Prohledat tento blog

neděle 26. ledna 2014

Bojím se...

Schumacher upozornil, že "proruskost" ukrajinského parlamentu odpovídá přání většiny Ukrajinců. Začal jsem mu odpovídat - a přerostlo to v článeček. Tady je.







 Bojím se, že výhra Kyjevské "revoluce" v dnešní době by byla trpkou prohrou Ukrajinců jako celku. Se stále větším podezřením se dívám na ty bojůvky, které stojí proti tamním policajtům - a začíná mi být líto těch policajtů. Vzpomínám si, jak nám v roce 1989 nabízeli "služby" podobní týpkové. Jenže my Češi, či co to tu žije za směs, jsme nedůvěřiví a distancovali jsme se od nich. Tehdy. Ale aspoň se na nás nalepili militantní vegetariáni a otravovali každou veřejnou schůzi svými v té době řečmi naprosto mimoňskými (ostatně mimoňské jsou v každé době)*. Zdá se, že ty naše evropské "revoluce" probíhají podle stejného schematu:


1. Idealistické požadavky, provolání, obvykle svoboda, spravedlnost atd. Za nimi mohou stát i odpadlíci se stávající vládní garnitury. Ti, co se tehdy nedostali k lizu. A zpěváci, herci a intelektuálové vůbec. Je to doba idealistická.

2. Ti, kteří to dokáží na ulici prosadit - fotbaloví rváči - rowdies, (neo)nacisti a jiní národovci, anarchisti, antifašisti a spol. Těm jde hlavně o to se s někým pořádně porvat, ideje jsou jim ukradené. V policii (těžkooděncích) jsou podobné povahy. Násilníci, kterým násilí vyhovuje. Poté co splní splní svou roli jsou umravňováni - obvykle vězením. Vykřikování hesla že "Revoluce požírá své děti!" jim nebývá nic platné. 


3. Po "vítězství" jsou ideoví vůdci dosazeni na ta nejviditelnější místa, místa hospodářsky a mocensky  podstatná naopak obsadí ti, kteří se "vyznají". Mají zkušenosti s řízením - ministerstva vnitra, obrany, financí atd.  Během revoluce se k ní hlasitě přihlásili, demonstrativně roztrhali své stranické legitimace - ale ponechali si důležité stranické kontakty. Jeden druhého podepírá. Ví proč.



 


4. Pomalá infiltrace těchto "zkušených" na všechna(!) rozhodující místa.** Zmocní se tak veřejného majetku, který prohlásí za svůj. Způsobů je spousta. Třeba privatizace. Nebo "náprava některých majetkových křivd". V médiích mezitím běží oslavné články, jaké to máme šikovné kapitalisty. A kdo není s námi je proti nám. Proti národu. Bývalý státní majetek se rozprodává cizím "investorům" za hubičku - a nějaká ten miliónek pro jeho správce do kapsičky. To je stávající stav u nás. 


5. Protože si toho lidé začínají všímat a kritizovat to, pozvolna začíná omezování svobody slova, shromažďování a pohybu, represe... A hledá se náhradní nepřítel. Neofašisté, rasisté, sudetští revanšisté, estébáci, komunisté, Cikáni***. Situace se pomalinku začíná podobat té, co byla na počátku. Jenže u moci je (údajně) někdo jiný. Nebo spíše "ten stejný" ale v jiném kabátku.


6. Cizina (ta západní) vždy chválí naše postupy a hledá, jak se dostat k našim benefitům****. Levná, ale celkem kvalifikovaná pracovní síla, nenasycený trh nebo i suroviny případně zemědělské komodity. Ty oblasti, které by po "otevření hranic" mohly být tamním velikým hráčům na škodu bude zapotřebí utlumit:. Buď zákazy a kvótami (mléko, prasata) nebo vykoupením např. cukrovarů a následně jejich zbouráním nebo uzavřením. Nebo příkazem k používání "zelené energie", což ji vzhledem k prosazeným dotacím zdraží a navíc umožní skutečným vlastníkům např. fotovoltaiky shrábnout "státní" dotace do vlastní kapsy. Případně alternativním řepkovým olejem. Takhle se dostanete i na pozici ministra financí. Báječné! 

7. Východní sousedé (nemyslím tím Slovensko, to je prakticky brácha ve stejné pozici, jako my) zase mrzí, že se dostáváme ze sféry jejich vlivu a snaží se tomu zabránit,. Vyhrůžkami, že nedodají energetické suroviny, pomocí páté kolony zabrání stavbě radaru dalekého dosahu v Brdech, účastí na velkých projektech  nebo skupují nemovitosti a usazují se zde. Zatím nijak masívně, ale Karlovy Vary a Praha jsou už viditelně rusky kolonizovány. Tohle není nakonec jen negativní zpráva - ruský vliv je vlastně protijedem k ataku muslimskému. Jen se bojím, aby si to nezačali vyřizovat mezi sebou právě tady. Třeba v Praze nebo Brně.

  A teď můžeme uzavřít smyčku:
GOTO 1

   Co není zcela jasné, je doba, za kterou se smyčka událostí dostane opět do výchozího bodu.  Jak se bude nová garnitura jmenovat zatím netuším. Ale že bude součástí toho stále se otáčejícího kola dějin je nezvratné.






   Tam kde je ve hře ještě náboženství nebo národnost (klan) se obvykle podaří rozpoutat občanskou válku, která s přestávkami a partikulárními vítězstvími může trvat celá desetiletí s desetitisíci mrtvými. Katolíci a protestanti v Irsku, Srbové a muslimové kousek na jih, muslimské klany v Iráku, Sýrie, Egypt, Alžír. Nepočítám vytrvalé kmenové války v Africe střední. A čeká nás to i v Turecku.






Je zajímavé, že k podobným nejistotám jako já dospěl i zkušený Aston na Psovi
A myslím, že do naší Útulny nechodí... 




*/ jednomu malém agilnímu staříkovi jsem tehdy v duchu říkal "Shnilé Maso". Jeho provolání obvykle znělo: "Proč jíte mrtvoly zvířat? Shnilé maso!"  Nicméně své dvě minuty u mikrofonu dostal jako všichni ostatní. Aspoň nic neříkal o svobodě a zlých komunistech. Prý komunista nebyl. 

**/ Vzpomeňte, kdo tehdy byl na ministerstvu vnitra a obrany. O financích nemluvě.

***/ Nedejte se mýlit novinářskými řečmi o tom, že je třeba Romy chránit před rasistickou majoritou. Do článku lze nacpat dost faktů i "faktů", aby v běžném čtenáři vyvolal závist nebo nenávist. Není to zase  tak těžké.      

****/  Fondy EU jsou velice silný prostředek k ovládání menších států, které nemají v EU dost silný mandát. Do EU odevzdáváme peníze bezpodmínečně, zpět je dostáváme s četnými podmínkami, takovými, které vyhovují zvláště těm silnějším. Nebo nedostaneme nic. Navíc se domnívám, že naší "manipulátioři" s prostředky EU jsou na jejich používání nějak finančně zainteresováni - nehledě na to, že je vytrvale rozkrádají.



72 komentářů:

  1. Jako ode mne. Ano, ano, ano.
    To je ale sakra dobře, že v tom do této hloubky, závažnosti, tragiky, nepřehlednosti nelítáme dneska my!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jinými slovy, jsme v těch fekáliích až po krk a hnout se z nich pořádně nemůžeme. Nejsou k tomu zatím ani síla, ani vůle. Jediný bonus, který to má je ten, že si u toho, zatím ještě, navzájem neroztloukáme lebky, jako třeba ti v Kyjevě. Ale ono, co není, může být. Ona totiž ta až příliš veřejná a neskrývaná státní a evropská ochrana grázlů před slušnými lidmi, budí tolik nevole, že to roztloukání lebek může reálně vzato poměrně brzy nastat i tady, jinak zatím oáze klidu, stádnosti a až příliš snadné manipulovatelnosti. Žádný strom totiž neroste až do nebe, jak by někteří rádi...

    OdpovědětVymazat
  3. Naše současná povolební situace, s v dost ohledech podobá té ukrajinské. Mnoho symptomů je dost podobných. Rozdíly jsou jen v tom, že si tu zatím ještě nemlátíme navzájem lebky a o EU už jsme mezitím většinou ztratili veškeré iluze.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen malou chviličku a budeme si pod tíhou des-informací navzájem ty lebky roztloukat jako v tom Kyjevě. Začíná to být jasné i z toho "nočníku" nebo se mi to jen neškodně zdá??+
    čp. EUkrajina.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že ne, EK.¨
    Skvělou příležitost (rozchod se Slovenskem) jsme už propásli.
    I když - po patřičné mediální masáži by to mohli být třeba Cikáni, že? Ale Čecháčci jsou moc líní a Češi zase moc opatrní.

