Prohledat tento blog

čtvrtek 1. června 2023

Několik málo všeobecně známých myšlenek



   Zdá se, že slova jsou dneska slabý argument. Ale co je silnější? Pouliční lampy? Pár sebevražd? Střelba do davu? Atentát na místodržícího?
   Nicméně tady v Kotlince zůstáváme u slov. TV, rozhlas, internet. Reakce buď hysterické, nenávistné nebo naopak přemoudřelé.
Pán s knírkem je ale někde připravený a čeká na správnou chvíli.


   Je to divné. Když se v USA před válkou vysílala v rozhlase Wellsova „Válka světů“, lidé houfně nasedali do aut a prchali z míst, kde údajně přistáli Marťani. Museli jim pak důrazně vysvětlovat, že se jedná o fikci.

   Dneska média tak nějak ztratila schopnost přesvědčit lidi o čemkoliv.
O těch z mainstreamu se to ví, nevážou se totiž na realitu, ale na svého provozovatele. Chlebodárce. Píší co si přeje a zamlčují,. co si nepřeje. Jenže se zdá, že chlebodárce má také své chlebodárce. Daleko, za vodou.

   Ale zdá se, že i alternativní kanály tuhle schopnost přesvědčit své posluchače/čtenáře ztratily. Proč? Protože pasáček ovcí a jeho časté výkřiky „Vlk, vlk!“. Proto si ho už moc nevšímají. Jednou ale vlk přijde.

   Všichni lžou a proto nikdo nikomu nic nevěří. A tak dojde na můj žblebt:Věřím je tomu, co vidím na vlastní oči, slyším na vlastní uši, co si mohu ohmatat, očichat a ochutnat.
 
Ale to už může být pozdě.

2 komentáře:

  1. Pěkné zamyšlení.
    Mně napadlo tohle.
    Sledujeme média, snažíme se být v médiích vidět. Prostřednictvím fotek, videí. Koncerty asi neužíváme naplno, ale držíme mobily v ruce. To samé západy slunce. Když jedeme někam na výlet, děláme si x fotek, které mnohdy opět někde vystavíme.Přitom to nejskvělejší úložiště máme mezi svýma ušima. Ten nejskvělejší videopřehrávač taktéž. NAvíc si při vyprávění můžeme leccos přibarvit.Vyprávíš to kámošovi, řekneš třeba víc drobností o autech, říkáš to babičce, řekneš něco víc o zahrádkách a domech.
    Vzdáváme se našich krásných schopností vnímat, uchovávat, hledat vzpomínky a ty si buď přehrávat, nebo vyprávět.
    A je to velká škoda.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, tak to je. Ale na druhé straně - ne každý má schopnost sdělit to, co viděl, slyšel a zažil. Ne dostatečně barvitě. A ještě - i já sám si některé věci nepamatuji. Když se podívám na nekvalitní černobílou fotku, starou třeba 60 let tak ten přehrávač v hlavě naskočí a mám situaci zpátky i s vůněmi a měkkostí mechu. Ta fotka nebo zvukový záznam tu skříňku znovu otevře. Ale - máte pravdu, takové rozlišení jako mozek zatím žádný aparát nedosáhl.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)