Prohledat tento blog

sobota 2. října 2021

Ke svobodě slova

Zpátečníkovi i dalším





   Nadatlil jsem na Šumaváka pár slov. Trochu víc než pár, ale nechce mi je přijmout. Prý jsou duplicitní. Takže aspoň takhle, abych neměl pocit, že jsem si opotřebovával novou klávesnici zbytečně...

    Kateřina Lhotská má pravdu - ale podle mě ne úplnou. Je to (u nás) ještě trochu horší než píše. Protože svobodu slova neomezuje žádný Úřad tiskového dohledu nebo vládnucí strana, ale vlastně kdekdo, kdo má pocit, že (právě kvůli své svobodě slova) smí. Kdokoliv na místě, kde má moc, ať už ve smyslu veřejně publikovat nebo jinak ovlivňova veřejnost nebo aspoň své okolí může umlčovat, zesměšňovat, omezovat a vyhazovat z práce ty, jejichž názor není kompatibilní s jeho přesvědčením. 

  Typicky - Elfové. A tihle boosteři jsou rozlezlí po celé společnosti - nejen v USA nebo na "Západě". To je sice velmi nepříjemné, ale vlastně přirozené. I v té hospodě neboi  v jiném kolektivu se občas ozve "Tohle můžeš tak vykládat leda holubům, drž už hubu a pij!" 

   Na tom nejhorší to, že se z toho stal trend, který se rozmáhá, "jakýsi nešvar" jak praví klasik. Ten způsob je ovšem selektiovní. V různých sešlostech se nesmí mluvit o různých věcech, jinak budete přinejmenším vystaveni posměchu. O něčem se v určité společnosti prostě nemluví. Lokální tabu. Nemůžete mezi HiFi-sty mluvit o kruté realitě vzniku toho či onoho adorovvaného snímku, vlastně o podvodech na nich. Nechávají si své iluze a nesli by s nelibostí, kdyby jste jim je narušil nebo dokonce zboural. Totéž platí o fotografech a jejich vírám v moc "lepších objektivů" za statisíce.

   Jen skutečně inteligentní lidé (inteligence a vzdělání asi není totéž) si iluzi, víru zbourat nechají a začnou se zajímat i o jiné parametry činnosti, kterou provádějí nebo mají rádi. A pozor - netýklá se to jenom amatérů. Profesionálové (t.j. ti, kteří se daným oborem živí) mají své předsudky možná ještě zabetonovanější než amatéři. V těchto dvou oborech bych snad mohl napsat knihu "Mýty a pověry ve fotografii a zvukové praxi". Neudělám to, protože bych si znepřátelil spoustu kolegů, kteří jsou, až na tu svou víru v něco, co není pravda, docela fajn. To, že jsem sám cynik neznamená, že bych to mohl vyžadovat od jiných.

   Jiný druh informací, roztodivné alternativní teorie třeba o pandemii nebo očkování, fantastické výklady již proběhlých událostí (11. září v USA, přistání na Měsíci, škodlivost sítě G5 atd. atp.) se šíří prakticky bez překážek a není proti tomu obrany kromě vlastní rozumové úvahy. 

   Fake News. Tam žádní Elfové nezasahují. Ostatně - asi nemají jak. Senzace, lež, je zajímavější, než ta nahá pravda.

   Celý problém svobody je tedy v lidské psychice. Otočit ten trend? Pochybuji, že lze. Takže budou vznikat různé skupiny hermetiků/heretiků, kteří budou vědět, jaká je pravda, ale nebudou ji šířit mezi lidmi - aby "nenarazili". 




Čekání na chlapečka, který by prohlásil, že císař je nahý je nejspíš marné.


Jako obvykle - Apendix:

   Po dnes Praze přistávají v poštovních schránkách apely naší mládeže k  volbám. Naivní až blbé. Ondrovi bych doporučil, ať prostě toho Babiše nevolí a basta. Pokud ovšem ještě volební právo nemá, tak má smůlu. 







 


9 komentářů:

  1. EKonebojteseNicsevamnestane2. října 2021 v 11:03:00 SELČ

    Tak. Pravda snad ještě vychází v Moskvě, nebo se pletu?
    Vše začne nenápadně ….
    Citát maďarských Židů z dokumentu - Poslední dny.
    Lidé se diví, jak to, že jsme něco neudělali. Neutekli jsme, neskrývali jsme se. Inu, nic se nestalo najednou. Věci se dějí velmi pomalu. Takto pokaždé vyšel nový zákon nebo nám řekli nějaké nové omezení.
    Vždy jsme si řekli: nuže, ještě jedna věc a pak to už přejde. Když jsme museli začít nosit žlutou hvězdu, abychom mohli být venku, tehdy jsme se začali bát ...
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. Můj děda říkal totéž. Nevěřili, že to neořejde. A nakonec na to umřeli.

    OdpovědětVymazat
  3. jen podotek:
    jaké emoce ve vás budí upřímný pohled z fotky?
    https://1gr.cz/u/n4/pouzijte-tlacitko-sdilet.gif

    OdpovědětVymazat
  4. Skoro žádné. Je to příliš malé. Do jednoho pixelu moc emoci nenacpete....

    OdpovědětVymazat
  5. Mrazivé jasné ráno v Evropské Unii . (-6)
    ANO a Andrej Babiš “ Gott mit uns” ?
    Berte to s nadhledem, nic se měnit nebude a když budete kušovat tak ani Vám , holoto.
    4p

    OdpovědětVymazat
  6. .fatamorgana??
    https://zalom.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=776504
    4p

    OdpovědětVymazat
  7. Pan Zálom napsal spoustu krásných, známých a proto zbytečných slov. Masy se dávají do pohybu podstatně jednoduššími a údernějšími hesly. Nebo, jak předpokládáte Vy, koblihami.

    ...a vlky z lesa žene hlad! Tahle Villonova věta stále platí. Všechny diktatury začínaly tím, že "vlky z lesa" vyhnal hlad. Hitler, Franco i ten Pinochet.
    Vždy stejný scénář.

    OdpovědětVymazat
  8. https://www.reflex.cz/clanek/causy/73364/augusto-pinochet-diktator-a-vrah-nebo-zachrance-chile-pred-komunismem.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.inadhled.cz/zajimavosti/je-to-vse-zamer/..........nemusíme souhlasit, ale stačí zastavit u "tankštele" nebo v "ka(u)felandu" a začíná svítat, doufám že jen v LESE.
      4upPDKv

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)