Prohledat tento blog

pondělí 30. října 2023

O vážení

   Jsem narozen ve znamení Vah a kdybych na to věřil, tak možná mám i vlastnosti svého znamení zvěrokruhu.  Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlel, byl jsem v mládí cholerik, který hodil po svém nadřízeném deštník a z ředitelny několikrát odešel s prásknutím dveří. Uvědomil jsem si ale, že asi něco z těch Vah mám v okamžiku, kdy se mi začala zamlouvat jedna replika z muzikálu "Šumař na střeše", kdy židovský mlíkař Tovje, který po rozhovoru s Bohem, když učinil nějaké závažné rozhodnutí prohlásí "Ovšem na druhé straně..." a tím naprosto zbourá své předešlé vyargumentované rozhodnutí.


   Dobrat se nějakého názoru, kdo může za izraelsko-palestinský konflikt, který rychle přerůstá v konflikt mezinárodní a náboženský je v podstatě nemožné. Pokud se podíváte do dějin, je to nekončící válka mezi muslimy a židy, kdy od vzniku židovského státu  roce 1948  občas přejde z skryté fáze konfliktu do horké války. Arabové tedy muslimové  chtějí Židy "zahnat do moře" a Izraelci zase pomalu okupují okolní muslimské enklávy zakládáním židovských osad a kibuců. Argumenty co bylo předtím a kdo vlastně má "historický nárok" na území Izraele jsou značně rozporuplné a historii si vykládá každá strana jinak. 


 
  Takže "pískat" ten letitý spor vlastně poctivě nelze. Lze se jen postavit na jednu nebo druhou stranu. Na té jedné je Izrael s USA a Evropou, která má s muslimy (Turky) velmi špatné historické zkušenosti a v USA je silná židovská diaspora, na druhé straně všechny muslimské státy nejen na Blízkém východě. Vlády těchto států se sice zpočátku hlásily spíše k neutralitě ale v posledních dnech pozvolna otáčejí, protože by proti sobě postavily své vlastní obyvatelstvo. Země mimo Evropu, třeba Rusko nebo Čína a Indie se do sporu moc zatahovat nechtějí nechávat. Nicméně i v tam nějaké demonstrace a nepokoje probíhají. Třeba na letišti v Machačkale v Dagestánu je od včerejška přerušen provoz, protože nějaká islámská bojůvka se dostala na přistávací dráhu a hodlala si to ručně vyřídit s Izraelci, kteří tam měli údajně přistát. Bezpečnostní síly Dagestánu sice letiště "vyčistily", ale situace je patrně vážnější, protože letiště bude týden mimo provoz.

   Turecko se jednoznačně postavilo na stranu Palestiny a označilo Izrael za agresora. President Erdogan vlastně neměl jinou možnost, v Turecku je převládajícím náboženstvím islám  (89% obyvatelstva) a přesto, že se považuje za sekulární zemi bez státního náboženství, tak skutečnost je taková, že Erdogan se dostal k moci právě s podporou muslimů a dokonce se mu podařilo krvavě potlačit armádní puč, kdy se vojáci pokusili  Turecko opět v reálu "sekularizovat".


   Snahy o likvidaci sporu vytvořením dvou států, Palestiny a Izraele nedopadly
 dobře, Palestinci vždy taková jednání torpedovali. Jejich snahou je totiž židy vyhubit. A jejich vojensko-politická složka, Hamás, podniká jednak více méně pravidelné útoky na  území Izraele raketami nebo malými bojůvkami, které vyvraždí několik osadníků a stáhnou se zpět, na což Izrael odpoví leteckými útoky na předpokládané cíle Hamásu a zabije přitom několik Palestinců.. 

   Hamás se dlouhodobě vyzbrojuje, buduje rozsáhlou síť podzemních tunelů a své jednotky kryje tím, že jsou rozmístěny pod nemocnicemi, školami a obdobnými místy, kde se obvykle shromažďují civilové. Každou reakci Izraelské armády pak ve světě presentuje jako napadení civilního sektoru. Palestina je poměrně malé území hustě osídlené necelými třemi miliony obyvatel. Nemá své zdroje vody, energie atd. 

