Prohledat tento blog

čtvrtek 11. února 2021

Kdybych byl premiér...

   Tedy nechtěl bych být premiér, ani za nic, ale naštěstí nic takového nehrozí. Nehledě na to, že na to nemám kvalifikaci ani povahu, jsem spíše starý unavený voják. Který sice s některými rozkazy hrubě nesouhlasí, ale ví, že je třeba je splnit, protože cochcárnou* se žádná bitva ani válka nedá vyhrát. A že budou padlí. Jinak ovšem prohrajeme a padlých bude mnohem víc.


  Jenom jsem se pokusil trochu vcítit do role premiéra poměrně bohatého státu, na který už rok útočí pandemie, kde má premiér stále klesající podporu obyvatel, kde  opozice hlasitě oponuje,  aniž by přinášela použitelné návrhy, jak co řešit. Státu, kde je snad každý samozvaným epidemiologem, virologem, ministrem ba i premiérem a má svá neomylná řešení, která ihned poté, co ho napadnou ventiluje na Facebooku, Twitteru i jinde. 

  A když už nemají žádné řešení, tak aspoň vytrvale, otravně a zbytečně nadávají. Možná si tak ulevují nad "nesnesitelnou lehkosti bytí". Je hodně slimáčků, kteří vědí, že kapustiček je řádově méně. Jenže oni chtějí moc. Už jenom pro ten pocit vlastní důležitosti a nenahraditelnosti (ten je ovšem mylný) a taky v neposlední řadě pro prachy. Jiní na to jdou z opačné strany. Bohatnou jak se dá i nedá a pak se snaží zkorumpovat politiky, proniknout do jejich řad, aby mohli bohatnout snadněji. Věrchuška se tomu brání jak dovede - snaží se bohatce  přistihnout při něčem nelegálním a předat soudu nebo aspoň novinářské smečce. Ne vždy úspěšně - ti opravdu bohatí si mohou zaplatit ty nejlepší advokáty a tak často síť zákonů, nesmírně složitých, často sobě odporujících protrhnout. Daří se jim to až příliš často. Boj slimáčků o kapustičku je nemilosrdný.

   Stát, kde se  justice stává subjektem politickým, dokonce někdy stojícím nad zákonem - tedy nad jeho smyslem - viz některá rozhodnutí Nejvyššího či dokonce Ústavního soudu. Když se poslancům nebo senátorům nepodaří prohlasovat nějaký zákon, napadnou zákon opačný. Kde policie je drcena mezi dvěma kameny - co podle zákona smí a co by podle zákona správně měla. Policie zbabělá, která si troufá jenom na ty nejmenší rybky. 

  Stát, kde je žurnalistika zaměřena na "čtenost" a "sledovanost" a místo zpráv dodává senzace, často dokonce neověřené. Kde zoufale chybí kvalitní žurnalistika, protože i ti investigativní často jednají jako honicí psi, kterým někdo ukáže kořist a ani se ji snaží uhnat. A ten zmiňovaný premiér je uháněn často, až to vypadá, že obvinit premiéra z porušování zákonů je povinností každého "slušného" žurnalisty. Co na tom, že následná soudní jednání často končívají "neodsouzením". Když, tak zkusí nějaký jiný případ. 

   Stát, který je podřízen EU takovým způsobem, že nejen že musí plnit často zcelagdebilním propozice z Bruselu, ale který se snaží suverénnímu státu vnutit i společnou politiku vnější, založenou na podřízenosti nejsilnější zemi, Německu a vedenému k nenávisti k Rusku a Číně, které jsou představovány jako lokální i globální nepřítel. Místo jednání a jasnému postoji k větším se vyhlašují sankce - které mají za následek spíše větší potíže ERU samotné než potíže v Rusku nebo Číně. Přitom ale s Ruskem jednají mimo záběrů kamer, protože si uvědomují, že ruský plyn a další komodity prostě potřebují. 

   Stát, který není schopen prosadit, aby potraviny pro Západ a Východ měly stejnou kvalitu. Aby dotace pro zemědělce by stejně vysoké a tím ubíjejí vlastní zemědělskou produkci a po ztrátě soběstačnosti např. v potravinách se stávají loutkami v rukou těch velkých. Stát, ve kterém státu už nepatří skoro nic podstatného, který je montovnou a skladištěm nadnárodních monopolů. Který se připustil prodej vodovodů cizincům a pak je neschopný uhlídat třeba cenu vody. A tak dále a tak podobně. 

