Prohledat tento blog

středa 4. května 2022

Ján Čarnogurský: Argumenty o Ukrajině

Ján Ćarnogurský
bývalý československý politik




   Válka na Ukrajině stále trvá a Západ se noří do protiruské hysterie. Opakovaně uvádí argumenty, které popírají historickou přednost Západu, logickou koherenci. Uvedu proto stručný přehled argumentů, které Západ nechce slyšet a neumí na ně odpovídat.




Majdan

  V únoru 2014 vyvrcholily protesty obyvatel Kyjeva proti vládě a prezidentovi Viktoru Janukovičovi. Jejich příčinu zde nebudu uvádět, bylo by to na déle. Zprostředkovat přišli ministři zahraničních věcí Polska, Německa a Francie, Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier, Eric Fournier. Demonstranti, z nichž pochází nynější moc v Kyjevě a kyjevská vláda a prezident Janukovič podepsali dohodu 21. února. Podle dohody vláda stáhne policii Berkut před parlamentu a vládních budov, na podzim 2014 budou na Ukrajině nové prezidentské volby, do té doby přestanou protivládní demonstrace. Ministři tří zemí EU podepsali dohodu jako garanti. Vláda stáhla Berkut před parlamentem, ale demonstranti okamžitě vtrhli do parlamentu. Televize vysílala záběry, jak demonstranti chodili po parlamentu s kalašnikovy. Na poslance vykonávali otevřený nátlak. Parlament schválil jako jeden z prvních zákonů zákon prakticky o zákazu používání ruštiny v úředním styku, omezil vyučování ruštiny ve školách. Prezident Janukovič musel ujít z Kyjeva nejprve na východ Ukrajiny jinak by ho byli povstalci zabili. Ruští výsadkáři mu nakonec pomohli utéct do Ruska. Západní garanti nenašli v sobě politickou a morální sílu, aby přiznali, že kyjevští demonstranti, z nichž pochází současná moc v Kyjevě, porušili dohodu, kterou oni garantovali. Majdan byl porušením ukrajinské ústavy - svržení platně zvoleného prezidenta, ozbrojený nátlak na parlament. Americká diplomatka Victoria Nuland později přiznala v americkém Kongresu, že USA vynaložily 5 miliard dolarů, „aby si ukrajinský lid svobodně mohl zvolit své vedení“. Mezi demonstranty se nejviditelněji předváděl před kamerami s kalašnikovem v parlamentu Andrij Bilyj. Ani později se nevešel do kůže, až ho jeho vlastní dali zastřelit. Protiústavní převrat pod názvem Majdan spustil řetěz událostí, vedoucích až k současné krizi.

Korsuňský pogrom

  V noci z 20. na 21. února 2014 se autobusy vraceli z Kyjeva na Krym demonstranti ve prospěch Janukoviče. U města Korsuň autobusy zastavili aktivisté Majdanu. Přinutili cestující vystoupit výstřely do vzduchu. Několik zmlátili, poranili. Tři autobusy polily benzínem a zapálily. Benzinem polili i některé cestující a vyhrožovali jim, že je zapálí. V autobusech původně cestovalo asi 300 cestujících. 30 zůstalo pohřešovaných, 7 osob mělo být zabito. Nikdo nebyl za incident souzen. O události natočili dokumentární film „Korsuňský pogrom“. Událost velmi přispěla k rozhodnutí Krymu odtrhnout se od Ukrajiny.

Teror v Oděse

  2. května 2014 v Odesse demonstrovali lidé proti bezpráví, které zavládlo na Ukrajině. Přívrženci kyjevské moci na ně zaútočili a zahnali je do budovy Dům odborů. Policie jen přihlížela. Demonstranti se v Domě odborů zabarikádovali. Přívrženci moci Dům odborů zapálili a demonstranty, kteří z budovy vyběhli nebo vyskočili z oken, holemi dobili k smrti. Zavraždili 48 lidí. Všechno snímala televize. Pachatelé jsou identifikovatelní na video záběrech. Nikdo nebyl stíhán.