    OdpovědětVymazat
  6. My se tu prosím fackujeme
    © komisař Ledvina

    ad *** Vhodné podávání „fakt“ s masáží proti odporným rasistům dokáže pravé divy.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný odkaz! Přesný!!
    Ano. Češi nebojují - fackují se. A přežili. P ř e ž í v a j í - slyšíte i ten hodnotící přídech, že? Nicméně jsme tady. A v počtu víc než zanedbatelném.
    Je to adorace nebo pokorné doznání?
    Nevím.
    Vím. Oboje.
    Už třicet let přemýšlím, může-li správná facka opravdu nečekaně poslat k zemi i Nicka Cartera. Myslíte, že může?

    OdpovědětVymazat
  8. Obávám se, že Jakub s Honzou jsou příliš optimističtí. Jak mám já odpozorováno z reality, tak ta věta by potřebovala opravit na "My jsme se tu prosím kdysi dávno fackovávali.", naposledy před válkou. Pak už umíme jen rozhlasové a televizní rebélie, případně ještě sebeupalování. Ty rebélie budiž, to má aspoň nějaký účinek. Dnes už jen bezmocně čumíme, jak jedni vaří perník, a při útšku před policií tu jezdí 200 km v hodině a nedokážeme je při pokusu je zastavit ani včas a pořádně vybudovat zátaras, kterým by neprojeli, nebo je aspoň rozstřílet z vrtulníku nebo letadla. Na účinné zastavení auta by přitom stačil velice levný písťák s 1-2 kulomety a kvalitním optickým zaměřovačem na palubě, tedy nic závratně drahého, zato velice učinného. Jenže to bychom přestali chránit grázly a to přeci nejde připustit že... Já ale nepochybuji o tom, že kdyby jeden, maximálně 2 takoví skončili v ohnivé kouli a pak jen ukázali zblízka, dlouho a detailně, jak posloužili letadlu za terč a jaké škvarky z nich pak zbyly, tak už by tak 20-30 let nikdo policajtům bezohledně neujížděl.

    OdpovědětVymazat
  9. Ach jo... Byl jsem líný jít na poštu. Jednak to venku klouže, druhak je tam zima a na poště bývá dost lidí, protože lidí přibývá, zatímco pošťáků ubývá, to jde trochu proti sobě že??? Jenže to je pošťáckým vydřidušským kravaťákům fuk, oni z těch poštovních bab místo jedné až dvou kůží, sedřou ještě i třetí a ušetřené prachy si s radostí podělí mezi sebe. Nechtěje se toho účastnit jsem si řekl, že to lejstro, co potřebuji doručit, se dá přece doručit i elektronicky. Datovou schránku nemám, ale mám kvůli bance certifikát, který se za tím účelem dá použít a už jednou jsem zkusil, že to jde. Šlo to kupodivu i podruhé, tak do té sloty nemusím, není nad to, když plechovky fungují a dělají, co mají :-)

    OdpovědětVymazat
  10. S Českou poštou ta samá zkušenost aji tady!!

    OdpovědětVymazat
  11. Draku, pamatuji se ze starých francouzských detektivek, že když někdo ujížděl gendarmerii, tak četníci přes silnici roztáhli několik takových pantografů s ostny. V novějších filmech už to není vidět. Samozřejmě tehdy nebyly bezdušové pneumatiky. Ale kdyby místo těch hřebů tam byly břity (jako nože), tak by si s takovým pantografovým pásem zřejmě neporadily ani bezdušové pneumatiky. Ovšem naše čacká policie raději staví do cesty ujíždějícím feťákům a podobné svoloči svá auta, což bývají minimálně octavie. A taková řácky zbouraná octavie po opravě (pokud opravit vůbec šla) asi už nemůže být zařazena do služby. Takže policie je nucena koupit automobil nový - ovšemže z našich daní. Nebylo by možné vozit vzadu v kufru policejních vozů podobné pantografy, osazené účinnějšími nožovými břity? Snad by zastavení takového ujíždějícího gaunera mohlo vyjít trochu levněji než několika zbořenými policejními vozy. Případně i tragičtěji - pamatujeme se snad všichni na tragické vyústění zastavování toho nezletilce, co sebral svému otci auto a policie ho na dálnici zastavovala tím, že ji přehradila auty nezúčastněných motoristů!

    OdpovědětVymazat
  12. V Turecku to nečeká nás, ale Turky. Případně Němce.....

    OdpovědětVymazat
  13. 4 Drak:
    A když už ty grázlíky chytíme, tak je soudce pustí, protože "neshledal zákonné podmínky pro vazbu". [;>/
    Takže být policajtem - proč bych se namáhal. K tomu kulometu: po vojenské stránce nemám námitek. Jenže v tom autě může být i zcela nevinná osoba. A za druhé i kdyby nebyla, dokážete si představit ten hlasitý kvikot "humanistů" co že se všechno MOHLO stát? A že každý má PRÁVO na "spravedlivý proces". Ale ti, kteří by na takovou jízdu prchajícího grázla doplatili životem - ti měli přece taky nějaké právo na "spravedlivý proces".
    Tady závidím postavení policistů v USA. Nedáš ruce na volant po příkazu a někam šátráš - dostaneš to přímo do hlavy. A je vymalováno.
    Dcera mé zubařky jeden čas žila v USA. Jednou se připletla do konfliktu známých s policií a dostala příkaz lehnout na zem. Hrdá Češka neposlechla. Naštěstí ji neodstřelili, jenom srazili na zem. Za neuposlechnutí příkazu policisty (a kušnění) dostala 14 dní vězení mezi tlustými černošskými narkomankami. Příště si už lehne, i kdyby na sobě měla svatební šaty.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  14. Svět je dneska propojený, Obuvníku.
    Tyhle "turecké problémy" se brzy začnou týkat i Německa - a to je přece za humny.
    Tak jako Alžír si řeší své problémy na předměstích velkých francouzských měst.

    OdpovědětVymazat
  15. Kdyby se mohlo (a umělo) zakázat náboženství (i nenáboženská ideologie), nastal by ráj na zemi. Chcípli bychom na blahobyt!!!
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  16. Problém přemnožení "kravaťáků" a vůbec všelikého úřednictva se netýká jen České pošty, ale asi všech institucí. Kdosi spočítal, že každí dva produktivním lidé živí jednoho úředníka.
    Prý - ale když jen tak zběžně pohlédnu do útrob našeho uměleckého Ústavu, věřím tomu.

    OdpovědětVymazat
  17. Draku a Pedro, to nejde. To by bylo prrrrotííí lidskýýýmmm prrrrávůůům, chrrrrm.
    Zločince nutno chránit a vydržovat, protože ospravedlňují existenci státu, který primárně vznikl na obranu něčích zájmů proti zájmům jiným reprezentovaným právě zločinci, lupiči soukromníky a lupičskými hordami. Bez zločinců by stát neměl význam. Z toho logicky plyne co? Že zločinci jsou základem státu.

    A věcně, zabývejme se tím, co je pro nás dobré a neřešme co je dobré například pro Turky v Turecku. Tím se zabývají oni a vsadím se, že se nezabývají načimi problémy. Ovšem, chápu, že zabývání se "naším vztahem k Tchajwanu" je vhodné únikové téma před zabýváním se přízemními praktickými problémy všedního dne.

    U Eichmannů :

    "Dolfi, kdy konečně necháš udělat ten botník, nebo ho sboucháš sám?"
    "To je furt spěchu, vždyť jsem stokrát opakoval, že to zařídím."
    "Jenže to už slibuješ měsíc, a já se na ten nepořádek už nebudu dívat. Vždycky sem nalezou ti tví partajní kamarádíčkové a vůbec p sobě neuklidí. Na holínkách nanesou bláto a ajá abych to po nich vždycky vytírala. Rozumíš, vždycky. A nemysli si, že Himmlerovi jsou o něco lepší. posledně mi přinesli laciné víno a dort, no fuj, samé náhražky. Vy si válčíte a já mám co dělat abych taktak vyšla.
    "Tak já zejtra zajdu k truhláři."
    "No, to už jsi říka předevčírem."
    No, já mám teď v úřadě spoustu práce."
    "A co já, na mě nebereš ohledy? Vařím, peru, všechno obstarávám, fusekle ti zašívám, a ty místo abys něco udělal doma, furt jenom tu politiku. Posloucháš mě vůbec? Jako bych na zeď hrách házela. Ty mě vůbec neposloucháš. Kam zas jdeš?"
    "Balit, odjíždím na konferenci do Vansee."

