Prohledat tento blog

středa 18. prosince 2013

Ještě jednou teplické Fukušimy

Zaslal PEDRO


Kocouří úvod:

Koksovna Karolina cca 1978 z okna mého bytu


Totéž místo ze země - a o 35 lety později

     Já sice nemohu tvrdit, že ostravská "Fukušima" něco zničila - na jejím místě totiž stávalo uhelné prádlo a koksovna Karolina - nic hezkého, pokud nejste lokálpatriot. Já na to dvě desítky let zblízka koukal z okna mého bývalého bytu. Ale je lépe koukat na soustavu oplechovaných krabic, teď na Vánoce ověšených desetitisíci LED diodami, než se dívat, jak denně vytlačují z baterií žhavý koks a jak na něj pumpují vodu a hašený koks prská, až vám menší kousky, unášené sloupem páry bubnují do oken. Jen jednou, poprvé, jsme tohle divadlo pozorovali otevřenými okny (z otevřených oken, ať má Schumacher radost) a pak uklízeli celý byt. Pak jsme dávali přednost pozorování ne zas tak nezajímavého divadla přes sklo. Jakmile zazvonil poplašný zvonec, že se začíná vytlačovat, běželi jsme se ženou, ne k čerpadlům, ale k oknům, zavírat. V "Městě na Severu" ona (rajská) Fontána, i když je méně šeredná než naše "soukrabicí" (podle vzoru sousoší) asi napáchala více architektonické škody. I když mi připomíná nějakou školu nebo úřad z šedesátých let. V takové Ostravě - Porubě by se asi ztratila. V Teplicích na náměstí se ale vyjímá jak...

Ale nač být sprostý.




   Tak se Tepličané konečně dočkali. Mikuláš jim přinesl nadílku - naplno se otevřel první ze dvou velkochrámů nákupu na Náměstí Svobody - nákupní centrum Fontána. Druhý velkochrám - nákupní centrum Galerie se bohužel otevře až na jaře, ale kdo si počká, ten se dočká! 

   A konečně mají Teplice to, co dělá náměstí velkého města náměstím - podloubí! Sice tu odedávna stojí radnice, uprostřed náměstí je starobylá kašna - ale podloubí chybělo. A tak díky panu Třešňákovi (samozřejmě musíme zdůraznit i neopomenutelnou zásluhu primátora Kubery) má teplické Náměstí Svobody i podloubí. Nachází se pod prosklenou fasádou, která tak nenásilně a nevtíravě vystupuje z řady (tedy řady - jsou to dva zbývající domy z původní řady domů na východní straně náměstí) do prostoru náměstí. Takže teď už se konečně mohou Tepličané zpříma podívat do očí třeba občanům Třešti či Litomyšli!

Máme tu podloubí



   Teď ještě kdyby se panu Třešňákovi podařilo postavit ten mrakodrap v lázeňské čtvrti Šanov a u něj konečně zřídit to koupaliště pod širým nebem, namísto těch zrušených (Zámecká zahrada, Angr, Pudlák). Sice se tomuto ambicioznímu projektu snaží stavět do cesty překážky někteří nechápaví tepličtí "takypatrioti", ale s podporou pana primátora Kubery se mu jeho záslužný úmysl jistě povede zrealizovat.








Teplická radnice za II. světové války





    Mozartova socha před radnicí poválečné časy kupodivu přežila. Objevila se v devadesátých letech (zřejmě stála "zašitá" v nějakém depozitáři a kupodivu nebyla roztavena pro potřeby našeho socialistického průmyslu - barevné kovy byly vždy potřeba). Stojí dnes v prostoru za zámeckými kostely a shlíží na lázeňský komplex Beethoven. Jenom se obávám, aby náhodou jedné krásné noci nezmizela. Na opálené sběrače barevných i nebarevných kovů je příliš veliká, ovšem s autojeřábem a nákladním automobilem by se to dalo zvládnout - příkladů s ukradenými železničními mosty a pod. je v Česku dost!




