Prohledat tento blog

středa 11. prosince 2013

Divnej radar


Došlo Pedrovi mailem










   Autor nám neznámý a už asi nevypátratelný. Ale vtipný. Protože poslední dobou tady v Útulně moc veselí neužijeme, neb kolem nás není mnoho důvodů k radosti, vyvěšuji. 

Když teda budou ty Vánoce. Veselé.




"Co to bylo za záblesk?" zeptala se nervózním hlasem moje právoplatná manželka.
"Ty demente, to byl určitě radar! Radar!"

Čímž ale její lamentování neskončilo.
"Panáček smrdí korunou, nemá ani na zimní gumy, ale na pokuty v eurech, to určitě dá dohromady. Uvědom si, že nemáme už ani cent, na hranice dojedeme nejspíš na výpary a 
ty si klidně jedeš, jak kdyby pro tebe žádný předpisy neplatily. Seš nezodpovědnej, až to bolí! Bože, za co jsem se to provdala. Matka měla pravdu když říkala, že s tebou se místo do ráje dostanu tak leda tak do prdele!"
"Co furt máš lásko? Jedu padesát, svítím, nevím co to bylo. Třeba jen někdo na ulici něco fotil?" zkoušel jsem navrhnout.
"A co by jako kdo na týhle ulici fotil?"

Kateřina se zavrtěla na sedačce spolujezdce, potáhla z cigarety a pokračovala:
"Našeho vomlácenýho Favouše? To si děláš prdel ne? Říkám, že si jel víc jak padesát a radar nás vyfotil." stála si na svém.
"Kecy, prdy, beďary, jel jsem padesát, nejsem blbej abych riskoval německou pokutu ne?" snažil jsem se Katce oponovat.
"Času máme dost, otočím to a projedem tuhle ulici znova padesátkou, abys viděla že nekecám." uzavřel jsem.
Trošku mě hryzalo svědomí, jel jsem opravdu padesátkou?
Vraceli jsme se z Drážďan z předvánočních nákupů, oba dva utahaní z celodenního prolejzání krámů a obchoďáků a tak bych se ani nedivil, kdybych po tý štrece neměl už takovej cit v noze. Nebo že by únava? Však uvidíme.
Zabočil jsem do první vedlejší ulice, bravurně otočil favouše a vrátil jsem se zhruba dva kilometry, kde jsem opakoval týž manévr.
Manželka vedle mě ostřížím zrakem sledovala ručičku tachometru, která se držela za čtyřicetipěti kilometrech v hodině. I já jsem se snažil jet touto rychlostí. Ale bylo to marné, najednou to blesklo a na ulici ani noha.
To byla samozřejmě voda na manželčin mlýn.

Hned spustila: "A je to tady, určitě jsme v nějaký čtyřicítkový zóně! Sereš na značky, čumíš
co kde lítá a bude z toho akorát mastná pokuta! Proboha za co mě trestáš?!"
Strašně jsem litoval, že neexistuje nějaký dálkový vypínání na ženský.
To by byla paráda, jen by otevřela hubu, já bych zmáčknul čudlík,ona by zhasla a zapnul bych jí na chvilku až na hranicích, aby se mohla usmívat na celníky. Pak zas vypnout a zapnout až doma, aby mohla otevřít vrata na zahradu .....
Po pár vteřinách scifi představ jsem se zase vrátil nohama na zem. Vrhnul jsem na ní dost nevraživej pohled a navrhnul jsem, že zajedem až na začátek Pirny a schválně jestli tam bude nějaká čtyřicítka.
"Jo!" vyštěkla na mě. "Máme prachů na rozdávání a budem si vozit prdel po Německu sem a tam, aby se ukázalo, že mám pravdu. To zrovna.. "
To mě ale dožralo tak, že jsem se otočil skoro na místě, s výrazem šílence v očích a ručičkou tachometru na čtyřicítce jsem dojel až za město, kde jsem se otočil a vyrazil zpět. Jel jsem jak šnek třicítkou. Nikde samozřejmě žádná značka, která by upravovala rychlost. I němčouři, kteří ve své vlasti opravdu dodržují povětšinou rychlost mě problikávali a předjížděním mi dávali jasně najevo, že se seru jak hlemýžď.
Banhofstrasse. Tuhle ulici si asi budu nadosmrti pamatovat. Za nervózního blikání aut v koloně za mnou jsem jí pomalu projížděl.
Blik!
Zase ten blesk. Zase nás něco vyfotilo.
To už bylo i na mou ženu Kateřinu dost, rezolutně se natočila zády ke mně a celou cestu až na hranice a posléze i domů do Děčína se koukala z okénka a nepromluvila ani slovo. Její mlčenlivost trvala ještě skoro týden. Čas od času jsme spolu sice prohodili pár frází, nutných k přežití, ale bylo na ní vidět, že vina je zcela na mé straně. Pak se vše vrátilo téměř do normálu.

Den před Štědrým dnem jsem spěchal domů z práce, vystresovanej tím, že ještě nemám pro manželku dárek pod stromeček. Mám jí rád a chtěl jsem jí koupit něco hezkého. Něco co jí mě stále připomínalo. Na příhodu z Německa jsem už dávno zapomněl a tak mi otevření poštovní schránky doma doslova vyrazilo dech. Nejsem většinou škodolibej, ale to co bylo v dopise na úředním papíře, s německou poštovní známkou a německou zpáteční adresou, mě rozesmálo jako nikdy před tím.
Moje němčina stačila přesně na to, abych z dopisu vyčetl, že nám byla vyměřena třikrát pokuta ve výši dvacet euro - při průjezdu Nádražní ulicí v Pirně totiž zdejší policejní radar třikrát zdokumentoval, že spolujezdec nebyl připoutanej bezpečnostním pásem!
Pak už stačilo jen vzít novou obálku, lejstro do ní vložit, zabalit do vánočního papíru, šoupnout to pod stromeček a jen čekat až zazvoní Ježíšek a má milá Kateřina se pose.. [cenzurováno]

106 komentářů:

  1. Herr Gott! To bude in Teplitz parádní Weihnachtsgeschenk für die gnä´Frau!!
    Pedro, ale není to t v ů j zážitek - že - ?

    OdpovědětVymazat
  2. Nikolivěk, Jakube. Ich wohne nicht im Tetschen! A moje zákonitá manželka (jakož ani nikdo ze širší rodiny - včetně tedy mě, samozřejmě) nekouří. Tato historku poslal mé manželce náš známý. Budu se ho muset poptat, kdo byl ve skutečnosti oním nešťastníkem a popřípadě mu jako chlapovi vyjádřit plné pochopení.

    OdpovědětVymazat
  3. I kdyby to bylo 100% vymyšlený tak to nemá chybu! Zasmál jsem se až jsem si kábosnici aji s monitorem poprskal.

    OdpovědětVymazat
  4. Na vysvětlenou: Do Drážďan přes Pirnu jezdí Děčíňáci. Tepličáci jezdí do Drážďan buď přes Cínovec a Dippoldiswalde (tedy ti, kdo nemají českou dálniční známku jako já), nebo ti se známkou po E15 přes Petrovice a Heidenau. Ovšem až se zavedou ty známky i v Německu, tak tam zřejmě budou všichni jezdit přes Dippoldiswalde.

    OdpovědětVymazat
  5. Přidám sem jeden můj dávný (cca 33 let) zážitek z hranice DDR - ČSSR. Vraceli jsme se s manželkou a dětmi z dovolené u Baltu. Synovi bylo 9, dceři 3. Manželka pro ně nakoupila botky, zimní kabátky a různé takové zboží, které se v oněch dobách z DDR vozilo. A v nočních hodinách (byl to z Ückeritz přece jenom kus cesty) jsme v Zinnwaldu čekali v řadě před přechodem, až na nás přijde řada. A klepali se, aby nás němečtí celníci nevytahli z řada - byla to jejich oblíbená kratochvíle, vždy si nějakého nešťastníka z bratrské ČSSR vybrat a pořádně mu odstavenému před celnicí "profilcovat" auto. Nekonečná fronta. Čekání trvalo přes hodinu, pořád se popojíždělo. Děti spaly na zadních sedačkách. A konečně přišla řada i na nás. Genosse celník přistoupil k okénku z manželčiny strany a otázal se jí: "Was haben Sie in der DDR gekauft?". Manželka se na něj podívala a odvětila mu: "Jak dlouho jsme tam byli? Čtrnáct dnů." Já s přemáháním držel pokrovou tvář. Celník několik vteřin nevěřícně zíral (zřejmě rozuměl česky a čekal, jak se budeme domlouvat, co mu z našeho kontrabandu prozradíme) a pak rezignovaně mávl rukou, ať jedeme. Já nahoře v Cínovci zastavil a říkám jí: "Víš co se Tě ptal?" Odpověď: "No přece jak dlouho jsme tam byli!" Musím podotknout, že manželka měla na jedenáctiletce angličtinu. Tak jsem jí prozradil, co se onen dobrý muž ptal. To bylo překvapení. Ale "zmákla" to holka dobře!

