Prohledat tento blog

sobota 2. října 2021

Zdravotnictvi - nezkrotitelný kapitalismus a neuřiditelný socialismus



Kapitalismus znamená, že majetek, výrobní prostředky jsou v soukromém držení a musí produkovat zisk, aby přežil. Co největší zisk, aby bylo možno investovat do dalšího kapitátu, který bude generovat ještě větší zisk. Pacient je jen prostředkem k získání peněz. Dojnou krávou 

Socialismus naopak pracuje s veřejnými prostředky, které byly získány povinnými odvody všech občanů - daněmi. Ti, kteří tyto prostředky přerozdělují podle nějakých politických schemat nejsou jejich vlastníky a tedy jim na výslkedku přliš nezáleží. Chtějí se co nejméně namáhat, protože jejich angažovanost není vždy patřičně finančně ohodnocena. Proto je tento systém neefektivní, ztrátový.


   Jistěže tenhle na kost ohlodaný popis systémů napadnou odborníci z jedné i druhé strany. Napíší filipiku, kde budou dovozovat, že to není tak jednoduché. Ale když vyšktrtáte všechny jejich "kdyby" a "za předpokladu" a "v případě", zbude nakonec to, co je psáno nahoře.

   Zcela neregulovaný průběh toho či onoho. Zdravotnictví třeba. Nechat všechny věci vyřešit lidi. Moc hezoučké nápady. Princip kapitalismu je zisk.  A tak se budou léčit jen ti, kteří na to budou mít.   Ostatně - bez ideologie to třeba popisoval americký seriál "Doktor House". Koho vyléčit, koho nechat, ať si s problémem poradí sám. Pravda - občas se mezi lékaři najde nějaký lidumil, který vyléčí i nepojištěného nebo málo pojištěného, ale vzápětí přijde pokárání z vedení nemocnice.

   Jistě, každý se má pojistit. Ať už na to má nebo nemá. Pokud volí mezi alkoholem či drogou a pojištěním je ta nechuť "pojišťovat se" docela nepochopitelná. Pokud volí mezi jídlem nebo bydlením a pojistkou, už to tak jednoznačné není. Jsou totiž takoví, kterým se prostě  moc pracovat nechce. 

   Kdo nepracuje, ať nejí. V pořádku.  Ale jsou i lidé, kteří pracovat nemohou. V místě není dost práce, na kterou by stačili. Fyzicky, intelektem. Stěhovat se nemohou, protože jsou tu rodinné vazby - třeba výpomoc rodičů s výchovou dětí. A nejsou dostupné byty. Buď finančně nebo i fyzicky.

   O tom, že ve zdravotnictví a ve farmacii zvláště jde v prvé řadě o zisk a nic jiného se může každý přesvědčit, když se podívá na reklamy na léky. Kdyby byla pravda jen desetina toho, co píšou u předražených léků - ehm zpět, abychom nenarazili, píší někde dole malým písmem, že se jedná o "doplněk stravy". U toho stačí, když nějak výrazně pacientovi neuškodí. Ceny jsou fantastické, historky o tom, jak někdo vynalezl zázračný lék taky. Adresace reklam také - tam, kde se reklamy objevují ten lék vynalezl buď geniální student nebo stařičký medicínský vědec z vašeho kraje či města. A oficiální zdravotnictví prý chce zabránit rozšíření onoho zázračného léku, protože by pak prý zkrachovalo. O tom jsem už psal. V podstatě náboženská sekta, která vám slibuje věčné zdraví a snad i věčný život.

   Ale když velké internetové technologické firmy dokáží "držet basu" s všelikými nátlakovými skupinami, progresivisty a jnými šmejdy a mazat nekonformní články a názory vůbec, proč nedokáží takto ochromit tyhle podvodníky,  ty "prodavače leštěných prdů"? Tuším, že zase jde o peníze. Barnumští prodavači čehokoliv (od elektroaut počínaje po pilulky na erekci konče) prostě dobře platí, v tom je celé to rozhodování, koho vymazat a koho ne.

   Ale zpátky ke zdravotnicví. Opravdu si někdo myslí, že podnikatelům je samaritánství tak nějak vrozené nebo se dá naučit? Pokud budete argumentovat Billem Gatesem nebo jinými multimiliadrdáři, tak mohu jen podotknout, že jednak jsou dostatečně bohatí na to, aby si opravdu mohli dovolit "pustit chlup". Ten "chlup" se v jejich výročních zprávách nijak neprojeví a navíc - pokud se to dobře prodá žurnalistům, naopak může zlepšit P.R. daného boháče - dnes tedy spíše koncertnu. Bill Gates si v Itálii koupil vzácné a zanedbávané antické sochy, nechal je na své náklady restaurovat a nechal je stát tam, kde byly. Přibyla na nich jen malá mosazná cedulka, že se jedná o výlučný majetek Microsoftu. Na jedné straně moc fajn, že někdo vložil své peníze do kulturní památky, na druhé, ze stejného důvodu perfektní reklama. 

    Takže uživatelům Windows nebude vadit, že zanedlouho vyjde nová verze toho operačního programu, která bude mít další vylepšení, které málokdo potřebuje, zato staré programy s ní nebudou kompatibilní a když si koupíte jejich kompatibilní verze, dražší, protože i ony zase mají pár vylepšení, o kterých, když nevíte tak je ani nepostrádáte, náhle zjistíte, že váš HW (železo) je už nechutně zastaralé a nový OS ani programy s ním "nemohou" pracovat. Takže všechno nové...

