Prohledat tento blog

pondělí 1. ledna 2024

Pietu před filozofickou fakultou pošpinili opilí cizinci


Nálada na místě byla velmi zvláštní...

    Tisíce svíček položených prakticky všude sice značily pietu, ale ta brala velmi rychle za své. Mohly za to především desítky zahraničních turistů. Ti se opilí potáceli, zpívali, házeli dělobuchy a křičeli. Nepřestali ani v okamžicích, kdy se řada z nich zastavila právě u filozofické fakulty na chodníku. Někteří se s podivnými gesty a hurónským smíchem dokonce fotili.  To vše za ustavičného zvuku rachejtlí a všemožných výstřelů. U budovy jsme mimochodem nezahlédli jediného policistu. Místo střežili čtyři hlídači, kteří se do ničeho nemíchali. (A co tak asi měli udělat? Začít se prát?)

  Není vůbec pěkné někomu rušit pietu. Mám s tím ale menší problém - zapálením svíčky nebo donesením plyšáka získáme  pocit, že se vykupujeme - ale z jiného hříchu. 

   Je patrný až po setření falešného patosu - nechali jsme to dojít tak daleko, že Davidovi Kozákovi "ruplo v kouli", protože nenáviděl svět a chtěl mu hodně ublížit. Asi to nedokázal nikomu říct do očí nebo nebyl nikdo, do by ho vyslechl. Je jednodušší lamentovat nad klimatickou katastrofou  v budoucnosti tím, že se přilepíme k vozovce nebo podporovat lidi, kteří se rozhodli, že budou odporovat přírodě a nepřijmou pohlaví, které jim příroda nadělila než vyslechnout, opravdu vyslechnout člověka, který si neví rady se sebou a světem okolo. Nebo jej dovést k psychiatrovi. 

   Transgenderismus je, zdá se mi, módní póza, realizovaná za cenu, že se aktéři nebudou mít možnost normálně množit. Což je na druhou stranu dobře, protože tyhle větve lidského rodu vymřou a i když infikují touto ideou  další, tak vymřou a deviace nejdéle po dvou generacích zmizí. 

Ženy v mužském těle i naopak byly vždy - klasická literatura to potvrzuje, ale svůj status neřešily veřejně a chirurgicky se to tenkrát neřešilo. Ale neobtěžovali se svým problémem okolí. Chcete příklad? Tereza Spencer.

   Ve víně je prý pravda. Nevím, co pili ti "narušitelé piety",  ale je možné, že na na ně prostě kvůli opilosti  "velikost chvíle" nezapůsobila. Abych pravdu řekl, nezapůsobila ani na mě i když by mě určitě nevedla k popisovanému chování. Spíše bych se pietnímu místu obloukem vyhnul.

   Jenže pokrytectví má v dnešní době větší význam, než za komunismu. Tehdy to byl obranný mechanismus proti manipulaci věrchušky, zatímco dnes je to způsob, jak se do spodních pater věrchušky dostat. Nebo aspoň mít nějaký titul, který není nutné denně obhajovat v praxi.

   Už víc než hodinu máme Nový rok, bod, který jsme si určili sami, protože příroda funguje průběžně. Ale když už jsme si jej určili a děláme k tomuto  okamžiku různá předsevzetí, měli bychom zkusit jedno obecné: Přestat si předstírat sami před sebou, jací jsme. Je to práce individuální, každý sám za sebe a vůbec ne lehká. Povede se vždy jenom částečně a jenom někomu. Ale je to něco jako koupel. Člověk se sám před sebou očistí. Okolí o tom nemusí nic vědět, tak jako by nemělo  vnímat, kdy jste se naposledy koupali.





   Rok 2024 snad nebude o mnoho horším, než byl ten s číslem 2023. Pro ty, kteří si provedou tajnou vnitřní inventuru může být snad i subjektivně lepší. 



1 komentář:

  1. Kocoure,
    speciálně pro Vás - PF 2024.
    Zdravá kolena i ostatní klouby, chuť do práce a po boku pevně stojící družku, která Vám nenápadně tu podstrčí čisté fusky, jindy vhodí do kapsy zatoulané klíče, nebo vyčistí neprůhledná skla na brejlích..., a hlavně vám bude krmit vaše uši, jaký jste senzační kus... To potřebují alespoň občas slyšet všichni pánové...
    (-:
    Targus

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)