Prohledat tento blog

úterý 26. října 2021

Čekání na Augusta P.

 Je demokracie konečným kýženým cílem lidstva?


   Chodívám do ZOO často. Dostal jsem totiž permanentní vstupenku výměnou za pár fotek zvířátek. Dobrý obchod to byl. A trolejbus, který jezdí co deset minut mě tam zaveze (zatím) zadarmo, což zase zařídilo město. Revizoři se na mě podívají a ani nechtějí čmuchat kartičku - vidí, že už jsem přiměřeně  opotřebený. U brány v ZO
O už nemusím potvrzení o volném vstupu většinou ani vytahovat - znají mě tam od vidění. Takže kdykoliv, když mám čas, je přiměřené počasí a je takový den v týdnu, kdy ZOO není naplněna hlučnými mláďaty druhu Homo Sapiens, která vřískají, protože je jejich matky ani moc nevnímají, neboť právě řeší veledůležité problémy s "přítelkyní na telefonu".
   Ne ke každým zvířátkům cítím stejnou náklonnost. Jelenovití, žirafy nebo jiní kopytnatci na mě nereagují, neekomunikují ani pohledem a tak je i já míjím lhostejně. Se slony si nejsem tak jistý. Malé kočky se sice tváří blazeovaně, ale po několika návštěnách zjistíte, že si vás pamatují a - přijdou si k mříži beze slov "pokecat". Totéž dělají krkavci. Vidí mě na několik desítek metrů a zdraví.

   Svobodní, kterým jsem kdysi poslal nepatrnou částku na provoz strany mě t.č. zahlcují maily, kde mi vysvětlují, jak je důležitá "osobní svoboda". Točím teď texty filosofů minulého a předminulého století, které se zabývají vznikem a obsahem sociologie. Poněkud nezáživná práce - ale jen na první pohled. Ty myšlenky tam obsažené nejsou vůbec hloupé. Takže podvědomě musím porovnávat s dnešní realitou - ač se mi do toho moc nechce. 

   Vezmu jenom "současné téma - "Koronáč". Návrhy pravičáků (nebo jak jim teď říkat, když to slovo ztratilo svůj původní význam - možná že už ztratilo jakýkoliv význam - tedy snad liberálů jsou podobně zcestné, jako myšlenky komunistů, socialistů nebo zelených. Žádný z těchto směrů se nezabývá širším pohledem na svět. Jedni se snaží o "rovnost" mezi lidmi. Všem podle jejich potřeb, všichni podle svých schopností. Lidé nejsou stejní, nemají stejné schopnosti a mají různě velké potřeby - bohužel se ta potřeba a ty schopnosti nekryjí ani náhodou.  Bylo dost praktických pokusů (a někdy dost tragických) abychom si ověřili, že tohle prostě nefunguje, skončí to vždy totalitou, diktaturou. A převratyem nebo i revolucí.

   Zelení se zase snaží o "záchranu světa" podle nějakého návodu. Ale ten vypadá, jako by byl zpracovám nadnárodními korporacemi k jejich prospěchu. Nejbohatší bohatnou a ti obyčejní se mají uskrovňovat. Snaží se přesvědčit celé lidstvo, že se mají uskrovnit ve svých potřebách. (Oni sami ovšem nikoliv.) Tedy to evropské, již dříve civilizované. Zatím se jim to daří, protože k žádnému většímu omezení nedochází - disproporce a zdražování se řeší penězi, vytištěnými na dluh, který nebude možno splatit a systém se časem nutně zhroutí.  Východní státy a národy, které se právě rychle rozvíjejí se omezovat nenechají. Když potřebují energiii, tak si ji vyrobí jakýmkoliv způsobem bez ohledu na zbytek zeměkoule. Když jim něco chybí, třeba to, co jsme z důvodu úspor "outsourcovali" právě tam, tak nám to jednoduše nedodají. 

"Třeba se postavte na hlavu, blbí EuroAtlanťané!"  

