Prohledat tento blog

neděle 15. srpna 2021

Korporátní Green Deal




    Green Deal je takové nové bolševické „poručíme větru, dešti“. Neporučíme. Je to jen další bláznivý nápad, jehož důsledkem bude, že většina lidí zchudne, zatímco pár vyvolených si namastí kapsu. Přičemž zdražování MHD je pouze prvním z mnoha důsledků Green Dealu. V budoucnu podraží energie, bydlení, doprava, potraviny, vytápění, průmyslová výroba, stavební práce a další. Za vznešeným cílem snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 se skrývá řada omezení a rapidní zvýšení životních nákladů. Změnu pocítí každý z nás.




 
    Ovšem na druhé straně je u nás "přeautováno". Každé ráno poslouchám v Zelené vlně, kde je zase ucpaná dálnice. Vyhazuje se neuvěřitelné množství potravin, protože jsou levné, byť ne vždy kvalitní. Jezdíme  či létáme do destinací na druhé straně zeměkoule jen oproto, že "to tak dělá každý". Rozčilujeme se, že nás v tom omezuje koronáč. A klidně se pro to zadlužíme a možná i zkrachujeme. 

   Kupujeme si každý rok nový chytrý mobil, ačkoliv ten starý není o nic horší. Čumíme do mobilu, naplněného reklamami (nechceš-li reklamu, připlať si!) a přestáváme vnímat reálný svět kolem sebe. A zanecháváme státu, nebo spíše nadnárodnímu korporátu další digitální stopy, aby nás mohl lépe šmírovat. 

   Není to politika, jak se nám někteří snaží namluvit. Tedy - ne v první řadě. Podstatné je zjistit, kam chodíme, co kupujeme, jak trávíme volný čas, abychom dostávali adresné "neodolatelné nabídky"* na další utrácení peněz. Peněz, které musíme napřed, nebo v horším případě následně vydělat. 

Lidstvo hraje vabank. Green deal je ambiciózní, dost riskantní a tak trochu zoufalý projekt, který vznikl jako reakce na do absurdna hnaných ambicí člověka vůči svému okolí a zadarmo pochopitelně nebude. Tou druhou možností, tu co prosazuje paní Majerová, je nedělat nic a pokračovat vesele po stejné trajektorii dál. Náklady rovněž gigantické, ale má to jednu výhodu, kterou politici milují nade vše - platit to budou až ti po nás, tedy jestli budou mít vůbec ještě možnost. So geht das.

(M. Valenta 13.8.2021 na NP)


   Kdysi se nebožtík Karel Gott vyjádřil ve smyslu, že naše konání ovlivňují - tuším řekl "zednáři".  Patrně tím myslel to samé, o čem začínáme mluvit dneska. Zdá se, že kumštýři, kteří se politikou běžně nezabývají jsou na některé jevy citlivější. 

   Karel už to má vyřešené, my ostatní budeme muset jev zkoumat, abychom nakonec nezjistili, že nás ovčáčtí psi vedou na porážku. 

   Green deal nás sice vede do chudoby a přísné podřízenosti korporátu, ale dá se tomu vyhnout. Indviduálně a obtížně, ale jde to. Je to návrat k chudobnému životu bez styku se zbytkem světa. Bez médií bez internetu, bez bankovnictví. Amišové to tak praktikují už dlouho. Nezdá se mi, že jsou zřetelně nešťastnější než my, zbytek uhoněné populace, která hodně pracuje, aby mohla hodně  utrácet  za věci které nepotřebuje, ale které jí vnutí reklama nebo i stát.** 

   Tlak se ale stále zvyšuje***. A to nemám aktivní ani jednu sociální síť - ty mi byly podezřelé od začátku a navíc jsem nikdy neměl tendenci se prezentovat selfíčky z exotické dovolené nebo hysterickými výkřiky do kyberprostoru. Nenarazil  jsem doposud na takovou informaci, která by mě přinutila se přihlásit třeba do Facebooku. Nejde-li to jinak, obejdu se bez ní.


