Prohledat tento blog

čtvrtek 12. srpna 2021

Svoboda stáda

ANTI



  Velmi oblíbená předpona. Bojovník proti něčemu. A
ntifašista, antikomunista, antivakcinátor, antirouškař, antivirus, antiglobalista, antitalent, antihmota, antidotum, antiskating...
Nejsem si ovšem docela jistý, proti čemu bojuje antimon. A co je opakem antiky.

 
   Poslední dobou se všude skloňuje pojem osobní svoboda. Ti, kteří  nepřiznávají jedinci "osobní svobodu" jsou  hned označeni za "ovčany", pomatené, pod vlivem nezdravých ideí a vůbec něco podřadného. Prostě takové zrůdičky, které obvesejují svobodné patricie.
"Patriciové" jsou nálepkováni jako egoisté, nadutci, lidé neschopní jakéhokoliv sociálního cítění. Ani jedna strana nemá pravdu. Pravda je kdesi uprostřed, "tam kde je všechna tráva vyžraná" jak se zpívá v jedné písničce V+W z veselohry Osel a stín. Možná by se obě strany měly zamyslet, jestli je právě ta jejich pravda absolutní.

   Už jenom to dělení na patricie a póvl je poněku legrační. Z historického pohledu (učivo základní školy) je známo, že starověký Řím se rozpadl právě kvůli rozmařilosti patriciů. Tedy po našem věrchušky, Ta si brala stále více osobní svobody, vlivu a bohatství a nestarala se o  bezpečnost, stabilitu státu. Obranu proti barbarům ze severu svěřovala cizím žoldnéřům, kteří se často rekrutovali právě z oněch barbarů. A pokud nebyli řádně placeni - a na armádu už moc prostředků nezbývalo - tak se nakonec obrátili proti vládě. 
Poslední dobou na tu paralelu upozornilo poměrně dost novinářů, filosofů i obyčejných blogerů. Prostě ta analogie se přehlédnout nedá.  Je to možno brát jako varování pro EU, protože ta po téhle staré trajektorii jede znovu. A nedá si říct. Ale nechme dějiny a podívejme se jenom ne pojem osobní svoboda a společnost. Chcete-li "stádo".

   Některá zvířata jsou čistí sólisté, individualisté. Nikde se nedozvíte o stádu medvědů nebo smečce lišek. Medvědi dokonce nežijí ani v párech. Samec si najde samici, a tak dlouho ji pronásleduje, až se samice podvolí.  Pak si jdou každý po svém a samice se stará o mláďata. 

   Ani kočky nejsu příliš stádními typy - i když to se může podle mísních podmínek změnit. Třeba v Itálii se ve  starověkých památkách sama od sebe vytvořila komunita koček, které mají i své šéfy a poměrně přesnou hierarchii. Loví ve smečce - i když hlavně turisty. Protože jim to pomáhá přežít. (Přesněji - provádějí takový kolektivní nátlak, aby získali od turisů více "milodarů". Zaím žádného turistu neulovily a nesežraly - tedy pokud vím.)

   Jiná zvířata jsou typicky stádní; Krávy, koně, kozy, ovce, prasata, jeleni. Většinou býložravci, kteří se ve stádu cítí bezpečněji a mohou se společně lépe bránit proti predátorům. Jenže někteří z predátorů  také také tvoří smečky. Lvi, vlci, divocí psi, hyeny. Jak je vidět, i u predátorů někdy zvítězí spolupráce. Někdy také ne - třeba u gepardů nebo tygrů.

   U primátů, našich nejbližších příbuzných, je to různé - šimpanzi a gorily tvoří tlupy většinou na principech několikagenerační rodiny. Orangutani si žijí jen svůj rodinný život  a tlupy jsou omezeny jen na přímou rodinu, ale bez vůdčího samce. Ti se oddělují a žijí svůj život.

