Prohledat tento blog

neděle 22. srpna 2021

O ublíženosti


   Jsou mezi námi. Ublíženci. Ti si stále pamatují veškeré křivdy, domnělé i skutečné a neopomenout je všem v okolí připomínat. Je asi dost velká výhra se toho postoje k životu zbavit. Židé to dělají pořád. Pořád si uvědomují, jak jim svět ublížili, které křivdy jim za ta dlouhá staletí existence židovského národa způsobil a které křivdy by jim ještě způsobit mohl. Když jim dáte přílažitost tak "skuhrají". Ale i tak žijí plný život, ten pocit ublížením jim nijak nevadí v tom, aby byli aktivní, spokojení a šťastní. Horší je, když ublíženost postihne góje.

   S židy jednám rád. Naučil jsem se celkem dobře odhadnout, co udělají v tom nebo onom případě a dá se s nimi docela dobře domluvit na takovém řešení, kdy ani jedna strana není škodná. Nakonec - dvě židovky mě nezávisle na sobě naučily smlouvat (tam kde se to dá, ale dá se to často) a uspořilo mi to jednak spoustu peněz, jednak nervů. 

   Ovšem skuhrají nejen židé rodem nebo vírou. Veřejně si ulevují lidé všech možných ras, národností, třídního původu, víry i vzdělání. Skuhral je prostě povaha. V některých kruzích je jich víc, v některých míň. Někteří skuhrají lidovým jazykem, jiní zase odborným a vzdělanci, ti  skuhrají sofistikovaně, adekvátně dle svého vzdělání. Politici skuhrají způsobem politickým.

   Hodně skuhralů je mezi umělci. Většinou si stěžují na to, že je publikum nechápe, kolegové je nedodoceňují, divadelní ředitelé jim nedávají příležitosti. A mizerné gáže. Případně, když se jim nevyvede vystoupení nebo deska či film je to spiknutí různých negativních vlivů, které jim znemožnily přesvědčit svět o své vyjímečnosti. Vlastní zavinění si nepřipouští téměř nikdy. Taky si nepřipouští, že by mohli svému výkonu věnovat více snahy nebo, o hrůzo, nemají dostatek talentu. Svět jim ubližuje a tím to všechno je. Jmenovat nebudu, abych je neutvrdil v r´tom, že jim okolí nepřeje.

   Jak tomu je to ve sportu moc nevím, ale když někdo prohraje zápas nebo je vyřazen z nějaké soutěže přece jen se občas dopustí ve sdělovacích prostředcích sebereflexe a řekne, že to prostě nezvládl. 

   Podnikatelé většinou svádějí vinu na stát, kraj, konkurenci nebo přírodu. Vyjímečně i na své zákazníky, protože to by ten zbytek, který jim zůstal, mohl odradit.

   Vědci si nejčastěji stěžují na nepřízeň svých nadřízených, kteří jim závidí vědecké renomé a tak je šikanují nebo/a  požadují, aby byli připsáni do "kolektivu autorů" někde na předních místech.

   Jsou to vlasně výmluvy na úrovni žáka třetí třídy, jen výrazivo je jiné. Tím, že si "ulevují" kde se dá si možná pro sebe vytvářejí nějakou novou, pro ně příznivější realitu. 
Bohužel - jak jsou nakažení tím svým negativismem,  začínají své okolí nutit, aby jim jejich názor stále potvrzovalo. Mluví do rádia, televize, píší defétistické příspěvky na net, jak jim ten okolní svět ubkližuje. Jak kolem nich vznikají příkopy pro jejich jiné pohlavní pocity, rasu, vzhled, vztah k nemoci. Ze současného dění je to třeba vztah k komunismu, USA nebo očkování. Nebo taky k Windows.

   Každý může mít k uvedeným problémům názor zcela odlišný. Podle svých osobních zkušeností, přesvědčení nebo (vyjímečně) i znalosti věci. Pokud přijde na předmětnou věc, vysvětlí své stanovisko, své důvody a když nenajde spřízněnou duši tak zmlkne, v ideálním přpadě si jestě vyslechne názor oponenta a zkusí si z něho něco vzít pro svůj postoj.

   Skuhral ne. ten, když všem vysvětlí co si myslí a když narazí na jiný názor, začne argumentovat, shánět odkazy, které potvrzují jehio mínění. Pokud to udělá i protistramna stává se z diskuze něco jako přetlačovaná nebo ping-pong. Názorů v TV i na netu je spousta, je to neskutečná sbírka názorů, kde si každý může najít tu svou mluvící hlavu, která tvrdí totéž do on. Diskuze pak pokračuje prakticky do nekonečna, vytahují se nové a nové odkazy, které se dkazují nan jiné odkazy atd. Protivník, pokud to včas  nevzdá a nejde misto diskutování třeba "!okopávat záhonky", dostane záhy nějakou hanlivou nálepku, třeba ovce nebo i horší jen proto, že má jiné argumenty.

