Prohledat tento blog

sobota 20. dubna 2024

...kde tu leží brod?

Nestahuj kalhoty dokud je brod daleko



   ...Ke slovu přicházejí generace, které mají zkušenost se světem, ve kterém se vlastnictví netvoří budováním, nýbrž privatizací. Do hlavy jim nevidíme, ale dá se tušit, že jim práce nic neříká. A je docela dobře možné, že než by dřeli, raději se budou uskromňovat.

   Brod tedy možná bude o cosi dál s příchodem generací, které než by hromadily majetek, raději ho budou sdílet. Už dnes slýcháme o mladých, kteří před automobilem upřednostňují kolo, kvůli uhlíkové stopě preferují konzumaci hmyzu, a než se rozvalovat v příměstských satelitech volí raději garsonku anebo zůstávají bydlet u rodičů. Pokud jim to zelené náboženství vydrží, obejdou se nejen bez fyziky, ale ideálně také bez dětí.

Ivan Hoffman
  Ivan Hoffman se na PL zamýšlí nad materiálními požadavky budoucích generací. Protože současné "imperativy" o udržitelném rozvoji a "zeleném údělu" se ukazují být neplatné.  Chybí energie i materiály. 

   Ten nápad o dobrovolné skromnosti se mi docela líbí. Hromadění majetku a opulentní život některých už byl v mnoha případech na mě příliš. Jak hlavouni a hlavounky světa létají soukromými tryskovými letadly přes půl zeměkoule na konference o snížení uhlíkové stopy, zatím co jinde si rodina vaří své velmi skromné jídlo na sušeném velbloudím trusu. A taky je hodně způsobů života mezi těmito dvěma extrémy. 

  Dobře tedy, tvrdí, že se obejdou zcela bez dětí. Tím pádem, pokud by jejich příkladu následovali všichni, tak by se po necelém století obešla matka Gaia bez lidí a problém byl byl vyřešen přímo kardinálně.

   Jenže se to nepovede, protože tohoto příkladu nebudou následovat všichni. Rozmnožovací pud je silný. Kdyby nebyl, už bychom dávno vyhynuli. Nejen lidé, ale všechno živé. Je to jedna ze zpětných vazeb přírody. Je signifikantní, že chudé národy mají obecně víc dětí, než bohaté. Bohatství vede k určité pohodlnosti a neochotě pořídit si dítě. Je nejen pracné dítě vychovat, ale je to i velmi drahé. Kdesi jsem četl, že VŠ vzdělaný potomek přijde na několik milionů korun.

   Druhý důvod, proč to nevyjde je ten, že pocházíme z opic. Leckdo četl knihu "Pracka v láhvi", která pojednává o způsobu lovu opic v Indonésii. Láhev s hrdlem, kudy projde taktak ořech pevně přiváží ke stromu. Opice sáhne do láhve, ale pracku s ořechem už nevytáhne a raději se dá zabít, než by ořech pustila. Ti lidé, kteří se dobydou nějakého majetku se ho jednoduše odmítnou vzdát pro dobro ostatních. To se může povést jedině v diktatuře - třeba v Maově kulturní revoluci v Číně. Jakmile společnost zbohatne, přestane se příliš ochotně rozmnožovat.

   Takže ten brod, který se zdá někomu vzdalovat se nevzdálí až tak moc daleko. Rozhodnutí jednotlivců nemají na společnost příliš velký vliv. Příroda je mnohem mocnější.




Obligátní "docanacek" - Petr Kratochvíl u Martiny Kociánové:

   ...V Evropě sedmdesát let nebyla válka, takže svět je nesmírně zkažený, a v Americe začala obrovská invaze lidí, kteří do Ameriky přicházejí nelegálně, především nelegálně, a vytvářejí páté kolony. A spolu s univerzitami a studenty je to výbušná, neuvěřitelně výbušná atmosféra. Myslel jsem, že to je marxismus, ale myslím, že to je dneska spíš fašismus než cokoliv jiného.

2 komentáře:

  1. Na takhle veliké letadlo jsem nikdy pilotní průkaz neměl.
    Na takhle mladou ženskou jsem průkaz měl.
    Ale asi už bude dávno propadlý :-)
    Jan z Helvajzu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podivejte se takhke , bohatstvi vede do zrudnosti zvrhlosti z isolace a k opakovanemu zaniku..
      Vytvorili a vybudovali sme si vrchol civilizace, tezkou praci , tvurci energii ,organizaci a to ve vsech odvetvich nasi spolecnosti .To nikdo nemuze poprit.
      Dali jsme do toho zkratka vsecko.. Nemusime bejt zrovna astronomicky bohaci ale chceme si prirozene uzivat vsechny vysledky a plody naseho gigantickyho usili..A samozrejme chceme ,
      aby nase deti si prozili to nelepsi , co sme pro ne vybudovali a radi jim predali..
      Dnesni situace je ne nechtenym ale logickym vyustenim ,nebudu dal rozpatlavat..

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)