    OdpovědětVymazat
  6. Problémy s němčinou:
    Můj syn, tehdy 16-tiletý, jel se mnou kdysi dávno do Rakous si přivydělat mrzký peníz. Dělali jsme svou profesi a na tehdejší dobu jsme měli docela přijatelný plat. Takže jsme obědvali v druhém nelepším hotelu v městečku, U zlatého orla. V nejlepším ne, ten totiž vlastnil Niky Lauda a tam bychom si na oběd za den prostě nevydělali. Jídlo skvělé, obsluha příjemná, ceny přiměřené. Syn se učil německy teprve druhým rokem, ale mohutně mnou povzbuzován "šprechal", jak uměl. Ale zda může platit se zeptal "Kann ich schallen?" Servírka se na něj dívala velmi podivně, než nejistě prohlásila "Ein Bisschen..." Načež se na ni díval hodně podivně můj syn.
    A stačilo říct správně "zahhlen". Inu vysvětlilo se to za všeobecného smíchu, ale další dny byl synek při obědě jemně upozorňován, že halasit může, ale jen trochu.

    OdpovědětVymazat
  7. Vy ste koni, oba. Dybych měl v ruce svůj ranní čaj z Dárdžilingu, už by s ním byla pojednána klábosnice.
    Můžu si zahlaholit - ? No - trošku.. MMCh hlaholení je specialita právě naopak Germánů u nás, v zemi nižšího národa. Pražáci o tom vědí svoje. Ale pubertální Angláni se v tom v devadesátých taky sakra vyznamenali!
    A to Asi čtrnáct dní řekla böhmisch-deutsch nebo einfach böhmisch, pitte mal?

    OdpovědětVymazat
  8. "I kdyby to bylo 100% vymyšlený tak to nemá chybu!"
    Není to náhodou rozvinutá verze vtipu na otravnou manželku v autě? Na ten vtip znám i opačnou verzi - otravný manžel, co sekýruje manželku, že neumí řídit.
    Jenže já mám zase zprávu, která není vtip, i když tak vypadá. Přišly s tím dnešní noviny. Nevím, proč se tím zabývají dnes, když je to rok staré.
    Totiž 26.11.2012 uveřejnil na blogu Hnutí 5 hvězd nynější poslanec Carlo Sibilia návrh na uzákonění registrovaného partnerství (unione civile) i pro skupiny osob (skupinové partnerství) a pro svazky s příslušníky jiných druhů "purché consenzienti" (s podmínkou že jsou souhlasné). Návrh měl mezi cvrčky velký ohlas - v diskuzi bylo 209 příspěvků. Kozel se radoval, že se bude moci konečně oženit a fíkus benjamin se zas staral, jak bude moci úředně povrdit svůj souhlas.
    Byla to zřejmě provokace - kdo ví? - ale nechápu, proč o tom píší noviny až po roce. Asi nemají po ruce žádnou novou kachnu.
    http://www.beppegrillo.it/listeciviche/forum/2012/11/matrimonio-omosessuale-di-gruppo-e-tra-specie-diverse.html

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle znám, přišlo mi to před pár lety. Nevím, jestli to je hoax, ale pobavilo mě to parádně, četl jsem to MLP (mé lepší polovičce) a ona nechápala, proč se své ženě smál. Když jsem jí naznačil, že ona byla zlá na něj, nějak to nepochopila (prý co mu řekla tak zlého) a prohlásila to celé za blbost...

    OdpovědětVymazat
  10. Kde je hrdina příběhy zakopán? Jestli tohle milostivá rozbalila a má dobré kamarádky...

    OdpovědětVymazat
  11. S tím popraskem kolem nymburského gymnázia je to trochu jinak. Teď du na vernisáž výstavy o Baťových městech venku (14/15), bude-li zájem, napíšu večer k tématu - mluvil jsem o tom detailně zrovna dnes, probral všechna fakta a veškeré aspekty se svým nymburským přítelem (ThDr.), i osobně jsme mluvili spolu před týdnem. Bude?

    OdpovědětVymazat
  12. Páni, cvrčkové tu stránku o homosexuálním partnerství vymazali. Začal tam asi být nával.Za hodinu jim tam přibyly nové komentáře. Po roce!
    Takže kdo si ji neprohlíd včas, už nic nenajde.
    Legrační byly právě ty komentáře.

    OdpovědětVymazat
  13. Jakube, to Ti závidím. Mít v přátelích někoho, kdo má doktorát z božství. Flanďáky jsem poznal tři, jednoho z malého kostelíka v Jižních Čechách, z polska. Krom toho vystudovaný biochemik. Osvícený člověk, pokec s ním byl potěšující. Druhý z Břevnovského kláštera, něco jako náborář firmy "Odhřešíme, vstup do ráje zajistíme." V podstatě jako filiálka pneuservisu, co je přes ulici na protější straně. Pak pátera Kučeru od sv. Ignáce, Úžasný člověk. Bohužel, zdraví už mu neslouží a ani nevím jestli je dosud živ. Pak metodistický pastor, kterého jsem potkal ve Svaté zemi. To bylo velmi významné. Z ostatních, když ještě obcházeli, Jehovisti a Mormoni, s nimi byl vždycky zajímavý pokec. A nad námi bydlí ten šábesdeklista, jak jse o něm už psal, kterého manželka nejprve považovala za místní odnož Al Kaidy, jenže mně k tomu neštymoval jeho klóbrc a mému bystrému zraku neušla mezuza na futru. A pak ty zpěvy a občas bubnování. To už bylo jasné protože v tomhle punktu jsem vzdělán díky filmu "Dobrodružství rabína Jákoba". To je jeden našich nejoblíbenějších, často pouštíme, doporučuji. Krom toho se tam nad námi dějí ty divné věci. Tum tu tu tu tu.....Jako by někdo na podlaze, hrál vrchcáby. Sice si to vysvětlujeme tím, že jejich starší holčička si hraje s nějakou dřevěnou kuličkou či něčím podobným, ale.... Enstein pravil, že Bůh nehraje v kostky. Jenže já si říkám, co kdyby...Protože náš soused je opravdu, ale opravdu echtovní, klóbrc, mezuza, ženu má, že by rovnou mohla stát u jesliček a to tum tu tu tu tu. Jako by nad námi někdo hrál v kostky. Co já vím, Kdo nad námi ve skutečnosti bydlí....

    OdpovědětVymazat
  14. Bůh v kostky nikdy nehraje!
    Neb je vševědoucí, ví několik hodů dopředu, co padne. Musí to být strašná otrava, být vševědoucí...

    OdpovědětVymazat
  15. Asi určitě... a odpovědnost! A výdrž. A osamocenost. Než mu to všecko přejde a nebesa se sklapnou jak zavřená kniha. A bude. Dobře nám tak. Měl nás nemět...
    Zdejší mormoni teda zajímaví nejsou. Aspoň pro náročného posluchače, a dost sběhlého, jako su já. Židi jsou samozřejmě chytří všici, o tom se nebudem bavit. I katolíků vélmi individuální. Evangelíci fajn.

    OdpovědětVymazat
  16. StK a z toho plyne jaké ponaučení? Že být skrblík a nechávat si všechna jablka ze Stromu poznání pro sebe, se nevyplácí. Napadá mě, že něco se něčemu muselo tak strašlivě znelíbit, že bylo postiženo nejstrašlivějším trestem. Nesmrtelností, vševědoucností a všemocností. Nekonečnou nudou. To by bylo na povídku.

    Ne, že by mě nebavilo být nesmrtelný, vševědoucí a všemocný. Chvíli....Až na nějaké ty drobnosti jako "vstaň a choď" bych odolal největším svodům.

    Představ si, že bys směl tu moc naprosto bez jakéhokoli postihu zabít kteréhokoli člověka. Nebo naopak uzdravit. Jak by kdo z nás s tím naložil....

    Nějaké pojednání o tom by mohl dát Jakub.

    OdpovědětVymazat
  17. Jakube, už je to nějaký pátek, jak Mormoni tak Jehovisté se omlouvali, že už musejí jít, že mají ještě nějaký zástoj. Od té doby se mi nějak vyhýbají. Já si rád pokecám....Evangelíci všeobecně jsou takoví normálnější, civilní. Kdežto katolická obřadnost, sice nemá na pravoslavnou, ale když jsem viděl "kříž klek couv, kříž klek couv, kříž klek couv" a tak dál až ke kostelním dveřím, kde vypotřeboval celou zásobu svěcené vody, pak vycouval znovu kříž klek couv, jestli tak pokračoval až na chodník jsem nesledoval. I když, některá místa mají silné kouzlo. Třeba tam u "těch nosatejch na jihu" jak jim říká jeden známý. Když mi dědeček vyprávěl o posledních chvílích Ježíše v Getsemanské zahradě, netušil jsem, že... A pak dole u těch nosatejch, u Zdi, no, kromě toho osobního, to co snad všichni. Tak mír všem a těšme se (nejen) na Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  18. Ponaučení z přiznání existence Boha:
    Jen pár slov - "Někdy je lepší nevědět!"
    Jak je známo (předpokládáno, vesmír vznikl při Big Bangu před necelými čtrnácti miliardami let z ničeho, kterému astrofyzici říkají singularita, aby to vypadalo vědečtěji. Takto postaveno to je ovšem typické Boží dílo.
    Zůstává otázka - byl Bůh i předtím? A který z těch Bohů, které lidé vyzývají to byl? Je jen jeden pravý Bůh? A který?
    Není Bůh ta předpokládaná a nedokázaná temná hmota či temná energie?

