Prohledat tento blog

sobota 10. dubna 2021

O české soli (nad zlato)

 




Česká sůl se opravdu netěží.
Ale vyhrožovat zdražením můžeme, ne?












    Bokem hlavního zájmu bulvárních médií (vycházím z toho, že většina mainstreamu se k bulváru dost přibližuje) probíhá nemilosrdná bitva o soběstačnost Česka v základních potravinách.

 


 


 Jsou hlasy podporující většinovou soběstačnost, kromě agrárníků např. SPD: 

Uvádí v jednotlivých komoditách následující soběstačnost:

  • zelenina 25 procent
  • ovoce 30 procent
  • hovězí maso 100 procent, výrazně se u nás ale snižuje spotřeba hovězího masa
  • vepřové maso 36 až 38 procent
  • drůbeží maso 54 až 59 procent
  • vajíčka 54 až 60 procent
  • mléko 90 procent včetně výrobků a spotřeb do cukrárenských a pekárenských výrobků

   „Zpracovatelé u nás čím dál víc dovážejí z venku, v podstatě především kvůli nižší ceně. Když exportně orientovaným zemím, jako je Německo nebo Španělsko, někde klesne odběr, nebojí se nabízet maso za každou cenu jinam. Výrazně pod cenou. Proto se leckdy u nás stane, že máte na krámu panenku třeba za 80 korun. Což je naprosto nesmyslná cena způsobená tím, že Německo nutně potřebuje uplatnit své přebytky,“ vysvětluje Jan Stibal, předseda Svazu chovatelů prasat.

Ale obchodníci, hlavně ti, kteří se starají o hypermarkety, argumentují opačně: 


Česká republika v mnoha potravinách není, a ani nemůže být soběstačná

   Češi nemají v mnoha komoditách příliš na výběr, bez dovozu se Česko neobejde. V novele zákona o potravinách požadovanému podílu tuzemské produkce minimálně 55 procent a po letech až 73 procent nemají šanci vyhovět nejen dodavatelé mrkve nebo cibule, ale ani třeba vepřového, jež se z poloviny dováží. Klimatické podmínky nikdo nezmění.

   Je to lítý boj o trhy, o zisk. Jak jinak. Tohle nehodlám nijak porovnávat, neumím to. Co mě na tom boji zaráží, je falešnost některých argumentů.
  
   Nikdo přece nechce, abychom měli v obchodech ze 70 procent českou sůl. Nebo feferonky, banány, pomeranče, fíky, datle, kokosové ořechy nebo pepř.  Mluvíme přece o základních potravinách, keré se tady běžně vyráběly. Na které máme vhodné klimatické podmínky. Aby nedocházelo k tomu, že jablka jsou dražší než mandarinky. Aby brambory nebyly slavnostní přílohou. Atd. 

   Ale argumentace Svazu obchodu a cestovního ruchu vyhrožuje zdražením a nedostupností potravin. Ano, i k tomu by mohlo dojít, kdyby naši farmáři získali monopol a mohli nás vydírat. Ale takhle se zdá, že je tomu naopak. Jsme odbytiště na přebytky. 

   Ovšem: Když našim zemědělcům nějakým způsobem zajistíme dotace stejné jako třeba ve Francii patrně konkurenční schopnosti nedosáhnou. Ostatně - nejedná se tu o výrobu, ale o znevýhodňování domácího zboží v supermarketech. Veškeré ty podmínky jako "regálné" a podobné příplatky, které se uplatňují jenom pro "malododavatele". 

   Paní, která si v jedné horské vísce otevřela soukromý obchod ve svém domě poté, co potřetí zkrachovala samoobsluha kterou si velké řetězce přeprodávaly se stále nižší cenou funguje velmi dobře. A zeleninu maso a podobné věci odbírá o blízkých výrobců. Je to čerstvé a kupuje se to, i když tam, kdekdo má vlastní zahrádku. 
Ale ta paní má i ty pomeranče a banány. Jak to dělá nevím, ale takové obchody jsou v té vsi dva a oba se uživí. Dokonce se dámy domluvily tak, že zavřeno v sobotu nebo neděli má vždy jen jedna z nich. Hodně lidí přestalo dojíždět do Kauflandu do Vrbna. 
  Platí se tu normálně kartou, otevřeno od sedmi  rána do sedmi večera s polední pauzou, když paní dovařuje oběd pro svou rodinu. Co nemá, objedná, obvykle do druhého dne. A ještě se na lidi usmívá. 

Immerfort!

Tyhle věci jako člověk, běžně nakupující v Kauflandu nějak nechápu. Jak to, [cenzurováno]!!
ti vesničani dělají...  

P.S: 
   S hotelem a hospodou to tam bylo podobné. Zavřeli ji pro nerentabilnost. Půl roku si chlapi dávali pivo u stánku na hřišti naproti hospody.  Pak se domluvili a z jedné konírny si udělali hospodu. Ona to není hospoda, to je soukromý klub, kde se smí kouřit. Musíte ovšem být členem a dostanete legitimaci. 

Stojí 1 Kč a platí rok.


Dodatek:
  Mediální masáž jede naplno. Dnes jsem to viděl v TV. Kdyby se omezil vliv nadnárodních řetězců, nastala by prý Sodoma-Gomora. Ty reklamy v prime time stojí spoustu peněz, takže i dílčí soběstačnost republiky by pro ně byla asi hodně nebezpečná. Musejí na tom zatraceně hodně vydělávat. [;>)) 


A jak se zdá, budou v tom nerušeně pokračovat dál. O peníze jde až v první řadě!