   "Cinknuté" zprávy - tedy spíše komentáře, stejné nebo velmi podobné jsou na všech zpravodajských webech. Placené portály také nepoužívám - ne z šetrnosti, ale z principu. Zkoušel jsem "měsíc za korunu", když mi jeden portál "někdo" odemkl (toho člověka pochopitelně neznám), ale nezjistil jsem žádný kvalitativní posun k lepšímu. Ale byl bych ochoten platit i několik korun denně za přístup k portálu, kde by byly jen zprávy bez dalších komentářů. Ať už redakčních nebo odněkud převzatých. Ale takový (aspoň v češtině) jsem nenašel. Stačilo by mi zpravodajsrtví, které je na ČT24 dole na obrazovce v banneru. Nemusel bych potom TV zapínat vůbec. Mě opravdu nezajímá, co si myslí jakékoliv "mluvící hlavy" o tom nebo onom faktu, mě zajímají jen ta fakta. Necinknutá.

To jsou věci, které mě omotávají jako pavučina a kazí dobru náladu. Předpověděl jsem čtvrtou vlnu covidu. Už začíná kolem nás a zvedne se i u nás. Kdo si někdy sestrojil exponenciální křivky tak ví, že začátek je opravdu vekmi, velmi pozvolný a nenápadný. Bude to kromě imigrace volební téma. Mnozí budou v září a začátkem října říkat něco zcela jiného, než říkají dneska. U mě - nezájem. 

   Jak Nevyšší soud postupně shazuje opatření vlády (jakkoliv špatně formulovaná a někdy zcela kontraproduktivní) tak nutně vyvolává dojem, že se nejedná o věc samu, ale o politcký boj a o zviditelňování některých právníků, kteří přesvědčí nějakého prostoduchého ovčánka, aby podal trestní oznámení. Aby v tom podání nebylo advokátovo jméno jako stěžovatele. On nic, on je jenom najatý tím oslíkem. Těch advokátů zas není tak moc, tuším jsem zazamenal tři, čtyři jména. Jedno z těch jmen patří mladší právničce, která se soudí kvůli čemukoliv. Třeba kvůli tomu, že se ve vlaku měla prokázat cestovním lístkem. Bere to jako omezení osobní svobody nebo šikanu. Právnické hrátky, čeření vody ve sklenici, prázdné žvásty. 
   Jiná právnická kamarila se zase stará o to, aby se nezapomnělo na "menšiny". LGBT+, Cikány, zneužité ženy (#mee too) a podobné "neproblémy". Inu i ten právník a soudce chtějí žít. A tak prudí. A my (stát) to financujeme a čteme o tom sáhodlouhé referáty.

   Lidé se bouří proti covid-pasům a neuvědomují si, že rpoblém je jinde. Je docela možné, že ten odpor proti nim je vyvoláván úmyslně pomocí hoaxů a fake-news, které emituje právě korporát. Protože to zaměstná lidi a ti nemají čas se zamyslet nad jinými sítěmi, které nás začínají velmi těsně obklopovat.

  Zatím mají lidé co jíst, tak pro naplnění hesla "Chléb a hry" stačí organiozovat ty hry. Ovšem pokud Zelený úděl bude úspěšný, začne obecná populace chudnout,. Zdražování všeho možného a pohled na věrchušku druhé a třetí třídy, která má mzdy trrojnásobné než je průměr začne novodobou chudinu štvát. Co se stane potom nevím, ale historie říká, že vždy "Vlky z lesa vyžene hlad".

   Asi to tak musí být. Přijde nějaký charismatický pán s knírkem nebo bradkou (případně  bezvousý, to je jedno) a po krátkém bezvládí nastolí režim tvrdé ruky. A lidi budou kupodivu spokojení. Tak jako jsou docela spokojení prostí Afgánci, když je přijde obsadit Tálibán.Je to sice surový režim, ale na takový tam byli zvyklí celá staletí, než tam Sověti začali vyvážet socialismus a po jistém čase po jejich odchodu zase nepoučitelní Američané demokracii. Ani v jednom případě nešlo o to, co bylo deklarováno.

    A tak se utěšujeme, že si Talibánci obsadí zpátky Afganistán a dají pokoj. Nedají. Dneska v TV hovořil jeden bojovník Talibánu a řekl doslova toto: "Obsadíme Afganistán, zasvedeme tam právo šaríja  a potom ho zavedeme na celém světě. Nespěcháme, my máme čas."  

Možná to bylo špatně přeloženo - ale to, co řekl je evidentně snahou všech odnoži islámu. Překladatel asi nepodváděl.
 

Bojovníci Tálibánu triumfálně postupují Afghánistánem.
Ovládají většinu provincií a utahují smyčku kolem hlavního města Kábulu.


