Prohledat tento blog

čtvrtek 7. května 2015

O hrdosti a pýše

   Původně jsem chtěl napsat o důležitých věcech každého člověka, který si, náhle nebo časem uvědomí, kolik kolem něj běží propagandy. A propaganda je všelicos - od vtíravé reklamy v supermarketu přes koukání na tendenční TV zprávy až po návštěvu kostela. Nebo mešity. 
  Ale včera jsem se doslechl o tom, podle jakého klíče se vybírají profesoři VŠ a kdo má největší právo odjet reprezentovat českou kulturu do ciziny. Takže o obecných věcech až příště.


Hrdost umělecká aneb "O umělecké poctivosti"

   Nedávno jsem se doslechl, že jistý muzikálový soubor z většího českého divadla byl nějakým řízením osudu pozván - dejme tomu do Hongkongu. Jedna tamní organizátorka festivalů má ráda Česko (vzpomínám, jak se náš první (a druhý) po-sametový president "šklebil" na tenhle jednoslovný výraz - a hleďme, on se celkem začal používat a už přitom po nikom "nelezou slimáci") a tak onomu souboru nabídla vystoupení s českým titulem. Jenže to nebyl český muzikál - autorem předlohy je Polák a hudbu i libreto napsali dva Slováci. Ale co je nejhorší - muzikál hraje a zpívá soubor činohry. Přičemž "export" by byl celkem snadno realizovatelný - hudba je nahraná a kvalitně, mikrofonů je potřeba kolem šesti. 

   Jenže to se hrubě nelíbilo muzikálovému souboru - na muzikál jsou přece specialisté ONI - a tak došlo ke změně. Na muzikálový festival přece nemůže jet činoherní soubor! Pojede tedy jiný titul, muzikál, který se "doma" hraje s živým orchestrem a požadavky na ozvučení jsou několika násobné. Hlavní je, že   se realizuje s muzikálovým souborem. A napsali ho Češi.

   Ale ouha, dvakrát ouha: Na velký orchestr nemá pořadatel muzikálového festivalu dost peněz. Takže z hrušky dolů - pojede se s nahrávkou. Ovšem nahrávka neexistuje, není pořízená (je to taková pojistka pro případ, že se nebude provoz "muzikálu" v budoucnosti "minimalizovat"), tak se nahrávka sháněla jinde. Nakonec se našla v jednom malém pražském divadle, kde tuto hru dávají pod jiným názvem v "komorním provedení". Bohužel je to nahrávka na syntetizátory a samplery, která zní spíše jako kvalitní jako flašinet. Vypadalo to na odpískání téhle akce.

   Ale co se nestalo: Umělecké vedení na tuhle variantu kývlo. Nikomu dokonce  nevadí, že na té japonské scéně nemají obvyklých dvaatřicet mikroportů, které umělci striktně požadují doma, navíc s neustálými poznámkami typu, že "v Londýně se to dělá na 64 portů". Není to zas tak divné - i umělec je člověk, který se rád (a zadarmo) podívá do světa a nějaké technické parametry přestanou být důležité. Stane se skromnějším. Jenom jsem zvědavý, co o té spanilé jízdě pronikne do médií. Čekám jen oslavné články o skvělé reprezentaci českého umění.
   A také jsem zvědavý, jaké požadavky budou mít muzikáloví umělci při přípravě následující inscenace. Jako bych je slyšel:  "Bez toho (nebo onoho) technického prostředku to prostě nelze odpovědně inscenovat!"  Inu - hrdost umělce na své umění - nezáleží na tom, co předvedou na jevišti, záleží hlavně na počtu mikrofonů, reflektorů, reproduktorů. protože bez toho žádné umění neexistuje. 

   Netuším, na koho má tahle argumnetace působit. Asi na ředitele nebo dokonce na provozovatele. Divák chce ale vidět pěkné představení s dobrými hereckými či pěveckými výkony a počty mikrofonů či tanečníků v "company" prostě nevnímá, jsou mu lhostejné. 
Také se dívá venku na plakáty, kterým se ovšem uvnitř podniku říká vznešeně "vizuály". Divadelníci si totiž musí stále na něco hrát. Třeba na světovost. No nedivme se jim - návštěva bývá občas dost tristní a ozývají se hlasy, jestli není stálá scéna příliš nákladná. Jestli je třeba doplácet na žánry, které se jinde jeví jako silně ziskové. Ale o tom se mluvit nesmí. Kultura je něco, co je posvátné. Jako kráva v Indii. Na užitku přece nesejde. 

_______________________________________________________


Pýcha akademická aneb "Kdo je tady pánem?"


   President Zeman zase podráždil naše české akademiky. Omítl podepsat  jmenování třech profesorů. Polovina z těch, kteří měli být jmenování profesory se odmítla účastnit. Slavnostní akt je odložen, rektoři žádají schůzku s presidentem republiky. Skandál - president si dovolil sáhnout na akademické svobody. 
Že akademikům, kteří profesory navrhují  nevadí, že jeden z nich si chtěl přivlastnit miliónek ze sponzorských darů - jako přilepšení k platu, další byl, pokud tomu tak lze rozumět, špionem ve službách socialistického Československa a ten třetí byl veden jako "Agent" u StB. Docela věřím, že žádný z těchto důvodů není takové povahy, aby zpochybňoval odbornost jmenovaných. Zpochybňuje jen jejich bezúhonnost. 

   Pokud profesura znamená jen ocenění odbornosti, tak je to v pořádku. Potom je ale nepochopitelný požadavek, aby jmenování podepisoval president republiky, o jehož morálních vlastnostech se už několik let stále diskutuje. Navrhl přece, že on dekrety podpisovat nemusí, že tuto "povinnost" deleguje na rektory jednotlivých univerzit nebo na ministra školství. S tím ovšem akademici nesouhlasili, snížilo by to prý hodnotu takového akty i titulu. Takže u profesora rozhoduje nejen odbornost? Proč to má podepisovat president?  Ten přece odbornost posoudí jen těžko. Formalita?  Proč tam vyžadují podpis presidenta, když ten to podepsat stejně musí?

   Petr Konvalinka (České vysoké učení technické v Praze) řekl: "President ČR musí respektovat zákon a podepsat jmenovací dekrety všem profesorům, kteří splnili požadavky zákona. Nemá právo konat jinak." Čili staví funkci presidenta na roveň sublaterního úředníka, který něco podepsat prostě musí. To už je ovšem dokonaná zpupnost akademikova. Páni akademici si někoho odhlasovali (na morální profil budoucího profesora nehleděli - protože "akademická svoboda") a president to musí podepsat. 

   Poučovat presidenta o jeho povinnostech přijde předsednictvo České konference rektorů v čele s předsedou rektorem UK Tomášem Zimou. Předsednictvo ČKR prý má 100% podporu rektorů všech veřejných vysokých škol. Protože státní vysoké školství je téměř ze 100% závislé na státních dotacích, tak by mě zajímalo, jestli má i podporu poloviny voličů, aspoň těch, kteří v přímé volbě Miloše Zemana zvolili presidentem.  Moji podporu (ač jsem Miloše Z. nevolil) nemají. 
To ale není důležité. Zajímalo by mě, co tomu říkají stávající profesoři, kteří  nechávají tímto způsobem dehonestovat akademický titul.  Profesor už nemusí znamenat  bezúhonný člověk. 




No - jak je libo, páni akademici. 

   Bude ale lépe, když se nebudete vyjadřovat k žádným etickým či politickým otázkám. Budou (jsou) mezi vámi i lidé, kterých si nelze vážit a jejich názory pro mě už nejsou podstatné.  
  





102 komentářů:

  1. Festival:

    A neměl by si snad pořadatel festivalu sám vybrat kdo mu tam přijede a co mu tam předvede? Pakliže to tedy platí on?

    Zeman a rektoři:

    Jedním jsem si celkem jist, některé blbé řeči kolem toho by si mohli odpustit jak Zeman s okolím, tak i rektoři. Co se události samé týče, přiznám se, že zatím nemám na tuhle situaci jednoznačný názor. Ale pár otázek bych měl:

    Když presidentovi vadí cosi v minulosti oněch jmenovaných pánů, tak kancléř s temnou minulostí i přítomností, konkrétně podezřelým nákupem nemovitosti mu nevadí? Různé metry? Proč?

    Vnímám to všechno zatím jen jako další šumný humbuk a je otázkou, co vlastně je jeho opravdovou příčinou.

    Co se jmenování profesorů týče, tak v mnoha sousedních zemích jmenuje profesory ministr školství. U nás založil 1. universitu Karel IV a protože se v tom osobně dost angažoval, tak je tu určitá tradice, ve které pokračoval Masaryk, která přetrvala v nějaké podobě bolševika až platí dodnes. Takže cosi jinde dost mimosystémového, má u nás tradici. Ne, že bych kvůli tradic vyskočil oknem jen aby se nic neměnilo, to ne. Teď je tedy diskutovanou otázkou, zda se zrovna kvůli jednomu Zemanovi vykašlat na tradice a modernisovat zákony a postupy, nebo jen počkat, až to jeho období uplyne a doufat, že příště budeme mít šťastnější ruku? Já bych byl spíš pro to druhé.

    OdpovědětVymazat
  2. Draku!
    Nejde o to, co si agentka vybere - výsledný tvar uvidí "Japonsko" až na místě. Jde o rozdíl mezi tím, co si původně vybrala a co nakonec divák dostane.
    Asi jsem to špatně napsal - jde o to, kam až je ochoten hrdý umělec zajít, když mu jde o osobní prospěch - "výlet do Japonska". Že argumenty o "umělecké poctivosti" a kvalitě produkce jsou jenom žvásty. Musel bych zajít do podrobností a to bych opravdu nerad. Prozradil bych svůj zdroj a to mu nechci udělat.

