Prohledat tento blog

úterý 3. prosince 2013

Hackeři útočí - rekonstrukce.

   Tak jsem se už dovztekal nad textem, který mi včera zmizel v cloudu (čti v nenávratnu) a pokusím se o jeho částečnou rekonstrukci. Už bude ale jiný, protože je o den více, mezitím jsem navštívil Čertovnu a byl Stellou donucen se zamyslet nad těmi pořád omílanými pravdami, které se nám současný svět snaží zastřít, přegumovat, dočista vyprat z hlavy. A byl jsem potěšen, že se tím pseudo(?)problémem zabývají i lidé rozumnější než já. Ono stačí, když tu situaci rozeznají, vidí, že něco není v pořádku, že ten vagón, ve kterém se všichni kamsi kodrcáme začíná nabírat nebezpečnou rychlost - a brzdař nikde.



   Že se TV, rozhlas i internet chovají vůči našemu mozku jako hackeři jsem si uvědomil, když jsem procházel obývákem. Žena koukala na konec nějakého SF seriálu a čekala, až začne její oblíbený krimiseriál a já jsem si uvědomil, že v tom SF seriálu je použitá symbolika a vůbec výtvarno z filmu Vetřelec. Byl to povedený výtvarný svět a tak se napodobuje neboli krade. Ale náhle spustily reklamy: barvy, míhání a vlezlé, agresívní hlasy – a já si najednou nebyl schopen vzpomenout, jak se jmenovala hlavní postava celé série, ani jak se jmenovala její představitelka. Byl jsem dost znechucený nad selháním svého „HDD“ který dosud jakž-takž sloužil, i když přístupové časy už nebyly na současné úrovni a šel jsem raději pryč. 
Než jsem došel do svého „počítačového sálu“ kde mám vše potřebné, to jest počítač, postel a skříň s foťáky, tak se mi mozek zapnul a už jsem věděl, že to je Ripleyová - i to ostatní. Tak mě napadlo, že to je podobné, jako když hackeři zahltí sever tisíci požadavky, voláním a server se stane nefunkčním. Že se nám obchodníci skrz média pokoušejí zablokovat mozek, aby nebyl schopen přemýšlet – což se zase moc hodí politikům. Těm se voliči, schopní reagovat jen na jednoduchá, zapamatovatelná hesla a zapomínající na to, co bylo nesmírně hodí. Takže o omezování reklamy nemůže být řeči. Zblblý konzument, který si koupí to, o čem slyšel naposledy někoho něco řvát do TV. Který si obvykle koupí krabici s něčím, co předtím viděl stokrát na obrazovce v pauze mezi seriály, které připomínají nekonečnou dětskou hru „mlýnek“. Krabici si nakonec koupí, ať už ji potřebuje nebo ne. Protože – co s penězi které vydělá, že? Řečičky o "udržitelném rozvoji" pomalu dosahují kvality řečiček o stále stoupající teplotě zeměkoule vlivem  CO2.

    Zahltit mozek tak, aby byl schopen vnímat jen jednoduché, často opakované příkazy. Repeat. Obklopit potenciálního zákazníka jako žaludek nějaké mořské potvory, která se na svou oběť nasouká jak ponožka na nohu a hned začne vypouštět trávicí šťávy spolu s narkotizujícími látkami, aby se mu potrava v žaludku zbytečně nebránila.



   Kup si nový mobilní telefon. Hned teď. Nebo tablet. Že ten starý pořád funguje? Nevadí, kup si nový, má spoustu funkcí, které sice nepotřebuješ (a často ani neumíš použít), ale můžeš se jím chlubit před kolegy a známými. Sice při telefonování vypadáš, jako bys mluvil do kuchyňského prkénka z PVC, ale zato aparát umí i internet (datový přenos si pochopitelně krvavě zaplatíš) a můžeš se dívat i na televizi (třeba když čekáš v řadě na Úřadu práce, jestli pro tebe něco nemají) a během pochodování po ulicích a hypermarketech můžeš poslouchat hudbu, číst si správy, mailovat. Takže čumíš na malinkou obrazovku, vrážíš do lidí i regálů a vstupuješ do jízdní dráhy řidičům, kteří nedávají pozor na cestu, protože právě telefonují a čteš si, že kdo nemá LED TV o víc než metrové úhlopříčce je beznadějný looser – jdeš si ji tedy raději hned koupit. Takovou tu s ovládáním gesty. Místo stisknutí tlačítka na ovladači křepčíš před obrazovkou a TV se poslušně přepíná z jednoho seriálu na druhý, z jednoho reklamního bloku na jiný reklamní blok nebo brousí po internetu - kde je to pro změnu ta samá reklama. Má to několik výhod. Nevadí, když si někam založíš dálkový ovladač, rozhýbeš pořádně tělo a jako bonus si připadáš jako Tom Cruise ve filmu Minority report. Že to trvá násobně déle než ovladačem? A vadí to snad někomu? Vždyť se přece báječně bavíš, musíš si odpočinout, abys mohl zítra opět vydělávat penízku a utrácet je za podobné věci. Navíc jsi přece IN.

