Prohledat tento blog

neděle 22. prosince 2013

Vánoce 2013



Váš Starý Kocour na rozpacích


33 komentářů:

  1. Proto ji také nikde neodkládám.

    http://4.bp.blogspot.com/__buJcueFgPo/S94EUMKLXmI/AAAAAAAABO4/GT8NaOmegpo/s1600/1272731586989_dsc_5699.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. Připojuji se.
    Třebaže, leckdy sám nevím kde ji mám. Naštěstí stačí abych se do ní praštil abych zjistil, že je stále na svém místě.

    Tak slovy "Stopařova průvodce" přeji všem "Nepropadejte panice!"

    OdpovědětVymazat
  3. StK, ne až tak docela mimo téma, abych potěšil. Nečistit si řádně uši je nejen fuj, ale přináší škodu. A jak známo, smůla jiného potěší...Ucpalo se mi sluchátko Koss "The plug". Není to pecka přímo do ucha, ale jde z ní krátká trubička, na kterou se nasazuje konus z tvarovatelné mechové gumy. A ta trubička se ucpala. Ve snaze ji vyčistit, místo abych pecku jak jsem posléze učinil, rozebral, vzal jsem dráteček a pokusi se o generálku motoru skrz vejfuk. Šťoural a šťoural až jsem prošťoural. Dál rozvádět nemusím, jsem vůl. V sobotu jsem byl veyzvednout něco v Alze a tak mě napdalo, že bych si koupil nové špuntafóny, tenhle typ pěkně tlumí okolní hluk. A hele, měli je za míň než polovic oproti jinde. No to je príma, ještě mám zásobní konusy. No, nekupte to za tu cenu. Nijak mě nevarovaly recenze, že znějí přebasovaně a zahuhlaně. Mě budou o něčem přesvědčovat, šak nésu hluché a mám z těho inštrumentu něco naposlóchané... Zjistil jsem několik změn. Ta dobrá byla, že na šňůře chybí rozpínací tlačítko, které bylo prakticky k ničemu až na to, že nechtěně přerušovalo zvuk. Druhá dobrá byla, že trubičky jsou měkké takže netlačí do ucha když si na ně lehnu. Ta tuze špatná byla, že zvuk byl vskutku velmi zahuhlaný do huhlavých basů. No tohle... Nenapadlo by mě, že The Plug není jako The Plug...Pozbíral jsem zbytky znalostí akustiky a zkoumal kterak to. Že by tou měkkou trubičkou o trochu větším průměru? To nedává smysl. Nakonec jsem obě pecky rozebral. A hele, měnič, takový prťavý reproduktorek je trošičku jiný. Původní měl zalepené otvůrky na zadní straně koše i ten na magnetu, nový je bez otvůrků. No tohle...Aha, u původního jeden otvůrek přelepený proužíčkem plsti. Ale když nový je bez jediného otvoru, proč tak basuje, to by neměl.Když ucpete basreflex... I zadní díra v magnetu je zalepená. A hele, ona není zalepená, ona je přelepená měkkoučkou memránečkou. Jo, to má logiku. Tak proto... Odstranil jsem mbránku, přestalo to huhlat, ale nabralo to drobet do hrncova. Ucpal bříškem prstu, hrnec zmizel, zvuk se projasnil, jo to by mohlo být ono. Chce to zatlumit tak jak to bylo u původních. Co zkusit tu díru ucpat něčím jen trošku průfučným. Zašpuntoval jsem jí kousíčkem z té plsti. Jo, to zní dobře. Ještě stejná úprava na druhé pecce. Secvaknul a hotovo. Zdá se že to zvučí jak by mělo. Ještě nelepil nafest, co kdyby bylo třeba trošičku poštelovat, míra utlumení může být různá... Proč to u Kossů takhle nevyřešili rovnou. Takováhle značka a "dodělej doma", to jsem nečekal. Jakokdyby sis pořídil Neumanna v očekávání, že tohle takhle a ono nee.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, nebylo to úplně ono, ucpávky vyšťóral a místo toho díry přelepil plstěnými kotoučky. Trohu průdušné, vytvářejí vhodný akustický odpor. Teď se zdá být akorát.Divím se, že nejsou štelovací sluchátka. Akustické vlastnosti soustavy bubínek -zvukovod by mělo jít změřit. U každého jsou trochu jiné. Podle výsledku naštelovat sluchátka na optimum. Jenže poloha měniče v soustavě by musela být přesně definovatelná a opakovatelná. Jinak výsledky jsou velmi rozdílné. V tom je problém. Podle toho jak si špunty nainstaluju, hraje to rozdílně. Ostatně každá sluchátka zní jinak. A vím já jak mají znít? A co teprv zvukařina, to je duchřina....