   Liberálové s jejichj mantrou, že každý je odpovědný jen sám za sebe a (solidarita je pro ně sprosté slovo) jsou většinou tvrdými zastánci své vlastní teorie jen do okamžiku, když se oni sami dostanou do vážných potíží - a pak najednou volají o pomoc. Protože přece "platili daně" - o nich ovšem tvrdí, že mají být co nejmenší. 
Jimi proklamovaná "svoboda podnikání" je sice ověřena začátky kapitalismu jako dobrá, ale poslední dobou je to spíš volné pole pro všemožné podvodníky, ke kterým počítám i nadnárodní monopoly a kartely, které ty drobné konkurenty prostě polknout, koupí - aby jim nedělali konkurenci. A mohu si diktovat ceny.

   Takže každý směr má své vady a sloučení systémů vlastně ani není možné, jsou antagonistické. Co možné je, je ty systémy po několika desetiletích střídat. Velmi zhruba ve schématu: svoboda - demokracie - přívlastková demokracie - utužování vlády jedné strany (stran) - (ekonomika má vážné potíže) - snížení životní úrovně, revolta a její potlačení nebo vítězství - bezbřehá svoboda čili anarchie - pak opět revolta, protože se rozpadá ekonomika  - nástup diktátora (hospodářství se dává do pořádku) - ovšem lid si žádá více svobody, diktátor je svržen a nastáva opět demokracie a kolečko dějin může provést další otáčku...

   Ale k těm Svobodným a jim podobným. I Trikolóře jsem přispěl malou částkou a mrzí mě to.  Proč? Pro jejich "zásadový postoj" k epidemii. Vynechám teď jejich argumentaci, kdy dokazují, že žádná epidemie, natož pandemie, neexistuje. Jaksi - žiji mezi lidmi a vidím, slyším. Existuje a chystá se její čtvrtá vlna - doufejme, že ne tak vysoká, protože je část obyvatel naočkovaná a část C-19 už prodělala, takže má na určitou dobu zaručenou imunitu.

   Jenže se tady začíná argumentovat "osobní svobodou". Což je termín, který poslední dobou velmi špatně snáším, protože se za něj skryjí lecjaké zájmy. Individualita, svoboda je vlastně protipól solidarity, soudržnosti. Volá se po tom, aby neexistovala žádná omezení pro neočkované, aby nedocházelo k diskriminaci a následně k segragaci nebo jakémukoliv omezování neočkovaných. Kdyby takové názory převládly v minulých světových pandemiích tak už by ty Homo sapiens možná nestrašil - přesněji řečeno ne ten druh, který tu žil po celá staletí.  (Kdo by obsadil uvolněné území  nevím, ale určitě by se takový našel.)

   Když se to vezme jednoduše, je "osobní svoboda" pouhé sobectví, egismus. "Já se nenechám omezovat, po ostatních mi nic není!" Nenechám se očkovat, nenechám se testovat, budu chodit mezi lidi aniž bych nějak chránil sebe a ostatní. Jsem svobodný!
Pokud onemocním, je přece na státu, aby mě zachránil. Na tom státu, který by měl být "minimální"  nebo lépe žádný.  Pokud to ten stát nezvládne a budou unírat tisíce lidí a statisíce budou nemocní - a případně budou mít následky (znám osobně dva lidi s následky po prodělání C-19) bude to taky vina státu. 

  V žádném případě nevolám po nějakém druhu "covidové totality", stačilo by, kdybychom "osobní svobodu" doplnili "osobní zodpovědností" ve stejném množství - což se neděje. 

