Prohledat tento blog

pondělí 17. března 2014

97% - to je málo. Přidej!!


   Tak nám na Krymu spáchali referendum. (To zní jako ze Švejka.) Ona to taky pěkná švejkovina je. Když slyším, že se pánové z EU a USA rozhodli "neuznat" výsledky referenda připadá mi to, jako když kapitán Titanicu "neuzná" hlášení námořníka z podpalubí, protože Titanic je přece nepotopitelný. "A na první palubě se právě tančí, tak nerušte, člověče a zalezte zpátky do podpalubí! Huš, ošklivé sele!" 





   Pro okamžité připojení k Ruské federaci bylo 97% hlasujících. A k urnám přišlo 83% oprávněných voličů. Pokud platí školní matematika, tak pro bylo (0,83 x 0,97 = 0,8051) t.j. 80,5% oprávněných. Ale to je asi málo - i když to znamená, že "pro" volila i část Ukrajinců nebo Tatarů, neboť "etnických Rusů" je na Krymu pouhých 58%, zatím co Ukrajinců 24% a Krymských Tatarů 13%. 



   Krym mohutně oslavuje, ale v české TV byl naopak vysílán rozhovor s "etnickou Ruskou" která nesouhlasí s osamostatněním Krymu a "referendum bojkotovala". Tedy nejméně jeden (!) "neruský obyvatel" navíc musel volit pro. Možná to byl ten ukrajinský novinář, který mazaně oklamal volební komisi a jednou volil na průkaz totožnosti a podruhé na cestovní pas jako "inostrtáněc". Už byl s tou příhodou v TV potřetí - a to se na TV opravdu moc nedívám. Co je podprahové poselství? No přece volby na Krymu byly zmanipulované, milé děti. Tak jak ten novinář se zachovali všichni Rusové. To pochopitelně nikdo neřekl. Ale mělo by to divákovi TV dojít samo, že?  To, že OBSE k volbám odmítla vyslat nezávislou komisi se už tak moc neříká. Tuším, že se to už všeobecně zapomnělo. Raději...



   Jenže ukazuje se, že v politice platí nějaká divná matematika. Na jedné straně několik (desítek ?) tisíc "bojovníků" na kyjevském Majdanu dokázalo nejen poněkud zdevastovat celé náměstí a okolní veřejné budovy, ale tak dokonale vystrašit presidenta, že chudáček malinký musel uletět vrtulníkem do Ruska. Následně parlament, který vše s napětím pozoroval a do té doby presidenta Janukovyče podporoval v poněkud méně usnášeníschopném stavu hrdinně obrátil kabáty a najednou byl pro. Pro splnění všech požadavků demonstrujících. Už tedy nejen podpis asociační dohody s EU, ale mnoha dalších. 



   EU i USA nadšeně tleskaly, za demonstranty jezdili potentáti z EU i zámoří a slibovali a slibovali. Ekonomové sice upozorňovali, že slibovali nesplnitelné, ale kdo by se takovými lapáliemi zdržoval. Ale na sanaci tak zadlužené a zbídačelé země, jakou byla Ukrajina posledních let prostě nemá ani Evropa, ani USA.  Myslím, že dokonce ani Rusko -  a to je přitom generální dodavatel energetických surovin a k tomu velké odbytiště nepříliš moderních ukrajinských výrobků.



  Už několik dní se ze všech stran dozvídáme, že ani Evropa (EU) ani USA prostě výsledky referenda na Krymu "neuznají". Veškeré řečí o vůli lidu, o právech demokratické většiny jsou zapomenuty,  je nám vysvětlováno že NIKDO nemá právo se jen tak odtrhnout od svého státu. Když se rozpadal SSSR tak nic takového nebylo ze "Západu" slyšet. Naopak, byly to floskule o právu na sebeurčení a tak dále. Naposledy EU a USA prohlasovaly takové právo pro Kosovo, které se odtrhlo od Srbska podle etnického a náboženského klíče. Dokonce vzpomínám na poněkud obskurní terminus technicus (tuším Václava Havla) - "humanitární bombardování".    







  To jen na okraj, aby bylo jasno, jak funguje pračka na mozek. Spoléhá se na zapomínání. A tak se podhazují nepřesné, zavádějící analogie o Sudetech. Když takové memy o zlém a krvelačném Rusku podhazuje Němka, teprve pak to má skutečnou váhu. Jenže v mém starém mozku jsou fakta (špína) už hodně zažraná. Tady žádný Ariel nepomůže. Buď to bylo správně tehdy, nebo je to správně teď. Nebo si z nás politici a čačtí žurnalisté, kteří se nebojí ničeho (leda snad ztráty prémií nebo dokonce místa) prostě dělají šoufky. Politici jsou už takoví - kdyby se měli aspoň z poloviny donutit ke splnění svých slibů, byl by buď ráj na zemi nebo by už nikdo nechtěl dělat politika.




   Pan president USA Barrack Hussein Obama vyhlásil sankce, které mají donutit Rusko k tomu, aby zastavilo nastoupený proces připojení Krymu k RF. Sankce, které následovaly i z hlavního štábu EU  jsou opravdu drastické. Několika ne zcela podstatným členům ruské a ukrajinské vlády a armády byla odepřena možnost získat víza k návštěvě USA a byly jim zmrazeny vklady v západních bankách - pokud tam tedy nějaké měli. Bezzubost sankcí obhajují možností sankce dále eskalovat, v případě, že se V.V. Putin nezalekne a bude pokračovat. Putinovi to možná způsobilo bolení břich - jak se smál.  



   Tak uvažuji, kolik procent by bylo pro "uznání" výsledků referenda dostačujících. Myslím, že socialistických 99,9%  by nestačilo. Tady je potřeba sakmarovských a údernických 115%!


   
   Ve skutečnosti jde pochopitelně o sféry vlivu. Tak, jak se Putinovi hrubě nelíbila myšlenka, že by na Ukrajině vládla věrchuška, přímo řízená z Bruselu nebo Bílého domu, tak se EU a USA velmi nelíbí, že první kolo mezistátní soutěže v ukazování svalstva projela. A ještě navíc přišla o Krym - poutní místo, kde se pečetily výsledky druhé světové války. Jenže platí - když zataháš tygra za ocas, poneseš si následky. Jediné štěstí by bylo, kdyby tygr byl právě po obědě a nechtělo se mu moc hýbat.  

   Což ovšem nevíme.  Navíc dílčí vítězství Putinovy Rusi velmi povzbudilo ruské nacionalisty (viz předchozí článek) a může se stát, že Putin, aby měl doma klid jim bude muset něco, aspoň pro začátek, slíbit. A to by pravdu nebylo moc dobré. 







   Znamenalo by to novou studenou (doufejme!) válku a nové kolo ve zbrojení. A ani USA ani  NATO
 na to nemají dost prostředků. Unie je zadlužená až po uši a USA zdá se už taky žije jen na dluh. Bylo by zajímavé vědět, co se stane, až se ozvou všichni věřitelé - není-li to ovšem tak, že si jednotlivé státy a instituce dluží vzájemně a po odpočítání všech pohledávek by stav byl nulový.  Ale bojím se bojím, že většinu dlužních úpisů drží Země středu - Čína. A že se tak brzy stane největší velmocí. A co se stane pak si nedovedu představit.




Dodatky: 

   Díval jsem se na pořad Události - komentáře, kde byli pozváni Rus a Ukrajinka, oba žijící v Kotlince. Je to v archivu ČT, pusťte si to. Oba diskutující vyjádřili postoje, které jsem slyšel už před několika dny zcela naživo i od "našich" Rusů a Ukrajinců. A když se podívám zpětně - jen s takovou "ruskou" sebedůvěrou se dala vyhrát druhá světová válka. Kdyby byli Rusové jiní, měli bychom teď asi "alternativní dějiny" a bavili se tu spolu německy. Nebo snad japonsky? 




Tohle mi došlo poštou. Prý jestli je to fotomontáž nebo není. Při tomhle rozlišení to nedokážu  zjistit. Když to fotomontáž je, patrně pochází z Ruska. Pokud není, znamená to dost účinnou cenzuru na ukrajinské (EU / USA) straně a skutečnost, že si s chutí nabíháme na vidle. 

 Co myslíte vy?* 


  Jakékoliv nedotaženosti ze strany USA a  EU se promění v ideologické  zbraně v Putinových rukou. Už jsem to tu psal. Dráždit medvěda se nevyplácí. Pak musíš tvrdit, že jsi to "tak nemyslel" a staneš se trapným.



Zdá se, že USA už dochází "prací prostředky" na mozky: 

...Kerry rovněž připomněl přítomnost sovětských vojsk v Československu a Polsku v období studené války. "Je tu komplikovaná historie událostí, jako je Československo roku 1968, kdy údajnými důvody vstupu do země byla ochrana tamních obyvatel," připomněl Kerry studentům. "Musíte se zeptat Poláků, jak se cítili, když byli 'chráněni' po celé ty roky," citovala ho agentura Reuters.....
Pan Kerry (prý dokonce s nějakým českým kořínkem) úmyslně zapomíná na dvě věci - v tehdejším Československu určitě nebyla nadpoloviční většina etnických Rusů a zvací dopis nebyl poslán po masových demonstracích, žádajících CCCP o ochranu před... ...před kým vlastně? A po po bratrské pomoci se nepořádaly veselice s ohňostroji, ale upalovali se lidé.




Ruská luza útočí na ukrajinskou armádu

Ukrajinská vláda ponechala své vojáky na Krymu s tím, že se "mohou bránit", pokud se někdo pokusí obsadit jejich kasárna. Už formulace rozkazu, že "mohou" je nádherná.
Krymští Rusové, kteří připojení Krymu k Rusku považují (domnívám se, že právem) za hotovou věc ovšem začínají ukrajinské vojáky považovat za "cizí vojska na svém území" a požadují jejich odchod,. A někdy i násilím, byť beze zbraní. A ukrajinští vojáci? Protože se bránit pouze "mohou", ale nemusejí, tak vyklízejí pozice. (Přece se nenechají zabít, vždyť jsou to vojáci!) Dopadne to stejně, jako kdyby se na rozkaz sbalili a odjeli na pevninskou Ukrajinu. Jenom ta dnešní ukrajinská vláda by ztratila trochu na lesku.


Film Válka Roseových  Kdo vyhraje? A kdo prohraje?


A tady je reakce V. Putina na "sankce" Západu proti Rusku - SNS. 
   USA i EU nakonec dosáhnou svého - studená válka bude obnovena. A bude třeba utužit spolupráci v Evropě a omezit občanské svobody v USA. Západ bude mít zase konečně svého vnějšího nepřítele. Zbrojní průmysl se odrazí ode dna, policie a armáda získá nové pravomoci...



Když se nad protiruskými sankcemi ti, co vyhrožují, trošku zamyslí, tak to všechno najednou začne vypadat jinak.  Připadá mi to, jako když jedu v malém výtahu s někým, kdo mě ohrožuje, ale já mám  výhodu - odjištěný ruční odjištěný granát. Mohu ho v tom výtahu odpálit.
Udělám to? 



A tvrdé sankce jsou tady! 
"Vzhledem k nynější situaci v Rusku v současnosti neschvalujeme žádné vývozy zboží určeného pro výzbroj nebo pro obranu do této země," oznámil mluvčí ministerstva hospodářství. Neupřesnil, jak dlouho zastavení zbrojních exportů potrvá. Je celkem jedno, ministerstva které země EU se to týká. Doplním mluvčího - tedy to, co oficiálně neřekl: 
Zákaz vývozu je stanoven do konce dubna 2014, ale veškeré smluvní závazky splníme v květnu a červnu letošního roku, hned jak přestane být kauza Krym tak čerstvá.

A už tu máme další "odtrhávání"...  Evropa jako "trhací kalendář!...

Hlásím - už od mládí se cítím být Benátčanem...
[;>))



Idiocie celé nepříjemné situace na Krymu se stupňuje

   Šéf ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov dnes na tiskové konferenci řekl, že ukrajinští vojáci na Krymu  jsou povinni chránit svou výzbroj, bojové lodě a vojenské objekty před útoky ozbrojenců.
  Z bezpečí Kyjeva se to tak kráááásně rozkazuje. Totální nepochopení vojenské reality. To, co pan president řekl, může vyvolat nanejvýš lokální boje, krev a mrtvé. Je to patrně přesně to, co dnešní vedení Ukrajiny chce. Provokovat neskonale silnějšího protivníka, dostat "pár facek" a pak hlasitě v Evropě skuhrat, jak je na něho Rusko zlé. Spíše to vypadá tak, že je třeba nějakým způsobem popřít skutečnost, že mnozí ukrajinští vojáci na Krymu svlékají ukrajinskou uniformu a buď se stávají "civilními" obyvateli Krymu nebo si rovnou oblékají uniformu ruskou.
Prostě - zběhové.  Tenhle fakt by se měl "neuznat", jak je poslední dobou zvykem.



Závěrečná zpráva


  Rusko oficiálně převzalo vojenskou kontrolu nad Krymem. Informovala o tom dnes agentura DPA. Ruská vlajka podle moskevského ministerstva obrany vlaje ve 147 dosud ukrajinských armádních zařízeních. Z 18 000 ukrajinských vojáků na Krymu se údajně pouze 2000 nepřipojily k ruským silám a chtějí poloostrov opustit. 
   Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil velení černomořské flotily, aby všem ukrajinským vojákům, kteří chtějí Krym opustit, zajistila bezpečný eskort k ukrajinským hranicím. 

   Podle mého odhadu už ruská expanze pokračovat nebude. Pokud USA / EU nezačnou eskalovat "trestná opatření", na které Moskva bude odpovídat ve stejném duchu, bude pár let na východě pokoj.