    OdpovědětVymazat
  5. Obuvníkovi:

    Obdivuji Vaši vytrvalost a píli věnovanou špuntům. Já je od jisté doby do uší nestrkám, isolují od okolí až příliš a jeden by pak nešťastnou shodou náhod, které těmi špunty navíc sám napomohl, mohl skončit pod nějakým dopravním prostředkem. To bych nerad. Nehledě k tomu, že špunty vytvářejí na bubínky značný akustický tlak a to dovede být někdy hodně nepříjemné. Tak jsem experimentování s nimi zanechal. Mám-li pocit, že se mi chce něco poslouchat i někde venku, vezmu si od KOSSe Portu Pro ale většinou se zvukově spokojím s tím, co mne obklopuje, spíš si něco čtu. Na druhou stranu, zkoušel Jste si s nimi (KOSSem) na tohle téma popovídat?

    OdpovědětVymazat
  6. Ke špuntům:
    Koss Porta Pro jsou docela dobrá sluchátka - a jsou standardní - což je podstatné, ať neděláte při práci zbytečné chyby z důvodu odlišných měničů. Máme i násobně (o řád) dražší hluchátka, ale řekl bych, že jsou nanejvýš dvakrát tak lepší - jestli vůbec. Jsou uzavřená, takže se hodí na playbacky i natáčení v terénu. Ale tam raději používám "špunty" za pár stovek, protože studiová sluchátka jsou větší, než celé "nahrávátko" i se stereo mikrofonem a nepotí se mi v létě uši. Potřebuji se ale isolovat od reality, abych věděl, co mi opravdu jde do záznamu a co slyším přímo ušima. S kvalitou v terénu stejně nic neudělám, takže "špunty" stačí. Mám u záznamníku vždy dvoje - kdyby se utrhla nebo zlomila šňůra.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě ke špuntům / StK:

    Tady asi došlo k záměně, já sebou ven nosím toto:

    http://www.koss.com/products/headphones/on-ear-headphones/PortaPro__Porta_Pro_On_Ear_Headphone

    nebo zde:

    http://www.koss.cz/koss/koss.htm

    na 14. místě, model PORTA PRO, po modelu RUK40r, před modelem SPORTA PRO.

    To přenosné je a zároveň to neisoluje to člověka od okolí. Zda je to výhoda nebo ne, závisí jen na úhlu pohledu. Poslouchá se s tím dobře a příjemně.

    Vy asi budete mít na mysli některá z těchto sluchátek, co mají v názvu PRO:

    http://www.koss.cz/koss/koss.htm

    Ta jsou bezva, ale na nošení ven je to poněkud neskladné a tahle sluchátka od okolí poměrně zdárně isolují, což je někdy (v domácnosti například) velká přednost a nevyvíjejí nepříjemný akustický tlak na uši, což je nesporná přednost. Mám jedny z nich doma, myslím, že to bude předchůdce modelu PRO4AAT. Měl jsem v životě na uších i údajně mnohem lepší, ale buď nemám tak dobrý sluch, což je docela klidně možné, nebo ten rozdíl za to asi nestál, ale neslyšel jsem nic, co by mi přesvědčilo, že má cenu pořídit si něco dražšího a lepšího. Ono je pak celkem jedno, zda je to proto, že nejsem schopen to slyšet, nebo proto, že to jejich výrobce neumí tak dobře, jak říká. V obou případech by to byla škoda peněz.

    Kdybych si pořizoval nějaká sluchátka na doma teď, asi bych si vybral tato:

    https://www.koss.com/products/headphones/full_size_headphones/PRO4AAAT__PRO4AAAT_Full_Size_Headphone