   Opravdu nevím, jaká je holá skutečnost. Vím jen to, co si můžu ověřit. Tito zastánci svobody, stále argumentující, že "nejsou přece ovce" ovce jsou. Jsou pod vlivem zběsilých, zcela neověřených a neověřitelných zpráv, které bývají základem těch dvou lehkovážných přístupů k pandemii. Je úplně jedno, jestli je C-19 přírodní nebo unikla z čínských laboratoří, podporovanými kapitálem z USA, nebo dokonce byla vyvíjena jako biologická zbraň. Je úplně jedno, odkud jsou ta čísla, vzájemně si odporující - každý si v tom informačním zmatku najde ta čísla, která mu vyhovují. Jak korona-alarmisté tak popírači. Popíračům se ani moc nedivím.    
   Může za to "svoboda projevu". potažmo sdělovací prostředky. To, co se kdysi šířilo po hospodách nabo ve "frontách na pomeranče" se teď šíří mnohonásobně snadněji a rychleji pomocí bulváru na síti. Ať už ne webech nebo pomocí řetězových mailů. A protože navíc stále platí Gaussova křivka IQ lidstva, je základ pro tyhle fámy dán právě jimi. Těmi vlevo od vrcholu. Velmi málo lidí si zjišťuje, kdo je vlastně informuje a proč. Opět z obou táborů. Jedni vyvolávají paniku vizemi o "mrazácích na mrtvoly" po ulicích (mimo jiné - v USA to byla jeden čas realita), jiní zase vše bagatelizují. 

   Je třeba (aspoň si to myslím) zahnat tuhle epidemii včas, tak, jak jsme se zbavili spalniček, dětské obrny nebo pravých neštovic. Už prakticky neexistují a přitom měly potenciál vyhubit podstatnou část lidstva. Tomu nepomůže ani jeden z krajních přístupů. Lidé, kteří volají po svobodě (a to se opakuji) budou, až se oni dostanou do problémů, volat po solidaritě. Solidarita se nedá přikázat. Tu člověk má nebo nemá. Nebo ji nemá dost. A to u některých vyvolává negativní reakce a šíří se extrémy - nenaočkovanec je nepřítel lidstva, měli by se internovat! Je to ovšem jen reakce na bezhlednost popíračů a odmítačů.  

   Ve středověku ovšem přežili jen ti, kteří se od nemocných segregovali. Očkování ani léčba tehdy neexistovaly, a tak byla isolace od potenciálně  jediná cesta, jak přežít. Uzavřená města, karannténa připlouvajících lodí do přístavů atd. 

   I tak tehdejší pandemie moru a jiných nemocí způsobily redukci obyvatelstrva Evropy na polovinu. "Koronáč" není zdaleka tak nebezpečný. Zatím. Bude-li se udržovat v populaci dost dlouho, bude ovšem mutovat. To viry dělají. A netušíme, do jaké podoby zmutuje. Proto by bylo lepší neposlouchat pesimisty, kteří opakují svou mantru, že "C-19 tu už s námi zůstane. Nikoliv. Nemusí, budou-li se lidé chovat odpovědně a nesobecky.* 





*/ Dnes jsem se zabýval fracouzským filosofem Alexisem de Tocquevillem.  Ten člověk dokázal myslet skoro dvěstě let dopředu. Při některých pasážích jsem měl pocit, že už tu v naší době byl a plasticky ji poopsal. 

16 komentářů:

  1. Já bych to hnala...to vždycky říkala moje máma, když šlo o nějakou nepravost. Ulevilo se jí, ale nepravost fungovala dál. Je škoda slov a času na psaní o nepravostech.Tím se nevyřeší nic. Pokud nenastanou činy, nebude líp.Nebo jak se říká - za zločin, trest. Potrestat příslušně a nekompromisně blbečky, kteří si myslí, že vědí všechno nejlíp.Že to s nimi musíme absolvovat my,to je málo zajímá. Vedení státu se podělalo strachy, aby nepřišlo o prebendy. To je hodně zajímavé. Takže se bude zase čekat...na Godota? A mezitím umřou spousty dalších bezbranných.

