Prohledat tento blog

úterý 9. srpna 2016

Proč tu zůstanu




František Ringo Čech 

  Tenhle text není pravděpodobně dílem Františka  Ringo Čecha - ale mohl by klidně být  - tak nějak k němu "pasuje".  Původní text je tady.  Což ale nic nemění na faktu, že text humorným způsobem předkládá čtenáři k přemýšlení nejednu skutečnost. Skutečně.


   Před několika desítkami let jsem se dostal do debaty s jednou Angličankou, bohemistkou, která uměla dost dobře česky. Jinak by k té debatě vlastně ani nemohlo dojít. A dostali jsme se až k tomu, jestli je dá nějak shrnout povaha toho nebo onoho národa. Mluvili jsme o národech, které jsou obrovské a  pro které malé národy jako by neexistovaly. Jsou pro ně, jak říkal někdejší president Klaus, "pod jejich rozlišovací schopností". 

   O národech stejně hrdých jako jsou vysoké stromy, která odolávají bouřím - až do doby, kdy přijde bouře tak velká, že ty velikány vyvrátí i s kořeny a dlouho trvá, než se takový národ obnoví. A zda vůbec.

   A taky o národech prakticky nezničitelných. Čechy ta paní přirovnala k trávě. Všude se uchytí, v každé skulině. Tráva nikomu neklade moc velký odpor, můžete ji podupat, posekat. Ale už za pár dní je tu tráva nová, zelená, jako by se nikdy nic nestalo. A stejně smýšlí i autor tohoto článku nahoře - ať už je to kdokoliv. 



Nejsme hrdý národ. Jenže jsme tu furt.
Přišel Němec, pobyl a zase odešel a my jsme tady furt.
Přišel mužik, pobyl, odešel a my jsme tady ještě pořád furt.
Přišla Unie, pobude a až se rozpadne, my tu zase budeme furt.

Těžko nás porazit, když nebojujeme.
A žádný vetřelec nezvládne poslouchat naše vtipy déle jak čtyřista let, to je vyzkoušeno.
Nestojíme za moc, ale ještě pořád stojíme tady.
To není špatné.

Politika tady stojí za hovno
Svatá pravda. Politici jsou šmejdi, kradou a sousedovi, který je volil by se patřilo dát po hubě. Ale je fakt, že je zvolili ve volbách. To znamená, že tady míváme volby. A že na politiky můžeš nadávat nahlas a nikdo tě nezavře?
To není špatné.

Žijeme v drahotě a bídě
Je to pravda. Všechno stojí peníze a těch nikdo nemáme dost. S bídou vyjdou naprosté většině jen na vlastní bydlení, placatou televizi, ledničku, mikrovlnku, pračku, počítač, mobil a aspoň jedno auto do rodiny. Hlady už tady nikdo neumřel sto let. Máme se tak zle, že jsme líní se za lepší prací odstěhovat z Brna do Ostravy, protože je to hrozně daleko a tady máme garsonku po babičce. Čtvrtina lidí má denně na cigára, polovina na benzin do auta a tři čtvrtiny na kořalku.
To není špatné.

Šéfové jsou parchanti
Svatá pravda, šéfové obecně jsou na hovno. Pokud ale můžeš nadávat na šéfa, znamená to, že máš práci.
To není špatné.

Daně jsou vysoké
Jsou. Jsou nekřesťansky vysoké. Pokud ale musíš platit daně, znamená to, že jsi i něco vydělal nebo něco máš.
Horší by bylo, kdybys nic nevydělal a nic neměl.
Nakonec to není tak špatné.

Zaměstnanci jsou líní nevděční parchanti.
Ale pokud máš zaměstnance, kterým platíš, znamená to, že jsi borec, který dokáže vést firmu a vydělat tolik peněz, že může dát obživu dalším lidem.
To není špatné.

Zdravotnictví stojí za hovno
No samozřejmě.
Na každém pokoji by měla být telka, všichni by měli mít bílé plomby a právo na okamžitou transplantaci jater. Takhle se musíme spokojit s tím, že pro nás v nouzi vcelku rychle dojede sanitka, že nás nejdřív zachrání a až pak se ptají po průkazce pojištěnce, že v nemocnici platíme jen za karbenátek a že v rámci pojištění dostáváme velice slušné a odborné služby.
To není špatné.

Počasí stojí za hovno
Naprostá pravda. V létě velké vedro, v zimě krutý mráz. Ale nemáme tsunami, ničivá tornáda ani zemětřesení.
To není špatné.

Příroda stojí za hovno
Pravda. Ani pořádné hory, ani pořádné moře, ani pořádná džungle. Ale zas tu nemáme na každém kroku jedovaté hady, chlupaté pavouky, moskyty, v lese na tebe neskočí hladový tygr a pravděpodobnost, že tě do Berounky stáhne krokodýl, je taky poměrně nízká.
To není špatné.