   Premiér to má zatraceně těžké - ať by jím byl kdokoliv. Andrej Babiš je navíc ještě populistou, který se snaží vládnout podle nálad občanstva takovým způsobem, že poslouchá vždy toho, kdo nejvíce křičí. Vládní příkazy jsou zmatené,  nelogické, často odporující zdravému rozumu. Ministři, kteří si chtějí prosadit něco nepopulárního jsou vzápětí vyměněni za jiné, kteří pana premiéra poslouchají, protože musí. Stávají se z nich vykonavatelé zmatené vůle pana premiéra, který je zase vykonavatelem "vůle lidu" - tedy té jeho nejhlasitěji křičící části. Premiér se sice ohání mrtvými a nakaženými, ale ve skutečnosti se zdá, že mu na životech zas tak moc nezáleží. Klidně ze dne na den se dokáže přepnout na "správce hospodářské  prosperity". Na vyhlášení lock-downu prostě koule nemá. Pandemie se šíří dál, virus vesele mutuje, zadluženost republiky stoupá na před rokem nepředstavitelná čísla. Některé nemocnice hlásí přetížení, nemocní se stěhují z kraje do kraje (což je také předmětem kritiky). Do toho všeho se hádají odborníci, na některých je zřetelně vidět, že sledují své partikulární zájmy. 

   Jedni žádají okamžité uvolňování restrikcí, protože jim zcela ničí jejich podnikání (hostinští, hoteliéři, vlekaři, drobné služby, cestovky atd.), jiní zase žádají restrikce mnohem tvrdší, protože nestíhají. Nemocnice, domovy důchodců atd. Premiér se těm prvním snaží "zalepit hubu" penězi, těm druhým slibuje pomoc. Ani jedno se ale neděje včas. Ne se taková podpora Covid-nájemné nebo jak se všechny ty almužny jmenují podaří "zúřadovat" tak už se situace změní. A Úřadovat se musí, protože by se na zdroj peněz přisál kdekdo. 

   A tak nejsou ti drobní vůbec spokojení (nedivím se jim) a natruc otevírají hospody spouštějí vleky atd. Policie "eviduje", ale není schopná ani vyklidit jednu hospodu s dvaceti pivaři, kteří "přišli podpořit svého hospodského", protože má strach, že je někdo obviní z nepřiměřenosti. Zato vyhání děti, které sáňkují na Petřínském kopci. Ty nejsou tak nebezpečné. 

   Stálá hádka o otevírání běžné výuky na školách je další neřešený problém. Děcka už doma dost zlobí, musí se dávat k babičkám které ohrožují nákazou nebo musí jeden z rodičů zůstávat doma, nevydělávat a chybět v pracovním procesu. Aby se ze škol nestaly množírny viru, bylo by třeba pravidelně testovat, Což by jistě přivítali výrobci a dovozci testovacích sad, ale rodiče se bouří - prý testy budou děti stresovat. Nejsou schopni se domluvit, co vlastně bude děti stresovat víc. Krom toho maturity se budou muset zjednodušit, osekat a pro mnohé tak bude maturita z roku 2021 jakýmsi Kainovým znamením, který jim možná bude vadit v dalším životě.

  Je spousta věcí, které se nedají vyřešit jinak než velitelsky. Rozkazem, který bude vynutitelný tvrdými represemi. Čili omezením možnosti rozhodnout podle sebe, podle svých potřeb.   

   V našem parlamentu (parlare - mluviti) se tedy mluví. K tomu je ale určený. Jak tak (velmi občas a krátce) nakouknu, co kdo říká, tak je to jen plané žvanění, které strany využívají jako předvolební agitaci a navíc hrají s vládou hru "na kuře". Vydírají. Kdekdo má návrhy, které jsou stejně neodzkoušené jako ty vládní a stejně spoléhají, že lidové masy se bez reptání podřídí jejich nápadům. Nepodřídí. Ale návrhy podávat mohou, od toho jsou opozice a mají za to, že jejich jedinou úlohou je oponovat vládě ať to stojí co to stojí. 

   Pokud nouzový stav neprojde, nastanou velké zmatky, protože kraje si budou řídit své restrikce samy, něco hejtmani, něco hygiena a něco centrálně ministerstvo zdravotnictví. Takže některá nařízení budou dublována, některé nebudou platit vůbec, nebude jasné, kdo má tato nařízení kontrolovat a jako jsou možnosti represí za jejich nedodržování. Objeví se agilní právníci, kteří budou napadat jednotlivá nařízení a budou u soudů vyžadovat předběžná opatření. 

   Hejtmani se t.č. snaží mezi sebou domluvit jakže to budou suplovat vládu. Už večer jsem zaregistroval hejtmany, kteří se postavili proti svým spolustraníkům v parlamentu. Takže nastane zmatek převeliký, hotový Babylon. Vydělají na něm zase ti nejagilnější.