    Nebo naši soudruzi vědci zase někde udělali chybu? [;>)

    OdpovědětVymazat
  19. No jo... Si Dieu n´existait pas, il faudrait l´inventer, že, M. Voltaire? Kdyby Boha nebylo, bylo by třeba jej vynalézt. Tímto napravuju tvrdošíjně udržovaný nepřesný převod -vymyslet. JENŽE -canterburský arcibiskup J. Tillotston kázal už sto let před ním: ...if God were not a necessary Being of himself, he might almost seem to be made on purpose for the use and benefit of Men. Není-li Bůh nezbytnou Bytostí o sobě (?), mohlo by se téměř zdáti, že jest utvořen záměrně k užitku a dobru Člověka. - Ti anglikáni - !
    Soudruzi ani nesoudruzi vědci nemusí dělat chyby. S každou další zodpovězenou otázkou vyvstává deset dalších nezodpovězených či nezodpověditelných*, takových drobností, jako třeba co bylo před big bangem, bylo-li vůbec něco, co bude po konečném zhroucení, bude-li něco, může-li skončit časoprostor, může-li, tak co potom, jsou-li alternativní vesmíry a červí díry, jaký smysl mělo dávat hmotě vědomí, proč je má, kdo/co vše řídí, řídí-li, pokud ne, podle čeho se vše vyvíjí, pokud podle ničeho, jak je to možné, a tak.
    * Vidíte, proč se většina cizích bojí pouštět se do slovanských jazyků?

    OdpovědětVymazat
  20. Tady se lidi neptají, odkud pochází vesmír a nemudrují o existenci boha.
    Ptají se, z čeho zaplatí daně a co dají do hrnce.
    Po celé Itálii se šíří hnutí Vidláků - Forconi, protestní hnutí autodopravců, zemědělců a drobných řemeslníků proti daňovému nátlaku, proti dovozu potravin z ciziny, proti neschopnosti vlády. Trvá už čtyři dny, ze severu, kde manfestanti obsadili hraniční předchody, se rozšířilo po celé Itálii.
    Vláda neví co dělat, bojí se zakročit proti nim policií, aby z toho nebylo lidové povstání. Taky jsem byla dnes v bance platit daně, a kdyby tam byli vidláci někde poblíž, taky bych se k nim připojila. Je to už ostuda, jak z nás ždímají peníze a při tom to jde dál od deseti k pěti.
    https://www.google.it/search?q=forconi&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&source=iu&imgil=d-aindvIU4VcNM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn2.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcQvqYEI9PrcFQCTtTca_QyV-gYPCrLmLbpMWCpJug-ex2nhBt6idQ%253B638%253B425%253BQ0nQ1_Rg1Buy5M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.rete-news.it%25252Fmovimento-dei-forconi-torino-polizia-si-toglie-il-casco-davanti-ai-manifestanti-video%25252F&sa=X&ei=hnurUubkCKSEyQPl_IH4Aw&ved=0CFcQ9QEwCA&biw=1366&bih=666#facrc=_&imgdii=_&imgrc=d-aindvIU4VcNM%3A%3BQ0nQ1_Rg1Buy5M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.rete-news.it%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F12%252FIl-Movimento-dei-Forconi-a-Servizio-pubblico-non-ci-fermeremo-VIDEO-638x425.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.rete-news.it%252Fmovimento-dei-forconi-torino-polizia-si-toglie-il-casco-davanti-ai-manifestanti-video%252F%3B638%3B425

    OdpovědětVymazat
  21. Tohle patří pod 7. prosince, jenže mi nejde se tam dostat:
    I, ano, tohle jsem ovšem měl na mysli. O tenhle kdysi obecně známý půvabný a hluboký fórek. A s údivem zjišťujeme, že máte ve znalostech ruské kultury mezery! No jednu už teď nemáte. A velice by mě interesovalo, když byste to převedla a uvedla svým přátelům z PCI (máte-li tam nějaké), jaká by byla reakce...!

    OdpovědětVymazat
  22. Já tušil, že nahrávám Jakubovi na smeč...

    OdpovědětVymazat
  23. Jakube,
    je to vtip z českého prostředí, kde jsem nežila a tak ho nemohu znát. Můžu dodat, že se všichni Češi, co potkám, diví, že po tak dlouhé době mluvím pořád pěkně česky. To víte, mateřská řeč se nezapomíná.
    A diskuze na blogu je pro mne výtečným jazykovým cvičením.
    PCIsti tu už pomalu žádní nejsou. Přerodili se tak, že je člověk nepozná. Kdyby Palmiro vstal z hrobu, asi by se zděsil.

    OdpovědětVymazat
  24. Tož to je dobře. U nás se ani přerodit neměli chuť - a nemuseli...
    K církvím, bohům a podobně jsem si dohledal pár výstižných a u nás (vzhledem k neexistenci převodu do Č) obecně neznámých výstižných maxim ap. opět z mého N osvícenství a romantiky:
    Die Kirche schwächt alles, was sie anrührt(JWvG) - Církev oslabí všechno, čeho se jen dotkne.
    Dass in den Kirchen gepredigt wird, macht deswegen die Blitzableiter auf ihnen nicht unnötig (GChL) - Kvůli tomu, že se v kostelích káže, nejsou ještě bleskosvody* na nich zbytečné.
    Da die Götter menschlicher noch waren, waren Menschen göttlicher (FrSch) - Poněvadž bohové byli dosud lidštější, byli lidé božštější (o starověkém Řecku).
    A můj milovaný St. J. Lec: Všichni bohové byli nesmrtelní.
    * Tehdy právě žhavá novinka.

    OdpovědětVymazat
  25. Blaničtí rytíři mě okamžitě uchvátili. Už to zná celá má rodina. Jenom - kdo na to přišel? Lidová tvořivost - tohoto nešťastného národa, kterému už opět skoro nic jiného než tohle nezbývá - ?
    Když na Hradě máme jiného rytíře - je tam un caballero de la trista figura...

    OdpovědětVymazat
  26. Jakube!¨
    To, že se ovčané z Kotlinky dokáží smát za jakýchkoliv podmínek* je, podle jedné mé známé anglické bohemistky prapříčina, proč pořád ještě existujeme jako národ.

    */ "Sranda musi byť i gdyby fotra vješali!"

    OdpovědětVymazat
  27. Jo, a na Dona Quijotta mi nesahej! To je proti "nejnižšímu šlechtici na pražském hradě" vpravdě gigant!

    OdpovědětVymazat
  28. Hmmmm,
    ale nepovedená karikatura na Dona Quijotta, to už by šlo, ne?

    OdpovědětVymazat
  29. Jako Anti Quijotte snad, Kapitáne.
    Chudý venkovský šlechtic, který se rozhodne "po rytířsku" bojovat za své uznání, ctí čest dámy svého srdce Dulcinei, vždy bojuje čestně a tak vždy dostane "na budku". Nakonec ho dostane "Zrcadlový rytíř", který mu nastaví zrcadlo, zrcadlo jeho vlastní ubohosti a Don Quijotte z tohoto důvodu jako postava končí - a jako člověk v klidu a ve smíření s Bohem umírá.
    Tu je opačně snad všechno - kromě toho chudého venkovského šlechtice. U Mlhoše Zemana opravdu nevidím chuť si "nahrabat". Nebo je tak šikovný a na rozdíl od ostatních strávníků u korýtka nemlaská.
    Ale rád bych věřil, že je nad majetek povznesen - byla by to jedna dobrá vlastnost pána, kterého jsem před desítkami let obdivoval.

    OdpovědětVymazat
  30. Anonymní informace řekl(a)...
    Tady se lidi neptají, odkud pochází vesmír a nemudrují o existenci boha.
    Ptají se, z čeho zaplatí daně a co dají do hrnce.
    Tak mudrujte proč židé mají vzato globálně úspěch, kdo (nás, vás, je) zde vysadil, odkud????
    A na opak, proč cikány, proč zde a ne v Angole??
    4P

    OdpovědětVymazat
  31. Vono může bejt smutno. Vono může bejt h o d n ě smutno. Jenom když je veselo! - JW 1955

    OdpovědětVymazat
  32. StK,
    nějak se mění svět, nějak se měníme my. A je kurňa rozdíl jestli tyto změny vzájemně konvergují či diverdivergují. před nějakými +/- 15 lety mi zeman připadal sice jako svérázný ale docela vtipný (tu a tam (s))prostonárodní vypravěč. A nyní jeho projev a mé pocity vzájemně divergují.

    OdpovědětVymazat
  33. Jak kulantně a elegantně, téměř technicistně (nevím co to je) vyjádřeno! Jo jo...

    OdpovědětVymazat
  34. EK, proč Židé jsou úspěšní? Proč Cikáni jsou tady a ne v Angole? Protože nejsou hloupí. Kdyby Židé a Cikáni byli hloupí, nebyli by Židé úspěšní a Cikáni by se tlačili do Angoly. Jenže co tam...
    Žádná záhada, prostá human action.

    OdpovědětVymazat
  35. K povídce:

    Pobavil jsem se tak dobře, jako už dlouho ne, smysl pro humor má autor výborný. Zejména onen perlivý až jiskrný popis onoho poněkud sebevražedného manželčina rýpání do manžela u volantu, je málem výstižnější, než bývá skutečnost sama. Mnozí z nás něco podobného určitě zažili, já také, nejednou, a proto to tak dobře pobaví, je to jako ze života. Jenže vzhledem k faktům v povídce uvedeným, usuzuji, že buď se to vůbec nestalo, nebo když stalo, tak je to částečně přebásněné.

    Od lidí, kteří často projížděli a dosud projíždějí Německem a Rakouskem vím, že dokud nebyla s Německem uzavřena mezinárodní dohoda o bodovacím systému a vzájemném uznávání přestupků, což dělí postup při přestupku do 2 rovin:

    * Před uzavřením oné dohody, když došlo na německém území k přestupku, tak buď dotyčného našince drapsli a zpokutovali rovnou na místě, nebo mu to spočítali nejpozději na hranicích, v každém případě před opuštěním nemeckého území. Po opuštění území byl, co se přestupků týče, už prakticky beztrestný.