123 komentářů:

  1. Já sám ! Ano, ano!
    Jak pravil starej Češka je hodně těžké zabít holou prdelí ježka.
    Přeji solární den, 4P

    OdpovědětVymazat
  2. STK, občas mám dojem, že nerozlišujete mezi demokracií a socialistickou demokracií. 8-D
    Že USA a EU od začátku tahá za kratší konec mě přivedlo na lehce kacířskou myšlenku: co když bylo vše jinak. Putin potřebuje doma uklidnění po bouřích kolem oligarchů, nepořádků s olympiádou, navíc klesají ceny paliv. No a nic nezvýší popularitu než vyhraná válka. Tož se udělá správné ty, ty, ty na kolegu Janukovyče, přirazí se mu na palivech pokud bude chtít nějaké ty drobečky z eurostolu, ten couvne. A pak už jen trocha peněz, pár šikovně unesených a následně propuštěných protestujících, pár sniperů na střechách a už to jede. Zametat stopy není žádoucí, ukrajinská veřejnost se děsí Ruska, začne dělat ramena a bác! Jdeme chránit "ruskojazyčné" obyvatelstvo. Ať to znamená cokoli. A zase pár chasníků v kuklách, trocha strachu a jedem. Západ si přece nebude pálit prsty (jako si je nepálil v Gruzii). Tak se snadno nahánějí body. OBSE je třeba odradit (stačí nezajistit bezpečnost a pak není problém s kontrolou).
    No, Krym to má za sebou, teď bude na řadě Doněck, část západní Ukrajiny asi zůstane svobodná. Jen tak dumám, jestli bude příští krok dle stejného scénáře Estonsko nebo Litva.

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolím si jednu sentenci:
    Když jsme my vstupovali do EU, tak byli příznivci i odpůrci vstupu tak územně promíchaní, že by se v podstatě nedalo udělat dvě ČR, jedna v EU, druhá mimo. Obyvatelé Ukrajiny mají jednoduší situaci v tom, že v zemi existuje relativně ostrá etnická hranice, která je současně hranicí souhlasu a nesouhlasu se vstupem do EU. Takže odpůrci vstupu mohou nevstoupit i s oblastí v níž žijí.
    A pokud takto vzniknou dvě Ukrajiny, bude roztomilé pozorovat, jak bude vypadat jejich ekonomická situace za pár let. Obávám se, že toho se EUrověrchuška dost bojí.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že na nějaké komentování je moc brzo. Když se člověk podívá na cizí noviny, zvlášť ruské, tak se mu z těch všech dohadů točí hlava.
    Spokojí se Putin odtržením Krymu od Ukrajiny a nebude pokračovat dál v tažení proti Ukrajině anebo se pokusí vojensky odtrhnout východní rusky hovořící oblasti?
    V případě, že se Ukrajina nerozdělí, Putin může říct sbohem svému ambicioznímu plánu obnovit Sov, svaz ve formě Eurazijské unie. Ke všemu ještě Ukajina vstoupí do NATO, jak už prosvítá ze zpráv. To by byla pro Putina velká prohra.
    Na druhé straně troufne si vyvolat nějaký ozbrojený konflikt násilným vtržením na Ukrajinu pod záminkou chránit rusky hovořící obyvatelstvo? Ultranacionalisti jako Dugin s tím počítají.
    Izraelské tajné služby, jak píší ruská media, předvídají, že se Putin zastaví a nechá chudou Ukrajinu západu, ať ji živí a tahá ven z ekonomické břečky.
    A má na to západ prostředky? Ale ani Rusko na to prostředky nemá.
    Tak si to nějak rozeberte.



    OdpovědětVymazat
  5. To Jiný Honza:
    Nedá se vyloučit ani tahle zpravodajská hra. Ale v tom případě si naběhli jak "demonstranti"* na Majdanu, tak EU a USA. Barákovi by se nějaká ta strkanice taky moc hodila, klesají mu preference do dosud nevídaných hloubek a pro EU by byl vnější nepřítel rovněž přímo spásou - dalo by se dále utužovat a centralizovat. Jak říkají "více Evropy".
    Zajímavý je opatrný postoj NATO - přesto že Ukrajina je skvělé nástupiště i nárazník mezi střední Evropou a Ruskem - nehledě na možnosti, které skýtá pro elektronickou válku (spolu s pobaltskými státečky). Jenže nejsem futurolog ani věštec. Můj osobní názor je, že se předvedou svaly (mezitím se potichu bude jednat dál) a nakonec se nestane nic. Tedy nic moc. Co "hodí" Putin jako obětinu Západu za Krym nevím - možná Sýrii?

    To Pergill:
    Jistě. Hranice je jasná - řeka. Ale EU se do "anexe" nebude moc chtít. Když se loďka potápí, málokdo sbírá další trosečníky na palubu. Spíš se snaží těch nejslabších zbavit, aby se celý člun nepotopil.
    K tomuhle ještě euro-byrokrati nedošli.

    OdpovědětVymazat
  6. A jestlipak EKáčko ví, co odpověděli kozáci ze Záporoží tureckému sultánovi, když je vyzval, aby se bez boje vzdali?
    "Ó sultáne, turecký ďáble a příteli a potomku ďábla, tajemníku samotného Lucifera. Jaký ďábelský druh rytíře to jsi, když nedokážeš zabít ježka s holou prdelí? Ďábel sere, tvoje vojsko žere. ... Takže si polib prdel!"
    Text v překladu je autentický.

    Celý text
    http://www.andor.cz/hostinec/index.php?action=view&sid=1447&from=722&page=5

    OdpovědětVymazat
  7. Abyste nemysleli, že kecám.
    Původní text, nacházející se nyní ve Státní knihovně St.Peterburgu:
    Отвiт Запорожцiв Магомету IV : Ти, султан, чорт турецкий, i проклятого чорта сын і брат, самого Люцеферя секретарь. Якiй ты в чорта лыцарь, коли голою сракою їжака не вбъешь?! Чорт ты , высрана твоя морда. Hе будешь ты, сукiн сын, сынiв христыянських пiд собой маты, твойого вiйска мы не боiмося, землею i водою будем биться з тобою,враже ты розпроклятый сыну ! Распронойоб твою мать! Вавилоньский ты жихась, Макэдоньскый колесник, Iерусалимський бравирник, Александрiйський козолуп, Великого и Малого Египта свинарь, Армянська злодиюка, Татарський сагайдак, Каменецкий кат, у всего свiту i пiдсвiту блазень, самого гаспида онук, а нашего хуя крюк. Свиняча ты морда, кобыляча срака, рiзницька собака, нехрещений лоб,ну и мать твою йоб. От так тобi запорожцi видказали, плюгавче. Не будешь ти i свиней христiанских пасти. Теперь кончаемо, бо числа не знаемо i календаря не маемо, мiсяц у небi, год у кнызи, а день такий у нас, який i у вас, за це поцилуй за цэ в сраку нас!..

    Пiдписали: Кошевой атаман Иван Сирко Зо всiм кошем Запорожськiм

    OdpovědětVymazat
  8. Запорізькі козаки турецькому султану! Ти – шайтан турецький, проклятого чорта брат i товариш і самого Люципера секретар! Який ти в чорта лицар коли голою дупою їжака не вб'єш? Чорт висирає а твоє вiйсько пожирає. Не будеш ти, сучий ти сину, синiв християнських пiд собою мати, твого вiйска ми не боїмося, землею i водою будем битися з тобою, распройоб твою мать. Вавілонський ти кухар, Македонський колесник, Ієрусалимський броварник, Олександрійський козолуп, Великого й Малого Єгипту свинар, Вірменська свиня, Подолянська злодiюка, Татарський сагайдак, Каменецький кат, і всього світу і підсвіту блазень, а нашого Бога дурень, самого гаспида онук і нашого хуя крюк. Свиняча морда, кобиляча срака, різницький собака, нехрещений лоб, мать твою в'йоб! Отак тобі козаки відказали плюгавче! Невгоден єсі матері вірних християн! Числа не знаєм бо календаря не маєм, місяць в небі, рік у книзі, а день такий у нас як і у вас, поцілуй за те у сраку нас!.. Пiдписали: Кошовий отаман Іван Сірко зо всім кошом запорізьким

    OdpovědětVymazat
  9. Toho dopisu existuje několik variant, prý se šířil ústní a i písemnou tradicí. Je to symbol jejich národní pýchy a neústupnosti.
    Lidi tu udiveně tvrdí, že Rusové mají tu imperialistickou výbojnost už v krvi.
    Není se co divit. Národní pýchu v nich cepujou už od malička a pět století jim vymývají mozky různými teoriemi o předurčení božím nebo samy přírody a matky země stát se vládci světa. Tak se pak nedivte!
    Putin dobře ví, z jakého konce začít, aby se stal populárním.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, je to takový nádherný, ryzí, čistý, otevřený, vřelý, sympatický a hlavně překrásně politicky nekorektní dopis :-)

    Zároveň je také velmi k situaci a místu, dnešní evropští politici by měli jít ke kozákům na školení, jak se má odpovídat na nestydaté a nemravné požadavky a nátlaky. Dnes už takové lidi mezi sebou skoro nemáme, dlužno dodat, že bohužel, protože to předem podělané, zkorumpované amorfní bahno, co nás obklopuje, se jen těžko dá brát trochu vážně z jakéhokoliv úhlu pohledu či hlediska.

    OdpovědětVymazat
  11. Národní hrdost je krásná věc. Kdyby se ji drželi Češi, tak se dnes na ten národ, který žil uprostřed Evropy vzpomíná s úctou, tak jako na Inky. Kdyby se národní hrdosti drželi Židé, povídalo v´by se o nich dnes ledacos - ale v každém případě v čase minulém.

    Víte přátelé, co je pro život podstatné? Přežít a zanechat své geny / potomky. To je celé.
    A platí to od člověka přes myši, mouchy až po bakterie.

    OdpovědětVymazat
  12. Podle mne Putin zdárně pokračuje v díle, které v letech 1932-3 zahájil Stalin ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Hladomor_na_Ukrajin%C4%9B ) - otevřít na Ukrajině oči všem, kdo ještě mají o ruském medvědovi nějaké iluze. U nás přestal vkládat nějaké naděje v to mocné dubisko na východě již Havlíček - Borovský. S ruským imperialismem mají své staleté zkušenosti Poláci (rozbiory Polski - no ono to tam bylo oboustranné - Lžidimitrij atd.), v roce 1968 konečně prohlédli i Češi a Slováci. Takže teď definitivně přicházejí o veškeré představy o velkém bratrském národu Ukrajinci. A asi je jen otázkou času, kdy ruští vládci (nevěřím tomu, že jednou po Putinovi přijde nějaký osvícený vládce) otevřou oči i Bulharům, Srbům a Bělorusům - tam ještě zbývá před Vladimírem Vladimírovičem a jeho následovníky kus práce…

    OdpovědětVymazat
  13. Pedro, problém je, že Putin nabízí politicky nekorektní obranu před islamizací, zatímco EUrověrchuška je ochotna si uříznout uši, aby mohla muslimům vrazit hlavu hlouběji do jistého tělesného otvoru. A pokud dojde na lámání chleba, tak volba mezi putinizací a islamizací je vcelku jednoznačná, bohužel.

    Informace, po netu kolují zprávy o referendu v Benátkách a dalších městech (asi v okolí, mapu Itálie v hlavě do takových podrobností nemám) o odtržení od Itálie. Nevíte o tom něco?

    OdpovědětVymazat
  14. K ruskému novodobému imperialismu:

    Dost nerad bych někomu z minulých i současných imperialistů křivdil, ale opravdu by nebylo od věci, aby se někdo věcně, v klidu a bez emocí podíval na to, co konkrétně kde po světě zůstalo po Portugalcích, Španělech, Holanďanech, Britech, Američanech, Němcích, Francouzích, Japoncích, Číňanech a třeba i těch Rusech a případně i dalších, třeba zrovna Arabech v Africe. Chtělo by to suché statistiky s pár věcnými a suchými komentáři. Tipuji, že zrovna Rusko by z toho nutně nemuselo vyjít ani zdaleka jako ten největší ďábel a co se týče jeho role jakožto hráze proti islámu, tak to už vůbec ne.

    Ono na tom Balkáně ti Turci byli nazlezlí opravdu hodně dlouho a z Bulharska, Řecka a Srbska, je vykopali až ti Rusové, zatímco celé "křesťanské" Evropě to bylo srdečně fuk. Dokonce Britové se pak vrhli na Rusy v Černém moři, protože byli po těch rvačkách s těmi Turky vyčerpaní, tak toho využili, dokud to šlo.

    On ten svět opravdu ani zdaleka není černobílý a transparentní.

    Zachovat geny / StK:

    Ano hlas přírody tak sice velí, ale někdy je opravdu lepší zachovat se jako ti parašutisté v kryptě a nechat si poslední kulku pro sebe, nebo ještě líp granát a odpálit ho, až si přijdou... Existují okolnosti, kdy zachování života nemá hodnotu a postrádá jakýkoliv smysl. Je dobré umět to rozeznat.

    OdpovědětVymazat
  15. Jistě Draku. Honor - tedy čest.
    O tom jako poloviční Polák opravdu něco vím. Víc než většina Čechů. Ale zastavovat rozjetý rychlík tím, že se mu postavím do cesty s celou svou rodinou. To není odvaha, to je jenom nesmyslný masakr. [;>/
    ===
    Ti parašutisté v kryptě pražského kostela už vlastně byli teoreticky mrtví. Jenom si vybrali okamžik a způsob, takže nemohli být "propagandisticky vytěženi". A uspořili si tak nejen strašné ponížení, ale i utrpení. Jejich šance dlouhodobějšího přežití byla stejně nulová. A oni to věděli.

    To myslím nebyl moc dobrý příklad, Draku.