   Rozhodl jsem se nepreferovat ani jednu stranu sporu přesto, že my, Češi už dlouhá desetiletí podporujeme Izrael. Ale na druhé straně - pokud se člověk dívá na disciplinované obyvatelstvo Izraele a na exaltované, krajně nenávistné  chování Palestinců - a to nejen těch v současné době trpících v pásmu Gazy ale i jejich příznivců kdekoliv  na světě - nutně začne uvažovat, co bude, až vyhraje ta nebo ona strana. Muslimům naroste hřebínek a budou se snažit ovládnout i jiné státy pomocí "děloh muslimských žen" tedy velkou natalitou a přečíslením původního obyvatelstva, což se jim, zdá se, docela daří. 

   Média stále upozorňují na to, že v pásmu Gazy jsou leteckými údery zabíjeny i ženy a děti. Bude to pravda, ale bomby, které by zabíjely jen ozbrojence zatím vynalezeny nebyly. Protože natalita v Gaze je veliká je celkem pochopitelné, že ztráty jsou rozloženy pravidelně mezi muže, ženy a děti.

   Dneska jsem viděl reportáž z Iránu, kde se ptali na názor velmi zdravě vypadajícího, asi osmi-desetiletého arabského kluka. A ten, celkem v souladu se svými rodiči prohlásil, že až vyroste, bude samozřejmě zabíjet všechny nevěřící, hlavně židy. Takže bomba, která zabije holčičku vlastně vyřadí jednu plodnou dělohu z výroby nepřátel nevěřících. A z toho kluka bude za deset let fousatý bojovník proti nevěřícím, káfirům. Tedy proti nám. A nám nezbude nic jiného, než přijmout víru abychom přežili. Ze budou zničeny všechny památky, sochy, obrazy, knihy a filmy je předpoklad. Islám takové věci nepovoluje. 

   Takže nakonec asi fandím "nemuslimům", židům. Ti mezi námi žijí už stovky let a nemám zprávy, že by něčeho zmocňovali násilím. Oni si to, co chtějí, spíše koupí, jsou zdatní obchodníci. To nám nežidům, gójům, často vadí, závidíme jim to a proto se v evropské ale i americké kultuře stále projevuje více či méně latentní antisemitismus. Ten občas vyvrcholí protižidovskými pogromy. V Rusku kdysi běžnými, v Německu méně. 

   Dopadlo to moje vážení pro a proti zvláštně. A rozhodl to ten arabský chlapec odkudsi z Iránu, který do kamery jasně řekl, co by bylo, kdyby islám zvítězil. 


Co bude, až islám zvítězí všude...

 



Ovšem na druhé straně: Podívejte se třeba na sto nejbohatších lidí na světě. Kolik  z nich je židovského vyznání či původu? To je jen tak samo sebou, náhodou, nebo tím, že Židé jsou vyvolený národ? Už víc než 2 000 let...

===

Jako obvykle - dodatek: 

   K izraelsko - palestinskému konfliktu se vyjádřil i můj oblíbenec, etnolog Mnislav Zelený, Atapana. Žil nějakou dobu mezi Indiány v jihoamerických pralesích, zvolili ho tam za náčelníka a má na spoustu věcí jiný názor než my, civilizační změkčilci. Překvapil mě jednoduchou úvahou - ke které jsem se nakonec dobral i já. Intuitivně. Asi jsem taky povahou divoch z pralesa.  

===

   O vítězství islámu ve Francii vypráví i kniha dystopických povídek blogera Mariana Kechlibara "Krvavé levandule". Za přečtení rozhodně stojí - dá se objednat na jeho blogu. A je i v audioverzi na  portálu "Uložto". Zdarma. 

  

22 komentářů:

  1. Není člověk, není problém... ale už před vznikem státu Izrael na území žili oba národy. Možná ne v klidu a míru, ale nejspíš ne v takové vzájemné nenávisti jako dnes. Něco podobného se jistě už mnohokrát stalo na nejrůznějších místech světa (asi by to stálo za nějaký výzkum ve smyslu kde se stala chyba...).

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek. Hodil by se i do diskuze na Litterate, abyste si pak zase užil svůj sloupek (a vážil si ho). Jde o téma, které není jednoznačné z pohledu příčin a následků, ale pokud jde o racionální zhodnocení muslim x nemuslim, jsem proto druhé, i když by to byl Belzebub.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už na litterate nechodím. Je mi tam nějak nepříjemně - s příchodem hyperaktivních a užvaněných manželů Kunštekových, kteří tam každý den "kydají" nějaké překlady. Na Kydech kydá jenom Vidlák a je tam poklidno - diskuze jen pro zvané. Přihlásil jsem se na Litterator, který se ale nezabývá politikou, nýbrž literaturou. Abych pravdu řekl, nijak mi ti prvoplánoví trollové, flammeři atd. nechybí.