    U špuntů nedokážu překonat ten pocit toho nepříjemného tlaku a tak se jim důsledně vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
  8. Jistěže mám Koss Porta Pro. Úžasná. Jedny už asi deset let, druhé ještě nerozbalené do zásoby a přemýšlím, že ještě další nějaké speciální edice. Zaujako mě na nich právě to co je kritizováno. Hodně nízkých a nejnožších basů, které u ostatních lehkých sluchátek a pecek do uší chyběly. Prý Sennheiser PX 100 II mají vyváženější zvuk. Jsou o tom vášnivé diskuse. Má je kamarád, ochutnám, porovnám. Ke Kosům jsem se dostal kdysi tak že při návštěvě jednoho Highend centra pokukoval po tom co je k mání za nevelkou cenu a pokecal tam se sympaťákem, který tam cosi také nakupoval. Sám měl typ 2000, značku doporučil. Koupil jsem GT5,dobrý poměr cena-výkon. Co všechno jsem najednou slyšel co před tím neslyšel. Porty mají o trochu lepší zvuk, GT5 se zdají prostorovější. Ten sympatický chlápek byl Pavel Klikar....
    Vzpomínám na knížku Elektroakustika do kapsy, ještě teď bych podle diagramu frekvenčního průběhu rozeznal staré Koss od AKG. S tím tlumením, budu-li mít to správné rozpoložení a náladu, Kossům napíšu. Nové Plug se jim nepovedly. Tedy bez úpravy.Mají laboratoř aby provedli měření. Divím se, že tohle vypustili na trh. I když, pro příznivce Duc-Duc se jeví jako ideál. Krom toho nepbtěžují hlukem okolí a spokojeně si hluchnou sami.
    K Porta Pro - se starými si pohraju, na netu jsem našel zajímavou modifikaci úpravy předního krytu membrány. Jenže nebudu ho kazit dalšími dírami, ale vycvaknu ho a zkusim nahradit nerez síťkou z cedníčku. Ale předpokládám, že systém je laděný a že symetrickou úpravu potřebovala i zadní strana. Viděl jsem Porty v úpravě s cirkumaurálními náušníky. Zajímavé je, že když se Porty víc přitlačí na boltce, hrají hutněji a vyváženěji ve středech. Měnič je stále velmi dobrý, má větší potenciál. Nejprve vyzkouším tu síťku. Zjistil jsem, že bez molitanů hrají lépe, odtlumení směrem k boltci by mohlo pomoci. Například velká otevřená sluchátka Sennheiser jsou hodně průzvučná i směrem ven.
    K rozdílu charaketru zvuku Porta pro a upravených Plug : Při bezprostředním porovnání se Porta jeví jako cink-bum s trochu šustivým nadýchnutým podáním, kdežto Plug zní hutněji ve středech, bez nadýchnutosti. Obyčejně a neúnavně. Hodně záleží na usazení ve zvukovodu, chvilku trvá než si sednou. Zajímavé je porovnání s Emgeton, která jsem považoval za neutrální, nevýrazná, ale vyvážená a příjemná na poslouchání.Ovšem bez tlumícího efektu což v dopravních prostředcích byl problém. Oproti neupravným dunivě hučivým Plug bez výšek a středů zněla sice slaběji, ale zobrazila to co Plug nedala ani v náznaku. Kdežto oproti upraveným Plug znějí jako levné pecky z tržnice. Rád bych porovnal s vyšší třídou, například Etymotic nebo high-end za majland, jenže zkoušení špuntů je hygienický problém. S efektem tlumení okolních ruchů počítám, proto jsem si je pořídil.
    Technické pábení a kutění je o moc lepší než hádání se kdo komu co kdysi ošklivého provedl kolik generací by za to jak moc mělo platit.

    OdpovědětVymazat
  9. Schumacher audioneurotik26. prosince 2013 v 18:35:00 SEČ

    Draku, to je zajímavé. Na lecos podobné názory, i na sluchátka. Kouknul na odkaz, Pro 4 AAT jsou uzavřená pro zvukaře. Na domácí poslech bych dal přednost otevřeným Sennheiser HD od 560 výš. Mají přirozený vzdušný projev. Jenže zatím nemám čím bych je krmil. Postupně jsem dal přednost přenosným zařízením.

    OdpovědětVymazat
  10. Obuvníkovi:

    Se špunty a kutěním kolem nich držím palce, rád si počtu i pokračování.

    S tím hádáním se máte asi pravdu, nejlepší je, se mu vyhýbat. Někteří z nás prostě mají tu babu hádavou v sobě a pak je to vyhýbání se hádkám složitější. Já osobně zastávám názor, že vášně je lepší spíš tlumit a konfrontacím je nejlépe se vyhýbat, je-li to možné, ale ne úplně za každou cenu, někdy by ta cena mohla být podobná, jako Mnichov 1938, to je pak lepší nevyhnout se a zaplatit jednou nepříjemnou konfrontací, vyhnutím se jí a pak absolvovat za odměnu předlouhý pobyt v pekle, které dík tomu nastane... Byť tohle s největší pravděpodobností není náš případ, neb šance něco ovlivnit, je takřka nulová.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty první uvedená (skládací) máme v Ústavu jako běžná sluchátka, když je třeba se někam napíchnout a taky mi jedny visí doma na stole, připojená k PC, když je hluboká noc a potřebuji něco stříhnout. Uzavřená (QZ900 Noise Cancelling Headphones - podobná, od fy SHURE, ne přímo tato) používáme ve studiu pro playbacky - v jednom uchu podklad, v druhém to, co jde z mikrofonu případně v obou oba signály nebo jen podklad - jak si to páni umělci žádají. Ale jsou velká a neskladná k audiorekordéru, pokud bych použit ta lehká, skládací tak nevím, jestli to, co právě slyším jde z aparátku nebo mí přímo do ucha a opravdu používám "špunty" - KEB30 In-Ear Headphones. Tu chvíli se s nimi v uších dá vydržet a nepotí se v nich tak uši*, jako v uzavřených "studiových". A stojí dvacetinu, takže jejich ztráta, rozšlápnutí nebo utržení šňůry není finančně bolestivé.