    OdpovědětVymazat
  18. K České Poště:

    Toto zefektivňování práce na čínský způsob už dávno dosáhlo hranic svých možností a teď už dochází k jejich překračování přes rozumné meze. Dochází tedy k tomu, že už je to kontraproduktivní, ti lidé jsou naštvaní a jde-li o balíky, zlomyslně a úmyslně rozkradou nebo roztřískají nač přijdou a jde-li o zbytek služeb, trvá to dlouho a obsluha je přetížená, lajdácká a značně neochotná a nevrlá. Místo toho, aby byli nevrlí na zákazníky, měli by se raději sebrat a jít zlehka profackovat oblastní poštovní ředitelství, případně, budou-li kravaťáci arogantní, vyházet je z oken. Zatím to odnášejí jen balíky a trpí kvalita služeb, spolu s tím my, co jich musíme využít, když se z nějakého důvodu nemůžeme využít jiné, varianty doručení od firmy, kde s tím zefektivňováním na čínský způsob ještě nejsou tak daleko, nebo už jsou třeba zdárně za ním. Dost problémů mají i jinde, ale najdou se kupodivu pořád ještě dopravci, kteří jakž takž fungují.

    OdpovědětVymazat
  19. K zastavování vozidel:

    Když člověk vidí ty záběry, tak je mu jasné, že policajti evidentně neovládají fyziku, konkrétně statiku a dynamiku pohybu těles. Oni, když staví zátaras z policejních vozidel, tak je stavějí zhruba do V s tím že horní část písmene V směřuje k zadržovanému a je tvořena předky policejních vozidel, vzdálenými od sebe zhruba 4 metry, zatímco vrchol V je tvořen zadky policejních vozidel. Tohle je samozřejmě naprosto neúčinné, protože jak potvrzuje praxe, tak těžký je předek vozu s motorem, zadek s vlečenou nápravou nic moc neváží, takže ujíždějící ty 2 zadky, tvořící vrchol V snadno od sebe odhodí a frčí si dál. Aby ho mohli zkoušet zastavit tímhle způsobem, potřebovali by ta auta stavět přinejmenším obráceně, tedy aspoň tvořit vrchol toho V z těch těžkých předků s motory a převodovkami.

    Pantografu s ostny se říkávalo láskyplně ježek :-) Socialistická VB to měla ve výzbroji svého času také. Nevím proč teď zkoušejí zastavovat ujíždějící dementy vozy buď policejními, nebo i jiných účastníků provozu. Byť tedy, když je zrovna jak na zavolanou po ruce TIRák naložený tak 20 tunami ocelových armatur, tak to už se jen tak projet nedá a když se včas vzdálí jeho řidič, kterého by mohla být škoda a není-li nic lepší ho po ruce, tak zase proč ne? Jinak já si také myslím, že ježek vybavený ocelovými břity je lehký, skladný, praktický a snadno použitelný. Myslím, že jsem je v Rakousku a Švýcarsku viděl. Pro případ, že by to nějaký magor s opancéřovanou limuzínou překonal, a ony na to některé stavěny jsou, je ale zapotřebí už aspoň automatická puška s protipancéřovou municí, nebo to vrtulník či letadlo s tím kulometem... Nicméně na běžné idioty ježek s břity stačí. Na ty by nebyly marné ani brokovnice s odpovídající municí, s chladičem na hadry se nikdo nijak zvratně daleko nedostane. Ale to by ti policajti museli umět střílet a to zase není až tak časté, že by to někdo z nich uměl. Ten jejich výcvik v tomhle ohledu za moc nestojí.

    Nevím proč se u nás nepoužívá ježek. Myslím, že je to nejspíš proto, že už jsme jako společnost až příliš daleko pokročili v ochraně grázlů před slušnými lidmi. A proto nám tu opruzují všelijací ouřadové na ochranu osobních údajů, co nejsou schopni napařit pokutu ani evidentním drzým spammerům, ale zato jí s radostí napaří někomu, kdo natočí a zveřejní zloděje. V USA mají podpovrchové verze ježků u palivových čerpadel, takže tam hovádka, co načepují a ujedou mají umravněné natolik, že se o to už nikdo nepokouší, protože k nádrži, kterou by stejně musel zaplatit, by přibyl soud za pokus o krádež, basa či mastná pokuta, ostuda, 4 rozřezané pneu a náklady za odtah a přezutí. To je dost nevýhodné a tak to nikdo nezkouší. U nás se z důvodu nadměrné ochrany grázlů před slušnými lidmi ježky na čerpacích stanicích používat nesmějí no a tak to s radostí a s chutí zkouší kdekdo. A jak víme, s jídlem roste chuť.

    O tom, jestli se vůz bude, nebo nebude opravovat, rozhoduje dnes pracovník pojišťovny. Auta totiž musí splňovat určité pasivně bezpečnostní parametry, za které ručí výrobce, a to i po opravě. Je-li tedy zásah do nosných částí karoserie příliš rozsáhlý, pojšťovák zavelí, že se piksla odepíše, Je to v konečném výsledku mnohem levnější, než platit posádce pozůstalým či posádce vozu za smrt či zmrzačení. Kdyby ty motorizované piksly nebyly pořád ještě tak nemravně předražené, bylo by to ještě zjevnější.

    OdpovědětVymazat
  20. StK, to byla její zásadní chyba. Připlétat se. Když už to policie řešila takhle ultimativně, to museli dost vyvádět. Nepochybně zajímaví známí.

    OdpovědětVymazat
  21. StK, "Nedáš ruce na volant po příkazu a někam šátráš - dostaneš to přímo do hlavy"
    Znáš nějaký takový případ zastřelení ctihodného občana? Ono to není zas tak jednoduché. Kromě toho tamní policie nestaví auta jen tak "pane řidiči ukažte nám lékárničku abychom vás mohli pokutovat za chybějící nůžtičky."
    Tvrdý postup tamní policie je reakcí na to, že hodně policistů při kontrole přišlo o život".
    Co si udělali, to mají, samo z nebe nespadlo.

    OdpovědětVymazat
  22. StK:

    Nejde-li o únos, je každého osobní věcí, záležitostí a rozhodnutím, s kým a proč si sedne do nějakého auta. Zatím, ze známých statistik, dosud vždy byl zastřelena či postřelena akorát tak partnerka ujíždějícího grázla, tedy osoba, co s ním přinejmenším sdílela domácnost a měla příjem z jeho nelegálních výdělků. Takových mi líto není, je to jejich volba. Řev a lítost nad jejich osudy jsou falešné a nejsou ani trochu na místě. Navíc, když se někdo řítí rychlostí kolem 200 km/h obcí, či hustým provozem na dálnici, jde o obecné ohrožení a je na místě, zkusit ho zastavit dřív, než zabije někoho nebo i několik dalších, kterých by opravdu byla škoda. Jsem přesvědčen, že postačí 2-3 po sobě jdoucí případy, kdy grázl nepřežije, pokud možno co nejošklivěji, náležitě medialisované a zbytek si pak už dobrovolně dá pohov. Dokud budou mít reálnou šanci ujet, tak to budou zkoušet. A oni jí bohužel mají a dobře to vědí, tak to tedy zkouší a dokud se to nezmění, tak i nadále zkoušet budou.

    Policajta, co se "nesnaží", nepotřebuji platit, protože dělá li prdlajz za policajtský plat, je mnohem efektivnější a lepší ho vyhodit, protože na sociálních dávkách přijde rozpočet zhruba 3x levněji. Za plat by se opravdu měl aspoň trochu a aspoň občas o něco snažit. Třeba aspoň "naprášit" soudruha soudce médiím, aby měl z ostudy kabát a příště dělal co má.

    Co se přemnožení kravaťáků týče, obávám se, že se poměr obrací k opačnému, 1 produktivní člověk živí 2 ouřednické pijavice, které navíc mají lepší výdělek, nežli on sám.

    Jestli se tohle zlepší, je svým způsobem v našich rukách. A proto se bojím, že lepší to nebude, aspoň v dohledné době určitě ne.

    OdpovědětVymazat
  23. Profesioanlita amerických poicistů a kvalita jejich výcviku, jsou ve srovnání s těmi našimi tak minimálně někde o 2 řády výš. Tomu odpovídá i respekt, který mají.

    Jak se tak dívám, tak my tu dnes nemáme vyřešeny problémy, které američtí policajti a zákonodárci zdárně vyřešili už tak minimálně před 20-30, spíš ale před 30-50 lety. Já jen doufám, že na to samé nebudeme muset čekat tak dlouho.

    OdpovědětVymazat
  24. Schumachere,
    proboha, raději už některé myšlenky nedotahuj do konce. Zločinnost je základem státu! Myslím, že se z toho tvrzení filosofovi Jakubovi udělalo nevolno. I když logiku to jakousi má.

    OdpovědětVymazat
  25. Obuvníku, ta scénka u Eichmannových je osobně odposlechnuta? Dóst dóbrý... řekl by můj vnuk.
    No... základem pro existenci, opodstatnění existence státu je, řekl bych, abych navázal - LEGALIZACE zločinnosti vládnoucích/ho, a vytvoření formálního rámce (instituce, vazby) pro ni.
    Dürrenmatt: Wir haben durch die Jahrhunderte hindurch so viel dem Staat geopfert, dass es jetzt Zeit ist, dass sich der Staat für uns opfert (Romulus Veliký).

