museli naučit. Vlezlost, hlučnost, nabubřelost. To nám zpočátku chybělo. Rádio chvilku odolávalo, ale pak rezignovalo. Noví podnikatelé přece museli "oslovit trh". A peníze od inzerentů nesmrdí.   

   V divadle naštěstí tak rychlá změna nenastala. Klasická díla se dávala bez ohledu na zemi původu a nic "speciálně západního" nevzniklo. Tedy asi ano, ale diváci byli zvyklí na kvalitu a ta se u moderních děl jaksi neslučovala s vkusem průměrného operního, baletního ale i činoherního diváka, který tak na modernu prostě nechodil. Což přes velkou snahu současných divadelních činovníků směřování změnit trvá dosud. Ale o tom někdy příště. V každém případě se tu objevili noví interpreti z Ruska. Ti lidé mířili na vysněný západ, ale někteří zjistili, že je docela fajn zakotvit v zemi, kde to bylo všechno tak nějak napůl. Ani západ, ani východ a navíc většina starších lidí uměla rusky. Kumštýři to byli většinou výborní, připravení na svou profesi daleko lépe, než ti naši - ruské umělecké školství mělo šanci vybírat z většího množství talentů než naše. A dokázalo je motivovat k nejvyšší profesionalitě. V tom primitivním Rusku si totiž dobrých umělců vždy vážili - i když se nám "naši" pokoušeli tvrdit opak. Ono si stačilo s těmi lidmi pohovořit z očí do očí. 
U mě najednou nastala zvláštní věc - přestal jsem nenávidět Rusko. Tedy Sovětský svaz nemám rád dodnes - ale s Rusy, pokud jich není moc na jednom místě, se dá žít bez jakýchkoliv problémů. Ale o tom taky někdy jindy.

   Nicméně adorace západu pokračovala. Vstoupili jsme do EU (já měl těžké rozhodování, ale nakonec jsem pohrdl možností stát se "platným členem evropského národa" a hlasoval jsem proti, ale byl jsem přehlasován)  a politická mediální masáž stále získávala na intenzitě. Přesto, že hodně lidí už pochopilo, že jsme pro klasické západní země jen jakýsi "Kanonenfurter", levná pracovní síla a nenasycený trh na věci, které k životu sice nutně nepotřebujeme, ale které nadnárodní monopoly nutně potřebují prodat. 
A vládnou nám nikým nevolení úředníci nebo přebohatými platy zmanipulovaní naši zástupci. Bylo až komické pozorovat názorové posuny politiků, kteří se dostali do orgánů EU.  Třeba Eva Jourová. Komisařka. Smutný případ člověka, který už za pár týdnů začal zpívat písničku těch, kteří ji dávají plat. Není to podivné, je to přirozeně lidské. Vzpomínám na normální, kritické lidi, kteří dostali nějakou funkci "za totáče". Často jsem jen zíral.
  
   Všichni tito bývalí socialisté a militantní zelení, často z bohatých rodin, kteří nikdy nemuseli pracovat rukama nebo hlavou a stačilo se jim naučit pár frází z jejich politického podhoubí kteří obsadili většinu (myslím, že všechny) podstatné funkce v Bruselu se snaží, před veřejností, ale hlavně jeden před druhým vytvořit dojem, že pilně pracují pro blaho celé Evropy začíná vymýšlet neuvěřitelné pitominky. Normy na míru povoleného zahnutí banánu, zákaz žárovek a jednoduchých a spolehlivých lékařských teploměrů, zákazy silonových tašek, nucená podpora "alternativních" elektrických zdrojů atd., atp. Většina z těchto "doporučení" je na základě požadavků velkých koncernů, které se tak starají o odbyt svého zboží nebo o  likvidaci své konkurence. Aby tyhle zhovadilosti prošly, jsou vždy provázeny vyhrůžkou, že jinak budou přiškrcenu "dotace" z EU. Takže peníze, na které se skládají všichni členové unie jsou distribuovány podle míry poslušnosti. Aby je bylo možno čerpat často se vymýšlejí projektu beze smyslu - ale zato odpovídající regulím pro udělení dotace EU.

