Prohledat tento blog

čtvrtek 22. září 2022

Mobilizace! Mobilizace?



   Mobilizace jsou různé. Je to už prakticky synonymem slov apel, výzva. To slovo se dá použít na ledacos. Třeba mobilizace za snížení ztrát při sklizni. "Ani zrno nazmar!" Pamatujete to ještě někdo? Nebo se "Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!" Aby lidé přišli do prvomájového průvodu nebo k volbám. Aby oslovení voliči správně volili. Takže částečná mobilizace občanů Ruska mě nepřekvapila. Dokonce i čas byl docela odpovídající mým úvahám. Pokud je někdo mobilizací překvapen, znamená to, že byl málo nebo špatně informován.


   Při snídani jsem na Radiožurnálu poslouchal nějakého politického experta Dvořáka, který si neopomněl rýpnout, že Rusko na vojenském poli prohrává a tak musí mobilizovat, protože zmanipulované hlasování v pseudorepublikách Doněck a Lugansk dopadne pro připojení k Rusku vzhledem k tomu že se odtamtud uprchli všichni Ukrajinci. Zbytek popisoval celkem střízlivě.

   Nemám rád výčty. Takové inventury faktů. Inventury, pokud jsem měl ještě "hmotnou odpovědnost jsem upřímně nesnášel. V Hamletovi se taky nevypočítává proč kdo komu co a kdy. Zabývám se vztahy a jejich obrazem v médiích. Tedy zůstává co, proč asi a co z toho plyne. Vojenské záležitosti nekomentuji, už jsem dávno z vojny pryč a technika i taktika se od té doby značně změnily. Nechám to těm, kteří se domnívají, že tomu rozumí.

   Co se tedy stalo a proč. Car Putin vyhlásil dílčí mobilizaci. Na vojnu usí všichni mladí muži kteří mají vhodnou vojenskou odbornost a nejlépe i zkušenosti, Nižší kádry do 32 let věku, vyšší důstojníci a specialisté do 45 let. Budou zařazení jako profesionálové se stejnými úrávy a povinnostmi. Projdou přecvičením v délce asi šesti týdnů a posláni na frontu. Tedy "za frontu", kde budou posupně střídat a posilovat současné stavy. Ríká se otmu u nás "rotace". Vojáci s první linie si potřebují odpočinout. 

   Proč? Protože opotřebovací válka trvá moc dlouho. Ukrajina je neustále posilována jednak západními zbraněmi, západními instruktory a cizími žoldnéři, jednak inforacemi z kosmu, které odhalují jakékoliv pohyby ruských vojsk. Vojska RF tyhle informace mají v mnohem menší míře, mají méně špionážních družic, ale hlavně složitý způsob předávání informaci směrem k prvním liniím. Tahle válka, i když je poziční, zákopová, vyžaduje rychlou reakci. On je to vlastně dělostřelecko-raketový souboj. Vystřelit na cíl, který většinou nevidí a rychle, během minut změnit pozici, protože nepřítel už ví, odkud se střílelo a zahájí na ta místa odvetnou palbu. To platí zrcadlově. RF se snaží zasahovat raketami dlouhého doletu cíle vojenského, infrastrukturního a dopravního významu v hloubce Ukrajiny. Ukrajinci se snaží o totéž a navíc střílí po civilních objektech, aby vyvolali co největší zmatek a možná přinutili Rusy, aby se zabývali protiofenzívou (ochranou civilního obyvatelstva) a odebrali tak prostředky z fronty, kde by následně Ukrajina zahájila protiútok.    

   Takže se RF rozhodla přitvrdit. Politicky tím, že vyhlásila na všech obsazených územích referendum o vstupu oněch území/republik do ruské federace. Nakolik bude skutečně platné si netroufám soudit, bude se volit vlastně distančně, jedině poslední den to bude klasicky ve volebních místech. Je to proto, že Ukrajina, predikovala, že výsledky referenda neuzná, pokud nedopadnou v její prospěch (tedy že většinová odpověď bude NE), v čemž ji podpořil celý Západ, má z referenda strach. A nechala se slyšet, že bude ostřelovat všechna místa, kde se referendum  bude konat. Vzhledem k dodávkám dalekonosných zbraní ze Západu má možnost zasáhnou dost velké území od linie fronty. Což by mohlo vést k malé volební účasti a referendum by nebylo platné.