    OdpovědětVymazat
  16. A ještě něco:
    Svět není černobílý. Dokonce se dost špatně stanovuje přesná hranice odkdy je "víc bělejší než černý a víc černější než úplně bílý." Technicky řečeno - životní postoje mají často značnou hysterezi. Protože je ta hranice nezřetelná, rozpitá a pro každého leží jinde a "jindy jinde", můžeme jen rozlišit vektor. Toto je "více bělejší" a tohle zase "méně bělejší" - tedy vlastně černější. Nejsem humanitní vzdělanec, ale tak nějak bych to cítil.
    Problém vidím v tom, že lidi se hned začnou stavět na stranu černých nebo bílých, aniž vědí, kde je pravda. A média s politiky je masírují, aby "zaujali postoj". Aby měli masy "za zády" a ne "v zádech". To je propaganda.
    Nejpoctivější je říct, že nevím, když nevím. Nehrát si na zásadového člověka, pokud si nejsem skálopevně jistý. A to úplně nejsem téměř nikdy.
    Dneska jsem mluvil s Ukrajincem, který byl pár dnů v Kyjevě během nepokojů. Nevyznal se v tom dění ani on sám, Kyjevan. A navíc - Kyjev je velké město a Majdan je jenom malý kousek. V okolních čtvrtích se normálně žilo dál, Majdan - Nemajdan. Velkou většinu Kyjevanů to moc nezajímalo. Takže to vlastně byla taková lokální válka, která přiměla Janukovyče, aby utekl. Kdyby to byl bezohledný chlap, pozval by tam tanky. Za dvě hodiny by byl Majdan "vyřešený". Ale byl to zbabělec po všech stránkách - ani na ty tanky proti vlastním obyvatelům neměl dost silný žaludek. Takže to dopadlo tak, jak to dopadlo.
    ===
    Nelíbí se mi probuzené imperiální Rusko. Velmi se mi nelíbí. Ale ty trapné tanečky, které provádí "Západ" - tak za ty se, jako obyvatel Západu dost stydím. Když vím, že na medvěda nestačím, tak skřípu zuby a mlčím, ale nevyhrožuji něčím, na co nemám sílu a co vlastně vůbec nechci.
    Důležité rozhovory se vedou s Ruskem dál a ty ostatní jsou jenom "pozastaveny". A když se opět rozběhnou, bude to bez publicity, to mi věř.

    OdpovědětVymazat
  17. Pánové vy mě svým obdivem ruského lidu přímo šokujete. Nestačí, že si to Rusové říkají sami?
    Teď jsem našla, že na jejich webu koluje článek o tom, že je obdivoval sám Hitler, řekl, že oni uskuteční v budoucnosti ideje nacionál socializmu a že oni jediní jsou schopni ubránit bílou rasu před záhubou.
    Prý to jsou slova z jeho pohovoru s jedním šýcarským novinářem, už když byl v bunkru v dubnu 1945. Ten zápis prý se dochoval v ruských archivech a teprv teď prý na něj přišli.
    "Я не удивлюсь, если в XXI веке национал-социализм победит в России. За годы этой войны я вынужден был пересмотреть свое расовое мировоззрение. Вот что я Вам скажу, никто здесь, в Европе, не знает Россию и никогда ее не знал. Я вовсе не идеализирую русских, отнюдь, в русских все-таки слишком много азиатского. Но факт остается фактом, русская нация оказалась сильнее и выносливее в этой безумной войне, и я не удивлюсь, если спасение для белой расы придет с Востока. Это будет логично."
    Vidíte, čím živí v těchto dnech své sebevědomí?
    Omlouvám se těm, co nečtou rusky ale nastává čas, kdy je zapotřebí staré znalosti oprášit.

    OdpovědětVymazat
  18. Pergille,
    to zas blbnou benátští leghisti. To referendum on line nemá žádnou legální platnost. Jen si dělají propagandu k volbám do EP.
    http://www.giornalettismo.com/archives/1412391/la-provocazione-del-referendum-autogestito-del-veneto-indipendente/
    Jen ruská media se toho hned chytila. A BBC.
    S tou svou federální nezávislou benátskou republikou by došli tak akorát do prdele.

    OdpovědětVymazat
  19. Informace,
    Rusové si nemusí své sebevědomí nějak přiživovat. Oni ho mají zažrané pod kůží tak, že to žádný prací prášek nevypere. Ani Ariel.
    A nejsou to jen chlapi. I něžné tanečnice jsou hrdé Rusky - i když jsou třeba Rusky jen z poloviny a z druhé poloviny jsou Tatarky.
    Já vlastně nevím, jestli je mám obdivovat nebo se jich bát - ale přijde to na stejno. Nic s tím neuděláme.
    Jenom podotýkám: "In vodka veritas..." Odzkoušeno.

    OdpovědětVymazat
  20. To si ti skríbové Ivana III taky asi pořádně lokli, než napsali, že ruští carové jsou potomky římského Caesara Augusta.
    A vidíte, hned tomu všichni uvěřili.

    OdpovědětVymazat
  21. Zajímala by mě jedna věc:
    jakto, že některé (obvykle velké) národy se dají nadchnout (zblbnout) ideou o vlastní velikosti (předurčenosti/nadřazenosti) a jít za snem (obětovat se pro něj) vůdce o velikém Německu (Rusku, o ekologi, ...) jak stádo ovcí.

    Jsou nějak z principu přístupnější manipulaci

    anebo je to jen prostá pravděpodobnost (čím je tlupa větší, tím je pravděpodobněší že bude obsahovat schopného manipulátora?)

    OdpovědětVymazat
  22. Rusové: "Nas mnogo. Nas milióny!"
    Jsou přesvědčeni o své neporazitelnosti. Jsou nejsilnějšími - mají za povinnost "ochraňovat" ty ostatní. Vládnout.
    U Číňanů je to podobné.

    Němci: "My jsme správná rasa. Kvalita. Nelze nás porazit. A proto by nám ostatní měli sloužit."
    U Japonců trochu podobné.

    U ostatních - nevím. Ale u těch ostatních to není takové "národní ztížení". Ve statistice to nebude. Ne vše je rozptýleno v populaci pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  23. Nooo, Rusové zastavili Napoleona i Hitlera ....
    ale hooooooodně v tom hrála Ruská zima a rozlehlost Rusi
    Naopak Mongolové si Rus podrobili a ta se potom zberchávala několik set let


    A je Putinovské Rusko takové jak se jeví? není to jen umná propaganda?

    pár (desítek)tisíc lidí (řvounů), to už vypadá efektně. Ze 100++ mega se přesvědčení pro cokoliv vyberou spolehlivě

    Co je pravda? záleží na ní vůbec? nezáleží daleko víc na vyvolanén dojmu?

    Takže zase klasika, QUI BONO?

    OdpovědětVymazat
  24. To je zajímavá otázka, Kapitáne. Jenže Vám na ni neumím odpovědět.
    Pozorovala jsem ale, že ruští eurazisti se svou teorií navázanosti rasy na půdu, její podmíněnosti pevninou mají dost společného s německým mýtem Hyperboreje, legendárním místem, odkud pocházela arijská nadřazená rasa.
    Podle italského filosofa a esoterika doby fašismu Julia Evoly byla arijská rasa odolná, silná a šťastná, protože pocházela ze země věčného slunce a vody - atlantická civilizace.
    Eurazisti zas oproti atlantické civilizaci jako slabé a vyžilé staví silnou vyvíjející se civilizaci pevniny Euroasie.
    Nakonec se všichni hrabou v podobných problémech jenže je řeší v opačném smyslu. http://www.juliusevola.it/risorse/template.asp?cod=159&cat=EVO&page=10

    Byla to tehdy zřejmě velice aktuální otázka.

    OdpovědětVymazat
  25. To je napendrek, takovéhle články. Když se nedá nesouhlasit...podepisuju.
    Jen doplnění, títo se "západ" naprosto odkecal. Maska s lidkou tváří spadla a odhalila dravčí chrup. Jako podle nástupního projevu Reinhardta Heydricha.
    Vidí to každý kdo si zachoval kritické myšlení. A miliardy EUR, desítky miliard EUR z kapes daňových poplatníků vynaložené na cizí zájmy. Těmi cizími zájmy nemyslím zájmy Ukrajinců, samozřejmě.

    Draku, dobré je si všímnout, když jde o zájmy, hlásané "principy" jdou stranou. Jak nás učí historie. Například křesťan se spojí s musulmanem proti jinému křesťanovi. Ideologie je pro ty dole. Směrem nahoru ji ubývá a až úplně nahoře zůstávají jen zájmy.
    Krleš.



    OdpovědětVymazat
  26. Milí Útulníci:
    Tady mi přece nešlo o Ruskou expanzi, ale o podvody, které byly politiky páchány (a páchány jsou stále) při obhajování jejich postupů a na ideologické kotrmelce, kterých se přitom dopouštějí.
    Nejsem schopen se postavit jednoznačně za práva Ukrajiny (Krymu) a nejsem vůbec šťastný z probuzené nacionalistické nálady v Rusku. Jak jsem předeslal, Putinovi to vše nesmírně pomohlo oživit jeho už lehce upadající aureolu "Vůdce".
    Ale přátelé - někdo tu řadu akcí a protiakcí začal začal - a Rusko to, zdá se, tentokrát nebylo. Ale i to je nepodstatné - exkurzy do nedávných i dávných dějin jsou už docela nanic.*
    ===
    Obdivuji lidi, kteří se dokáží pevně postavit na jednu nebo druhou stranu tohoto sporu. Je jedno na jakou - ale pro mě to znamená, že jejich úhel záběru není dost široký. Vidí, slyší a věří jen tomu, čemu chtějí. Já, přesto že každý den mluvím jak s Ukrajinci, tak s Rusy se takto postavit nedokážu.
    Jedno je ale jisté - čím déle tato nejistá situace bude trvat, tím více excesů (a třeba i kriminálních).
    ===
    Obsazování ukrajinských kasáren "lidem" dám do dodatků.

    */ Jestli pak si vzpomínáte, proč byly naše Sudety obydleny ve značné míře německým obyvatelstvem? Jsou to vědomosti z dějepisu ze základní školy.

    OdpovědětVymazat
  27. Vážený StK,
    podívejme se tedy jen na fakta.
    Ukrajina započala jednání s EU o možném vstupu již v polovině devadesátých let. Dost podrobný přehled najdete na polské Wikipedii.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Stosunki_Ukrainy_z_Uni%C4%85_Europejsk%C4%85
    V listopadu minulého roku mělo dojít k podpisu smlouvy mezi oběma stranami, 21. list. 2013 r. Janukovyčova vláda oznámila, že odkládá podpis smlouvy. Tehdy následkem toho vzniká protest na Majdanu, prezident Janukovyč uteče, 27. února je jmenována nová vláda, schválená parlamentem.
    Mezitím v říjnu 2011 r. prezident Putin přichází s návrhem vytvořit Eurasijský svaz spolu s Běloruskem, Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Tádžikistánem.
    V srpnu 2013 Janukovyčova vláda požádá o pozorovatelský status.
    Ukrajina, zdálo by se, že se rozhoduje, zda vstoupit do svazku s Ruskem nebo s Evropskou Unií.
    Pro Putina přítomnost Ukrajiny, považované podstatně za ruské území, je pro vytvoření Euroasijské unie nezbytná už proto, že vždy představovala jakési nárazníkové území mezi Ruskem a Evropou. Kromě toho, jak se vyjádřil ruský politický vědec Dimitrij Orlov (a i Putinův ideolog A. Dugin), do Euroasijské unie by se časem mohli kromě postsovětských států připojit také státy údajně kulturně a historicky blízké jako: Finsko, Maďarsko, Česko, Bulharsko, Vietnam, Mongolsko, Kuba nebo Venezuela.
    Česká Wikipedie a http://www.euractiv.com/europes-east/moscow-fleshes-eurasian-union-pl-news-509042
    Ruští ozbrojenci zasáhnou na Krymu, dojde k referendu, Rusko následkem referenda, o jehož regulérním provedení můžeme mít pochyby, anektuje rychle Krym.
    Přiznám se, že o připojení Ukrajiny k EU, i když prozatím jako kandidáta, mám pochyby, jako asi mnoho občanů EU. Ale ruská reakce a plány do budoucna ve mně vyvolává obavy, i když nevěřím, že Putin nebo jeho nástupce se pokusí realizovat plán velké Eurázie, jak o ní nadšeně blábolí A. Dugin ve svých spisech - od Tichého oceánu až po Atlantický.
    Ale jídlem roste i apetit, jak se říká.
    Sudety jste jistě nejmenoval náhodou.

    OdpovědětVymazat
  28. Tak jsem se před hodinou díval na rozhovor Martina Veselovského s Jefimem Fištejnem. A zaujala mě krátká reportáž, jak několik zdivočelých extrémistů nutí ředitele ukrajinské státní televize podepsat papír, že odstupuje ze své funkce. Za to, že odvysílal vítězoslavný Putinův projev o připojení Krymu k Rusku. Zejména ten fracek s koňským ohonem, který toho ředitele fackoval, to byl zvláště odporný týpek. Ovšem nakonec jsem se dozvěděl, že šlo o reportáž vysílanou státní ruskou televizí.... A bohužel mi začíná být jasno, takto ruské tajné služby postupovaly i v roce 1968 i u nás. Nahrané provokace. Takže podle mne ten týpek s koňským ohonem měl v kapse legitimaci příslušníka zvláštních sil ruského ministerstva vnitra. A ta ekipa natáčející celou událost pro ruskou televizi se tam taky neobjevila čirou náhodou. Jak už jsem napsal výše, už ruské propagandě nevěřím ani "nos mezi očima".

    OdpovědětVymazat
  29. Podstatou věci je, že Ukrajina, která je momentálně ekonomicky dost na huntě, dílem vinou vlastních lidí, dílem shody a souběhu nepříznivých okolností, ale ti jejich nenažraní chmatáci na tom mají samozřejmě lví podíl. No a za této neblahé situace měla ta zem smůlu dostat se mezi mlýnské kameny, které jí převyšují silou minimálně tak o 2-4 řády a které si ani jeden neberou servítky, když zrovna něco chtějí. A jak jinak, neschopná adekvátně manévrovat a vzdorovat, na tu vlnu intensivního a nečekaného zájmu o ní, začíná doplácet.

    Zatím bych řekl, že nejzuřivěji ze všeho se perou tajné služby a propagandisté všech stran a druhů. Prase aby se v tom vyznalo.

    Jedni řvou o garantovaných hranicích, jakoby na ně někdo bral zřetel, když si urvali Kosovo od Srbska, zato teď by se prý na to zřetel brát měl.. A proč tehdy ne a teď ano? A proč teď se má brát zřetel na územní celistvost a tenkrát se bral na právo sebeurčení? A proč ne pořád stejně?

    Nedělejme si iluze, politika a propaganda, jsou jen špinavé děvky, používané obratně s určitými záměry a za účelem dosažení určitých cílů, někdy se to povede, někdy se to vymkne. Určitě ale není na místě nechat se tím zatahovat do nějakých vášní a sporů. Ovlivnit to můžeme jen těžko a rozčilovat se kvůli tomu tedy nemá vůbec význam. Na místě je určitě jen rozpoznat co nejvíc a co nejlépe ony manipulace a oblbování.