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jedna malá poznámka: Já vůbec "neřeším" Zemana Zarazil mě postup:
    Akademický senát si cosi tajně odhlasuje, je to nazávislý orgán, ale president navržené kandidáty jmenovat musí. Proč tedy máme presidenta, který něco musí podpisovat? I když je to jen úředník, je to přece jen úředník nejvyšší, představitel státu.
    Když v případě "Putna" navrhoval (Zeman), že se téhle "pravomoci" ochotně vzdá, právě akademici začali řvát, že by jmenovací akt ztratil na důležitosti. Tak jak? Je president jen podpisovač, vítač zahraničních návštěv a kladeč věnců? Leckdo se mu snaží určovat, kam smí a kam nesmí jet - což s politickou línií ČR ani tak moc nesouvisí.
    Tak v tom případě ať se ta funkce raději ústavně zruší - stejně její současný představitel leze polovině národa na nervy. (Jenom nevím, jestli zrovna té rozumnější. A není jisté, že ten následující bude lepší. Spíše čekám opak.)
    Jsou ovšem okamžiky, kdy musím s presidentem aspoň vnitřně souhlasit. Opačné názory jsou totiž mnohem horší, než ty jeho. (Je ovšem třeba pominout Zemanovu sebechválu a sebezbožnění. Jde to těžko, ale jde.)
    Ale jinak? Má až nepříjemně často pravdu - tak jako kdysi "za totáče" ve svém slavném článku v T-magazínu o polo a celovodičích. [;>)

    OdpovědětVymazat
  4. Festival / StK:

    1) Řečeno bylo dost, podrobnosti netřeba.

    2) Naše vykuky a jejich presentace vlastního zájmu jakoby šlo o zájem veřejný už znám za ta léta víc než dobře. Nejsou jediní na planetě, kdo se takhle činí.

    3) Proto si myslím zhruba tolik, že platí-li vše pořadatel. měl by mít ten pořadatel rozhodující slovo, kdo pojede a co bude hrát. Platí-li pořadatel divadlo na místě a zbytek je na nás, tak zase ale je aspoň části také na nás, kdo a s čím pojede. Na druhou stranu i tak by mělo být v našem zájmu poslat to, co chtěli místní a tak jak to chtěli, protože když se to povede, otevírá to další možnosti. Když se zachováme krátkozrace, bude z toho jeden výlet a tím to také na nějakou dobu skončí. Takže je to v našich rukách. Že by to spělo k tomu jednomu jedinému výletu?

    OdpovědětVymazat
  5. Zemana „řešit“ či „neřešit“?

    Kdyby seděl jako důchodce na Vysočině, tak bychom ho mohli klidně pustit k vodě a jak se říká „neřešit“ ho. Jenže on nám sedí na Hradě, sedí tam obklopen lidmi, kteří vzbuzují přinejmenším pochyby a zdaleka ne vždy se chová standardně a předvídatelně. Takže čas od času ho prostě „řešit“ musíme.

    Jsem Zemanovi vděčný například za jeho postoje vůči Izraeli, islámu a situaci na BV, liší se od zbytku Evropy a nenechává se strhnout sebezáhubným blbnutím a zblbnutím. Něco podobného zdá se předvádí i vůči Rusku a Putinovi. Za ten projev zdravého selského rozumu jsem mu vděčný.

    Na druhé straně, spolu s těmito projevy rozumného, je Zeman zároveň s tím i kořala, narcis, chorobný exhibicionista a demagog (překrucovač faktů jak se mu hodí).

    K těm jmenováním:

    Ústava je psána jazykem prostým právnickým. Jazyk právnický je podmnožinou jazyka českého, ale od jazyka českého obecného se liší především stručností. Proto také prosté sloveso v jazyce právnickém má širší význam, než v jazyce českém obecném a to je pak matoucí. Gentleman to ví zařídí se dle výkladu právníka, demagog to překroutí a zneužije tak, jak se mu chce a momentálně se mu to hodí. Zkrátka tak jak zní zákon by měl Zeman podepsat a jmenovat. V našem pojetí státu je president kladeč věnců, řečník, representant bez reálných pravomocí a morální autorita. Mám pocit, že 1. ústavu napsali na míru Masarykovi, ale tak nějak nedokázali předvídat, co přijde potom. Chtěl-li Zeman reálně rozhodovat, měl se ucházet o premiéra. V tomto případě by tedy měl podepsat a jmenovat. Nikdo by mu ale nemohl zabránit, aby si k tomu řekl svoje a pány akademiky v tom jejich hnoji pořádně „vykoupal“. Nakolik věrohodně by to vyznělo se Šloufem v minulosti, aférou s olovem, a dvojkou Mynář + Ovčáčik za zády nevím, pro mě tedy zrovna moc ne.

    OdpovědětVymazat
  6. Jenže Draku, Zeman pozér, žvanil a lhář je stejná osoba, jako Zeman rozumný, který si od nikoho nenechá diktovat. Budeme si muset uvědomit, že nic není ani černé, ani bílé.
    Hysterie kolem Zemana mi nevadí (jemu asi taky ne), vadí mi lži a manipulace. A nejen kolem Zemana.
    P.S.: Teď jsem narazil na zprávu, že lidé doporučují Zemanovi, aby zůstal u svého "vůdce" Putina a už se nevracel. Je třeba se podívat na fotky - jsou to asi jen ty dvě ženské. Zdroj? Blesk. Mají svých pár minut slávy. Krávy.
    Co dodat. Musel bych tu asi zase psát něco o "novinářské špíně" a zase bych byl označen za Zemanovce nebo rovnou za kremroli.

    OdpovědětVymazat
  7. Ani černé, ani bílé / StK:

    Přesně tak, nikdo nejsme ani dokonalý ani svatý. Zeman už vůbec ne, je to přece politik a tam jsou ty morální a jiné hranice úplně někde jinde a relativita tam také platí dost jiná. Když jsem ještě byl mladší, naivně jsem se domníval, že je možné mít moc a projít politikou aniž by to člověka poznamenalo a on se musel nějak zašpinit a že je možné jak se říká nezblbnout sám ze sebe s své důležitosti. Po té době co jsem na světě a dívám se kolem sebe, tak už tomu nevěřím. Jsou určité náznaky, že ani člověk tak morálně na výši, jako bul T.G.M., neprošel tím mlýnem úplně bez následků, můj poměrně oblíbený Ludvík Svoboda také ne, byť ty dva zmíněné to poznamenalo mnohem méně, než mnohé jiné.

    Zeman si myslím měl tu rozporu plnost v sobě už dřív, jen ta politika tomu dala šanci rozvinout se a vyniknout. Na druhou stranu, přesto, že vím, že Zeman ani zdaleka není dokonalý, tak kvůli tomu opravdu nehodlám klesat až na úroveň Blesku a jeho čtenářek a přispěvatelek a vést blbé řeči. Zeman není ideál, ale někteří jeho mediální protivníci jsou nepochybně a zjevně ještě horší než on. Je to tak trochu analogické s Kaddáfím, Mubarakem a Asadem. Ani jeden z nich není zrovna ideál, ale to, co se sápalo a sápe, aby je vystřídalo „u vesla“ je o řád, dva až tři horší, nežli ti jmenovaní.

    OdpovědětVymazat
  8. Hezky česky:

    "Z deště pod okap!"
    čili
    "Z louže do bláta!"
    V tom nejlepším případě pak nanejvýš
    "Pěšky jak za vozem!"

    A pak má člověk myslet "positivně". [;>)

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky česky / StK:


    Koncem 80-ých let, když se objevil Míša Gorbačev s tou jeho přestavbou, chodil po zemích tehdy ještě československých, ale nejvíc asi po českých vtip:

    Osoba 1:

    „Víte jak se řekne holandsky přestavba?“

    Osoba 2:

    „Ne.“

    Osoba 1:

    „Z høven do høven...“

    A tak je to zhruba se vším kolem a už hodně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  10. draku, to je sice pěkné, ale, Izrael, islám a situaci na BV nepovažuji z naší pozice za zásadní témata. Jsou daleko důležitější a daleko bližší témata. Co se týče vyjmenovaných, starostí naší vlády by mělo být právě jejich udržení mimo okruh zásadních témat.

    OdpovědětVymazat
  11. A která z témat jsou ta zásadní, Schumachere?

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Draka:
    Je to už v záhlaví tohoto blogu. Tady se nic nového nebozvíte, jen staré recyklované pravdy.
    Ale můžeš ty elementární poučky pro přežití opakovat jak často a jak nahlas chceš, vždycky se najdou lidi (často většina), která si myslí, že "na to vyzraje". Nebo že "to" prostě "nějak dopadne".
    A skončí to vždycky stejně - "to" vyzraje na ně.

    OdpovědětVymazat
  13. Zásadní témata:

    Obuvníkovi:

    Připojuji se ke Kocourově dotazu.


    Staré recyklované pravdy:

    Myslím, že by se to dalo říci i tak, že ti, co si myslí, že něco mohou ignorovat, protože na to buď „nějak vyzrají“ nebo si myslí, že „ono to nějak dopadne“, tedy obecně vzato podceňují rizika, tak tak činí přesně do okamžiku, než zjistí, že už s tím prakticky nejde nic dělat. A těch, co si něco takového myslí bývá většinou velká většina.

    OdpovědětVymazat
  14. Která témata jsou zásadní?
    Hospodářská situace, nezaměstnanost, kriminalita, korupce, která se stala základem politiky, všeobecně kvalita života, byrokratická regulace všeho možného. Nejsme tu od toho abychom řešili světový pořádek. Chápu, čím vzdálenější problém, tím se snadněji a méně rizikově řeší. Je vhodnou záminkou k sebezviditelnění a politické turistice. Jenže ti tam kdesi mají své vlády, které platí za to aby vládly v jejich prospěch. Jestliže je pravidelně zmiňován Izrael, právě z něj bychom si měli vzít příklad. Hledí si svých zájmů a neřeší světový pořádek. Stejně tak Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Slovensko. Nehledě na velmoci. Jestliže se to tak jeví, že řeší světový pořádek, je to jen derivát politiky sledující vlastní zájmy, či spíše zájmy vlastních elit. Jenom tady z nějaké příčiny trpíme všespasitelským komplexem "hle, svět na nás upírá zraky", zatím co na vlastním dvorku máme nepořádek.
    Pokud jde o islám, v našem případě zatím není přirozeným vážným problémem. Pokud se to tak jeví, příčinou toho je cizí zájem aby tomu tak bylo. Pro ten účel je nám vnucována cizí politika, nařizovány vnitřní poměry, kritizována míra dodržování "lidských práv", běda, kdybychom zavedli přísnou imigrační politiku a netrpěli kdejaké "zvláštnosti". Kteří by nejvíce křičeli a nás pranýřovali? Nebyli by to právě ti, kteří nejvíce skučí nad rozmáhajícím se islámem? Jak lépe nás přimět k solidaritě, než tím, že nás přimějí mít stejný problém jako mají oni? Že nás nakazí stejnou chorobou jakou mají sami?