    * Po uzavření oné mezinárodní dohody se postupuje tak, že důkazní materiál o přestupku obdrží obecní úřad v místě bydliště dotyčného přestupce a ten už si to s ním vyřídí.

    Určitě ale nekomunikuje český úřad přímo s Němcem, a naopak také ne. To, že se to nestalo buď vůbec, nebo trochu jinak, ale nic nemění na kráse toho vyprávění a příběhu samotného :-)

    Musím frčet, ostatní případně večer :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Sice to sem tematicky vůbec nepatří, le kam s tím?
    Líbil se mi Bělobrádek dnes ve zprávách (asi to nezreprodukuji doslovně):
    Když ČSSD postavila na zdravotnictví své poslední 4 volební kampaně tak ať si jej teď vezme.
    Držím mu (a celé KDU) palce aby jim tohle odhodlání vydrželo i za cenu, že by byla vláda bez nich.

    OdpovědětVymazat
  37. KDUČSL / ČSSD a zdravotnictví:

    Ano, všichni jsou naštvaní, že zdravotnictví je poněkud deficitní a poněkud rozkradené. Nikdo zatím nedokázal zkrotit a vykázat do patřičných mezí ani farmaceuty, ani jimi systematicky zkorumpovávané doktory a úředníky. Pak tu máme haldy případů nákupu drahých hraček, pro které nejsou ale následně chybí prachy na provoz tudíž jsou to vlastně hodně předražené lapače prachu. No a proti několika nesmělým a už od začátku vykleštěným pokusům systém trochu stabilisovat, například regulačními poplatky, zmrazením platů a pod., rozpoutala oposiční ČSSD spolu s mediální veřejnokrávní palebnou podporou vždycky takový humbuk, že se vlastně nic nestalo a vlastně dodnes máme hodně socialistické zdravotnictví, kde si za nic a na nic nepřiplatíte, ale když máte styky, dostane se vám lepší péče, protože to někdo dostane buď příkazem, nebo to někomu prokáže jako protislužbičku. Nedivím se, že ten čurbes nikdo nechce na starost, já bych ho spolu s tou bílou doktorskou mafií taky nechtěl. Když to tedy v tom bordelu tak pečlivě udržovali, tak ať si to teď pěkně kluci užijou, podobně, jako Obama tu hypotéční krizi, základy které tak nadšeně kdysi budoval. Je to jen a pouze spravedlivé. Nějaká spravedlnost na tom světě přeci jenom občas ještě je.

    OdpovědětVymazat
  38. jj,
    právě proto má Bělobrádek moje sympatie. Jen aby vydržel.
    Cena Lidovců je daleko větší než jak Babiš tak Sobotka veřejně připouští. Ač to nikdo (ani komentátoři) nechce přiznat, tak lidovci jsou strategický spojenec.
    Jejich cena je existence většinové vlády + cena tváře jak ČSSD, tak hlavně tváře ANO. Vlastně jim umožňují hrát si na zodpovědné.

    OdpovědětVymazat
  39. Draku, prosím mírnit se s tou generalizací. Já jsem měl a mám kolem sebe v rodině tři generace lékařů a ubezpečuju vás, že většina jich korumpována není. A taky mi velmi schází v tom odsudku celé jedné důležité části společnosti jedno drobné ovšem velice relevantní slovíčko: pojišťovny.
    A lidovci, obecně strana tohoto typu, má svaté právo mít větší slovo - zastupují prostě určitou jasně profilovanou část obyvatelstva. Bez ohledu na další okolnosti, řekl bych.

    OdpovědětVymazat
  40. Cena KDU-ČSL / kapitánu Nemovi:

    Já bych je zase příliš nepřeceňoval. Fakt, že se s nimi shodn(u/eme) v názorech v tom, zda se ucházet, nebo neucházet o ministerstvo zdravotnictví, zase neznamená, že se s nimi shodn(u/eme) na všem. Oni, jako spojenec mají hodnotu především pro Bohuslava Sobotku, Babiš jim už naznačil, že by tu strunu mohli přetrhnout. Mohli by být nahrazení Úsvitem a to jak snadno, tak i rychle. Určitě bych se s nimi neshodl na postojích ohledně interrupcí a dalších věcí. Ale jejich 3x a dost pro kriminálníky je řekl bych moudré, když už je údajně nechceme, ve skutečnosti spíš z blbosti nemůžeme, popravovat. Zatím jsou spíš sympatičtí, než naopak, ale já to raději nesleduji :-)

    OdpovědětVymazat
  41. K našemu zdravotnictví / Jakubovi S.:

    S našimi doktory a zdravotnictvím, je to podobné, jako s Rusy a s Ruskem. Když je potkáváte po jednom, najdete mezi nimi mnohdy úžasné jednotlivce. To, co ale tito mnohdy úžasní jednotlivci tvoří dohromady jako celek, je ale kupodivu spíš děsivé a velmi problematicky použitelné. Je to na dlouhé povídání, ale není na to zrovna moc kdy. A ano, máte pravdu, že ty pojišťovny také stojí za starou bačkoru, možná ani za tu ne a rozhodně mají na současném neutěšením stavu zdravotnictví svůj značný podíl odpovědnosti. Naše společnost není v pořádku, protože nejsou tak úplně v pořádku její jednotliví členové. Těch, kteří chtějí jen brát a nic by nedávali, je už příliš mnoho a nedělá to dobrotu. Dokud se tenhle všeobecný příklon k parasitismu nezmění, tak prostě lépe nebude.

    Vždycky, když dobře organisovaná menšina zkouší vnutit menšině svá pravidla, což lidovci činili poměrně často, a moc je to nešlechtilo, a i teď by rádi, neměla by si to ta menšina nechat líbit tak snadno. Myslím, že v Izraeli bývají z tohoto důvodu volby poměrně často, a myslím, že by našim politikům také neuškodilo, kdyby se jich báli méně. Ona by se ta atmosféra nakonec pročistila.

    Soukromá otázka:

    Nevíte, náhodou, co znamená In Aenigmibus? Nějak to nejde vyhrabat a zjistit.

    OdpovědětVymazat
  42. Ostatní vzápětí (v pubertě jsme říkali vzápěstí), teď k dotazu, pokud je promptní:
    Aes (hypoteticky původně ais) je neuvěřitelným dokladem spjatosti linguistiky a archeologie. V dřevní latině to znamenalo kov = měď = bronz. Proč, jak to? No protože prvním využitým zpracovávaným kovem byl tenhle, resp. tahle slitina, jiný pořádně nevnímali. No kromě zlata a stříbra, ale to byl jiný rank. No a adjektivum je aenus (é-) či ahénus a kvůli úplnosti: aénum = kotel (no z mědi, že) a posléze as = římský penízek a taky jednotka hmotnosti (cca 273 g), současně pohrdavě halířek, grošík.
    -ibus je jenom koncovka v pádu (ablativu) plurálu, co se pojí s in.
    A to je vše. Celek je mi hluboce podezřelý. Překlep, vymyšlenost nějaká. ALE: co dyž je to řecké a i n i g m a (polat. aenigma) = hádanka, záhada?! A má to znamenat "v hádankách, záhadách" - ? Ale to by bylo nesprávně, mělo by být -matibus.
    Kód Enigma... ano, pánové.
    Toť vše, co mohu. The rest is silence. Zajímají tyhle pitomosti někoho z normálních lidí, a před vánocema?
    MMCh ainigma je odvozeno od slovesa, znamenajícího mumlat, mrmlat, mluvit nezřetelně, nejasně... Théby, věštkyně, kněžky, omámené výpary... chytání smyslu z nesouvislých výroků...

    OdpovědětVymazat
  43. Latin aenigma, from Greek ainigma, it. enigma - hádanka
    Bus - dopravní prostředek
    Hádankový autobus

    Jinak Aenigma byl italský film horror
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aenigma_(film)

    OdpovědětVymazat
  44. K "dochtorům" napíšu vánoční povídání.
    Drak
    má ovšem pravdu - doktor je kus od kusu jiný - jako lidi. A někdy mám pocit, že se společností je to jako z řetězem, jeho kvalitu určuje ten nejslabší článek. Ten postřeh o těch, kdo chtějí jen brát je naprosto přesný. Souvisí to třeba i s tím, že mladí z lenosti (sobectví) nemají děti. A taková společnost zcela logicky vymře.
    A pořád si ověřuji stařičké, prý zprofanované (!?) pravdy. Tak, jak je psáno v mottu tohoto blogu.
    Třeba: "S kloboukem v ruce projdeš celý svět." Slušnost ve většině lidí, i těch u kterých by to člověk neřekl vybudí jakési zbytky té jejich slušnosti a svět je pak veselejší. (Neplatí pro psychopaty. Ti vaši slušnost předpokládají a stavějí na ní své až neuvěřitelné hry.) Nebo: Nečiň jiným, co nechceš, aby tobě druzí činili. Čili Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Ne, neplatí to vždy. Ale často.
    A tak já mám své doktory, své specialisty, kteří mě udržují v plně provozuschopném stavu všechny vedeny jako své kamarády. A oni pro mě dělají i to, co nemusejí a co jim pojišťovna asi nezaplatí. Dtto lékárnice. Vyplatí se být přívětivý - ona i ta lékárnice pak poradí, který přípravek nebrat, nekupovat nebo který dostanu levněji. (A to přitom říkám, že chudý zubař nebo chudý lékárník je oxymorón.)
    Třeba teď se mi vrací to, že jsem se snažil vždycky být spravedlivý. Ne hodný, jen spravedlivý. A docela mě potěší, když zaslechnu větičku "To by se za "kocoura" stát nemohlo!". Skoro půlminutu jsem pak (pevně doufám, že neviditelně) nafouknutý "jak žaba". Takže teď jsem, jako pracující důchodce vlastně velmi spokojený. Neměnil bych. Teď je mi dobře. Kéž by to vydrželo co možná nejdéle...

