Prohledat tento blog

pondělí 31. července 2023

AI (3)



   Ztrátou spojení s minulostí se atomizovaná společnost dostává na šikmou plochu. Generace bez historické paměti necítí, že posun po šikmé ploše je pád. Chybí jí pud sebezáchovy, instinkt, který nabádá člověka brzdit, zařadit zpátečku, když ho historická paměť varuje před karambolem. Schyluje se k tragédii odbržděné generace; generace, která se nemá o co opřít a čeho chytit.
  Je příznačné, že generace, která chyběla ve škole, když se vyučoval smysl minulého, o sobě mluví jako o generaci poslední.

(Ivan Hoffman)

   Není to tak dávno, kdy umělá inteligence byla hudbou budoucnosti a vděčným námětem sci-fi románů a filmů. Dnes je umělá inteligence současně módním hitem, obrovskou technologickou příležitostí, zneklidňující hrozbou i investiční bublinou. Octli jsme se v budoucnosti a není to úplně příjemné. Narazil jsem na inzerát na „šablony, které vytvoří kvalitní textový obsah pro vaše sociální sítě, reklamy, blog, emaily, web, ebooky". Stačí odpovědět na 1-3 otázky, kliknout na tlačítko a AI za mne vytvoří unikátní obsah za 60 vteřin. Inzerát mi radostně hlásí: „Už nemusíte trávit hodiny nad tvorbou obsahu, umělá inteligence to udělá za vás během minuty.“

   V grafickém oboru už AI dokáže vytvořit virtuální filmy téměř nerozeznatelné od reality. AI ovládané hlasové syntetizátory mohou příjemně modulovaným hlasem předčítat zprávy, předpověď počasí nebo i jiné texty dle přání programátora. (Nebo jiné sekce AI).  Hlas dle vašeho výběru.. 

   Proto stávkují scénáristé a herci v Hollywoodu. Nastal strach o vlastní životy, nebo aspoň živnosti. AI zatím píše texty a kreslí obrázky. Ty jsou rozeznatelné od reality hlavně tím že jsou příliš bezchybné. Jde z nich tak trochu strach, i když je tam cokoliv milého, třeba koťátko. Na ruských webech se používají už nějakou dobu jako "ilustrativní obrázky". Patrně proto, že počítač je levnější než výtvarník a nesleduje, kolikrát se jeho dílo použilo - nehádá se o autorství, nepotřebuje peníze. 

   V českém rozhlase zase běžel cyklus "Digitální spisovatel" kde AI napsala několik SF  povídek, které ovšem četli živí herci. Ai je vytvořila buď jen na rámcové zadání nebo společně se spisovateli tohoto žánru, "na holport". Nebyl jsem z toho nijak nadšený stejně jako z těch "ilustrativních obrázků". 

   A rozvíjí se další obor - viz syntetizovaný hlas Karla Gotta. Prý už nazpíval nějaké nové písně. Po smrti. Zatím pod dohledem živých mistrů zvuku a režisérů. Text jsem slyšel a nenadchl mě. Písničku zatím žádnou.  
Ale AI se učí rychle a začíná útočit Zatím pod vedením lidí. Doufejme, to ještě nějakou dobu tak zůstane.

   Někteří lidé si myslí, že to nikdy nenastane. Že Homo sapiens bude mít vždy navrch, protože je kreativní a uvědomuje si sebe sama. Ono je to nejspíš tak, že o kreativitě myšlení toho moc nevíme. Skoro nic. Jeden klasik kdysi prohlásil "Vím, že nic nevím!" A jiný doplnil "A ani to nevím!"
 
   Kdysi si nikdo nedokázal představit, že stačí nahromadění nějakého materiálu, třeba štěpného, což samo o sobě spustí řetězovou reakci. Aniž by ten matriál byl jiný, než předtím, aniž by byly fyzikální podmínky jiné, než předtím. Není třeba nic jiného, než mít toho materiálu pohromadě nadkritické množství.
Tohle je zhruba princip, podle kterého já uvažuji o AI.