   Musíš být IN! A pokud jsi OUT, lúzr, a na takovou věc nemáš, je tu přece fůra společností, které ti na to rády, na vysoký úrok a s drastickými pokutami za nesplacení, půjčí. Když pak nestíháš platit všechny splátky, přijde pan exekutor a všechno ti zabaví. 


   Pokud jsi nedával ve škole pozor, když se bral počet pravděpodobnosti a teorie her, možná zkusíš své peníze vyhrát v nějaké herně. Takže tvé finanční minimum každý měsíc zmizí, z ubytovny se ocitneš na ulici a teprve až když budeš usínat v kartonové krabici někde u teplovodního kanálu tak si uvědomíš, jak málo toho člověk potřebuje k životu. Dýchat, napít, jíst a vyspat se v teple a suchu. Být pokud možno zdravý. Když je k tomu ještě litřík nejlevnějšího krabicového vína a cigaretka, ubalená ze sesbíraných vajglů, máš pocit, že už víc fakt nepotřebuješ. Konečně jsi dosáhl svého štěstí. Nemusíš poslouchat ty vlezlé TV reklamy. A nikdo tě neotravuje telefonem. Překrásný nový svět.


   Ještě pár slov k logice dnešního světa. Manažerka jedné banky v TV v reportáži propagovala výhodnost spoření u jejich firmy. No a co, řeknete si, co by měla říkat jiného. Jenže nebylo uvedeno, že se jedná o manažerku. A tak nastal poprask. Veliký poprask. Jiné banky se ozvaly a že to je prý podvod a … Takže příště to nebude propagovat manažerka, ale některý z jejich příbuzných nebo známých, u nichž se předpokládá, že nebude mít tak známou tvář. Za peníze vyplacené bokem. Není ani problém, aby banka obvolala pár svých klientů, kteří jsou s jejími „produkty“ spokojeni a budou v tomto smyslu ochotni, za přiměřený bakšiš, vystoupit v TV. Ale co se, k sakru, změní? 



    V některých knihkupectvích se prý dají koupit hodinky s nacistickými symboly. Jsou velmi nevkusné. Prý jako „sběratelský předmět“. Stejně sběratelský, jako různé výrobky z konopí setého. Ano, je to obcházení zákonů, je. Jedna přeživší žena z Lidic to udala Pecinovi. Prý ji to uráží. Může být. Maně mě ale napadá, proč se nespustí stejný humbuk při prodeji odznaků z dob socialismu? Triček s Che Guevarou? Sovětských vojenských čepic? Proč se o popularizaci „problému“ stará právě web Romea? Vypadá to, že jsou jedné krve, ti odpůrci nacistických a symbolů. 



   V TV běžel na tohle téma rychlý průzkum na ulici. Nevím, jak přesně zněla otázka a zda byly výsledky průzkumu aspoň poněkud reprezentativní, nebo byly podle něčích instrukcí upraveny, ale většina lidí odpovídala, že symboly Wehrmachtu raději ne. 


Kromě dvou tázaných. Jeden se ozval, že kdo nechce, tak se na ty hodinky prostě nebude dívat a už vůbec si je nebude kupovat a druhý muž podotkl, že někdo chce nosit na ulici burku a někdo zase v kapse hodinky se znaky Wehrmachtu. Lidí, kteří rozumí slovu svoboda kolem nás není mnoho, ale jsou. 


   Zajímavá zpráva nakonec. Konečně někoho napadlo, že je nelogické dělit drogy ne „legální“ a „nelegální“. Droga je droga. Pokud řídíte auto nebo vlak či operujete kyčelní kloub, nesmíte být pod vlivem žádné návykové látky. Ani alkoholu, ani marihuany ani třeba pervitinu nebo halucinogenních houbiček. V pořádku, to je ochrana těch kolem, aby se takový člověk nechtěl projet třeba s náklaďákem po chodníku, plném lidí. Rozdíl v legalitě nastává v okamžiku, kdy máte v kapse „větší než malé množství“ nějakého životabudiče. Je zle. Pokud ale táhnete tašku na kolečkách plnou chlastu, je všechno v pořádku. Ptám se proč? 


   Proč pronásledujeme tetku, která si pěstuje dvě rostliny marijánky a z listů si dělá mazání na bolavé nohy a nepronásledujeme sadaře, který pěstuje tuny švestek na slivovici? Odvede-li daň, dokonce si může tu slivovici i legálně vypálit. Pokud jde o tu daň – není to náhodou tak, že ilegální palírna se přece jenom snáze „dohledá“, než když si v kuchyni někdo nakládá sušenou marijánku do psího sádla? Ta která se má prodávat jako oficiální, povolená na léčebném účely bude o řád dražší než z černého trhu a bude tak pro většinu nemocných nedostupná. To, co ji mají jako drogu si cestu k té nelegální vždycky najdou.