    Astra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro prosím o dovzdělání, v Praze ještě chápu o čem je řeč, ale v Ostravě mi to občas uniká, stejně však chápu. Je mně líto že nejsem sám.
      Jak tedy komunikuje HS Svrčinová?
      "Podle Svrčinové hygienici v tomto kraji dělají co mohou. „Jezdíme za starosty, komunikujeme i v jazyce který je těm lidem srozumitelný".
      4p

      Vymazat
  2. Každý není jazykově tak obratný, EK. Paní doktorka tím chtěla říct, že ty starosty přemlouvá, aby se chovali racionálně.
    Je fakt, že je to marné. Dokud se to nepřeklopí ořes nějakou čáru a lidi nedostanou znovu strach ze smrti, budou tu pořád ti naši "čeští furianti".
    Pak i oni přeběhnou do druhého extrému a budou řvát na lidi, ať si nasadí roušku i na ulici. Když to tak vezmu - takhle vznikají všechny revoluce. Něco se v lidech zlomí a najednou je všechno jinak. Stačí pak jeden "pán s knírkem".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je až neuvěřitelné, kolik bychom našli témat a jen to ukazuje na to, v jaké době jsme se ocitnuli. Musíme si však přiznat, že obrovský podíl na tom, kde jsme, máme my samotní. Necháváme sebou tahat po šachovnici a stali jsme se figurkami nevalného významu. Copak je nás normálních už tak málo, že se nic neděje? Opravdu vám to nevadí?

      Jindřich Kulhavý
      ...já dodávám : ANO .

      Vymazat
    2. ......nejen já mám problém s pochopením řeči "ouřední". Je to i krajová specialita: Ministr zdravotnictví Vojtěch konečně vysvětlil důchodcům na Osoblažsku, Krnovsku, Šumavě, Ústecku a jinde, proč musí používat elektronický příjezdový formulář:

      „Elektronická forma příjezdového formuláře je dána prováděcím rozhodnutím Evropské komise, dle kterého orgány členských států působící v rámci systému včasného varování a reakce musí být schopny používat společnou platformu pro výměnu epidemiologických dat získaných z příjezdového formuláře za účelem trasování kontaktů.“

      4p

      Vymazat
    3. Nevím jak na Osoblažsku, ale já mu docela rozumím. Celý život jsem občas musel číst "zdeúřední" přípisy. je to Furt (pro Čechy: pořád) to samé.

      Vymazat
  3. K tomu čekání na A.P: není co dodat.
    V souvislosti s koronavirovou krizí, nejen s ní, se neustále objevuje otázka fungování mechanismů masové psychologie a s ní spojených kontrolních funkcí státu nad občany. Funguje to, stačí si číst, oboustraně vyhrocené komenty.Nedej "Jehova" použít slovo demokracie, to šelmičky hned vystkují dráp. Přikládají pod kotel, ale obcházejí kotelní zákon vyřazením pojistných klapek, až to řachne budou řvát, že já né, to oni.
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure, prosím tě, teď jsem napsala kousek a zase to někam ulítlo. Kdybys to náhodu našel.....

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem vám tady včera napsala hezký psaníčko (jináč to nedovedu :-) a vono nic, zkusím to zase, ale už se mi nechce, když vynaložená práce padá do ..nikam. Budu psát popražsku, abych snad tím tak trochu odpověděla panu Ekovi.Vona ta pani Svrčinová asi taky tak krajkovitě krajovitě hovořila, aby lid poznal, že je z nich. A pro ně. Jináč nevím, na to téma se dá blekotat furt dokola.Nemá vejšku šmajdat furt to samý. Dokud nezasáhne něco shora. Ale kde to horo je, to neví nikdo. KAŽDEJ VĚTŠÍ POTENTÁT S MOŽNOSTÍ OVLIVNIT SITUACI SE BOJÍ NĚCO NAŘÍDIT A ROZHODNOUT, páč by na to taky mohl uletět do chudoby.
    Zažila jsem v tramvaji legrační chvilku - když jsem narvala tašku na kolech dovnitř a plácla sebou na sedačku z posledního dechu - bába naproti ukazovala prstíkem na pusu. Jakože kde to mám. Měla jsem to na krku, tak jsem to povytáhla a nasadila a poté jsem si zaklepala na čelo. Jakože jsem zapomněla. Až doma mi došlo, že ta bába si myslela, že jí naznačuju, že je blbá. Je mi to fuk. Měla jsem zcela zamlžený brejle a po jedný stanici jsem vystupovala. Stál tam pán a nebejt toho, padla bych k zemi jako balvan, páč se mi ze všeho začala motat hlavu. Chytil mě a uzemnil a bohužel odjel, nemohla jsem poděkovat.
    Doufám, že se podařím odeslat - mějte se krásně, tady praží slunce, lítaj ptáčkové a i moucha masařka se probrala. A je tak zpitomělá, že se do mě strefuje.