    Tohle je ale obor, kde se jednak můžete náporu na vaši peněženku bránit, jednak většinou nejde o život nebo o zdraví. Ve zdravotnictví je to jinak. Bezďák, kterého chytne zápal slepého střeva, nepojištěný, bude dneska odoperován za státní peníze a hned jak to jeho zdravotní stav dovolí opět vyšoupnut na ulici. Proč? Většinou proto, že si ten vágus nic jiného nepřeje. Pracovat se mu nechce, zadarmo ho nechají bydlet jen tam, kde bude dodržovat pravidla t.j.  nechlastat, umývat se atd. což mu též nevyhovuje. Což se nijak neliší od "pojištění" třeba v USA. Klientela, která si to může dovolit zvolí soukromou kliniku, kde bude péče odvislá od druhu pojistky. Takové kliniky a ordinace soukromníků máme i u nás. Pokud na to pacient má a opravdu to potřebuje má možnost. 

   Mám svoji nedávnou zkušenost. Když jsem se kvůli artritidickým kolenům obrátil na ortopeda v nemocnici, trvalo tři týdny, než jsem vůbec mohl přijít do ordinace a léčba byla naplánována za tři měsíce. Pokud jsem se nechtěl pohybovat po Ostravě jako skutečný stařec a s bolestmi, zkusil jsem soukromníka. Ordinace za tři dny (přihlášení přes portál 300.-), rentgen za další dva dny a léčba byla započata do týdne. Pomohlo to, leč - zaplatil jsem, kartička pojištěnce hradila jen tu první ordinaci. Celoživotní pojištění mi najednou bylo houby platné.

   Co vlastně chci podotknout? Nic proti soukromému zdravotnictví. Ale bude jen pro bohatší a bohaté klienty. Ti, kteří nemají dost peněz si kolena budou léčit Opodeldokem - pokud pomůže. Nebo si opatří levné berle z druhé ruky.

   Na druhé straně - asi bude lépe fungovat - už jenom proto, že klientů bude řádově méně a personál bude lépe placený. Tedy snad, zatím to vypadá, že soukromé kliniky mají nižší hladinu mezd než státní. Nemohou totiž stávkovat. Ale mezi lékaři se určitě najdou takoví, kteří budou žádat maximum peněz za minimum služeb. Doboručuji si třeba prostudovat ceny v "Hnízdě zdraví" MUDr. Hnízdila. Hnízdo "celostní medicíny" neboli "leštěných prdů". Prostě  placebo s barnumskou reklamou.

   To, co jste za celý život nastrkali do povinného zdravotního pojištění můžete klidně odepsat. Vaše Karta pojištěnce je k ničemu. Pro babku, která celý život dělala prodavačku v samoobluze nebo něco montovala u pásu, případně pro dojičku z JZD zbude opravdu jen tolik péče, kolik jim umožní platba za státního pojištěnce. A taky si počká si - pokud do té doby nemře. Lépe neonemocnět. 

  Ano, veřejné zdravotnicví opravdu je černá díra, do které spadnou jakkoliv velké finance, aniž by se to nějak viditelně projevilo. To je princip černé díry - každým příspěvkem se jen zvýší její hmota a finance bude ještě více přitahovat. Ale nebýt veřejného zdravotnictví, tak nám budou umírat nemajetní buď na ulici nebo v bytě.  A opravdu ne každý může být bohatý. Dost bohatý. Kdyby byli bohatí všichni, kteří poctivě pracovali, pohybovali bychom se ve vysněném komunistickém světě. Žijeme sice v počínajici totalitě, nikoliv však v komunismu,


MUDr. Jan Hnízdil
"Celostní lékař", majitel kliniky, přemýšlí o IQ svých pacientů


Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. 

Chybička je v tom, že kdekdo má značné potřeby,
ale jen málokdo dostatečné schopnosti.

=================

   Nejsem socialista - neefektivnost příspěvkových organizací vidím třeba v našem Ústavu. Já bych nikdy nenechal povalovat po stole mikrofon za 80 000.- Kč, nekupoval věci, které se koupily jen proto, že zrovna byly peníze a pak leží ve skladě, jen rozbalené, celá léta. Prostě si to jako soukromník nemohu dovolit.
 
   Nejsem ale ani kapitalista, mám taxy, které mi zajistí jen tolik práce, kolik zvládnu a ještě mě to bude bavit. Nehodlám zakládat firmu s jedním stálým zaměstnancem a občasným "brigádníkem". Před smrtí to ani nemá cenu, rubáš nemá kapsy. Pracuji, protože mě to baví a možná to už umím. Jinak by si mě nemajímali. A až mě to bavit přestane, prodám zařízení a foťáky a budu už jenom chodit na procházky. Možná... [;>)


80 komentářů:

  1. S nemocnicemi mám tolik zkušeností, že by to bylo na román. Většinou dobrých. Chci ti napsal k Hnízdilovi, Kocoure, jak mi pomohl před asi dvaceti lety, když ještě dělal šéfa na rehabilitaci ve Fakultní nemocnici na Karláku. Přišla jsem tam asi před dvaceti lety s hubou nakřivo, neb mě stihla obrna lícního nervu.Jednoho rána jsem se probudila a nepoznávala jsem se, spadlá půlka obličeje, koutek pusy svislý, oko zamhouřené. Kvasimodo hadr. Tradá do nemocnice a k Hnízdilovi. Nevěděla jsem o něm nic. Nebýt ho, chodila bych do dneška jako bývalý Ransdorf, jistě si vzpomeneš. Celý půlrok jsem tam chodila denně kromě víkendů na masáž tváře. Následky mám miniaturní, ani jsem to netušila, ale jednu zvonil telefon a já byla v koupelně před zrcadlem a telefonovala jsem, když tu najednu vidím, jak mi pravý koutek rtů naznačuje tu událost. To už vem ďas, ale Hnízdil byl dobrej doktor, aspoň tenkrát tam. Vídala jsem, jak cvičí vozíčkáře, sportovce...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem ti napsala a někam to odešlo... to je fuk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helemese, tys to našel?!