    OdpovědětVymazat
  15. Cožpak není logický předpoklad, že když přijdu o nohu, budu se ochotněji podílet na výrobě protéz?

    OdpovědětVymazat
  16. Ale ano, neboli O islámu:

    Momentálně není u nás islám problémem. Problémem je to, že se nám snaží tenhle problém někdo vnutit. Když už běženci přes Česko jen "probíhají", protože ty správné (tučné) dávky a "multikulti" přístup jsou dále na západě, je třeba nám nadiktovat kolik běženců máme přijmout a pak jak se k nim máme chovat. Bohužel naše reprezentace z důvodů, které se jmenují "dotace" a umožňují ji plnit některé viditelné sliby voličům je příliš poslušná. Viz causa Zeman. Kampaň jako za socialismu.

    Zkutečné zlo jsou dotace. (Podobně jako nezřízeně vysoké daně.) Část toho, co člověk / stát vytvoří se odvede "výš" a věrchuška ty prostředky vrátí (a někdy dokonce i trochu přidá) ovšem za předpokladu poslušnosti svých poddaných. Tohle je princip EU, ne sjednocování norem a volný pohyb zboží a lidí jak se nám snaží namluvit.
    Takže nebezpečí islámu existuje, jenom přichází z jiné strany, než bychom čekali. Ale Češi jsou odjakživa poněkud xenofobní - což by kupodivu mohla být jejich záchrana. (Poláci jsou zase hysterici. Jestli to je jejich záchrana nevím.)
    Záleží na tom, jak dopadne Řecko se svou vyhrůžkou odchodu a Británie s referendem a o setrvání v EU. Zatím EU nátlaku ustupuje, protože odchod Řecka by mohl způsobit dominový efekt. A až zůstane v EU jenom Německo a Francie, které jí vládnou, tak už to moc "EU" nebude. Je to stejné, jako koňský handl. Nebo nakupování čehokoliv, co nemá pevné ceny. Já se smlouvání učil před půl stoletím v Itálii. Jít pod cenu, odcházet a zase se vracet a dojít k přijatelnému kompromisu. Koukám, že je to pořád stejné.
    ===
    A já se tu nepokouším "řešit svět". Jenom upozorňoat na zprzněné informace našich, ne moc šikovných manipulátorů. To je jediný obor, do kterého vidím.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  17. Budu oškivý, jak často bývám:
    Být na Zemanově místě, tak jim navrhnu, že to vemu s sebou do Ruska a nechám podepsat od Putina. Když ještě nedávno mohli na naší scéně působit akademici, co měli doma diplom podepsaný od Hitlera ...

    OdpovědětVymazat
  18. Nepokouším se řešit svět. Kocoure, já taky. Ani svět na to není zvědavej.
    Vyšlapávám si zrcadlovkou, učím se využívat přednost ručního ostření s oním světelným avšak poněkud nepřesným objektivem, pracovat s hloubkou ostrosti a zrcadlovkovými vymoženostmi. Je to náročné. Co proti tomu je řízení vesmíru....

    OdpovědětVymazat
  19. Originální nápad, Pergille!

    Ad "řešení": To řešení zrcadlovky zabere mnohem víc času než bystré zhodnocení celého světa dneska před desátou večer...

    A já už zas musím dělat, protože jsem se flákal, pak našel chybu v "endtitle-ch" a zítra mám odevzdat dílo - 2x DVD a 12 GB videa v HD rozlišení. Už toho za čtyři dny mám fakt dost. Nenávidím Prokofjeva a baletky, zvláště pak malé a hubené. (To jsou všechny.)

    OdpovědětVymazat
  20. Zatracený islám jako téma už nám vnucen byl / Obuvníkovi:

    Příběh, tedy případ se zákazem nošení musulmanských šátků na pražské zdravotnické škole, do kterého se nevhodně zamíchala svého času soudružka Šabatová, v těchto dnech míří k soudu. Naši místní Quislingové již začali otevřeně konat.

    Kanada se prý vyjádřila směrem k OSN, že bude přijímat uprchlíky ze Sýrie, ale jen křesťany a další ohrožené menšiny, muslimy nikoliv. O tom naši soudruzi v ČT statečně mlčí, jak také jinak že? Tím pádem se musulmanů do Evropy bude sápat o to víc. Tlak na jejich příjem zde z Brusele stoupne a logicky jich tu dřív či později bude víc. Čím víc jich tu bude, tím víc problémů s nimi a kolem nich bude a tím větší budou. Ty šátečky to je jen úvodní folklór. Útoků na židovské instituce a majetky za loňský rok přibylo. Prý se neví proč. A není to náhodou proto, že těch musulmánků je tu mnohem víc než dřív a že se to časově docela shoduje? A podle toho, že se o tom mlčí stejně jako o té Kanadě bych řekl, že to tak i bude.

    Je to tedy aktuální téma, nebo aspoň začíná aktuálním být a to proto, že nám prostě bylo okolím vnuceno ať už si to přejeme nebo ne. Jsme dost otevření a navíc k tomu jsme vlezli do blbého spolku za hodně blbých podmínek. Dík našim dílem debilním a většinou zkorumpovaným politickým padouchům.

    OdpovědětVymazat
  21. Možná, že sundáváme kalhoty a brod v nedohlednu - ale kdo ví? Třeba je hned za tím křovím!
    Když se namočíme, bude dlouho trvat, než uschneme - a zda vůbec.
    (Mám-li mluvit v podobenstvích.)

    Jinak mám pocit, že se ukrajinský konflikt trochu uklidnil a EU i USA jsou z toho nějacxé nesví. Vytahují se staré případy a hrozí se, že "něco" zase přijde. Ta ukrajinská válka NATO spadla přímo z nebe! Těch prodaných "Patriotů" a vrtulníků! Mana nebeská!
    Proč to vidím tak škaredě? Protože jsem zvyklý koukat za kulisy.

    OdpovědětVymazat
  22. Brod za křovím:

    Uvidíme, jak dopadnou Quslingové v soudním procesu a případných odvoláních a dovoláních. Předpokládám, že zmetci využijí všechny opravné prostředky a že budou mít mohutnou mediální podporu. Také uvidíme, jak se projeví naše justice.

    Pokus o rozpoutání 3. světové s ukrajinskou pomocí:

    Konflikt se uklidnil proto, že „těžší kusy“ jsou dál od bojových linií a také proto, že už skoro není co rozmlátit, vše co už rozmlátit šlo, je napadrť. Jenže nevím, ten klid také může být jen zdánlivý, takové to ticho před bouří. O té věci se čím dál tím méně veřejně hovoří, Göbbelsové asi pochopili, že jim to tupouni „nežerou“ s takovým nadšením, jaké původně čekali. To pak bývá dobré trochu ubrat a neprovokovat. Tím, jak se o tom méně hovoří a jak prosakují zprávy o stále početnější americké vojenské přítomnosti na Ukrajině, tak to nabývá takových hrozivějších podtónů. Zbrojaři a jiní zmetci si nepochybně s gustem mastí kapsy.

    Na Ukrajině máme regulérní armádu a policii a vedle nich i dost početné a dobře vyzbrojené nacionalistické dobrovolnické sbory, které se nepodřizují armádnímu velení a možná, že by poslechly Jaceňuka a možná, že ne. V té regulérní armádě jsou navíc spousty lidí s mizerným výcvikem, jejichž jedinou motivací je vrátit se zase v pořádku a hlavně vcelku a ve zdraví domů, takže jako bojová síla nic moc. Ani se jim nedivím, na jejich místě bych to viděl dost podobně. Rozhodně ta situace spíš připomíná Lybii po pádu Kaddáfího, nebo Sýrii, ale poměry v civilisované zemi tedy ani náhodou. A těžko to dávat za vinu Rusku a Putinovi, tady selhal především civilisovaný západ, který dost ošklivě zneužil ukrajinské oligarchy a nacionalisty k akci, ze které jen těžko bude mít prospěch sám a jejíž náklady a průšvihy odnese nejvíc Ukrajina a lidi, co nestihli včas zmizet, neměli ani tu možnost. A to jenom v tom nejlepším případě, kdy Putin bude dost zdrženlivý a rozumný a ti naši osli také projeví aspoň elementární rozum a pud sebezáchovy. V tom horším se rozpoutá rozsáhlejší konflikt a tady bych se těch ošklivých konců domýšlel jen nerad. Nakonec by také mohl dostat šanci k vývoji jiný druh než ten lidský...

    OdpovědětVymazat
  23. StK, draku, třeba viděl příznivý multiplikační efekt. Zbrojní poptávka zvýší zaměstnanost a mzdy ve zbrojním sektoru, zvýšení zaměstnanosti a mezd se projeví ve zvýšené poptávce po ostatním zboží a službách, ta se projeví ve zvýšení zaměstnanosti a mezd, což se projeví ve zvýšené poptávce. Související prosperita se promítne do volebních preferencí, po úspěšných volbách další zbrojní objednávky. Prostě tenhle postup nemá chybu. Sice lze mít námitky z dlouhodobého hlediska a co se týče osudů postižených kdesi daleko v lokálních válkách, ale ti, kteří na tom nejvíce vydělávají ani jejich děti, umírat nebudou. Být kanónenfutrem není osudem elity. To jen mladej Joe z farmy odněkud ze středozápadu se vrátí v zinkové rakvi.

    Jsem toho názoru, že leckdy by mnoha milionům mrtvých zabránila jediná včas dobře umístěná kulka.

    OdpovědětVymazat
  24. Trochu OT poznámka:
    Poslouchám dost pozorně formulace v TV, ČRo i jiných zdrojů. Jen ráno max. 1/2 hodiny a večer 3/4. Ne každý den, občas, abych neotupěl. A sděluji pod podmínkou mlčenlivosti - náš Titanic (nebo je to jiná zaoceánská loď?) zahájila pomalou změnu kurzu. Odkláníme od ryze proamerického kurzu. Kupodivu státní media to dělají rychleji, než ta ostatní, např. babišovská. ODS a TIP-ŤOP zatím nenabraly správný vítr, lidovci jsou citlivější. (Jistě, jde jim o existenci.) Komouši jsou mimo (jako vždy) a Ozubená Pleš už asi ani neví, co říká.
    Bude zajímavé léto. [;>)

    Jo, Obuvníku - bokeh je bokeh. Ale půl století poslouchání herců taky něco vydá. Formulační linka sdělení - ani ne tak co, ale jak.