Celé je to tu na hovno
Je to přesně tak. Ale nikdo nás tu nedrží. Můžeme se kdykoli sebrat a odstěhovat se na jiné, lepší místo, kde bude všechno v cajku.A taky nám nikdo nezakáže se vrátit, když zjistíme, že takové místo neexistuje a mnohde je to i mnohem horší než tady.
A to není špatné.

Přes všechny ty výše popsané kruté hrůzy, ve kterých tady musíme žít, dokážeme každodenně řešit kraviny, jako kdo je baníkovec a kdo sparťan, že v televizi dávají ptákoviny a dokážeme se smrtelně vážně hádat a urážet kvůli tomu, že jeden chce DPH zvednout o procento a druhý o dvě snížit.

I přesto si lajsnu prohlásit, že se tady máme jako prasata v žitě, v nejklidnějším koutě galaxie. Nic důležitého tu nemáme, takže nám to nikdo nechce vzít. Nic nám zas tak moc nechybí, takže sami na nikoho neútočíme. Nejsme bůhvíjak bohatí, aby se nám sem stěhovaly hladové hordy, a nejsme zdaleka tak chudí, abychom se ve stěhovavé hordy proměnili sami. Díky tomu všemu sice nedržíme jako národ moc pohromadě, ale zase nás nikdo jako jedince nijak neomezuje a nemá tendence násilím sjednocovat. Pokud existuje na světě místo, kde se může každý v klidu a svobodně rozhodnout, čím chce být, jak chce žít a čeho chce dosáhnout, je to tady. Můžeme studovat, cestovat, podnikat, pracovat, chlastat pivo, dělat cokoli, co chceme.
To není špatné. 

Akorát možná neškodí si to sem tam připomenout.

Líbí se mi tu.
Zůstanu tu i příští rok.


Ringo


31 komentářů:

  1. Radost číst. Pravda. Tohle mi hlavou táhne už dlouho. Velmi mi to zvedlo náladu. Tak to bude pokaždé, když si na to připomenu. A proč se máme tak dobře? Protože jsme nejlepším národem na světě!
    Dejte si to. To je jako dát si frťana.

    OdpovědětVymazat
  2. "Jak se vede, Kocoure?"
    "Mohlo by být i hůř. Mnohem hůř!"

    Jsem opravdu pesimista?

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi poučený optimista.

    OdpovědětVymazat
  4. Obuvník nedávno říkal, že nám houby chybí a nic moc špatného se nám neděje. Má vcelku pravdu. Já jen dodám, že děje-li se nám co blbého, neseme na tom přinejmenším pasivní spoluvinu v tom smyslu, že si to necháme líbit.

    Na přirovnání k té trávě rozhodně něco je. A nejenom na něm. Také dost sedí to, že našinec je jako kříženec včeličky a vepře domácího, je pilný jako včelička, ale zároveň s tím dovede být pěkná svině.

    Mindráky méněcennosti příslušníka „malého“ národa rozhodně netrpím. Proč taky? Již dávno mi z něčeho takového rychle a účinně vyléčili tupouni patřící k národům velkým. V dobách předlistopadových to ruští (sovětští) a později aroganti a deprivanti z celého světa, ze Spokojených států, z Evropy a tak všelijak různě. Všude a všichni mají své velikány, na které mohou být právem hrdí a všude a všichni mají arogantní pitomce, kteří jen se někde ukáží, tak zadělají na konflikt a vyrobí ostudu, která by se v určitých případech dala rovnou krájet.

    OdpovědětVymazat
  5. Na první pohled se zdá že koncentrace (rozředěním) blbosti klesá s velikostí populace, není tomu tak, jednoduše, čím víc lidí tím víc blbů s třetí mocninou.
    A bude hůř. Tak zduř.
    4P

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě k těm textům, tentokrát zrovna připisovaným Ringovi: Nechápu, proč se pod ně jejich autor nepodepíše sám a vydává se tu za Ringa, tu za Lasicu, tu ještě za někoho jiného. Za tu dobu už toho napsal tolika, že už dávno by se vědělo o něm samotném. Že by mu „šplouchalo na maják“?

    OdpovědětVymazat
  7. jen na okraj.. Dobře že tak
    Několik desítek muslimů se zúčastnilo katolické bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, to je ten obrovský, krásný, na náměstí Jiřího z Poděbrad...
    Stejná poznámka jen za "muslimů" napište "členů NASDAP" a za kostel "synagogu" ..
    jak se citíte?
    4Ps
    "vyhánění čerta ďáblem" je mírné přirovnání?

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, to si zase někdo pohrál. Čecha ráda nemám, je nadbytečně ordinérní, proto je jasné, že tohleto nepsal. To je na jeho gusto příliš krotký text.