    */ Několikerá hluchátka jsme museli vyřadit, protože už byla už dost propocená, páchla a nikde nebyly k sehnání (tedy za rozumnou cenu) náhradní polstrované ušníky (mušle). Omnývání vodou ani lihem nepomáhalo. Smrděly dál.
    [;>(

    OdpovědětVymazat
  12. StK:

    U špuntů by asi z mnoha dobrých důvodů bylo lepší, aby měl každý svoje.

    OdpovědětVymazat
  13. Já mám "špunty"svoje, mám dokonce dvoje. [;>)

    V Ústavu je nepoužíváme.
    Jinak u nich(špuntů) je značné riziko, že si poškodíte sluch - i několik málo miliwattů dokáže vytvořit obrovský akustický tlak a protože není ztrát, dochází k přenosu celé energie až do vnitřního ucha. O protrženém bubínku jsem ještě neslyšel, ale o nastupující hluchotě pravidelných posluchačů "ŠPUNTŮ" vím jednoznačně. Ve třiceti řvou na každého jak na hluchého - a přitom je chyba v jejich přijímači.

    Ostatně pravidelní návštěvníci techno-party jsou na tom stejně. Byl jsem na takové akci jenom jednou, na pár hodin točit videofilm, s tlumiči v uších, ale zážitek to i tak byl stresující. Třese se vám celé tělo, střeva. A nalezl jsem tam opilého mladíka, jak SPÍ v basové sekci repro sestavy o výkonu několika kW. Ten člověk by byl schopen prospat i srážku vlaků ebo atomovou válku a neprobudit se.

    OdpovědětVymazat
  14. Náhodný výběr titulků z webu:
    Docentka bez obalu: Chystá se tajná dohoda, která nás zotročí
    Hrozivá slova ekonoma: Takový útlum tu nebyl ani po měnové reformě
    Odborník varuje: Vládne nám organizovaný zločinecký systém
    Politici hodnotí Zemanův projev jako bilanční, ale bez vize
    ====
    President je symbol země. Civilizovaný svět chápe, že jsme si nezvolili potomka slavného šlechtického rodu rozumově zaostalého nevzdělaného a neuznávaného v zahraničí, který by byl symbolem hlouposti tohoto národa neslavné historie Regni Bohemiae a ostatních Zemí Koruny České, jichž byl už král Karel, toho jména IV., blahé paměti, císařem jakožto císařův pekař Římský.
    Místo toho jsme si zvolili inteligentního a chytrého ing.Zemana. K obrazu svému. Takže tak na nás svět také pohlíží.A je to tak dobře!!

    Píše diskutér pod šifrou JFK
    =====
    Už mám strach zapnout počítač. Ale svět přesto pořád funguje. Jak je to možné?

    OdpovědětVymazat
  15. To pořád nic není. To na Sardinii dva zloději vyloupili na Štědrý večer trafiku převlečení za Grandma Duck a Berlusconiho.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/f/f1/Nonnapapera.jpg

    OdpovědětVymazat
  16. Obuvníkovi:

    Na tu Schneidery se podívám, ale potřeba není, že by mi ty moje KOSSy odešly nečekám, ale mohli by mi je případně zabavit potomci, nebo bych jim to mohl i věnovat. Pro takový případ je dobré mít předem něco vyhlédnutého :-)

    StK:

    Já špunty přesně z tohoto důvodu nepoužívám, poté co jsem ten akustický tlak pocítil, už nemám odvahu to znovu zkusit.

    Na technopárty zásadně nelezu, ti lidé, dají-li se pořád ještě lidmi nazývat, byť o tom by se asi dalo s úspěchem pochybovat, mi nic neříkají a ničím mi nepřitahují, spíš naopak. Já přestal ani ne v 16 lézt i na diskošky, já si rád popovídám, a ten rambajz tam, to není nic pro mě. Ne, že by někdy nebylo bezva nic neslyšet, ale hluchý bych byl nerad, jsou s tím potíže.

    informaci:

    Loupež, není-li lupič nikdy dopaden, není šílenost, ale racionální čin, aspoň z pohledu toho lupiče, no a ty kostýmy jsou tu od toho, aby to dopadení bylo obtížné, takže já bych na to jako na šílenost nenahlížel. Aspoň ne, dokud toho nebude známo víc. Zatím je to jen kuriozní historka.

    OdpovědětVymazat
  17. Šílené je na tom to, že trafikant měl v kase jen 200 euro. takže to za to převlečení ani nestálo.

    OdpovědětVymazat
  18. informaci:

    No, oni ti dva asi nekupovali ani ty převleky. Teď už je z kuriozní historky historka zábavná. Vůbec bych se nedivil, kdyby ty dva pechvogely co nevidět čapli :-)

    OdpovědětVymazat
  19. StK:


    Svět má asi nějaké svoje vlastní samoopravné mechanismy, na lidech nezávislé.