Odkazy k tématu:

http://feri.blog.idnes.cz/c/373858/Teplice-Fontana-kontroverzni-a-nevyhnutelna.html
http://iteplice.cz/zpravy_tv_iteplice:_jaroslav_tresnak_o_fontane.html
http://teplice.5plus2.cz/25208/galerie-ma-hotovou-hrubou-stavbu-rozpaky-zustavaji




14 komentářů:

  1. Prosím O informaci.
    Koksovna "vítězný únor" Ostrava, Přívoz, hospoda KOKSOVNA, Já to tam nemohu poznat. Jistě znáte, podělte se, děkuji.
    ,4P

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy já zírám. Neznaje to dosud, zasáhlo* mne to plnou silou své úžasné česko-raněkapitalistické invence.
    Ano! Úřad či škola z šedesátých, uznání za přesnou charakteristiku. No co s historickým kontextem - stejně nevíme (my, politicko-podnikatelský komplex), co to vůbec je, že. Ku*va, žijeme dneska, né, potřebujeme tady nekam jezdit na velké nákupy a fertyk. Tí památkáři a urbanysti a vůbec intelygenti - co do teho kecají, platí to oni? Oni snad vládnou krajem, městem? No tak. Budem to mít dobré u shánčlivých (říkají to tak pražáci?) ženiček a tím pádem i u jejich manžílků - voličů. A přes to vlak nejede, ku*va - po nás potopa! Ať dou do p*dele všici pravdoláskaři!(Podle libosti proložte libovolně výrazem Ty vole - p. premiér dixit.)
    Jo jo. Nevesely, truchlivy jsou ty české kraje... No aji moravské.
    * Podle vzoru Dívaje se z okna, pršelo, žáčci!

    OdpovědětVymazat
  3. Vánoční přání.
    "Oni" to vědí.
    A to je důvod utahování protizbrojního zákona který míří k omezení ohnuté větve neb je z ní možná výroba ,dosaď podle potřeby (kyj, luk , kuše, pažba, oštěp, šíp....no, samé nelidsky protilidské zbraně) "Oni" mají oprávněný strach. Nakrknutý ovčan zahnaný do kouta stoupajícím tlakem "všeho pro lidi" vezme do ruky v té době již jen nelegálně drženou zbraň a kam a na koho vyběhne?. Legálně držené zbraně již nebudou. Tento v pravdě a lásce přežitý artefakt bude ve jménu lidí, pravdy a lásky dávno zakázán zákonem.
    Zatím je tu 5-6settisíc legáldržzbraní u 150 t držitelů téměř každý z nich ještě 1+ neregzbraň. Tito "legálové" páší tak max. sebevraždy a "domácí zabíjačky v počtu jednotek
    Co podsvětí? Tam jen odhadem 100 t kvalitních zbraní ,nezřídka v režimu "A" Tedy palebná převaha.
    Výsledek: "ONI" se kamarádí s podsvěTÍm a "TÍ" opačně prorůstá do skupiny "ONI".
    Ovčani na to čučí jak péro z gauče a pojídají vodou dopovanou kejtu z LÍDLU naslouchaje kázání o nutnosti omezit legální zbraně, radostně hýkaje dyť máme ( "ONI") "pomáhochrániče" prorostlé s "TÍM" . Vše pod pohledem VB (velký brůdr). Zadejte si do obrázků na google své jméno (přezdívku a pod) a zřete jak jste odkopáni.. Namátkou : Starý tlustý kocour, ostrava
    pěkné svátky

    OdpovědětVymazat
  4. Upozorňuju důtklivě, neopomeňte dole uvedený poslední článeček Šamanův - o míru v Izraeli!
    Mně ale ke konci neodvolatelně vlezlo cosi do očí a bylo to marné. Počítejte s tím taky. Já jej taky osobně znám a velmi si toho cením. Buďme s ním. A buďme s tou těžce (stále) zkoušenou zemí.
    Ten les jsem bohužel, bohužel neviděl. Co všecko by jeden měl vidět, zažít, prožít za týden-dva, to je nelidské.

