Prohledat tento blog

neděle 29. ledna 2023

HUAWEI a NORDSTREAM2

Pár slov při neděli 


   Naše vláda by měla v květnu rozhodnout, zda vyloučí některé dodavatele technologií pro mobilní sítě, protože prý existuje nebezpečí, že by mohlo dojít ze strany Číny k nějakému SW útoku a čínské technologie by se mohla na dálku vypnout a způsobit tím kolaps důležité státní komunikace v Kotlince. Jedná se hlavně o firmy HUAWEI a ZTE, které už dávno Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost podezíral ze špionáže. Kdopak jim za tuhle expertízu zaplatil? 

   Naši politici mají strach v souvislosti i s tím, co se děje na Ukrajině. Tvrdí že  Rusko otočilo koutem a neteče plyn. Nikoliv. Plyn teče a kdyby nebyly jeho dodávky z Ruska pod sankcemi a kapacita plynovodů stačila, mohl by téct dále. Jenže "někdo"  se postaral o likvidaci Nordstreamu 2. Putin určitě ne, protože jemu by opravdu stačilo zvednout telefon a vydat příkaz k přiškrcení dodávek, čímž by navíc získal možnost vydírání Evropy, že plyn opět pustí, pokud....Takže je to jinak. Jediným subjektem, kterému nastalá situace naprosto vyhovuje je USA - prodají nám rády svůj drahý plyn, který levně nakoupí v Číně, která jej nakoupí levně v Rusku.. Takže drobné naleptávání - i když to s článkem v MS Deníku nijak nesouvisí.

   Mobilní operátoři se neobávají, že Čína má k dispozici nějaké červené tlačítko, který by dokázala vypnout naši mobilní síť. Prý jádro systému je od švédské firmy Ericsson, od čínské firmy HUWEI prý mají jen antény a tam se nemůže nic stát. Poznámka: Tohle tvrdili všichni, než se stali terčem nějakých hackerských útoků.

   Pan Klouda z Vodafonu se domnívá, že neexistují dodavatelé, z nich jeden má červené tlačítko a druhý ho nemá. Navíc je přesvědčen, že podobný zásah do infrastruktury je válečný akt, vyhlášení války celému světu, protože technologii HUAWEI používají na celém světě.

   Domnívám se, ž pokud by toto bylo možné, nemělo by žádný smysl to použít. Kdo by z přerušené mobilní komunikace získal? Čína? Takže my jsme už ve válečném stavu i s Čínou? Není to předčasné?

   Jiný článek ve stejných novinách se zase "Green Dealově" raduje: "Fotovoltaické elektrárny jsou v kurzu. Výrobci navyšují kapacity i o 250 procent."  Poznámka: Fotovoltaické panely vyrábí téměř ze sta procent také Čína. Co když je přestane dodávat? Nebo akumulátory, které jsou pro ostrovní systémy nezbytné. Ty z velké části také pochází z Číny. Pak bychom si mohli elektřinou ze slunečního světa mohli posvítit jen ve dne.

   A další drobná jedovatost: Moderním automobilům hrozí útoky hackerů. Moderní auta mají rozsáhlou elektroniku, která ovládá spoustu funkcí. Umí přes internet nastartovat, otevřít nebo zablokovat dveře, měnit rychlost, teplotu uvnitř i dodávat navigační informace. Případně i "vypnout" celé auto. Tyhle funkce se dají ovládat i přes internetové WiFi připojení i Bluetooth. V USA provedli praktický pokus, kdy se hackeři takto na dálku "zmocnili" Jeepu Cherokee. Donutili ho zastavit, zablokovali mu dveře a posádce pustili do reproduktorů hlasitou hudbu z internetu. Moc se to neliší od "vzpoury" kterou jednou může vyvolat AI.

  Takže za moderní vychytávky draze platíme i bez zásahu "zlých sil" tím, že když se elektronika v autě "zblázní" tak prostě dále nepojedete. A vsadím se, že i v autech - a to nejen čínských - jsou nějaké čínské integrované obvody. Tohle se současnou politikou jako takovou moc společného nemá, ale s podvolením se moderním technologiím, takové "roztroušené AI" hodně. 

  Viděl jsem mladíka, který měl jízdenku na MHD nahranou ve svém  mobilním telefonu. A ten telefon se mu vybil. Musel jet načerno. Nebo dva mladí mužové na zastávce tramvaje mimo  město, kterým se vybily mobily, se mě ptali, kdy pojede další tramvaj. Když jsem jim ukázal jízdní řád na zastávce opáčili, že asi není aktuální, protože tam není napsáno, za jak dlouho tramvaj přijede. Podíval jsem se na hodinky a řekl jim to. Byli překvapeni, že to jde i bez internetu. Když opravdu přijela měl jsem pocit, že mě považují za mocného šamana, který přivolal déšť.