      Vymazat
    2. Nic jsem nehledal. Bylo to tu a čekalo na schválení. [;>))

      Vymazat
    3. 50 % ůspěchu v léčbě je víra, placebo efekt funguje a Hnízdil s ním obratně pracuje, nic jiného, nechceš - neber. A v tomhle,"V USA zemřeli jen minutu po sobě manželé plně očkovaní proti koronaviru." i jiných případech to platí také. Celé je to o sociálním intelektu.
      4p

      Vymazat
    4. Nevím, jestli jsi ten článek dočetl, EKo. Ti manželé zemřeli minutu po sobě, když už jim nebylo pomoci a přáli si odejít spolu. Přáli si odpojit přístroje, co je držely naživu. Ta minuta prodlevy je tam proto, aby lékař mohl konat dvakrát. Placebo není všechno, čemu se tak říká.

      Vymazat
    5. Cele to byl falešný článek , fake….

      Vymazat
  3. Jistěže, placebo efekt funguje, ověřil jsme si to kdysi sám na kolegovi. Celá homeopatie (už není tak populární jak byla) je na tom založená. Kolik lidí a firem na tom vydělávalo... Ostatně je to i v Bibli "Víra tvá tě uzdravila!". Hnízdila jsem uvedl jen jako příklad agresivního a všeobecně známého léčitele/lékaře.
    TY náhodičky: Můžeme utrčitě najít případ, že sourozenci zemřeli jen pár sekund poté, co se napili kávy (té a té značky). Věc pravdivá, spolu nesouvisející, ale vypadající jako by souvisela. Ty sourozence třeba přejel autobus. A zpráva je nežalovatelná. Všechno je pravda. Jen se vybral vhodný případ z těch skoro statisíců případů denně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se tomu celému taky říká psychologické bohatství. Tomu mu u Hnízdila i tomu, koho Hnízdil mermomocní. Doktor ví, co a jak udělat. Ví, koho má před sebou a ví, jak s jeho materiálem má pracovat, aby mu pomohl.Že si u toho v tomto případě něco vydělá, je jeho šikovnost. Srovnáno s politiky, je na tom doktor Hnízdil s charakterem líp. To by se dalo spíš polemizovat nad doktorem Šmuclerem a jeho klinikou v Londýnské ulici.Ale toho obdivuju, je to člověk všestranný, kdysi vytvářel v televizi program TABU, to byla mistrovská ukázka toho, jak se dělá publicistika.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ockovany-par-zemrel-v-usa-behem-minuty-40373750..........a užjsem dohledal.NO! Pokud to nebyla v USA zakázaná euth. tak co jiného?

      Vymazat
  5. HELOU, KUBEK PLK, máme tu problém.............
    Pokud vakcinace snižuje závažnost průběhu aspoň u někoho (což u těch mrtvých v IZR s plnou vakcinací nebyla pravda: srpen mrtví na covid IZR: 606, z toho 62 tři dávky, 313 dvě, 14 jedna a třetina nevax), pak nebrání přenosu zcela jistě, to musí v IZR každý už "tušit". A pokud nebrání přenosu, pak "pasy" jsou jen prachsprostá prodejní diskriminační akce.
    ......je třeba je dohnat a předehnat.
    Už běžím.
    4p holoto,spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni pas-nepas

    OdpovědětVymazat
  6. Helou, EK, mám zase jiné zprávy. Tož co s tím uděláme? Kdysi nebyly žádné zprávy, teď si člověk může vybrat. Kvalitní. nekvalitní, pravdivé, lživé, veselé, smutné, fake, no-fake....
    Jenom aby Vás ten problém ireálnosti očkování a koronáče zcela nepohltitl. [;>)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hošihoši, snad se nezačnete hádat? Dyť je to fuk. Nikdo neovlivní nic, jen si lidi kvrdlaj nervama. Je třeba žít v pohodě, to se každá choroba chytá těžko.Ostrava nebo pastouška, vsjo róvno!

      Vymazat
    2. .........už mlčím.
      osobně však nad fake covid-KUBEKA kladu http://publications.europa.eu/resource/cellar/5e012af6-47ec-11ea-b81b-01aa75ed71a1.0004.02/DOC_1
      4p

      Vymazat
  7. Ale kdeže se hádat. Kdyby se našel někdo, kdo by opravdu cloumal "mým majestátem" tak rychle zjistí, že tady je to Kocourovo. EK žije v domnění, že to všechno je podvod. Je! Ale i tenhle názor je vlastně podvod.