    OdpovědětVymazat
  25. to drak
    Ony ty antisemitské nálady mají i ten podklad, že se část židovských autorit, ale i osobností, profiluje jako musulmanofilové. Výrok typu "musíme se smířit s tím, že každý budeme mít v domě jerdnoho muslulmanského imigranta a budeme se ho snažit civilizovat" pocházejí od Židů, kteří, když nastaně nějaký opravdový průser, odtáhnou do Izraele. Takže se holt profilují jako pátá kolona musulmanů, kterou bude nutné překonat spolu s nimi. A lidi jim to dávají stále víc najevo.

    OdpovědětVymazat
  26. Podklad pro antisemitské nálady / A.S.P.:

    Já chápu, že tyhle židovské mužíky zrovna nemusíte, ale nemělo by se zapomínat na to, že kupříkladu a uřvané a prolhané BBC, snad nejhlasitější multikulturní trouba v Evropě a další podobné jim nepatří a jimi ovládané nejsou. A když se podíváte, co z nich leze tak je to děs běs a hrůza. Každý máme mezi sebou své v lepším případě „dobroserné“ blbce, nebo rovnou Quislingy, Židé snad nemohou? Co třeba naše Šabatová, vyžírkové typu HateFree.cz? Kocáb a další? Zkrátka chce to především klid a nohy v teple a hlavně nic zbytečně nepřehánět. Nemyslím si, že by zrovna těch židovských „dobroserných“ blbců, nebo rovnou Quislingů bylo nějak výrazně víc, než těch evropských či amerických.

    OdpovědětVymazat
  27. EKo.tentátu?ten má mu!12. května 2015 v 7:29:00 SELČ

    Do (NA) Draka.
    Ani bílé, ani....
    Snažíl jsem se, snsžím a budu se snažit! Jak mi to jde? Na...... Ale, nenechává mne chladným kvičení největšího zloděje z MF "chyťte zloděje" ani bláboly jeho poskoka o příživnících s poloviční sádrou na těle dělnické třídy, ani žertovná prohlášení velkého Traktorvedoucího a už vůbec ne kdákání rovnátkového papouška z úřadu vlády o tom, že né já, to ti před náma. Přestávám se podivovat nad reakcí některých "střelců" kteří vyprazdňují své zásobníky do náhodných obětí jen z nedostupnosti skutečně odpovědných gaunerů žijících v útulném ZOOparku kterému se říká hlavní město kotlinky. Při ranním pohledu do zrcadla přemítám,byl by toho schopen nebo ..... Přiznám se, stále častěji si říkám ANO ! Už bylo líp.
    Jo a venku je krásně, olejujte, cíděte, konzervujte asi bude hůř.
    4P

    OdpovědětVymazat
  28. STK, Pergille a Draku, souhlas.
    EK, snad nebude tak nejhůř. Ovšem, "Vsjegdá gatóv!"

    OdpovědětVymazat
  29. Po delší době souhlasím, komentáře se ku podivu drží slušnosti a věcnosti.
    Lide čtěte!
    http://jdem.cz/br9h36

    4P

    OdpovědětVymazat
  30. EK:

    Kdo je velký Traktorvedoucí?

    Ta střelba v UB vznikla proto, že radnice dlouhodobě neřešila problém s hlukem, který těm lidem vadil. Odnést by to tedy správně měl starosta a ouřadové, kteří nečinili. Jenže jak to tak vypadá, odnesou to nejdřív držitelé zbrojních průkazů, protože ti za nic nemohou a později pak další nevinní, to až zase někomu „rupne v bedně“ dík nečinění jiných líných a blbých lemplů a hovad.

    Za odkaz díky, byl bych se tam časem dostal, ale tímto se to významně urychlilo :-)

    OdpovědětVymazat
  31. na Draka...
    Traktorvedoucí, no nejvyšší "zemedelec" jako užitečný blb (při vší úctě), obratně nastrkovaný za Velkého Zloděje při předkládání a prohlasovaní zákonů výhodných pro BABOFERT.
    Jak prosté!
    4P

    OdpovědětVymazat
  32. Traktorvedoucí / EK:

    Dík za osvětlení. Ty ostatní figurky jsem si snadno domyslel, tady jsem byl trošku na pochybách, koho si mám vybrat. Byl to jeden z horkých kandidátů :-) Já jsem člověk v městě narozený, vyrostlý a žijící, takže zemědělství jde spíš mimo mě.

    Lidovce v politice moc rád nemám. Není nesnadné domyslet si proč. Víc než často zneužívají situaci a prosazují pak vyděračskými metodami větší vliv, než jim dle výsledků voleb náleží. Vnucují tak vlastně jejich náhled na život všem, i těm, kteří o to ani trochu nestojí a ve snu by je nevolili. A některé ty záležitosti, které prosazují to je tedy monumentální „dílo“, pomník všeho, jen ne rozumu. Jsem pak naštvaný na ty politické třasořitky, co nemají dost odvahy poslat ten vyděračský brajgl do předčasných voleb tak, jak to třeba dělají Izraelci a podle mého správně, vyděrače, který zajde za slušné meze, je třeba posílat do háje, důrazně, jinak si hajzl zvykne, tak jako naši lidovci.

    BABOFERT:

    Už od začátku říkám, že AB je lišák v kurníku. Není tam kvůli nám a našim zájmům, jak si naivní troubové oblbnutí koblihami „zdarma“ myslí. Však oni za ty koblihy už platí a ještě zaplatí tolika, že se pod tou tíhou pěkně prohnou a my zbylí, co jsme se s těmi trotly svezli, tak my spolu s nimi. Nevím čím vším drží AB zbytek scény pod krkem, ale u lidovců to bude částečná shoda v uplácení venkova státními penězi a s KSČSSD také, ale tam si nějak víc konkurují a také na sebe častěji cenívají zuby. Nicméně když AB potřebuje či chce, dokope je takřka k čemukoliv, co potřebuje, takže premiérem sice teoreticky není, ale prakticky ano. O to je to horší, v očích všholidu a mediokracie odnese průšvihy Bohoušek, a AB bude mít další šanci, kdy „pojede na svoje triko“. Otázkou je už jen kdy a za jakých okolností to nastane.

    OdpovědětVymazat
  33. Marně vzpomínám, kdy (a zda vůbec) jsem byl spokojený (čti důvěřoval jsem víc než z 50 %) se svou vládou.
    Už jsem asi starý a zapomněl jsem.

    Parlamentu jsem nedůvěřoval nikdy, to vím jistě. [;>)

    OdpovědětVymazat
  34. (Ne)Důvěra vládě a parlamentu / StK:

    Za ta léta co jsem na světě už vím, že jak jde o prachy, nedá se věřit prakticky nikomu, zejména když jde o velké prachy. To jsem pochopil už jako hodně mladý.

    Na druhou stranu, někdo nějak ten státní moloch spravovat musí, bez toho to nejde, takže jde v podstatě jen o to, jak nastavit pravidla tak, aby tu státní hromadu šlo dojit a zneužívat v co nejmenší míře. Bez problémů nic takového nefunguje nikde. Jsou na světě některé státy, kde to ale vcelku jde, za zmínku asi stojí Švýcarsko, Island, Izrael, Singapur a Tchaj-wan. My se bohužel nepodobáme ani jednomu z nich a to bohužel ani trochu. Když se pokusím o aproximaci nějakého vývoje, není vyloučeno, že nakonec hnilobou a rozkladem doženeme Ukrajinu, nebo se k ní významně přiblížíme. Mohutné náznaky tu jsou kam oko dohlédne.

    Nejvíce jsem parlamentu a vládě věřil, spíš tedy nejméně nevěřil někdy začátkem devadesátých let. Ale jen chvilku, brzy mi vyvedli z omylu a předvedli, že je to vlastně ještě horší, než si myslím a odhaduji.

    Nedá se jim v podstatě věřit ani pozdrav a ujišťují nás o tom mohutně a několikrát denně.

    OdpovědětVymazat
  35. Rukolapný odkaz :
    http://archiv.ucl.cas.cz/
    jen škoda , není tam vše, asi to nedodělají, "bankrot" 1953 je tam poučně popsán. Bádejte.....
    4P

    OdpovědětVymazat
  36. Zde "sociálfašismus" jako na dlani.
    http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LevF/1.1930-1931/2/9.png

    NOOOO4P

    OdpovědětVymazat
  37. Díky EKáčko,
    parádní odkaz! Asi se mnou pár dní nebude řeč, budu "ležet v novinách". Je spousta věcí, které se jednomu vykouří z hlavy nebo spíš se delším skladováním uleží, zidealizují. Toto je protijed.

    I když: tahle spižírna informací je hrubě nebezpečná pro dnešní krysaře a jiné poháídkáře. Ovšem na druhé straně - tam asi poleze jen málo správných ovčanů naší země. A ti se dají vždy odlákat nějakým čerstvějším, "krvavějším flákem".

    OdpovědětVymazat
  38. JO, JEŠTĚ TEREZA S...OVÁ:
    znalkyně TÉMĚŘ VŠEHO a všude, i Blízkého východu a zejména válkou zničené Sýrie Spencerová odkazuje podobné hlasy k uvědomění si, že za návaly uprchlíků do Evropy mohou zejména války a rozvrat v jejich zemích a faktory, které je způsobily, a tudíž bychom se o ně měli postarat. Kdo má podle vás pravdu? NO? Tereza!
    A když ne tak temné síly!
    4P

    OdpovědětVymazat
  39. Co mi to jen připomíná...

    "..Pak přijde Ukrajina, jež má též žít především pod německým velením jako velká surovinová a vyživovací základna, když nejprve jistým přechodným řešením bude postupně vyloučena z velkoruského prostoru s tím, že se použije a využije jistých, v podvědomí ještě dřímajících, vlastních národních myšlenek, aniž dáme tomuto národu kulturní posilu či oporu, aniž bychom tam chtěli vypěstovat silnou inteligenci, aby tak nevznikla v pozdějších dobách nějaká opozice..."

    Z nástupního projevu Reinhardta Heydricha 2.10.1941

    OdpovědětVymazat
  40. Pro Obuvníka:
    ...no jo, nejen "tady se nic nového nedozvíte." Vše už tu nejmíň jednou bylo. I vektory snah souhlasí. Jenom terminologie je trošku jiná.
    A pak se někdo diví, že je CarPutin nervózní. Kdo by nebyl? Každý vojevůdce má rád prázdné, netrální předpolí, "zemi nikoho".
    Nicméně bych "hýbatelům" doporučil vzpomenout si na "úspěchy" Napoleona a Hitlera. Do třetice...?
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  41. Pro EK:
    Je spousta věcí, o které bychom se "měli postarat". Je to jen otázka priorit a možností. Doporučil bych se nejdříve postarat o sebe samé, pak o bližní, pak o "souvěrce" a až pak o ty ostatní. Bude-li na to ještě dost sil.