    OdpovědětVymazat
  45. Dnes se od 10:00 hod. koná v Brně blokáda Exekutorských úřadů JUDr. Aleny Blažkové, JUDr. Kociána a JUDr. Urbana Karla.
    Svolala iniciativa Exekuční domobrana. Uvidíme (pravděpodobně) večer v TV. Škoda, že to mám do Brna tak daleko.
    http://pravdazvitezi.webnode.cz/news/blokady-exekutorskych-uradu-v-brne-17-
    12-2013/

    OdpovědětVymazat
  46. K jazykovědnému hlavolamu / Jakubovi S. / informaci:

    Já si myslím, že jste to rozlouskli. Ta varianta s těmi záhadami, ta bude ta správná. U nás totiž, nevím jak po světě, můžete občas v terénu, třeba městském parku, narazit na několikačlenné (typicky pětičlenné) skupinky dítek rozličného věku, jak urputně luští nějakou záhadu, nebo šifru. Jejich věk se pohybuje cca od 10-12 let výš, zabývají s tím i studenti, jak vím, takže vrchní hranice bude do cca 30 let. In Aeinigmibus si zvolil jako svůj název jeden z týmů účastnících se šifrovací soutěže. Výuka řečtiny i latiny ze základních škola a gymnásií prakticky vymizela, takže je-li tam chyba, nedivme se, spíš by bylo velice milým překvapením, kdyby nebyla. Jenže to milé překvapení by většina smrtelníků stejně nedocenila. Mí kamarádi se mimo jiné zabývají i organisováním jedné takové šifrovací soutěže pro tato dítka. A ten název toho týmu, možná byla taková oplátka těch dětí vůči organisátorům, něco jako: "Když už nás trápíte záhadami a šiframi, tak si tedy zkuste rozluštit, co máme v názvu..." :-) No a vidíte, museli Jste to louskat až vy dva jazykovědci. Jak by to tedy mělo být správně latinsky nebo řecky? Předpokládám, že to byl pokus o latinu, ani řečtinu nelze vyloučit, ale tu ovládá ještě méně lidí, než latinu.

    No a jak vidíte, zajímalo to mé kamarády už někdy od jara a vytáhli Jste je z toho Vy, jazykovědci až teď před Vánoci, a to proto, že mi napadlo, že kdo jiný by to sakra měl vědět? Od toho přeci, jazykovědci na světě, mimo jiné jsou ne?

    OdpovědětVymazat
  47. K exekutorům / Pedrovi:

    Exekutor by měl být ten, kdo vykonává spravedlnost, přesněji uvádí právo ve skutek. I tahle neveselá profese je v normálně fungující společnosti zapotřebí, jakkoliv neveselé to je. Velice smutné ale je, kolik patologických hajzlů a zlodějů se nachází zrovna mezi českými exekutory. Nebude to profesí a její potřebností, ale tím, že legislativa, byť se neliší od rakouské a německé, aspoň ne podstatně, je vykonávána lidmi, kteří by takovéhle pravomoce v ruce mít neměli. Jenže kde brát slušnější? Exekutoři, stejně jako politici, jsou zrcadlem společnosti. Ta naše je hodně nemocná a kde by se tudíž našli lepší? Není z čeho brát.

    Nicméně jsem na zmiňovaném odkazu tak úplně nepochopil, co a proč vyprovokovalo tyto lidi k této akci. Bude-li se vůbec konat. Vyjma faktu, že blokádou dopravy v Brně chtějí naštvat co nejvíc lidí a dosáhnout tak tomu přiměřené publicity, mi není jasné, oč jim vůbec jde.

    OdpovědětVymazat
  48. Draku.
    na rozluštění té záhady, nepotřebuju jazykovědu. Tady vycházejí pravidelně časopisy křížovek, rebusů a hádanek s názvy Settimana enigmistica, Civiltà enigmistica, Cultura enigmistica, Blocco enigmistico atd.
    Je to běžně užívané slovo. Enigma, enigmistica.
    Enigma pochází z řeckého αἴνιγμα od slovesa αἰνίσσομαι mluvit záhadně, v náznacích. Měl jste se zeptat dřív..

    Tak vy zas máte hádankobus.

    OdpovědětVymazat
  49. Schumacher vyděšený17. prosince 2013 v 17:22:00 SEČ

    StK, tuze to rve za oči. Pouhý překlep na klábosnici, nebo nákaza? Ne z řetězem, ale s řetězem. S kým, s čím. Všimněte si všichni, že tohle je je velmi virulentní nákaza zasahující kde koho. Včetně intošů. Diskusní fóra jsou toho plná. Pozoruhodný fenomen. Snad jedině Jakub by mohl být dostatečně odolný.

    OdpovědětVymazat
  50. Jo a zlatá slova, že slušnost a přívětivost se vyplácí. Samozřejmě, že lépe se pamatují případy, ve kterých se nevyplatila. Jenže z těch od rána do večera je zlomeček. Manželka mi sice říká, že jsem jako žoviální cřestýš, jenže já to opravdu myslím upřímně. Ne jako Standa Gross. Snažím se chovat normálně otevřeně a vstřícně jak to jde. Být takový jaký jsem. Protože pořád si na něco hrát je únavné a nezdravé. Lepší v případě nutnosti předstírat hajzla než naopak. Tak jako mluvit pravdu, jen v případě velké nutnosti lhát jestliže nestačí mlčet.

    OdpovědětVymazat
  51. Ano, "z řetězem" - to je strašné. Stydím se a vyvodím "s toho" důsledky. Z toho řetězu si vezmu poučení, poněvadž poslední dobou se mi stává, že píšu foneticky podobná písmena dost často a pokud je nestihnu opravit, když text po sobě čtu, je to ostuda.

    Takoví tu nemají právo ani nic podotýkat. Takže ani nebudou.

    OdpovědětVymazat
  52. Ale Kocoure, tomu "z řetězem" se vůbec nedivím, stejně jako se nepozastavuji nad "havýřem"! Psia krew, to je přece u Ostravaka pochopitelné! A i já se někdy přistihnu - hlavně když jsem předtím něco překládal do polštiny - že ze setrvačnosti použiji spojku z místo s. A přiznám se, že to nesprávné použití z namísto s mě "tahá za uši" daleko míň, než Naši poslanci neví ..., Děti neumí..., Zkušenosti nám napoví ... V médiích už jsou tyto "zkrácené" tvary používány ve 100 %. Pokud jsem schopen dohledat, tak o používání těchto "zkrácených" tvarů psala paní Suková na NP - http://neviditelnypes.lidovky.cz/cestina-sazeji-sice-04c-/p_kultura.aspx?c=A121022_233408_p_kultura_wag. Poučný je i tento její článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/cestina-uvod-c9q-/p_kultura.aspx?c=A120811_214742_p_kultura_wag

    OdpovědětVymazat
  53. Ale jistě! Ještě než jsem došel k Pedrovi, chtěl jsem to bleskově hodit sám: Ego te absolvo - to je přece jasný a na Severu pochopitelný polonismus! A když mám sám tu krev a řeč v sobě - o co jde? Alibi jak Brno (tento film mi tehdy v té sérii scházel). Naši severní bratří totiž v 7. pádu píšou neochvějně Z.
    Pokud to není "bus", tak těžko říct, co má být vyjádřeno nejasným svévolným tvarem čehosi - ale napadlo mne aji tohle: možná něco jako "(Pouštíme se) do záhad!" Jako In tyrannos!

    OdpovědětVymazat
  54. Gramatická, syntaktická, logická, vědomostní úroveň úděsného množství (téměř) absolventů dnešních okresních či krajských či privátních u n i v e r z i t - to na mne dopadlo natvrdo před 10 - 5 lety, když byla jakási vlna psát Bc. a/nebo Mgr. práce v A či N, nebo aspoň resumé, a já jsem pristal (slovakismus, vím) na to, že jim to přeložím. Přirozeně pak to vydávali za svůj převod - ale o to mi tu nejde; nýbrž... absence povědomí o odsazení za tečkou či čárkou, o odsazování vůbec, o čárce před ŽE, naopak třeba odsazování p ř e d (?!) čárkou, anakoluty, ukončování souvětí úplně jinak než započato, z - s - vsjó ravnó, v plurálu všude -y (?!) - mně/mě: to už vůbec, DÍKY místo kvůli či vinou, toporné vyjadřování (vycházející z odvěkého přesvědčení venkovanů, že písemný projev, a zvlášť určený těm nahoře, musí být šroubovaný a JINÝ než jak se mluví), ubohý obecný rozhled, naprosté nevědomí o čemsi jako odstavce a najednou zase dávané zcela nelogicky - no to stačí. Prostě některé z nich bych nepustil k maturitě a občas ani dál ze základky. No a... dnes to jsou Mgr., Bc., Ing., ThDr.(ano!!) - satis. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  55. Jakube,
    dovolte, abych Vám řekla, že jste naivní, když si myslíte, že ti mladiství luštitelé křížovek nebo rebusů mají nějaké ponětí o tom,
    co je to dativ nebo ablativ mn. čísla latinského aenigma. Tedy aenigmatibus.
    Podle mého to jejich pojmenování je nejspíš složenina ainigm+i+bus - totiž kořen řeckého ainigma + spojovací i + bus z informatiky
    (česky sběrnice)
    Tedy to celé Aenigmibus znamená asi tak něco jako "hádankosběrnice".
    Nechci se vsázet, ale když to zvážíte, uznáte, že jsem blíž k pravdě já než Vy.
    Vždyť, jestli se nemýlím, jde o nějaké hry on line.
    Tak tam bus musí být a pro trochu exotiky něco ze staré řečtiny. A teď se radují, jak všem vytřeli zrak.