Snajpeři na Majdanu

   20. a 21. února 2014 ze tří okolních budov na Majdanu snajpeři stříleli do lidí na Majdanu, do demonstrantů i policistů. Zastřelili 102 osob. Stříleli z budov, které měli pod kontrolou demonstranti. Později západní novináři odhalili snajpery. Pocházeli z Gruzie. V západních televizích běžel dokumentární film o střelbě na Majdanu is výpověďmi některých snajperů do kamery. Z výpovědí snajperů vyplývá, že je objednal člověk z vedoucích kruhů Majdanu, směřuje to na Turčinova, později předsedu ukrajinského parlamentu. Kyjevská moc nepříliš přesvědčivě tvrdí, že snajpery objednal Janukovič. Vyšetřování střelby na Majdanu nikdy  neproběhlo.

Krym

  Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Nikita Sergejevič Chruščov daroval v roce 1954 Krym Ukrajině. Do té doby byl součástí Ruské federativní socialistické republiky, dříve Ruské říše. Během trvání Sovětského svazu to bylo jen jako administrativní rozhodnutí. Při rozkladu Sovětského svazu uspořádali na Krymu referendum 20. ledna 1991 o vyhlášení svrchovanosti Krymu, na jehož základě krymský parlament přijal dne 12. února 1991 zákon „O obnovení Krymské autonomní sovětské socialistické republiky“. Krymský parlament vyhlásil na 16. března 2014 referendum o svrchovanosti Krymu a vystoupení ze svazku Ukrajiny. Více než 90% voličů hlasovalo pro a Krym vystoupil z Ukrajiny a požádal o přijetí do svazku Ruské federace. Ruská Státní Duma přijala Krym a tak se Krym stal součástí Ruské federace. Podle sčítání obyvatel v roce 2007 Rusové tvořili 58% obyvatel, Ukrajinci 24%, Krymští Tataři 12%, zbytek jiní. Na poloostrově vládne spokojenost s nynějším začleněním. 

Doněck a Lugansk

   Po událostech v Kyjevě po Majdanu iv Doněcké a Luganské oblasti vyhlásili referendum o vystoupení z Ukrajiny. Prezident RF Vladimir Putin obě oblasti vyzval, aby referendum nevyhlašovali. Vedení Ruské federace zřejmě už tehdy bylo rozhodnuto, že obě oblasti nepřijme do RF, na rozdíl od Krymu. Referenda v obou oblastech se však navzdory Putinově výzvě konaly a více než 90% voličů hlasovalo pro vystoupení z Ukrajinského státu. Obě oblasti patřily před Říjnovou revolucí do Ruské říše pod názvem Novorossija. Vstup do RF se však nekonal a obě oblasti začaly čelit útoku ukrajinské armády. Za pomoci ruských vojáků mimo oficiální svazek ruské armády a mezinárodních dobrovolníků, včetně Slováků, se ubránili, ale ne v celém územním rozsahu. Navzdory závazkům obsaženým v Minských dohodách, oblasti čelí až dosud dělostřeleckým a jiným útokům ukrajinské armády. Od roku 2014 až dosud v oblastech zahynulo asi 13 000 lidí. Minské dohody. Ukrajinská armáda se pokoušela vojensky zabránit odtržení Doněcké a Luganské oblasti od Ukrajiny. Během bojů na podzim 2014 a začátkem 2015 se ukrajinská armáda dostala do obklíčení u města Debalcevo (mezi Doněckem a Luganském). Nejprve byl pokus o řešení situace diplomaticky. 5. září 2014 uzavřeli v Minsku tzv. . 1. minskou dohodu Ukrajina, Rusko a obě oblasti, které se prohlásily za samostatné lidové republiky. Dohoda nevedla k utišení zbraní. Dne 15. února 2015 uzavřeli její účastníci Druhou Minskou dohodu s přesnějším uvedením povinností stran dohody. Následně 18. února 2015 obklíčená ukrajinská armáda ustoupila z debalcevského kotle, ze kterého by se jinak nedostala. Obě strany se obviňovaly z porušování dohody. Ukrajina zjevně nedodržela např. ustanovení, podle kterého měla přijmout ústavní zákon o rozsáhlé autonomii minimálně obou oblastí, později přisunula zpět těžké zbraně k linii dotyku. 