   U Homo Sapiens se tlupy vytvářejí taky na základě rodu a mívají určitý, omezený počet členů.  S přechodem stravování od lovců a sběračů k prvotním zemědělcům se rody rozšiřovaly více, vznikaly osady, vesnice. Pak i města. Dělo se to ve všech kulturách, i v těch odloučených.  

   Skupina, tlupa  vzniká dokonce i v případě, kdy se řízením osudu dostane několik jedinců do situace, kdy přestanou mít spojení se svými původními skupinami, původně třeba i nepřátelskými a jsou odkázání jeden na druhého*. Třeba při havárii letadla nebo potopení lodi. Vždy vznikne nějaká skupina, ve které se vytvoří jistá hierarchie. Jedinec, který se nechce podřídit je buď vyhnán nebo odchází sám a většinou nepřežije. 

   Ostatně vyhnání z tlupy byl obvyklý trest už kdysi, kdy nebylo možné realizovat nějaké vězení nebo popravu u jedinců, kteří se nechtěli podřídit pravidlům slupiny a škodili ji. Jednoduše - ve skupině se přežívá snadněji, lidé vzájemě spolupracují a poskytují si ochranu. Za předpokladu, že dodržují daný řád. Jinak jsou ze skupiny vyloučeni.

   Ten dlouhý úvod jsem sepsal proto, abych zjednodušil následou úvahu a zbavil ji některých zbytečných atributů jako například urozenosti (předurčenosti), vzdělání nebo politiky - komunista, fašista atd. Protože následující úvaha tyhle pojmy vůbec nepotřebuje.

  Po téhle "palebné přípravě" mohu argumentovat opravdu jednoduše. Stádo / tlupa / hejno / smečka ochraňuje ty jednotlivce, kteří +/- dodržují pořádek. Společně získává potravu (kořist) i území. Vyniknout v tlupě je těžké, existuje určitý "klovací pořádek" přes který se musí jedinec proklovat. Ve smečce se také dělí kořist. Též podle nějakých pravidel. 

    Kdo pořádek dodržovat nechce, musí si všechno zařizovat sám. Ochranu, získání potravy nebo udržení  území. Zato si může nakládat s ulovenou nebo nalezenou potravou sám podle svého uvážení - netřeba se dělit. Je-li ovšen někým napaden, bránit se útočníkovi musí také sám.

   Co ale nefunguje je kombinace obou principů. Nelze  využívat výhod smečky a nedodržovat její pravidla. Přesto se o to stále někteří jednci stále pokoušejí. Hlavně lidé, kteří se ohánějí osobní svobodou. Buď si uzurpují větší práva, než jim přísluší nebo využívají tlupy jen v době, kdy je to pro ně výhodné. Pokud se chtějí stát vůdcem smečky, alfa samcem nebo náčelníkem a mají na to předpoklady, tak jako jednu z věcí, které musí udělat, je zbavit se stávajícího "šéfa". Bojem, podrazem - jakkoliv. Tohle probíhá v každém stádu, v každé tlupě. Pokud to dokáží, stávají se oni vůdcem. Pokud ne, bývají vyhnáni na okraj tlupy neboo úplně mimo ni.

   Vlci, kteří se neůčastní lovu a chtěli by patricipovat na kořisti jsou ve smečce odháněni a zbudou na ně už většinou jenom kosti. Lidé jsou mírnější a kousek kořisti nechávají pro ty, kteří se lovu neúčastnili, protože jsou slabí, nemocní atd. Solidarita. U zvířat tohle můžeme pozorovat jen vyjímečně a spíše v menších skupinách "rodinného typu".


Poučení: 

   Pokud jsem členem stáda, smečky nebo tlupy, musím zachovávat její pravidla. Pokud to nechci dělat, musím si všechno zařizovat sám. Nemohu na smečce jen parazitovat nebo aspoň ne moc dlouho.