   A to nemluvím o hloupých, nepromyšlených ideích, které "naši", naše věrchuška, klidně propouští nejen do svých médií ale i do právního řádu. Politická hyperkorektnost, která znemožňuje nazývat věci pravými jmény, multikulturalismus jako protiváha rasového vidění světa, cenzura pod záminkou boje proti hazardu, dětské pornografii nebo terorismu, všeliká nesmyslná omezení jako třeba pokusy znemožnit legální držení zbraní, podpora všech možných skupin, které mají pocit, že jsou nějak přehlíženi jako například homosexuálů, genderové normy a příkazy - prostě vše, co znemožňuje nebo aspoň znepříjemňuje svobodný občanský život. A zákazy až komické - zákaz (doporučení) nazývat naši letitou lihovinu z brambor Tuzemským rumem, máslovou pomazánku Pomazánkovým máslem atd. Lidově se tomu říká buzerace a Češi na to mají svou odpověď a la Švejk: Máme tu tedy Tuzemák a Pomazánkové. Vlk se nažral a občan těm novým názvům rozumí. Jenom se musely natisknout nové etikety.

   Proč se nevzepřeme?  Protože ten, kdo rozděluje dotace má nejen dobře placenou funkci ale i možnost si (s nevelkou dávkou drzosti) něco z těch milionů  a miliard "odklonit" do své vlastní kapsy. Ty případy, které se dostaly k soudu jsou jen vrcholek ledovce. Těch kteří byli moc chamtiví a tím i nápadní a přitom dost hloupí, že se nechali chytit není mnoho.

   Mainstream sdělovacích prostředku stále stupňuje svou prounijní a proamerickou masáž a právě tohle je příčinou, proč už hodně lidí má toho "západu" právě dost. Nedůvěra, dokonce neosobní nenávist. Neboli zrcadlové obrácení situace z doby "normalizace" i doby "přednormalizační". Protože jak praví známá fyzikální poučka - každý tlak budí protitlak. Při každé propagaci čehokoliv je třeba udržet její míru. A týká se to jak globální politiky tak politiky kulturní nebo propagace nějaké firmy. 

   Otvírá se mi nůž v kapse když jenom zaslechnu z vedlejšího pokoje deformovaný hlas "Alzáka". Stačí pár slov, než moje žena, tak trochu TV maniačka, vypne zvuk jako vždy u reklam. Kolem Alzy chodím denně do Ústavu a má dobrý výběr zboží. Je tedy pro mě výhodná. Ale díky tomu zelenému skřetovi Alzákovi se obchodům s Alzou vyhýbám. Prostě u mě překročili míru. 

   U propagace západu je to stejné. Jenže obrátit se na východ vlastně také nelze. Putin není stejná postava jako naše primabalerina Olga nebo klavíristka Jelena či její muž Saša. Ti mají své malé zájmy jako vlastně každý. Trochu české, trochu ruské. Ale věří Putinovi, který Rusům dokázal pozvednout sebevědomí, o které se je pokoušel připravit západ. Jenže Vladimír  Vladimírovič reprezentuje velké zájmy velké země. Takže já mu moc nevěřím.

   Možná je ale dobře, že tady diktátor Putin je a tím pádem nedopadne Rusko stejně jako země kmotrů Ukrajina nebo jak skončila Jugoslávie, Lybie, Irák, Afganistan či Sýrie.   

   Takže co? Je čas na změnu?  A jakou? Vystoupíme z EU? Zvolíme si nějakého diktátora či nacionalistu do čela? A vrátíme se na počátek, někam za první světovou válku? 

   Nikoliv, nikdy nejde nic opakovat přesně stejně. Jak praví klasik - nelze dvakrát vstoupit 
do stejné řeky.  Ale čas na změnu je už blízko.