   Takže o peníze jde o 5 až v první řadě? Myslím, že nikdo rozumný se tomu nepodiví. A je mi osobně jedno, jestli potkám v parku vrávorajícího, mumlajího a blijícího opilce nebo zmateného, hyperaktivního mladíka, zhuleného marijánkou. Je to nakonec jejich věc. Jako řidiče bych ale velmi nerad potkal ani jednoho. 


(Všechny ilustrativní fotografie jsou staženy linkovaných článků v textu.)

36 komentářů:

  1. Ano, ano, ano (souběžné konstatování stavu).
    Ne, ne, ne! (Vyjádření, má-li tomu tak být.)
    Ten nádherný žánr s chlapíkem nad plameny a pod mostem (ochrana před zimou i deštěm a sněhem!!) - vlastní? Byla by historka k tomu, jak se domlouvá slušný chlap se slušným - no vlastně taky prostě chlapem - Když bylo žánrové malířství nanejvýš ve flóru, ve druhé půli tamtoho 19. věku, každý obraz musel mít jasný název. Buď identifikační (kde, co tam je - Jízda králů, Vražda v domě, Husité na Baltu)- nebo sdělující na vyšší rovině podstatu scény (Poslední kravka, Dejte grošík...) - nebo úplně scelující vše, na nejvyšší rovině: tak Pod pokryvem vesmírného chladu. Tohle tedy pojmenovávám "Na mne Morana nemůže" - nebo "Na dně?"

    OdpovědětVymazat
  2. Záleží na interpretaci. Hodinky s lebkou připomínají naši smrtelnost a neúprosný běh času. Ty prostřední jsou nejspíš quartzky na baterku a protože jsou to velké hodinky, jsou na dvě baterky. Opominu-li to, že cibule na baterku jsou nonsens. Nebo mají kvantový regulátor časoběhu, buzený chrononovým urychlovačem vyžadujícím velmi vysoké napětí.

    OdpovědětVymazat
  3. StK, je to prosté. Musíš kurevsky pracovat abys vydělal kurevské peníze na ty kurevské věci, kterými si kurvíš život už tak kurvený tou kurevskou prací. Tak kupuješ kurevskou iluzi zejtřka od těch, který za Tvůj kurevskej pot a kurevskou krev maj pro sebe kurevskej ráj už teď. Protože věděj, že nejni žádný zejtra, ale jen teď. Protože co sesežereš, nevypiješ a nevošukáš, v hrobě už nedoženeš. Jenže to jediný správný co se vod Tebe chce, je, abys makal, držel krok a kušnu a byl skromnej aby víc zbylo na ty, který Ti tohle cpou do makovice.

    Doporučuji: Kornbluth : "Obchodníci s vesmírem".
    Lem: Futurologický kongres,
    Summa technologiae

    A na otázku, které hodinky nebo cokoli jiného bych si vybral, jaký mám názor na to či ono,doporučuji standardní odpověď "Nevím, ještě jsem nečetl dnešní noviny."

    Člověk si nikdy nemůže bejt jistej. To přijde utahanej z noční, pak má taky volno, protože dělal dvojitou šichtu, pak vyleze před barák, chce přejít ulici, rozhlídne se jak je zvyklej, sleze s chodníku a přejede ho auto. Protože najednou se nejezdí vlevo ale vpravo. A von si nepřečet noviny.

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám Ševče,
    že jsi na tom s optimismem stejně dobře jako já. Ale i tak se musí žít. Nebo si koupit skobu, co dobře drží ve zdi.

    Jenom ty kurvy bych nechal na pokoji. To je vlastně docela počestné zaměstnání - na rozdíl od mnohých, kteří se živí jinak, ale chovají se tak, jak předpokládáme, že se kurvy chovají.
    Kéž by se všichni chovali aspoň jako kurvy...

    OdpovědětVymazat
  5. A víte, Kocoure,
    že Vám ten článek mohl smazat počítačový virus, co se šíří vzduchem ultrazvuky? Zeptejte se Draka, určitě o tom bude vědět víc.
    http://www.repubblica.it/tecnologia/2013/12/03/news/il_virus_a_ultrasuoni_esiste_al_fraunhofer_ne_hanno_creato_uno_infetta_pc_anche_non_connessi_al_web-72599138/?rss
    Vzpněte si na počítači yvuk a odpojte všechna reprodukční zařízení.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo jo. Kornbluth, Lem - klasika, ovšemže znám. Jen se tehdy neříkalo sajfaj. A byla to třeskutá extrapolace - jo jo...