    OdpovědětVymazat
  9. 2 EK:
    Šaškárna. Tahle propagandistická akce mi připomíná, nevím sám proč, prvomájové "existenční" pochody před čtvrtstoletím i dřív. Muslimáci prostě dostali befehl se "zařadit". Zdaleka si nemyslím, že by to pro muslimy byla "srdeční záležitost". Ale nechtějí být odsuzováni za "schvalování atentátu na kněze". Ale jsou to jenom takové ovečky a "český islám" je krotký a zatím ne nebezpečný.
    Nicméně jakákoliv víra v nadpřirozeno ve mě vyvolává pocit, že se nejedná o plně hodnotné lidi, co se týče intelektu. Nehodlám jakkoliv zpochybňovat naši křesťansko-židovskou kulturu. Její kořeny. Ale dneska? Když vidím nejistotu papeže nazývat věci pravými jmény e jeho smířlivost (čti předpo_ranost) vzhledem k islámu nebo "pátera" Halíka s jeho nadutým moralizováním, tak musím souhlasit s A.S-Pergillem.

    I když na druhé straně: Kde vzít silnou jednotící ideu? Národovectví (nacionalismus) v dnešním světě už moc nefunguje, komunismus a jeho klony prokazují (Jižní Amerika) stále znova, že jsou nepoužitelné... Ortodoxní judaismus je na tom málem stejně jako ten islám, křesťanství (a tady je otázka - KTERÉ?), které by dostalo více moci než má dneska by brzy skončilo podobně jako islám. ¨
    A ta "nejméně špatná" ideologie, "demokratismus" trpí všemožnými latentními nemocemi a po získání moci obvykle rychle degraduje.
    V demokracii vzniká jako ve všech režimech poměrně brzy "věrchuška", která se pomocí peněz a ovládnutím sdělovacích prostředkům, policie a soudů dokáže odisolovat od zbytku populace. A hned vznikají nové třídy. "Farma zvířat" to popisuje velmi přesně.
    No a co? Mám se zout?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoznačně :tak musím souhlasit s A.S-Pergillem.
      4P

      Vymazat
    2. Souhlasím s A.S.P., jde jednoznačně o manipulační techniky a oblbovací manévry.

      Co se týče s útoků černoprdelníků a dalších zmetků rozličného ražení na přímou demokracii, naprosto souzním s Petrem Robejškem:

      http://www.institut2080.cz/publikujeme/proc-je-masa-moudrejsi-nez-elity

      Útoky na lidi a demokracii řadím opět k manipulativním a oblbovacím manévrům.

      Vymazat
  10. 2 Astra:
    O FRČ tu přece nejde. Spíše o zastavení toho nekonečného lamentu, jak jsme na tom zle a jak strašně skončíme - už zítra...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lamentuje snad někdo? Ne že by nebylo nad čím, ale já jsem zvyklý ohrnout rukávy a něco dělat, nebo se zamyslet a začít něco vymýšlet. Lamentování bez jakéhokoliv dalšího následného konání či snahy je k ničemu.

      Vymazat
    2. Já se hádat nebudu, nehádám se ráda. Jak praví Drak, od slov k činům, to je jediná cesta nejen z tohoto hnoje, kam padáme, ale je to i cesta všeobecná, pro všechna konání.

      Vymazat
    3. Astro, také se hádám jen velice nerad. Hádám se jen když to musí být, protože se tomu nejde za rozumných okolností vyhnout. Když už to ale vypukne, dám do toho úplně všechno, jednak proto, aby to bylo co nejdříve odbyto a také proto, aby se pokud možno co nejdéle neopakovalo ;-)

      Vymazat
  11. Čech je "svůj", má pozitivní myšlení, nepodléhá "blbé náladě".
    Byl by úžasný v roli praotce Čecha v "Českém nebi" u Cimrmannů. Jako bych ho slyšel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, Čech že má positivní myšlení? Děláte si srandu? Někoho potkáte a na otázku: „Jak je?“ Vám v 99% případů odpoví: „Ále, stojí to všechno za hovno...“. Nevím jak to nazvat, ale positivním myšlením tedy skutečně těžko :-)

      Vymazat
    2. A četl Jste někdy ty tuny jedu, které si posílají důchodci řetězovými e-amily? To se také jen těžko dá nazvat positivním myšlením, to ne, že by otrávilo jednu kobru, to by jich vytrávilo celou džungli :-)

      Vymazat
    3. Právě, nenapíše tam magor ani kdo je, ani ke komu a jak se připojit ;-) Tu práci s tím textem si mohl tím pádem rovnou ušetřit. Nechápu, koho, jak a proč chce tímhle divným způsobem oslovit. Na druhou stranu, magoři bývají mnohdy neskutečně činorodí.