    Náčelník Atapana:
    "Vnímám, že je to všechno na nás jakýsi podvod, protože nějaká demokracie neexistuje. Ten, kdo vládne, je někdo jiný. Všechny vlády, které vznikají, ať už v Německu nebo v Americe, jsou submisivní vůči nadnárodním korporacím, což jsou ty, které nám vládnou. Každá strana, každá vláda se pak vůči nim vymezuje, jestli s nimi bude více, či méně kolaborovat. Ale my, normální lidé, jsme v pasti. Pro nás je jedno jestli vyhraje volby tahle, nebo tamta strana."

    Starý Kocour: "Smiř se s tím, co nemůžeš změnit!"

    OdpovědětVymazat
  8. EKojistotáchdesetinásobku7. října 2021 v 6:37:00 SELČ

    Ještě že máme tu "jistotu"
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/senat-ockovani-blatny-sputnik-v.A210318_140725_domaci_kop?

    nesmutněte, fšici kradnů!
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věděli jsme tehdy prd, ještě pořád toho víme málo - a koronáč se mění. Chování lidí taky. Poslední dny si lidi nasazují náhubky častěji a asi i ochotněji, než před měsícem, dvěma. Je to jako s přilbou na motorce. Často zabrání smrtelnému úrazu - ale ne vždy. Sám jsem začal přilbu na prskoletu nosit až poté, co jsem si rozrazil hlavu.
      Není nad osobní zkušenost.

      Vymazat
    2. ANO, suhlasím, kdo neměl koronáč(e) není clověkem :)
      4p

      Vymazat
    3. Není moudrým člověkem. Tedy Homo sapiens. I tak se to dá odvodit.

      Vymazat
  9. Jo , je to všechno v osobní zkušenosti. A malý děti si taky dvakrát nesáhnou na horký kamna ! Jenže velký děti jsou občas blbější než ty malý, páč si myslej, že jsou moudrost sama. Na to dítě nemá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak jsou na tom “ Dětinové” , dnes snad nazvaní všeobecně geronty? Poznatelni touhou získat slevu zdarma, věčný cíl TV šmejdů.
      4p

      Vymazat
    2. AStro, proč asi nemají malé děti volební právo? A proč ho "geronti-dětinové" mají když stále ta "kamna" osahavají? Záhada?
      4p

      Vymazat
    3. To je jen váš názor.
      Ne všichni staří jsou hloupí. Jen někteří EK, jen někteří.

      Vymazat
    4. EKopředsudečnéopatrnosti11. října 2021 v 9:20:00 SELČ

      ANO, názor z lesa, tu jsou všichni dětinové, až na zvířátka co neberou soc.dav.,ta žijí jak to jen jde, jen některá. Jsou od přírody předsudečně opatrná : http://www.zelenysport.cz/vojensky-material-zbozi-pouze-na-export/urg86-uragan
      4p

      Vymazat
    5. Opatrnost je matka moudrosti. Navíc - ceny jsou příznivé. Dokonce i pro spotřebitele.

      Vymazat
  10. Nebudete mi věřit, ale volby dopadly přesně tak, jak jsem si myslela, že dopadnou. A to jsem nevolila. Rozhodně je mi do zpěvu z toho, že komunisti pěkně pohořeli. Politiku ráda nemám, ale z toho mám velkou radost. To se ve mně táhne už z doby pracovní, kdy jsem si musela všechno vydřít, zatímco komunistický dětičky měly všechno zadarmo. Měla jsem si vsadit v nějaký sázenkárně, určtě se s tím spekulovalo.

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě něco, zapomněla jsem - jestli ten pirátský Bartoš má v hlavě, co má na hlavě, musí to být šílená osobnost, to je evidentní. A nazvat politickou stranu názvem Pirátská, to je jen "přidaná hodnota" k jejich slabomyslnosti.

    OdpovědětVymazat
  12. ....drobný podotek:
    Jen mně udivuje ,že během voleb a hospitalizace Zemana se po KOVIDU v medožumpě slehla zem.....co to naznačuje ??

    OdpovědětVymazat
  13. Že naši čačtí novináři potřebují (nebo jsou schopní) koncentrovat pozornost svého publika jen na jednu věc. Dvě kauzy současně je na ně moc.
    Ale tu u nás čerti a koronáč nespí. Před rokem a půl by tahle čísla budila hrůzu. Teď se už o nioh, jak správně podotýláte ani neíše.
    P.S.: Nemá president nakonec c19?

    OdpovědětVymazat
  14. Čačtí novináři mě rozesmáli, Kocoure, medožumpa je taky dobrá, EKo. Koronáč jede jak dráha, Ostrava to má na mapě nejčernejší, Praha ovšem též, a to všelijaký politický olizování mohlo našeho pana prezidenta zdravotně zlomit, kdo ví. Nakonec mu tu diagnózu s koronou přišijou, páč je to furt lepší než demence. Je mi ho nicméně líto. Perou ho všichni ze všech sil a ze všech stran.
    Jojo,neměli srabíci pouštět lidi v létě ven, jenže to by přišli o volební hlasy, což je pro ně samozřejmě přednější. Revolta by byla, ale bylo by víc zdravých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PŘIŠIJOU.JE HOTOVO.
      Džamila to věděla předem.Játra na cibulce.
      4p