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera
    Já se hrdě a radostně přiznávám, že jsem beznadějně nenapravitelnej lůzr, kterej nemá a nesnaží se získat in cool trendy mobil, kterej by uměl janevímcovšechno. Stejně bych na něj neviděl a jedním prstíčkem zmáčkl několik tlačítek najednou. Stačí mi takovej, co umí volat a číst SMS. Příjemný bonus je budík a slot na paměťovou kartu, to se docela hodí (jen je potřeba tahat s sebou kabel. Tak nějak je to s TV a autem, hodnotím pro mě užitečné vlastnosti. a vlastně se vším co dělá život příjemným.
    Jsem exot?
    Asi ano, často (když slyším rohovory a průzkumy v TV a názory okolí) si tak alespoň připadám.

    OdpovědětVymazat
  8. Zklamu Vás Informace.
    Můj počítač nemá žádné mikrofony. Ale asi si dám tu práci a znovu rozvířím téma odposlechů. O tom něco vím. A když jsem slyšel policejní odposlechy v kauze Rath, nestačil jsem se divit. Svědkové a obžalovaní nerozuměli. Asi právem, protože se filtrací daly ziskat podstatně srozumitelnější nahrávky. Ale možná má policie zakázáno do nahrávek jakkoliv zasahovat. Jenže takhle je to jako u neumětelů. Měli mít pro soud dvě varianty - originál a filtrovanou verzi - aby bylo patrné, že tam nikdo nestříhal. Ale co já jim budu radit, že...
    ======
    Ten atak na předchozí článek jsem si provedl sám, na to stačí nešikovně drbnout do myši, něco tak označit a pak stisknout jakoukoliv klávesu kromě šipek - označené se smaže.
    Takže záhadu v tom nehledám, ta moje poznámka byla jen pro legraci. Ale to Vy pochopitelně víte, jenom čekáte, až zas dostanu vysvětlovací záchvat, že?
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  9. Kapitáne,
    tady v Útulně jsme jsme přímo sbírka exotů.
    Když vám řeknu, že jsem sháněl mobil, který má svítilnu, telefonuje, píše SMS a nic víc, tak mě určitě vezmete do posádky. I když jsem musel přetrpět, že má navíc teploměr, výškoměr, kompas, barometr, rádio a přehrávač MP3.
    Ale zato ho můžu hodit na minutu do piva nebo z deseti metrů na trávu a nic se mu nestane. A je žlutej, takže se docela dobře hledá v trávě i jinde. [;>)

    OdpovědětVymazat
  10. Tož to je můj. Co mi dala cerka, když mi, volovi z v e n k o v a , ukradli mobílek z kapsy bundy v poloprázdném vagónu metra tuším 2008. Její záložní asi z 2004. Padá každou chvíli, jednu bočnici má volnou, jeden roh schází. Porád jede. Předchozí se rozlomil, když mi poprvé slítl na práh chaty.
    Bolek z Vizovic: Děvka - to je povolání. Ku*va - to je nátura.

    OdpovědětVymazat
  11. Vůbec jsem neměla v úmyslu Vás nějak provokovat, StK. Chtěla jsem jen varovat. I když je ten virus jen v pokusném stadiu, mohl třeba utéct z laboratoře. To se u těch uměle vyrobených virů může stát a pak je tu pandemonium.

    Teď, představte si, v Singapuru pracují na programu, který má ve Vás vyvolat pocit, že jídlo, co vidíte na monitoru, také ochutnáváte. Jako že si virtuálně pochutnáváte na něčem, co jen vidíte. A na co třeba nemáte, že?
    Třeba pak půjdou programátoři dál a vytvoří program, jak zahnat hlad a mit břicho plné jen při pohledu na obrazovku počítače.
    Podaří se jim tak vymýtit hlad a chudobu na světě? Budou mít chudí na zakoupení počítače? anebo snad nainstalují na náměstích maxi obrazovky pro všechny?

    http://www.repubblica.it/tecnologia/2013/11/26/news/cibo_virtuale-71997310/
    (To, abyste viděl, že jen tak planě nekecám.)

    A Vy si dávejte pozor na nebezpečné známosti a zbytečně se necourejte.

    OdpovědětVymazat
  12. Ten telefon je "cat" no, asi ne?
    Připravuj se na nejhorší a budeš vždy příjemně překvapen. Počítač z frcu bez kamery a mic, připojen na něčí nezabezpečenou síť, neopakovat, z půjčeného auta (kraďas) stojícího opodál, nebo v paneláku bez kamer chodby snad sklepa. To je jenom čtvrtej level. Doma zrcadlené hardy připravené k vyrvání a vhození do "EL-MAG" pece spolu s FLE3 a kchárt, je o level dál.

    Něco na odpočinek když přehlédneme zoufalou necvičenost šťastných účastníků zájezdu :
    http://www.gulag.cz/virtualni-prohlidka-gulagu.html

    čest v švest

    OdpovědětVymazat
  13. Jojo Info, virtuální svět.
    Virtuální svět by se už klidně dalo říct tomu světu, který nás obklopuje. Skoro nic z toho, co slyšíme a dokonce ani vidíme není skutečné, pravdivé.
    Pokusy s kinem, kde byly "promítány" vůně (např sirné páry nad sopkou) a kde byla sedadla na servomotorech, takže sebou mohly různě, podle programu, zaznamenaném na filmu házet (když se letadlo, ve kterém diváci virtuálně letěli dostalo do vzdušných vírů) už u byly. Takže proč neolizovat elektrody, že?
    Pokusy o virtuální milování se vším všudy už také byly - takové elektronická "gumová panna" a na druhé straně "gumový pán". Spojení přes internet. Připadá mi to všechno opravdu dost ... ...zvrhlé?