    Takže za čas ten "moudřejší" ustoupí a jde okopávat ty záhonky. Když se za čas k diskuzi vrátí, obvykle zjistí, že diskuze už neběží, ale někteří vyytrvalí tam stále postují další a další odkazy, podporující jejich přesvědčení. A už do toho míchají ivlastní frustraci, protože v diskuzi utržili "nevýhru". (Nádherný výraz, který jako první použil tuším Jiří Paroubek blahé paměti.) Takže čteme, jak se národ dělí na rouškaře a odmítače, na kryptokomunisty a fašisty, na zastánce té, či oné strany "názorového spektra". Na nadlidi a podlidi, přičemž oni sami se vždy počítají mezi ty opomíjené a utlačované. Untermenschen i když se uvniř cítí jako Über. 
A opakují to stále, kdykoliv  se v diskuzi objeví jen malinký náznak problému, o který jim šlo. Všichni už jejich stanoviska znají, nenapadají ho (proč taky?), ale oni stále burcují, donášejí stále nové "důkazy" pro svá tvrzení a snaží se oživit starý spor. Pak už je čtou (snad?) jejich souvěrci, ostatní jejich příspěvky přeskakují, protože bezpečně vědí, co by se dozvěděli, kdyby je přečetli. 

Skuhrání na osud a nezájem publika je už ani tak moc nebaví.

    Lidi, kteří od osudu dostali opravdu citelně "přes hubu" - těžká nemoc, invalidita, ztráta zaměstnání, majetku, vymřelá rodina nebo nezvedení potomci, které byste raději neměli -  obvykle tímto syndromem  ublíženosti netrpí. Nepíší svá traumata na net ani jinde, nemluví o nich buď vůbec, nebo jen povrchně - abychom se třeba neptali na zdraví manželky  čerstvého  vdovce.* Dokáží se těšit z toho, co jim zůstalo, snaží se aspoň trochu napravit to, co se jim v životě pokazilo -  tedy pokud to vůbec jde. 
   Jsou to lidi, kterých si vážím, které mám rád. Kteří mě nabíjejí pozitivní energií jak se říká. Na rozdíl od skuhralů, kteří kolem sebe šíří silokruhy špatné nálady, beznaděje a nepřátelství jsou tihle ti "životem zfackovaní" jejich opakem. Reálně se jim nevede o ni líp, spíš hůř než skuhralům. Ale oni neskuhrají a žijí naplno, pokud se dá. Spadli sice na hubu, na dno, ale postavili se a jdou dál. 

"Bo tak to ma byť, tak je to spravne!"





Každý  život má svou délku, kterou ovšem neznáme - a nemá tlačítko REPLAY.



*/ Můj případ. Nepříjemný, trapný okamžik.

20 komentářů:

  1. Lepší je žít plný život a skuhrat než obráceně. Skuhrání ve zdejším prostředí je obranou proti závisti. Obdobně jako "žrát šunku na záchodě a nemlaskat".

    OdpovědětVymazat
  2. Z mého pohledu, něco posrat je normální. Kdo nic neposral je lhář.

    OdpovědětVymazat
  3. VZKAZY
    Setkání "tvrdého jádra" Útulny bylo v Praze v restauraci BAIFU za účasti 75% pozvaných.
    Řetězová reakce zřejmě nenastala, o důvodu nelze ani spekulovat.
    Nejsem Honza Stejskal, i tak toho lituji.
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. VZKAZY
    Útulny bylo v Praze v restauraci BAIFU jooo a která to byla…"¿.."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti, kteří tu mají víc než svůj nick dostali i mapové podklady k nalezení onoho doupěte.

      Vymazat
    2. A tak to je a zůstane, příklad "odposlechu" pravdy láskou to jasně ukazuje. Jediné místo k životu je "les" v elektronickém stínu.
      4p
      Ps. dotaz byl jen na jídelníček, zřejmá ujetá libůstka v šikmém jídle.

      Vymazat
    3. EKO, měl jsi opustit svoje pařezy a napsat Kocourovi, že bys přijel též.Dostal bys jistě informace. :-)

      Vymazat
    4. Nojo,EKo, když je"pán ve stínu", nedá se svítit.Tohleto je úsloví,které vzniklo kdysi na chalupě, kde dlela též stará paní Votrubová, která měla zálibu opřít se o plot ladně jako modelka, zaclonit si oči dlaní a hledět do daleka.
      Takže i ty hledíš do daleka, ale prozradím ti laskavě, co jsme jedli. Předem ale zdůrazňuju, že naše záliba v čínských jídlech je normální, protože to jsou jídla úžasná, chutná a relativně levná. Já mám tuhletu úchylku už desetiletí. Za totáče byla v Praze jedna jediná čínská restaurace ve Vodičkově ulici. Už tenkrát jsem byla štamgast. A moje dcera tam trávila troje prázdniny na brigádě v kuchyni, když si chtěla vydělat při studiu. Nakonec jsem jí tam uspořádala i svatební hostinu.Bylo to asi v roce 1976.