      Vymazat
  15. Nnno ANO už je to tu, BOHEMOBEZENERDŽI krachuje, Škodalidovozy k tomu nemá daleko aVŠEMISTR ZAANOHAVLÍCČEK bude rozdávat německé firmě Kovidpodporu , potěší nás Jakeš?
    Zajimejte se pomalu co bylo v obleženém Sarajevu cenné. https://www.irozhlas.cz/zpravy-ze-sveta/jak-prezit-v-oblezenem-meste-snili-jsme-abychom-se-nezblaznili-vzpomina-adisa_1611210600_
    Jak pravil velký kot, “hlad požene vlky “ z lesa to nebude.
    4p

    OdpovědětVymazat
  16. EKotomcosecenikdyzjevsevhaji13. října 2021 v 18:37:00 SELČ

    Tohle se hodí víc…. https://www.pametnaroda.cz/cs/jelcic-mirko-20180803-0

    OdpovědětVymazat
  17. Válka? O té mi vyprávěli rodiče i prarodiče. Děkuji, nechci. U nás v Kotlince se spíš fackujeme... (Tajemství Hradu.) V Karpatech.
    Ale něco z toho lesa vyběhne, to jsem si jistý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, VIDLÁK to napsal polopatě:

      Optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí štípat dříví, topit v kamnech a vařit po tábornicku… Na žádnou střelbu totiž nedojde. Ani nedojde na žádný náhlý konec světa. Pěkně pomaloučku nám všem dojdou peníze. Pozvolna také dojde zboží… a než opravdu začne být zle, nikdo už nebude mít náladu bojovat, protože bude mít mnohem přízemnější starosti. Elektřina vypadne až pak. Jako poslední lopata hlíny na hrobečku evropské civilizace.

      Loni hodně lidem vadilo, že musí sedět doma kvůli rádoby epidemii, která přece vůbec neexistuje. Začíná to vypadat, že brzy budou sedět doma z bídy. Která na rozdíl od covidu bude hodně všudypřítomná. Ta si nebude vybírat jen staré lidi se špatnou imunitou.

      Ne, fakt bych si nedělal starosti s emisními předpisy. Všechna “zakázaná” kamna se teď prodávají za babku. Kupte si je. I v paneláku se dá z okna vystrčit roura. Až to bude zapotřebí, budou na ty předpisy kašlat všichni. A jeďte se podívat do Chánova a učte se od nepřizpůsobivých občanů, jak se žije v paneláku bez připojené vody. Oni nejsou nepřizpůsobiví. Naopak, jsou přizpůsobiví, až se vám protočí panenky. Pro blízkou budoucnost vás mají co naučit.


      Vidlák

      4p

      Vymazat
  18. Vyjádřil jsem Vidlkákovi již před několika dny naprostý souhlas. Pět slepic!
    Vždy jsem byl a budu pragmatik. Tedy realista jak říká on.
    A druhá moje zásada je Opasek i kšandy! Tedy mám vždy nějaký plán "B" jak říkají jiní.

    OdpovědětVymazat
  19. Pánové, vaše rozkošná houpačka debatní se mi líbí - už to píšu podruhý. Včera jsem vám vyjadřovala náklonnosti všeho druhu a mrcha PC mi to sežral. Je z Číny, tak si asi ledacos převrátil v PC makovici.
    Kamna si kupovat nebudu, jsem horkokrevná, takže si vystačím, ale slepice by tady po našem vnitrodvoře běhat mohly, lidi si tam pěstujou zeleniny a tak by i kozy mohly mečet za chvíli v chlívku, to tu bude jako za války, my jsme měli v prádelně v činžáku pod střechou posady s husama, máma je krmila šiškama ze šrotu.Jo, v tom jsem kovaná.Nezahynu. Včera jsem si dala práci a spočítala sumu za nákup se stejným nákupem před půl rokem - jde zhruba o dvě stovky víc.
    To by bylo řečiček dál a dál, jdu si spáchat svůj dietní oběd, v rozmařilosti jsem podlehla nákupu něčeho hrozně mastného a bylo mi poněkud šoufl.


    Takže, EKovpralese - ještě dotaz - co jsou to ta 4p v tvém pozdravovacím podpisu? 4tyřem pitomcům? Nebo znak nějaké letecké perutě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to tu bylo….4p, pátrejte, jitří to mozek.
      A kamna, když jsem ještě jezdil kolem ambasády SSSR na staré letiště, čouhala z plechové náhrady okenní tabulky v jednom přízemním okně trubka od kamen, komínek. Velmoc a kamna to k sobě proste patří .
      Aaaa…kdejaký šouba mává v práci na šéfa neschopenkou, jen nás nejvyšší velitel ji nemá , kde je spravedlnost??? Demokrati!
      4p

      Vymazat
    2. Vy, "čp" neznáte pojem "home-office"? Prácuji z domova už léta, daleko před pandemií, protože je to tak pro náš Ústav výhodnější a pro mě taky. Neobsazuji režii, nepřekážím a práci odevzdám vždy včas a v nejlepší kvalitě.
      Jenom se tomu tak neříkalo. Proč by Vrchní velitel ozbrojenýdch sil ČR nemohl pracovat "hospital-office"? Záleží přece jen na dohodě. Otázka je, s kým by se měl na tom dohodnout. Z opozicí se asi nedohodl. Jenže opozice ještě není u moci.