    OdpovědětVymazat
  6. Tentokrát to dorazilo. Žádné tlačítko jsi nezapomněla, žádné tlačítko nebylo navíc. Bezva!
    (Historky z pražských ulic a trotuárů mě vždycky pobaví - mámť docela dobrou představivost.)

    OdpovědětVymazat
  7. Já nemám čas se koronáčem zabývat.
    Ani plkáním mluvících hlav v TV. Pracuji - oslavili jsme státní svátek prací. A mám po šesti hodinách za pultem dost. A můj skvělý mluvka Tomáš toho měl dost už po pěti hodinách, každou druhou větu jsme museli přetáčet, tak jsme to skrečli.
    Příští měsíc je taky den!
    Jinak v Ústavu řádí koronáč jak Černá ruka. Brzy nebude mít kdo hrát, zpívat ani tancovat. A to máme skoro vyprodáno. Ti zblblí diváci jdou na Vorstelung i když tam musí sedět ve tmě a s náhubkem. Já bych teď do divadla nešel ani náhodou. (Leda za peníze.)

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám a nevidím. Myslela jsem si, že si s někým pokecám a všichni jste někam zdrhli. ASI BUDUJETE ANTIKORONÁČOVÝ BUNKR. Old fat Tomcat, Kocoure, je moc hezkej překlad, ale tlustej nejsi, to bych si všimla.Tak nic jdu si vzít prášek na spaní...Bzum

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím tě při sobotě, Kocoure. Přečetla jsem si,jak točíš s Tomášem, závidím ti tu práci, není snad příliš námáhavá a přináší mnoha lidem poté dobrou pohodu.
    Nevím, pro koho to vyrábíš a kdo dramaturguje výběr předloh. Mám před sebou dvě svoje veleoblíbené knížky, myslím, že při vhodné reklamě by byly přínosné a právě v téhle době, kdy jsou lidi samá starost a je málo radostí v dušičkách.

    První autorkou je Jindřiška Smetanová. Její knížka se jmenuje Ustláno na růžích a pod nebesy. Asi 4O vyprávění o staré Praze.Paní Smetanová je brilantní a vtipná vyprávěčka, žádné sentimenty a člověk tam najde tolik krásy.

    Druhou autorkou je Ivanka Devátá, úžasná lidsky dovádivá žena, herečka a její psaní je jako báseň. Je úžasně vtipná, suverénní a obdivuhodná žena. Knížka Vůně posečené trávy je též povídková.Obsahuje asi 4O kousků povídání.
    Z obou knih by se dal udělat krásný výběr pro nahrávku.

    Astra

    První knížka s názvem Ustláno na růžích a pod nebesy obsahuje kolem třiceti vyprávění. Je to povídkové povídání o staré Praze a o jejích tajemstvích. Autorka Jindřiška Smetanová píše velmi nápaditě obsahově i formálně. Za život jsem si tu knížku přečetla už několikrát a vždycky spokojenost a radost.Je to cca 4O povídek o životě v mládí - veselo, že se člověk chechtá jako pominutej, smutno, krásno...Ivanka vydala už asi dvacet knížek.

    Tak ti tu informaci posílám, třeba budeš vědět, co s ní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten poslední dolejší odstavec - myslela jsem, že se smazal. Tak jsem to namydlila nahoru znovu a ono to bylo dole schovaný, aby sis nemyslel, že jsem trotl.

      Vymazat
    2. Tak teď mi zmizel dlouhý text. Jdu spát, kašlu na to.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)