    OdpovědětVymazat
  26. 2 Schumacher:
    Já u té příhody pochopitelně nebyl. Jen jsme mluvil s onou českou holkou. Je to trochu hysterka - takže asi ano. Bylo to třeba zastavit.
    I když - na zem ji prý poslal malá tlustá černoška v uniformě. A měla k tomu ještě rasistické řeči. Ale člověk snese lecjaké urážku, když někdo míří revolverem mezi oči, že...
    Jinak jistě, chování amerických policajtů JE sebeobrana - je to tam asi o dost ostřejší, než u nás. Ale jsou stále pod kontrolou kamer v policejních autech. Takže to exces s řádným občanem, jenž si zapomněl dát nůžtičky do lékárničky asi nebude. O tom se nehádám.
    Jenže u nás si policajt nechá sebrat i zbraň a spoutat vlastními pouty!
    Tak jsou to tvrdí hoši!

    OdpovědětVymazat
  27. Mimochodem, to, že se tady u nás nereaguje ne projevy rasismu ze strany Cikánů a že se patřičně nereaguje na černošské projevy rasismu v USA a na muslimské v Evropě, a že se tak děje dle zářného amerického a evropského politicky korektního a multikultulturního vzorů, je velice smutná a ostudná záležitost, která nám reálně hrozí, a to v dost v dohledné době, ošklivě přerůst přes hlavy...

    OdpovědětVymazat
  28. Jakube, doporučuji Zeměplochu od Prachetta. Ostatně rozumný Vetinari je úspěšným absolventem kursu pro přijetí do cechu vrahů. Kvalifikoval se tím, že přežil. To je jediný kvalifikační předpoklad úspěšného zakončení kursu vrahů, krom toho mající velmi praktický důsledek spočívající v absenci stížností neúspěčných adeptů.

    OdpovědětVymazat
  29. Doplnění : podstatou státu je monopolizace zločinu.
    To není převratná myšlenka, jen obdoba a upřesnění známého výroku "Stát je orgaizované násilí."
    Nebýt zločinu, stát by pozbyl svého původného smyslu. Přznačné pro novodobé dějiny je hledání nových smyslů státu, jak například vidíme v EU. Dříve nějaký náčelník vylezl na kopec, postavil tam opevněnou chatrč a obklopen lidmi podobného druhu, nad kterými měl převahu, protože...no protože měl převahu, neptejte se mě proč mají takový ohromný respekt a převahu lidé, které by stačilo vzít lopatou po hlavě a byl by od nich pokoj. Prostě náčelník. A dolůp vzkázal, že všichni ostatní odevzadjí zbraně a že od teď je bude chránit sám. A oni mu budou platit a dávat to či ono jak nařídí. Vyhnal od stezek loupežnickou chátru, vymezil hranice, z potu poddaných budoval říši a jejich krví ji zvětšoval. Kddž byl úspěšný. Když ne, byl nahrazen jiným vydřiduchem. Loupežnickou chátru nevyhuvil zcela, špatně by to vypadalo, někdo by se mohl něpříjemně dotázat kterak to, že má platit za cochranu před něčím co není. Vrchnost sice nemusí vysvětlovat a pro kladeče nepříjemných otázek má nepříjemné zacházení, ale rozumný vládce ví, že lépe je tomu předejít. Tak v nějakých mezích tu loupežnickou chátru nechá loupežničit a za tím účelem stanoví takové přísné regule jak se jí poddaný smí bránit, že účinná obrana je prakticky nemožná. Tak posiluje monopol na moc. Kromě toho tu a tam lapenou chátru propouští na svobodu aby podepřel zvýšení daní pro své biřice. Aby poddané mohl lépe bránit. Aby poddaným usnadnil placení daní, pošle mezi ně šamana, který je přesvědčuje, že je to dáno shora. Za tím účelem to nějak vhodně nazve. A že on je právě tím médiem, který s tím shora, případně s tím v záhrobí umí rozmlouvat a přimlouvat se aby bylo přívětivé. Protože jinak že budou bouřky, neúroda a jiné nepříjemnosti. A za tím účelem že je nutno mu co? Platit. Proto také tisk, televizi a jiné pohlavní trychtýře, které v té či oné, zjevné či skryté podobě platíma, nyní nazýváme médii.

    OdpovědětVymazat
  30. Onim novým smyslem státu, třebaže vlastně staronovým, je přerozdělovací funkce sledující účel posilování státní moci reprezentované novodobou úřednickým aparátem, který je jejím přirozeným a loajálním udržovatelem a rozmnožovatelem. Všeobecnou proorganizovaností a záplavou adresáty nevyžádaných pravidel pro to či ono, je omezována přirozená aktivita poddaných a je utužována jejich závislost na státu a tím i jejich poddanství.

    OdpovědětVymazat
  31. Definice vlády / státu:

    Je těžké najít něco, čím už se lidská mysl nezabývala, a ještě to nebylo dobře promyšleno, rozmyšleno a popsáno. Henry Louis Mencken prý se k tomuto tématu už vyjádřil, trefně a výstižně:

    Vláda je složena přesně z takových mužů a žen, jako jste vy nebo já. Ať tak nebo tak, nemají žádné zvláštní nadání pro povolání vládnout. Pouze mají talent jak získat úřad a udržet si ho. Hlavní prostředek vedoucí k tomuto cíli je vyhledat skupiny lidí, kteří marně usilují o něco, co nemohou dostat, a slíbit jim to . Devět z deseti těchto slibů je absolutně marných. Ten desátý splní tím, že oloupí A ve prospěch B. Jinými slovy, vláda je agent zlodějny, a každé volby jsou v jistém smyslu aukční předprodej kradeného zboží.

    OdpovědětVymazat
  32. Teda! Mencken. Na toho se musím blíž mrknout! Dík. No jeden holt nestačí všecko znát. Za těch pitomých pár desítiletí. Hlúpý iňťoš, ogaři...

    OdpovědětVymazat
  33. Jakubovi S.:

    Jestli z toho mrknutí vznikne časem seznam doporučené Menckenovy literatury, tak budu velice rád, když se s ním pochlubíte :-) A budu vděčný i za konstatování, že krom daného citátu ten zbytek nestojí za řeč, což ale myslím není moc pravděpodobné.

    OdpovědětVymazat
  34. ...každé volby jsou v jistém smyslu aukční předprodej kradeného zboží...

    To se mi líbí. Navíc to kradené zboží v mnoha případech jsou ohlodané kosti, v pěkném balení a s halasnou reklamou vydávané za masitý steak...

    Ke snaze mnohých autorů vidět a kupodivu jako příčinu toho nalézat spiknutí a spiklenecké spolky a konstruovat spiklenecké teorie, konstatuji, že za tím je ve skutečnosti není spiknutí, ale přirozená vlastnost toho systému, jeho prvků a jejich vzájemných interakcí. Podobně jako funguje mraveniště, které není spiknutím mravenců, kteří si dokonce neuvědomují sami sebe. Ale z pohledu vnějšího pozorovatele přitom se jeví jako dobře organizovaný řád. Kulturně podmíněný pozorovatel se ptá "Kdo to řídí?" v představě, že někdo to musí řídit, že není možné aby to někdo neřídil. Jenže je to samoorganizující se systém. na stejném principu funguje i lidská společnost a stát. S tím rozdílem, že jeho prvky si uvědomují sami sebe a vědomě zasahují do spontánního řádu. Jenže vědomými akty řízení ho nejsou schopni ovládnout tak jako nejsou schopni ovládnout ani sami sebe, veškeré své tělesné funkce. To vede k rozličným výsledkům, které se podle okolností dočasně se projevují tak či onak a jsou chápány, podle okolností, jako příznivé či nepříznivé.

    Na stejném principu funguje mozek. Zajisté by vypadalo směšně, pojímat ho jako spiknutí jednotlivých neuronů. Jenže z nějaké příčiny se nejenže nejeví jako směšné, ale jsou vážně brány teorie o celosvětovém spiknutí.

    OdpovědětVymazat
  35. Ale to je jasné, Jakube. A a B si "demokraticky" odhlasují, že C....

    Nepřestává mě fascinovat představa mnohých, že pravda je něco co lze odhlasovat.

    K historii, mám rád historii vědecky popisnou, ne hodnotící a zejména apriori hodnotící. Mám rád historii pisující činy a jejich důsledky. Bez jejich hodnocení na škále dobro - zlo. A bez emocí. Tak jako přírodovědec zkoumající a popisující nějaký jev či živočicha, nehodnotí je jako dobré či zlé, odporné či ušlechtilé. Ten samý odstup požaduji pro zkoumání společenských procesů. Rozlišování dobra a zla při zkoumání a především apriorní soudy, narušují proces zkoumání a jeho výsledky. Bez výjimky.

