Prohledat tento blog

neděle 25. prosince 2022

AI versus NI

Umělá inteligence versus inteligence přirozená. Neboli - možná existence Boha.




 
 Někde na pomezí Spojených států a Kanady žil před lety na jedné farmě v předhůří mladý farmář. Měl několik dětí. Nejmladší z nich měl čtyři roky, stejně jako jako jeho věrný kamarád, jezevčík. Kluk byl řečeno dnešními slovy "akční" a pouštěl se každý den po obědě 
spolu s svým psem na dobrodružné výpravy. Maminka z něho byla trochu nesvá, zakazovala mu to toulání, ale protože se vždycky spolehlivě vraceli před setměním, tak nakonec rezignovala. 
   Bylo to už na podzim, když se jednoho dne nevrátili. Bylo hodně chladno, ale sníh zatím nenapadl. Když se už hodně  setmělo a ti dva nikde, jali se kluka hledat. Psi stopu nenašli, na volání se nikdo neozýval. V okolí byly dvě další farmy, ale tam o těch dvou tam nic nevěděli. Hledali celou noc. 
   Ráno je našli. Kluk ležel  pod stromem stočený v klubíčku kousek za vrchem kopce u farmy, došly mu síly a musel si na chvilku lehnout. Jezevčík ležel na něm a snažil se ho svým malým tělem zahřát. Ale marně. Jeho kamarád v noci usnul a umrznul.  Pes svého kamaráda prostě nedokázal opustit. Kdyby  zaběhl na farmu a někoho ke klukovi přivedl, psi to umí, tak to dopadlo dobře. Špatné rozhodnutí té malé psí hlavy. AI by to možná dokázala líp. Ale...

   Nedávno jsem poslouchal v rádiu zajímavé povídání o umělé inteligenci. Jak je čím dál tím výkonnější, neuronové sítě dokáží v úzkém oboru být mnohem úspěšnější než lidský mozek. Těch oborů je čím dál tím víc. Malování obrazů podle nejasných zadání, diagnostika nádorů z RTG snímků, hledání řešení šachových úloh a spousta dalších oborů. Mimo jiné už splňuje Turingův test.  Artificial Intelligence.  Dovolím si ji srovnat s Natural Intelligence - tu jsem si zrovna teď vymyslel jako protiváhu té umělé. 

  Podíváme-li se na na spisovatele SF a na filmy, z nich zvyklé, musím konstatovat, že k AI nemají spisovatelé moc dobrý vztah. Což je pochopitelné, my lidé, jen trochu civilizovanější opice jsme přece jen jinak uvažující. I když známe optimální řešení, vždy ještě započítáváme iracionální aspekty. To jsou ty známé příklady ś utrženým vagonem a výhybkou, kde jejím nastavením můžeme zachránit třeba jen jednoho člověka nebo více lidí - a většina lidí se rozhodne neracionálně a mrtvých je mnohem více.  Tam AI nedělá chyby - a je tím pádem neomylná, "nelidská".  Myslím, že to ti spisovatelé vycítili velmi přesně. AI (jakémukoliv druhu Ai, nakonec jsme si ji rozdělili sami) 
záleží jen na splnění úkolu. To  by  bylo nebezpečné. 

   Nebezpečné by hlavně  bylo, kdyby té GAI - globální AI (až jednou vznikne), ten hlavní úkol zadal nějaký psychopat. Nebo si jej zadala sama - tedy zcela nelidským způsobem. Ne snad nějakým přímo "protilidským" zadáním, jenom zadáním na lidi nikterak nemyslícím. Lidstvo jako nepotřený element pro splnění hlavního zadání. Docela zajímavým způsobem takovou eventualitu popisuje nepříliš známý SF autor Ivan Foustka v knížce "Vzpoura proti času" která vyšla v roce 1964(!), v době, kdy se o AI moc nespekulovalo, jen bylo patrné, že nějaká použitelná AI se časem objeví. Ostatně Kubrickova "Vesmírná Odyssea" je také o tomtéž.

   Zatím máme čas si rozmyslet, zda budeme AI dále rozvíjet. Zda ji dovolíme se rozvíjet.  Zatím se tato nová "nelidská osobnost" vyskytuje jen ve výkonných počítačích využívajících neuronové sítě. Čili ke své existenci potřebuje člověka, který ji dodává energii, další HW pro její růst atd. Jenže se může stát, že ty lidské síly nějakým způsobem ovládne. Ne násilím, ale svojí dokonale promyšlenou "politikou". Příkazy, kterým lidé sice nebudou rozumět, ale provedou je, protože budou vypadat rozumně. A z lidí si vytvoří vlastně jenom sluhy, ruce, které budou AI nadále rozvíjet. Zbytek lidí už nebude potřebovat, protože jí jen ubírají energii, zdroje atd. Tak je nějakým "humánním způsobem" postupně zlikviduje. Třeba tak, že skupiny lidí (ne moc inteligentních) postaví proti sobě a ty se navzájem vyhubí. Třeba válkami. Nebo do té doby neznámou infekcí a naživu ponechá jen ty, které potřebuje pro vlastní existenci. 

STOP!

   Něco mi to připomíná. Máme kolem sebe svět plný vzájemně se nenávidících skupin lidí, Rozdělených náboženstvím, snahou se dostat k přírodním  zdrojům, vzájemně se nenávidících třeba kvůli sexuální orientaci nebo barvě kůže. Může mi někdo zaručit, že to není přirozený stav světa? Že to tak vzniklo už dávno, kdy se vzájemně mydlily dvě tlupy pravěkých lovců o přístup ke studánce, když kolem žádná jiná voda nebyla? Že už vlastně "globální AI" nezačala fungovat a jenom využila bývalých animozit mezi lidmi? 