   Okolní státy (Německo, Rakousko) se už daly slyšet, že když nebude schválno prodlouženi nouzového stavu, zařídí se po svém a téměř hermeticky uzavřou hranice, protože Česko považují za zdroj nákazy v Evropě zejména co se týče nových mutací viru. Nikdo jim nechce připomenout, že u nich také stoupá nakaženost. Ona je to pandemie, víme?    

  Stále dumám, proč se naši zákonodárci nedohodnou na tm, že shodí vládu. Měli příležitost při schvalování státního rozpočtu - a nevyužili ji. Možná si říkají, kdo by se měl chopit kormidelního kola, kdyby se jim podařilo odvolat vládu - ale určitě se nebudou schopni na tom dohodnout. 

   Andreje Babiše drží u moci voliči. Obyčejní, starší a staří. A budou i nadále. Není to proto, že plebsu dal pár úplatků (rouškovné, slevu na dráze atd.) ale proto, že prostý lid po očku sleduje, jak do premiéra kdekdo "šije", napadá ho, aniž by měl zameteno před vlastním prahem ale konstruktivní nápady nemá žádné. Je v lidské povaze, že otloukánkům se pomáhá a Babiš roli otloukánka dokonale zvládá. Politické opozici v tom velmi pomáhají novináři. Zdá se, že žádné "probabišvské" medium prakticky neexistuje, i když mám pocit, on nějaké médium vlastní. Ale možná je to součást hry na pracovitého premiéra, kterému všichni házejí klacky pod nohy.Takže se mi zdá, že jeho premiérské křeslo je docela pevné. Nemohu pochopit, že ani PR specialisté nebo ti kteří sestavují volební prognózy tenhle postoj běžných lidí neznají.

   Takže co bych musel udělat kdybych se nějakým zázrakem stal premiérem? Zavést okamžitě stanné právo, utlumit sociální sítě, ovládnout velká média, hermeticky uzavřít hranice dřív, než to udělají sousedé a počkat tři týdny, zda se virus  nedá na ústup. Pokud nedá, nechat si přinést revolver, zavřít se ve své pracovně, odkud se za chvíli ozve jediný výstřel.

Pokud by se covid 19  skutečně sesypal, naopak vylézt na balkon a nechat se oslavovat jako Lukašenko nebo Putin. 

   Lid ovšem netuší, že ať to dopadne jakkoliv, nikdy se situace nevrátí do výchozího stavu. Spousta různých podniku zkrachuje, i když protiepidemická opatření skončí. Už tu nebude jezdit tolik cizinců. Hodně luxusních hotelů bude muset zavřít. Průvodci, taxikáři nebudou mít zákazníky. Naše cesty do ciziny budou mnohem dražší. Mnoho lidí prostě zchudne a bude muset šetřit. Dnes si v rádiu  stěžovali prodejci automobilů, že lidé raději kupují ojeté vozy nebo nenakupují auta vůbec, pokud to staré ještě jezdí. Zkrachuje i několik zbytečných divadel nižší umělecké kvality, čímž se uvolní dobří umělci a posílí ta zbylá divadla. A tak dále, a tak podobně.

   Některým ovšem covid 19 pomohl - například Uloženka prakticky zdvojnásobila svůj obrat i zisk. Určitě si na své přišli výrobci vakcín, testů, roušek atd. I IT techniky a IT odborníci. Koronáč dokonce i mi přihrál několik "kšeftů", prací, které bych jinak nemohl uskutečnit, protože bych pro ně za rozumné peníze nesehnal herce a tudíž ani zákazníky.

   Ne, funkce premiéra je v naší kotlince funkce sebevražedná. Premiér nemusí zpronevěřit ani jednu korunu, být vzorný a nosit roušku i do postele  a přesto se najde velká část lidí, kteří budou hledat hnidy a až nějakou najdu, nikdo není dokonalý, tak spustí obrovský povyk. Nechápu, proč se do takové funkce adepti tak hrnou. Já bych takovou funkci prostě v Kotlince nevzal ani za zlaté prase. 


A na závěr? Držte si klobouky, jedeme z kopce. 

Sněmovna neprodloužila nouzový stav.

 


Trochu moc slov? Možná, ale ulevilo se mi. 


*/ cochcárna - každý si dělá co chce

13 komentářů:

  1. In God we trust the old tomCat!
    POZOR na Stockholmský syndrom. Opak Limský syndrom od pachatele Andreje na oběti, občany, v žádném případě nehrozí.
    Kdo z nás by byl horší než soudem uznaný........policií stíhaný.......dotační podvodník......lhář....etc.,kdo Vás první napadl?