K současnosti: 

   Pro dobré přežití tlupy se třeba se chránit proti nemocem. Tedy třeba očkováním, které do značné míry zamezí  šíření nákazy. Nechci-li se očkovat, neměl bych od společnosti požadovat opateru v případě, že vážně onemocním. Což ovšem nelze praktikovat už jenom z toho důvodu, že zdraví si kazí kdekdo kdečím. Kouřením, přejídáním, riskováním na silnicích a podobně. Epidemie nebo pandemie se ale poněkud liší. Svým riskantním chováním ohrožuji celou společnost. Za středověku se to řešilo něčím, čemu dneska říkáme lock-down. Isolací nemocných a potenciálně nemocných od zdravých. 

   Jsou známa leprosária pro nemocné leprou postavená mimo města. Dneska bychom to asi nazvali internačními tábory. Zavřená města v případě epidemie cholery nebo moru. Představy o tom, co nemoc způsobuje byly tehdy většinou dost nepřesné a naivní, ale isolace se empiricky osvědčila a tak se praktikovala. Starověk a středověk měl výhodu, že lidé se pohybovali pěšky nebo pomocí lodí a šíření nemocí bylo tímto značně zpomalené. Pokud se nakazil někdo v karavaně tak se stávalo, že karavana po cestě celá pomřela a šíření se tak zastavilo. Pokud ovšem nešířili chorobu při zastávkách na své pouti. 
Lodi ze vzdálených krajů musely kotvit mimo přístav, nikdo nesměl na pevninu a nikdo nesměl navštěvovat lodi v karanténě, pokud se neprokázalo, že loď a jeji posádka není infekční nebo pokud posádka nepomřela. Letadla, kdy se infekční jedinec dostane za pár hodin na opačnou stranu zeměkoule situaci značně zhoršila. 
Karanténa po příjezdu/příletu se ne vždy dodržuje, chytračí se i tak, že se místo přímého letu odněkud někam se zvolí mezipřistání tam, kde jsou karamnténní předpisy jiné, mírnější. 
Obelstít úřady lze, virus nikoliv. A tak je tady s námi koronavirus stále. Kdyby podobná epidemie vznikla před stopadesáti lety, zdaleka by neměla tak dlouhé trvání a tím pádem by  ani nevzniklo tolik nových mutací. A nebyla by to pandemie.


   Podivný je i přístup "odpíračů" Nejen očkování, ale i skutečnosti. Právníci této strany podávají žaloby na lidi, kteří nejsou "popírači" s tím, že prý to nejsou odborníci. Když to náhodou odborníci jsou, najde se třeba nějaká domněnka, že jsou spojeni s výrobci vakcín a jejich slova netřeba brát v potaz. Není to třeba dokazovat, ti, co tmu chtějí věřuit věři a ty ostatní stejně nepřesvedčí. 
Jejich právníci to pochopitelně dělají proto, aby na sporech vydělali a stali se (ve svém táboru) známými. Jsou v Kotlince cca tři nejznámější. A lidé, jinak ineligentní, se na celosvětovou situaci dívají "rourou svého názoru" a to, co tou rourou nevidí, pro ně neexistuje. Taková pštrosí taktika. (Pštrosi pochopitelně hlavu do písku nestrkají, je to jen taková pověra.) V podstatě se tím není třeba zabývat, ale popularita popíračů je oživována novináři, kteří hledaji spor, senzaci. Protože senzace prodává a dělá sledovanost. Což má vliv na novinářův plat.

   Ti popírači, kteří hledjaí své souvěrce po celém světě jsou vlastně členové velké lidské tlupy, kteří nechtějí dodržovat pravidla. Ostatním se vysmívají, že jsou to ovce. Jenže průběh téhle pandemie zatím pořád dává za pravdu opatrným ovcím. 