    OdpovědětVymazat
  56. Páni! Zemánek na Hradě daroval Kalouskovi k narozeninám svůj veliký portrét!! A jak "realisticky" trapný!!!
    Verba mihi absunt.

    OdpovědětVymazat
  57. To I tam možná znamená informační - jako zkratka IT. (Informace to ze skromnosti považuje za spojku.)
    ==============
    K "z/s" - v řeči ano, snad, nevím, ale v písmu by se to opravdu stát nemělo. Zvláště pak, když jsem byl v pěti letech přeučen na češtinu jednorázově, intenzívně a to na češtinu spisovnou*. Spíše je to U MĚ jakási křeč: Už mnoho let nejsem schopen na první pokus napsat slovo papoušek. (teď taky ne. Napsal jsem popošek.) Vyjde mi papošek, papušek puopoušek a podobně. Křeč v hlavě. Ale vyslovit tohle slovo mi nečiní potíže. V době, kdy jsem ještě používal psací stroj a měl jsem to slovo napsat, tak, byla-li v dosahu moje žena byla vyzvána, aby ho do mého textu vťukala. Jinak by přišla ke slovu bílá barva KORES. Někdy i dvakrát. [;>)

    */ s používáním spisovné češtiny byla tenkrát potíž - byl jsem jediný ve třídě, který takhle mluvil. Ostatní mluvili "poostravski".
    No - smáli se mi, smáli. Ale když přišel diktát, smál jsem se já. Neměl jsem s ním problém. Oni ano.

    OdpovědětVymazat
  58. А Вы видели, наши соседи,какие они мудрые, о чем говорят? Даже страшно!
    http://fc05.deviantart.net/fs70/f/2010/136/3/c/The_Leviathan_by_keepwalking07.jpg

    OdpovědětVymazat
  59. Informace,
    zobrazení toho "jevu", Leviahtana, je mnohé a různé. Jim, pokud jsem pochopil. jde o jakýsi "princip Leviathana". Mezi filosofy se proto raději nepasíruju. (Nevtírám.) Diskutovat se dá opravdu o čemkoliv. A do této množiny patří i nic.

    OdpovědětVymazat
  60. Да, я знаю, это о "Левиафа́не" Гоббса, но я хотела немножко поклеветать. Они, правда, в азбуке не слишком разбираются
    а про Гоббса черта старого знают!

    OdpovědětVymazat
  61. Na ja, ale víte Info, kolik miliónů lidí azbuku denně používá - a latinku znají jen čut-čut?

    OdpovědětVymazat
  62. To je ale čirá radost, počíst si tady v krásné teplé dokonalé řeči toho národa/státu, který celý život nesnáším... Řada mých známých nechápe: Ty, takový antikomouš? Jde to tristní, jakkoliv pochopitelné. Jazyk, básníci, malíři, myslitelé, skladatelé - copak za tyhle spoje nohli, můžou - ?

    OdpovědětVymazat
  63. Что вы StK? Они, у соседей, еле-еле на латинице читать по слогам сумеют, а про азбуку знают только, что какие-то cупермаркеты «Азбука Вкуса» где-то недавно открыли.

    OdpovědětVymazat
  64. Lei, Jacopo, non s'immischi. Sa quanta fatica mi costa trovare tutte le lettere in cirillico sulla tastiera latina?
    Un'impresa sovraumana, mi creda!

    OdpovědětVymazat
  65. Na to je taková jednoduchá pomůcka, Informace. Klávesnice na obrazovce. A klidně pište česky, tady všichni vědí, že umíte několik jazyků a tudíž jste několikrát člověkem...

    Někteří tu třeba neumí rusky, jiní zase italsky - tož se domluvme na té češtině, co říkáte? Jinak si ti "hloupí neznalci" mohou myslet, že je tím neznámým jazykem třeba pomlouváte. [;>)

    Pokud se někdy ve společnosti hovořilo jazyky, které neznali všichni u stolu, bývávalo dobrým zvykem, že někdo to přeložil do jazyka, kterému rozuměli všichni.

    (A někteří tu neumí ani pořádně česky. Těm ovšem není pomoci...)

    OdpovědětVymazat
  66. Zajímavý článek na Lidovkách:
    http://www.lidovky.cz/penzion-ktery-odmitl-zemana-resi-policie-fps-/zpravy-domov.aspx?c=A131218_095943_ln_domov_kys . Letos v létě, když jsem byl na několik dnů v Krkonoších, tak jsme se chtěli s rodinou v tom podniku zastavit na oběd. Tedy jsem chtěl hlavně já - prohodit pár slov s paní majitelkou - pokud se pamatuji, tak je to Polka. Bohužel nám to tehdy časově nevyšlo. A bojím se, že díky Mlhošovým řiťolezcům příští rok asi už nebudu mít možnost, na ten oběd se tam zastavit.

    OdpovědětVymazat
  67. А я все жду, появится-ли наконец старая ведьма, выпьет свое колдунское зелье и начнет меня бранить.
    А все ничего. Может, не понимает, или все понимает, но ничего сказать не может? Ведь язык то у нее без костей!

    Poslouchám, veliteli a budu psát všem srozumitelným jazykem. To znamená, jakým, mohu-li se zeptat?

    OdpovědětVymazat
  68. Vy tu znáte nějakého velitele, Informace?
    A já nevím, kdo je ta stará čarodějnice a proč má mít ohebný jazyk a vůbec - už dost, vypínám. Tohle jde mimo mě.
    Co se týče úředního jazyka v Útulně: dumejte.
    Němčina to asi nebude, i když tu pilně nakukuje jeden návštěvník v Německa, ruština taky ne, i když ruských návštěvníků je tu také dost, o latině nebo řečtině ani nemluvě.
    A někdo tady pilně používá anonymizér. No, když ho to baví a chová se mravně - je to jeho libůstka. Až se přestane chovat mravně, spadne do propadla.
    ¨
    Váš hlavní dveřník, Starý Kocour.

    OdpovědětVymazat
  69. Páni,
    to jsem nikdy nemyslela, že na českém webu nebudou rozumět rusky, a že mě budou dokonce překládat!
    Nežertuju, pro mne je to skutečný objev. Vždyť před '89 tady lámali ruštinu skoro všichni. Historický zlom!
    Jinak se neobávejte, StK, řecky neumím, i když mě řečtinu chtěl tchán naučit po té, co mě zdárně připravil ke zkoušce z latiny. Že prý nikdy takovou rychle chápající žačku neměl. (Musím se taky pochlubit, když mě nikdo nepochválí.)
    A jiné jazyky zas natolik aktivně neovládám, abych mohla klidně drbat o všem možném. a neutrhla si ostudu. Syn a snacha znají - každý - pět cizích jazyků, dcera čtyři. Zeť jen tři. Tady to není nic divného. jazyky se učí děti od malička.
    Ale když říkáte, že tu někteří neumějí ani pořádně česky?

    OdpovědětVymazat
  70. Bohužel Info,
    i v nové době je jazyková vybavenost obyvatel Kotlinky dost tristní. Když začala po 89´ "frčet" angličtina, myslel jsem, že jsem jediný, který "nefrčí" a s polštinou, němčinou (to bylo doma) a ruštinou a němčinou (to byla škola) a několika málo italskými slovíčky (to byly zájezdy do Itálie a hudební názvosloví) jsem naprostý dinosaurus. (Mimo jiné - na ruských i německých webech si občas musím pomoci slovníkem - některá slova prostě neznám a syntaxe je už také jiná, než bývávala. Nepoužíváš - zapomeneš.)
    Jenže - ta angličtina je jen částečná a jen u mladých (syn, snacha - ta ji učí spolu s němčinou) ale Angličan, sem spadlý z nebe, bude mít dozajista pocit, že tu není nikdo, kdo by mu rozuměl. Co mě děsí, už ani ta ruština, kterou měla naše generace u maturity nebo polština, které každý tady alespoň rozuměl není běžná. A to je odsud na hranice Polska necelých 30 km.

    Pozn.: Počítačové programy mám raději v americké angličtině. Jsou mi jasnější, než některé "české lokalizace", kdy často nevím, co po mě počítač chce. "Save" jsem už viděl přeložené jako "uchovat", "nahrát" "uložit" nebo "zachovat". Příliš mnoho synonym...

    O znalosti češtiny si pohovořte s Jakubem, ten má na spisovnou češtinu běžné populace svůj názor.

    OdpovědětVymazat
  71. Bukvy by se občas hodily. Měl jsem potřebu reagovat na bastlířský příspěvek v ruštině, ale nemaje bukvy, napsal v gloubiš. Adresát si nechal přes gůgl translátor nechal přeložit z angličtiny do ruštiny a ejhle, ke společnému nadšení porozuměl.