    No a nebojte, jen to filtrujte, abyste z toho sám nezblbnul. Ty pravé šílenosti ještě teprve přijdou :-) Já se snažím se ničemu nedivit, ničím se nenechat vyvést z míry a ničím se nenechat rozčílit, to je asi tak to nejmenší a nejrozumnější, co člověk v tomhle blázinci může sám pro sebe udělat.

    OdpovědětVymazat
  20. špunty jsou na nic! To sluchátka jo!
    Doporučuji informaci o ochraně sluchu, na psaní platí jen "delete"
    Špička ve sluchátkách je ovšem zde: Sluchátka 3M Peltor ProTac II , mám starší model a použití mohu jen doporučit.
    Nové elektronické chrániče sluchu 3M Peltor Vám umožní snadnou komunikaci a zároveň ochrání Váš sluch. Bezvadně slyšíte, když na Vás někdo mluví, ale výstřel nebo silnější zvuky, které by mohly poškodit sluch, jsou automaticky utlumeny na přijatelnou a neškodnou úroveň. Sluchátka Peltor jsou navržená a vyvinutá speciálně pro potřeby střelců a lovců.

    Narozdíl od levnějších modelů elektronických sluchátek Vám tyto poskytnou kromě vyššího útlumu i možnost napojení rádia např. z Vašeho mobilního telefonu a zpříjemnění doby, kdy máte sluchátka nasazená.

    Parametry:
    automatické elektronické potlačení nadměrného hluku/zesílení mluvené řeči
    napájení 2x AA baterie (součást balení)
    délka provozu baterie okolo 1000 hodin. Při nízké kapacitě nabití se před vypnutím ozve varovný signál
    hmotnost sluchátek Peltor 320g
    útlum SNR 32dB
    dostatek místa pro uši
    široký hlavový most s měkkým polstrováním pro pohodlné nošení
    měkké a široké polstrování náušníku se zabudovanými přetlakovými kanály
    tlačítko On/Off (Zap./Vyp.)-vysoký zvukový signál potvrzuje zapnutí, nízký vypnutí
    automatické vypnutí po 2 hodinách nepoužívání
    ovládání hlasitosti
    nastavení zůstává uloženo i po vypnutí
    rychlá a snadná výměna baterií
    audio vstup pro připojení komunikačního rádia nebo telefonu
    norma EN 3582-4
    barva olivově zelená neb růůžová?
    Doplňující informace:
    Po nasazení sluchátek 3M Peltor a jejich zapnutí lze bezpečně poslouchat okolní zvuky prostřednictvím speciálních mikrofonů umístěných na vnější straně mušlových chráničů. Okolní hluk je snímán a automaticky zeslabován na bezpečnou úroveň.

    Literatura:
    . Urbanski, "Chemistry and Technology of Explosives, vol. IV"1956
    E. Ju. Orlova, "Brisant explosives supressor", SSSR1989 VŠMV F.E.DŽERŽINSKÉHO MOSKVA /knihovna)

    Dále doporučuji informaci tlumení vzniku hluku, v tom jsou Finové (LAPUA)prostě dobří: http://guns.connect.fi/gow/QA5.html

    OdpovědětVymazat
  21. Info: šílené na tom je , že já v kapse 200JURO nemívám ani náhodou. To je ta Česká malost, ehm,ehm, že? HUHUHA
    4P

    OdpovědětVymazat
  22. Draku, ne Schneider, ale SENNHEISER.