Základna Očakovo

   Za vlády prezidenta Juščenka a pak opětovně po Majdanu Ukrajina a na druhé straně Spojené státy chtěly dosáhnout vstupu Ukrajiny do NATO. V roce 2008 tomu Německo a Francie zabránily jen za cenu kompromisní věty v závěrečném komuniké ze summitu NATO v Bukurešti, že Ukrajina (a Gruzie) se v budoucnu stanou členy NATO. I bez členství v NATO Spojené státy začaly v roce 2021 stavět svou vojenskou základnu Očekovo v blízkosti Odessy, bez omezení druhu zbraní, které by na ní mohly být umístěny. Po dokončení by americká armáda mohla odpalovat na Moskvu (a jiné ruské cíle) jaderné rakety s dobou letu 6-7 minut až do cíle. Rusko by se stalo vydíratelným v každé otázce. V začátku vojenské operace v únoru 2022 ruské letectvo staveniště Očakovo zbombardovalo. 

Nabídka neutrality

   Před začátkem vojenské operace prezident Putin nabídl Ukrajině, aby se stala neutrální. Ukrajina to odmítla. Pak už Rusko mohlo dosáhnout své bezpečnosti jen vojenskou operací.

Raketový teror Ukrajiny

   Čtrnáctého března 2022 Ukrajina vypálila na město Doněck v poledne raketu Točka-U. Protiraketová obrana sice raketu sestřelila, ale poměrně pozdě. Zbytky rakety dopadly na střed města. Zahynulo 21 obětí, další byli zraněni. 8. dubna Ukrajina vystřelila také Točku-U na město Kramatorsk. Zahynulo asi 50 obětí, další zranění. Ukrajina popírala, že raketu vystřelila její armáda také, že to byla Točka-U. Ze zbytků rakety na místě výbuchu je zřejmé, že to byla Točka-U. Zachovalo se registrační číslo rakety Š (v azbuce) 91579, které patřilo ukrajinské armádě. Čili ukrajinská armáda střílela rakety určené k zabíjení lidí proti městům, na která si Ukrajina činí nárok.

Tyto argumenty se ve slovenském liberálním tisku nevyskytují.


Ján Čarnogurský

======

Pozn.:
 
    Nevyskytují se ani v českém tisku, rozhlase a televizi. Valnou většinu faktů, uváděných Jánem Čarnogurským  jsem sledoval v "přímém přenosu". Tehdy se ještě do našich médií dostávaly informace víceméně svobodně. 

Článek je převzatý ze sítě "v kontakte", strojně přeloženo. 
Spojit se s Jánem Čarnogurským se mi do této doby nepovedlo


5 komentářů:

  1. Do třetice to snad proleze....
    To je i můj názor na základě ověřitelných informací i z tehdejších neproruských médii.
    Stran ruské intervence, připadá mi nepřipravená. Na základě nějaké významné informace o něčem co bylo vyhodnoceno jako závažné ohrožení, kterou nelze zveřejnit aby nebyl dekonspirován zdroj. Něco se stalo... Anebo nestalo, byla podvržená aby zatáhla Rusko do války vedené Spojenými státy ukrajinskou krví proti Rusku, a v jejích důsledcích, proti EU. Dvě mouchy jednou ranou.
    Po počátečním úspěšném ochromení protivzdušné obrany a struktury řízení selhala operace bleskového obsazení Kyjeva. Na to ruské vedení reagovalo změnami cílů a operačního plánu. Možnou příčinou je vnitřní mocenský boj. Vladimir Putin, když to vyhlašoval, působil "nenadšeně". Další vývoj je ve znamení "již vynaložených nákladů".
    Co začlenění Doněcka a Luhanska do Ruské federace, tamní kvalita na rozdíl od Krymu není taková, že by bylo o co stát.. V tom směru ruské vedení bylo vlažné.
    Co se týče národnostních práv tamních obyvatel, zajímavá situace by nastala po přijetí Ukrajiny do EU, kde práva národnostních menšin jsou základními principy. Na druhou stranu chápu nenadšení vlád Německa, Francie a dalších, pro přijetí Ukrajiny do EU, s vědomím všech potíží, nejen s tím, ale i s oligarchickou mafiánskou vládou ovládanou z USA a megakorupcí. Co se týče Vladimíra Putina a jeho rozhodování, připouštím možný vliv nejen viditelné změny jeho zdravotního stavu. Prodělání covidu, ale i očkování, může mít velmi nepříznivé neakutní dlouhodobé zdravotní důsledky.
    Nynejší situaci vnímám jako syndrom "již vynaložených nákladů". Čím déle projekt pokračuje, tím je obtížnější ho ukončit. Pokud jde o Rusko, jeho jednání nepokládám za dlouhodobě plánované. Jeho základem je reakce na aktuální situaci. Jednání Spojených států pokládám za součást dlouhodobého pánu na oslabení Ruska prostřednictvím Ukrajiny, který začal před "Majdanem." Od trojského koně "lidských práv", podpory a organizování "neziskových organizací" tak jak to známe od nás, podpory "disidentů", vytváření mučedníků, vyhlašování sankcí po ruských protireakcích, nové snahy uzbrojit Rusko, obklíčit je řetězem jeho bývalých satelitů - nových členů NATO. S angažmá známých jmen, oligarchů, politiků, byznysu, za tím účelem založených vlivových "neziskových" organizací. To vše je křížově zjistitelné z veřejných zdrojů. Cíl tohoto dlouhodobého plánu je nyní prozrazen prohlášením US vlády. Zničit Rusko. Podaří se to, anebo "soutěž o Moskevský pohár" dopadne jako obvykle? Pro nás spojeno s důsledky z toho, že nejsme v publiku, ale byli jsme přičinlivě zdejší vládou přihlášeni do soutěže historicky na opačné straně. Čekají nás zajímavé časy. Ekonomické důsledky se promítnou do volebních preferencí. A možná, že i do předčasných voleb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si ty dvě předchozí instance Schumacherova příspěvku vymazat.