    Napíšu - když nikomu se nechce napsat a přispět do útulny právě i tom virtuálním světě. Začátkem toho všeho je právě ten "kalup", kterým procházíme dnes v poznámce Hackeři útočí!
    Kup, zítra už nebude!

    Pozn. pro našeho filologa: slovíčko kalup je odvozeno podle rychlého tance galop? Nebo naopak?

    OdpovědětVymazat
  14. Nojo, když ta biologie, jak se ukazuje, není nic jiného než chemie a elektrika, tak se pak nedivte, že to na nás zkouší, jak vyrobit alternativy - náhražky.
    Ideální stav bude, až člověka připojí celoživotně na nějaký počítač, aby zkusil alternativní život.
    Stejně už u otho počítače spousta lidí prosedí půl dne, při nejmenším.
    Podívejme se na sebe.

    OdpovědětVymazat
  15. StK,
    kalup, galop, galoppo etzmologie nejistá.
    http://www.etimo.it/?term=galoppare

    OdpovědětVymazat
  16. gdyž už takuš...co doopravdy znamenají tato písmena : WC ???
    Vážně!
    4P

    OdpovědětVymazat
  17. Něco humor je a něco není, EK. Co vůbec znamenají ta písmena EK? Vážně!

    To Info: Právě odcházím mrznout (fotit) do ZOO.
    Takže zatím...

    OdpovědětVymazat
  18. Hlásím se do klubu. Nejzákladnější typ LG. Také mám blbého. Kromě toho levného. A hlavně malého a lehkého. Abych nemusel nabíjet každý den. To byl můj základní požadavek. Za menší bych si připlatil. Jenže frčí velké mobily. Předešlý mobil téže značky, který se už rozpadával a měl malou výdrž, byl ještě o krapet menší. Rozhodující jsou funkce a vlastnosti, které potřebuji. Zprostředkování důležitých informací. Sofistikované zařízení si pořídím až bude mnít vlastnosti, které potřebuji. A když už tak už něco pořádného. Jenže všechno to co by se mi líbilo je příliš velké, má příliš malou výdrž a pro mé potřeby příliš malou přidanou hodnotu.Nakonec bych měl dvě mobily. Jeden velký, který umí všechno a jeden malý se základními funkcemi a dlouhou výdrží. Další krám navíc, starat se o dobíjení, v čem a jak ho tahat.

    OdpovědětVymazat
  19. Pro pobavení k těm mobilům jsem kdesi zaslechl:
    "K čemu chytrý mobil, když vám na něj volají furt ti samí debilové?"

    OdpovědětVymazat
  20. Tak, chlapi!
    A Konec demokracie v Čechach - to je fajne a chytre a hrozne povidani, to musi byt chytry synek. Bohovske!
    A v rádiu celá hodina s druhou Radůzou - Petrou Hynčíkovou (neznám!), a teď s textem mého zbožňovaného Franty Gellnera. A ta její harmonika, já na tenhle úžasný instrument taky roky hrál... jako Radůzina. Má milá, rozmilá, neplakej - život už není jinakej. Dnes ještě buďme veselí atd. - a tenhle chlap zmizel při jedné u prvních ofenzív v Haliči hned v září a bylo. A nebyl. Mácha o třičtvrtě století později. Tak to najednou zamává s nejlepšíma. Tož tak. To je z vypětí. Ale už jsem to odevzdal. Tupý, klidný, spokojený, netečný, hotový, spící, tolerantní ke všemu a tak.
    Ta holka s akordeonem má, dochází mi, vlastně rytmy cigánských tanců. Samé přírazy, dvoučtvrťové, na dupání či krátké krůčky. ´m ca, ´m ca.. A není to primitivní. Teda právě že je - l´art PRIMITIF. Nádhera. A jak se vlastně člověku fotí Romani krásné holky?

    OdpovědětVymazat
  21. Jó, Radúza!
    Tak tahle osoba si mě získala na svou stranu asi tak půl minuty poté, co jsem ji slyšel poprvé. A to jsem velmi, velmi vybíravý.
    Ta před sebou nemilosrdně žene své srdíčko do boje. Tak nějak si představuji Johanku z Arcu. A náš národ, ovčani poslouchají Kluse, Gotta...
    ====
    Kdo nezná Radúzu, je beznadějně zpozdilý.
    Kdo nemá rád Radúzu, je... nevkusný.

    OdpovědětVymazat
  22. Já jsem úplně out of date. Rád lecos od Alexandrovců. Jezdecký pochod je úžasný.