    Obecně nejen ke sluchátkám, "Mercedes z Trabanta neuděláš," řekl mi kdysi strejda. připomínám jeho další památný výrok, který by každý bastlíř měl mít vyvěšený v zlatém rámu : "Ty to budeš tak dlouho vylepšovat až to úplně zkurvíš." Základním pravidlem pro vylepšování je včaas přestat. lepší výsledek na devadesát procent než nula ve snaze dosáhnout stovky.
    Účinek vylepšení je omezen podstatou vylepšovaného. Sice jsou případy, že toto pravidlo zdánlivě neplatí, ale jen zdánlivě. To jestliže postupným vylepšováním z původního nezbude nic. Co se týče nákladů, i v technice platí pravidlo osmdesát/dvacet. Osmdesátiprocentního zlepšení lze dosáhnout dvacetiprocentními náklady. A obráceně. Sluchátka za pár stovek mají technický limit jinde než sluchátka za šestnáct tisíc. I takové špunty má Sennheiser, skreslení údajně v tisícinách procenta. No, nekupte to za tu cenu. Keramické tělo, všechno hitech a komputergerechnet. Fór je v měniči o průměru prakticky odpovídajícímu zvukovodu, s velmi lineárním průběhem. Také to není "brčkofón" s talkovou komůrkou, v podstatě tlakový reproduktor. Zvukovod sluchátka má velký průměr a je krátký. Nějaké kouzlení se sílou pole v magnetické soustavě, cívka je vinutá hliníkovou slitinou aby byla co nejlehčí, na membránu asi napařené nějaké tlumící vrstvy potlačující rezonance. Jen bych rád věděl, jak se vypořádali s vlastností soustavy sluchátko -ucho, které má každý jiný. Zajisté nijak, navrhli to pro "standardní ucho. Štelování to nemá. No co byste chtěli za nějakých mizerných šest, sedm set set Ojro, že... Potom co jsem slyšel elektrostaty, dá rozum, že ne špuntové, ale pořádné placky, bery tahle osttaní udělátka s rezervou. Ty elektrostaty také samozřejmě nemám....Shrnuto, subjektivně se vylepšení vyplatilo, náklady nízké, efekt vysoký. I když, dogmatem každého bastlíře je, že ať udělá jakékoli vylepšení, vždy je to vylepšení. A šlus, další snažení by bylo plýtváním. Závěr: The Plug, odcvaknout zadek mušle, měnič je vlepený do pření části, vyseknout kotouč z jemné plsti (použil ze starého klobouku) o tloušťce cca 1.5 mm o průměru zadní části magnetu, odstranit membránku zakrývající otvor v magnetu a přelepit plstí tak aby v místě otvoru byla plst průdušná, bez lepidla. Lepí se kontaktním lepidlem - chemoprénem. V případě ne až takové spokoenosti s výsledkem se lze chlácholit tím, že pořád lepší nespokojenost za necelé čtyři stovky než nespokojenost za šestnáct tisíc. Třebaže, ya těch šestnáct tisíc bz musela být nějaká popovážlivost nebýt spokojený.
    A tohle je i mé silvestrovské bastlířské povídání a pozdrav všem bastlířům, perpeťákům, vználezcům, toto nelehké a nevděčné břemeno pro blaho lidstva, vesmíru a vůbec.

    Douška audiofilům : "Co ucho neslyší, duši netíží." A "při dobré vůli lze slyšet i stejnosměrný proud."

    OdpovědětVymazat
  23. EK,
    vždyť Vy také neprodáváte tabák, známky a kolky. Anebojo?

    OdpovědětVymazat
  24. EK, obávám se, že ty tankofóny nesou dost HiFi. Jakákoli technologie aktivního potlačení hluku vnáší nežádoucí signál. Dobré do dopravních prostředků, pro speciální použití, ale ne na běžné používání muziky.
    Naproti tomu by mi bylo užitečné zařízení na potlačení hluku v místnosti. Například z ulice. Jenže to je dost velký problém, jestliže jde o vykrytí místnosti a ne jen nějakého místa. Každopádně nákladné.

    OdpovědětVymazat
  25. StK:


    Ke kterým sluchátkům sháníte molitany, nebo nejsou k sehnání za rozumné peníze?

    Obuvníkovi:

    Neměl Jste na mysli Sennheiser HD 650? Vypadají hezky, jak navenek, tak i parametricky což o to, ale jak to tak čtu, tak ono asi v mnoha případech nebude od věci zajít si na audio vyšetření a pak jeden zjistí, že nemusí zase až tak nezbytně a moc utrácet za špičková sluchátka, když to jeho ucho třeba stejně už neocení :-) Musel bych si dát tu práci a nějak přiřadit váhu jednotlivým parametrům a pak si ještě dát tu práci to všechno porovnat, ale zatím mám pocit, že KOSSy mají o něco lepší poměr cena/výkon, než Sennheiser. HD 650 mají docela velkou impedanci, takže je musíte krmit něčím výživným a kvalitním, to v mém okolí sice je, ale ne vždy a ne za všech okolností.

    OdpovědětVymazat
  26. Draku, nennech si měřit uši jinak propadneš depresi. Lepší žít v iluzi, že je máš zlaté, 20Hz-20kHz lineár. Kdysi jsem slyšel 25kHz. Apk jen sledoval jako to uvývá. nezkoušej to, fakt ne. Sennheiser vyráví něco v pětistovkové řadě, s impedancí padesát ohmů, vypadá to zajímavě. Pravda, u Kossů je cena/výkon výborná.

    OdpovědětVymazat
  27. Obuvníkovi:


    Dovolím si nesouhlasit, dávám přednost pravdě, jakkoliv může být někdy bolestivá a nepříjemná, je to pořád o řád dva lepší než klam, nebo sebeklam. Rád znám svá omezení, jak fyzická, tak i duševní, ta fyzická třeba i z ekonomických důvodů, ta duševní zase proto, abych si nenaložil na hrb něco, co nezvládnu a pak z toho případně neměl ostudu.