      Jinak: Můj názor je stejný a stejný názor má spousta dalších lidí. No spousta - nevím jestli je to procento nebo 10% populace. Nemělo se to stát, byly tam mnohé chyby ale nedalo se tomu zabránit. Válka USA <> Rusko by vznikla určitě, jen možná s jinou záminkou.
      Ukrajina, mouřenín v rukou nacionalistů.
      Ukrajinští náckové - mouřeníni v rukou ukrajinských mocných.
      Ukrajinští mocní snad ne přímo mouřeníni, ale určitě spolupachatelé celého "Západního" snažení.

      Čímž neříkám, že Rusko velmocenské nemá víceméně stejné velmocenské choutky jako Čína, USA, Indie atd. Je to asi přírodní zákon.
      Historici to za takové půlstoletí budou moci zhodnotit pravdivěji. Ti z vítězné strany.

      Vymazat
    2. Rusko, USA, Čína, Indie....nemají ani nemohou mít velmocenské choutky. Ano, obvykle se takové rčení používá jako zkratka. Jenže mnohdy mnohými ne tak chápaná tak zmanipulovanými nevidoucími a nechápajícími co a především kdo se pod ní skrývá.

      Vymazat
  2. Rusko nemá. Čína se dokonce uzavřela před celým světem. Císař nařídil spálit flotilu. Čína a Japonsko byly "odšpuntovány" násilnou expanzí Západu. Británie a USA.
    Je dobré znát a mít zanalyzované dějiny USA a Británie. Historii anglofonního osídlení specifickým typem lidí a doplněné podobným specifickým typem lidí. Lidé s osobností a kulturou expanze, houževnatí a tvrdí, soupeřiví, geneticky vyselektovaní. Významnou roli hraje irská diaspora a především židovská. Do USA odešli ti nejschopnější.
    Ilustrující je rozdíl mezi chováním Rusů k severským a sibiřským domorodcům a chováním "Američanů" k tamním domorodcům.
    Kromě toho Američané při svých výbojích mimo území USA kulturně neexpandovali, nepřenášeli svoji civilizaci , tak jak činili Britové například v Indii, Africe. Nevytvářeli tam "Ameriku" aby na tom profitovali i místní. Je to odraz kultury rychlé expanze a vysoké vnitřní migrace, postrádající hluboké kulturní kořeny. Tak jak například u nás se projevuje projevuje v oblastech s porušenou mnohasetletou kulturní kontinuitou.

    OdpovědětVymazat
  3. Američané (a Západ obecně) tam nemohli přenášet svoji kulturu. Jen trošku, tak aby byl stále patrný rozdíl mezi "divochy" a kulturními "bělochy". (V přeneseném slova smyslu.) Protože vzápětí by si další generace "divochů" nárokovala svobody a práva, určené jen "bělochům". Tahle "civilizace" probíhala vlastně i v Americe při zrušení otroctví. Rasová segregace atd. Jenže se zdá, že ta ´klasická "západní kultura" není vhodná pro všechny. Muslim sice vystuduje, chová se jako "Evropan", ale uvnitř je stále muslim.
    A podobně.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)