    P.S.: Tereza Spencer má nicméně opravdu slušný přehled o tamním zběsilém guláši vášní.

    OdpovědětVymazat
  42. Starání se:

    Hlavně je třeba mít na paměti, že celý BV až na pár světlých výjimek je v podstatě baňka plná různě jedovatých, velkých, silných a více či méně agresivních tarantulí, které jdou po krku jak sobě navzájem, tak i komukoliv, kdo se blbě namane a k ději se přimotá. Jestli to někdo chce nějak „zvládnout“ či významně a dlouhodobě ovlivnit, bude na to potřebovat dost velkou sílu a hodně silný žaludek a velice drsné metody. A jestliže toho žaludku a drsných metod není schopen, tak postrádá smysl aby se do toho dění nějak aktivně motal, mohl by přijít zbytečně k úhoně, což se teď v podobě té intensivní přistěhovalecké vlny už děje...

    OdpovědětVymazat
  43. Nooo. já bych spíš připoměl toho prvního

    Čingischán

    Ano, já vím, je to už dávno, moc dávno ...

    OdpovědětVymazat
  44. Čingischán / kapitánu Nemovi:

    Ano to byl inteligentní, bystrý, zajímavý a velice rázný a důrazný pán. Ve své době budil dost respekt.

    Nicméně před ním se dost významně uplatnil Alexandr Veliký a před ním zase další. Lidská historie je z určitého úhlu pohledu zápisem příčin, průběhů a konců rozličných sporů, šarvátek, válek či celých tažení. K lidem to patř stejně nerozlučně jako drsné vybíjecí pranice přemnožených šimpanzů v pralese. Lidi jsou v tom vzájemném zabíjení se vynalézavější, drsnější, důslednější a bestiálnější.

    OdpovědětVymazat
  45. Čingischán dokázal Rus dobýt a podrobit si, byť tehdy měla hlavní centrum v Kyjevě.

    Ono bylo v historii vůbec mnoho zajímavého, co se v dobách mého/ našeho jinošství (v důskedku třídního výkladu dějin?) taktně zamlčelo

    Litva ovládala někdy kolem 13.století podstatnou část nynějšího Běloruska a Ukrajiny

    Francie měla v období nástupu gotiky asi 20 mil. obyvatel - asi tolik nebo více než Anglie, Itálie a Německo dohromady (možná i vč. Španělska) - najednou přestává být divní jak mohly být postaveny ony fantastické francouzské katedrály

    A určitě existují v historii mnohá další, z dnešního pohledu obtížně vysvětlitelná, období zajímavého vzepětí vzestupů a pádů.

    OdpovědětVymazat
  46. Čingischán a Rus / kapitánu Nemovi:

    Už si to nepamatuji, je to docela dávno co jsem se tím zabýval a tehdy jak říkáte, k některým informacím se nedostávalo ani snadno ani rychle, nicméně nějak to šlo a z toho co si pamatuji, tak celou Rus neovládal nikdy, ale dá se říct, že Kyjevská Rus prakticky přestala existovat ve své původní a dřívější podobě a centrum Rusi se postupně přemístilo víc na sever do Moskvy.

    A notný kus dnešní Ukrajiny později po té Litvě zase patřil Polsku, než se objevil Chmelnický s Rusy za zády, a ti Rusi za zády tam nebyli tak zcela nezištně.

    A jak říkáte, vzestupů a pádů je plno, jeden střídá druhý a společné mají jedno, kdo leze na cizí, většinou se tam nakonec neudrží a zase splaskne do původní velikosti, nebo ho to aspoň ošklivě poznamená, případně skončí hůř, než když původně začal expandovat.

    OdpovědětVymazat
  47. Draku, na tom je založana politika jednoho tamního územně malého státu proti tarantulím.
    1. Podněcovat tarantule aby se požíraly mezi sebou.
    2. Postrkávat je aby útočily i na jiné a jinde a tím zmnožovaly počet svých nepřátel.

    Zatím co se podnícené tarantule požírají a zmnožují počet svých nepřátel, kterým v souvislosti nastávávají rozličné problémy, výdaje a nebezpečí, z onoho státu, který v jiných případech, které se ho dotýkají či jse o zájem jeho etnických příslušníků kdekoli na světě, je velmi hlasitý a dožaduje se solidarity, zní... Neslyším....

    OdpovědětVymazat
  48. Znění a slyšení / Obuvníkovi:

    Pakliže ty zájmy aspoň z části souzní, je dobré slyšet a v rozumné míře být vstřícný a nedělat hluchého.

    Jenomže jak tak vidím směrování bruselských Quislingů, snaží se nám vnutit, že je vhodné a žádoucí zapojit se všemi našimi zdroji a dalšími na dluh, do budování globálního kalifátu.

    OdpovědětVymazat
  49. Draku, nesouzní. Tenhle bordel způsobený v Iráku, Libyi, Sýrii a naposled na Ukrajině kde jde o pokračování téže politiky, není v mém zájmu. Globální Chalifát mě neznepokojuje. Je jen regionálně a časově omezenou a uměle živenou představou. Pokud islám expanduje, má nějakou konkurenční výhodu oproti ostatním. Převedeno z ideologické do čistě ekonomické roviny a pojmů je to nesložitá záležitost. Co se týče situaci Evropy, lze ji přirovnat k oslabení imunitního systému zažívacího traktu ničením tradičních mikroorganismů žijících ve střevě. Symbiontů a komenzálů, ve prospěch patogenních. Zničení jednoho ze základů evropské civilizace a kultury. Křesťanství. A to tvrdím jako atheista, byť tolerantní. Přitažlivost a síla islámu je v jeho univerzalitě. Vyplňuje uvolněný prostor. Zavádí nový řád tak jak ho zavádělo křesťanství. Sice zprvu neúspěšný a přivádějící úpadek, porobně jako ktesťanství do středověku, jenže pak na jeho základě došlo k vzestupu. Samozřejmě spolu s tím i k racionalismu, který se stal jeho oslabitelem. Tomuto v žádném případě nemůže konkurovat judaismus, který je náboženstvím výlučně národně proprietárním. Pokud jde o oslabení křesťanství, nezanedbatelný podíl na tom mají od víry odpadlí Židé, kteří jsou fanatickými antitheisty. Výsledek je takový jaký je. Vnitřní boj mezi muslimy na Blízkém Východě vede k dočasnému oslabení nepřátel Izraele, kteří jsou více než jím zaměstnáni sami sebou a navzájem se oslabují a hrozba Evropské islamizace, na jednu stranu podporované v rámci podpory multikulti a to i těmi, kteří současně v jiných souvislostech a pokud jde o jejich zájmy, nad týmž naříkají, zmnožuje počet nepřátel islámu. Vyvolání takové protislámské imunitní reakce je v Izraelském zájmu. Divide et impera. Je to snaha nebezpečná, krátkozraká a dvousečná. Obranná koncepce Izraele opírající se v krajním případě o jaderné zbraně může být účinná vůči tradičním státům. Ne však proti hnutí, proti takovému nepříteli, bez hlavního města, bez centrální infrastruktury, neposkytujícímu soustředěný cíl. Jek se ukázalo 11. 9. 2001 v USA, kde zjistili, že všechen mohutný arzenál je pro takové případy k ničemu. V případě Izraele to není záležitost síly spočívající ve strategických zbraních, ale v početní převaze. Tu zhruba osmimilionový Izrael nemá. Proto vede takovou politiku, aby podpořil vytvoření co nejpočetnějšího nepřítele svého nepřítele. Pragmaticky považuji za nerozumné, velmi mírně řečeno, mobilizovat tak ohromné množství zdrojů a nést tak nepoměrně ohromné náklady kvůli státu menšímu než Česká republika s populací na úrovni většího čínského města. Jestliže Izrael je něčím tak výjimečným, významným a zdatným, co stojí za to aby bylo podporováno, pak je žádoucí ptát se čím a zda by nebylo spravedlivé požadovat tomu přiměřenou reciprocitu. Proto vážím všechno to dění a ptám se, čím je Izrael pro nás tak významný a čím je jeho existence jako státu natolik užitečná, aby stála za veškeré náklady. Čím pro mě je jeho existence užitečnější a významnější než například existence České republiky, jejíž jsem občanem? Vím, zase si koleduju...

    OdpovědětVymazat
  50. Fandíme slabším. Menším. A vytrvalým. Takový až skoro britský způsob.
    ===
    Co se týče konkurenční výhody islámu: Neplatí pro jinou, než primitivnější kulturu. Takže islám je převážně hnutím(náboženstvím) "vlků, jež z lesa žene hlad". Na přinášení "ŘÁDU" do přirozeného, vyvinutého uspořádání moc nevěřím.

    Řád se přece snažil donést i komunismus - a vyplodil jen hrubou a nefunkční nápodobu svých ideálů.

    A ještě: Vrtáním do funkčních (ano, jinak funkčních, než se nám líbí, ale...) systémů v Africe a Blízkém východě přece nebylo způsobeno Izraelem. Tohle provedli (možná se pletu) "dobroserové, kteří mají ke komunismu dost blízko, ačkoliv to popírají - ovšem na popud nadnárodního kapitálu. Snad v domnění, že když do Egypta nebo Libye/Sýrie dosadíme "své lidi" vznikne dobré klima pro levnou těžbu místních surovin a odbytiště zboží - od filmů a hamburgerů přes auta až po kulomety.
    V případě Ukrajiny to je myslím zcela jasné - tam je to ještě akcentováno topologicky - území, které by rozhodně nemělo patřit nepříteli. Nástupiště vojsk v případě konfliktu.

    Aspoň ta reálná (?) neutralita, ze které by Ukrajina mohla těžit a vydírat oba bloky. Jenže se ukázala nehomogenita Ukrajiny - jak národnostní, tak společenská. Pokoušeli jsme se (tedy já ne!) tam importovat demokracii západního typu a zapomněli na tamní, mnohými desetiletími prověřené způsoby vládnutí.