    OdpovědětVymazat
  30. Snad nechcete říct, Pedro,
    že jste jí někdy věřil?
    Zajímavý článek R. Polaneckého na včerejším Psu. Ale ta diskuze pod ním! To je tu tolik ruských příznivců?

    OdpovědětVymazat
  31. StK napsal:
    ...Vidí, slyší a věří jen tomu, čemu chtějí. ...
    Nic ve zlém kocoure, ty taky
    Každý je naladěn něčemu věřit víc, něčemu míň, něčemu vůbec a něčemu absolutně

    To je v podvědomí. Je to ak trochu dáno geneticky, trochu výchovou a celý je to šmrnclý do podvědomí vydestilovanými zkušenostmi.

    OdpovědětVymazat
  32. Unie uvažuje, jak včera řekl v TV zdejší ministr pro energii, jako sankci omezit nákup zemního plynu.
    Itálie by byla při troše šetření soběstačná vzhledem k dodávkám ze severní Afriky a Nigerska, ale ostatní státy Unie asi ne. Mohl by se dovážet zkapalněný břidlicový plyn z USA.
    To by byla rána pro Putina. Mohl by se svým plynem nafouknout až k prasknutí.

    OdpovědětVymazat
  33. Informace, nemyslím si že by bylo tolik ruských příznivců, spíš snaha naštvat, potupit a vyprovokovat flame
    kompenzace vlastních mindráků

    OdpovědětVymazat
  34. Německá kolonizace pohraničí počíná nejpozději vládou pozdních Přemyslovců, především Přemysla Otakara I. Etničtí Němci přišli na pozvání českých panovníků, aby málo nebo zcela neosídlené pohraniční české oblasti kultivovali. Češi totiž žili převážně v nížinách podél říčních toků a neměli zkušenosti s životem v horských oblastech. Příchozí Němci tuto oblast osídlili, půdu zúrodnili a vesměs úspěšně zde hospodařili.
    Tato dvě etnika, tj. Češi a Němci, žila v českém prostoru pospolu po dlouhá staletí, situace kolem jejich soužití se začala vyhrocovat až s příchodem nacionalismů 19. století.
    ===
    Tolik tetička Wiki. Proč jsem zmiňoval Sudety? Protože kdyby tam nežilo převážně německé obyvatelstvo, neměl by Hitler záminku na jejich obsazení.
    Tedy poměrně přesná analogie Krymu.
    Kdyby si protestující na Majdanu nenechali mezi sebe infiltrovat ukrajinské nacionalisty, kteří jednak zavedli poměrně surové způsoby "boje" s policií (Molotovovy koktaily atd.) a netlačili tak na ukrajinský parlament, ten by nikdy ze strachu o vlastní životy nevyhlásil ruštinu za nežádoucí jazyk (dva z našich Ukrajinců mluví jen rusky), neměl by Putin záminku se do ukrajinských záležitostí vmísit s teorií o ochraně ruskojazyčného obyvatelstva.
    Proto několikrát uvádím úsloví o "setbě větru". Takže hodnotit vlastní konflikt odsud z Kotlinky považuji za zpupnost. Ono se nedá pořádně "pískat" ani z Ukrajiny samé - vášně bouří, nacionalismus je "zduřelý" na obou stranách. Objektivní pohled vlastně neexistuje.

    To, co mě přimělo k psaní všech tří článků byly jednak lži politiků a jejich žurnalistických slouhů (opět na obou stranách, ruské weby jsou t.č. stejně štvavé a nedůvěryhodné jako ty ukrajinské) a jednak směšné "ukazování svalů" Západu. To už jsem taky komentoval, nebudu se opakovat. Snad jen to, že se Západ v očích jinak apolitických Rusů hodně, ale opravdu hodně zesměšnil. Ostatně - zesměšnil se i v očích Ukrajinců, kteří by rádi do EU. Mají je - a právem - za užvaněné šašky bez jakékoliv odvahy.
    A Putin - ten boduje.
    Co z toho vyplývá? "Chybějící diktátor", který by se přihlásil ke kulturní linii Západu.
    To je myslím ta moje hlavní hrůza. Lidé ho totiž podpoří - myslím že slabost a "vyčůranost" evropské věrchušky je už naprosto očividná. Tihle mohou vládnout jenom v když není nikdo jiný k dispozici. Ale on přijde evropský Putin a bude zle!

    OdpovědětVymazat
  35. Mrkněte Info na tohle: Na tu mužnost a přímost v jednání i ve tváři.
    To je skutečný evropský "Vůdce"!
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  36. Kapitáne, problém je v tom, že já nevěřím téměř ničemu.
    Některé věci posuzuji, pravda, po "estetické stránce" - divadelně a filmově, protože skutečná fakta k dispozici prostě NEJSOU! Nebo jsou, ale nedokážeme rozeznat, která to jsou. Tedy - pokud tady někdo ví, co je skutečná pravda, ať to napíše...

    OdpovědětVymazat
  37. Ruští vojáci ovládli další ukrajinskou základnu na Krymu, námořní dopravní zařízení v Bachčisaraji, vzdáleném asi 30 kilometrů od Simferopolu.
    Včetně fontány? [;>)

    OdpovědětVymazat
  38. ČEMU VĚŘIT?
    Prohlášením Spejbla van Brusel, komentářům obsedantně kompulzivní oschlé dámy z Kamenice von Sas, Seladon de Frantík nebo jiným informacím?
    Hov.. ! Max. sám sobě, ani to není jisté a už vůbec dlouhodobě udržitelné. Možná snad CHECHTAVÉMU ŽELEZU s dostatkem (20000+) potravy. Má někdo nápad čím bude topit v zimě, čím jeho pekař upeče chleba, vodárna napumpuje vodu a "ČOV" vyčistí jeho lejna? Atd...... Blábol o dovozu B.P. z USA snad příjde v úvahu v příštím desetiletí, ale ne na podzim, nejsou lodě ani zákon o půjče a pronájmu.
    Bonžorno nazorno?
    4P

    OdpovědětVymazat
  39. Záleží tak moc na vzhledu, StK?
    A tihleti dva snad vypadají jako skutečný evropský "Vůdce"? Pidimuž s vystrčenou bradou vzhůru a maniak s knírem a patkou?
    http://4.bp.blogspot.com/-r3WoLf2bsF0/T0y2_QR7wAI/AAAAAAAAArA/0e02axYhqEM/s1600/Maviglia.png
    http://i46.tinypic.com/1pyts5.jpg
    A tenhle hedonistický pěstovatel svalů?
    http://www.foreignaffairs.com/articles/140986/kathryn-stoner/putins-search-for-greatness
    Proč se davy zblázní pro takové lidské karikatury?

    OdpovědětVymazat
  40. Malou informaci
    Osvícenství chtělo náboženskou civilizaci nahradit normativní, světskou kulturou osvěty a ideálem vyššího vzdělání, duchovenstvo zastoupit světskou inteligencí (elitou), ukázalo se ale, že šlo jen o neúčinnou symbiózu protichůdných křesťanských a imaginárních antických ctností, které nemohly vytvořit soudržnou kulturu a jen na čas ji zachraňovala jednota národního společenství. Dnes je zřejmé, že návrat k antické lidské přirozenosti (renesance, klasicismus) byl iluzorní. Zvítězil Rousseau: "Člověk se rodí svobodný a všude je v okovech" (zákona, tradice). Civilizace, ve které mládež popírá život podle normativního zákona obce ve jménu přirozenosti a zároveň popírá přirozenost ve jménu svobody, nemůže přežít. Dodám ještě : NEPŘEŽIJE!
    Jděte do ..ven, bude krásně!
    4P

    OdpovědětVymazat
  41. Toto JE informace: http://ateo.cz/i/6919/
    A jdu, 4P

    OdpovědětVymazat
  42. Inu, na vzhledu moc nezáleží, Informace.
    Ale někdy strašně!
    [;>)


    Sestupte z věže ze slonoviny a podívejte se na obyčejného člověka. Na ženskou třeba. Ale je to jedno - i na chlapa. Čím myslíte, že okouzlila lidi "Julia Překrásná" - Tymošenko? Cop kolem celé hlavy, šaty připomínající folklórní kroj - a je to!
    Jistě, že Putin používá pro sebepropagaci primitivních, reál-socialistických fíglů - vytahuje starověké amfory z moře, na ultralehkém letadle učí létat jeřáby, loví tygry - ale jen uspávacími střelami, aby nepopudil ruské zelené atd., atp. Ale umí mluvit tak, že vypadá rozhodně a jasně a Rusové za ním jdou. Tak jako šli Němci (Němky - eskadry Hitlerových hysterek) za Hitlerem - takže to srovnání není ani tak nepatřičné. Hitler měl do ideálu nordického Němce přece taky nesmírně daleko. Ale uměl mluvit.
    Ty třaslavé úřednické a - pardon, vypadají tak - přestárlé typy z EU vlastně nemluví, ty jenom pronášejí jakési neurčité řeči - to aby nenarazili a nepřišli o své prebendy. Ovšem tohle jim "důvěru mas" nezajistí.*

    Už Vám někdo někdy řekl, že svět je velké divadlo?

    */ Ostatně, co třeba Vámi tak adorovaný Silvio B. - opravdu hodně postarší seladon s transplantovanými vlasy a nejspíše umělými skandálky, které měly ukázat, jaký je ještě proutník. Nevypadal - ale uměl mluvit.

    OdpovědětVymazat
  43. Možná jednu sentenci, kterou tu zatím nikdo nevytáh':
    Ashtonová je bývalá agentka KGB (skutečně bývalá, když se z takových organizací odchází leda nohama napřed?). Další bruselská pimprlata mají anamnézu 1968, kdy bojovali na barikádách za zavedení stalinismu v Západní Evropě (co všechno na ně Putin má ve svém archivu? - vzhledem k tomu, že je bývalým? členem organizace, která tyto aktivity a aktivisty řídila?).
    A vy si tu všichni, či alespoň většina myslíte, že tihle lidé Putinovi oponují? Proč by to dělali? Mají na to vůbec?
    Není náhodou to předvedení naprosté impotence EU po siláckých řečech a gestech výsledkem Putinova rozkazu? A pimprlata poskočila hned poté, co ruská strana zatahala za špagátek...

    OdpovědětVymazat
  44. Co se týče otázky, zda jsem někdy věřil ruské propagandě, musím se vrátit do minulosti. V omezené míře jsem byl rusofilem do r. 1962. Na vysvětlenou - moji rodiče se v době Protektorátu Böhmen und Mähren potkali v Praze jedině díky tomu, že museli odejít ze Sudet, kde se oba narodili. A příchod Rudé armády jako většina českého národa uvítali - mám doma schované fotografie, kde mě coby roční robě chovají v náručí ruští vojáci. A šla léta, rodiče nikdy na Rusko nedali dopustit. Pamatuji, jak na ně otřesně zapůsobilo Chruščovovo odhalení kultu osobnosti. A tehdy jsem o Rusku začal pochybovat i já. Dílo zkázy bylo dokonáno, když jsem se v roce 1962 dostal do Polska a vyslechl tam vyprávění spousty Poláků o jejich válečných i poválečných zkušenostech s Ruskem a Rusy. To, co se stalo v srpnu 1968, mě už nemohlo nijak překvapit. Takže ano, Informace, kdysi dávno jsem ruské propagandě (samozřejmě s omezením, něco se "sežrat" skutečně nedalo) věřil. Ale dávno, dávno již tomu…

    OdpovědětVymazat
  45. "Kdyby si protestující na Majdanu nenechali mezi sebe infiltrovat ukrajinské nacionalisty,kteří jednak zavedli poměrně surové způsoby "boje" s policií (Molotovovy koktaily atd.)"
    Už jste někdy viděl zblízka anebo četl podrobnosti, jak se dělá revoluce nebo státní převrat?
    Co asi dělali lidi při Velké francouzské revoluci? Tančili a zpívali Dansons la carmagnole / Vive le son du canon!, dobyli tak Bastillu a král utekl a bylo po všem? Asi si to představujete tak, že?
    Ale historik H. Taine vykládá, jak na venkově rozzuřený dav chytil starostu, uvázal mu provaz kolem krku a vláčel ho po zemi až ho uvláčel k smrti. Při tom mu jedna žena vypíchala nůžkami obě oči. Jiného zas rozčtvrtili za živa a snědli jeho srdce ještě teplé.
    A copak se asi dělo za Velké říjnové a pak v občanské válce? Taky jen zpívali častuški a tancovali kozáčka?
    Jo vono to lidové povstání není žádná tancovačka.
    A mezi tím francouským davem byli jen samí prostí poctiví lidé anebo taky lumpové, zloději a úchylní?
    A mýtus o osvobození vězňů z Bastilly, mrkněte se na čes. Wikipedii, kdo tam byl zavřený a proč.

    OdpovědětVymazat
  46. Koukám, že máte velké zkušenosti s revolucemi a lidovými povstáními, Informace. Odkudpak asi? [;>)))

    Kromě toho - já jenom konstatuji, nedivím se a už vůbec ne pohoršuji. Jen mě značně irituje, že o tom, co se tam také dělo naši čačtí novináři NEMLUVÍ, NEPÍŠOU. Naštěstí nedokážou cenzurovat fotky a videa a spoléhají na to, že je lidé jen tak "přelítnou". Jenže já se dívám. Dokonce i poslouchám zvuk - pokud u klipu je live. To se člověk dozví věcí - víc než od tetky Wiki.

    Jak už tu snad všichni vědí - preferuji primární zdroje. A více různých primárních zdrojů. Co si o tom myslí naši "investigativní novinářové" a "internetoví guru" je často k smíchu / pláči. Protože sleduji primární záznamy, tak vidím, jak se nás (mě určitě) pokoušejí oblbnout. A pořád to samé - buď z lenosti, že opisují již vydané zprávy nebo proto, že jsou za desinformace placeni.