==========================================


Aktualizace 17. srpna 2021: 

   Kábul je už rukou Tálibů. Bez boje. Tisíce Afghánců se snaží dostat ze země, jde to jedině letecky. Tálibán slíbil, že zamezí útěku obyvatelstva do okolních zemí a obsadil všechny hraniční přechody. (Ono to půjde i mimo oficiální přechody - ale ne tak rychle.) Zbylých 38 milionů Afghánců se připravuje na život s právem šaríja. Ty, kteří se snaží utéct ale svět moc nechce. Těm, kteří zůstanou, slibuje Tálibán klidný život - ovšem v rámci šaríi. Dost pochybyuji, že to splní. 


==========================================



*/ Někomu asi unikla databáze zákazníků, nebo ji sprostě prodal. Šmejdi už mají spárované moje jméno, adresu i mail.  A pokoušejí se mě nachytat: Tu na výhru tabletu nebo mobilu, tu na to, že kdesi mi leží balíček, kde je třeba připlatit jen pár korun poštovného. Hlási se jako Česká pošta, Alza, CZC.CZ a bůh ví kdo ještě. Ne že bych měl pamět naprosto svěží, ale vím, že jsem se žádné soutěže nezůčastnil a žádný balíček od Alzy nečekám. 
Navíc - těm obchdníkům člověk musí dát takovou spoustu informací, že požadovat od zákazníka další je krajně podezřelé. Neklikám, odstraňuji jako viry. Ale otravuje to.


**/ Dočetl jsem se dneska, že když budu chtít komunikovat s "očkovacím centrem covidu", budu od příštího roku nucen používat QR kód, že přihlášení pomocí jednorázového SMS hesla nebude možné. Česky - kdo ho ještě nemá, musí si koupit i-phone. Tohle se mi krajně nelíbí a tedy s nimi komunikovat nebudu - i když i-phone mám. Mohou se rožčilovat, kolik chtějí. E-identita a podobné fičůry jsou právě rostředky, aby dohled nad ovčanem byl ještě dokonalejší. 


***/ Tlak se zvyšuje. Před několika lety jsem využil nabídky fy. Avast a naistaloval si jejich freewarový antivir. Jednak mě neochránil před lištou tuším "Babylon", kterou jsem pak čistil z počítače několik hodin, jednak PC zpomaloval a chtěl neustále nějaká povolení. Takže jak skončila roční bezplatná instalace jsem Avast odinstaloval. Vzpouzel se a doprošoval, ať to s ním ještě zkusím, jednak byl taky rozlezlý po celém počítači. Nicméně se mi podařilo PC vydesinfiikovat, což ovšem Avastu nebránilo, aby se mi neustále nenabízel znova a znova. Asi rok jejich počítači trvalo, než s tím přestal. Minulý týden jsem se dočetl, že Avast kupují Američani. Takže očekávám další, ještě silnější nátlak. Určitě mě mají někde zapsaného v databázi.



4 komentáře:

  1. Kam to jenom napsat…… https://www.stream.cz/prostor-x/pelikan-afghanistanu-nerozumime-je-to-jinak-tlumocniky-bych-tam-nechal-zeny-vic-prav-nechteji-64206657#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=WErcsHEIm2K-202108211550&dop_id=64206657&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Klidně to tu může viset. Kdo chce si to přečte, kdo četl už ví a kdo nechce, nechá tak.

    OdpovědětVymazat
  3. To je tím, že většina lidí se má až příliš dobře. Až půjde o přežití, budou například topit čímkoli aby nezmrzli, šíleně pracně budou na úrovni předminulého století otevírat staré uhelné doly...

    Avast. Měl. Kdysi. Na W XP. Zpomaloval, opruzoval. Pak se ho zbavil. Nakonec i W XP. Nahradil Linuxem. Bez antiviru. Tak i na dalších dvou počítačích. Jen na jednom mám navíc W 8.1. Zatím žádný problém.

    Až na občasné, jen na netu vyskočívší nabídky o úžasné výhře iPhone, protože jsem x-tý návštěvník, nejsem oblažovaný úžasnými nabídkami, zprávami o balíčcích. Jen kdysi asi dvakrát nějaká vdova o africkém generálovi, a požadavek na zaplacení výpalného za nerozeslání videa jak při pornu na honím péro. o I Phone nestojím ani zadarmo, nemám kameru, a tak vůbec nejsem vhodnou cílovou skupinou. V nejhorším případě bych zanadával a obnovil systém ze zálohy. To jsem za celou počítačovou dobu z téhle příčiny nemusel. "Mé nástroje nejsou složité," pravil šaman a zachřestil tukaní lebkou.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)