  Mobilizace je vojenskou části plánu, jak zkrátit tu zamrzlou válku a nedopustit další vyzbrojování Ukrajiny modernějšími zbraněmi ze Západu. Takže rozhodnout se asi RF pokusí během této zimy. A "generál Zima" jak mu tam říkají je vždy na straně Ruska. Mobilizuje se asi 1% ze těch lidí, kteří by mohli být povoláni při všeobecné mobilizaci. To mi říká, že Moskva má ještě 99% rezervy,

  Spojený Západ (a naše politická reprezentace pochopitelně v prvních řadách) zatím poplašeně mává ručičkama a vykřikuje o nemorálnosti Ruska. Vyhrožuje jadernými zbraněmi (jestli taktickými nebo strategickými moc nerozlišuje) a zapomíná, že Rusko má  strategických zbraních několikanásobnou převahu. A pokud by to bylo nezbytné, odpovědělo by stejně a rozpoutalo by jaderný Armagedon. Je to rozlehlá země (největší na světě) a tak by tam bylo množství přeživších rozhodně nenulové. Což se nedá říct ani o USA, ani o Británii a už vůbec ne v přelidněné Evropě. 
   A navíc - nikdo si netroufne vypočítat reakci Pekingu. Protože po válce by to byla právě Čína, která by byla asi tím nejsilnějším elementem. Amerika dráždí i Čínu, v domnění, že ji odpoutá od podpory Ruska. Možná ji USA slibuje hodování na mrtvole Ruska, ale zdá se, že Čína by se spokojila s kanibalismem na rozbité Americe.

   Ani jedna ze skutečných velmocí již nemá kam ustoupit. USA by resignací ztratila možnost být světový hegemonem, Rusko by zase ztratilo celistvost, protože Západ se snaží velmi snaživě Rusko "rozebrat" na oblasti a "kolonizovat". Čína by musela převrátit své sympatie a začít věřit USA a západu. Ale Číňan není hloupý.

   Kdo určitě prohraje je Evropa. Už začíná prohrávat hospodářsky a aideologicky - dochází ji (docela pomalu) do jaké míry je závislá na energetických surovinám z RF. (A nejen energetických.) Že si to způsobila do značné míry sama ideologií Green Dealu je lhostejné. Na výsledku to nic nemění. USA na tom možná hospodářsky vydělá - strýček Sam nám draze prodá ty nejnutnější komodity, které nám zakázal brát z Ruska. Čína na tom vydělává už dnbes. Čínští (a arabští) překupníci ty chybějící komodity už ani nikam nevozí. Jen je "přemarkují" na "neruské" - a nechají si to dobře zaplatit.

   Nicméně nechat USA, aby se stala jedinou velmocí na světě by znamenalo jen odložení války. Ta by stejně nastala v okamžiku, kdy by si USA troufly na Čínu.

Posuzovat status Austrálie a Japonska (případně Jižní Ameriky) si netroufám. Málo zpráv.  

   Zatím co Ukrajina je už dneska vlastně odsouzena k zániku. I kdyby vyhrála. Na jejím zbídačelém spáleném území bude kanibalizovat několik států - Polsko, Rumunsko, Maďarsko a (prý) také Čína. Důvody k obsazování jsou stejné: Byly to kdysi jejich území. Jak je vidět, dneska to stačí. Čína si tam úrodné území už teď pronajala. Prý.
 
  Jak z Ukrajiny, tak z Ruska prchá obyvatelstvo. Z Ukrajiny na Západ, někteří proto, že utíkají před válku - některým na Ukrajině už nic nezbylo, jiní zase pro větší osobní bezpečnost (zatím) a někteří movitější proto, aby tady začali lepší život. 

   Nemálo Ukrajinců a Rusů z Ukrajiny prchá do Ruska. Tam nečekají lepší život, ale jen život klidnější. Rádi se stěhují daleko za Ural. Ani se jim nedivím. Válka je vůl a kdo ji jednou okusí, už podruhé nechce. Pokud někdo stráví půl roku ve sklepě, protože jim dům rozbili, bez elektriky, bez vody, bez plynu a vaří na ohni z dřevěných trosek před barákem, když se zrovna nebombarduje - a mají co vařit, chce být od toho všeho co nejdál.  

   Z Ruska dnes začali také prchat ti, kteří by mohli být odvedeni. Kolik jich je je těžko zjistit. V každém případě je vyhýbání se vojenské službě od včerejška trestné a riskují až 10 let káznice. Navíc, pokud by ten exodus měl být masový, napadá mě myšlenka, co budou ti uprchlí mladí muži dělat, pokud je Západ nepřivítá s otevřenou náručí. Jsou přece "Rusáci". Vrátí se domů a přijmou trest? Nebo raději budou v cizině snášet ústrky? 


Nejkrutější boje ale dnes probíhají na propagandistické frontě. 
Ovšem to je na extra článek.  



Tolik upřímnosti...