====

  A zdá se, že Britové v EU zůstanou. Pro "brexit" - odchod - bylo jen 48 % Britů. Takže tady vznikla poměrně dost velká skupina zklamaných a naštvaných. Uvidíme, co to s Británií udělá. 

================================

Apendix:

  Agentury které prováděly veřejný výzkum veřejného mínění se "spletly". Brexit se stal dneškem realitou. A už od sedmi od rána, kdy byly vyhlášeny oficiální výsledky referenda se pilně "relativizuje". Jako že se nic neděje, že Britové udělali chybu, kterou mohou napravit atd. V rádiu se o ničem jiném nemluví - málem neměli čas na předpověď počasí. Ale faktem je, že Euro kleslo, zlato naopak stouplo o 18% což se stává vždy, když se "něco děje".

  Ve faktické rovině se toho zase tak moc neděje a dlouho dít nebude. Jen si Britové budou rozhodovat o svých záležitostech sami. Kolik a koho do své země pustí, jaké normy přijmou atd. Jistěže odstředivé tendence (tedy jejich politická reprezentace) Skotska a Severního Irska vytušily příležitost k samostatnosti - což může skončit klidně jejich odchodem - ale jako malé, nepodstatné státy budou vystaveny ještě většímu diktátu ze strany EU, než když byly součástí Británie. Takže uvidíme.

   Co ale opravdu děsí naší EU věrchušku je fakt, že tohle může znamenat pozvolný rozpad EU - její politické části. Velmi totiž pochybuji o samočistící schopnosti této nabubřelé úřednické mašinerie, takže reflexe na brexit budou spíš v rovině hysterie a vyhrožování zbylým členům.  

   Titulek ze včerejška: Už jsou připravené sankce pro ty, kteří se nechtějí podvolit EU kvótám pro přijímání běženců. Opravdu vhodné načasování trestů pro ty, kteří nechtějí za jiné tahat horké brambory z ohně.

Čekají nás možná zajímavé časy.




23 komentářů:

  1. TO loupání znám, důvěrtně, oprávněně při veškerém respektu se obávám reakce, je to jako když vytvoříš samozápalnou směs, kap-kap a prostě TO nastane a můžeš okolo poskakovat jak libo. Buď nekapej nebo vem nohy na ramena včas, šlus.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nekapu, EK.
      Jenom konstatuji. Ale je kam zmizet? Tenhle bunkr, myslím, nemá východ!

      Vymazat
  2. PARDON. JEN KE ŽHAVÉ AKTUALITĚ - CO JSEM VČERA PSALA? BRITÁNIE SE OSVOBODILA. ZACHOVÁ SI SVOJE POŘÁDKY, ať to stojí, co to stojí.To se mi líbí. Sice to poněkud zakvrdlá světem, ale to si sedne.

    OdpovědětVymazat
  3. Šup, a je to tam. Včera jsem se sekla, dneska napraveno, kocoure 200.000

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jako hotově, ale to je zakázáno, BABOFERTÍ COBRA jistě zasáhne, protijed není skladem.
      4P

      Vymazat
    2. Předpokládal jsem že výsledek bude těsně opačný. Ale pro jistotu jsem nepodlehl pokušení zbohatnout konverzí na Libru. Co kdyby... A ono nastalo. Nestěžuju si. Až se z toho šoku německé banky vzpamatují, alespoň trochu kápne. Když jsem, nemoha časně ráno, později dorazil do lesa, nejlepší bylo vysbíráno, ale i paběrek je dobrý.

      Další vývoj bude ve znamení posílení euroskeptiků. Brusel místo přehodnocení dosavadní politiky začne ofenzívu a vyhrožovat přes Kanál. Začne dělat nabídky Skotsku. S ním to bude zajímavé. Nový americký prezident Donald Trump posílí transatlantickou vazbu s Britanií a ve vztahu k Rusku povede rozumnější politiku. Andělína bude mít konečně jiné starosti. Na zdejším dvorku se bude pokračovat v soutěži o největšího blbce a hulváta.
      A sprostý poddaný? Historicky standardně. Sprostý poddaný.
      Já navíc ne až tak nespokojený.