    OdpovědětVymazat
  36. Obuvníkovi:

    A proč by to měla být pravda, když si lidi něco odhlasují? Výsledek hlasování je:

    * v lepším případě projevem jejich dobrovolného rozhodnutí, tedy svobodné vůle;

    * v tom horším je to jen projev vůle někoho jiného, kdo je oblbnul a zneužil ve svém vlastním zájmu, a často dokonce proti jejich vlastním zájmům.

    K tomu horšímu dochází z jakéhosi záhadného důvodu významně častěji. Lidi se zpravidla neradi hádají s někým, koho by se jinak patřilo praštit lopatou mezi oči.

    V každém případě hlasování nemá cokoliv společného s pravdou či nepravdou, byť si to čas od času nějaký mamlas vážně myslí a vážně to vyslovuje.

    Kosti místo steaku? Ano, to je docela výstižné srovnání toho, co platíme státní senkrovně za její služby a toho, co za ty peníze od ní dostáváme.

    Spiklenecké teorie? Přenechme autory spikleneckých teorií a ty, co je berou vážně psychologům, sociologům, psychiatrům a případně i dalším vědátorům, kterým by to nějak bylo k užitku. Nám asi bude stačit vědět, že lidský mozek je poměrně sofistikovaný, složitý biologicko-chemický výkonný stroj a továrna. Následkem té složitosti je, že některé ty mozky jsou povedené naprosto úžasně, mnohé už méně, mnohé ještě míň, no a některé jsou vadné víc a další skoro nepoužitelné. To jsou ti autoři a čtenáři spikleneckých teorií. Nechme je vědátorům, třeba si s tím časem poradí. Do té doby je na to škoda času.

    K historii:

    Ano, na jedné straně je určitě dobré shromáždit fakta, setřídit je chronologicky či jinak, probrat si jejich návaznosti a souvislosti a snažit se je přijímat bez emocí. Jenomže při tom vyhodnocování se té škále nevyhneme. V dějinách se vyskytují různé osoby, spíš sympatické, jako třeba Adenauer, de Gaule a Churchill, tak naprosto odpudivé, jako třeba Hitler, Stalin, Gottwald, nebo Pol Pot. A co si budeme povídat, ty, co po nich zůstávala zaostalá ekonomika, haldy mrtvol, nebo rovnou oboje, no tak ty jen těžko mohu ohodnotit nějak výrazně positivně. Zkrátka a dobře je to v nás a nejsem si ani jist, zda je dobré a výhodné to vůbec potlačovat. V každém případě by ale snaha o objektivitu a nepřekrucování fakt měly být tou nejzákladnější výbavou každého historika. A při těch hodnoceních by byla na místě zdrženlivost a nabídnutí více variant výkladu fakt.

    Jak jsem přicházel do styku s dějinami, zaujaly mi nejdříve osudy našich letců za války v Británii a SSSR. Poté, co jsem se seznámil s jejich osudy po válce, ztratil jsem poslední iluze o socialistickém zřízení, takže z dějin válek jsem plynule přesedlal na klasický dějepis a to, čemu se dnes říká politologie. Nebylo to hezké ani příjemné, ale bylo to velice poučné. Proto také nehýřím velkým optimismem. Ze šuplátek historie mám dnes už nejraději ze všeho dějiny vědy. Tím se dá jakž takž spravit si chuť...

    Chování lidí

    Ne, že by chování lidí v mnohém nepřipomínalo tlupu opic, nebo mraveniště, ale přeci jen je to něco jiného.

    Lidský mozek:

    Jeho zkoumání je velice zajímavou disciplínou. Moderní zobrazovací metody ho značně posunují kupředu. V kombinaci s jeho zkoumáním metodou "černé skřínky" (pomocí provedených experimentů a následným vyhodnocením výsledků se dochází k závěru - hypotéze o fungování mozku) a uplatněním oněch zobrazovacích metod se dnes dostáváme k velice výmluvným a zajímavým výsledkům, ale na kategorické a jednoznačné závěry, je prostě příliš brzy.

    OdpovědětVymazat
  37. Pro účel výzkumu nedělím osoby na sympatické a na odpudivé, tak jak nedělím na sympatické a na odpudivé jiné živočichy či cokoli. Sympatie, antipatie vedou ke zkresleným výsledkům. Emoce narušují rozum, logiku. Teprve po dokončení vědeckého zkoumání lze, je-li to přínosné, hodnotit v rámci kategorií relativního dobra a zla. Věda a vědec hledající odpověď nesmí podléhat těm či oněm zájmům které by mohly vést ke zkreslenému výsledku. Věda nejsou kejkle, jejichž účelem je opentlit nějaký dopředu daný výrok. Věda ve službách ideologie je prodejná děvka.

    OdpovědětVymazat
  38. Obuvníkovi:

    Nejde o sympatie, nebo antipatie, dobro, či zlo, ale o například o to, jaká po lidech zůstává stopa v historii. Zda se třeba nějak přičinili o rozvoj svého okolí, nebo celé země. Určitě se snadno můžeme shodnout na tom, že panování Karla IV. českému království velice prospělo. Velice mnoho prospěšného a užitečného zůstalo třeba po architektu Hlávkovi. Zatímco o mnohých jiných se to tak jednoznačně a snadno tvrdit nedá, třeba o Gottwaldovi že? Zkrátka a dobře, si k tomu stejně budete muset vytvořit nějaká hodnotící kritéria či systém. A stejně v tom do nějaké míry nevyhnutelně bude subjektivní prvek. Ano, dá se to potlačovat rozumem a logikou, ale beze zbytku se to prostě potlačit nedá. Nejsme dokonalí. Ale v kolektivu zase dokážeme být o něco blíž k objektivitě. Ale nejsme stroje, beze zbytku se to neodstraní a možná to zcela dokonale nebudou zvládat ani plechovky, až se zdokonalí software, ale budou objektivitě o kus blíž.

    Jako velice výrazný a nepřehlédnutelný příklad prodejné vědecké děvky ve službách ideologie můžeme použít třeba skupinu klimatologů v IPCC. Není to poprvé, mnoho vědců se nechalo zlákat k nepravostem jak z Hitlera, tak za Stalina a dělo se to i dříve.

    OdpovědětVymazat
  39. Schumacherovi:
    Ano, představa prvních proto-států (moje, nevědecká) právě vychází s tlupy. A pricipy rozdělení funkcí a benefitů) jsou jasně patrné nejen u opic, ale třeba i u svišťů. Dokonce i primitivní hlenky mají své role rozděleny, jsou schopny se "obětovat" ve prospěch celku a mají jakési "kolektivní rozhodování".
    Mravenci a termiti jsou pochopitelně na mnohem vyšší úrovni. O lidech nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  40. Proboha: "z tlupy". Rdím se.

    OdpovědětVymazat
  41. Rdění se přijímá. Ego te absolvo!

    OdpovědětVymazat
  42. Draku, nejprve zkoumat popsat funkci systému v řetězu příčin a následků. Poměry. Teprve poté lze hodnotit v čem je dobro a v čem zlo.To už je třešnička na dortu.
    ...že panování Karla IV. českému království velice prospělo... je příkladem ne vědeckého, ale ideologického závěru. Jako mnohé podobné výroky o něčem, je spíše vyznáním víry. Nemusí jít o historii. Vůbec ne. Například "oteplování"... Kromě toho mám zásadní problém s řečeným "českým královstvím" jako adresátem onoho panovníkem distribuovaného dobra. Ostatně, kde že je ono království... Adresátem dobra může být jen člověk. Nejprve je nutno popsat výchozí stav, poté činnost panovníka a vše s tím spojené a nakonec její důsledky v řetězu příčin a následků. Včetně nástupnictví jeho syna Václava...

    Chápu, něco nám řekli rodiče, něco ve škole, něco jsme si tu a tam přečetli, pohlédneme na katedrálu, připomeneme si univerzitu a první vinice, samozřejmě na zvolení císařem, vzpomeneme si co jsme slyšeli o nějakých poměrech za Jana Lucemburského a snaze nového panovníka o jejich změnu a jásáme jak jsme byli dobří. Jestliže v tom vidíme dobro, přivlastňujeme si jej, jestliže ne, přehlížíme. Tak si vyzobáváme jen to co se nám hodí do našeho autoportétu. No, ostatní činí totéž.

    Podle mého názoru, příkladem správného přístupu je Pekařova studie "O Kosti". Pekařovské studie doporučuji. Ano, je to dost suché čtení.

    Chápu, že pro všeobecné vzdělání jsou takové požadavky příliš náročné. Smyslem všeobecné výuky dějepisu doposud byla a je indoktrinace. Výchova poddaného k poslouchání vrchnosti, placení daní a obětování života za zájmy, které jsou mu předkládány jako jeho vlastní. To platí i pro dnešek, třebaže to není tak očividné.

    OdpovědětVymazat
  43. StK, to se stává, na klábosnici je to úhlopříčně vedle sebe.