========

Schumacherův dodatek:

Srpen jsem zažil nelibě, ale tanky mi v hlavě neduní. Na základě událostí o více než dvacet let později, až do současnosti, chápu, čeho se Brežněv bál, co tušil a čemu se snažil zabránit.

Stále stejným snahám, už od Bonaparta, přes Krymské války... Rozpadu "Cordon sanitaire". Západu nelze věřit. Prý jaké že sliby, kde že jsou podpisy, že jen cosi, údajně, bylo řečeno někým kdo už není. "Kdo by dbal o kosti deset let staré..."

Putin po rozpadu Sovětského svazu zabránil parcelaci Ruska a jeho zdrojů.

Kde tehdy byly hranice NATO a kde jsou nyní. Důkaz ruské expanze, že?

Co se týče Ukrajiny, USA by také nepřehlížely snahu o přetažení Mexika či Kanady na ruskou stranu a o umístění ruské základny. Kolik kde ve světě je US základen? Připomínám "Karibskou krizi". A Monroeovu doktrinu. Ovšem, když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.

Co se týče obětí ruské agrese, jsou hluboce pod počtem obětí US šíření svobody, demokracie a lidských práv po celém světě. Proč média mlčí o svobodě, demokracii a prosperitě v Iráku, v Lybii....

Aby bylo jasno, píšu o Rusku. Rusko není "komunistické". Tak jako "komunistická" není Čína, v jejímž systému bych žít nechtěl. Rusko se vyrovnává s hrůzami "komunismu" v tamním, jak jinak, pojetí. Jak dlouho se USA vyrovnávaly s otrokářstvím? Jak dlouho trvalo zrušení rasové segregace? Chápu, že je to nefér, že srovnávat to nelze, ostatně nyní to začíná být zvrácené na druhou stranu. Jenže to je jiná kapitola.

Ano, Rusko jedná jako impérium, protože je impérium. Ano, je agresívní, zajišťuje bezpečnost svých hranic. Nemá zájem o posunutí "obranného společenství" NATO až sedm set kilometrů od hlavního města. Nemá zájem aby bylo obklopeno nepřátelskými základnami. Hlídá si svůj zadní dvorek. Ale neobsazuje kontinenty jako jiné velmoci aby rabovalo jejich zdroje. Británie, Francie, Španělsko, Holandsko, pak Německo.... Ano, to je už dávno, nyní je jiná doba, to nelze srovnávat. A svět je obsazený. A zdroje. Ano, někdejší lupiči potom co si rozdělili svět, řekli, že dost, máme nahrabáno, nyní bude řád a právo. Náš řád a právo. Zdroje....Všechny války jsou o zdroje. I válka o strategickou výhodu pro ovládnutí cizích zdrojů anebo pro obranu svých zdrojů. Tisíce let kam až záznamy sahají. Vždy jak je řeč o svobodě, demokracii, lidských právech.. zjišťuji co pro koho je tam zajímavého. Tenkokoncoví, tlustokoncoví...žvásty. Samozřejmě, že selektivně. Slyšeli jste i od zdejších "lidskoprávníků" například o JIžním Jemenu? O sankcích proti Saúdské Arábii za vraždu novináře Chádžukšího? Kdyby to tak udělalo Rusko. Jaký randál spustili "lidskoprávníci" kvůli údajnému pokusu o vraždu zrádce Skripala? Pak ruští agenti diletanti "Pat a Mat" byli objeveni ve Vrběticích, právě v době jednání o dostavbě jaderných elektráren. Zajímavé, že? Něco nového? Vyšetřování pokračuje, zapomeňte. Černá koule, kterou vidíte, je bílou krychlí. Co vypověděli ti dva brigádníci, kteří utekli než to bouchlo? Přísně tajné...

Ukrajina....Mohla být neutrální, dodržovat práva menšin podle nynějších "evropských standardů", proč jen jsem si právě vzpomněl na Británii a Irsko..., říká vám něco Bloody Sunday? Kolik let po osmašedesátém? Letos to bylo padesát let. Kdo si vzpomněl v našich médiích? Třeba Petruška Šustrová by mohla. Nebo Michal Žantovský či modrooký sametový idol z Člověka v Tísni…