    OdpovědětVymazat
  23. Ale to se nemusí vylučovat. Nemusí být úzký výsek skutečnosti. Stačí pouze výsek masa. (To jsem právě vynalezl.)

    OdpovědětVymazat
  24. Cikánky se fotí docela nerady - stydí se. To bych nečekal.
    Pak: nesmí mít na sobě nic oslnivě bílého - to z nich dělá spíš černošky.
    A nakonec to nejlepší - kdy se si na fotce líbí, jsou úplně gádžovsky nadšené.
    Těžké bude vysvětlování mé ženě, že jsem je jenom fotil, že proto se na mě smějou...

    OdpovědětVymazat
  25. Ke kyberterminologii:

    Hacker = Člověk inteligenčně a technicky zdatný, ale slušný. Ten který je zvídavý, zvědavý, ale neškodí a zůstává v rámci zákona.

    Cracker = Člověk inteligenčně a technicky zdatný, podobně, jako hacker, ale tenhle už slušný není. Tenhle už nemá morálku a překračuje zákon.

    Konec konců si to můžete ověřit na Wiki, je to tam a je to tam správně, tedy aspoň bylo, když jsem si to ověřoval já.

    Oba termíny z nějakého, pravděpodobně nedovzdělanostního a povrchního důvodu prohodil nějaký mediální ignorant. Ostatní mediální ignoranti to po něm papouškují a s nimi i ovčané. Tak se k nim prosím neřaďte.

    K (de/mo)bilním telefonům:

    Já mám ty chytré telefony docela rád. Jen si je nepořizuji ihned, jak vylezou na trh, ale cca rok poté, kdy už je ta cena o něco rozumnější. Používám je až do digitální či fyzické smrti, například rozpadu na díly. Ani trochu necítím potřebu se s nimi producírovat, ale dovedu ocenit i využít něco, co má pořádnou klábosnici, jako třeba mívala Nokie 9200 a pak 9500, z těch se daly pohodlně posílat SMS, mimo jiné i dík povedenému Symbianu řady 8.x a také docela pohledným a čitelným fontům. A mělo to i haldy dalších velmi přítulných a použitelných vychytávek. Ta 9500 byl snad nejlepší mobil, co jsem kdy měl, ale "rozpadl" se fyzicky, mechanicky bohužel za moc nestál, praskl mu jeden z pantů. Trosky jsme ještě nevyhodili vnitřek ještě žije, poptám se, zda ještě nejsou k mání náhradní díly. Nechal bych si ho jako museální kousek. Jako úplně první jsem míval ale naprosto úžasnou, nezničitelnou a nezapomenutelnou Nokii 5110, spolužáci našich dětí o ní říkali, že je to přenosná telefonní budka. No a? No ale čitelnost displeje a čitelnost a bytelnost kláves, to bylo něco později naprosto nevídaného. Dnes mám Nokii E91. Oproti jejím předchůdcům je mechanicky mnohem lepší a také má lepší displeje a navigační čip, tím výhody končí. Má menší klávesnici, to už je dost na závadu. No a má Symbian řady 6.x, čímž došlo k sjednocení vývoje zaříznutím toho lepšího systému a přechodem na hrůzu z levnějších řad. Prostě to zařízli, aby to nekonkurovalo mobilním Woknům. Až doslouží, nevím co bude. Android, ačkoliv je to také UNIX, se mi moc nelíbí jak smlouvou o (ne)ochraně dat, tak i stylem ovládání, se kterým se moc nemáme rádi. Klábosnici už telefony skoro nemají, nahradil jí dotykový displej, to zrovna nemusím, na můj vkus to generuje až moc překlepů. Kdyby uměl iPad mini telefonovat, líbíl by se mi, ale telefonovat on neumí a s přechodem na SIP bych musel měnit nevím kolik let stejné číslo na jiné a to se mi taky nechce. Podívám se na kombinaci iPhonu s nějakou klábosnicí připojitelnou přes BT a dostatečně přenosnou, to by asi se skřípěním zubů šlo. Výběr se ale hodně smrsknul, takže teď je to spíš už jen chceš ber, nechceš neber. Výběr už skoro není. Něco podobného se stalo i s notebooky, skoro už nejde vybrat něco na práci, a za rozumné peníze už vůbec ne. Všechno je v podstatě stejné a všechno na houby...

    OdpovědětVymazat
  26. Hacker / cracker:
    V tom přeneseném smyslu slova si nejsem jist, které slovo použít - i když jsem si byl vědom rozdělení podle starého klíče. Nově ale oba výrazy mezi "nepoučenými novináři" splývají. Že je to špatně zřejmě nikomu tak moc nevadí. S některými přehozeninami významů jsem se prostě musel srovnat. Frekvenční charakteristika je ve skutečnosti amplitudová charakteristika, echo (ozvěna) je často nápis na knoflíku, kterým se reguluje hall -dozvuk atd., atp. A tremolo taky není tremolo...