    OdpovědětVymazat
  72. Schumacherovi / Bukvy

    Bukvy můžete produkovat v závislosti na systému, který používáte. Pokud vím tak v Mac OS u a Linuxech je přístupná klábosnice zvaná ruská fonetická, kde většina znaků je shodná s běžnou českou qwertz nebo qwerty, podle toho, co Vám vyhovuje. jak je to ve Woknech teď, nevím, dříve, dokud jsem je aktivně používal, jsem to řešil nákupem softwaru, který mi umožnil to tam mít, teď nevím jak to je, ale věřím, že když tak šikovný tvor jako Vy trochu pogooglí, tak to nepochybně zjistí. Předpokládám, že to pořád bude za peníze, v lepším případě zdarma, ale pořád s nutností strkat tam nějaký další software, přitom ze zadnice by jim neupadlo, kdyby to tam dali sami od sebe a jako součást systému...

    Taky si můžete pomocí CMD (Wokenní klábosa) + R spustí dialog na zadání povelu, napíšete tam do něj OSK (On Screen Keyboard), praštíte do Enteru a a s tímhle pekelným vynálezem se dá pracovat prostřednictvím myšáka. Možností je povícero.

    OdpovědětVymazat
  73. Co to melete, Obuvníku? Bukvy byste měl mít v programu anebo si je nechte vložit dodatečně. Jenže psát v bukvách není žádná sranda. Poloha absolutně neodpovídá.
    Zatím jsem se naučila jen, kde jsou samohlásky.

    OdpovědětVymazat
  74. informaci:

    Omyl, zvládnete-li nastavit si, případně zaopatřit si ruskou fonetickou klábosnici, tak drtivou většinu písmen budete mít přesně tam, kde Jste zvyklá z QWERTY nebo QWERTZ a budete si muset zapamatovat jen odlišnosti. Učit se ruskou klábosnici je naprosto zbytečné a zbytečně moc pracné. Já osobně se dřu jen když už to jinak nejde.

    OdpovědětVymazat
  75. No myslím že pro toho, kdo má Wokna, by neměl být problém si tam ty bukvy jednoduše nainstalovat. Takže jsem si (sám, a to si s počítačem moc netykám) nainstaloval polskou, slovenskou, a ruskou klávesnici. Přepíná se mezi nimi jednoduše kliknutím vpravo dole na liště - CZ, čeština, angličtina, polština, ruština a slovenština. A anžto ty ruské bukvy jsou skutečně rozmístěny úplně jinak než latinka, tak jsem si pro začátek na klávesy vepředu tužkou poznačil (chce to mít klávesnici se šedivými klávesami, na černé se nic nedá dopsat) která klávesa znamená kterou bukvu (shoduje se akorát C - C). а = F, б = ,(čárka), ц = W, ч = X, д = L, е = T, ё = ; (ta klávesa v horní řadě zcela vlevo), atd. A po čase si člověk zapamatuje, kde která bukva je, jenom někdy se zarazím, když si hned nemohu vzpomenout, kde je třeba щ nebo х. Pošlu Kocourovi rozmístění kláves i fotočku, jak to vypadá na klávesnici. Kdyby měl někdo zájem, tak by to tady mohl uveřejnit. Žádné čáry a složitosti v tom nejsou.

    OdpovědětVymazat
  76. Draku, to bych musela nejdřív vědět, kde ji najdu a jak ji mám stáhnout.
    Já jsem to udělala tak, že jsem si azbuku vyťukala a pak otiskla, takže ji mám před očima, ale stejně je pomalé v ní hledat.

    OdpovědětVymazat
  77. Pergill se dal na mystiku. Blíží se Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  78. Pedrovi se zželelo zdejší rusofilské komunity a posílá dva návody, na "poruštění" PC. Jsou ke stažení tady:
    - rozpis kláves
    a tady
    - foto popisu kláves

    OdpovědětVymazat
  79. Нащ добрый Педро!
    Мы только что пожаловались, как неудобно набирать буквы на русской клавиатуре (клобаснице по чешски), и он сейчас прислал рецепт на приготовление домашней колбасы. Смотрите какой простой и вкусный!
    Большое спасибо!
    http://www.youtube.com/watch?v=mpMB32cs4S0

    OdpovědětVymazat
  80. informaci:

    Jde-li o ruskou fonetickou, tak v UNIXech (Linuxu a Mac OSu X) je k mání, tam stačí si jí navolit.

    Do Woken se to musí přidávat, zdarma například zde:

    http://www.slunecnice.cz/sw/ruska/

    Za peníze, lepší, zase zde:

    http://www.rewin.cz/winklav.htm

    Dá se kupříkladu předělat na QWERTZ a je tam těch jazyků víc, třeba zrovna polština.

    OdpovědětVymazat
  81. Díky, Draku.
    Podívala jsem se na oba a azbuka je opravdu ve stejném rozložení jako latinka.
    Podle Vás je lepší ta placená verze?
    Stejně moc rusky psát nebudu, nemá to smysl, ale je dobré něco podobného mít, pro budoucnost.
    Zatím jsem jen posílala aviza Starému kocourovi o tom, o se kolem děje.

    OdpovědětVymazat
  82. informaci:

    Myslím, že ta placená lepší je, ale je to jen můj názor vycházející z mých dřívějších potřeb. V té placené verzi je těch fonetických klávesnic víc, třeba francouzská, italská, maďarská a další. Ale těch verzí zdarma je samozřejmě víc, stačí si jen pogooglit a pohledat. Já si tu placenou pořizoval ještě v době předinternetové a teď už jsem jen upgradoval na vyšší verzi v souvislosti s odchodem WxP do minulosti a s nástupem generace 7 a 8.x.

    OdpovědětVymazat
  83. Informace, jenže ať se snažím jak se snažím, na klávesnici se mi zobrazuje jen latinka. Asi mám slabý hardware.....:-)

    OdpovědětVymazat
  84. To se zeptejte Draka, Schumachere, já tomu nerozumím. Mně se zobrazila azbuka na obou stránkách.
    Asi záleží, jakou verzi Windows máte.
    Tam je to také uvedeno, s jakými verzemi to funguje.

    OdpovědětVymazat
  85. Obuvníkovi:

    Tohle prosím zatím jen na tabletech a smartphonech :-) Ale ty mají zase svoje mouchy a ne zrovna málo.

    Pokud vím, tak podsvětlené klábosnice už jsou mezi lidem, také existují "polotovary" klábosnic, kam se konkrétní rozložení vypaluje laserem a barva záleží buď na hloubce vypálení, nebo na frekvenci a síle laseru. No ale kombinace čtečky knih, či LCD, případně klábosnici promítanou do prostoru holograficky a snímanou, to tu ještě zatím nemáme, nepředbíhejte prosím dobu :-) Nicméně doufám v něco takového, protože výrobci telefonů a tabletů se ustálili na touchscreenech, neboli dotykáčích a ty já nemusím, protože zdržují, ale tam se Vám zobrazí přesně to, co potřebujete, co vidíte, to mačkáte a to tam aj máte, když se zrovna trefíte a ten blbec Vás zároveň zdárně pochopí. Takže závisí na konkrétním železe.

    Když je to na déle, je mnohem lepší mít sebou bezdrátovku modrozubku a nelenit s jejím připojením. Taky nechápu, proč to nestrkají rovnou do obalů od těch křápů, ale to bude asi tím, že spousty lidí to mají spíš na zábavu, než na práci a u toho překlep sem, překlep tam, zejména při tom současném gramatickém nevědomí až bezvědomí, zase až tak nevadí...

    OdpovědětVymazat
  86. Obuvníku,
    jestli se Vám přes všechny rady a pokusy nezobrazily bukvy na klapkách klávesnice, tak si je tam domalujte ručně.
    A jestli máte na klapkách jen takové nějaké bukvice, jděte s nimi na lov na kance. Ti jsou po bukvicích celí diví. Lov bude učitě úspěšný.

    OdpovědětVymazat
  87. No já su rád, že už roky nemusím psát azbukou. A tady či kdekoliv jinde to napíšu latinkou, a co.
    Roky jsem střídal Č, A a N rozsazení. Dnes většinou píšu jen na českém.
    Klávesnice na obrazovce - to asi neznám.
    Slovo lokalizace prostě miluju. Celý ten pojem. Přenos tohoto slova na vyjádření tohoto pojmu. Mám chuť blít nebo se někomu (komu?) vychechtat do ksichtu.

    OdpovědětVymazat
  88. Proč jste zanevřel na ubohé slovo lokalizace? Localizzazione, collocamento od locus, loci anebo loca v pl. To jste zanevřel i na latinu? Mně cizí slova převzatá z latiny nevadí.
    Já se jenom divím tomu poplachu kolem azbuky a ruštiny. Takže psát rusky je dneska jako psát šifrovaně. Než to lidi rozluští, tak je to přestane bavit a zahodí to.

    StK si jistě všiml, že mu nefunguje gadget s posledními příspěvky. Nevlezl mu někdo nebo něco do PC? Mně na to upozornil informatik, že to jsou zranitelná místa a gadget mi smazal přes mé protesty. Když jsem si ho chtěla namontovat znova, Microsoft upozorňoval, že to není bezpečné.
    Třeba Drak to bude vědět.

    OdpovědětVymazat
  89. Drak jako Dveřník ho může i vrátit zpátky - ale až bude k dispozici nová verze pro nové WIN.

    OdpovědětVymazat
  90. А то жаба ядовитая везде лозит и квакает какой-то тост победный.
    Надо быть осторожным!

    OdpovědětVymazat
  91. Ja ja, to už říkal nějaký profesor Horák alias Julius Fučík: "Lidé, bděte!"

    OdpovědětVymazat
  92. Там жабы квакают какой-то тост победный.
    Их кожа скользкая синей, чем купорос.
    Там кровосос, от наслажденья бледный.
    Там клювами целуются взасос.