   Výpadek internetu by vám znemožnil si v lékárně vyzdvihnou léky. Ani svůj elektromobil si bez chytrého mobilu s bankovním účtem nenabijete. Internetová TV i rádio nebude fungovat. V moderním obchodě nezaplatíte - nejen kartou, ale ani hotovostí, kasy pracují na síti. A tak dále, a tak podobně.

   Za svoji pohodlnost platíme už dneska tím, že nás "systém" může do jisté (nemalé) míry ovládat a že mu poskytujeme o sobě neuvěřitelné množství osobních informací. Osobní pozorování: Převedl jsem svých pár peněz do jiné banky, protože ta předešlá se mi nezdála být dost spolehlivá. Do týdne se mi na telefonní číslo začaly ozývat investiční společnosti, zda nechci své peníze u nich investovat. Znali jméno, číslo a dokonce i převedenou částku. A to nebyly žádné státní orgány, nýbrž soukromé firmy. Jeden známý ajťák mi převedl, jak se ze svého telefonu dostal za pár minut na moji domácí WiFi a do počítače a mohl by mi tam tiše nainstalovat třeba sledovací program, který by sbíral hesla a někomu je posílal. Proto banky zavádějí dvoucestné ověření identity uživatele - posílají momentální heslo pro vstup do účtu pomocí SMS. Jenže lidé, kteří ovládají svůj účet přes svůj i-phone se mohou dočkat toho, že to dočasné heslo pro přístup bude mít někdo dříve, než vy. Za pár sekund, když se na druhý pokus do svého účtu přihlásíte, už bude čistě vybílený a vše, co tam bylo převedeno na bitcoiny a bitcoiny už budou "out of control". Telefon vám ale zůstane. Vítejte v digitalizovaném světě, který vám nabízí maximální pohodlí - a (zatím) vás dobrotivě ovládá.




Umíte vůbec rozdělat oheň, když nebudete mít zapalovač ani zápalky? 
Dokážete bez pušky ulovit aspoň zajíce?
Poznáte bez mobilu a kompasu, kde je sever?

 😄

A obvyklá poznámka: 

   Tu AI, kterou já tak nějak cítím za zády může zastavit třeba jaderná válka. Ale to je krajní řešení. Když mám revmatické koleno tak si přece kvůli tomu nenechám uříznout nohu nad kolenem. Po jaderné válce bude moci přežít jenom ta část populace, která se dneska pohybuje "při zemi" a obejde se bez chytrých hodinek, akumulátorových autíček  a podobných věcí. Zato bude umět rozdělat oheň třeba pomocí čočky.

   A ještě jedna: Slavný americký novinář Seymour Hersh, nositel Pulitzerovy ceny vypátral, jako to opravdu bylo s  Nordstreamem 2. Američané tam během námořního cvičení NATO položili nálože a za čas je Norové odpálili akustickým signálem. USA a Norsko jsou jediné dva státy, které mají z ruského "neproudícího" plynu prospěch. Tož co, jako obvykle - hledej prachy! Člověka obdařeného selským rozumem to nepřekvapilo ani trošku.
(8. února 2023)

7 komentářů:

  1. Ne, gramofon opravdu ne. Banka....ne hacknutý mobil, ale zneužití dat v bance. Humint.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, mého debila nelze hacknout. Je v ROM.
      A ne banka, ale někdo v bance. Jenže - v které? Odchozí nebo příchozí?

      Vymazat
  2. díky, uloženo. Balíček zápalek mám v rezervě, mobily z dřívějška, co nejdou to oné. Zmodernizování jsem se zatím úspěšně ubránila , byť pořád připomínají jakou dělám chybu , že odmítám jejich pomoc. Kartou neplatím, vyzvednu měsíčně větší obnos a platím hotově. A tak nějak se mi zdá , že i pokladní tak porůznu jsou přívětivější, než kdy se mávne plackou. NO a kde je sever, přece napravo pravým úhlem od východu :-)
    JU a coby kuřačka, kupuji vždycky celý pás a k němu dostanu zadax zapalovač. Takže slušnou zásobu od doby co to zavedli už máme.

    Jak to bude dál uvidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám tam chybu, a nebylo mi to vytknuto. Ten sever je nalevo ,asi mne zmátl ten pravý úhel

      Vymazat
    2. Každý si domyslí. Netřeba vytýkat...

      Vymazat
  3. To všechno nemusí nastat hned. Ne aspoň za mého života.
    A tak si říkám: Hlavně se z toho nepoonďat!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)