      Aktuálně sklízím co jsem zasil. V sobotu jsem byl dotlačen na oslavu výročí folklórného souboru Radost. Doudlebsko. Vzal všechny tři foťáky. K zrcadlovce delší sklo. Jenom delší sklo. Pak onen zajímavý Samsung a retro Fuji. Měl dilema jestli fotit nebo točit. Nakonec stihnul oboje. Akorát do toho skla se mi nevešla celá scéna, takže jsem musel švenkovat. Jít za tanečníky. Jenže něco takového jsem točil poprvé. Nejen to. Prakticky jsem točil poprvé. Vše v nastavení auto. Kupodivu výsledek, ne že je dokonalý, ale je impresívní. Zachycuje strhující atmosféru. To jsem zjistil až po naládování do počítače. Ne, že bych musel folklór, jenže tohle vystoupení mě dostalo. Pak, ano, zrcadlovka dělá fotografa, byl požádám, jsetli bych mohl skupinové foto. Jko když se fotí školní třída. Vysvětlil jsem, že tím dlouhým sklem by to nešlo, a jesli bych to mohl vzít tím Samsungem. No jistě, vypadá velmi nóbl. Tak se zařadil mezi dva fotografy s profinádobíčkem a něco nakropil a nakropené už zaslal. Prý líbí. Jenže to ještě nevědí co je čeká. Fotky z vystoupení, ne že by byly bůhvíjaké, ale budou milé. A Hlavně tři filmíky. Sice tam byla nějaká kamerka na stativu, ale dynamicky to netočil nikdo. Je to syrové a chytlavé. Dostanou to nezpracované, ať si to střihnou podle potřeby. Zatím na to nemám naládovaný software. Jestli z toho lidi až se uvidí, budou mít takovou radost jak doufám, budu mít pocit, že zrcadlovku jsem si nepořídil nadarmo. Protože udělat radost je radost.

      Vymazat
    3. Mám t.č. zavirovaný Chrome - musel jsem instalovat Avast, aby to aspoň potlačil. (Agresivní přesměrovaná okna. Bude třeba velký úklid. W10 security to prostě nezvládly.)

      K BREXITU:
      Dobře zahnízděný úředník se vykuřuje těžko. Je jako jezevec v noře. Někdy nezbývá než ho vykopat. A řešení, které bude EU-ška navrhovat bude jistě znít "více Evropy". To je ale řešení blba. Když něco nejde silou, zkoušet to ještě větší silou. Nakonec to stejně praskne. Nebo někdo řekne, že se mělo šroubovat na opačnou stranu a bude mít opravdu. Ale už to bude prasklé.

      Dnes jsem vydělal +18% na své železné zásobě kovu. Jednak nic moc, základ je jenom pro nejhorší případy), jednak to brzy přejde.

      K záznamům:
      Je skvělé, když to někdo může dělat, protože se mu chce. A výsledek buď je nebo není dobrý a nic se neděje.
      Ad "radost": lidi jsou poměrně dost narcističtí. Mají často pocit, že jsou lepší, než jsou. Hezčí, štíhlejší, šikovnější. Proto dělají ta selfíčka. Aby se si užili.
      Aby to nakonec neskončilo nějakou pomluvou. Jako že "...drž se svého kopyta!"
      Ale nechci strašit. To jsou jen moje letité zkušenosti. Blbé.