9 komentářů:

  1. Od konce Rakouské říše a prvn9 republiky sůl velmi zlevnila, díky státnímu monopolu bývala velmi drahá a pašovala se v batozích přes zelenou hranici z Polska nebo ze Solnohradska.
    Já osobně kupiji možskou sůl, zpravidla z Itálie, ovšem není všude a ceny jsou opravdu velmi různé. U Itala v Mnichově je za asi 26 Kč té soli kilo, to mám skoro na rok. Proč tu mořskou? Vedle chloridu sodného obsahuje i zřetelný podíl chloridu draselného a jiné složky, pocházející z mořské vody. Takže je to živá sůl ze současného moře. Z Věličky nebo Salzburgu přichází sůl minerální, miliony roků zkamenělá v dolech. Ta se sice rafinuje ale stopy života v ní nenajdete.
    Večerky se u nás na Blatensku také drží. Mají sice menší sortiment, než o 8O m dále stojící Coop, ceny v podstatě stejné, ale chléb mají přímo z Vacova, rohlíky křupavé a dost zeleniny a ovoce z místních nebo blízkých zdrojů. Majitel to zboží sváží ve své dodávce, krám vede jeho paní, děti má u sebe u pokladny.
    V dobách první republiky to dělaly židovské koloniály, ti byli za Hitlera vyvražděni, teprve po sametu se uchytili Vietnamci se stejnou taktikou.
    Myslím, že současné zásobování je o několik hvězdiček lepší, než bývalo 1968, co bylo potom, jsem už nezažil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..JEN POZNÁMKA, SŮL Z VĚLIČKY A SOLNOHRADU-Hallstatt JE MOŘSKÁ, i když pravda, to moře dávno vyschlo. A tu pravou "Italskou" dodává K+S Italia S.r.l.
      Via Giberti 7,37122 Verona,Italy, přímo z Německa.
      A pak že na obchodu se solí zbohatly jen Benátky, Janov a Řím. Za vším hledej (nejen) NĚMCE.
      A hlavně "zákazníky"

      Vymazat
    2. JO, a pozor na Projevy nadbytku draslíku z "mořské":

      -Poruchy srdečního rytmu
      -Brnění v končetinách až svalová paralýza
      -Pocity slabosti
      -Průjem a zvracení
      -Trnutí jazyka a oblasti kolem úst
      Trosečníci a odsouzenci vědí své.
      4p

      Vymazat
  2. EKotomášprouzakropáč12. dubna 2021 v 7:40:00 SELČ

    Tady jsou bojovníci za levné potraviny: https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-detail?dokument=62568972&subjektId=744333&spis=329566
    Sbírka listin:
    file:///C:/Users/Uzivatel/AppData/Local/Temp/predstavenstvo_socr%20cr_28%2011%202019-1.pdf

    A Tomáš Prouza bojuje ještě v deseti dalších orgánech , jistě bez odměn a zdarma.
    4p

    OdpovědětVymazat
  3. k cenám reklamy : Orientační ceny Česká televize: třicetisekundový reklamní spot 25 000 až 175 000 Kč; sponzorské upoutávky 18 000 až 40 000 Kč.Nova: třicetisekundový reklamní spot až 500 000 Kč (v závislosti na sledovanosti); sponzorské upoutávky 19 000 Kč (Snídaně s Novou) až 540 000 Kč (premiérové filmy)
    PRIMA: https://www.iprima.cz/televizni-reklama
    TO SI KALKULUJTE JAK CHCETE.
    Pan Prouza je velice aktivní proevropan a prořetězník :https://www.podnikani.cz/osoba-139259.htm
    placený částečně z veřejných peněz.
    Potom nemají být drahé potraviny.Chudobo.
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Je možné, aby různé druhy soli měly různou slanost? Buď mám koviďáka nebo nějakou jinou poruchu chuti, ale některá sůl skoro není slaná a některá zase solí moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nepozoroval, ale nebožka moje tetička, skvělá kuchařka tvrdila, že to tak je.
      Já solím jenom brambory, ale tam jsem přesvědčen tm, že je to vlastnost bambor a ne prakticky chemicky čistého chloridu sodného.
      A víte, co je nejmasověji vyráběná čistá chemická látka?

      Krystalový cukr.

      Vymazat
    2. Ano, současná mořská sůl má vedle chloridu sodného i zřetelný podíl chloridu draselného a ten solí intenzivněji. Na nakládání okurek je pak ten chlorid draselný zvlášť vhodný, nezměknou a chřupají.
      Ovšem český, tedy znojemský způsob je s cukrem, sterilizací, tak těm okurkám chybí aroma i konzistence. Já ty okurky nakládám do 6% roztoku soli s co nejvíc kopru, trochu křenu, cibule, vinné listy a nechám asi dva týdny kvasit. Pak se sklenice opláchnou, víčka dotáhnou a okurky jdou do sklepa. Mám ještě některé z r. 2016.
      Vinné listy se sklízí mladé asi začátkem června, krátce spaří horkou vodou a zalejou ve sklenici 6% roztokem soli, uzavřou a uskladní do temna a chladna.

      Vymazat
    3. Dík, Mildo, za vysvětlení, myslela jsem si, že to asi tak nějak bude.Vzpomínám na vás a na vaše houby, snad bude letos příroda milosrdnější, loni to nějak nevycházelo.
      Mějte se krásně a hlavně - buďte zdráv!

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)