Prohledat tento blog

čtvrtek 18. dubna 2024

Promluvy od verpánku k Vlku a světu






Vytáhl jsem si z diskuze na Šumavákovi několik myšlenek přítele Schumachera. Právníka. Na hodně věcí máme shodný pohled, na některé nikoliv. Ale protože je dobré vidět věci i z jiných úhlů, tak jsem je tady překopíroval.


....z toho plyne co? Že ty statisíce mladých, zdravých, silných, jsou mrtvé. Už se nenažerou, neožerou, nezašoustají, nerozmnoží. Na rozdíl od svých vrstevníků v Bělorusku trpících pod Lukašenkovou diktaturou a ruskou nadvládou.

   Ale, třeba se mýlím. Třeba je to tak lepší. Což ukrajinská vláda nechtěla a nechce jen jejich dobro? Před Majdanem, před ztrátou Krymu? Všechno mohlo zůstat jak bylo. Ale, třeba se mýlím. Třeba je lepší lepší být mrtvý než pod ruskou nadvládou živořit jako ti v Bělorusku. Kteří žerou, chlastají, šoustají, množí se. Ale nemají svobodu, demokracii, lidská práva. A co Ty, čemu bys dal přednost, kdybys směl svobodně rozhodnout o sobě a své rodině?

   A co zdejší vláda? Převodovka Bruselu a Washingonu, jaké chce pro nás dobro? Jaké vyjednává v Bruselu? Ve Washingtonu? Jak nakládá se stamiliardami pod hrozbou trestu, jen zkus nezaplatit, jako berně nazvané daněmi, tak jako jinými hromadné vraždění nazvané Sonderbehandlung?

    Zatím co poddaní, podle stejného vzorce nazývaní občany se skládají, korunu ke koruně, na potřebné, na nemocné děti, na jíné? Zatím co představitelé státu nemají tu odvahu říci “Je nám líto, ale cizí zájmy jsou nám přednější.” Anebo tu drzost, když říkají “Volte nás, jsme nejlepší, chceme vaše dobro, vidíte jak šetříme, zatím co jiní rozhazovali.

   Na kom šetří? Na lidech jako jsi Ty. Co dostaneš za stamiliardy, urvané Tobě od huby, Tvé rodiny? Jakého se Ti dostane dobra? Že ti bude nařízeno chcípnout za cizí zájmy. Zatím co budeš v bahnu války, nebudeš vědět, jestli Tvoje rodina už není mrtvá. To všechno je politika pro Tvoje dobro. Abys netrpěl pod ruskou nadvládou tak jako například ti v Bělorusku, kterým se nedostává té výsady zemřít za svobodu, demokracii. A za prosperitu. Jiných. Aby zbylo na jiné. Aby měli luxus založený na Tvé krvi. Kdežto pro Tebe, nesvítit, netopit, nejezdit, nežrat, nemnožit se. A když už tak nalejvárna pro Tvoje děti, aby zkusily, jestli nejsou jiné, že by podstoupily tranzici – sterilizaci a byly happy v novodobém digitálním koncentráku.

   To o čem píšu, není ideologie. To je život. Jeho základní potřeby. Poměr nákladů a výnosů. Nákladem je Tvůj život. Pro co ho máš riskovat, obětovat? Má smysl riskovat život jestliže nejde o život? Mrtví nežerou a nešoustají.

    Vím co se dá namítnout, a také, že namítá. Přirovnání Putina a ruské vlády k Hitlerovi a pohlavárům Třetí Říše. Jenže o co šlo tehdy, o co jde nyní?

   Jisté je, že Putin a ruská vláda nemají v programu nás vyhubit. Takový program neměla žádná ruská či sovětská vláda v celých ruských, sovětských dějinách. Naše vyhubení jako casus belli. Ale jiný casus belli vedený zájmy jiných mohl by vést k nejen našemu vyhubení.
Je to prosté. Tak jak si zaznamenával Robinson. Jaké dobro, jaké zlo. Je to jen o nákladech a výnosech. O přežití, které jediné se počítá. Žádná ideologie na kterém konci naklepávat vejce.

    Naproti tomu heslo starého Zepopa je “Vstoje padneš, vleže zvítězíš.” Ibaruri měla štěstí, a i dovedla přežít. Mnoho jiných to štěstí a dovednost nemělo. Obětovali život. To jsou náklady. Zisk? Revoluční “sovětská” atheistická republika? Po staletích katolické vlády a především všepronikající kultury? Jaká by byla vítězná? Jaká by byla spravedlnost vítěze? Taková jaká byla na území, které ovládali. I oni měli za sebou spoustu mrtvých civilistů. Navíc, jejich frakce si šly po krku. Nakonec prohrálii. Jejich smrt. Francova diktatura přežila další desítky let. V neporaženém Španělsku. Franco vykejval i Hitlerem. Chápu hrdiny, kteří padli za Republiku. Interbrigadisty. Jenže, co všechno věděli co je ve hře. občanská válka nebyla černobílá. Především zbytečná.