    Там две змеи сплелись в совокупленье.
    Там извергает семя нетопырь.
    Могильный червь разносит запах тленья.
    Кровавой пеной хлюпает упырь.

    Александр Проханов так Вас предупреждает!

    OdpovědětVymazat
  93. I, uznejte, že všem nevyhovuje, že pořád píšete pa-russki. Mně ano, ale já su ve všem celoživotně proti všem dycky víjimka.
    Ta básnička je úžasná! Šťavnatá, pochmurná nonplusultra a přitom s pěkným nenápadným nadhledem. Kdo je autor? Známý?
    V rádiu teď hráli něco, co mne už léta kdykoliv bere: irskou píseň starou 280 let Water Is Wide (- I can´t cross over). Před lety jsem ji uchvácen převedl: Šírý ten praud snad nepřegdu... jak vidíte, i v soudobé češtině (Brídl ap.). Takové šílenosti já podnikám, místo kutění, piva, ženských. Kdo má zájem, pošlu. Dodatečně mi došlo, že to už ve dvou převodech zpívaly skoro všecky přední skupiny - Spirituáli, Traxleři... Nevrmajnd, jak říkáme my Španělé.

    OdpovědětVymazat
  94. No nazdar (jak by to bylo rusky?) - právě jsem se s otevřenou hubou dověděl, že je to idiot - a zavilý: za všechno zlé dnes i zítra na Rusi mohou Židi. No. Tak člověk někdy pro někoho vzkypí - a pak je sražen na zem. Toto ne.

    OdpovědětVymazat
  95. Poněkud nesrozumitelné. Kdo? Kdo je idiot protože nemá rád židy?

    OdpovědětVymazat
  96. Ale ne. Proto, že si ještě dnes myslí, co je za tou dvojtečkou... Pro mne je to vždycky automaticky snížením jeho IQ v mých očích.
    Za všecko můžou - jak jednoduchý, prostinký duševní pochod, a je to. Židi, křesťani, bílí, mladí, staří, politici, mlčící většina, katolíci, kapitalisti, Němci, Rusi, kolonialisti, ta strana - ona strana, globalisti, Brusel, Amerikáni...

    OdpovědětVymazat
  97. Kdo je Aleksandr Prochanov?
    http://thankyou.ru/lib/realism/aleksandr_prohanov

    Značně kontroverzní autor. Četla jsem od něho málo. jen po časopisech.
    http://thankyou.ru/lib/realism/aleksandr_prohanov
    Ale výrazovou stupnici má značně rozvinutou.

    OdpovědětVymazat
  98. Ale vždyť je to oblíbený úhyb od poctivého přemýšlení. Hledání nepřítele. V novinách a v moderních médiích přece nedělají nic jiného. Ti hledají toho, oni zase onoho.

    Asi to jinak nejde - když se člověk z tohoto úhlu podívá na jakoukoliv "krásnou literaturu" - vždyť je to totéž. 90% obsahu je vymezování. 10% jsou popisy přírody nebo města.

    Ale mi osobně se to hrubě nelíbí. Mělo by to být vždy "kus od kusu".

    OdpovědětVymazat
  99. 90 % vymezování - a ... sakra to není špatný postřeh. Dík.
    Že za vše špatné, zlé, nemorální dneska v Rusku či jinde můžou, ach bože pořád to samé - žžžidi, je prostě v í r a . Protože s logikou, dokazováním, ratiem, vecným doložením to nemůže mít nic společného. Ale JÁ TO VÍÍM!, řeknou - myslí tím: Já tomu v ě ř í m . A pokluzené, basta, finito, šlus ende damit, da i vsjo, and that´s that.

    OdpovědětVymazat
  100. Jakube a StK,
    ty verše pocházejí z ПОЭМА О ФЛАГЕ, kde Prochanov líčí zničení sovětského imperia.
    http://agranovsky.livejournal.com/855889.html
    Kritici ho přirovnávají pro silné hrůzné obrazy k Dantemu a jeho Božské komedii - sic!

    Prochanov je zastáncem ruského imperializmu, prorokem příchodu pátého ruského imperia. Přečtěte si jeho pohovor v novinách.,
    Я думаю, мы вернемся к Империи раньше, чем победит идея узконационального обороняющегося от нацменов государства.
    Россия будет создавать пятую империю.
    Это с Путиным, что ли?
    — Неизвестно с кем. С Путиным, с пост-Путиным... Неважно. Но империя будет! Без империи нам никак...

    ПЯТАЯ ИМПЕРИЯ
    Вот ты говоришь — пятая империя. А почему именно пятая?
    — Сейчас объясню. Были периоды, когда мы были выше всех! Викинги называли Россию страной городов!
    Первая империя — это Киевский период, единая русская империя собирала земли, она простиралась от норманнов
    до Тьмутаракани. Этот период кончился с приходом Батыя. Второй период — это Московское царство, византийство,
    Третий Рим, — с Калиты до Ивана IVи даже, может быть, до Алексея Михайловича.
    Третья империя — Петербургская, Петровская. Тогда народ был превращен в колониальное стадо, в быдло, в черных рабов,
    и была создана новая элита. Четвертая империя — красная, она была построена на костях, на руинах, на полупепелище,
    когда все разрушилось и не было больше ни государства, ни даже самого народа. Вся русская цивилизация рухнула
    в 17-м году. И Сталин опять все свинтил, сварил железными швами и вывел империю на вершины духа и мощи.
    А сейчас настало время строить пятую империю.
    http://www.liveinternet.ru/users/laima852/post263074698

    A má dost přívrženců. V Rusku kolují i takového názory. Je zajímavé znát i ty.

    OdpovědětVymazat
  101. Jo tak baťuška Stalin dovedl impérium k výši d u c h a i moci.
    Podívejme. Vot kak. Je m o c dobře vědět, a mít na paměti, jednotlivci i celky - že někdo psavý, schopný, inteligentní, v nejlepším věku má a h l á s á tohle.
    Pane, to je výšina ducha - kolik že desítek miliónů mrtvých to bylo? To už se do nějaké té výše dosáhne!
    Levoj! Kto tam šagajet pravoj?
    Vše se tak únavně opakuje, vše je tak únavné, že se to vypovědět nedá... že, Kohelete?
    Rossija ně budět pod Antantoj!
    No a brzo ses zastřelil, hochu...

    OdpovědětVymazat
  102. Jakube,
    já jsem v životě nepotkala ruského "intelligenta", jak sovětského tak emigranta, aby nebyl přesvědčený, že Rossija eto mogučaja deržava, které je samým bohem nebo dějinami přisouzena velká role a velké místo na zeměkouli.
    A když se podíváte na jejich dějiny, na jejich písemnictví, počínaje církevněslovanským, tak je to pořád stejná písnička.
    Za Jel'cyna byli zoufalí z tehdejšího úpadku a tak je jim teď Putin, který to zastavil, docela po chuti. Jinak by ho nevolili.

    OdpovědětVymazat
  103. Ano, Rusové jsou hrdí na svou zemi - i když to nevykřikují na potkání. I když se rozhodnout emigrovat a zůstat třeba tady, v Kotlince, jejich hrdost nezmizí a učí ji i své děti.

    Zato českou národní hrdost uvidíte jenom když vyhrajeme nějaké mistrovství v hokeji. Už i ti Poloci jsou na tom s národní hrdostí mnohem lépe!

    OdpovědětVymazat
  104. Poloci jsou jako Poláci?
    Ti byli vždycky nacionalisti a hrdí na své Polsko. Potkala jsem tu jednou jednoho bývalého důstojníka z armády generála Anderse a ten mi dal lekci co je to nacionalismus. Jen Češi se drásají nevím jakého původu komplexem méněcennosti.

    OdpovědětVymazat
  105. Ono jde o to, (ne)ztotožňovat hrdost/pýchu na zemi s hrdostí na každý režim, co v ní kdy panoval. Respektive právě ten nejkrvavější - jen když MÁ ZEMĚ tehdy byla mocná. A mí předci přežili.
    1963 jsem dlel na Rujáně mj. s býv. U-Boot-Matrosem. Tehdy ještě (ano, děti!) byla doba, kdy tahle generace cítila velice často povinnost sama začít (s int. vzděl. kult. studentem, vypadajícím skoro jako Germán - to mám být já, víte?) mluvit o svých válečných letech. Tento byl přímý a upřímný: Wissen Sie... es war halt unsre goldne Jugend -
    Dělal jsem tehdy taky nějakou dobu ve Stát. sbírkách v Drážďanech (Zwinger, Albertina); jeden čilý drobný chlapík tam průvodcoval, a když teprve po pár dnech zjistil, že dělá vedle Čecha, začal střemhlav ujišťovat (věda, že jsem slyšel jeho řeči o lítání na Messerschmidtech nad Norsko): Víte, ale abyste neměl falešný obraz - já jsem celou dobu byl u zásobování!
    Všichni byli u zásobování, zdravotnictví, ženistů... sakra, já jsem zjistil, že vůbec nikdo nestřílel. Objev století. A nikdo to netuší!!

    OdpovědětVymazat
  106. Schumacher tří a půlprsťák21. prosince 2013 v 12:59:00 SEČ

    Draku, mně vyhovuje klávesnice reálná, s hmatovou odezvou. Vše ostatní jsou náhražky.
    Nejraději mám notebookovou, s nízkým zdvihem a zřetelně definovaným sepnutím. Ne vysokozdvihovou, dědictví to přechodu z mechanických pascích strojů. Přesto pamětníci, kteří zvládli mechanickou desetiprstovku, do klávesnice buší jako hluchý do vrat.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)