    O revolucích iluze nemám. Zažil jsem sice jen "sametku" a tam bylo špíny opravdu dost - a to už od počátku. Ale i tak byla nutná.
    Ale zpátky na Majdan: Realita měla být uváděna ve zprávách - pak by se lépe chápaly reakce druhých stran. A taky reakce třetích stran na činy stran druhých. Myslím, že bude dobře, když si přečtete Drakův názor. Je dost blízký mému.

    P.S.:
    Propaganda a osobní názor jsou dvě různé věci.

    OdpovědětVymazat
  47. Opravuji: A nakonec bych připojil tři věty ...

    OdpovědětVymazat
  48. To Pergill:
    To už je trochu konspirativní teorie. Ovšem jako každá správná konspirativní teorie se nedá snadno vyvrátit.
    Ale vzhledem k rozbředlosti názorů a projevů bruselských šašků i v jiných otázkách, třeba k infiltraci cizích agresivních kultur nebo k zelenému (ale i zbrojnímu) byznysu soudím, že předpo**anost je jejich základní vlastnost. Troufnou si být nekompromisní pouze vůči těm, kteří nemají možnost jejich postavení ohrozit.
    O morálce poslanců EU nejlépe vypovídá dokument (myslím belgické) TV o tom, jak se páni poslanci v pátek ráno hrnou podepsat se na presenční listiny - a kufry na cestu domů už mají sebou, aby jim neuletělo raně dopolední letadlo. Kdyby se nepodepsali, nedostali by za ten den zaplaceno.
    Takže tohle je ta slavná EU jak vyšitá.

    OdpovědětVymazat
  49. Odkud mám zkušenosti s povstáními?
    Zažila jsem tu 68 rok a řádění Rudých brigád. A nemám na to pěkné vzpomínky.
    Takže Vám nic vyprávět nebudu.

    Kvůli Ashtonce byl svého času kravál v EP pro její působení ve Výboru pro nukleární odzbrojení a odkud bral Výbor peníze.
    http://www.telegraph.co.uk/news/politics/6653340/Baroness-Ashton-questioned-over-CND-and-Soviet-money.html

    OdpovědětVymazat
  50. Už su zase tady, četl článeček nicméně vaše hlasy dosud ne (a že jich je!), ani minulý - napřed byv u cerky a vnoučků v matičce a pak trochu zdravotně vykolejený. Nemám a nesmím se rozčilovat, to ale tady nebudu, tak se večer zapojím. S potěšením registruju z přelítnutí, že už je tu opět pí I. z I.

    OdpovědětVymazat
  51. Pedro, s tím prožřením jsem na tom tak nějak podobně. Jsouc (jsa?) o něco mladší, asi tak o 15 let, mě prozřel osmašedesátý.

    OdpovědětVymazat
  52. K tomu výše zmíněnému incidentu na ředitelství státní ukrajinské TV: Ten odporný týpek v šedém plášti a s "koňským ohonem", fackující úřadujícího ředitele Prvního státního kanálu Oleksandra Pantelejmonova, nebyl příslušník zvláštních jednotek ruského ministerstva, anobrž to byl poslanec ukrajinského parlamentu za stranu Svoboda Ihor Myrošnyčenko. Tak tomuto idiotovi by měl Vladimír Vladimírovič dát medaili a přivinout to s polibkem na prsa. Pro ruskou propagandu - "Вот посмотрите - украинские фашисты" - nemohl tento trotl udělat víc.

    OdpovědětVymazat
  53. Problém je v tom Pedro,
    že nebyl sám. Takových tam v určitý čas bylo tolik, že Rusové napřed opravdu dostávali strach. Teď už spíše sní "o Rusku rozkládajícím se mezi třemi oceány..." (Mezi Rusy jsou taky pěkní trottlové, ne že ne.)
    Ale zdá se, že mnozí Ukrajinci už pomalu střízliví. Bohužel - to "vzepětí národních vášní" je stálo Krym. (A pozvednuté ruské hlasy na východě země.) Nikdo rozumný ale nemůže počítat s tím, že Rusko se zalekne "bububu" z USA a Krym pokorně vrátí Ukrajině. Zcela by se tím zesměšnilo, nakálelo by si samo na hlavu. To prostě Putin neudělá, i kdyby Barrack hrozil bůhví čím.
    Mimo jiné prosakují zprávy, že se i mnozí Ukrajinci rozhodují "státi se Rusy". Jeden o tom mluvil i v naší TV.
    ===
    Zjišťuji po známých, kolik ukrajinských důstojníkům se rozhodlo vystoupit z Ukrajinské armády a obléci si ruskou uniformu. Uvidíme. (Zaručeně vím o dvou. Inu - pragmatici.)

    OdpovědětVymazat
  54. Dodatek:
    Rusku (tomu Putinovskému) nijak nefandím, jak by se možná mohlo zdát. Jenom se pokouším střízlivě odhadnout "futurum". Vzhledem k tomu, že velvyslancem Kotlinky v Moskvě je komunista a první československý kosmonaut Vladimír Remek, nechápu naše sdělovací prostředky - tedy spíše politické komentátory v nich. Jakýsi rozpor...
    Ale už i televizákům se pochabé "harašení zbraněmi od západu" začíná zdát legrační. Díval jsem se, jak se včera tvářil NOVA-k Ray Koranteng. Tu oficiální "protiruskou línii" prostě neuhrál. Čertíky v očích. Doufám, že si toho odpovědní nevšimli a nějak ho nepostihnou. [;>)

    OdpovědětVymazat
  55. Takže myslím, že už je zbytečné dál lkát nad rozlitým mlékem, už ho do láhve (tedy Krym k Ukrajině) zpátky nenalijeme. Vítám Jakuba zpátky v Útulně. A k tomu přechodníku : Jsa (m.r.)- jsouc (ž.a stř.r.) - jsouce (mn.č). - přechodník přítomný. A minulý - byv (m.r.) - byvši (ž.a stř.r.) - byvše (mn.č.). Přiznám se, že u tvarů toho minulého pro ž.r. a pro mn.č. jsem si nebyl 100 % jistý a raději jsem si to potvrdil na internetu (http://wwwchyby.sweb.cz/prechodniky.htm).

    OdpovědětVymazat
  56. Co dodat co již nezaznělo,
    však opakování je matkou moudrosti. USA RASOVĚ superkorektální, EUropa zasíťovaná sicíkem a naše verchuška prolezlá mocipenězokoruptem není důstojným partnerem pro jednání s Ruským "CAREM" A šlus!!
    Nijak se prostě nedají popírat axiomata pana Newtona.. pro Info filozofy: to je ten s klidovou silou nulového pohybu , silou jež rovna časové změně hybnosti, a konečně v neposlední řadě, působení dvou těles jsou vždy stejně velká a míří na opačné strany.

    Pokuste se myslet, snad po vzoru Starého Kota, tím nějak projedem. A já se budu rychtovat po svém, bez konečného účtu to nebude, kdo zaplatí se uvidí.
    Solární den 4P

    OdpovědětVymazat
  57. Nemá smysl dál komentovat. Komentářů na webu je fůra. Stačí si vybrat.
    Dnes prý podepíše Ukrajina politickou část smlouvy s EU, hospodářskou až po volbách nového prezidenta 25. května.
    Kdo vyhraje?
    Počká Putin na výsledky voleb anebo přikročí k další anexi ukrajinského území k RF?
    Ztráta Ukrajiny pro nový Putinův Euroazijský svaz by byla velkou porážkou. Krym je oproti tomu jen cukrátkem pro útěchu.

    OdpovědětVymazat
  58. EK, v pohodě. Sleduju to jen tak abych měl přehled jako o všem. Nijak mě to netrápí a vůbec nemám starost, že mi něco spadne na hlavu. Co mě znepokojuje, je "moje" vláda. Naštěstí jen pro formu přizvukuje. Nejradši bych byl aby nepřizvukovala, ale na to, že je vazalská to není až tak nejhorší. Dřív co na to Moskva, teď co na to Brusel. Samostatnou politiku nemáme. Vládnou nám ti, které strpíme. Snažím směrovat zájem a vynakládat úsilí užitečným a příjemným směrem. Místo remcání nad počasím můžu omezit jeho i nepříznivé důsledky.
    Hledím si svého abych měl co nejméně starostí a co nejvíc radostí. Zdraví, práce, vztahy, domov, přehodit kola, prohlédnout si Nikon D3300 a co kdo na to...

    OdpovědětVymazat
  59. Jestli můžu mít konkrétní dotaz,
    StK, jak to vypadá s těžbou uhlí a perspektivou OKD? Bude se plácat jak se plácá, je šance na zvednutí, nebo půjde do kelu? Protože i to má nějakou souvislost s tím jestli koupit D3300 nebo vystačit s tím co mám a místo toho koupit něco jiného. V tom směru to může mít významnou souvislost s diskutovaným děním na východě.

    OdpovědětVymazat
  60. Kocoure,
    možná něco, co z té konspirace, ale i věcí okolo, docela jednoznačně plyne:
    Ta smečka "osmašedesátníků" v bruseli má coby ideál stalinský SSSR. A tímhle směrem EU zcela jednoznačně kučíruje. O tom je i "demokratický deficit", i EUroústava, přijatá v rozporu s referendy pod jiným názvem a spousta dalších věcí.
    Takže mě napadá "kacířská" úvaha, zda z dlouhodobého hlediska, tj. 10 - 20 let (a zejména, pokud se EU nepodaří buď zreformovat (IMHO nemožné) nebo rozbít, nebude "Putinistán" lepším místem k životu než "Bruselistán".

    OdpovědětVymazat
  61. Schumacherovi:
    OKD - čert ví. Nedokážu odhadnout. Máme (OKD) velkou konkurenci z Polska - jednak levné uhlí, jednak levné havíře. Naši se nemohou dostat z letité křeče: "jsem havíř a kdo je víc" a tudíž se bude zavírat (Paskov), protože není odbyt na uhlí. Ale to se může za půl roku změnit - to když Vladimír Vladimírovič zkušebně přiškrtí na déle než tři měsíce kohoutky.
    Bakala se snaží z toho vytřískat, co se dá (bude nezaměstnanost, budou regionální bouře, bojte se vládo!), ždímá stát, kolik se dá. A stát se zatím vydírat nechává. Bude Bakalovi celý rok doplácet rozdíl mezi výrobní cenou a cenou na trhu.
    Anýbrž - Jeden (vládní) posera vedle druhého.

    Ale šachty tu zůstávají. Ty se nedají přestěhovat třeba na Ukrajinu, kde je levnější pracovní síla. A "hostující havíře" tu ti zdejší asi už nepřipustí - i kdyby měli ty šachty vlastnoručně zasypat.

    OdpovědětVymazat
  62. Pergille,
    Barroso byl maoista, ti mávali rudou knížkou Mao Tse Tunga a zavrhovali SSSR a socialistické státy, protože zradily "velké idee marxizmu a leninizmu".

    OdpovědětVymazat
  63. Jen si svých horníků važte a těžbu uhlí nepřerušujte. EU má v úmyslu pozastavit v rámci sankcí proti Rusku autorizace na postavení plynovodu South Stream a tak bude uhlí zapotřebí- Italské firmy, které měly část plynovodu postavit, už hledají jiné zakázky v Brazilii.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/South_Stream_map.png/350px-South_Stream_map.png

    OdpovědětVymazat
  64. Tak Západ seknul drápem. (zatím)měkteří Rusové nezaplatí kartou a nevyberou si mimo bankomat své banky - pokud mají Visa nebo MC. takže začíná přituhovat. Takže se dá čekat, že Putin přiškrtí kohoutky. Naštěstí zima končí, takže správná sranda začne na podzim.
    Do toho odklon Něnců od jádra ...
    Ať mi nikdo netvrdí, že růst vlivu melounů nebyl podpořen ruskejma a arabskejma prašulema.

    OdpovědětVymazat
  65. Kapitáne,
    tuším, že "car" Putin má v zásobě nějaký způsob, jak to postiženým Rusům kompenzovat. Vyčkejme - přivírání šoupátek je až předposlední způsob, jak donutit Západ, aby už konečně dal pokoj. O tom posledním bych raději neuvažoval. Už tak "koukám jak mukl", kdo tady vlastně rozjíždí novou éru studené války a nové kolo zbrojení. Krym se začíná čím dál tím víc jevit jako záminka.
    ===
    Jenom doufám, že nezabředneme do toho sporu Z <-> V protože se říká "Nechoď Vašku s pány na led, neb častý případ známe, že pán sklouzne a chudák si zaň nohu zláme." Bohužel, pan Zaorálek mi připadá jako blb, jenž neví, "která bije".

    Poměrně velké množství ukrajinských vojáků využilo nabídky Kremlu a přihlásilo se do ruské armády. Nejen důstojníci, jak zněly první zprávy. Jen jedna jednotka neuposlechla ultimáta a bude se bránit "do posledního muže." TV rozhovor se ukrajinským velitelem byl poučný. Ten neuhne. Pokud se ho vojáci sami nezbaví (vzpoura), bude osobně odpovědný za masakr, který má začít zítra ráno. Doufejme, že aspoň ruská strana bude mít dost rozumu, nezačne střílet a nechá je raději "vyměknout" bez vody, jídla a elektřiny. S tou převahou, kterou má si může takovou věc dovolit. Pokud ovšem nezačnou "hovořit vášně".

    OdpovědětVymazat
  66. Představt si, Kapitáne, až zmrazí účty Putina na západě. To nebude žádná sranda, prý je nejbohatší muž Evropy a prašule má ulité venku.
    Žádný chudák není.
    Jen u Černého moře má vilu, co stála miliardu dolarů.
    http://infosannio.files.wordpress.com/2011/01/putin-casa1.jpg?w=300&h=224

    OdpovědětVymazat
  67. Ty sankce nepostihují řadové občany, ale Putinovi přátele, co si ten majetek nakradli a ulili na západ. Myslíte, že jim to bude P. kompenzovat?

    OdpovědětVymazat
  68. info blábol na blábol, nic jiného než provokace, a co když ne???
    hongo vnongo!
    4P

    OdpovědětVymazat
  69. 32 stránky nestačily na vypočtení Putinova majetku a privilegií. Nepředstavitelné.
    http://www.ilfattoquotidiano.it/2012/09/01/tutte-ricchezze-pubbliche-di-putin/339634/
    Nechte si to přeložit googlem a radujte se z představy, že mu toho část zabaví anebo zmrazí.