    4p
    ps. je krásně, jdu ven "bez"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to senzační, co se děje, ale aspoň vyplave blbost nahoru. Hlava mi to nebere a děkuju osudu, že mi dovolil být tak stará, že si můžu povolit pustit hubu na špacír.Ráda bych byla v pořadníku mrtvol někde bokem, až nás budou skladovat před padlamentem, páč krematoria už nebudou těla pobírat. Bokem chci být aspoň studená, páč za tepla jsem cimprdlich na cokoliv, co mě tlačí do zádíček. Ale to se mi jistě nesplní. Chlácholím se tedy pocitem, že už mi to bude stejně buřt. Pokusím se opustit morbidní myšlenky a zachovat si zdravej rozum, i když to bude fuška. Závidím EKovi, že chodí bez v luzích a hájích, které ho obkopujou, ale aspoň někdo v téhle zpotvořené zemi se má dobře. Za komančů to bylo děsný jinak, ale teď je to k neunesení.....Co jsme si to zvolili?Co nám to dělají?

      Vymazat
  2. To, jaký obraz novináři ve spolupráci s "nestíhatelnými" poslanci o AB vytvořili je mi celkem jedno. Ale jsem zaznamenal několik reakcí typu "když na něho všichni nadávají... Přece nemůže za všechno. Asi mu to na podzim hodím." Nebyly ojedinělé. Instinktivní ochrana otloukánka.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím. Výsledkem by byly "sankce", protože "demokracie a lidská práva". Byl bys majdanově smeten. Anebo by ses stal krutovládcem a teprve poté smeten. Abys byl úspěšný, musel bys vládnout velké zemi s početným lidem, s velkými zdroji a atomovou bombou. Nejstručněji řečeno, musel bys být suverénem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Kotlinka není strov, spíš je opakem ostrova. Ale: Okolí není zrovna příkladem ochoty obyvatelstva spolupracovat s věrchuškou. Zprávy z tamních krajů (nikoliv filtrované našimi) vypovídají, podle stavu cenzury v té dané zemi, o něčem jiném. Pro mnohé je myšlenka najít protiváhu k socialistickému Západu už docela představitelná.
      Každý tlak budí protitlak. To je fyzika.

      Vymazat
  4. Ke každému problému se usilovně hledá viníka. Já ne, to on!
    Politika vaří všude se stejnou vodou. Třeba s tím očkováním- přihlásil jsem se (82) už v lednu, naše očkovací středisko s několika desítkami míst zatím získalo pouhé desítky dávek vakcíny. Způsobila to kancléřka, která poručila celou záležitost svěřit byrokratům v Bruselu. Brusel je ovšem od Mnichova mnohem dále, než třeba Praha a Berlín je Bavorákům také cizina. Linka Brusel- Babiš asi také neexistuje, duševně zdravý člověk volí vždy co nejpřímější cestu. Zavolá na odbytové oddělení té fabriky, která vyrábí požadovanou vakcinu a objedná, kolik potřebuje. Dalších mezimanagorů netřeba.
    Pitomost je ovšem třeba zapřít, zatloukat, hledat nějaké důležité důvody, proč to jednoduše nešlo, jenom složitě.
    A nějaký viník se najde vždy- Češi, pendleři, AfD, neonacisté, svědkové Jehovy nebo royalisté.

    OdpovědětVymazat

  5. Heč! Vymyslela jsem nové slovo - TRESTPIRÁTOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezoučké Astro, ale tomuto stupni(podle› safety-and-health-legislation › standards), předchází první - TESTPIRÁTOR,následuje EUPIRÁTOR, DEBILS-PIRÁTOR a teprve potom TRESTPIRÁTOR.
      zdroj. http://ec.europa.eu/growth/index_en.htm
      ps. T 1-4 jsou zároveň body průchodu testované-trestované osoby systémem EU.

      Vymazat
    2. Občas čekám, EKo, kdy se vyloupne zase nějaká maškaráda na politickém poli naší krásné zemičky. Udělala jsem si z toho úlevný povyražení v bídě dnů. Je to sice smutná zábava, ale pořád lepší než nějak pobrekávat a zoufat.
      Jdi se proběhnout pod borovice, to ti závidím!

      Vymazat
  6. "Na vyhlášení lock-downu prostě koule nemá."
    Ono může být někdy lepší "nemít koule" na náledí dupnout plnou silou na brzdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co si jen tak trochu "přibrzdit". Výsledek je stejný, ale úleva nesrovnatelná.
      4p

      Vymazat
    2. Další možnost je to té betonové zdi napálit v plné rychlosti. Nebudeme považováni za kuře. In memoriam.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)