Římští otroci
   Ledacos by se dalo do pořádku, kdyby se očkování stalo povinným. Věrchuška se zatím brání zavést povinné očkování, protože odpírači vyhrožují žalobami u mezinárodních soudů ale hlavně - v Kotlince máme před volbami. A těch "odpíračů" je skoro polovina. Takže se lavíruje, snaži se najít nějako výhody pro očkované, což neočkovaní okamžitě označí za svou diskriminaci. Což jistě je. Diskriminace je totiž pouze - rozlišování. 
Navíc v každém, státě je situace jiná. Epidemiologicky a politicky. Ale odpírači nezískají žádnou výhodu, spíš nevýhody. Snad jen ten povznášející pocit, že se vzepřeli "věrchušce" (a rozumu) a ponechali si svou "osobní svobodu". A právo demonstrovat proti vakcinaci, protiepidemiologickým opatřením jakékoliv vlády atd. 

(Ještě jsem neslyšel o demonstraci proti neočkovaným nebo pro podporu opatření.)

   Diskuze s odpírači je zbytečná, kontraproduktivní - a blbá. Mohlo by to dávno utichnout a nechat volnost průběhu, až se objeví další, agresivnější varianta covidu a spor rozřeší. Jenže odpírači dělají stále dusno na sociálních sítích i jinde. Já osobně je přestávám poslouchat, číst a brát na vědomí. Někteří mě obtěžují i maily, aby mi vysvětili, jaká jsem to zrůdička a blb, když souhlasím s očkováním. Je to celé jen na udivené kroucení hlavou. 

   Já se očkovat dal hned jak to bylo možné, potíže po něm jsem neměl žádné a budu rád, když pomocí covid-pasu nebo poodobnéhio dokladu budu moci přestat blbnout s rouškami a vstupem tam nebo onam. Prostě chci vyřešit problém co nejjednodušeji. Dokonce uvažuji o tom vystřihnut si z osvědčení o vakcinaci ten QR kód, nechat si ho zalaminovat a nosit ho, když bude třeba, jako placku na triku. Ne, neuráží mě to, že každý ví, že jsem očkovaný. Pokud to někdo popvažuje za Davidovu hvězdu je to jeho věc. A že čtečka zjistí, jak se jmenuju, jak jsem starý?  To přece sdělujete kdekomu při různých příležitostech, Na různých odborných setkáních taky dostanete jmenovku na klopu a je tam toho vklastně víc. Nebo kolik osobních údajů musíte vyplnit, když se přihlašujete do nějakého hotelu. Pravda, můžete se vzepřít, odmítnut  a jít spát na lavičku do parku . V létě. V zimě snad na nádraží. Ale tam vás budou rušit policisté v domnění, že jste bezdomovec - což vlastně, bez ubytování, objektivně jste.



To všechno není důležité. 
Podstatné je si udržet za všech okolností dobrou náladu. 
Nenechat "cloumat svým majestátem" věcmi, které nejdou změnit. 
Které jsou vlastně nepodstatné. 








12 komentářů:

  1. To, že část občanů vyjadřuje svůj nesouhlas, je jen zcela přirozené a týká se to ostatně každé lidské činnosti. A samotný nesouhlas není ani upřením práva, ale ani výrazem nenávisti, jak se příliš často tento termín pro odlišný názor nebo postoj používá. Příliš často hledáme nenávistné projevy či předsudečnou nenávist na internetu a kdo ví kde všude ještě. Ke škodě věci a k obecnému nepochopení toho, co to nenávist ve skutečnosti je… Stanislav Křeček
    Na otázku proti čemu bojuje antimon. A co je opakem antiky dodávám "OMON" A "ANTIGON"
    Začínají růst houby, ve vojenských újezdech tutově!
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Německý spisovatel Henryk Broder to velmi stručně popsal. Antifa se vyznačuje tím že když potká žida, zapomene tu anti.

    OdpovědětVymazat
  3. EKozachranezvuiratek16. srpna 2021 v 7:09:00 SELČ

    ..........Trocha sebereflexe? Ne, proč?