      Vymazat
  4. Kocoure, většinou se mi daří když o nic nejde. Na to, že jsem to zkusil bez jakýchkoli předešlých zkušeností, je to koukatelné. Žádný videoPohlreich. Dlouhé sklo mě donutilo jít s pohybem, nechat se vést. Instinktivně jsem tančil s nimi, natočili se sami. Učil se na pochodu. Automatika se snažila, jakžtakž zvládala expozici a ostření, třebaže ne idálně. Nejenže se poznají, tuze jim to sluší. Je to ukázka jejich umění, ne mistrovství kameramana. Stačí že je to s potěšením koukatelné. Není to do filmařské soutěže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schumachere, ono to stačí, že je to koukatelné, že divák nedostane mořskou nemoc a nemá tendenci si protírat oči, když šílí AF.
      Když se věc odehrává v plenéru, venku, automatika většinou stíhá. Na jevišti, když je černé pozadí nebo pozadí bez detailu (jednobarevná plocha) AF nutno vypnout, jinak ostří do blba na "nic".

      Amatérům závidím tu báječnou možnost snímek zahodit, když se nepovede. Profík to udělat nemůže, situace je nejčastěji neopakovatelná a tak se jen stydí a nadává si do [cenzurováno].

      Mistrovství kameramana je stejné, jako mistrovství zvukaře. Když si nikdo neuvědomí, že tam nějaký kameraman nebo zvukař byl, byl opravdu dobrý!
      Ale to platí pro většinu "neviditelných profesí" - kromě herectví a spol. I režisér je výborný tehdy, když si jeho práci neuvědomuješ.

      (Tohle jsem učil kluky. Některým ale nestačí být opravdu dobrý a chtějí se zviditelnit. No - jejich volba.)

      Vymazat
    2. Chlapci, vy si tady píšete, jak je to krásný točit, co je kolem vás, ale abyste sem šoupli aspoň nějakou ukázku, to ne.Jak si to potom má jedna představit, když těm řečem kolem toho nehoví? Například - když šílí AF. Takové šílené-á-ý AF musí být přece nervák, a já vím houby.Známé šílené ledcos, taky by se o tom dalo psát, ale AF jsem ještě nepoznala.

      Vymazat
    3. Automatic focusing - automatické zaostřování.
      Výklad si odpustím, patřil by do KoTeKa i když...

      To co se děje v Evropě i ve světě mě naplňuje beznadějí. Převrat v roce 1989 byl k ničemu, dostali jsme se z deště pod okap. Tenhle svět, tahle kultura se bude muset zcela poonďat, zmizet a nastolit nějaká nová, která bude sama o sobě životaschopná. Vzpoura pracujícího bílého heterosexuálního muže a otce rodiny přišla pozdě.
      Britské referendum se považuje za neprůkazné, bude prý nové a bude se hlasovat tak dlouho, dokud přistěhovalci (podporovatelé EU) nezískají většinu. Přeji jim to. Budou si to za pár desítek let muset vyžrat - začít pracovat a tvořit. Takže po desítkách (nebo i stovkách) let poté opět vznikne to, co už tu bylo. Ostatně - kde je staré Řecko, Řím, Egypt? Fungovaly a zahubily se samy. Žádní barbaři, ale rozklad zevnitř. Jako my dneska.

      Jsem vlastně docela rád, že už tu moc dlouho nebudu. Potomci ať si poradí. Znovu přijdou na to, že politická hyperkorektnost je horší, než zmatení jazyků v Babylonu a že stádo, kde má každý svá "práva" a víceméně žádné určité povinnosti bude brzy změněno na stádo otroků. Duhové, multikulturní stádo otroků bude pracovat na věrchušku, chráněnou pokročilými technologiemi a snít o vzpouře. O tom, že by měli mít nějaká práva.

      Ale práva a povinnosti jsou Jing a Jang. Jedno bez druhého nemá smysl.

      Vymazat
    4. Automatic focusing je případy kdy je nevhodný či neuměný. Jako automatická převodovka. Většinou se hodí mít zaostřeno v nějaké hloubce ostrosti, jak vyžaduje záběr. Jenže je to náročné. Jsem rád, že automat to zvládnul jakžtakž v základním nastavení. Dobrý automat se dá vhodně nastavit a pracuje dobře. Zaostřovací body, pole, clona... Byl jsem rád, že jsem, na druhý pokus našel co zmáčknout aby to začalo točit. Protože třebaže na voliči jsem nastavil video, nespustila ho spoušť ale červený videočudlík, který ho spouští i v režimu "focení". Takže výchozí podmímky a mé dovednosti byly na takové úrovni. Zrcadlovku jsem nekupoval pro video. Zjistil jsem, že točí dost slušně. Budu se učit se učit se učit. Pro případ, že bych se zas k něčemu nachomejtnul.