Jenže běží nový Drang nach Osten. EU nemá zdroje. USA se snaží zabránit propojení technologicky ještě nezdegenerované EU s Ruskem a s jeho zdroji. Za evropské peníze, ukrajinskou krví. Jestliže to nejde tak, jde to jinak. To co je, ve skutečnosti je válka Ruska s Ruskem. Protože Ukrajina prakticky je Rusko. Dokonce historická kolébka Ruska. Válka Rusů proti Rusům. V představě, že ono větší Rusko se vyčerpá, že nynější vláda padne a že následující poměry umožní dostat se k tamním zdrojům. Protože jiné už ve světě nejsou než v Rusku a v jím ovládané arktické oblasti. A samozřejmě, že lidská práva. "Duhové" průvody, propagace chlapečky předělávat na holčičky a obráceně, desítky pohlaví, v pravoslavném chrámu se šukat zmrzlým kuřetem. Jenže, na druhé straně, co film to zábava jak jedni vraždí druhé, potoky krve, válečná propaganda. Pak jak se často dovídáme, kolik dětí kdo zas vystřílel ve škole. V nákupním centru. Celé městské čtvrti ovládané zločineckými gangy. V nejvyspělejší nejdemokratičtější světové velmoci, hospodářsky tak nejrozvinutější, že své dluhy nikdy nesplatí a jejich reálný růst omezuje kažením své měny. Především jde o to, aby se nevhodní nemnožili a zdroje přenechali vyvoleným řídícím chod tohoto světa. Ve jménu svaté Gréty, poslední zhasne.

Jenže někteří "zločinci" s touhle civilizační sebevraždou nesouhlasí. Tak se na ně musí zatlačit. Ve jménu....Čehokoli a kohokoli. Ámóna, Átóna.... nehodící se hoďte krokodýlům.

O Rusku tehdejší doby psal výstižně Karel Havlíček Borovský. I nynější Rusko je své. Často si pouštím klip kapely Vohnout "Depardieu".

Jenže za blbce, za blbce mě nemějte.

=======

Nevešlo do diskuze. Tak jsem to přetiskl jako dodatek. Názor mám velmi podobný. Nejsem rusofil. Ale ani amerikanofil. Vidim, co vidím. Schumacher taky vidí. Ani on, ani já snad nejsme idioti, jenom se díváme. Vlastně je to filipika proti propagandistickým žvástům, proti ničemu jinému.  

15 komentářů:

  1. Asi tak.
    Mne ale zaujal název článku a představil jsem si, že by to bylo u nás. Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak si neumím představit ten konečný výsledek. Hypoteticky kdo by narukoval. My starý sice ještě umíme používat kvér, ale asi bychom ho neunesli, natož dojít někam na přidělený palpost a už nás moc není. Ti mladší znalí záložáci...taky jich není moc a hlavně - ti s těmi vekými pupky by se za pařezem určitě neskryli. No a věkově ti, co by mohli, vojnou nepolíbení - tak když je vidím chodit po Praze - většinou prdelatí, tedy obtloustlí, evidentně nemotorní...jak by jim asi chutnaly ty vychladlé srágory, co nám na cvičeních vozili...ti by to válčení asi, rozhodně nevytrhli. Takže u nás mobilizaci vidím s tím otazníkem. Velikým...

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem si jist, že by u nás měla smysl všeobecná mobilizace. Není kdo by šel s přesvědčením bojovat kromě rodilých rváčů a ti už do války odešli Zamíchat se do dění ale můžeme i jinak. A už jsme to dodáním zbraní, peněz a přijetím sankcí zamíchali hodně. Ty vztahy (opravdu potřebujeme mít Rusko jako nepřítele?) se budou po válce napravovat dlouho a klopotně,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá smysl se ptát, zda potřebujeme či nepotřebujeme; realita je taková, že současný ruský režim považuje zločiny Sovětského Svazu za svoji slavnou historii, a ten Sovětský Svaz se k nám od samého počátku stavěl nepřátelsky, přestože jsme chtěli být k jeho vnitřním záležitostem neutrální. Tyhle diktátorské režimy chápou vstřícný přístup jako naši slabost a jen je to motivuje k další agresivitě.