    Člověk by čekal, že snad odborníci, co blábolili cosi o tečce, budou mít trochu sebereflexe a zalezou. Ale ne, ty stejné ksichty, co propagovali tečku za covidem, s radostí propagují další včeličku. Samozřejmě nejde o nějaké očkování, ale o přeočkování. To je přece něco úplně jiného, to dá rozum. Napadá mne, jak je možné, že Izrael, tento premiant v očkování, má v tuto chvíli 25 krát více, doslova rekordní počet hospitalizovaných vůči ČR. Neodpustil jsem si s trochou nadsázky covidový slovníček, reálně jde o 250 lidí ve vážném stavu vůči 10 v ČR. Moc to neodpovídá heslu o tečce za koronavirem, co? Rozumím tomu, že v Izraeli mohou být značně odlišné podmínky, ale covidoví statistici se nějakým objasňováním svých interpretací čísel taky moc nezabývají. Tak s klidem prohlásím, že je to supernásobně více. Z čehož s neúprosnou covidí logikou vyplývá, že očkování kosí lidi a způsobuje rekordní doslova drtivý nárůst hospitalizací. To je taková veselá ukázka čarování se slovy, či přívlastky. K dokonalosti tomu chybí už jenom nějaký odborník na kočičí výkaly, který prohlásí, že pokud budeme pokračovat v očkování, tak nás čekají mrazáky na mrtvoly na každém rohu ulice. Jak snadno to jde otočit, co?
    Koho zachráníme tentokrát? Zvířátka!

    Třetí dávečka bude nutná, ale ne pro každého. Jen pro ty zranitelné, pochopitelně. Pořád je nutné někoho chránit, ať už chce nebo ne. Tohle socialistické přesvědčení, že druzí ví lépe, než člověk sám co je pro něj nejlepší, plodí opravdu hořké ovoce. Nevím, zda odborníci mají tak krátkou paměť, ale takhle přesně začínala kampaň pro očkování. Nejdřív zranitelné, pak ohrožené skupiny, pak senioři, pak … novinka dnešních časů, počkejte si… zvířátka. Nu ano, čtete dobře, zvířátka.
    .......4p

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdo nikdy nic nemá míti za definitivní.
    V+W to zpívali už v nminulém tisíciletí. Nicméně ani tak bych se nerozčiloval. Tetanus i černý kašel se přeočkovává a nikdo z toho nemá osypky. Prostě nic nevydrží věčně - ani láska k jedné slečně. O tom, že možná bude třeba přeočkovávat jsem slyšel hned potom, co se začalo očkovat. Takže to se mnou nemlátí o zem.

    Psi a kočky -pokud někdo pouští svého psa na mejdany nebo se kočky tlačí v tramvaji tak to chápu. Kdo by se chtěl nakazit od svého nejlepšího přítele. Knihy.... Totiž psa nebo kocoura. A očkují se i prasata proti července a psi proti psince a vzteklině atd.

    Takže celá hysterie proti přeočkování je vyvolávána skalními odmítači očkování. Není jich mnoho a stále jich ubývá a tak dělají větší a větší rozruch v médiích. Nestačí jim, že očkování není povinné. Musí dělat pozdvižení, že neočkovanci jsou "diskriminováni" - něco jako Cikáni nebo gayové, protože je bez papíru nepúustí do hospody nebo do kina. Jistěže, bez řidičského oprávnění vás taky nenechají řídit autobus, ba ani motorku.
    Jenže ti neočkovanci mají jednu výhodu: Nechají se naočkovat, dostanou papír a mají pokoj.
    Pokud chtějí být zásadoví a ta vakcína jim "sežere osobní svobodu", tak ať trpí. Mohou demonstrovat jako Frantíci. Kvůli té "neočkovací" hysterii mi vypadkla z portfólia jedna jinak docela sympatická strana, kterou jsem chtěl volit. Tož - pokud to je pro ně tak důležité téma, že není nic důležitějšího...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ......marně namáhám mozek, která to strana vypadla?
      4p :)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. ...no aaano....Generál Laudon, Zrzavá, tu já mám nejradši, zrzavou, zrzavou, tu já mám rád.
      ​Politici mají několik možností přístupu k občanům: a) vážit si jich, b) bát se jich, c) nebát se jich a opovrhovat jimi. Náš současný stav je samozřejmě varianta c.
      Jako rovný s rovným s vámi jedná jen ten, kdo se vás bojí nebo si vás váží, na to nikdy nezapomínejte.
      4p