    K chytrým telefonům: Lituji, já mám telefon na telefonování. Je to podobné jako s univerzálními kapesními noži: spousty různých želízek, kompas, baterka, nůžtičky, pilníček - ale ani chleba s ním pořádně neuřežeš.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  27. K posunu významů / StK:

    Ano, souhlas, milionkrát opakovaná pitomost se nakonec stane nejdříve "pravdou" a nakonec realitou. Věděl to už Dr Göbbels, a tihle dnešní pohrobci už to jenom papouškují. Jen mi to přišlo trochu líto, sklouzávat někam na úroveň pokleslých masmédií, jinak bych to ani nezmínil. A to, že to v těch masmédiích skoro nikomu nevadí, nebo že je případně za to neklepne přes pazoury, také není ani dobře, ani správně. Hoďme to za hlavu, toho, co není v pořádku, je nepříjemně mnoho a horší je, že je toho čím dál tím víc. Jedna věc se pracně, ale odstraní a místo ní nastoupí další 10...

    K (de/mo)bilním telefonům:

    To je individuální záležitost každého jedince, jak si to vyřeší a uspořádá. Ano, na jedné straně jednoduchá, spolehlivá a použitelná věc je to, co mnohé uspokojí a nemá jim do toho co kdo kafrat. Na druhou stranu, já to beru tak, že:

    * já osobně telefonuji poměrně nerad, zato ale o dost raději využiji tu omáčku kolem. Když mi například volá někdo v blbý okamžik, kdy třeba jsem na schůzce s dalšími X lidmi, prostě mu pošlu ze ztišeného krámu s pohodlnou klábosnicí a pohodlně velkým displejem SMS, že se uslyšíme, ale o něco později. Pohodlné SMSkování ze stolu je pro mě důležité, využívám ho často.

    * Hlas se v případě (de/mo)bilní telefonie stejně přenáší digitálně už z telefonu do buňky, takže je to už při tom telefonování v podstatě ryze síťová záležitost, byť se to zdánlivě navenek může tvářit jako starý dobrý analogový telefon, ale bez drátů.

    * Tahle síťová vlastnost celé té věci, mi ale dovádí i k tomu, že není až tak špatné mít například v případě potřeby možnost podívat se přes SSH na to jak dýchá ten či onen stroj, a rovnou mu třeba opravit konfiguraci. Také není od věci mít dostupnou poštu a internet, třeba si po cestě tramvají někam, přečíst NP, nebo náš blog. Konec konců, při slušně velkém displeji to může nahradit i čtečku knih, nebo si sebou do tramvaje brát méně krámů celkově, tedy vynechat časopis, knihu, či čtečku.

    Mně, z hlediska mých potřeb, se to třeba jeví takto, jiným se to může a určitě i bude jevit jinak. Byla by blbost vnucovat někomu můj pohled na věc, jestli se jím nechá nějak inspirovat, je jeho věc, a naopak, jestli mi bude inspirovat jiný pohled a přístup k věci, je zase ta moje.

    Ke kapesním nožům:

    Ty universální nástroje, tak ty umí teoreticky skoro vše, v reálu ale nic z toho pořádně, to se o nich notoricky dávno ví. Nejlepší je to asi jako dárek pod stromeček, zejména když usoudíme, že dotyčný je málo pořezaný, nebo má zbytečně mnoho výčnělků, zvaných prsty :-) Chleba se nejlépe uřízne velkým kuchyňským nožem určitého tvaru a ostrosti, tím, co se vejde do kapsy, to nejde skoro ničím a když ano, tak se to už blbě nosí, protože se to málem nevejde do kapsy.

    OdpovědětVymazat
  28. Jistěže Draku, chápu možnost se "síťově" na něco podívat - to dělá bývalý "můj" ajťák už dlouho. (Tedy IT ještě je, ale už mu nešéfuju.) Já taky hodně věci dělám přes SMS, jednak mi zůstane doklad co jsem komu napsal a co on mi, ale stejně bych takové prkýnko sebou na hory nosit nechtěl. SMS píšu pokud to jde z PC - už tak dělám samé překlepy, natož na té malilinkaté klávesničce...

    OdpovědětVymazat
  29. 2 Drak:
    Z "info obláčku" na mém ativiru: "Program a..st! zabraňuje útokům hackerú a pokusům o nedovolené přístupy, které se snaží ukrást vaše přihlašovací údaje a osobní data... "
    Takže jak vidno, ani proslulí ajťáci nemají v terminologii zcela jasno. Nejlíp by bylo, kdyby antivir dokázal rozlišit mezi hodným hackerem a zlým lamačem kódu crackerem...[;>)

    Ale nic ve zlým, opravdu se to tak donedávna rozlišovalo. Jenže pak se objevily "cracknuté" programy, které byly k nerozeznání od těch "hacknutých".

    OdpovědětVymazat
  30. StK:

    A kdo Vám řekl, že mezi autory antivirů nejsou ignoranti? Tohle přesně je doklad toho, že jsou. Ignoranty a tupouny najdete ve všech profesích bez rozdílu.