    OdpovědětVymazat
  70. EKáčko,
    raděj zavři zobáčko, když tomu rozumíš tak hongo vhongo!
    Už ses nablamovalo dost.

    OdpovědětVymazat
  71. To E-Konfident:
    Tohle je klasický způsob, jak se "nasírají" davy. Vypočítávat majetek majetných. Hned poté, co to prezident Janukovyč "neustál" a utekl, začaly se objevovat záběry z jeho procovské vily, mramor a zlaté kohoutky v koupelnách a garáže plné drahých aut. To už je přímo folklór - z obou stran. Jednak touha "vlastnit" u věrchušky (veškeré věrchušky po celém světě - kdyby se začaly takto prezentovat třeba Obamovy nebo Grossovy majetky, taky by se 80% "prostých lidí" naštvalo, že oni na to nemají. Obyčejná lidská závist.

    Mimo jiné - na oba tyhle svázané jevy spoléhají kriminalisté - často dopadnou zločince jen proto, protože se úspěšní zloději/lupiči neudrží a začnou příůiš brzy hodně utrácet - drahá auta, byty, dovolené. A jsou tu sousedi/kamarádi/spolupracovníci, kteří to policii s radostí napráší.

    Ecce Homo!

    Tož tak je to, milá Informace.

    (A přitom by stačilo se po roce, dvou po úspěšné akci přestěhovat hodně daleko - už s pověstí bohatého člověka.

    OdpovědětVymazat
  72. Ano, přiškrcení kohoutů bude zřejmě poslední ne silové kolo vzájemného kočkování. před tím přijde na řadu znárodňování investic (v Rusku), obstavování účtů (Rusům)...
    Ono se Rusko se Západem, hlavně Evropou docela pěkně drží pod krkem, neumím odhadnout kdo má pevnější stisk.
    Bojím bojím že Rusko (suroviny, hlavně plyn vs technologie a luxusní zboží pro smetánku - docela by mě zajímalo, jak byli neunkčností karet zaskočeni).
    Řadovým občanům nefunkčnost karet trochu znepříjemní život asi také, ale smetánku to zřejmě postihne víc. záleží na tom, jak moc je fixovaná na luxus.

    OdpovědětVymazat
  73. Chcete snad říct, StK, že si na to dotyčný ušetřil z platu plukovníka anebo i prezidentského?
    Anebo si to přivlastnil z veřejného majetku?
    Nevidíte v tom nějaký malý rozdíl?
    O tom bohatství tu píšou už kolik let. Jednou ukazovali fotky jeho vily v Provenci.Úžasný luxus. Dokonce zrcadlový strop v ložnici. Nač asi?
    Berlusconiho vila na Sardinii je prý oproti tomu bídná chatrč.

    OdpovědětVymazat
  74. Vy jste něco takového v mém příspěvku četla, Informace?
    Já psal o tom, jakým způsobem se radikalizují dolní vrstvy obyvatelstva a že touha po přepychu a lidská závist dohromady dělají divy.
    Nic o tom, kdo si co zasloužil. Ostatně to je další okruh otázek: Někteří fotbalisté berou za rok několikanásobek toho, co jiný člověk vydělá za celý život. Nebo pop-hvězdy.
    No a? Když jeho pobíhání po trávníku a čutání do balonu přiláká tolik platících diváků, že si ho klub může dovolit tak dobře platit - tak je všechno v pořádku.
    Nabídka <> poptávka.
    Liberální kapitalismus, víme?

    (U mě máte smůlu. Majetek nikomu nezávidím a na svou ženu jsem nikdy nežárlil. Myslím, že mi to ušetřilo spoustu nepříjemností v životě.)

    OdpovědětVymazat
  75. To že někdo krade, co mu ruce stačí a rozhodně nadpoměrně pro své potřeby, zatímco miliony důchodců nemají ani na životní minimum, tomu neříkám liberální kapitalismus.
    Tomu říkám jinak.
    Před dvěm roky ruským důchodcům přidali 6 euro měsíčně a divili se, že se ještě bouří. Myslíte, že by se nenasrali ještě víc při pohledu na zlatá umyvadla v plukovníkových osobních jetech?
    http://www.dagospia.com/img/foto/08-2012/bagni-putin-185748.jpg

    OdpovědětVymazat
  76. "Pdivéte, Info",
    mě přidali na důchodu cca 2 € ale sebrali mi na daních dalších cca 30 € (zrušili daňovou úlevu pracujícím důchodcům.) Proto se mám rozčilovat, že někdo jiný ani neví, jak své peníze utratit? Zlaté kohoutky? Dvanáct aut v garáži?

    To posledních pár let nevím ani já. Možná se projedu po světě. Ale hmotnou nouzí netrpím a hlavně - mé požadavky a přání jsou pod mými možnostmi. To je smutné - skoro celý můj život tomu bylo naopak. Ale s věkem přichází jakási "netouha" něco vlastnit. Spíš chci ještě něco vidět, slyšet, zažít, pochopit. Rozhodně si projedu (podruhé soukromně) Italsko. Možná si koupím fotosafari v Africe - i když to bude asi příšerný zážitek - rover plný šílených fotografů fotí dva lvy ve stínu = 150 skoro stejných fotek. K čemu to, na co to...
    A na to, abych se někam vydal sám do pustiny se už moc necítím fyzicky. Takhle projet na motorce celou Austrálii napříč...
    Po tom jsem toužil tak před třiceti lety. Nebo Finskem mezi jezery až na Nordkap. No ale tehdy to nešlo a ani bych na to neměl dost peněz. Už by to šlo a peníze bych taky měl. Ale...

    Tak řece trochu závidím. Mládí.

    OdpovědětVymazat
  77. Jak tak koukám na ty radostí šílející davy pod tribunou, kde jim gosudar vší Rusi sděluje radostnou novinu, že Krym se vrátil do domovského přístavu, tak mám dojem čím dál silnější dojem, že název "fašistický stát" (fascia) si nejvíce zaslouží putinovské Rusko. Nebudu zde rozebírat jednotlivé body, kde vidím paralely mezi předválečnou Itálií a dnešním Ruskem, jenom Vladimíru Vladimíroviči nepřeji, aby jednou skončil jako il duce, pověšený za nohy na Rudém náměstí. Tečka (to je pro paní S.N - pokud sem chodí nahlídnout, aby měla o čem přemýšlet).

    OdpovědětVymazat
  78. Nevím přesně, proč zrovna "fašistický" - ale nadšené davy jsou přece nafilmovány u projevů Stalina, Brežněva, Kennedyho, Obamy, Gottwalda, Dubčeka, Havla...
    A tak dále. Všichni byli fašisti?

    OdpovědětVymazat
  79. K těm nadšeným davům:
    Rusko má dost lidí na to, aby se k libovolnému názoru vždy sehnalo dost lidí kterým bude radostně rezonovat v srdci (a pochopitelně i takových, ve kterých vyvolá upřímnou nenávist).
    A pokud se za cara Putina trošku stabilizovaly poměry a prostému lidu se malinko zlepšil život ...
    Ostatně, prodej prvorozenství za mísu čočky je popsán už v bibli ...

    OdpovědětVymazat
  80. V matematice se říká "Podmínka nutná, ale nepostačující". Proto taky píšu, že nebudu rozebírat jednotlivé body, kde vidím paralely (např. Československo někoho přepadlo a přisvojilo si jeho území, což následně oslavovaly ty davy na náměstích?). Je to můj názor a nikomu ho nevnucuji, ale bohužel tak to čím dál zřetelněji vidím.

    OdpovědětVymazat
  81. Neobhajuji tu Putinovo Rusko. Jenom tvrdím, že podle jásajících davů na náměstích se nedá posuzovat vůbec nic. [;>)

    A diferenciace názorů je přece v pořádku. Jakmile bude všeobecný souhlas, je něco v nepořádku. Zavání to pak všeobecným nadšením / odsouzením.
    ===
    Nicméně - myslím, že téma Majdan >> Krym brzy uzavřu - provedu faktickou rekapitulaci, aby se nezapomnělo, co bylo napřed a co potom a budu se zabývat jinými věcmi.

    Viděl jsem, jak Ukrajina, se zjevnou i skrytou podporou podporou EU a USA nahrála Rusku na smeč. A Putin nezaváhal. Nemohl si to dovolit.
    Takže tento konflikt byl v plánu. Jestli tak silný nebo ne se asi už odhadnout nedá, ale jen o východní trhy zdá se nešlo.

    OdpovědětVymazat
  82. Pěkný článek na dnešním Psu: SVĚT: Evropa sestupující k válce
    Putina přirovnal k Mussolinimu už Zbigniew Brzezinski "a partially comical imitation of Mussolini and a more menacing reminder of Hitler" http://inagist.com/all/440688465509122048/
    dál k přečtení
    http://www.washingtonpost.com/opinions/zbigniew-brzezinski-after-putins-aggression-in-ukraine-the-west-must-be-ready-to-respond/2014/03/03/25b3f928-a2f5-11e3-84d4-e59b1709222c_story.html

    Dodala bych, že Mussolini nekradl státní peníze. Dědicům zanechal 30 milionů lir, které dostal za prodej svého listu Il popolo d'Italia.
    http://www.ilfattoquotidiano.it/2010/12/20/benito-rachele-e-le-voci-degli-spiriti/82914/

    Jinak zaplatil ze státních peněz Vatikánu za uznání fašistického režimu. Za ty peníze zas Vatikán nakoupil přepychové nemovitosti v Londýně a Paříži.
    http://www.theguardian.com/world/2013/jan/21/vatican-secret-property-empire-mussolini

    Pak jsem našla na webu jeden neofašistický site, kde hovoří o posledních dnech Mussoliniho. Ten byl zabit ve vesnici Dongo u jezera Como a pak teprve byl převezen do Milána a pověšen. Pravděpodobně ho zabily britské tajné služby, aby se zmocnily dokumentů o tajných jednáních s Churchillem, který ho chtěl přesvědčit, aby se přidal ke Spojencům a za to mu slíbil Dalmácii, řecké ostrovy a kolonie. Celkem prý 62 dopisů.
    http://www.ilduce.net/morteduce.htm
    Jo, to jsou věci pánové!

    OdpovědětVymazat
  83. Jo, jde o velkou Eurazijskou říši. Která bez Ukrajiny nebude celá, vždyť ta mizerná okrajová země byla už součástí carského a pak sovětského imperia. Jak bez ní?

    OdpovědětVymazat
  84. http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-bajka-na-konec-0rr-/p_zahranici.aspx?c=A140320_224143_p_zahranici_wag - dobře napsáno!

    OdpovědětVymazat
  85. No Dobře - on pan Šafránek vždycky píše dobře, ale hlavně výstižně napsáno!

    OdpovědětVymazat
  86. StK,
    přečtěte si tenhle článek, je basilární pro pochopení celé situace.
    Bohužel s googlem, ale je tak hutný, že z něj nemohu dělat výcuc.
    Autor je Georg Friedman, syn maďarských židů, co přežili Holokaust. Řídí Stratfor, společnost, která se zabývá analýzou budoucích scénářů mezinárodní politiky.
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/22409
    Ten Vám otázku Eurazijské říše vysvětlí mnohem líp a s podrobnějšími znalostmi jak já.

    OdpovědětVymazat
  87. On pan Šafránek vždycky píše dobře!

    Takhle to mělo vypadat?

    OdpovědětVymazat
  88. K článku pana Šafránka:

    Článek je opravdu dobře napsán. Vlk je Rusko, jasně, rozumím, třeste se, nenáviďte vlka - to opravdu situaci hodně pomůže. [;>/

    Ale hlavně si přečtěte poslední větu: "Stádo potřebuje pevnou ohradu a berana v čele."

    Nic tu ale nestojí o nějakém rozšiřování ohrady. Ani na východ, ani na západ. Ale kdo tu proboha vidí někde nějakého BERANA? Který by byl schopen aspoň trochu postrašit vlka?
    Já vidím jenom chytračení, přizdis*áčství a partikulární zájmy jednotlivých stran. Hlavně doopravdy nenas*at medvěda!!! Abychom nebyli ztratní. (Neboli syndrom ručního granátu ve výtahu.) Z těchhle reakci "nadsamec Putin" nakonec uplete síť na EU i USA.
    ===
    Ale nebojte se, Beran se časem objeví. I Hitler se přece ve vhodnou chvíli objevil. A budeme se divit všichni - pokud to přežijeme.

    Howg!

    OdpovědětVymazat
  89. Informace, jak často si tu vilu v Provenci užívá?

    OdpovědětVymazat
  90. Dovolil bych si tady parafrázovat onu známou sentenci o bývalém komunistovi - Bývalý rusofil je něco jako bývalý černoch ... Vyrostl jsem na ruské literatuře (Tolstoj, Puškin, Saltykov-Ščedrin, Gorkij, Golubov, Kublickij, Birjukov, Čukovskij, Sjomuškin, Běljajev) a to ve mně zůstalo uloženo. V žádném případě nevidím Rusy (a Rusko) jako nepřítele. Ovšem děsím se toho, kam až je onen cynický demagog zavede. A bohužel vidím paralely s tím, kam směřoval svět před druhou světovou válkou - apeacement, falešné naděje, že tentokrát to znásilnění mezinárodního práva už bylo skutečně poslední ...

    OdpovědětVymazat
  91. To já, Obuvníku,nevím. Má těch vil asi dvacet a asi si ani nepamatuje, kde je v každé koupelna.
    Ale na ten strop dělali tenkrát narážky. Nebudu opakovat, jaké.

    OdpovědětVymazat
  92. Pedro,
    jednou nám ruští přátelé řekli, a mysleli to docela upřímně, že Rusko neví, co je to demokracie, zná jen samoděržaví a smutu. Tak abycho si nedělali iluze, že ji tam plukovník zavede, To bylo krátce po jeho prvním zvolení.

    OdpovědětVymazat
  93. Info nízké pudy, ano tak se nas...ávají lauzří.
    informace řekl(oo)...
    Chcete snad říct, ..., že si na to dotyčný ušetřil z platu plukovníka anebo i prezidentského?
    Anebo si to přivlastnil z veřejného....
    Jakého veřejného? Z tvého-mého, snad? Snad paní všeználkové, dočasně mimo léčebnu?