      Vymazat
  20. Ekoopičákuááá,pátrat nebudu, páč zjitřená jsem dostatečně a můj mozek office by to už nemusel unést. Praskne žilka a budeš mě mít na svědomí, a to bys snad nechtěl. Eště to zabalit nehodlám. Tuhle mi jeden pán ezotericky vyladěnej prozradil, že každej člověk umře - až když sám chce. A já ještě nechci, páč nevím, co jsou to 4pé. .. Není to snad - Prosím, ṕolibte pánovi .....? No to snad ne. To by bylo mezi námi dokomunikováno! :-(

    OdpovědětVymazat
  21. Viděla jsem kdysi v Dederonii - v takové ruské komunitě - pravděpodobně manželky okupantů - lepily na okenní tabule noviny, páč asi neměly na záclony, nebo to byl nějaký krajový zvyk.Takže čouhající trubky od kamen tomu též odpovídají. Co národ, to obyčeje.

    OdpovědětVymazat
  22. Asi to závisí na více všcech než na národnosti. Ani v ryze dělnických čtvrtích Peterburgu jsem na oknech noviny nebo roury od kamen neviděl. A to tam mají všechno jako v Americe nebo v Praze. Bezďáky, bydlící v boudách z krabic a beden na břehu Něvského zálivu, žebráky, kteří mají i svou jakousi "žebráckoou školu" která je připravuje na to, jak efektivně žebrat, stojí pak před chrámy - a to co vyberou jim stačí na život v normálním bytě. O patro výš než já bydlel jeden takový. Tak jak člověk chodí do práce tak on chodil žebrat. Prostě - je to jiné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je všechno jinak. To, co píšu já, bylo v sedmdesátých letech...tos nebyl ještě na světě :-)))

      Vymazat
    2. Jistě, byty důstojníků RA, postupem času toto vylepšení oken mizelo, jen při výměně kádru zase nastoupilo. A to jsem těch bytů viděl. Tlak civilizace tu prostě byl. Používání PRAVDY jako záclon bylo běžné i v naprosté samotě lesa kdy široko daleko nebyl nikdo kdo by nahlížel do oken, prostě taková ochrana soukromí a navození bezpečnosti před "čímsi"
      4p

      Vymazat
    3. Díky Astro, těší mě, že ti připadám tak mladě...
      Hlavně to musím říct mé ženě, která mě občas oslovuje "staříku"!"
      [;>))

      Vymazat
    4. Ženě potřes pravicí, Kocoure, je vtipná, ale měla by si občas umejt brejle, aby "tě lépe viděla". Jsi orel ostravski, nikdo se ti nevyrovná!!

      A ještě drobný vzkaz pro 4p...Milé 4p, potěšilo mě, žes potvrdilo moji zprávu o zalepených oknech. Jen jsem netušila, co to bylo za noviny, neb tak blízko jsem se nikdy nedostala. Tak vida, PRAVDA. Jak praktické, mohlo se to obnovovat denně a dalo se to i krásně číst. Možná se k tomu tady taky dopracujeme.

      Vymazat
    5. Jen podotek…..PRAVDA, odleželá, moskevský rychlík jezdil sic každý den, ale byl na cestě dva, nejméně .4p

      Vymazat
    6. Astro, ctihodná Ženo, vynech ono pohlavně neurčité “milé” 4p a používej mužné EK. Děkuji. Na vějičku ti neskočím.
      4p

      Vymazat
  23. Zde vějička! Zde vějička! Jak mě slyšíte?

    OdpovědětVymazat
  24. Tady mastím takový nesmysly, zatím co Mynář si vykopal jámu, do který padá.Myslel si, že to má v cajku - a nedomyslel. V honbě za mamonem a slávou zapomněl na ostražitou náturu národa a ten mu to dá pěkně sežrat. Tahal nás všechny za nosy a sám je největší Pinokio!!!!Rve si jistě zbytky vlasů, a pokud má nějakou sebereflexi, musí mu být ze sebe šoufl - tiše si šeptá - to jsem ale vůl! Pohnojil si kariéru fest.Jojo, někdy to prostě nevyjde. Já taky nevím, co je to 4p, ale narozdíl od Mynáře je mi to fuk, milý EKoobrtlíku, život mi to nezmění, tak co...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemáme nic jinýho na práci než 4p ?

      Vymazat
    2. JasněženeóvelebnéEKo.4p jsou mojí prioritou, všechno ostatní jde bokem. Nejsem tak povrchní, zajímám se pouze o zásadní a nevyjasněné záhady. Jestli zemru bez vyjasnění, budu tě chodit strašit! A to vednevnoci.Již jsem poslala na pátračku svého velvyslance v kůži vlka. Dávej si bacha, je šíleně nemilosrdnej! A nestřílej po něm, má plechovej oděv.Kulka by se mohla odrazit.

      Vymazat
    3. Milá-LI Anonymous.
      Jde skutečně o Zásady (báze nebo alkálie, řecky βάσις) chemické látky schopné poutat protony (kationty vodíku H+)? Nebo něco "ASTRÁLNÍHO"?
      Podotek: chcípl vlk i PES.
      4P

      Vymazat
    4. 24 hodin mi nešel počítač, páč jsem střelená a píšící tak rychle na klávesnici, že jsem si nějakým hmatem či chvatem vyhodila počítač do jeho temnot.Musel jsem čekat doteďka, než přišel můj soused z práce, aby to spravil, šlo o pouhou reinkarnaci - čili nahodil spadlej řemen. Musím se to naučit, abych neobtěžovala sousedy.
      MilýEkoobyvateli lesů, přestávám s urputností sobě vlastní žádat nemožné.Tvoje 4P je pro mě už tabu. Chlap má mít tajemství! :-)))))

      Astroočka Holmesová

      Vymazat
    5. Kocoure, poslední dobou se nemůžu přihlásit po jménem, ale jen jako anonym. Furt to šlo a teď to furt nejde. Co se s tím stalo?