    OdpovědětVymazat
  31. Autorovi textu asi vycrackli mozek, měl-li vůbec kdy nějaký:

    Nehoda německé vzducholodě v roce 1937 nebyla nikdy objasněna. Zjistilo se ale, že část palivových nádrží bylo místo helia naplněno vznětlivým palivem. Německý film podle skutečné události (2011). Hrají M. Simonischek, L. L. Smith, S. Keach, G. Scacchi, H. Schönemann, J. von Dohnányi a další. Režie Ph. Kadelbach (106 min)

    OdpovědětVymazat
  32. Kdo napsal tenhle blábol?
    NĚJAKÝ FILMOVÝ KRITIK?

    Vzpomínám si na hádku, kterou jsem měl kdysi v rádiu, kdy jsem se bránil vysílat zprávu, že někdo sestrojil zařízení, kde se se používají teploty -330°C i nižší. Neuspěl jsem s fyzikou pro osmé třídy ZDŠ a bylo mi řečeno, že když se doptávali na NHGK, byla tato hodnota soudruhy z ředitelství potvrzena. A že se to takhle bude vysílat. Tečka. I když jsem to neříkal já ale Pavla P., styděl jsem se tehdy za Československý rozhlas velice. A věříte, že se proti té hodnotě nikdo neozval?

    OdpovědětVymazat
  33. No prosím: a já bych se ozval. Jak su filozof, přímo řečeno natvrdo INTELYGENT. A v životě bych nenapsal ani tu debilní větu nahoře. No.

    OdpovědětVymazat
  34. Myslím Jakube, že Tě nikdo nepodezírá. Na to musí být daleko dokonalejší INTOŠ.

    OdpovědětVymazat
  35. StK a Jakubovi S.:

    Pomatený text jsem nalezl v TV programu stanice Barrandov na úterý, 10.12 20:00. Vysílali film Hindenburg. Kdo je autorem nevím, při snadnosti procesu kopírovat -> přepnout jinam -> vložit, se dá jen spekulovat. Jak ale znám polistopadové překladatelské rychlokvašky, klidně to mohla být i jedna z nich. Zmatenost až nesmyslnost textu by tomu hodně nasvědčovala. Jednou jsem po takových "dárcích" opravoval během pátku odpoledne a víkendu několik se stran textu. Nechtěl jsem, aby z toho měl chlebodárce u významného klienta ostudu. No, skončilo to tak, že oni dostali za ten zmetek zaplaceno a já vynadáno, že jsem se do toho montoval. Několik měsíců poté jsem od nich vcelku dobrovolně odešel, nedalo se na to dívat a netrpět tím.

    -330°C:

    Smutné. Nebylo to pravděpodobně poprvé, a určitě ne naposledy. Když třeba paní Drábová odrážela svého času mediální humbuk mediálních tupounů směřující proti dostavbě Temelína, tak je nejednou nachytávala na tom, že neznají fyziku ze základní školy. S o to větší vehemencí a suverenitou by ale řídili třebas i celou zeměkouli.

    Nedávno jsem na vlnách rozhlasu, na stanici ČRo Dvojce, zaslechl vážně vyslovené obavy redaktora a redaktorky, že mikrovlnná trouba a mobily vyzařují škodlivé záření. Také byli dobře vycracknutí. Když bude mít mikrovlnná trouba poškození stínění, dejme tomu, že by někomu za určitých okolností ublížit i mohla. Ale že by se na to zmohl chudák mobil s jeho pár zlomečky Wattu, (výkon je pár miliWattů) je naprosto mimo mísu. Pán jim jen vyprávěl, jak se dá v mikrovlnce konzervovat ovoce, nebo zelenina. Když ho ale zkoušeli zblbnout těmi hloupými plky, nedal se, podobně jako politici si řekl svoje, aniž by se nechal vyvést z rovnováhy. Docela mi tím zvedl náladu.

    Jakubovi S.:

    Jenomže Vy Jste stará škola, až odejdete a po vás i pár dalších posledních mohykánů, takových do dnešního světa nehodících se dinosaurů, zůstanou tu už jen ti současní tupouni, co kus, to suverén a originál, rození ředitelé zeměkoule...

    OdpovědětVymazat
  36. Děkuji, máte u mne kafe.
    No dyť ale zeměkoule či aspoň kontinent se řídí nesrovnatelně snáz než firma, město... neřku-li rodina!
    Země - teď se mi vybavil můj obdivovaný J. P. Hebel, poslyšte, to je přece krása: Die Erde ist eine Gondel, die an der Sonne hängt und auf der wir aus einer Jahreszeit in die andere fahren.
    Zaslouží si i soudobou (Dobrovský) češtinu: Země gest gondolau na Slunci wisjcj, gež pak nás přewážj z gedné ročnj doby do druhé.
    Nenj-liž to kauzelné?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)