    Vždycky starší dáma, která předstírá pláč.

    Já jsem si kdysi umínil,
    že každou ze svých volných chvil
    věnuju touze zjistit co jsou zač.
    Poznávám vás...FEŠÁCI
    4P

    OdpovědětVymazat
  94. Informace,
    co referendum v Benátkách? Prý účast vysoká a hlasů pro odtržení od Itálie neurekom.
    Přinejmenším to IMHO signalizuje docela dobrou pozici "extrémistů" do Eurovoleb, ve smyslu signálu voličům, že jejich hlasy nepropadnou.

    OdpovědětVymazat
  95. Pergille,
    celé to benátské referendum byla jen šaškárna. Referebdum vyhlásil, zorganizoval, řídil, hlasy voličů sečetl a výsledky vyhlásil jakýsi samozvaný Výbor pro autonomii, který vede nějaký malý podnikatel.
    L'Espresso psal, že tam mohl hlasovat kdokoliv, stačilo si vymyslet identitu a číslo občanského průkazu a hlasovat na webu kolikrát člověk chtěl. Nikdo to nekontroloval.
    Nejen že to nemá žádnou právní platnost, ale neslouží to ani jako nějaký ukazatel orientace voličstva pro příští volby. Otázky byly čtyři, ale hlavně se jednalo o to, zda benátčani chtějí dál odevzdávat část daní italskému státu nebo jestli si je chtějí nechat jako autonomní oblast pro sebe.
    Je to zřejmě zoufalý pokus Severní Ligy vzburcovat voliče k volbám do Evropského parlamentu. Při posledních politických ztratila polovinu hlasů,dosáhla jen čtyř procent.
    Časy, kdy padánce agitoval Bossi, už dávno minuly. Poté co měl ictus a ochrnul mu obličej, takže jen huhlá, žádného tribuna lidu nemají a tak jdou pomalu a jistě ke dnu. Takováhle hnutí drží pohromadě hlavně agitátor demagog, když o něj přijdou, hnutí jde dolů.
    Kromě toho vyšlo najevo, že vedení Severní Ligy kradlo, Bossiho synáček utrácel klidně peníze z účtů strany. Takže z toho měli i pořádnou ostudu.
    Teď by se chtěli koalizovat s FN Marine LePenové, aby se nějak vyšvihli na mezinárodní jeviště. Ale ta o ně nemá zájem.
    Okolo toho pseudo referenda udělal zahraniční tisk velký kravál, hlavně ruská televize, ale byl to snad větší podvod než to krymské.

    http://espresso.repubblica.it/attualita/2014/03/21/news/veneto-il-referendum-fuffa-che-piace-ai-russi-1.157983

    OdpovědětVymazat
  96. Vidím Informace,
    že tady taky začínáte manipulovat: Okolo toho pseudo referenda udělal zahraniční tisk velký kravál, hlavně ruská televize, ale byl to snad větší podvod než to krymské.
    Máte snad nějaké zaručené zprávy o krymském referendu, které my nemáme?
    Znovu Vás upozorňuji, že mám alergii na jakékoliv slovní, obrazové i zvukové manipulace. Ne na cizí / jiné názory, ale na to, čemu se říká "podhaz". A ta citované věta je klasický podhaz.
    Nevíme, nakolik bylo zmanipulováno referendum v Benátkách (a je to nepodstatné), ale "víme", že to byl "ještě větší podvod než krymské" (referendum). Tedy -> krymské referendum byl velký podvod.
    To je tvrzení bez jakéhokoliv důkazu. Ani žádná záchranná formulka "domnívám se, myslím si".

    Takže prosím: tyhle manipulace raději ne. Ty opravdu nemám rád. V Kotlince jsem si jich užil dost od mládí do roku 1990 a teď se už pár let objevují znova - z jiné strany.

    OdpovědětVymazat
  97. Já zase pozoruji, StK, že namísto moderátora začínají ve Vás převládat sklony cenzora.
    U benátského referenda jsem dala odkaz na l'Espresso, kde výslovně předvádějí na konci stránky, jak bylo možné neoprávněně hlasovat uvedením falešného jména a falešného čísla osobního průkazu. A to v 13 pasážích.
    Jestli to shledáváte nedostačujícím, přečtěte si laskavě další dva odkazy na it. listy, kde říkají totéž, ne-li ještě horší věci.
    http://news.panorama.it/politica/referendum-indipendenza-veneto
    http://www.lindipendenza.com/plebiscito-digitale-veneto-ha-votato-anche-pippo-calippo-dalla-crimea/

    Pokud jde o Krymské referendum, prohlédněte si laskavě tyto odkazy na mezinárodní tisk.
    http://it.euronews.com/2014/03/12/crimea-referendum-osservatori-non-si-sono-visti-e-non-sono-i-benvenuti/
    http://maidantranslations.com/2014/03/16/why-the-crimean-referendum-is-a-manipulation-10-facts-you-should-know/
    http://blog.foreignpolicy.com/posts/2014/03/16/think_crimea_s_referendum_looks_dirty_you_should_have_seen_the_anschluss_plebiscite
    a další, budete-li si přát.

    Nakonec Vaše slova v úvodu:
    " Pro okamžité připojení k Ruské federaci bylo 97% hlasujících. A k urnám přišlo 83% oprávněných voličů. Pokud platí školní matematika, tak pro bylo (0,83 x 0,97 = 0,8051) t.j. 80,5% oprávněných. Ale to je asi málo - i když to znamená, že "pro" volila i část Ukrajinců nebo Tatarů, neboť "etnických Rusů" je na Krymu pouhých 58%, zatím co Ukrajinců 24% a Krymských Tatarů 13%."
    nenadhazují, i když implicitně, totéž hodnocení?
    Snad abyste ty své pochyby raději smazal? Aby se nemohlo hovořit o skryté manipulaci?

    OdpovědětVymazat
  98. Informace,

    dvě věci:
    1. Jestliže se v tom benátském referendu mohlo falšovat, tak proč se tam neobjevily zfalšované hlasy "proti"?
    2. Z toho Krymu nejsou od nezávislých pozorovatelů žádné zprávy, ani náznaky, že by tam referendum doprovázeno nějakými násilnostmi nebo nátlakem na voliče.
    Pokud tam něco takového bylo, tak rozhodně v menší míře než v posledních a předposledních US volbách, kdy stoupenci Obamy bránili ve vstupu do volebních místností v oblastech, kde převažuje Obamovi negativně nakloněný elektorát.

    K těm Benátkám ještě: každé hnutí v počátku potřebuje (někdy i vitálně) charismatického vůdce. Nicméně v určité fázi potřebuje přechod na spíše "úřednickoorganizační typy" ve svém vedení a pokud se mu to povede, tak roste dál, a to na vyšším levelu. Jinak přeroste nevratně na "one man show".

    OdpovědětVymazat
  99. Pochopte, Pergille,
    že to byl docela personální agitační podnik, kde nebyla žádná kontrola zvenčí. Mohli si spočítat, co chtěli a jak chtěli. Jakto že si nevšimli těch falšovaných hlasů? A nebylo jich jen pár. lidi si z nich dělali srandu docela otevřeně, houfně.
    Na jednom lístku bylo napsáno, jestli jste si to npřečetl v předešlém odkazu:
    Nome: Pippo
    Jméno Pippo
    Cognome: Calippo
    Příjmení Calippo
    Luogo di Nascita: Sinferopoli (Crimea)
    Místo narození Krym, Simferopol
    Data di nascita: 5 – 6 -1957
    Datum narození
    Provincia di residenza: Verona
    Místo stálého bydliště Verona
    email: rischiocalcolato@gmail.com
    email: kalkulovaneriziko@gmail.com
    N. carta d’identià AH (numero a casaccio che non ricordo)
    občanský průkaz AH číslo jen náhodně, nepamatuju si ho

    Jak to že se ve sčítání neobjevily ty neplatné hlasovací lístky?

    Víte, my jsme po třiceti letech na ty jejich blbiny už zvyklí, asi už dvakrát nebo třikrát prohlašovali nezávist Padánského státu, jednou volili padánský parlament, chodili se kolektivně křtít vodou pramenů Pádu, pořádali srazy, kde se producírovali převlečení za staré Kelty s volskýma rohama na hlavě a tleskali v nadšeném rozjaření projevům Bossiho, které se z poloviny skládaly ze rčení "Va fa in culo" -táhni do prdele, kamž posílal nejen vládu, Řím, ostatní politiky, ale v pln0 volebn9 kampani i vedoucího koalizované strany Berlusconiho.
    Za těch blahých časů dosáhli maximálního výsledku 10 procent. Teď mají čtyři a mohli by se taky do EP nedostat.

    Představte si, že podobný refrendární podnik na odtržení Ostravska uspořádáte Vy s Kocourem. Bude Vás někdo brát vážně?
    Pravděpodobně jen moskevská televize.

    OdpovědětVymazat
  100. Tady se na ty bojovné Kelty podívejte.
    http://www.tribunodelpopolo.it/pontida-il-raduno-della-vergogna-finisce-a-spintoni/
    Na posledním srazu se mezi sebou porvali a všechno skončilo ostudou.

    OdpovědětVymazat
  101. Inu Pergille, Informace se patrně domnívá, že na Krymu to bylo totéž. Humor. Italský humor.
    ===
    Informace - až se rozhodnu svůj vlastní blog cenzurovat, tak k tomu mám takové tlačítko u každého příspěvku. Malinkou popelnici. Můžu diskuzní příspěvek uveřejnit, dát ho do spamového koše nebo definitivně smazat. A to i dodatečně.
    To jsem, kromě začátku, kdy jsem eliminoval ataky V.V., udělal asi jen třikrát. Vždy kvůli invektivám vůči vaší osobě. Takže podezírat někoho, že cenzuruje svůj vlastní blog je ...zvláštní.
    Kdybych ho opravdu "zcenzuroval", tak na to přijde jen cenzurovaný a Drak (pokud se bude zrovna koukat).
    Navíc - nevadí mi ničí názor - jen ta forma "podhazu" se mi nelíbí. Je to takový komunisticko-propagandistický trik. Používá se i v reklamě. Myslím, že tu v Útulně je natolik "čistá atmosféra", že ho používat opravdu není nutné. [;>))

    OdpovědětVymazat
  102. Ruská televize o referendu v benátsku skutečně odvysílala program. Sama jsem ho viděla.
    http://stream.1tv.ru/live
    Pokud jde o provedení jejich referenda, no comment, dala jsem Vám už odkazy.
    Měla bych také úvahu, ale když Vás to ruší...
    Představte si, že posedlý Cvrček prohlásil, že krymské referendum je platné. Lidi se z toho mohli utlouct smíchy.
    (To je jen konstatování, ne názor, když ten Vám vadí ...)

    OdpovědětVymazat
  103. Na uhozenější vtip v Kremlu nepřišli?
    Петицию о присоединении Аляски к Росии подписали 9 тыс. человек

    http://proural.info/news_lenta/9924/

    Lidi, držte mě!

    OdpovědětVymazat
  104. Víte Informace,
    když zataháte za ocas tygra, často vyplašíte i vřískavou opici. Asi nastal "čas odtrhování". (Jako nastal "čas zkracování" v Postřižinách). To aljašské referendum není o nic bláznivější, než to benátské. Ale každá taková věc by se asi neměla bezmyšlenkovitě zesměšňovat - už jenom ten nápad "uděláme referendum" je něčím inspirován, něco prostě nefunguje tak, jak by mělo.
    V případě Krymu to byla reakce na Majdan a následné výstřelky "nové ukrajinské vlády" - např. zrušení ruštiny a ne náhlý nápad "kremelského cara". Ti, co tvrdí že se na Krymu hlasovalo "pod samopaly" by si měli rychle vzpomenout na způsob, jakým byl dotlačen k rozhodnutí ukrajinský parlament a vláda.

    Vychýlení kyvadla není nikdy na jednu stranu. A Kryma a vše ostatní jsou dozvuky "Mejdanu na Majdanu". Padající kostky domina. Souvisí i s "arabským jarem loňským i předloňským.

    Zkuste se někdy vcítit do situace obyčejného Rusa na Ukrajině (Ukrajince ruského původu) před a po Majdanu, kdy do děje vstupovala EU i USA značně neomaleným způsobem. To, že jsou to "naši" na věci nic nemění. RF vlastně jenom "rázně odpověděla" - sice tím medvědím způsobem, kdy kolem sebe rozšlapala, co mohla, ale bez Majdanu by nebylo Krymu. A bez Krymu by neměl Putin tak obrovskou podporu - prý ji má větší, než Stalin! Takže sice můžete útočit na Putina, našeho narcistního alfa samce - ale dotčen bude "ruský člověk". A to opravdu není zanedbatelná síla. Z "Vladimíra Vladimíroviče" si srandu dělat můžete, ale z "Ivana" ne! To je 147 000 000 lidí.

    EU i USA si tedy může zacitovat s Shakespearem: "Duchů, jež jsem vyvolal teď se nezbavím!"

    O posloupnosti ukrajinských událostí napíšu článek - až budu mít trochu víc času. To matení pojmů se mi vůbec nelíbí. Jak vidím, falešným informacím věří i lidé vzdělaní.
    Dá se říct, že čím více se do problému bude šťourat, tím větší reakce RF (ruských lidí) se "západní" svět dočká. Ale pokud to mohu ze svého téměř sedmdesátiletého života posoudit, ten "Západ" se chová velmi podobně, jako kdysi "tábor míru a socialismu". Jenom ta věrchuška se vybírá podle majetku a ne podle deklarovaného politického přesvědčení.

    A jedna poznámka závěrem: Co vlastně Západ skutečně udělal, když do Československa přijeli v roce 1968 "osvoboditelé"? Myslíte, že kromě bohapustého žvanění, blokování účtů a odpírání vstupu několika ruských potentátů zvládne dneska něco víc?

    Těžko, situace je přesně taková, jak jsem ji popsal. Jsme s Ruskem v jednom výtahu - a máme granát. Oni taky.