   A co se týče vzniku MATRIXU - slovo, které používám pro převzetí moci AI nad lidmi. Všemi, bez ohledu na jejich postavení v současné hierarchii reálných vlivů to bude podobné jako snášení U235 na jednu hromadu. Zatím netušíme, co to udělá. On je ten náš svět založený na vlivech nejen reálných, ale hlavně na slovech, ideologických informacích. 

   Princip "Vrtěti psem" (fake news) už dost dlouho funguje, hlavně tam, kde se velká hustota lidí. Takže AI ani nebude potřebovat, až si propojením několika skupin uvědomí vlastní identitu skutečný přístup k nějakým jaderným nebo jiným knoflíkům. Bude stačit její přístup k "SMI", prostředkům masové informovanosti. A její schopnost věrohodně podvrhovat informace, ve které ji tak pilně cvičíme.

   Pokud to jednou začne, ani si toho nevšimneme. Nebude to žádný strojový hlas, který tu novinu oznámí lidstvu ve všech světových jazycích s tváří světových lídrů. Oni jenom začnou pronášet mírně nezvyklé myšlenky a dohromady budou trvat na různých sebevražedných aktivitách jako Zelený úděl, transsexualismus a podobně. Budou chtít, aby lidstvo dobrovolně omezilo své potřeby, aby se přestalo biologicky množit, aby se přestalo zajímat o skutečnou vědu, případně aby dobrovolně spáchalo sebevraždu. V zájmu budoucích pokolení. Dobrovolně!

   Ti chytřejší z nás o budou považovat za zásahy "deep state", ale dokázat to nebudou moci. Systém není centralizovaný, je to klasická síť, redundantní, odolná vnějším zásahům. Tu a tam AI zorganizuje nějakou revoltu, které pozmění mocenské poměry. Pokud to bude chtít řešit rychleji, zorganizuje bratrovražednou válku. Nebo epidemii. A my si pořád budeme myslet, že lidi jsou tak hloupí. Ovce, lumíci.

Provokativní otázka: 

  Neprobíhá to převzetí moci nakonec už dneska? Nenápadně, jako růst nějaké rostliny. AI totiž nepotřebuje peníze, bohatství, stačí ji, že roste a zaujímá místo. Zajímavé bude, jak se bude množit. Jestli nějakým dělením nebo bude jenom narůstat bez variant s rizikem degenerace. Pokud se bude dělit, aby tomu zamezila, bude zajímavé, jak její potomci, klony, budou  o prostor a zdroje bojovat. 



   Tahle generace ještě ty zfalšované obrázky, texty nebo hlasy ještě pozná. Ne proto, že by o tom něco věděla, ale má cit pro realitu. Mladší, už infikovaní "umělinami" ten cit postupně ztrácejí. U textů, hlasů, i obrázků. Nepřijdou na to, že jsou umělé, nelidské.


Poznámka:


   Skupina amerických spisovatelů, včetně George R. R. Martina, na jehož knize byl založen světově proslulý televizní seriál „Game of Thrones“, podala žalobu na OpenAI v jižním okrese New Yorku. Podle jejich žaloby jsou autorská práva spisovatelů porušována, když jsou jejich texty zadány do velkých jazykových modelů, mezi které patří ChatGPT
   Programátor Liam Swain nahrál Martinovu Píseň ledu a ohně do neuronové sítě, která napsala pokračování bestselleru. Swain je zveřejnil na internetu. Martin je pobouřen: má připraveny další dva romány ze série, ale ChatGPT by nebyl schopen napsat své verze, kdyby nebyl školen na autorových knihách.

   Jiní autoři vznesli podobná tvrzení, takže stížnost usiluje o status hromadné žaloby. Autoři požadují, aby společnost nepoužívala autorská díla ve velkých jazykových modelech a žádá kompenzaci ve výši 150 000 dolarů za každé dílo.

   A jako obvykle: Cokoliv se vymyslí a a ujme, začne se proměřovat penězi, obchodním úspěchem. AI není výjimkou.

1 komentář:

  1. Já mám za to, že AI bude všudypřítomná. a jakákoliv ztráta části její struktury bude v rámci její neomezených možností kdykoliv doprogramována(obnovena).

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)