    OdpovědětVymazat
  5. Nepleťe si milý EK-áčku konspiraci s hrou na konspiraci. Víte, co je to maškarní bál? Asi ne.
    A pokud nebyl dán povel k "odmaskování" je neslušné sundávat masky - ani tu svoji.
    Ještě jednou "vlastenče" a máte BAN.

    OdpovědětVymazat
  6. StK, to je v nejlepším pořádku. Druhý pád :-)))
    Ovšem takové bydlení muselo být neštěstí. Nám stačí inverze a okolní vžum v důsledku rekonstrukce hlavního tahu. Bohužel to vypadá, že vžum moc nepřestane, protože jak si někdo zvykne jezit někudy tak nepřestane.

    OdpovědětVymazat
  7. Ovšem industriální fotka je příkladná a impresívní. Stahlstadt herr Schultze...

    OdpovědětVymazat
  8. * Co na tohle říct, aby to nebylo sprosté?

    VZKAZY: http://www.denik.cz/diskuse/zemana-hostit-nebudeme-vzkazal-penzion-ted-ho-resi-policie.html


    A je jasno! Je ?
    4P

    OdpovědětVymazat
  9. Nejde o fakta EK,
    ta neznám a zpravodajcům opravdu není proč věřit, zvenku to ale vypadá jako "hradní pomsta" s pomocí všech možných análnch alpinistů. Co mě opravdu zdrtilo/znechutilo byla právě ta míra nenávisti v diskuzi. "Český internetový lid" - to je teda věc. Alespoň ta jeho (pravděpodobně) levá část, i když ta pravá není o mnoho lepší. Jeden troll vedle druhého. Nemá smysl k tomu cokoliv podotýkat. Snad jen jedno slovo: "žumpa".

    OdpovědětVymazat
  10. StK, podle mě ten, kdo v tom vidí tretsný čin je zralý pro Chocholouška.

    OdpovědětVymazat
  11. Stahlstadt? Já samozřejmě znám Ocelové město od 10-11 let, ale kupodivu, když jsem poprvé přijel do Ostravy (až v 25!) a chodil a jezdil fascinovaně tím čímsi úúplně jiným než mé město lehkoprůmyslové, mě vůbec Verne nenapadl. Zajímavé. Proč? Asi jsem si to představoval odlišně, neostravsky. Nebo - spíš - jsem nepřišel dovnitř VŽKG, NHKG apod. Názory?

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavý odkaz: http://www.stream.cz/nejnovejsi/troublemaker/10001170-tunely-v-usti-nad-labem Ovšem nedělám si moc velké iluze, že jinde po vlastech českých, moravských a slezských je to lepší....

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě jeden odkaz k výstavbě teplických "Fukušim", jmenovitě k výstavbě nákupního centra Fontána: http://www.teplice-teplitz.net/clanky/cist/nazev/42-dum-u-cisarskeho-pozdravu-stavebne-historicky-pruzkum V posledním odkazu pod článkem (Teplické klauzury) pan Třešňák uvedl, že do výstavby nákupního střediska Fontána dal svých 200 milionů Kč. A celá stavba stála 800 MKč. Tipne si někdo, odkud přišlo těch 600 milionů?

    OdpovědětVymazat
  14. Pokud by se někdo chtěl dozvědět něco bližšího o té Mozartově soše (ale i o soše Josefa II, která ji na tom místě před teplickou radnicí předcházela), tak tady jsou odkazy: http://iteplice.cz/new/stare-teplice_pomnik_cisare_josefa_ii..html
    http://iteplice.cz/new/stare-teplice_mozartuv_pomnik_pred_teplickou_radnici.html

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)