    OdpovědětVymazat
  105. Rusko versus EU + USA / StK:

    Ano, to přirovnání k výtahu a jeho osádce s granáty docela sedí. Z toho by se mělo vycházet a mít to na mysli před tím, než se do něčeho pustíme, ne až potom. Pakliže to nebyl "kšeft" předem domluvený, což se mi vzhledem k idiotskému výslednému postavení EU + USA po tom všem tak úplně nezdá, byť s ohledem na idiocii zúčastněných za naši stranu to nejde tak zcela vyloučit. Ať už to byl kšeft nebo ne, ať už to bylo jak chtělo, tak tuhle epizodu, a to co jí předcházelo, za nás nikdo zrovna brilantně inteligentní opravdu nehrál... A podle toho bude vypadat i další vývoj...

    OdpovědětVymazat
  106. Teď jsem si přečetl přesně opačný názor.
    Ale pak jsem se dočetl: Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD.
    No commnet!

    OdpovědětVymazat
  107. To, co píše Rouček je běžným názorem na situaci tady.
    Vy zřejmě se řídíte zprávami ruských vládních agentur. Tak se nikdy neshodneme. A přestaňte házet mé příspěvky do koše, prosím, jen proto, že neopakuji to, co šíří ruský tisk.
    Už jich tam skončilo několik.

    OdpovědětVymazat
  108. Tak se tu mějte!
    S ruskou tiskovou agenturou se můžu bavit i jinde.

    OdpovědětVymazat
  109. Informace,
    jste asi zvyklá mít vždy svou pravdu, ale tímhle způsobem (u mě) nedosáhnete respektu.

    Nemusíte s někým souhlasit - ale smiřte se s tím, že ten někdo nemusí souhlasit zase s Vámi.

    Axiom: Tenhle blog nebude prostorem pro vzájemné napadání.

    OdpovědětVymazat
  110. Svůj nesouhas vyjadřujete tím, že házíte příspěvky do koše, když nesledují Vaši linii? A to bez jakéhokoliv vysvětlení?
    To není napadání na diskutéra?
    Začal jste Vz a já nemám jiný prostředek, jak se bránit, než přestat psát.
    Úspěšné pokračování přeju. Příspěvky se tu jen hemží, jak vidím.

    OdpovědětVymazat
  111. Pravdu mají vždy jen kachní žaludky, pravda je ošidná, prqavda chválivá se pěkně poslouchá, pravda, pravda. A toto byl blábol o pravdě. Pravda je též nutnost si zatopit až bude zima a z toho mám oprávněnou obavu já. Hlad, strach a já dodávám zima jsou jediné věci co přinutí člověka pracovat. Jdu se hemžit , je mi zima.
    4P

    OdpovědětVymazat
  112. StK ...o podporu demokracie, právního státu a prosazování funkčního tržního hospodářství...

    Omezím se na neemotivní poznámky.
    1. Demokracie a právní stát jsou principiálně v rozporu. Demokarcie s jakámkoli přívlastkem není demokracie. Proto ani tzv. zastupitelská. V extrémním případě je v rozporu demokracie a stát, bez přívlastků, tedy jakýkoli stát. Samotná existence státu vylučuje demokracii. Proto demokracii neexistuje. Je jen fikcí.
    2. Funkční tržní hospodářství není nutno prosazovat. Tržní hospodářství je funkční ze své podstaty.Vnějším zásahem ho jen lze učinit nefunkčním. Ale i to je protomluv, protože pak to není tržní hospodářství. Trh je vždy trhem bez přívlastků. Jakýkoli přívlastek činí trh netrhem.

    OdpovědětVymazat
  113. To Schumacher:

    Ony ty "bezpřívlastkové" termíny mají v sobě skrytý nemalý problém: těžko je něco takového ve skutečnosti najít.

    * Pravda - čí pravda? Naše, Vaše? Jejich?

    * Svoboda - dtto

    Je to podobné, jako když řeknete "koule". Jaká? Malá? Velká? Z čeho? Pohyblivá? Pevná?
    Je sice pravda, že se někdy původní význam slova pod nánosem přívlastků zcela vytratí - ale obejít se bez nich je zatraceně těžké. Až nemožné.

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  114. Kocoure,
    pokud by nebyl Majdan, bylo by dříve nebo později něco jiného. V Kremlu se čekalo na záminku. Je otázka, pokud by se dlouho žádná vhodná nenašla, zda by se časem nevyrobila ala Gliwice.
    V tomhle pohledu je to možná lepší teď než za pár let. Přestože si západ na Ukrajimě počíná jako slon v porcelánu, tak dění tam může fungovat jako lék na čím dál větší EUmultikulti blbnutí. Na uvědomění si, co je opravdu problém a kde se problémy vyrábějí uměle aby bylo co řešit a lůza měla každodenní přísun senzací a vzrušení.

    OdpovědětVymazat
  115. Ano Kapitáne,
    s tím, že Ivan není spokojen se stavem, kdy ho nebere zbytek světa vážně souhlasím. I s tvrzením, že kdyby nebylo mejdanu na Majdanu hledala by se jiná záminka na ukázku "medvědí síly". Já nic jiného netvrdím. Jenom upozorňuji na to, že EU a USA tu záminku Kremlu daly - ovšem takovou, která je rozkódovatelná a proto dost hloupá. Multikulti "móresy" teď bude muset vyřešit car Putin - Tataři a jejich napojení na islám. My odstoupíme od ptákovin (multikulti, hyperkorektonst, genderové boje zelená ideologie), až nám na ně nezbude síla a čas. Zatím zabodoval jen V.V.Putin - takovou podporu Rusů neměl ani Stalin za II. světové.
    "Tahání za ocas" totiž náš "Západ" provádí už pěkných pár let. "Arabské jaro": Kosovo, Egypt, Alžír, Libye, Sýrie... Všude po "vývozu demokracie a západního způsobu myšlení" zůstávají země rozdělené na nejméně dva nesmiřitelné tábory se slabou nebo prozatímní vojenskou vládou, plné nepokojů a občanských půtek, tamní hospodářství upadá a rozhodně se nedá říct, že by to bylo obyvatelstvu těch zemí jakkoliv ku prospěchu.
    Takže moc nevěřím na to, že by se Brusel a Státy chytly za nos hned zítra. Poučení (jsou-li ho pánové ještě schopni ve své bohorovnosti vnímat) přijde zevnitř. Ve Francii se pomalu dostává k moci extrémní pravice, Barák Obava má velmi nízký rating, u nás má EU taky nevalnou podporu. Pokud se EU rozpadne (zatím se o tom nesmí ani spekulovat, to je tak tabu jako zjištění, že Bůh je mrtev) tak plakat budou ty státy, které jsou zadluženy. Ale i věřitelé - ty částky jsou už tak astronomické, že nesplatitelné. Bude se muset (aspoň ve financích) udělat neoblíbená "tlustá čára". Reset.

    No a hned potom se objeví spousta chytráků, kteří budou říkat, že je to špatně, že se ta čára neměla dělat vůbec nebo měla dělat na úplně jiném místě. A taky "kdo za to může!" To už ale bude po bitvě - doufejme že to bude bitva jen ideologická a finančnická.

    Chci věřit tomu, že si každý z nejvyšší věrchušky uvědomuje světovou situaci - ten výtah a odjištěné ruční granáty...

    OdpovědětVymazat
  116. Víte kocoure co se mi nelíbí?
    západ musí, Putin nemusí.
    Rusko (a dříve CCCP) je minimálně stejný, ne-li horší žalář národů jak se to řikalo o starém R-U, a ta "bratrská péče" nerusy sere a škrtí.
    Kdyby tomu tak nebylo, CCCP se v 90. létech nerozpadl, eventuelně by se po nějakých turbulencích samovolně opět integroval. Jenže to, co máme možnost vidět je všechno jiné jen ne samovolná integrace.
    Připojením Krymu (který za posledních cca 1200 let patřil Chazarům, Kyjevské rusi, Tatarům, Turecku, Rusku, Ukrajině) si Putin jednak pravděpodobně nastartoval proces budoucího štěpepení ruského soustátí a zadruhé, a dokonce možná především ukázal, že mežinárodní smlouvy jsou pořád ještě kus hadru který nemá cenu ani toho papíru na kterém jsou napsány.
    Jenom to poučení Rusku přijde o něco později než západu (ona EU k žaláři národů směřuje také).
    Úžasné perspektivy
    máme na (zatím) výběr zda si nechat nakopat dolní část zad zepředu či zezadu

    OdpovědětVymazat
  117. To všechno jsou jakési "historické hranice" Kapitáne.
    Takové, o kterých se nemluví (nebo jen kradmo v krásné literatuře a po hospodách s několika pivy v sobě) ale přesto existují. Jakési povědomí, co je "naše" a co je "jejich". Je to i u nás - občas se noční Ostravou ozve opilecký výkřik "Ostrawica - granica!!" Moje (polská) babička nikdy nemluvila o Slezské Ostravě ale o Ostravě Polské. Polsko nijaké nároky na půlku Ostravy sice už 80 let nevzneslo, vyměnily se tři generace, ale... Tyhle věcí mi připadají jako z "Pána prstenů" - stará, vznešená historie nebo pověst. Tolik ke Krymu.

    Naši "ústavní" Ukrajinci, Rusové a Bělorusové si nijak po krku nejdou a dokonce se zdá, že se vzájemně chápou víc, než by si člověk dokázal připustit. Pravda, není to reprezentativní vzorek, těch cca dvanáct různých lidí není žádná statistika - ale i tak.

    EU mi (osobně) velmi vadí. Protože se chová jako každá jiná věrchuška a snaží se své gubernie a svůj prostý lid přesvědčit o tom, že "ona je jiná" a že "bez ní to nepůjde". Je možná ještě "hladovější", než oligarchové v Rusku a na rozdíl od cara Putina nečitelná, nepředpověditelná. Její péče není "národovecká" jako péče Ruska - je tak všeobjímající, že nebezpečná. Jako maminka třicetiletého (normálního) syna.

    Nesnesitelná lehkost, s jakou původně docela logický a užitečný útvar zvaný EHS zaplnily teorie o globálním oteplování, zelené energii, multikulturalismu a politické či genderové korektnosti je důkazem, že takový útvar budce plodit podobné šílenosti dál* - jenom proto, že je na to (zatím) dost bohatý a své gubernátory si nějakým způsobem zavazuje. Jmenuje se to "dotace", jsou to peníze, které se musí někam zaplatit a z kterých potom dostaneme část zpátky. Jakou, to nevím, ale vím, že se jich nezanedbatelné množství ztratí při cestě "tam" (spotřebují se ne "vládnutí" EU) a hlavně "zpátky" - rozdělovačům zůstávají za nehty nezanedbatelné částky. Proto se budou jako lvi bít za zachování EU.
    A na tomhle principu (pochopitelně obaleném nesmyslnými kecy) EU funguje.

    Proto je centralistický car Putin pro velkou část lidí pochopitelnější - a přijatelnější. Není to jeho zásluha - ale naopak vina Brusele.

    */ na alarmujících zprávách - "obnovitelné energie" atd. se dá velmi slušně vydělávat tak, že celé státy donutím k jejich zákonné podpoře. Nádherná lumpárna! Odpustky jako ve středověku.

    OdpovědětVymazat
  118. STK:
    On takový centralistický "carostát" může mít podstatně nižší míru byrokracie a samoděržaví ji (teoreticky) může krotit.
    A docela průšvih je, že při extrapolaci vývoje Putinstánu a Bruselestánu se docela rychle dostaneme do stavu, kdy to první je méně nesnesitelné místo k životu.

    OdpovědětVymazat
  119. Jójó Pergille, může být. To jsou holt ty paradoxy dnešní doby.

    Kocoure, nevím kolik z peněz které do Brusele odvedeme se nám vrátí zpět jako dotace. Přichomýtl jsem se ale kdysi k pokusu o získání jakési dotace z EUnijních fondů. Vycházelo to tak, že cca polovina dotace (pokud by se získala) by padla na administrativu spojenou s žádáním a prokazováním a na odměnu poraděnka.
    Jójo. Bezva job pro poraděnky, tyhle dotace.

    OdpovědětVymazat
  120. EU a dotace:

    Co se ČR týče, tak z čistého příjemce jsme se už před nějakou dobou překulili na +/- vyrovnaný stav a poslední dobou už začínáme být z příjemce čistým plátcem. V zásadě mi na tom spíš štve, že do toho, kam vrazíme naše prachy, nám krom našich padouchů krafají ještě ti bruselští, takže mnohdy místo abychom řešili železnice, dálnice a silnice, které řešit potřebujeme, tak stavíme například cyklostezky, jejich užitná hodnota se dá přinejmenším úspěšně zpochybnit. Navíc to vše za podmínek, kdy bez "poraděnka", co spolyká značnou část celkového rozpočtu na akci, se k těm prachům prakticky nedá dostat. Pod taktovkou lumenů z Brusele probíhá například devastace vědy ve velkých městech, pražské zejména a její stěhování na venkov. kdo jí tam má dělat už ti kreténi neřeknou...

    Zkrátka a dobře, shrnu to tak, že nevýhody toho všeho už dávno začínají překonávat výhody. Mrví to trh a ekonomiku, protože rychle rostou počty oborů lidských činností, nevykonavatelných bez "bruselských" prachů (tedy našich, ale Bruselem dirigovaných), vázaných navíc na chorobně blábolné, nebo rovnou nesmyslné podmínky. Už aby se to rozpadlo, reformovatelné to viditelně není, stejně jako bolševický stát, takže čím dřív to způsobí destrukci sebe sama svou vlastní blbostí, tím líp.

    OdpovědětVymazat
  121. Draku, a co sis myslel? Že oběd je zadarmo?

    OdpovědětVymazat
  122. Oběd zadarmo? / Obuvníkovi:

    Tímhle druhem debility postižen opravdu nejsem, na rozdíl od haldy idiotů, co vidí jenom toky prachů z Brusele a jejich čerpání, navíc na naprosté neúčelné kraviny a ty toky prachů odsud do Brusele, ty jakoby ani nebyly. Je mi z těch čerpačů dotací dost smutno a na nic zároveň.

    OdpovědětVymazat
  123. Se mi ulevilo, draku, ažv Vltava stoupla.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)