      Vymazat
    6. Nevím, zkoušel jsem to podle svého vlastního návodu a funguje to. StK.

      Vymazat
  25. ...NEJEN V UVN za hlavou státu, ale i na Vsetíně se rozmáhají podivné návštěvy ARO : Reportéři Seznam Zpráv navštívili oddělení ARO vsetínské nemocnice. S covidem ...a nic.

    OdpovědětVymazat
  26. EK-áčko, víte co je to cílená propaganda? Nechal jsem se naočkovat - už kompletně. Je to zadarmo, vedlejší účinky jsou na procenta nepatrné a určitě to částečně ochrání. Možná ne absolutně, ale určitě to do značné míry pomáhá. Stejně, jako třeba pásy v autě. Nepřežijete havárku nezraněný, ale žijete. Je to otázka chladné úvahy, ne vášně nebo politického přesvědčení.
    A bonus - mám papír. Budu jakýsi V.I.P. až přituhne. Internetové a televizní kecy antivakcinátorů mě neberou. Řeči o tom, že očkování mi bere "osobní svobodu" jsou ještě pitomější. .Jak? Čím? Okovat se nakonec nikdo nemusí. Je ale zajímavé, jak hlasitě řvou, ba i demonstrují. Připomíná mi to poutníka v temném lese, který si píská, aby se tak moc nebál.
    Stran srdceryvných reporáží - pokoušejí se přesvědčit populaci zatvrzenlých neočkovanců. Myslím, že marně. Ani na mě to nepůsobí.
    Řešení: Nechat vychcípat, tak jako ty, co se nechtějí v autě poutat. Bude to trvat a "díky" jim budeme muset nosit náhubky nejmíň o rok déle. Ale blbů bude o něco málo míň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude, starej Gaus platí stále óčko-neočko. Přeskočit, přelézt, nepedlézat , Křivánek se už nenarovná.

      Vymazat
    2. Ještě k té ochraně-neochraně , pomáhat a chránit , když neunesu policajta tak lehce unesu svoji zbraň ! Tedy zatím . To první je určitě nefunkční, to druhé, podle stupně výcviku . Kdo se nechce nebo neumí ochránit musí věřit v to nefunkční . Věř a víra tvá….50/50
      4p

      Vymazat
  27. Mám jít na třetí injekci v prosinci, pakliže to nějak neuspíšej. Mám jen strach z případných následků. V prvním případě jsem myslela,že zhebnu, ve druhém jsem byla medikovaná předem, takže dobrý a do třetice? Ale - myslím si, že už není třeba se psaní o tom problému unavovat - když není možnost nařízení a trestu z neposlušnosti, tak je to putýnka. Těch iks procent neočkovaných tady bude strašit pořád.
    Astra
    Všech 5p

    OdpovědětVymazat
  28. Člověk není otrok pokud má svobodného ducha, není ani blázen pokud se útlaku postaví. Otroci a blázni plní zadání otrokařů jen pro svůj falešný klid. To je vše.
    4p

    OdpovědětVymazat
  29. Víte co je zajímavé EK?
    Že takhle vykřikují a demonstrují prakticky výlučně neočkovanci a ne naopak. Já už zažil tři kolegy, jak se popasovali s koronáčem. Teď je jedna kolegyně nemocná - přitom je těhotná. Držím ji palce.
    Všichni zatím vyhráli a teď mají na čas imunitu. Po uzdravení ale nikdo z nich neříkal, že je hrdý, že nebyl očkovaný. Že se "postavil". Komu? Vládě? Osudu? Tož - kdo nechce, nemusí, jeho věc. Ale doufám, že to tady nebudeme dokola rozebírat. Klidně si to rozenbírejte dál, dělejte propagandu, ale ne tady.
    Mě už to fakt nebaví.

    OdpovědětVymazat
  30. Řecká televize Mega minulý týden informovala o tom, že v zemi jsou desítky tisíc lidí naočkovány falešnou vakcínou proti covidu. Nejde o žádný podvod. Mnoho Řeků vakcíně nevěří, ale potřebuje certifikát o očkování. A tak prý uplácí lékaře, aby jim aplikovali třeba fyziologický roztok a napsali, že jde o vakcínu. Jeden doktor si takto prý účtoval od desítek pacientů asi 400 eur. A teď přijde zlom. Lékař si sice od odmítačů vakcín peníze vzal, ale pak jim stejně vpíchl očkovací látku. Měl totiž strach, co by bylo, kdyby se přišlo na to, že jim ji neaplikoval. Vivat antivaxeři! [;>))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou všechno technikálie ale důležitá je věc principu, kdo se posral jednou bude se posírat do smrti ať se bude vymlouvat na co a na kohokoli. Selhání pod tlakem lze možná chápat , ale ne chválit, kam to vede je jasné… zivotopisyonline.cz/karel-curda-zivotopis-zradce. Tvrdé? Ano. Jasné snad také. To nemám od kolegů ani od agentury JPP.
      Život nelze vložit jen tak do rukou těchto “poserpichům” ale kdo chce tak muže, a chápu ho i když neschvaluji. Každý svého osudu strojvůdcem. Všechno ostatní jsou nabubřelé plky.
      4p

      Vymazat
  31. Dbejte EK na to, abyste nespadl do kategorie "troll". Ten Čurda se mi už nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak já sem jdu, abych se potěšila s kamarády, a co to tady je? Nebuďte vepři, vejšku to nemá! Čurdu si přečíst nemůžu, neumím si to přeložit do řeči svého počítače, takže tápu. Selhal fatálně? Čurda. Vzpomínám, kdy v životě jsem selhala já.Fatálně.Snad jen jednou, když jsem se zamilovala do chlapa, co byl šejdíř a grázl. Zkušenost k nezaplacení. Člověk sbírá zkušenosti celej život. Jdu mermomocnit počítač, abych si mohla přečíst, kdo je Čurda.