    Horší to je v příkladě "z tlupou". Tohle většinou nebývá překlep, ale šíří se to jako mor. Fonetický přepis. Část populace ve výslovnosti nerozlišuje sykavky. Někteří užívají i "univerzální" samohlásky, případně je polykají. A určitě sis všiml, že výslovnost se přesouvá z patrové do hrdelní. Občas si všimnu výslovnosti hrdelně nosové. "Heue voue, ctrrzžže? Hň". Jako zvukař bys o takového přerazil praktikábl.

    OdpovědětVymazat
  44. Ještě k historickým osobnostem a jejich činům. Nepovstaly z popela, jsou součásté řetězu příčin a následků. Žádné "z čista jasna kde se vzal, pan Nikdo tu se vzal..." Apriorní představa, že za zlo jsou odpovědni apriori "zlí" lidé je chybná.
    To, že něčí činy vnímáme jako obecně dobré či obecně zlé je tím, jak moc se nás dotýkají nebo spíše jak si myslíme, že se nás dotýkají. A samozřejmě i jako výsledek snahy abychom se cítili dotčeni v případě, že jde o cizí zájem implantovný nám jako vlastní a my vynakládali úsilí ve prospěch cizího zájmu podstrčeného nám jako kukaččí vejce. Nic přírodně neobvyklého, stačí jakékoli pojednání z oboru parazitologie.

    OdpovědětVymazat
  45. Nejjednodušším příkladem ještě nezastřeného a nekomplikovaného myšlení, které je vlastní i nám, třebaže skrytého pod nánosy "kultury" je příklad příslušníka středoafrického kmene souzeného kdesi v Evropě za krádež. Říkejmě mu Umba. Pořád nechápal, že to co spáchal je špatné a že by za to měl byt potrestán. Kromě toho si neuvěřitelně vymýšlel. Přišlo na otázky a příklady dobra a zla a pravdy a lži. Co je zlo? To je když Umbovi ukrást krávu. Co je dobro? To když Umba ukrást krávu. Co je pravda a co lež? To co je pro Umba výhodné. A teď ho suďte...
    Ve skutečnosti to byly dva případy. V prvním (údajně)šlo o krádež krávy příslušníkem kmene Masajů, kteří mají představu, že všechny krávy patří jim, ve druhém, bylo to u nás, šlo o svědka, nechápajícího pojem "pravdy" tak jak ho užíváme.

    OdpovědětVymazat
  46. A kromě toho, ona implanovaná potřeba mít názor na cokoli co je zjeveno.
    Pokud možno ten "správný" názor a žádoucím způsobem ho sdělovat.
    Jak víme, příkladem účinné motivace ke "správnému" názoru může být pohled na planoucí hranici s tím, kdo měl "nevhodný" názor. Ano, jsou i zvlášť zatvrzelí, kterým od omylů nepomohou ani mírnější prostředky. Právě pro ně máme ty hranice.

    OdpovědětVymazat
  47. To Schumi:
    "Jendže": Dobro a zlo se nedá definovat obecně. Jen dobro pro někoho / některé a zlo - dtto. Na příkladech Umba je to jasné. To, co je obecně "špatně" jsou lži na tohle téma, propírání mozku a mediální / ideologická masáž - můžeme tomu říkat indoktrinace nebo jakkoliv. Ne že bych měl pocit, že se dá z lidského chování odstranit, když předstírání je rozšířeno mezi opicemi, savci, ptáky i rybami. Slouží k ochraně nebo získání nějaké výhody. Jde o to, že si ten obecný status (to je ale možná jen ochrana před represí císařských biřiců) "nových šatů" nesmíme plést s reálně nahým panovníkem. V divadle taky nebudeme žádat potrestání scénického "vraha" nebo zloděje - i když malé děti v loutkovém divadle to běžně dělají. Až později pochopí rozdíl mezi skutečností a loutkohrou a zařídí se podle toho. Ty chytřejší ovšem zjistí, že jen vyměnili dětské představení za trochu složitější hru provozovanou dospělými. Napřed jsou nebezpeční sami sobě - říkají vždy pravdu a jsou za ni peskováni a trestáni, později, když zjistí, že o jejich pravdu není zas tak velký zájem, začnou říkat to, co se od nich očekává, ale nevěří tomu, co se říká jim. Chlapeček vidí nahotu "Herr Kaisera", ale nevykřikuje to veřejně. Počká si.
    Takových je kupodivu (k mému příjemnému překvapení) poměrně dost. Jsou schopni přežít lépe než ti, kteří zůstali v dětském světě pohádek. Ale občas musí "upustit páry". K tomu je určen tenhle blog. [;>)

    MMJ: Dobro v. zlo je podobný vztah, jako pravda v. lež. Relativní věc - a s tím bychom měli počítat.

    OdpovědětVymazat
  48. "Ty chytřejší ovšem zjistí, že jen vyměnili dětské představení za trochu složitější hru provozovanou dospělými."

    To se mi líbí.

    Ostatně, nám tenhle svět nepatří, třebaže se tak tváříme. Jsme tu jen na návštěvě.

    OdpovědětVymazat
  49. Jo a ti, kteří tu do nich ládovanou ideologii berou moc vážně nekdy dopadají jak v Signum laudis.

    OdpovědětVymazat
  50. Na to, aby jeden skončil blbě, vůbec nemusel brát vážně nějakou do něj pod tlakem huštěnou / implantovanou ideologii. K tomu prostě jen stačí octnout se třeba i ne zrovna dobrovolně v blbý okamžik na blbém místě.

    Před listopadem 1989 se hodně kluků v odvodovém věku pokoušelo získat všelijakými způsoby modrou knížku, aby nemuseli na vojnu. Povedlo se to jen zlomku z nich, zbytek tam prostě musel, jinak by skončil v kriminále. A potom kriminále by si to stejně musel odsloužit. A teď si představte, že by v době karibské krize někomu ze zúčastněných ujely nervy a stiskl spoušť nějaké rasantnější zbraně... Na té americké ty byli profíci, ty nikdo nenutil, ale na té ruské a u nás, to byly většinou haldy kluků, kterým ta ideologie mohla být 1000x ukradená, kterých se nikdo neptal, ale kteří by jen měli smůlu, byli by prostě jen a pouze v blbý čas na blbém místě... Takže všem těm, kteří reálně prošli těmi krizemi a neujely jim při tom nervy, vděčíme za hodně. Těm odvedeným neprofesionálním troubům možná ještě víc, než těm profíkům.

    OdpovědětVymazat
  51. Přesně. Got it.
    M. v. Ebner-Eschenbach: Hledáme pravdu; nacházíme ji však toliko tam, kde se nám toho uráčí.
    No?!
    Velká Moravanka, žel německého jazyka. Takže ji neznáme. Tedy kromě mě, třeba. Na rakouských ZŠ zastává místo Barunky Panklové.

    OdpovědětVymazat
  52. Obuvníkovi a Jakubovi S.:

    Vybírání se podle toho, co se zrovna hodí do krámu. To opravdu není nic nového, ani převratného. A také to bohužel není ani nic, co by čím dál tím víc patřilo minulosti, spíš naopak, je to čím dál tím víc. Převratné by ale určitě bylo, kdyby někdo vymyslel, jak to lidem vymlátit z palic, aniž by je při tom umlátil.

    OdpovědětVymazat
  53. Draku, až na to, že ti odvedení neprofesionální troubové o ničem nerozhodovali. Byl to stejný kanonenfutr jako miliony těch, kteří zemřeli ve válkách na obou stranách, kteří se navzájem zabíjeli aniž se znali, aniž proti sobě něco měli. A v naprosté většině aniž to byli zlí lidé. O válce a míru nikdy nerozhodují odvedení neprofesionální troubové. Na druhou stranu oni nikdy nic neposrali. Vždy ti tam nahoře.
    Ostatně aniž si to uvědomujeme, jsme politickým kanonenfutrem. Jak se projevuje ve volbách. Jsme kanonenfutrem ve válce vedené jen jinými zbraněmi.

    OdpovědětVymazat
  54. Invisible Lucifer píše: "Ten strýček má však takové možnosti, že by se dal klidně nazývat Velkým bratrem de Googol, poněvadž o nás, kteří jsme se tomu internetu upsali, ví prakticky všechno a dokáže nám číst i myšlenky. K čemu mu to asi tak může být… Když se podíváte na statistiku Revolver Maps určenou Neviditelnému čertovi, zjistíte, že z Mountain View je zde docela slušná návštěvnost."
    To je taky odpověď Jakubovi. Jsme pod dohledem VB - Velkého Bratra. Žádná exotika.

    OdpovědětVymazat
  55. Kanonefutr / Obuvníkovi:

    Ano také jsem se toho účastnil. Nedobrovolně a na rok. když to skončilo, byl jsem nějakou dobu asi jedním z nejšťastnějších lidiček na planetě. Bylo ot dobré k tomu, že se člověk naučil dívat se na věci i jinak a začal umět vážit si i úplně obyčejných věcí kolem sebe, které dřív bral jako samozřejmost, přehlížel je a nedoceňoval je. Třeba i možnost chodit do práce a zabývat se něčím užitečným a smysluplným.