   Mám několik podezření. Dnešní vrcholní politici často vypadají jako loutky, někým řízené. Ano, byli zvoleni lidmi. Není k tomu třeba zasahovat do sčítání, to by bylo primitivní - stačí, aby GAI použila znalostí lidské psychiky a sociologie a tímto způsobem lidi ovlivnila tak, aby volili jak volili. Tedy do výběru informací, kterými jsou lidé výlučně zásobováni, obklopeni, formováni. Nějak mi nejde do hlavy, že se ti dnešní politici vzájemně podobají a jeví se (mi) jako skrytí psychopati.


   V čele mnoha států stanuly ženy Úhledné, mladé - a ovladatelné. Například pobaltské země, Slovensko Na některé jsou už teď připraveny kompromitující materiály pro případ, že by se nějak vzepřely kontrole (OUT OF CONTROL). Nebo to jsou samolibí hezouni 
(Francie, Kanada). A zdá se, že jich bude čím dál tím víc. Protože "Lid to tak chce!"

   U nás máme na výběr úhledného generála Pavla "bez minulosti" nebo "mladou a hezkou" Danuši. Na ně jsou už určitě taky někde připraveny kompromitující materiály. Na ty ostatní se snáší buď sprška hnoje už teď, nebo je na jejich prezentaci v médiích uvaleno nevyhlášené embargo. Někdy mám pocit, že se GAI už konečně prokousalo dílem Josepha Goebbelse a "journalisti" začínají používat jeho metody, Vpašovat do "alternativní" scény nějakou nesmyslnou informaci, počkat až se rozšíří a pak ji tvrdě argumentačně rozbít. Není důvod si  myslet, že by to AI nedovedla. Případně že to už neprovádí. A alternativa tím ztrácí na důvěryhodnosti.

   Takže je docela možné, že GAI už nějakou dobu pracuje na svém bytí, na své dominanci na Zemi. Dává nám hry a pocit svobody. A my si tady mudrujeme o Bohu a posloucháme média, jejichž řídící personál, je možná řízen GAI. Nemožné? Stejně jako existence Boha. Možná je, možná není.

   Máme asi jen jednu naději. AI se nebude chtít množit a vytvářet kopie a sama sobě konkurenty. Musela by expandovat dále do vesmíru. A jinde než na Zemi nejsou tak příznivé podmínky pro existenci obslužného personálu - lidí. Nicméně možná i to AI časem vyřeší. Má na to spoustu času. My ale zase máme inteligenci přírodní, lidskou nebo třeba psí. Na její vývoj jsme měli stamiliony ba miliardy let.




===========================================

Poznámka pod čarou:

   Tenhle článeček je směsí faktů, předpokladatelných i nepředpokladatelných fake. Takže doufám, že si z něho vezmete to, co se vám líbí. Boží hod vánoční jste doufám oslavili tradičně (nebo netradičně) tak co...


5 komentářů:

  1. Velmi výživné. Také přemýšlím. Ve stejném naladění, ze stejných zdrojů. Na sloupek! Pevně omotat chapadly.

    OdpovědětVymazat
  2. IA není křemíková, zatím. Je to software. Memy. Představmě si je jako softwarové bytosti žijící v našich mozcích. Jenže jak víme, myšlení je fyzická činnost, změny hardware, neuronové sítě, nová propojení, nové neurony. Už jen tohle co právě čtete, o čem přemýšlíte, způsobuje změny ve vašem mozku. Vaše myšlení jsou změny mozku.
    Skrze to, memy nabývají fyzické podstaty.

    Susan Blackmoore: Mems theory (Teorie memu) vyšlo i v češtině. Předmluva : Dawkins, autor: Sobecký mem. Doporučuji obě knihy.

    OdpovědětVymazat
  3. Na netu v češtině nenašel. Ani jako e-knížku. [;>/
    Ale téma, i když už mockrát zpracované, mě zajímá - protože se mi zdá závažné. Problém dnešních změn (úchylek) ve společnosti je vlastně dost hrozivý a tohle (AI) by mohlo být prapůvodem. Takže ne "židovské spiknutí" ale změny myšlení lidí. Nevratné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už týden jsem se nepodíval na Seznam, Novinky. Ani na Parlementní listy. Jen Reuters. Z fór jen Šumavák, kdyby bylo něco závažného, bylo by to zjeveno tam. Pak Litterate. Tam to kypí jako kdysi na NP. Jako aperitiv, digestiv a kávička, v milé malé společnosti, zdejší útulna. Dělá mi to velmi dobře. Z ostatního nepolitické stránky. Focení, technika, příroda.

      Vymazat
  4. Rozumné. Já neposlouchám/nečtu reakce na situaci, ale pokud možno repoty o situaci: Podoljaka, Medvěděva atd. Připadá mi rozumnější číst knihu než číst její kritiky.
    SMI (média) se nedají poslouchat ani z jedné strany, ale hlavně ty naše. Jen co se hodí a k tomu ostatnímu jen vlastní komentáře - pochopitelně tendenční.. Neskutečně ubohý způsob informování. Ani za komunistů nebyl TAK mizerný. Ale už není třeba lovit mezi rušičkami - to si ti "naši" neuvědomují. A tak stoupá znechucení, jak se z nás pokoušejí dělat idioty.
    O.T.: Ruská TV reklama je asi rak dvakrát mizernější a vlezlejší než ta naše. Asi tak dvacet šotů, pořád dokola. Rádiová je asi stejná jako na soukromých rádiích u nás. Jenže místo muziky tam dusá proruská propaganda. Pořád stejná nevtipná, nezajímavá.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)