      Tady v Útulně taky klídek, těch cca 250 - 300 návštěv za den je myslím tak akorát. Že nepíšou? Asi nechtějí. Nebo potřebují okamžitou reakci a tu jim nemohu dopřát.
      Blog jsem kdysi měl hodně zatrollený a dost práce mi dalo je přesvědčit, že je na sklo prostě opravdu nepustím.

      Vymazat
    2. Arnošt Lustig byl "můj kůň" - co by asi řekl dnes na dění kolem Izraele , Gazy ?

      Vymazat
    3. Netuším. Ale klidný by rozhodně nebyl. Možná by ho přešel i ten jeho nezničitelný humor, pro který jsem ho měl tak rád i já.

      Vymazat
  3. Omlouvám se příspěvek diktuji a neopravuju, zajímalo by mne co říkáte na modrého jelena.
    Všechno se tady mění a vyvíjí, i obsah a forma příspěvků. Co je pro mne zajímavé ,za poslední dva roky se změnila i taktika vedení bojových operací do doby první světové války.

    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Petra Bohuše jsem potkal před lety osobně v ČsTV. Působil na mě docela dobře. Relace Modrého jelena jsou poklidné bwéz hysterie a na demonstraci v Ostravě rovněž mluvil velmi dobře. Takže ano.
    K taktice SVO: Na jedné straně je to stará známá zákopová válka I.WW, kde se fronta nehýbe a přestřelky se vedou hlavně dělostřelecké, na druhé straně je to moderní válka dronů, kde se vidí jeden druhému "do kuchyně". Za II. WW se bombardovaly cíle mimo frontu, dnes se dělá to samé, jenom nelítají bombardovací svazy, ale drony. Vedla se propagandistická válka rozhlasem a letáky, dnes je na to více kanálů, hlavně internet. Události se opakují, ale ne vždy úplně stejně.

    OdpovědětVymazat
  5. Arabský kluk v reportáži z . Íránu. A ... nepřipadalo to divné.. Ostatně už jen "reportáž". Pořízená s nějakým účelem.
    Jsem patrný, čí dál víc opatrný stran ideologií a manipulací pro tu či onu stranu. Ptám se, jaké, čí dobro čím kdo sleduje? Aby někam, někým.. mnou pohnul? Mé?

    OdpovědětVymazat
  6. "A nám nezbude nic jiného, než přijmout víru abychom přežili." ...
    Zbude.
    Tak si říkám, co na aktuální události a jejich odraz v politice říká Breivik..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle, podvolením, to kdysi dopadlo ve Španělsku. Staletí trvalo, než křesťanství opět nabralo sílu. Nevím, jestli to noví Breivikové dokáží nějak změnit. Myslím, že rozhodující bude stádo, které se chce pást...

      Vymazat
  7. Stačí chvíli pozorovat, jak tam rusky mluvící Palestinci (a že jich je!) ohnivě vyprávějí, jak je likvidován, decimován "palestinský národ". Na výpad Hamásu 7/10 se jaksi zapomíná. Podobná situace jako kdysi v Doněcku, jenom urychlená. Izrael vlastně provádí "Speciální vojenskou operaci" proti Hamásu.
    Ze židovské strany je takových propagačních reportů o dost méně. Krytí vlastních vojenských jednotek nemocnicemi, školami, porodnicemi atd. je u v dnešní době patrně normou. Ona i ta celá válka jde jinou cestou, je to vlastně novými technologiemi (drony pozorovací, bombardovací i kamikadze) vedená zákopová válka I.WW. Kdo má výkonnější zázemí tak to ustojí.
    A Zelenskij (Ukrajina) přestává být prioritu pro USA a KoZa, nastává totiž Blízký východ dnes a Tchai-wan zítra.... Jsem zvědavý, jaké veletoče ještě provede Erdogan.

    A hlavně je tu snaha udržet se na chcípající kobyle co nejdéle. Zbrojař (např. Rheinmetall) si za poslední rok zvýšili zisky bezmála dvakrát (192%) a už teď uzavírají závazné smlouvy na doplnění zbrojních zásob v USA i KoZa v příštích deseti letech.

    Ale jde tu přece hlavně o svobodu porobených národů! No ni?