      Kocoure, Jsi samozřejmě úplně normální důchodce v tom smyslu, že nepatříš na uzavřené psychiatrické oddělení a nepotřebuješ ani ambulantní psychiatrickou péči. Naprosto nenormální a neobvyklý důchodce ale Jsi v tom ohledu, že nepláčeš po návratu „starých dobrých předlistopadových pořádků a poměrů“, nenadáváš na dnešní poměry, nešíříš žlučovité řetězové e-maily atd, atp...

      Vymazat
  12. EKohnutíSvědků Babišových.12. srpna 2016 v 12:55:00 SELČ

    Po delší době jsem četl "Macek...." upoutal mne název přidělený pohnutí ANO : hnutí Svědků Babišových.
    jsem pobaven.
    4P

    OdpovědětVymazat
  13. Samozřejmě, že nejde o FRČ. Ale proč se ta osoba za něj vydává, byť v kladném slova smyslu? TO nemá smysl. A vůbec, dokud se bude o všem jen kecat, nikam to nepovede. Přečtěte si na Novinkách - na BV řádí takový úpal, že odtamtud bude prchat ještě víc lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obecně - u lidí každý společný čin začíná nějakým "kecáním". Protože jedinec nemůže nic kloudného udělat. Leda se veřejně upálit a tak vzbudit emoce.
      Ale je pravda, že jenom kecáním se ze stávající situace nedostaneme.
      Co radíš, Astro?! [;>)

      Vymazat
    2. Přijede sem Anděla Mrkalová, například.Tak všichi do ulic a řvát německy tak nahlas, aby pochopila, že má táhnout zpátky. Jako ti, co sem zvala. Měla by jít k nim domů na sluníčko, třeba by se jí rozbřesklo. A kdo ji sem vlastně pozval?

      Neptej se ironicky, Kocoure. Jsem ta poslední která může radit.Upalovat se nebudu, asi to bolí, a na to, aby mi potom chodili na rov lidi plakat, na to se vykvíknu. Já si statečně umřu svojí smrtí, protože už toho před sebou tolik nemám. Ale - například - tady, z nás asi pěti, jste jistě tři, co udrží flintu. Kdyby povstaly dvě třetiny mužského obyvatelstva, ženské nechte laskavě doma, pokud možno těhotné, aby se národ udržel do budoucna - stálo by za to vyjít do ulic. Jenže, jak se říká - "kecy v kleci". Z té klece se vylézt nedá, takže se jen kecá, lid si zvedá adrenalin, spláchne to pívem a jde se z hospody domů vycpat.

      Zatím se tu nevraždilo. Až to přijde, snad teprve potom se začne něco dít. Dokud je tu jen smrádek a teploučko, je hej.Tamtěm mrtvým někde kdesi nepomůžeme, tak jakápak starost, že jo.

      Vymazat
    3. Milá Astro, odpověděla sis sama a správně.
      Pokud nebude ještě o dost hůř, nikdo nepůjde do rizika kde by mohl ztratit to. co má.
      Protože první na co by taková "revoluce" narazila by byla naše policie a asi i vojsko. Věrchuška chce v ulicích klid, protože při nepokojích by to byla ona,. která by přišla o vliv jako první. Protom taky "pronásleduje byť jen verbáulní revoluce. (Konvička, Okamura a celá extrémní pravice, nuyní i levice).
      Pracuj, koukej na TV, kupuj si zboží a hlavně nepřemýšlej. To je krédo každé věrchušky.

      P.S.: Vezmi pušku a ... Kolik lidí má doma pušku? Pár myslivců a sportovních střelců. Tudy cesta nevede.

      Vymazat
    4. No, řekl bych, že strach kormidleníků začíná dostávat reálné obrysy:

      http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vice-drzitelu-zbrojnich-prukazu-mene-zbrani_392767.html

      A růst se ještě nezastavil...

      Vymazat
    5. No, nebylo by od věci, kdyby někdo tu Andělu trefil rajčetem nebo vajíčkem...

      Vymazat
  14. To je tím, že na BV něčím rozhněvali Alláha. Místo aby snášeli jím seslaný spravedlivý trest, utíkají před ním. Leč i kdyby utekli kamkoli, dostihne je. Protože Alláh jak je nanejvýš spravedlivý, je i nanejvýš nelítostný. Takový jakého ho chtějí mít. Je pošetilé před ním utíkat. Nesou si ho v sobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku no právě, měli by u toho svého naštvaného Alláha v každém případě spolu s ním na tom BV setrvat. A kdyby tak nechtěli učinit, mělo by jim v tom být dostatečně rasantně napomoženo. Ať nám sem toho Alláha spolu s tím jeho hněvem a ten jejich bordel a manýry netahají. Bez nich máme svých starostí dost.

      Vymazat
  15. tohle BV ? https://twitter.com/BV
    4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)