Prohledat tento blog

pondělí 26. července 2021

0riginal Pilsner Urquell









     O peníze jde až v první řadě! 
                     (c) V. Klaus senior



    Outsourcujeme, přenášíme výrobu do levnějších zemí ač sami fungujeme jako montovna pro bohatší země. Výsledkem ale není snížení cen nýbrž zvýšení zisků těch o něco mocnějších, než jsme my. 

   Mám s tím jisté osobní zkušenosti. Třeba dětské piškoty: Naši kocouři dostávaji k večeři kromě masa jeden, dva dětské piškoty. Víc ne, kočka je masožravec. Tak to fungovalo léta až do jistého dne, kdy kocouři těmi piškoty začali pohrdat. Napřed jsem dumali, jestli se nerozhodli držet štíhlou linii nebo tak něco, ale ukázalo se, že dětské piškoty se začaly vyrábět v Polsku. Zkusil jsem jich pár - a fakt, nebylo to k žrádlu. Suché, bez chuti. Patrně taky i bez vajec. Poláci je ale asi dokázli vyrobit tak levně, že Kauflandu z nich zůstal větší "vejvar". Napřed jsme vykupovali zbytky těch českých - bylo třeba studovat sáček, balení bylo velmi podobné. A pak jsme je přestali kocurům dávat - stejně se to pak vyhazovalo ptákům. 

   Nedávno si žena všimla v hypemarketu nějakých dražších - váha stejná, obal podobný. Zkusila jeden pytlík koupit. Kocouři kolem toho chvíli chodili, pak opatrně ochutnali - a vida. Zkonzumovali každý ty své dva kousky a pochtívali další.  Mysleli jsme si, že Poláci změnili recepturu a konečně se piškoty naučili dělat tak, aby byly k jídlu, Kdepak - začal to u nás někdo zase dělat podle původní receptury. Jenže dražší. Nicméně v regálu zůstávají ležet ty polské. A potom že Češi jsou nenapravitelní šetřílkové...

   Podobně s outsourcingem dopadlo jedno menší divadlo v Ostravě. Divadelní věchuška se rozhodla šetřit na nákladech na techniku a na ozvučení si objednala externí firmu, aby zbylo více peněz na platy herců. Výsledek se projevil po několika měsících. Firma nebyla drahá, ale když pak dostala nabídky na lépe placenou práci, bez milosti přeušila obsluhu představení. Důvod se vždy našel - třeba "nespravedlivá kritika" výkonu zvukaře. Že jako "nemají zapotřebí, aby se někdo po nich vozil." Odpadala představení, vracelo se vstupné - a sháněli se zvukaři na plný úvazek.

   Proč tu o tom píšu? Kolega z našeho kulturního Ústavu mi poslal vyfocenou sklenici okurek Znojnia, vyrobenou -  v Turecku. Nevím, jak jsou chutné, cena na pultu je ale stejná jako u originálu.

   Možná nás čeka, že i plzeňskéké pivo budeme dovážet třeba z Polska. Pivaři se pak mohu divit, že ta Plzeň už není žádná Plzeň, ale jakýsi patok. Ale ta cena!



Ať žije globalizace!

Niech żyje globalizacja!




     Samozřejmě si opravdu nemyslím, že by si každý stát měl vyvíjet a vyábět své vlastní polovodičové čipy. Jenže po soustředění celosvětové výroby do jedné velké fabriky někde na východě se může stát, že fabrika vyhoří nebo je posižena tsunami či zeměřesením a pak se zastaví výroba automobilů skoro na celém světě.  Nejsou čipy.    


 

9 komentářů:

  1. Vyměnit kocoury!
    Onehdy ty piškoty skutečně vyvolaly veřejný odpor.

    Už před lety jsem volala do jisté naší slavné potravinářské firmy, jestli vědí, že v Asii (Čína) vyrábějí napodobeniny jejich masových konzerv. Právě jsem si jednu takovou koupila. Paní mě ujistila, že jde o jejich výrobek, jen vyrobený v Číně. A už tehdy se prodávaly naše okurky nakládané v Indii. Opravdu nechutnaly, jak jsme zvyklí.
    Jak rád moudře opakuje cikán ze sousedství: Byznys je byznys.
    Brr.