      A co jsme požili? Já měla svoje oblíbené pekingské kuře nepálivé a k tomu smaženou rýži plus třetinku černého piva, Drak jakýsi koule s nějakým masem uvnitř a rýži, a Kocour? Nějak si nemůžu vzpomenout, seděl vedle mě a já mu do talíře nešilhala.Bylo to celé krásné včetně jídla.
      V téhleté restauraci jsem se seznámila už dávno s vrchní servírkou, jmenuje se VIKI. Kdykoliv jdu kolem, strčím tam aspoň hlavu, ale většinou si tam jdu pro oběd na doma. Tahle Viki umí velice dobře česky - po třech letech u nás - a nutí personál, aby všichni česky mluvili i sami mezi sebou, pokud jsou v práci. Je moc pěkný je poslouchat. Tak si představuju "spolupráci mezi národy".
      Když budeš mít další dotazy, ráda zodpovím.


      Vymazat
    5. ...ale prozradím ti laskavě, co jsme jedli...co kocour? No co "kapsičky" co jiného, bo se zase pletu?
      4p

      Vymazat
    6. Nevím jestli zase ale realita bya jiná. Čínská restaurace žádné kapsičky nemá na jídelním lístku. Křupavé kachní kousky se salátem a rýží zvědavče! Výborné!

      Vymazat
    7. závist je motorem pokroku....a jídlo palivem.
      4p
      Ps. Jdu pálit.

      Vymazat
  5. dodávám.
    Vlk St. napsal:
    Celý život mne pronásledovala lidská blbost a touha mnohých zavděčit se „těm nahoře“. Anebo nějakému pofidernímu ideálu. Marně jsem se domníval, že až vypadnou bolševici, že bude líp. V poslední době se mi zdá, že to je, z hlediska blbosti a poklonkování mocným, už podobné padesátým létům. Dnes se ovšem nelepí plakáty na zdi, ani nepíše křídou na černé tabule u Jednoty. Dnes máme moderní techniku.

    A já si dovoluji souhlasit!
    4p

    OdpovědětVymazat
  6. A já? Co já?

    Nějak jsem ztratil motivaci cokoliv podotýkat. Stejně plavu proti proudu. Nebo spíše "mezi proudy". Na jednom blogu mi postarší diskutér, který propaguje starokapitalismus (a je nevěřící co se covidu týče) doporučil, ať "přestanu moralizovat". I když nevím, co tím myslel tak jsem usoudil, že má asi pravdu. Nemá cenu se vyjadřovat k tomu nebo onomu - všichni ostatní mají svou hlavu, což je nakonec srávné. Kdyby ovšem vycházeli z relevantních informací, což nevycházejí. Vyhledávají si si ty, které se jim líbí a ostatní nálepkují jako Fake.
    Odborníků na jakýkoliv problém máme tolik, že je zhola zbytečné přidávat svůj názor - on ho stejně nikdo nebere vážně, ba ani neposlouchá. Naštěstí náplní zbytečku mého života není cokoliv komukoliv kázat.

    Takže kocour na sloupku už přestane "moralizovat" a bude se jen dívat na ten náš český dvoreček aniž by cokoliv tiše mňoukl. Stejně to nepomůže. A ti ostatní na dvorku? Ti stejně nic neslyší, ohlušeni svou vlastní, nevyvratitelnou pravdou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To snad ne.....to by byla škoda...........morálka je základní představa o chování ve společnosti, není a nebude to žádná zdvořilost, blbům je na obtíž a to je dobře.
      4P

      Vymazat
    2. Opravdu nejsem kazatel. A stejně to nemá cenu - nikdo se nechytí za nos. Navíc - nemusím mít pravdu. Pokud si mňouknu, tak tady. Občas mi mi to nedalo. Třeba při nápadu vybombardovat Afghánistán "do nuly" a nasadit tam "jiné obyvatelstvo". To mi nepřipadlo vtipné ani jako humor.

      Vymazat
    3. Každý kazatel má transparentní účet??
      https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/4090453
      4p

      Vymazat
    4. ANO, manželé Sadílkovi nemají rádi Babišku. A stojí jim za to, dávat na účet po jednom haléři jen proto, aby mohli v komentáři demonstrovat, jak moc ho nemají rádi. To je to, co mě otravuje. Ta česká "holubičí povaha". Kdo někdy choval holuby, tak ví, o čem mluvím. Musí to někde napsat nebo říct, jinak by pukli nenávistí. Čecháčská malost.
      Ať jdou... někam. Bez ohledu na to, zda s nimi souhlasím.

      Vymazat
    5. jo a .......Lehounce manipulativní kalkulačka, jen tři prstíky si ohřejem a půjdeme…., že ,eheme,eheme......
      https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volebni-kalkulacka-2021-koho-volit-174262
      4p

      Vymazat
  7. Zkusil jsem. Podivil jsem se, že mi vyšel "ušatý traktorista" a SPD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divný, T-lóra a taky SPD. Potěš Jakeš.
      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)