    Mnozí z nás si tu situaci toho, jak vy říkáte politického kanonenfutru, tedy voličstva, tedy ovčansva uvědomujeme. Jen tomu podle toho, o čem je řeč říkáme jinak. Na jednu stranu, berme to z té lepší stránky, berme ten posun z kategorie kanonefutru kanonového do roviny kanonenfutru politického, voličského a ekonomického za projev rozumu a kultury těch padouchů, co o něčem rozhodují. Konečně ti chytřejší přišli na to, že hubit kanonefutr ve velkém je neproduktivní, tak jím jen manipulují a oškubávají ho. jediné co by to mohlo zlepšit je osvěta a vzdělání, ale to poslední dobou asi moc nehrozí. Velkovýroba otitulovaných tupounů po celé Evropě je víc než výmluvná. těch opravdu inteligentních, kteří na sobě pracují sami od sebe a ze své vůle je málo. Rodičů, kteří děti k něčemu takovému vedou, také není zrovna nadbytek. Zlepšení onoho stavu ale opravdu je v rukou každého jednotlivce, když na sobě bude pracovat, nebude tak snadno manipulovatelný.

    Když jsem se kdysi pohyboval po SSSR, slýchával jsem tam jeden čas často tuhle písničku:

    http://www.lyricsworld.ru/lyrics/Mashina-Vremeni/Bitva-s-durakami-Den-gneva-60377.html

    Když tak nad tím přemýšlím, tak tady ti "klaďasové" utrpěli cosi, jako Pyrrhovo vítězství, sice zvítězili v boji s blbostí, ale zůstalo jich zoufale málo. V reálném světě by se nic takového nemohlo stát, aspoň zatím určitě ne. Blbounů, dobrovolně pracujících pro padouchy je tolika, že to vystřílet prostě nejde. Jeden si v tom prostě jen musí najít dostatek svobodného prostoru pro sebe sama a nenechat se tím tuponstvím z okolí nikterak deptat. Musí se to prostě brát jako objektivní skutečnost, se kterou se zatím nedá hnout.

    OdpovědětVymazat
  56. Velký bratr / Mountain View / Jakubovi a StK:

    Nebuďme zbytečně paranoidní. Ne, že by dík rozvoji technologií a v kombinaci s lidskou naivitou a blbostí nebylo možné sledovat a zaznamenávat kde co o kdekom a ne, že by se to v nějaké míře nedělo.

    Co se našeho blogu týče, tak nejsme dost velká nátlaková skupina na to, abychom někomu stáli za pozornost. V lepším případě by to mohlo zajímat nějakého profíka, kvůli originalitě obsahu, ale nedělal bych si velké iluse ani o tom. Ten opravdový profík by si to mohl vyžádat či získat od Googlu jinak, přímo, aniž bychom jakkoliv zaznamenali jeho zájem. Víme, že Google se vládním zakázkám moc nebrání. Leze-li sem někdo z Mountain View, je to na 99% někdo, kdo to dělá přes anonymizér, neboli jednu z možných aplikací proxy serveru. Nic světoborného ani příliš zajímavého. V každém případě je to jen amatér, co nechce aby bylo vidět, kde že to konkrétně dřepí doma na zadku. No a? Ono to snad někoho zajímá? Chce to především klid a nohy v teple a zbytečně se neplašit.

    OdpovědětVymazat
  57. Draku, to už byla léta osmdesátá, jen armádní folklor. Ale poznal jsem tam i fajn lidi.

    Trvám na tom co jsem říkal už v době "míru a socialismu" a co budilo úšměšky. Že být vycvičen k obraně je pro občana ne povinností, ale základním právem. Jenže to, že vrchnost je jiného názoru a před ozbrojením občanp dává přednost vydržování pretoriánské gardy, něco vypovídá. Například Machiavelli k tomu míá pěkné povídání.

    Zrušení základní vojenské služby bez náhrady považuji za chybu. Stejně jako Svazarmu.

    StK, zájem oněch o zdejší názory je potěšující.

    OdpovědětVymazat
  58. Zrušení vojny = jednoznačný lapsus! Víc později. Politický kanonenfutr je další genitáální termit! Šťavnatý, výstižný, obsahuje i postoj. Budu užívat! Smím?

    OdpovědětVymazat
  59. Armáda a ZVS / Obuvníkovi:

    Zastávám názor, že věci se mají buď dělat pořádně, nebo je lepší se na ně úplně vykašlat. Vojenský výcvik za mě, byl tak žalostný, že to smysluplné z něj by se v té nejdelší variantě mohlo odehrát ani ne za 3 týdny, celého roku na to byla víc než škoda. Za tu dobu jsem vystřílel celkem 8 nábojů do pistole, 30 ze samopalu a 23 kulometné, protože po "položení" terčů mých i kamaráda se zamlženými brýlemi, mi 22 náboje pořád ještě zbyly. A pardon, ještě jsem spotřeboval jeden kulometný když se nacvičovala střelba z RPG. Jestliže byl tenhle festival ztraceného času ukončen, jsem rád, protože tak jak se to za bolševika dělalo, naprosto postrádalo účel i smysl, bylo to opravdu jen monstrózní jen plýtvání časem. Vyřvat si ze mě bezmyšlenkovitě poslušné hovádko se jim stejně nepovedlo a o to asi šlo ze všeho nejvíc, takže opravdu žádná škoda.

    Jak by armáda vypadat měla:

    Podle mého názoru, mají dobře uspořádanou armádu ve Švýcarsku. A jak jsem je tak viděl v akci, výbavu a zbraně mají kvalitní, dobře se o to vše starají a hlavně, jsou akce schopní a umí s tím zacházet. Jejich model je takové hezké soužití profesionality a občanského modelu. Třeba se k něčemu podobnému někdy také propracujeme.

    Ke zbraním:

    Umím-li dnes vzít zbraň do ruky a použít jí, je to zásluhou táty, který mi poměrně dobře vysvětlil teorii, trochu procvičil nejdřív se vzduchovkou a později s malorážkou. Jako středoškolák jsem se dostal k ruské posádce. Zájem o střelbu jsme projevili tři, dostali jsme každý zánovního Kalacha, 3 kýble nábojů, nikdo to nepočítal, sotva jsme to odtáhli. Pak chvíli trvalo, než jsme to vystříleli. Ale naučil jsem se zvládat tu potvoru i při střelbě dávkou tak, aby se zbraň nezvedala nahoru a střílelo to pořád tam, kam jsem mířil. Dnes mám svou vlastní zbraň a chodím s ní čas od času na střelnici, abych nezapomněl a nevyšel ze cviku. Mám to docela rád, uklidňuje to.

    Vztah ke zbraním mám vcelku positivní, spíš americký. Ten bolševický model, kdy je občan chápan jakožto otloukánek pro kdejaké grázly, kteří jsou před ním chráněni a když se ubrání, tak to ho buď rovnou zavřou, nebo má aspoň velké nepříjemnosti, mi bytostně vadí. Autory a zastánce tohoto stavu, bych s chutí pověsil za varlata do průvanu. A taky bych jim moc přál, ať jim nějaký grázlík aspoň tak 5x za rok vybere, byt, chalupu a auto. Třeba by jim to dementům konečně seplo.

    Svazarm / práce s dětmi:

    Myslím, že je celkem jedno, jestli se tomu říká Masarykova letecká liga, Junák, Skaut, Pionýr, nebo Svazarm, práce s mládeží a rozvíjení jejích technických a jiných zájmů a dovedností, je vždycky velice žádoucí věc. Kupodivu, přestože Svazarm už dnes není mezi námi, tak aspoň v Praze, když někdo chce, tak pro děti nějaké odpovídající zájmové kroužky najde, a ne špatné a jsou celkem i dostupné. Přesto z toho všeho mám pocit, že už to není, co to bývalo jak před válkou, tak před listopadem, že už jsou to jen odlesky bývalé slávy.

    OdpovědětVymazat
  60. Nepropracujem.
    Jsme Slovani.