    OdpovědětVymazat
  8. Ono je tam těch "podivností" víc. Někdo je krmí, někdo vyzbrojuje a tím i ovládá. Někdo je posílá do Evropy a pod. Někdo jim dává mobily a taky je někdo platí a dává kapesné.Tohoto by bylo potřeba najít a odhalit. Kdyby se do toho nemontovali, bylo by to jako dřív u nás - kopec dětí , ale dospělosti se dožilo jen pár. Protože nebylo to základní.
    Bohužel vůbec bych se nedivila, kdyby to byli izraelité samotní a jen je používali k dobytí nadvlády světa. Jinak mi v tom nic nepasuje. Zvlášť, když s vzpomenu na tu mapku z roku 1947 a mynější stav. Stále se rozšiřují a včil to vzali kapku fofrem,
    ema

    OdpovědětVymazat
  9. Židy považuji za natolik chytré, že by se do takového podniku asi nepouštěli. Bylo by to dráždění hada bosou nohou. Ale - co my víme. Nadvláda Izraele nad světem mi připadá poněkud přitažená za vlasy.

    OdpovědětVymazat
  10. K poslední větě, dlouho se mi to nezdálo, ale když tak bloumám po světě, zdá se mi to čím víc... Mají to obšancované docela slušně, stačí se kouknout na vedení kdečeho. připomíná mi to styl ovládnutí ameriky. Souboj s Asií ale bude zajímavý. I když nasadili Sunaka... nějak se to s ním houpe. No čas ukáže...

    OdpovědětVymazat
  11. Moje zkušenost: Židé bojují jen v nejkrajnějším případě. Jinak obchodují.
    To umí nejlíp na světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. akorát, že po každém nejkrajněším případě, měli nějaké ty územní zisky, jak bylo vidno na té mapě.

      Vymazat
  12. Dvě poznámky:
    1. Není mi jasné, proč bychom si měli vybírat nějakou stranu. Když se dva sousedi, kteří si jdou dlouhodobě na nervy, začnou dávat v hospodě do huby, tak si taky nevybírám stranu a hlavně se snažím, aby se toho moc nerozbilo.
    Ano, i já cítím větší civilizační spřízněnost s Israelem, ale to by člověka nemělo zaslepit k realitě. Viz:
    2. Poznámka, že "Palestinci se nechtěli dohodnout", je fakticky chybná. Na dohodu totiž musí být dva. Bylo několik příležitostí, kdy se k dohodě blížilo, ale Israel si dohodu představoval ve stylu "Necháme si co máme a ještě si vezmeme kus vašeho" (což platí i pro úplně první rozhodnutí o vzniku Israele v OSN). Řekl bych, že odmítnout takovou dohodu není důvod k vině. Ostatně relativně nedávno se stalo, že nějaká parta velmocí rozhodla o tom, že my máme v zájmu míru někomu dát kus našeho, a do dneška to považujeme za újmu. V této souvislosti je dobré si uvědomit, jak jednostranná jsou naše média, v I-P konfliktu to není jinak. Což mi připomíná, v době jednání v Oslo jsem žil v Severní Americe a jedny místní noviny si dovolily otisknout skutečné znění předkládaných návrhů, místo aby jen dávali patřičně přibarvené proisraelské shrnutí. Velmi rychle skončili: Jakési sdružení židovských podnikatelů zorganizovalo velmi efektivní bojkot inzerce v dotyčných novinách.
    Že jsou ručníkáři hrozbou pro Evropu je něco, s čím souhlasím, ale to není problém Israelsko-palestinského konfliktu, ale blbosti evropských předáků, kteří je sem natahali a pořád ještě mají snahu natahat. Nemíchal bych to.
    pH.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. evropští předáci - kouknul jste se na jejich původ a nejen na jejich... bohužel

      Vymazat
  13. Tahle diskuze se mi nelíbí. Takže tímhle končí.

    OdpovědětVymazat
  14. Odpovědi
    1. Možná je to jen můj problém, Kechlibara je dost pracné sledovat, tak nějak zapadá, nebo je zapadán? Nebo má smysluplnější práci.
      4p
      podotek: obrana se nejlépe provádí z opevněného stanoviště ve volném prostoru se vzájemnou podporou dalších stanovišť. Potřebujeme náboj proti živé síle, neobrněným (NISAN) či lehce obrněným vozidlům, s dostřelem a smrtícím účinkem po celou dobu dráhy letu na cca 1 – 1,5 km. Proč taková vzdálenost? Jednoduše – právě kvůli charakteru prostředí, města jsou váš problém. Z čeho se budeme bránit je v podstatě jedno , UK59 je pravzor. Takžetak, až vám dojdou tužky, pera a komentáře, pak dojde i na UK řešení, nebo se pletu? Doufám, nezoufám.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)