    Na druhou stranu, tím že svůj sluch zbytečně netýrám špunty, hlukem, kraválem a dalším, možná bych byl po tom vyšetření i příjemně překvapen a možná naopak. Ono jak se ten sluch mrví postupně, plíživě a pomalu, tak si toho člověk nemusí všimnout. Rozhodně ale slyším o řád dva lépe, než někteří současní dvacátníci a třicátníci, se sluchem zdevastovaným buď příliš hlučnými špunty, nebo návštěvami až příliš hlučných produkcí, to vím i bez kontroly, to se postřehne, protože zatímco já slyším řečené bez potíží, oni furt řvou to jejich: "Cože!!!???". Docela smutný pohled, asi by potřebovali strčit hlavy rovnou do reprobedny...

    OdpovědětVymazat
  28. Schumacher kutil et kutil28. prosince 2013 v 11:29:00 SEČ

    Aby se samými technikáliemi ostatní nenudili.

    Také jsem býval až příliš zvědavý, postupně došel k tomu, že nemusím vědět všechno. Z toho nepříjemného stačí vědět jen to co je k mému prospěchu, čeho se mám vyvarovat. Ostatně ono biblické jablko ze stromu poznání... Například jsem nepodstoupil testy IQ. Už jen představa, ze se "oštemplovně" dovím jak moc jsem blbej, mě nanaplňuje nadšením. Ono stačí, že jsem dostatečně inteligentní na to abych sám poznal jak moc jsem blbej. Což samo o sobě je už tak dost deprimující.
    Ne, že bych se snažil být šťastným idiotem, na to už je pozdě. Snažím se nevyhledávat negativně působící jakkoli pravdivé informace, už tak je přespříliš těch, kterými jsem zavalován proti své vůli ačkoli o ně nestojím a nejsou pro mě prospěšné. Z médií či od "dobrých lidí", kteří mají vnitřní puzení je všemožně nasávat a předávat je dál v přesvědčení, že "nedělají nic špatného, vždyť je to pravda". Vrchovatě stačí to co je zjevné. Totéž platí i pro chování vedoucí ke stressujícím a frustrujícím zážitkům případně pro vyhledávání možností jak si na kom vybít agresivitu.
    O kvalitě svého sluchu nemám iluze, třebaže ho nevystavuju nadměrné zátěži. Stačí degenerativní změny způsobené stárnutím. Mám měřící cédéčko, kterým jsem si ověřoval jak to postupuje. Dvacet, osmnáct, šestnáct...Sice se říká, že tvrdé oříznutí přirozeného spektra je znát i tak, sluchové vnímání je komplikované, ale nemám iluze. Tak se časem zhoršují i všechny ostatní parametry.
    O informacích a životě je to na všobecnou diskusi, své by mohli říci ostatní návštěvníci zdejší útulny. No, odbočil jsem.
    Ti někteří "mladí" neříkají Cože!!!??, nýbrž Zžžéééé!!!?? Krom toho jejich automatizovaný projev kromě hýkání a jiných pazvuků obsahuje vysoký balast bezúčelných vulgarismů páté cenové skupiny. Někteří z nich se sice z nutnosti naučí formální projev, ala v soukromí či jak vypadnou z role, mluví tak "jak jim zobák narost". Pátá cenová.Zvlášť když je to zdůrazněno příznačnou intonací. Proti takovému slovníku někdejší pranýřované "volevole" šedesátých let zní jako milý folklór. Jenže spontánní "volování" u nynějších "sátníků" je trapné. Jistě, bývá nějaký rozdíl mezi hovorovým jazykem užívaným v soukromí, obecným jazykem užívaným na veřejnosti a formálním jazykem. Avšak uznávám, že vazba mezi jazykem a charakterem je volná. Někdo ač mluví jako "dlaždič" může projevit vysokou morální kvalitu. A naopak.
    Když se chci odreagovat od tohoto "sociálního" světa, nalézám bezpečný přístav v neokecatelnu, například v technice. Tam se také můžeme velmi zapáleně hádat, jenže je to zcela jiné. Na rozdíl například od fanoušků fotbalových klubů, třeba Nikonisti a Canonisti nemají potřebu mlátit se svými aparáty navzájem po hlavách, ale snaží se přesvědčit toho druhého pro jeho dobro. Aby vstoupil do klubu. A na rozdíl od stoupenců jiných věrouk mu nehrozí upálením, věčným zatracním či Sibiří. Tak je to s těmi sluchátky a i se vším. Jeden si kutí někde v koutku a všechno si nechává pro sebe, i to dobré, případně si to nechá "patentovat", jiný vyrazí z jeskyně s ohromným řevem (pravda, umocněným tím, že při experimentech s pazourky a železným kyzem se praštil do palce) : "Oheň! Oheň! Vynalezl jsem oheň! Už nemusíme čekat na bouřku či riskovat na výpravě za cizí tlupou... Proč tohle píšu, ano přiznávám, že je to i o tom, jak moc příjemné je občas si na veřejnosti "podrbat koule". Nevím jak je to u ženských, jen to, že užitečné informace sdílejí daleko intenzívněji bez okázalostí.