      K práci
      Základem nejen civilizace, ale člověka je práce. Jak víme my marxisti. Práce stvořila člověka. Člověk se bez práce stává zvířetem. Většina lidí musí být k práci nucena. Především přirozeně nutností přežití či odměnou pro kterou se jim vyplatí se namáhat. Human action? Opice alespoň zmáčkne tlačítko, dostane banán. Nebo zatočí klikou rumpálu…nebo vymyslí a sestrojí rumpál…
      Jen pro menšinu je práce, a ty jen nějaká práce, zábavou. Takoví lidé jsou více lidmi než ostatní, kteří pracují jen z nutnosti či přinucení.

      Popsané přerozdělování tak člověka mění ve zvíře. Jak už pozorujeme na dotovaném obyvatelstvu například některých afrických zemí či na některých spoluobčanech…

      Tak to je i kdyby sluníčkářská sociálně inženýrská kavárna vzteky čůrala maggi v kostkách.

      Vymazat
    5. Kocoure, k tomu mistrovství zvukaře, jak píšeš.Uvědomila jsem si to teď nedávno na jednom seriálu, který občas sleduju. Střídají se při natáčení režiséři a ovšem i zvukaři. Je tam jeden hluchota, co asi už neslyší vůbec nic - protože z jeho práce vychází všechno nahuhlaný a dialogům není rozumět. A přijde ten druhý, nebo ten jiný, a všechno se jakoby rozjasní, už si nepřipadám nahluchlá, i podkresová muzika se line něžně a celkový dojem je potom na jedničku. (Když si odmyslím, že ten seriál je trochu na hlavu). Nejhůř mi potom je, když sleduju něco, co mě zajímá doopravdy, a dějí se tam takovéhle přehmaty, To bych vraždila.

      Tuhle jsi psal O "zeleném panáčkovi" v televizi. Když začínal, řval jako debil, potom mu trošku zvuk utnuli, ale stejně . je to děs.To je antireklama. Ten podnik, co to platí, má asi na vyhazování.

      Vymazat
  5. Astro, nevím jak. Jsou to velké soubory. Musel bych upravit. Krom toho mít souhlas pořádajícího. Jinak z ruky do ruky. To bych mohl.

    Kocoure, luxus jaký si může dovolit jen amatér. Bylo to jako když neumíš plavat a spadneš do vody. Nějak začneš hrabat a buď se vyhrabeš nebo utopíš. Když hledám chyby, nacházím je. Plynulost sledování pohybu, kompozice, chyba zpětného švenku, chtělo by ofous zvednout. Někde je vidět přeostřování, expozice není tipťop. Měl jsem co dělat abych předvídal a sledoval pohyb a vybíral který kus scény. Nic pro potěšení oka profíka zostřeně vnímajícího nedokonalosti. Lepší než šťouchnout do oka. Takovej videobabica.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, já to vidím, jako Hurvínek válku. Nevím, jak se to technicky dělá, proto kladu asi nesmyslné dotazy. Tak nic, SCHU. Nicméně jsi to popsal pěkně, aspoň představit si to dovedu.

