Prohledat tento blog

neděle 2. května 2021

Bezpohlavní množení Pirátů

 O zbytečnosti pohlaví potažmo identifikace osob a jiných Pirátovinách



   „Pohlaví uvedené v občance v praxi nenapomáhá identifikaci jejich držitelů. Někdy je tomu právě naopak, kdy vzhled lidí neodpovídá běžné představě o mužích a ženách, a tak vznikají zbytečná nedorozumění. V neposlední řadě by návrh ulehčil život i tisícům trans a nebinárních lidí. Ti mají v občanském průkazu často uvedeno pohlaví, které neodpovídá jejich identitě a vzhledu, a tak způsobuje problémy v každodenním životě např. na poštách, úřadech a dalších místech,” dodal Ondřej Profant, pirátský poslanec.



   Když se tak člověk nad tím zamyslí - tak proč by ne. Trans-lidi vypadají jinak. Dokonce každou chvíli jinak. Někteří jsou od pohledu bezpohlavní, jiní se třeba považují za ďábla a nechají si implantovat rohy a nosí oční čočky se svislou štěrbinou. Takže by se nemusela do občanského průkazu vlastně dávat ani podobenka. Místo narození je taky nepodstatné, nijak to nepřispěje k identifikaci jedince a datum narození, které určuje aktuální věk osoby - o tom raději taky nemluvit. Mnozí se považují za mladší než jsou, zvláště pak ti, kteří se považují za ženu, jiní zase třeba naopak. Čili ani rodné číslo není podstatné - navíc má zakódováno původní pohlaví - při narození. Co by tomu nakonec mohly říct GDPR.

   K identifikaci osoby v případě potřeby tedy zbývá číslo. Nezáměnné originální číslo, které určí, že se jedná o tuto a nikoliv jinou osobu. Jenže - jak zajistit, aby se cedulka s číslem nemohla přenášet od jednoho subjektu k druhému? Aby bylo jasno, že tento člověk je majitelem třeba - konta v bance. Nebo má nějaké jiné obecné vlastnosti - třeba právo řídit autobus. Ukradou mu cedulku s číslem - a mají identitu okradeného.

   Dlouhá staletí, ba tisíciletí se lidé bez průkazu obešli. Prostě se za někoho prohlásili a museli být tak bráni. Jistěže tam byly jiné markanty, podle kterých se dalo ověřit, zda je někdo majitelem hradu a zámku nebo třeba nevolníkem. Oděv, šperky, obecně movité předměty. Na druhé straně byli otroci většinou nějak nesmytelně označeni, například tetováním.

   Takže nám zbývají dvě možnosti: Osobu tetovat nebo čipovat. Tetování je náročné, může být i pozměněno. Navíc by muselo být mna více místech v případě, že by osoba utrpěla nějaké devastující poranění třeba ztrátu potetované končetiny. Nebo by číslo nemuselo být kompletní.  

   Zbývá tedy čipování. Protože technika pokročila a určitě se objeví výrobci falešných čipů, které budou mít číslo někoho bohatého nebo vlivného nebo jenom jiného, aby se osoba zbavila své identity bude se muset nějak nezáměnně spojit určitý živý organismus s evidenčním údajem o jeho existenci.

   Jistě jsou i jiné metody, jak určit, že subjekt je ten, který se za něj vydává - DNA. Jenže to přece jen chvíli trvá a zdá se, že nějaké podstatné urychlení není na obzoru. Takže se vracíme k čipům. Kromě nezáměnného originálního čísla tam musí být i DNA dané osoby. Buď přímo v čipu nebo originální číslo odkáže na databázi, kde bude uvedeno všechno, co v budoucnu zrušíme v občanském průkazu - a možná i mnohem vice. Zdravotní stav, tresty, společenský status, majetek a nakonec i ten vnější vzhled.

Při pochybách, zda je čip pravý nebo pokud čtečka nedokáže čip bezchybně přečíst bude osoba zadržena až do doby, než analýza DNA potvrdí, že se jedná o předpokládanou osobu.


Ostatně nepřeprogramovatelné čipy se "sériovým číslem člověka" by se mohly vkládat na místa, kde nebudou snadno vyměnitelné - třeba do mozku novorozeňat. Časem by se mohly i na mozek napojit a vznikne tak možnost "odposlouchávat mozek", jakýsi pevně nestavěný detektor lži nebo naopak zvenku mozek řídit. Nic podrobného - ale emoce jako strach, vztek, uspokojení by se snad při dostatečně výkonném vysílači indukovat do mozků daly. 

   Přijímače a vysílače emocí by asi brzy přestaly být jen výsadou státu, ale byly by přístupné i na černém trhu a tak by se lidé dali pěkně ovládat. Stávající reklama by najednou byla beznadějně zastaralá. Případní teroristé by byli odhalení předtím, než by se k dostali k činu. Stačilo by osobě s čipem dát nějaký vnější podnět - třeba fotku Mohameda a podle emoční bouře by se hned vědělo, kdo nám to vstupuje do objektu.

   Pokud se vám zdá, že příliš fantazíruju, asi máte pravdu. Jenom jsem ale prodloužil, interpoloval  "nové trendy" v elektronizované společnosti podle Pirátů. Lidé budou v pozici očipovaných ovcí nebo mravenců, ovládatelní s minimálním vynaložením energie. Spolehlivě, čistě. 

Vládnoucí třída ovšem nikoliv. Ta bude mít jiné způsoby prokazování totožnosti. Mimo jiné nebudou mít čip.

   Tyhle moje myšlenky nejsou zcela originální, najdete je tu a tam v SF románech a povídkách. O čtení emocí a jejich dálkové ovládání se pokoušejí specialisté mnoha armád. Omezování průkazu totožnosti a jeho postupné nahrazování elektronikou se rychle blížíme do budoucnosti. 


Nejsem si ale jist, jestli zrovna tohle chceme. 


Ondřej Profant, poslanec Pirátů
předkladatel návrhu

=======================================================

   A obvyklý dodatek: 


Jsou to FAKE NEWS nebo jenom apríl?

4 komentáře:

  1. Údaje v průkazu bych rozdělil na uvádné povinně a na uváděné dobrovolně. Narazí-li pak někdo na problém, protože dobrovolně neuvedl, tak ať si to pak řeší jak chce a kdy chce ale vždy na vlastní náklady. Více k tomu pseudoproblému není co dodat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak si užíjte!

    https://www.youtube.com/watch?v=zCdURnwao98&t=2s#t=31m10s

    OdpovědětVymazat
  3. "byli otroci většinou nějak nesmytelně označeni, například tetováním"
    V Babylonii byli otroci označeni nějakým druhem účesu. Pokud by holič toto otrocké znamení oholil, dopustil by se tím trestného činu.
    Bible zase popisuje, že pokud se dlužní otrok na dobu určitou (7 let) chtěl stát otrokem na dobu neurčitou, nechal si probodnout ušní lalůček (Exodus 21.6).

    OdpovědětVymazat
  4. "Vládnoucí třída ovšem nikoliv. Ta bude mít jiné způsoby prokazování totožnosti. Mimo jiné nebudou mít čip."
    Tím si nejsem tak jist. Vzpomínáte si na Pecinovského povídku "Nos to závaží" (ze sbírky Abbey Road)?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)