Ano, “Viva la Quinta brigada”. Jenže na druhou stranu…

   Obětovat život jako náklad pro přežití rodu, kmene, národa, lidstva, jako výnos má smysl. Ne pro to na kterém konci naklepávat vejce. Což bývá zástupný ideologický argument, fasáda, za kterou se ukrývá jiný zájem. Hrdina nemusí vědět všechno. Jen to co je nutné aby se stal hrdinou. Kterému ti, kteří ho poslali na smrt či nechali utratit, budov budoucnu postaví sochu, na kterou se budou dívat až budou debužírovat v restauraci na náměstí, nebo ze svých sídel. Hle, hrdina!

   Kdosi kdysi tohle formuloval jedinou myšlenkou:
“Hrdinů jsou plné hřbitovy!”

(Schumacherovy diskuzní příspěvky v rozhovoru s Vlkem.)




   Poznámka, která je možná důležitější než tenhle text. Několikrát jsem psal o AI a o sítích jako uměle vytvořených názorových bublinách. O nebezpečích z toho plynoucích. Mnozí se mi vysmáli a smějí i nadále. Na Rádiu Univerzum jsem narazit na jeden (třídílný) rozhovor o skutečném, skrytém významu sociálních sítí a jejich nebezpečnosti pro vývoj, když to přeženu, lidstva.

 Moc doporučuji si to povídání Martiny Kociánové a Petra Kubelíka poslechnout celé. S panem Kubelíkem souhlasím i když tolik jako on jsem ty sociální sítě nestudoval.







Oba obrázky v články vytvořila AI. Zatím se to poznat dá...

A ještě dodatek (jako obvykle):


Petr Kratochvíl, americký milionář a český vlastenec: Přichází totalita. Taková totalita, že ta naše totalita, co jsme si ji prožili, je procházka růžovým sadem. Za pomoci technologií vzniká totalita, která má lidstvo opravdu zotročit. Veřejně mluví o depopulaci, že na tom světě je moc lidí, že by jich mělo být méně. Kdo by mohl rodit, kdo by nemohl rodit. Už se tady dají vystupovat noví Mengeleové, noví Goebbelsové, ať je to Zuckerberg, ať je to Fauci. Ten zločin se odehrává teď. Jeden z kroků toho zločinu je třeba uměle vytvořená migrace. Ať je to migrace, válka na Ukrajině, tak teď migrace z Afriky. Oni vědí, že tím oslabí Západ. A myslím si, že jde o to oslabit Západ. Nový světový řád, nová vláda, může vzniknout jedině tehdy, když nebude existovat Amerika jako hegemon.

4 komentáře:

  1. Marně hledám názor souhlasunesouhlasu Kocoura k postu Obuvníka. Nemám co porovnat a s čím souhlasit nesouhlasit z mého úhlu pohledu. Jsem ztracen a nebo ? Ano jsem deprivant. Jak pravil jeden kolega, komediant života.
    František Koukolík „pro osoby se subklinickou (nepatologickou) mírou antisociálního založení propaguje termín deprivant.“
    Snad vlivem dlouhodobého stresu anebo mimořádně traumatizujícího zážitku celého žití. S věkem snad hran ubývá působením kulového mlýna života. Znaky patologie nevykazuji, nejsem okouzlující, neříkám co chcete slyšet, raději šomrám, cítím i strach, celoživotní zaměstnání bylo koníčkem, v lidech čtu dost špatně i když těch nečtených je málo.
    Tohle když dám sežrat AI tak mně potěš Jakeš!
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. V tomhle, a nejenom tomhle případě, ekonom. Protože právo samo o sobě neexistuje. Je derivátem moci. Projevující se v politice. Ta je koncentrovanou ekonomikou. Tak jako z kazatelny hřímá "svoboda, demokracie, lidská práva, chudoba, čistota, láska k bližnímu" , ve skutečnosti je o prachy, prachy, prachy. Jen naprostý idiot si "myslí", že někdo naprosto nezištně, pro jeho dobro, "svobodu, demokracii, lidská práva, sám si utrhne od huby, nějaký mocný svým poddaným, kterým, ovládaným jeho médii, nechává žít v iluzi, že jsou občany, kteří vládnou, že stovky miliard vynakládá na jeho dobro. Svobodu, demokracii, lidská práva. Idiot nadšeně slintá “ číšař pán je číšař pán, mééé hop!" Sámsutrhává od huby, převědčuje a nutí ostatní aby tak činili. I udává je a posílí se na jejich trestání za kacířství, za herezi proti aktuální víře. A tamti? Pohled z pohodlného Bentley, se soukromého tryskáče je tak příjemný. Vždyť si to zaslouží. Bojují za svobodu, demokracii, lidská práva. A zachraňují planetu. Mééé hop!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domnívám se, že ti v Bentley nemají pochybnosti o tom, co dělají. Počítám, že někteří dokonce věří, že "o peníze NEjde až v první řadě..." Večer před usnutím se možná nějaké ty pochybnosti vynoří, ale dají se zahnat dobrým koňakem.

      Vymazat
    2. Jistěže. To zaplaší znepokojivé myšlenky kam jedou ty vlaky na východ a koho vezou. Naše pancéře hřmí Evropou. Dnes Evropa, zítra celý svět!

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)