      Vymazat
  6. Astro, já také tak. Jenomže nevím jaké nároky to obnáší tak to zkouším.
    Nejen představit. Na DVD to můžeš mít přehratelné počítadlem. Jestli nebude vadit, žeje to mile diletanstké, tedy točení, ne umělecký výkon, tu a tam chybí kus hlavy. Ale šoufl se z toho nedělá. Kontakt dost

    OdpovědětVymazat
  7. Astro já také. Přesto mi nebrání se tím zabývat. Mám to na DVD v počítačem přehratelném formátu. Šoufl se z toho nedělá. Kontakt dostaneš od pana domácího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo? Tak to se těším. Baví mě sledovat činnost jiných lidí a poučovat se z jejich chyb. Člověk se na tom sám učí. Nějaký chybící kus hlavy mě nerozhodí, vždyť je to jenom na obrázku. Dík za důvěru!

      Vymazat
  8. Pro: StK24. června 2016 23:23:00 SELČ

    Mám t.č. zavirovaný Chrome - Agresivní přesměrovaná okna.

    A co potom (AV) nasadit ADBLOCK plus?
    Mám-spokojen-trochu práce a je klid
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adblock+ už tam byl předtím nainstalovaný a nepomohl. Agrese oken byla velká. (Nějaké sázení na fotbal či co.)
      Přešel jsem na prohlížeč Avast Safe Zone (trochu práce s personalizací a převedením odkazů), ale získal navíc tzv. zabezpečený bankovní režim. Zatím dobrý, rychlost skoro stejná. A kupodivu zadarmo.

      P.S.: Musím zajít i na T-mobile - nabízejí novou, mnohem nevýhodnější smlouvu. Zkusím je ohnout jako posledně nebo přejdu jinam.

      Vymazat
  9. K tématu článku bych podotkl asi tolik, že už kolem roku 1982 jsem věděl, že tak, jak to fungovalo doposud to už moc dlouho nevydrží a že tedy není otázkou, zda režim, tedy vlastně spíš tábor míru a socialismu zkolabuje, ale jen kdy a za jakých okolností to nastane. V tehdejším SSSR byl předzvěstí konce Gorbačev. Jeho nevměšování se do našich záležitostí a záležitostí jiných zemí někteří naši soudruzi ne a ne pochopit a podobně jako dnešní bruselští oslové odpovídají na brexit debilním a ignorantským hýkáním o dalším vnucování více Evropy do všech stran, tak i tehdejší mamlasové byli naprosto mimo realitu a snažili se už ani nevím oč a proč vlastně. Otěže reálné moci si tedy časem ta myslící část z těch vedoucích soudruhů spolu a s podporou myslící části personálu z tajných služeb. Tady u nás se to projevilo například stažením se Štrougala a dalších z viditelných funkcí a instalací na tato místa bezvýznamných nul, jako byl třeba Jakeš... Chtěli mohutně zachraňovat, ale už nebylo ani co, ani proč. Strčili je ke kormidlu korábu se zablokovanými kormidly a mířícímu rychle a neodvratně na skaliska. Sehráli nám ale to divadýlko docela dobře, profesionálně a hezky, koukalo se na to rozhodně docela dobře a místy to působilo i docela věrohodně a uvěřitelně. Dnes už na takovou míru profesionality nenarazíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z tohohle úhlu jsem o tom moc nepřemýšlel. Nemám dost informací, ale je to zajímavý postřeh, Draku. Spíše by mě zajímal způsob, jakým vznikala "dohoda o nelikvidaci soudruhů". Kdo to řídil, kdo na to vůbec přišel.

      Vymazat
    2. Kocoure, dostatek opravdu spolehlivých informací nemáme nikdo, nicméně z toho, kdo měl k dispozici jaké informace a v čích rukách a jakým způsobem se nakonec ocitl ten, či onen majetek, se dá hodně s velkou mírou pravděpodobnosti úspěšně spekulovat, jak to či ono mohlo a pravděpodobně probíhalo.

      Dohoda o nelikvidaci soudruhů zabránila haldě zbytečných obětí na všech stranách. Do nějaké míry se dá říci, že je to projevem značné míry inteligence a zdravého rozumu všech zúčastněných stran. Vedlejším produktem té dohody je ale i poměrně zhoubný vliv na celospolečenskou morálku. Za všechno se platí a tato cena nebyla zrovna malá.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)