    Takže máme několik zemí ve stavu (nepřiznané) občanské války a jediný zisk z toho je ten, že tam dodáváme zbraně a doufáme, že za ně někdy dostaneme zaplaceno.

    Myslím, že marně.

    OdpovědětVymazat
  51. Křesťanství / Obuvníkovi:

    Vám to vymývání a výplachy mozku snad nějak schází? Křesťanství odeznělo čase a prostoru. Je prakticky po smrti a odepsané a pomalu ale jistě se z něj stává jakýsi druh folklóru. Toť vše, lidský duch se dostal o kus dál a doufejme, že to tak i zůstane. A přiznám se, že už dávno mi přestalo bavit nimrat se v důvodech, proč tomu tak je. Jednak už o tom poměrně dost postřehů naspali jiní, třeba tenhle pán:

    http://www.beletris.cz/e-shop/e-knihy/140-vazeni-krestane-a-ateiste-opravdu-vite-cemu-neverite-jan-kolarik-9788075200020.html

    A druhak, ono naprosto postrádá smysl se v tom hrabat, protože čas se vrátit nedá. A zrovna v tomto případě je to řekl bych docela dobře.

    Jestliže se někde nějak prosazuje absolutní (de)mentální, (a)sociální, agresivní a arogantní odpad jako je islám, tak nezbývá než doufat, že mu jakž tak účinnou hrází budou aspoň Indie s Čínou a Ruskem, možná snad Korea a Japonci a že nepřipustí, aby se tu bůh ví jak roztahoval, pakliže se našim euroatlantickým Quislingům podaří vyřadit většinu Evropy a Ameriku. Je tak virulentní proto, že je oproti křesťanství a judaismu o hodně pozadu, především ve kvalitě a o několik století v čase. Kdekoliv převládne, zavládne zkáza a rozvrat čehokoliv slušného a lidského, protože máte jen 2 možnosti: buď konvertovat, nebo nežít. Nestojím ani o jedno, stojím jen o to, aby se ten brajgl odebral z evropského území do pekel horoucích, kam jedině patří a to pěkně expres a fofrem, velice rád bych se toho ještě dožil.

    Izrael / Obuvníkovi:

    Používáte rád počítadla? Podívejte se sem:

    http://www.intel.com/content/www/us/en/jobs/locations/israel/sites.html

    Myslíte si, že kdyby vozembouchové někdy v budoucnu ovládli izraelské území, že by dokázali udržet vývoj a výrobu moderních procesorů?

    Ukrajina / Obuvníkovi:

    Neutralita nějakého státu, respektovaná velmocemi, nemá většinou ani hodnotu toho papíru, na kterém je sepsána, prohlášena a podepsána. Neutralita se musí opírat především o vlastní silnou armádu, jakou mají například Švýcaři a poměrně slušnou i Rakušané a Švédsko. Něco takového naprosto nepřichází v úvahu na Ukrajině, která je rozkradená kamsi na úroveň afrických států v totálním rozkladu, jako je třeba Somálsko.

    Reálně vzato by si bývala svého času mohla vybrat, zda se „přidruží“ k Rusku nebo k západu, což by při jejím ekonomickém stavu bylo tou nejreálnější variantou.

    Já se ale obávám, že Západ tady selhal a že si kvůli Ukrajině prsty pálit nebude a do konfliktu s Ruskem nepůjde. O to neodpovědnější, věrolomnější a bídáčtější vůči Ukrajině mi to dobrodružství ze strany Západu pak přijde. Buď to tu vedou zmetci, nebo idioti, nebo všechno dohromady.

    BV:

    Pokud vím, tak Írán svého času „rozvrtali“ Žabožrouti, natruc Američanům za cosi, Kaddáfí „vadil“ Žabožroutům a Britům, Saddám zase Američanům, asi kvůli dobrým vztahům s Ruskem, do Turecka a do Egypta se naváželi všichni svorně, do severu Afriky zrovna tak. Afghánistán „podělali“ svého času Sověti a Amíci to pak „dorazili“, takže malinký Izrael bych vynechal, na blbé zásahy do BV je tady blbý a arogantní bílý muž původem ze západní Evropy či USA. A co ty výrazně „ochladlé“ vztahy mezi Izraelem a Obamou?

    OdpovědětVymazat
  52. Draku, když se podíváš na všeobecný středověký sešup oproti helénsko-římské kultuře, po kterém bylo nutno spoustu "znovuobjevit", na křižácké výpravy, náboženské války, pronásledování bezvěrců, židů a kacířů, nynější situace islámu není nepodobná. Pokud jde o dobrosery, kdo je hojně zastoupen v médiích? A co například Soros? Pokud bych měl potřebu pomoci nějakému malému národu, nepotřebuju koukat daleko za moře, ale podívám se do zrcadla. Když už. Náboženství či víru považuji za užitečné. Jako iracionální a emocionální společenský tmel a regulátor nebo i jak pravil Voltaire o víře a svém krejčím. Dějiny lidstva jsou dějinami náboženství.
    Co se týče vozembouchů, Izraele a procesorů, ty vyvíjí leckdo. V případě nutnosti, v globalizovaném světě, "mozci" se přesunou tam kde budou vítáni. To je zastupitelná záležitost. Vozembouchové, kteří by obsadili Izrael na tom budou stejně bídně jako jsou ti na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Budou žebrat o potravinovou pomoc,protože Izrael nemá jiné zdroje bohatství než mozky. A ty tam nebudou. Klany a konfese vozembouchů se budou rvát mezi sebou. Jenže tak to nedopadne, Židi Izrael udrží. Alespoň dokud jejich souvěrci neztratí vliv na politiku USA.

    OdpovědětVymazat
  53. Obuvníkovi, drakovi
    Konkurenční výhoda Islámu je v tom, že nese ideu, pro kterou jsou jeho vyznavači udělat a obětovat cokoliv.
    Tomu mohou konkurovat jiná náboženství anebo systémy totalitárního střihu, pokud se s jejich principy ztotožňuje většina nebo alespoň významná část společnosti, v žádném případě ne současná demokracie západoevropského střihu říznutá ekologismem a multikulturalismem, kde pro nosné ideje není nikdo nic obětovat.

    Nevím draku, jestli je křesťanství po smrti. Je ale nad slunce jasnější, že západoevropská civilizace má rakovinu s rozvinutými metastázami.

    OdpovědětVymazat
  54. Náboženství / Obuvníkovi:

    Voltairova věta platí, ale v Evropě, USA a Kanadě pozbývá na aktuálnosti. Ať už náboženství považujete za cokoliv, tak v Evropě i USA je prakticky na ústupu, skomírá a nejde to zvrátit. Je tudíž otázkou, čím ho případně nahradit, je-li vůbec nějaká taková či ekvivalentní oblbovací srágora zapotřebí. Já o tom po zkušenostech s nacismem a komunismem dost pochybuji. Vám je toho brajglu málo? A také si myslím, že když někdo něco reálného a užitečného jako náhradu vymyslí, bylo by to skorem na Nobelovku. A možná by jen stačilo chovat se realisticky a nelhat? Nebo aspoň nelhat tak moc a tak strašně blbě?

    Soros:

    Soroš je chudák zpitomělý a zblblý sám ze sebe. Bohužel zároveň s tím je dost zazobaný a vlivný, o to horší jsou pak následky jeho debilních nápadů.

    Konkurenční výhoda islámu je v kombinaci 5. evropské quislingovské kolony, neuvěřitelné debility jeho nositelů, která se mimo jiné projevuje masivní množivou R-strategií, neboli tou krysí. Jenže to může zničit nejdřív ty blbce co ty krysy živí a pak ty krysy následně také, jenže to už těm blbcům co ty krysy teď živí bude poté prd platné.

    OdpovědětVymazat
  55. Draku,
    pokud má společnost přežít ve smyslu udržet si svou kulturu, musí mít nějakou ideu, pro kterou má smysl žít a přinášet oběti. Úžasně silnou ideu měli, a snad ještě mají židé. Proto přežili i v malých, skoro izolovaných skupinkách v diaspoře skoro 2000 let.

    Dost silnou ideu mají i muslimové, ti si ji v exilu posilují shlikováním do ghet.

    Silnou ideu v Němcích vybudil i Hitler. A vybuzují ji i vůdci sekt. I současný ruský skorocar.

    Proletářský internacionalismus a socialistické vlastenectví se jako nosné ideje neosvědčily.

    A multikulturalismus, ekologismus a snaha urvat co se dá dokud to jde nejsou ideje pro pčežití společnosti ve smyslu udržení kultury a kontinuity

    OdpovědětVymazat
  56. „Tmel společnosti“ / kapitánu Nemovi:

    nejspíš se shodneme na tom, že než takový společenský tmel, jakým jsou:

    * náboženství obecně, v lepším případě jen oblbující, v horším přímo zrůdná, jako třeba islám

    * zrůdné ideje, jako třeba nacismus nebo komunismus,

    * nebo multikulturalismus, globální klimatický alarmismus, křečovitá ekologie, jiné potrhlé aktivismy a další šílenosti,

    to všechno škodí a k ničemu kloudnému to nevede. Než toto, tak to je snad lepší nemít vůbec nic a řešit jen problémy vznikající z malé soudržnosti.

    Vozembouchové ať se jdou laskavě buď vycpat, nebo ať vypadnou do svých domovin a tam ať se shlukují a praktikují si cokoliv se jim zamane. Tady ale na ten jejich zrůdný brajgl není nikdo zvědav.

    Judaismus není v zásadě špatný, naopak je svým způsobem velice obdivuhodný, ale my nejsme ani Židé a tím méně pak židé a není to tudíž nic pro nás. Ne, že by se tam nenašly určité prvky k inspiraci, ale je otázkou, nakolik je vůbec možné a reálné, uplatnit je někde jinde, v jiném prostředí a mezi jinými lidmi.

    Není vyloučeno, že tu je nějaký prostor či poptávka, po nějakých nových společných idejích, ale zatím bohužel víme, co do něj nepatří, nebo co v něm nemá šanci uspět, ale bohužel nevíme, co by šanci na úspěch mělo a zároveň to bylo nějak žádoucí, prospěšně a přiměřeně „lidumilné“.