      Vymazat
  3. Historii nemá smysl ani přepisovat, ani zapírat, Jedině se z ní poučit. Jak vypadalo obsazení Ameriky? Slavná historie vítězství nad Indiány! Bouráním Kolumbových soch ničeho nedosáhneme. Je třeba jednat s tím, kdo je tady a teď.
    Kdyby nebylo Sovětského svazu i s jeho zločiny, nebyli bychom tady ani my. Jako národ a asi ani jako osoby. Nemusíme považovat Sovětský svaz za dobrý, ale tady se ubránili Německu a proto to je slavná část ruské/sovětské historie. Jejich věc. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure, všechno pravda, hodně si pamatujeme a hodně jsme prožili. Já štastné dětství, spokojený bezstrádajíci rodinný život, měli jsme na vše, co jsme potřebovali, prožité dějiny a dějepis si ještě pamatuji... ale najednou ty obavy, co mám do budoucna, ty jsem ani ve snu nezažil...
    Ten žiko...nereaguji, neb jsou to zas jen obvyklé bezobsažné výkřiky odposlouchané od kavárny, tedy bezargumentační výplody rádoby historie, tedy zcela jen o velikém nic (i hovno lze říci slušně)...jako pracující rukama jsem chodil po prodenách, poznal hodně lidí a neznal jsem nikoho, kdo by si žil špatně, komu by bylo ubližováno...ale třeba ano, ovšem nechodil jsem po kotelnách, tak nemohu znát všechno...
    Chtěl bych znát věk těhletěch...15, 30, nebo (pan Babiš promine) dokonce něco takového jako jeho syn..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Chtěl bych znát věk těhletěch...15, 30"
      U těch mladých by se to snad dalo omluvit nezkušeností. Ale když někdo zažil Srpen a přesto sympatizuje s okupanty...

      Vymazat
  5. A jak vy, pane Ž. sympatizujete s rolí USA ve světě? Barevné revoluce, základny po světě, aby bylo možno rychle zasáhnout tam, kde se nám to nelíbí atd? Nic není jednobarevné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak USA také nejsou žádná sláva.
      Ale z našeho subjektivního hlediska, tedy jaký byl jejich vliv přímo na náš stát, tak tam nám zásadně pomohly v obou světových válkách a nenapadá mě žádný případ, kdy by nám nějak škodily.
      Evropa by neměla spoléhat na to, že ji zachrání i potřetí, ale když většina evropských členů NATO včetně nás neplní své závazky a na zbrojení kašle, tak můžeme být jedině rádi, že tady jsou aspoň ty USA.

      Vymazat
    2. No - co s vámi. Nechcete vidět, nevidíte.
      Momentálně, v této době, jako spojenci Západu pod vedením USA jedeme s nimi do žumpy. Píšu o tom článek, ale asi byste jej neměl číst. Pusťte na sebe TV a připojte se k rusofobům....

      Vymazat
    3. "připojte se k rusofobům"
      Když jsem xenofob, tak to snad implicitně zahrnuje i tu rusofobii, čínofobii, islamofobii a podobně, a není nutno všechny ty invazivní druhy explicitně vyjmenovávat.

      Vymazat
  6. Kocoure, kéž by mi bylo 30...v tom 68 mi táhlo na 17, rodiče už mne pouštěli samostaně chodit po Praze a tak jsme se s kamarádem při přijezdu obrněnců na ně šli podívat na Soudní nám. na čtyřce. Před věznicí jich ale tedy bylo...obsazené špinavými, ospalými, naštvanými vojcly...a jednoho tatínka napadlo, že svého, asi pětiletého chlapečka, když se mu chtělo čůrat, tak ho pošle vyčúrat se na pás BVPčka. A když začal čůrat, jeden voják ksichtem vypadající jako my, tak sedíce na tom BVP natáhl kvér, namířil ho na toho prcka a jakousi ruštinou míchanou s jakýmisi neznámými slovy cosi na toho mrňouse ječel...krve by se ve mně nedořezal...a ten nemyslící táta kluka chytil do náruče a mazal pryč. Musel mít v gatích, blb...také jsme raději odešli

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě, chtě nechtě, musím dodat k těm žiko...vým okupantům v 68...přijeli nás osvobodit na svých obrněncích z Varšavské smlouvy Východní Němci, Poláci, Maďaři, Bulhaři a Sověti - tito skládající se z národností ruské, estonské, litevské, lotyšské, ukrajinské a daších z SSSR. No osvobodili, my zůstali součástí a další běh věcí budoucích pamatujeme. Někteří...

    OdpovědětVymazat
  8. "osvobodili, my zůstali součástí a další běh věcí budoucích pamatujeme"
    Jestli jsem to dobře pochopil, tak vám tenkrát nevadila bratrská pomoc a nyní vám nevadí speciální operace. To mi připadá vnitřně konzistentní a tudíž k tomu nemám dalších otázek.
    Jenom mi není jasné to "ale najednou ty obavy, co mám do budoucna, ty jsem ani ve snu nezažil". Pokud máte obavy z toho, že Západ 'vyhrožuje jadernými zbraněmi', tak totéž jsme snad slýchávali už tenkrát, ne?

    OdpovědětVymazat
  9. Pánové, už jste si řekli svá stanoviska a byl by čas to zakončit. Už by to byl jen slovní fotbal.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano Kocoure.
    Kdysi jsem hrával pro své pobavení i fotbal...takže díky za příjemné pobavení a prostor u Vás...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)