    Astra 5p

    OdpovědětVymazat
  33. Hm. Už vím, o co jde,jen jsem to měla zasutý kvůli svýmu vlastnímu osudu. Myslím, že mezi vámi, pánové, došlo jen k nějakému nedorozumění. Každý totiž cítí sílu sdělení jinak.
    Astra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .........žádný (taky) názor, jen techpodotek : http://zivotopisyonline.cz/karel-curda-zivotopis-zradce/ na to nemí možné zapomenout.
      Astro jen opatrně na informace je to tak 50/50.
      4p

      Vymazat
    2. Nezapomněla jsem, jen jsem upozadila skrze svoje starosti, samozřejmě tu odyseu znám, nejsem pouhá hmota negramota.

      Vymazat
    3. Vlastní názor se rodí těžko a v nekončících bolestech, čím je čas delší přepadá názor na jednu nebo druhou stanu. Doba kdy jsem byl se vším hotov na první dobrou je v nenávratnu. Měl jsem prostě štěstí a dbal dobrých rad. Začalo to na poradě vedení +ROH+KSČ+ČSM, bez LM (pořadí je záměrně otočeno) kam se dostal skladník omylem jako „MLADÍK“ doprovod svého šéfa při bezpečnostně technické prohlídce skladů „velkého nejmenovaného neexistujícího podniku, VNNP“. Bylo to ve čtvrtek 22.8.1968 po obědě,kdy už bylo jasno, ale před bránou ještě nestál tank. Generální řečnil o zákeřné okupaci, strana kývala hlavou, ROH s ČSM dokonce plakalo a střídavě slzelo. Skladník sebou cukal, šéf skladu šeptal, necukej se a mlč, počkáme.
      Netrvalo dlouho, relativně, Generální byl rozpuštěn a vypuštěn, KSČ kývalo s kontrarevolucí a v PROVĚRKÁCH, ROH + užSSM bylo někdo jiný. Jen ŠÉF vyplňoval a skladník dál evidoval. A jsme u jádra věci, když budu parafrázovat výzvu SS a GESTAPA u kostela Cyrila a Metoděje 18.6.1942, „fsdejte se, nic se wam nestane“ a kdo se ozval?.....ČURDA A GERIK.
      Čas oponou trhl a změněn svět , J.N.

      Vymazat
  34. "Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv. Trolly jsem tyu už měl. Poznám, kdy začne trolit Poto je to před vchodem propadlo. Špagátek mám v ruce.

    OdpovědětVymazat
  35. A ještě: Co leží v hlavě Starému Kocourovi
    Natáčím teď filosofické texty a uvědomuji si, jak je důležité jevy a předměnty pojmenovávat přesně. Jinak vznikne zmatení jazyků. To je známo z Bible.
    Tu Babylónskou věž nedostavěli...

    OdpovědětVymazat
  36. Vám EK ten Čurda nějak leží v hlavě...
    Těch zrádců bylo víc. Nevím, zda je účelné tady zavádět nějaké "dvě minuty nenávisti" nebo něco podobného. Toto není nenávistný blog - a nebude!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to dobře znám, už jsem to kamsi na blogu napsal. Tam se "tříbily charaktery".
      A bylo to značně překvapivé a neschematické. Jako čestní lidé se projevili takoví, od kterých bych to nikdy nebyl čekal. A naopak.
      Druhé tříbení byl rok 1990. Ten jsem dokonce nahrával. A opět - lidé mě překvapovali. Někteří nepříjemně, jiní příjemně.
      Nic není zapomenuto, ale nehodlám se tím zatěžovat. Doba je jiná, jsou tu jiné hrozby. A dokonce i někAteří lidé se změnili - nemyslím tím převlékače kabátů, ale změnu Šavla v Pavla. Zírat stále do minulosti může znamenat i to, že přehlédneme propast před sebou.

      Vymazat
    2. A co Jidáš toho písně? Co je předemnou to vidím, ale dozadu je cítit zradu?
      Konec.
      4p.

      Vymazat
  37. jen podotek.........kde je ta stará dobrá propaganda Rudého Práva?
    Jen se proboha neohlížejte ani nezatěžujte!
    https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/americky-zdravotni-institut-priznal-financovani-riskantnich-vyzkumu-ve-wu-chanu-40375889#utm_content=ribbonnews&utm_term=fauci&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
    4p

    OdpovědětVymazat
  38. Já blb, si pustil CNN kde prémie komentuje státní samostatnost snížením DPH NA TÉ ELETRYKE, A NECHTE SA OČKOVAŤ JAKO SAMOSTATNĚ SUVERENI STÁT . EU nenechám vás ryjadiť!
    Delirium v přímém přenosu z oslav státnosti .

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)