    OdpovědětVymazat
  57. Draku,
    pointa všeho je, že společnost bez tmelu neobstojí v konkurenci se společností, která tmel má. Na ztrátě tmelu skončil antický Řím, o několik století Byzanc. Tmel držel husity a pomáhal vítězit Německu. Hitlerovské Německo padlo až když byla síla jeho tmelu vyvážená lidskou a materiální převahou protihitlerovské koalice.
    Společnost bez tmelu je jen stádo ovcí.
    A ať už máte ke křesťanské historii Evropy jakékoliv výhrady, tak si uvědomte že je to jeden z kořenů evropské civilizace a všechny pokusy zavést něco kde nebylo pro křesťansví místo skončily katastrofou.

    Francouzská revoluce
    Komunismus
    Nacismus

    OdpovědětVymazat
  58. Jak tak koukám a čtu pánopvé, mám dvě připomínky:
    Nacionální socialismus v Boha věřil, dokonce hledali Svatý Grál a snažili se nějak obnovit (napodobit) "Rytíře u kulatého stolu" - což je idea, kterou když si v klidu přečtete, je vlastně rovnostářský poradní a rozhodovací orgán - jakýsi druh elitní/elitářské demokracie. Spolu s Vůdcem a Stranou to nešlo moc dohromady.
    A náboženství jako takové - moje osobní zkušenost:
    Když si člověk neví rady se sebou nebo okolím, potřebuje někoho, na koho své neúspěchy svede, nějakou vyšší moc, u které doufá, že když splní její podmínky, tak ona mu pomůže, odklidí překážky v životě. Mám věřícího syna (jediný věřící člověk v celé široké rodině.) Povolání: programový architekt.
    Můj nástupce v Ústavu se ve svých třiceti stal věřícím, prý aby vyhověl své ženě - a musím konstatovat, že ho víra opravdu změnila. K horšímu. Nebo možná ne, ale hledá závady v práci (nejen své!) prvotně ve vůli vyšší moci. Už za ledacos necítí svou odpovědnost. "Tak to chtěl Bůh!"
    ===
    Ony všechny ty tmely jsou založeny na slibech. IF -> THEN. Když se budeš modlit a žít mravně, tak dojdeš k spasení. Když nebudeš, zbude pro tebe po smrti jen peklo, žádných 72 panen nebo kůry andělské. Komunismus nefunguje proto, že nemá žádný "život po smrti". Ostatně demokratický multikulturalismus taky ne - už z principu.
    Žij teď, hned!
    Co neurveš, nebudeš mít.
    Po smrti není nic.
    Snaž se svému okolí jevit dobrým, bude tě chválit.

    Atd. Jinak se tomu říká metoda cukru a biče. Jen cukr a nebo jen bič nefunguje dlouho.

    A ještě něco: každá ideologie, která udržuje společnost pohromadě a akceschopnou, musí mít svého venkovního i vnitřního nepřítele. I kdyby si toho vnitřního měla sama vyrobit jako homunkula. Venkovní nepřítel existuje proto, aby houfec držel pohromadě, "kolem jsou vlci", vnitřní zase proto, aby mohl probíhat proces samočištění. "Zabte ho, je to kališník/rudý/fašoun/imperialista!" nebo "To nebyl dobrý komunista/fašista/multikulťák atd.
    ===
    Myslím, že kdyby byly nějaké písemné prameny o tlupě "Pračlověka Janečka", zjistilo by se, že se tam řešily stejné problémy.

    Hezkou neděli!

    OdpovědětVymazat
  59. Kocoure, k národnímu socialismu a jeho vývoji
    je rozdíl mezi křesťanským bohem a karikaturou starogermánských božstev.

    Ono, když si přečtete vybrané komunistické (ekologistické, multikulti, ...) teoretické plky, je to zvěstování ráje na zemi ... jen ta praxe se jim nějak nedaří.

    OdpovědětVymazat
  60. Caelum in terra?
    Ne, Kapitáne, ani dvaasedmdesát panen, ani ten multikulturní, zelený nebo jiný podobný ráj nechci.

    Nechte mě v klidu umřít!!!

    OdpovědětVymazat
  61. Draku, co navrhuješ? Lidská společnost potřebuje iracionální, pocitový tmel. Spojující kulturu obsahující pravidla chování, konvence, rituály, zajišťující nejen předvídatelnost chování v různých situacích, ale i kooperaci. Člověk a jeho lidská společnost se vyvinuli na základě kombinace konkurence a kooperace. Víra, náboženství,rituály, ho provázejí od tlupy. Bez nich to nejde. Dereitualizace vnáší nejsitotu, nedůvěru, konflikty, rozpad. Je spojená s vyššími transakčními náklady na stavění plotů, zdí, opevňování, ozbrojování. Neznáš své vzdálenější či dokonce nejbližší sousedy, nebavíš se s nimi, nevíš co os nich čekat, spoléháš se sám na sebe, tak jako oni, přicházíte o společnou sílu tlupy. Jednotlivě máte vyšší transakční náklady. Bojíš se nabídnout pomoc neznámému abys nebyl obviněn z nekalého úmyslu. Bojíš se přijmout pomoc neznámého. Rostoucí individualismus, nejistota, rozkládání širší ale už i nukleární rodiny, nízká míra naturální reciproční kooperace a všeobecná komodifikace mezilidských vztahů představují náklady které by nemusely být vynaloženy. Tato tržní zbožně -peněžní směna universálně nahrazující přirozenou kooperaci v rodině, mezi příbuznými, sousedy v obci, je pro tyto nevýhodná. Zato je výhodná pro ty, kteří tuto kooperaci nahrazují poskytováním služeb za peníze (outsourcing). Peníze (universální zboží) je nutno vydělat vynaložením práce, z nich část odvést na daních, za ně koupit zboží (službu) v transakci zatíženou daněmi. Zisk poskytovatele služby po odečtení jeho nezbytných nákladů a odvedené daně, představují vícenáklady nad náklady na totéž, které by byly vynaloženy přímým užitím práce či v rámci kooperace. Je přirozenou snahou poskytovatelů služeb a poživatele daní (státu) o snižování kooperace a zvyšování individualizace. K tomu využívají všemožné prostředky včetně médií při vytváření "životního stylu" v rámci moderního užití hesla "Rozděl a panuj". Tím se ve svůj přímý prospěch a politický prospěch založený na přerozdělování takto získané hodnoty na kupování si voličských hlasů se zmocňují životů jiných.
    Tím nepopírám přirozenou nutnost zbožně peněžní směny v přirozené míře, v podmínkách svobodného trhu a vzájemné výhodnosti. Je mnoho specializovaných výrobků a služeb které je rozumné opatřit směnou na zbožně peněžním trhu. Jenže je mnoho potřeb, které není třeba opatřit směnou na trhu.
    Právě mě manželka podrbala na zádech... Ano, třeba jsou služby nabízené Drbání s.r.o., patřící mateřské společnosti Drbání, a.s., sídlem na Kypru....

    OdpovědětVymazat
  62. Kořeny civilisace / křesťanství:

    Kořeny civilisace bych viděl o něco dál, v řecké demokracii a pozdější římské říši a něco po sobě nechali i Keltové a Slované. Křesťanství přišlo až pak a dílem zadupalo to předchozí a co nešlo, bylo asimilováno a překrouceno, někdy málem k nepoznání. Takže nezříkám se křesťanských kořenů, jsou tu, ale nepřeceňoval bych je a hlavně v dnešní době je to něco, co je už přežité a překonané, nefunguje to a je to k ničemu. Zkoušet to vzkřísit je marné, škoda energie a času. Navíc, křesťané sami sobě škodí mnohými svými ne zrovna citlivými a hlavně nepromyšlenými kroky, čímž ten proces urychlují.

    Pocitový tmel?

    V zásadě nic proti, ale jaký máte kdo na mysli tmel? Jak říkal Kocour, o žádný hlasitě vyřvávaný ráj na zemi nestojím spolu s ním. Všichni vyřvávači všech rájů na zemi se mohou svorně vzít za ruce a jít se laskavě bodnout. Nestojím ani o jednoho, oblbují, řvou a lžou úplně všichni. Nebylo už toho sakra dost?

    Když jsem se byl podívat na leteckém dnu ve Švýcarsku, bylo jak se tak říká pouhým okem patrné, že se ti prostí obyčejní místní človíčkové, co se přišli podívat, ztotožňují se svojí armádou a státem a že jsou na ně hrdí a cítí se být toho všeho integrální součástí. Trošku mi to připomnělo staré dobré římské víno chléb a hry, Římané se také ztotožňovali se svým státem. Myslím si, že kdyby se tu podařilo vybudovat slušně fungující stát, na který by se dalo spolehnout a který by za něco stál a dalo by se s ním ztotožnit a být něj hrdý a beze studu se cítit jeho nedílnou součástí, že by to jako tmel docela stačilo, zejména kdyby se čas od času objevily na scéně nějaké ty víno chléb a hry. O moc víc si myslím, že netřeba ani netřeba. Nic se nemá přehánět, všeho moc škodí. Jakýkoliv iracionální tmel založený na oblbování, tedy podvodu, by neměl dlouhého trvání a jen by prohloubil ten rozklad, nevraživost a nedůvěru, jichž už je kolem nás i bez toho až nad hlavu.

    OdpovědětVymazat
  63. Co chcete tmelit!
    De fakto stát vede po pětadvaceti letech druhá sp. StB (18 burešáků na postech okolo Burešnebureše) za servo pomoci užitečných loutek počínaje Halíkem a konče blbcem palidem-kdo neskáče není ....
    To není tmel, ale tlem. Skupinky "odboje" infiltrované nebo přímo řízené policijí jsou jen stafáž pro případné perzekuce ovčanů s následným utažením skrůtek, rychlost na silnici, zbrojní průkazy,TK, emise, registr prdů,zákaznické karty, daň přiz na pocet oken, energo štítek, už jen každého otetovat číslem, pardon, očipovat frd. čípkem.
    A slunce svítí dál, a hlavně se leknou.
    4P

    OdpovědětVymazat
  64. Hlavně se nelekejte lesklých hlavní. Nehrozí.
    Je to jako s těmi lidmi, kteří dostanou infarkt myokardu na ulici. Všichni chodí kolem nich , "nevidí", protože "je to asi feťák nebo opilec". Nikdo nic neudělá, dokud...

    České přísloví "Nehas, co tě nepálí!" není rada, to je konstatování lidské povahy. Ale je pravda, že si o tom tady můžeme povídat...
    Zatím můžeme.

    OdpovědětVymazat
  65. Burešistán / EK:

    To, že se po roce 1989 poměrně fofrem dostali do ekonomického a tím i politického čela, byť třeba zprostředkovaně, bývalí veksláci a špičky StB, je smutný fakt a platí to dodnes.