    OdpovědětVymazat
  61. Ad vojna:
    Tož já měl štěstí, to hraní na vojáčky trvalo tři týdny, jen do 21. srpna 1968, pak nás nahnali do radiolokační školy a na vojáčky jsme si hráli jen občas. A druhým rokem jsem jako pomocník politruka "dělal kulturu". Ale předtím jsem se naučil jak účelně a s minimem trhaviny vyhodit do povětří trať, vedení VN nebo třeba autobus. (Kdybych byl muslim, byl bych možná i nebezpečný. Víte, jak se dělá fugas? Já ano.) Nehledě na to, že z pistole mě dva roky učil střílet (v osobním volnu a se svolením velitele útvaru - střelivo i využití střelnice) olympionik v této disciplíně. Naučil nás to docela dobře. Nás tři, kteří měli zájem. V Ústavu jednou za dob temného komunismu uspořádali (čert ví, koho to napadlo) soutěž ve střelbě. Malorážka a malorážní pistole. Vyhrál jsem pistoli, v malorážce jsem byl druhý a soudruzi z MS VB se začali zajímat, odkud to umím. A jestli bych... Bylo to dost nepříjemné. Za ten ešus, vařič a stan to fakt nestálo - to totiž byly ceny v soutěži.
    Ad vojna podruhé:
    Ona ta základní vojenská povinnost neslouží ani tak k nacvičení nějaké odbornosti (na něco stačí, jak pravil Drak při týdny, na něco nestačí ani tři roky) jako k výchově. Chlapci se naučí respektovat nadřízeného. Byť je to blb. (To často.) A spoléhat na kamaráda.
    Protože po letech mi začali chodit zájemci o místo kluci, kteří na vojně nikdy nebyli (i ti, co se jen šikovně vyhnuli) a měli problém s plněním příkazů. Nechápali, že některé se musí splnit, i když jsou z jeho pohledu na houby. Ale v celku, v celkovém chodu je jejich splnění důležité. A když narazili, hrozně se divili, že se to nedá okecat a že jsou (po zkušební době) náhle bez místa. Sice mě ředitel za takovou "nesoudružskou personální politiku" před rokem 1989 peskoval, ale zase věděl, že jako parta (říkalo se tenkrát kolektiv) fungujeme za všech podmínek spolehlivě a remcáme až po akci. Myslím, že rčení, že "vojna dělá z kluků chlapy" je do značné míry pravdivé.
    Ale pravda, můžu se mýlit.

    OdpovědětVymazat
  62. K těm Slovanům / Jakubovi S.:

    Když nám svého času připadalo, že církev katolická je příliš nemravná, zmohli jsme se na Husity, moderní opevnění Tábora a darovali světu slovo pistole. Významně jsme pomohli na svět modernímu pojetí válek.

    Když nám během před 1. světovou a během ní lezl přespříliš na nervy císař pán, vzmohli jsme se na legie a legionáře pak neměl za 1. republiky rád kdekdo z padouchů a zejména pak po té 2. válce bolševici. I toho Svobodu, když už omylem přežil tu Duklu, trpěli dost skřípajíc zubama.

    Ano dávno už nejsme co jsme bývávali, ale není všem dnům konce a říká se: "Nikdy neříkej nikdy." Žádná překvapení nejsou vyloučena, ani ta příjemná ne. A zkuste si někdy zajet na nějaký třeba letecký den, to byste viděl, co mají lidí staré dobré vojenské techniky a jak nádherně se o ní starají. Podhoubí tu je, čeká to jen na příznivé okolnosti a hlavně na kvalitní osobnosti, co by se tomu postavily do čela. O ty je bohužel dost nouze, přebytek je zatím jen idiotů a padouchů...

    OdpovědětVymazat
  63. Jakube, všem uděluji generální licenci.

    OdpovědětVymazat
  64. StK, Draku, souhlas. A co dokáží aktivní záložáci, nad tím by zvlhlo i oko fronťáka. Totéž airsofťáci.
    Jenže, k tomu aby tu bylo Švýcarsko, tu chybí Švýcaři. To je podobné jako představa, že obyvatelé Chánova vybudují obdobu Silicon Valley.
    Co se týče vnitřní bezpečnosti, je nejen tu šílená situace, že státní moc neplní základní povinnosti a současně znemožňuje občanům účinnou obranu. Ovčané jsou s tím většinou smířeni jako příslušníci stáda, kteří sice vědí, že občas přijde nějaká šelma a uloví někoho z nich, ale považují to za normu stejně jako že se mění počasí. Kriminalita není potlačována, nýbrž regulována a státní moc si došlápne na každého kdo si dovolí bránit se víc než je uznáno za žádoucí. Nejen u nás. Přitom základní funkcí státu je či mělo by být, zajistit bezpečí občanů. Na rozdíl od megalomanských projektů vyžadujících stamiliardy, nevyžaduje to vysoké náklady. Trestní politika je na extra diskusi. Jestliže někdo je za čtyřiadvacet let čtyřiadvacetkrát soudně trestán za krádeže, loupež a podobnou úmyslnou trestnou činnost, svědčí to o tom, že systém nefunguje. Když už se rozčiluju, ne že trestní sazby by byly tak mírné, ale v naprosté většině případů a to i recidivistům jsou tresty ukládány v dolní polovině sazby a takové jsou i potvrzovány odvolacími soudy. Staří soudci rozhodují jak byli léta zvyklí, s prakticky cynickým přístupem, že stejně nic nezmění a mladí jsou indoktrinováni "lidskoprávním humanismem" a převychovávají a převychovávají...

    OdpovědětVymazat
  65. Ještě k vojně, naposledy / StK

    Až do nějaké doby plnila vojna (ZVS) ten účel, že dělala z kluků chlapy. Někdy po normalisaci se to všechno nakonec natolik zvrhlo a zároveň beznadějně zdegenerovalo, že ta rána z milosti, která po listopadu tu ubohost ukončila, byla víc než na místě. věci se v čase vyvíjí a mění a častěji spíš k horšímu a tenhle neblahý osud potkal i vojnu. Toho, co jsme zažili už my, opravdu není žádná škoda.

    OdpovědětVymazat
  66. Ke kriminalitě a bezpečnostní situaci:

    Stávající systém, aniž by si to příliš uvědomoval, ale systematicky dláždí cestu nějakému novému Vůdci, který se těm naštvaným ovčanům postaví do čela. A pak se začnou dít věci a pak se teprve budou všichni divit. Uvidíme, jak dopadnou volby do europarlamentu, ale čekám, že ukážou, jak daleko se už dostal onen proces systematického cpaní ovčanů do chřtánu nového Vůdce. Očekávám, že to pro stávající bruselský blázinec bude nepříjemné procitnutí ze sna.

    OdpovědětVymazat
  67. Ale Draku. Tohle já zoufale říkám, píšu, volám už léta. Je to evidentní jak facka. Každý politolog, historik, sociolog, pokud je jím opravdu a nejen formálně, to vidí. Hinc illae lacrumae - odtud ony slzy...
    (Terentius)

    OdpovědětVymazat
  68. Jakub a Drak:
    Viz odkaz na dveřích Útulny. Na Slovensku jsou už dál..

    OdpovědětVymazat
  69. Ano, Draku a Jakube. Ale mnozí to nevidí. Oni si myslí, že nebezpečím jsou nositelé jakýchsi záhadný klikyháků, od nichž znalci oněch klikyhákových věd po dlouhém podrobném zkoumání prohlásí, že jsou symbolem jakéhosi ošklivého smýšlení ohrožujícího demokracii a lidská práva. A že jejich nositele je třeba potrestat. Jenže vydávají příznaky choroby za její příčinu. Dílem z blbosti, dílem z "přesvědčení", dílem proto, že se tím živí lépe než by se živili něčím jiným.

    OdpovědětVymazat
  70. Děláte to z blbosti nebo za peníze?
    Vono je to někdy voboje dohromady...

    OdpovědětVymazat
  71. Kyjevský Institut světové politiky nyní zveřejnil seznam nejlepších lobbistů za Ukrajinu (sestavený na základě hodnocení téměř 40 ukrajinských a zahraničních expertů v listopadu, kdy se ještě jednalo o podpisu smlouvy mezi Ukrajinou a EU).
    1) bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski, 2) Štefan Fülle, 3) bratři Vitalij a Volodymir Kličko, 4) prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite, 5) šéf švédské diplomacie Carl Bildt, 6) ukrajinský byznysmen a stoupenec sblížení Ukrajiny se Západem Viktor Pinčuk, 7) nynější polský prezident Bronisław Komorowski, 8) polský ministr zahraničních věcí Radosław Sikorski, 9) bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox, 10) polský europoslanec Paweł Kowal.


    V Bělorusku je stíháno téměř dvacet známých představitelů běloruské inteligence (např. hudebníci Lavon Volskij a Žmičer Vajčuškjevič, spisovatelka Natalka Babina, scénárista Andrej Kurejčyk, historik Alesia Paškjevič a básník a malíř Michail Aněmpadistau), kteří vyjádřili podporu nejen ukrajinským protestům, ale i fanouškům nejslavnějšího běloruského fotbalového klubu BATE Borisov (ti uveřejnili na internetu fotografii s hesly podporujícími ukrajinské protestní hnutí a se zakázanou meziválečnou bílo - červeno - bílou běloruskou vlajkou. Přestože tváře byly na fotografii vyretušované, dvě osoby byly milicí identifikovány a již byly odsouzeny do vězení).
    O poměrech v Bělorusku je možno se dočíst třeba na http://aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=122073

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)