      Vymazat
  6. .........a tak nějak snad zarjadil som té hento je tak....
    https://www.osel.cz/11889-covid-19-a-jak-je-to-s-temi-protilatkami.html
    4p

    OdpovědětVymazat
  7. Na antiskating mi nešahej!

    OdpovědětVymazat
  8. Covid jsme měl, očkovaný nejsem a nebudu-li k němu přinucen v tém míře, že absence osvědčení o něm mi velmi znepříjemní život, nepodstoupímm ho.
    Co se týče imunity a protilátek, výhody pro očkované by měly být podmíněný testováním na stanovenou hladinu protilátek. V tom případě ta by měla být podkladem i pro ostatní, kteří ji získali přirozeně. Kašlu na formální úřední buzešraci jakto jen jde. Řídím se svým rozumem. Několikrát byl v hospodě prosté buzeračních opatření. Ano, i takové hospody jsou, především na venkově. Ovšem, nebyla narvaná... Roušku (respirátor) v hromadné dopravě, v obchodech a podobně. Zvýšená hygiena při nakupování a desinfekce rukou a věcí po příchodu domů a i jinak jak uznám za vhodné. Horské sluníčko a germicidní lampa. Částečně zakrytý obličej mi zvyšuje komfort soukromí. Například se mohu na lidi šklebit i vyplazovat jazyk. Na jaře mě netrápila alergie. Až se ochladí, budu nosit i venku, funguje to jako rekuperace tepla a netáhne do huby. Téhle výhody se nevzdám. Až na velmi lehký covid jsem za celou dobu co si pamatuju, už víc než rok a půl neměl žádnou z obvyklých viróz. Potěšilo by mě kdyby u toho zůstalo.
    Není důvod, proč covid by neměl opadnout tak jako předešlé "epidemie", například španělské chřipky. Aktuální příbytek pozitivně testovaných, to neznamená že závažně nemocných je kolem dvou set. V roce 2019 při denních čtrnácti tisících byla spokojenost, jak chřipka pěkně ustupuje. Klesá podíl závažně nemocných. Předvídám, že vlna covidu opadne na úroveň jedné z běžných viróz. Naproti tomu bude snaha udržet proticovoidový byznys. Prevence, opatrnost, zprávy, že kdesi v sakrqamordii se objevila varianta.... A že jiné choroby, a že nutno pokračovat v opatřeních. Tak jak to známe z "dočasných" nejen protiteroristických opatření....

    OdpovědětVymazat
  9. To je sice pravda, ale byznys je byznys. Jsou už nasmlouvány miliony dávek vakcín na roky 2022, 23, 24...
    Když jsem onehdá jel do Stověžaté, octl jsem se v kupé, kde neměl náhubek nikdo. Vsvětlili mi, že jsou rodina. Tak jsem se zeptal, jestli mě vezmou do rodiny, když jsem očkovaný a vzali. Zato zpátky jsem si náhubek nasadil sám a dobrovolně, když se mi do kupé natlemila spousta mladých tlustých Cikánek, které jely na diskošku v Ostravě. Krom toho, že byly nechutné a hlučné tak ještě poněkud smrděly. Respirátor byl proto velmi vhodný.

    OdpovědětVymazat


  10. ANOANOANO !!!
    Mosambik či Tanzanie už nejsou černé. Návraty se usnadní, nakažení očkovaní se nadále mohou vrátit bez testů a karantény

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/cestovatelska-mapa-seznam-cernych-zemi-navrat-koronavirus.A210831_114512_ln_domov_kov

    zase se nám bude volněje dycháť.
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)