    OdpovědětVymazat
  2. Raději vyměnit věrchušku. Lze pro to uděat sice jen málo, 1/10 000 000. Ale jak říkali kdysi komunisté "...když nás budou miiony..."

    OdpovědětVymazat
  3. Na věrchušku...jojo, ani ten SEMTEX už není co byl, samá napodobenina a originál označkovaný smradem aby nebyl k rozeznání od konkurence, tak a máte to!
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Našinec si zakládal na značkách, jako Philips, Telefunken, ale se zánikem AEG zanikly i ty továrny, zvučná jména nakoupili spekulanti.
    Třeba Grundig je značka koncernu Arcelic, v Turecku, jiné výrobky prodávají pod značkou BEKO.
    OK, Telefunken, LG, nebo Toshiba, všechno pochází z obce Manisa v Turecku, výrobce se jmenuje Vestel. Takže náhradní díly vždy Vestel, vzájemně často vyměnitelné.
    V Německu však mají Potěmkinovu vesnici, každá "značka" má své vlastní zastoupení.
    Naskýtá se otázka,co vlastně vyrábí ještě Němci?
    První odpověď- auta, dále strojírenství, ale elektronika jim utekla, práce je v Německu příliš drahá.

    OdpovědětVymazat
  5. A ta auta jsou už také stěhovány do "montoven" v Česku - i dále na východ. Outsourcing. Jakmile se mistní lidé naučí těch pár jedodušších úkonů při montáži nebo výrobě dílů a začnou mít vyšší mzdové požadavky, fabrika se rozebere a postaví v zemi, kde je práce ještě levnější. Jakýkoli větší válečný konflikt by tenhle způsob vydělávání peněz velmi brzy zastavil. Velké korporace se začnou rozpadat.
    ===
    V Ostravě se tak zhroutilo hornicví - uhlí z Polska a Ukrajiny bylo i s dopravou mnohem, levnější. Odbyt se prakticky zastavil. Celý jeden obor, který živil skoro milion lidí přestal existovat, šachty se, až na dvě, zavřely.
    Jenže teď se zjišťuje, že dodavatelé uhlí (které potřebují nejen hutě, ale taky elektrárny a teplárny) začali, v domnění že jsou nepostradatelní, zdražovat.

    A najednou se uvažuje o znouotevření šachet atd. Jenže už nejsou lidi. Mladší horníci si z nezbytnosti našli jinou práci, rekvalifiovali se a pod zem se jim nechce. Hornické byty, které byly pro některé důvodem, proč šli dělat tu těžkopu a nebezpečnou práci sebrali spekulanti (Zdeněk Bakala) a nová výstavba je tak drahá, že na ni normální dělník nemá.

    Zdá se mi, že globalizace pomalu dochází na konec cesty. "Udržitelný rozvoj" se už záhy stane "neudržitelným". Možná ani na tu slavnou "Záchranu planety" nebudou peníze.

    Budume se uskrovňovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeme se.....? Jak kdo. A to není https://cs.wikipedia.org/wiki/Ironie.
      4p

      Vymazat
  6. Už mi to docvaklo...........snad.
    Oceňovaný gynekolog oplodňoval ženy vlastním spermatem.
    Babišův svěřenský fond posiluje v byznysu s umělým oplodněním.
    Snad výroba "ANO" elektorátu.
    A takhle se dělá většina pravdoudálostí?
    4p

    OdpovědětVymazat
  7. Na to už snad jenom Werichovo: To je blbý, to se bude líbit!"

    OdpovědětVymazat
  8. Pivo mám ráda, ale jen jedno - Černému kozlovi z Popovic se nevyrovná nic - hele, právě jsem vyrobila omylem krásný slogan.Dám si to patentovat. :-))))

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)