    OdpovědětVymazat
  29. StK, nešlo by náušníky rekonstruovat samodomo? Vždyť v podstatě je to drobné čalounictví. Jestliže sluchátka jsou výborná, stálo by to za to. Asi je to tak, že sluchátka už jsou tak "unavená", že se to nevyplatí a je lepší koupit nová.
    Když mě u Kossů zteřely molitanové opěrky hlavy, vyrobil jsem si jiné. Z tvrdší pěnové hmoty, přilepil je oboustrannou lepící páskou. A jsou modré! HEČ!
    Abych se zas tak moc nevytahoval, jedna opěrka občas upadává, protože ta páska nebyla nejfestovnější. Sice mám novou superhyper, jenže momentálně jsem hrozně línej.

    OdpovědětVymazat
  30. Škoda Schumachere, kutile et filosofe,
    - tohle mohlo vydat na celý článek - nemusím tu přece pořád mlátit do klábosnice (a prázdnou slámu) skoro sám.
    Takže jen kratičce - musím zase pracovat (byť jen použiji mulitaskingu a odpojím se:
    Ad IQ: Mít nějaké vyšší neznamená pro životní úspěch mnoho. Mohl jsem před lety vstoupit do Mensy - ale proč bych to proboha děla? Abych si dokázal, jak jsem chytrej? Nebo se přebíjet s jejími členy kdo je inteligentnější? Navíc - IQ je závislé na věku, stejně jako sluch a stejně jako on je jeho pokles kompenzován zkušenostmi.

    Ad "Hluch": Ten mi zatím drží silně nad parametry, určené věkem (nechal jsem si změřit uši předloni, když jsem se rozhodoval, jestli setrvám v povolání - abych nebyl k smíchu, jako někteří mí starší kolegové, kteří vynakládali velkou míru IQ, aby zamaskovali pokles schopností svého sluchu. Ale objektivně už klesám, dokonce asymetricky a musím si dávat pozor při míchání a častěji přepínat odposlech na mono. Ale na druhé straně: muzikou poslouchají i starší lidé a jsou na tom podobně nebo většinou i hůř, než já. Nenahrávám pro analyzátory spektra.
    Ty nešťastníky, kteří si sluch dobrovolně ničí ani nepočítám*. Tak vlastně jde jen o těch pár HiFi nadšenců, kteří strkají do své aparatury nepředstavitelné spousty peněz aniž by oni sami skutečně nějaký rozdíl slyšeli. To, co dělají, je obyčejné snobství. Ale je zbytečné jim to nějak vymlouvat. Někdo ty prachy třeba propije nebo prohraje v automatech. Takhle se aspoň aparatura za stovky tisíc dá presentovat návštěvám a pokoušet se tak v nich vzbuzovat závist.

    Spolu s Luciferem ale musím konstatovat: "Když to tak chtějí..."

    */ jeden můj kolega je o 35 let mladší a už taky... Do každé nahrávky cpe neskutečné množství výšek a poslouchá v režii "na plné koule". To je známka ubývajících schopností. Nechci mu to říkat rovnou (naštěstí nemusím, už nejsem ničí šéf) ale co bude dělat za deset roků? Jako zvukař bude už asi nepoužitelný.

    OdpovědětVymazat
  31. StK, podle toho jak moc máme naposloucháno, tak dopočítáváme podle vzorků v načí databázi. Tak jako hluchlejší kolegové. Jen sluchový procesor je víc vytížený.
    Povídání by na článeček asi bylo,jenže vzniklo spontánně přirozeným plynutím myšlenek, kterému neumím poručit "na zakázku". A jak mám dopředu vědět, že co napíšu, je zajímavé pro ostatní? Nemůžu psát jen o technice, o tom co zajímá jenom mě, protože je tu i Informace, Jakub, kteří nejsou bastlíři. Od techniky jsem volně přešel na jiné téma z Drakova popudu, tak jako při posezení v hodpůdce. Bez jeho popudu bych zůstal u tématu, kterého by bylo až protivno příliš. Protože když se do něčeho s vervou zaharbu tak jsem únavnej.

    OdpovědětVymazat
  32. http://www.youtube.com/watch?v=HRE2erzsQe4

    OdpovědětVymazat
  33. Vzpomínám si na rozsáhlý výzkum brněnských otorinolaryngologů (ještě za totality), kdy sledovali stav sluchu školních dětí vzhledem k hlučnosti lokality školy. Žádný vztah mezi hlukem v okolí školy a stavem sluchu dětí nenašli, zato našli řadu nahluchlých dětí, o nichž se to nevědělo a ony samy si svého hendikepu nebyly vědomy. Asociovalo to s hlasitým poslechem hudby pomocí sluchátek.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)