Prohledat tento blog

neděle 21. dubna 2024

Bližší košile nežli kabát

 Malá úvaha nad výsledkem hlasování amerického Kongresu.
 
   Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila čtveřici návrhů zákonů, které zahrnují zahraniční vojenskou pomoc v celkové výši 95 miliard dolarů, tedy 2,25 bilionu korun. Ukrajina dostane dvě třetiny částky, zbytek pak Izrael a partneři USA v jihovýchodní Asii, především Tchaj-wan. Schválení pomoci měsíce bránily vnitropolitické spory v Kongresu.


   Republikáni, kteří mají ve Sněmovně většinu, se vždy vyjadřovali proti  zahraniční pomoci, pokud nebude řádně zajištěna hranice USA a Mexika proti pronikání emigrantů. Nic takového dnes nepadlo.

  Zkusil jsem se zamyslet, jak je to možné. Jistě, nic mi po rozhodnutí amerických zákonodárců není, neznám podobnosti a nemohu na tom vůbec nic změnit. Ale přesto. Co vedlo jednotlivé Kongresmany k takovému rozhodnutí. Zákon týkající se Ukrajiny počítá s vyčleněním až 60,8 miliardy dolarů na podporu Kyjeva a pokrytí dalších výdajů, které s jeho podporou souvisejí. 
Z lavic kongresmanů Demokratické strany se dnes po konci hlasování ozval jásot, někteří mávali ukrajinskými vlaječkami.

   Částky vyčleněné pro jednotlivé zahraniční partnery USA se nerovnají přímé vojenské podpoře – značné podíly financování půjdou na doplnění amerických vojenských zásob a rozvoj vojenské infrastruktury. Ukrajina z 60,8 miliardy dolarů dostane v přímé vojenské podpoře asi 23 miliard USD.

   Pro USA to rozhodnutí není rozhodnutí fatální. Do horké války USA - RF je zatím daleko, Spojené státy si dávají veliký pozor aby k tomu nedošlo, protože pak by konflikt mohl velmi rychle přerůst v globální válku s globálními následky pro celou severní polokouli našeho světa. A v jaderném střetu by USA tahala za kratší konec provazu. Je hustěji zalidněná, obyvatelstvo je soustředěni na obou pobřežích a tak by ztráty jak na průmyslu tak na obyvatelstvu byly fatálnější, než ztráty Ruska, které je roztaženo na velké ploše a za sebou docela dobře cítí podporu stále rostoucího čínského draka.
 
   Ale kongresmani rozhodli jak rozhodli a já dumám proč. Jestli to byl nátlak zbrojní lobby, která pro své další zisky potřebuje, aby válka na Ukrajině (nebo kdekoli jinde) trvala co nejdéle. Jestli byli mimo záběry kamer nějak upláceni. Takových pár (set) tisíc dolarů, které jim přibydou na konto od neznámého dárce může změnit rozhodnutí jak hlasovat. Nebo opravdu věří tomu, že Rusko po "vyčištění" části Ukrajiny od antiruských nacionalistů bude pokračovat v obsazování Evropy. Nevím. To, že je rozštěpená Amerika nebude v příštích volbách volit je ještě daleko (byť je to docela pravděpodobné) a pár desítek tisíc dolarů, přibyvších jim na kontě je taková malá jistota. Košile. A před dalšími volbami budou mít ještě čas změnit rétoriku.

   Prostě překvapilo mě to, znamená to další mrtvé na obou stranách ukrajinského sporu, další válečné invalidy, další ožebračování obyčejných Ukrajinců, kteří už chápou, že jsou jenom klackem v cizích rukou, který se odhodí, když už ho nebude potřeba.

    Pokud se mýlím je to tím, že nemám dost relevantních informací a situaci v USA nechápu dost přesně. Ale zdá se, že politici američtí, evropští ba i čeští jsou jedné krve - a já zcela jiné. 

   Ostatně - několik málo mých známých, kteří se dali na politiku se pro mě stalo vlastně neznámými. Hovor s nimi je opatrný, křečovitý, víceméně jen opakují oficiální fráze a normálně se s nimi nedá bavit, nanejvýš jen o počasí.Takže se v rozhovoru omezujeme na "Dobrý den!" případně "Ahoj!"

========================

Pár poznámek stranou:

   Rusko by v nadcházejících týdnech mohlo vystupňovat útočné operace a raketové a dronové údery na Ukrajinu, aby využilo období, než do země dorazí nová americká vojenská pomoc. Podle listu Ukrajinska pravda to ve své pravidelné analýze uvedl americký Institut pro studium války.

   Podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala Spojené státy schválením pomoci ukázaly svou vůdčí roli v boji za mír a bezpečnost ve světě.




VÁLKA JE VŮL  
A POLITIKA ŠPÍNA!


3 komentáře:

  1. Hezky napsané.
    Myslím, že mezi republikány a demokraty není žádný rozdíl.
    Tramp je jako u nás Babiš , nic se nezmění po jejich zvolení a dál bude následovat úpadek. Dokud většina nepochopí jak je to s volenými zástupci, tak se nic nezmění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babiš, Vrbětice.....Zahraniční politika Pětikoalice je pokračováním politiky minulé vlády...vlád.

      Vymazat
    2. Jako bych to řekl já. Ale pak přemýšlím, proč se vůbec starám o politiku.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)