    Infiltrované a řízené buňky:

    To nejsou buňky a to není infiltrace, to jen ilustruje ubohou (de)mentální úroveň jak buněk, tak represivního aparátu a potažmo i společnosti jako celku.

    Tmel:

    Něco stmeleného, aspoň na národním principu, jsme tu měli před válkou. Pak už se ty bolševické jedy postaraly o totální rozklad a do nějaké míry to trvá dodnes, protože těm zahraničním i našim vlivným a bohatým to zdá se že dost vyhovuje. Prognózy dalšího dění nejsou nic moc veselého.

    Co Tě nepálí, nehas:

    No zrovna jsem ten „experiment“ v „bedně“ zaznamenal. Redaktůrek měl na sobě mikinu s kapucí a kapuci si nasadil. Jenomže mikiny s kapucí jsou tady v Praze tak častým oděvem všelijakých zlodějských chmatáků a feťáků, že se nedivím, že mu nikdo ani nezkusil pomoci, prostě ho podle oděvu „zařadili“ mezi vyvrhele, se kterými je nejlepší nic nemít, to v tom lepším případě, případně ho rovnou zařadili mezi takové, co je nejlepší nechat dokonat. Zkrátka někdo mu dobře poradil a on vsadil jak se říká na „tutovku“. K tomu navíc mu hrálo do ruky, že čím lidnatější místo si vyberete ke „kolapsu“, tím menší je paradoxně pravděpodobnost, že někdo pomůže. Většina se totiž spolehne na to, že pomůže někdo jiný a pak se kolikrát stane, že nepomůže nikdo, nebo když, tak pozdě.

    Takže chceme-li aby nám někdo v případě potřeby pomohl, odlišujme se oděvem od chmatáků a feťáků.

    S tou pomocí na lidnatých místech by to chtělo cílenou kampaň v médiích a hlavně říkat to dětem na 1. stupni ve školách.

    OdpovědětVymazat
  66. EKonení co hlásit (vakát)18. května 2015 v 10:59:00 SELČ

    CO TĚ NEPÁLÍ, NEHAS!
    Tak si myslím, že tu spíše platí:
    Co tě rozpálí, nahlas!
    Nebo se pletu?
    4P

    OdpovědětVymazat
  67. Nahlas? Jako hlasitě? Nebo snad nahlásit někomu?
    A když, tak komu?!

    OdpovědětVymazat
  68. Co Tě rozpálí, nahlas! / EK / StK:

    Nahlas, nebo nahlaš? Je v tom trochu rozdíl :-)

    A podle toho, jak to dopadlo v UB, tak hlásit něco většinou nemá cenu, protože z hlásiče se postupně „vyrobí“ notorický stěžovatel a magor, to aby nebylo nutné na něj reagovat a nedej bože, něco smysluplného dělat.

    Zkrátka vedou to tu v lepším případě tupouni a v horším hajzlové.

    OdpovědětVymazat
  69. Tak trochu OT:
    Vystřílet hospodu jen proto, že mě nikdo nechtěl poslouchat je taky trochu kontraproduktivní Draku, ne?
    I když lidsky pochopitelné. Jenom bych nechtěl zrovna sedět v té hospodě.

    OdpovědětVymazat
  70. Trochu OT:

    Já rozhodně neschvaluji tomu pánovi, co udělal, aby bylo jasno. Kdyby aspoň vystřílel ty, co řvou v noci, tedy si počkal na tu řvouny co mu vadili, udělal by líp. Ti, co tam byli přes den na oběd, s tím neřešeným hlukem vůbec nemuseli mít nic společného.

    Mně mnohem víc vadí to, co nejdříve (ne)dělala oficiální místa, tedy že na jeho stížnosti na noční hluk nikdo nijak nereagoval a když ano, tak osočováním. Tím mohlo dojít a pravděpodobně i došlo k tomu, že v době kdy zoufalec konal, už nebyl ve stavu, kdy byl za své činy odpovědný. A ještě víc mi vadí to, co nastalo poté, tedy zametení pravého stavu věcí pod koberec a vyústění v buzeraci pro držitele zbrojních průkazů. To je to podstatné oč tu běží, že buzerován a potrestán bude někdo, kdo za to, co se stalo vůbec nemůže takže starostovi a úředníkům, co si místo práce váleli šunky, tak těm se nezaslouženě vůbec nic nestane a zamete se to pod koberec. Jako obvykle to pak odnesou ti, co za nic nemohou a stoupne jen míra buzerace a prostoru pro zvůli. A tím, že se neřeší věc jak by se řešit měla a nejde se po pravé příčině, zbytečně hrozí, že se něco podobného bude opakovat.

    Zjevně to tu nějaký zjevný či skrytý bolševik chce pod jakoukoliv záminkou nakonec odzbrojit, stejně jako ve VB, nebo aspoň jako v Německu.

    OdpovědětVymazat
  71. Winston Churchill, kniha: Říční válka (1899):

    "Jak strašlivé jsou kletby, které mohamedánství slibuje svým stoupencům. Kromě fanatického šílenství, které je lidem nebezpečné jako vzteklina psům, je tam bázlivá fatalistická apatie. účinky jsou viditelné v mnoha zemích. Ubohé zvyky, zanedbané zemědělské systémy, neefektivní metody obchodování a nejistota vlastnictví existuje všude tam, kde vládnou nebo žijí stoupenci Proroka. Degradace smyslů ubírá životu na jeho důstojnosti a svátosti. Podle zákonů Mohameda musí každá žena patřit nějakému muži jako majetek, buď jako dítě, žena nebo otrokyně, což brání konečnému zrušení otroctví a to do té doby, dokud bude islám existovat a mít moc.

    Jednotliví muslimové mohou mít dobré vlastnosti ... ale vliv islámu paralyzuje rozvoj společností, kteří ho následují. Na světě není silnější zpátečnická síla. Mohamedánství má daleko k vyhynutí, je to militantní víra, získávající stoupence násilím. Už se rozlezla ve Střední Africe, kde vychovává vojáky.

    Kdyby nebylo křesťanství chráněno vědou - vědou, kterou kdysi zpupně hanilo - tak by civilizace moderní Evropy padla, tak jako padla kdysi římská civilizace."

    OdpovědětVymazat
  72. Čím je zhruba osmimilionový Izrael pro nás tak významný? Mimo mnoha jiného také právě tím, že je osmimilionový. Se supernárody typu Rusů a nenárody typu Američanů si nebudeme nikdy rozumět, ti myslí úplně jinak. Podobně ani s Němci, ledaže by se zase rozpadli na národy rozumné velikosti; se samostatnými Bavoráky bychom si snad mohli rozumět docela dobře (ostatně jsou to jen pogermánštění Bójové, což se projevuje mimo jiné tím, že v Bójovirii chlastají pivo stejně udatně jako poslovanštění Bójové v Bójohemii. Myslím, že jméno Bóji není odvozeno ani kořene bHei "bíti", ani "strašiti", ani p-keltským tvarem od gWHou "kráva, hovado", ale zkráceninou reduplikovaného piH3poiH2 > pibó od kořene "píti".)

    OdpovědětVymazat
  73. Re: "Víra, náboženství,rituály, ho provázejí od tlupy."
    Dešťový rituál šimpanzů mi nepřidá jako ponížené "Ó mocný Bože, lituji svých hříchů, za které se mne chystáš potrestat deštěm," ale spíš jako výhružné "S tím deštěm to moc nepřeháněj, nebo si mě nepřej," nemající daleko k Cimrmanovu apokryfnímu komentáři průtrže mračen: "Už se zase předvádíš, Arnošte." Řecký polytheismus, neostýchající se v komedii předvádět Dia, který prší tak, že močí přes síto, je mi bližší než abrahamistická podlézavost netýkavému bohu, s nímž není žádná sšvanda.

    OdpovědětVymazat
  74. Neochota pomoci člověku válejícímu se po zemi není dána světonázorem, ale zkušeností, že ve většině případů se opravdu jedná o opilce či feťáka. Řešení není v osvětě k filantropii, ale v odstranění takových individuí z veřejného prostoru. Zvažoval jsem možnost kompromisního řešení, kdy by byly ponechány na pokoji osoby označené reflexní vestou nápisem "Nerušit, vyspávám opici," ale obávám se, že by to mohlo usnadnit mafiánům zbavování se mrtvol: prostě by ji navlékli do předepsené vesty a pohodili v nejbližším parku, kde by si jí pak nikdo nevšímal, dokud by zápach výrazně nepřekročil úroveň obvyklou u podobných jedinců.

    OdpovědětVymazat
  75. Churchill a mohamedáni / ZŽ:

    Stejně dobře jako odhadl W.Ch. svého času Hitlera, tak stejně tak dobře a přesně ohodnotil o něco dříve i mohamedány a naprosto přesně a výstižně se „trefil“ i do tupé, hloupé a ignorantské dřívější nevraživosti křesťanů vůči vědě.

    Osmimilionový Izrael / samostaní Bavoráci a pod. / ZŽ:

    S Izraelci si rozumím velice dobře. A nemám problém ani s lidskou domluvou s Bavoráky, Bádeňáky, Seveřany u Hamburku a dalšími. Všude jsou lidi a většinou se domluvit chtějí a když chtějí, tak není problém. S Němci je to pravda trošku horší, protože dělný lid zpravidla neovládá angličtinu, nebo jí nechce používat a musí se na něj tím pádem německy. Nicméně na nějaké zásadní problémy jsem nenarazil, spíš naopak. Zkrátka s normálními lidmi to jde dobře, problém je jen s těm mediálními a politickými křiváky a mentálními mrzáky.

    Bójové

    No tak pivo popíjí rád kdekdo, od severní až po jižní točnu a od Greenwiche oběma směry až po Greenwich, problém s tím mají v zásadě jen mohamedáni a ti jak víme jsou ochuzeného ducha a takového božského dobrodiní jako piva si tím pádem ani nezasluhují :-)

    Dešťový rituál / ZŽ:

    Hezky popsané, líp bych to asi nesvedl.

    A víte, že stropní kříž v selských chalupách patřil před příchodem křesťanů původně Perunovi? Křesťani si ho pak asimilovali, spolu s dalšími „nevymýtitelnými“ „pohanskými“ zvyky a obyčeji :-)

    OdpovědětVymazat
  76. Pro Zdeňka Ž.:
    Jistě, je to zkušenost a pravděpodobnost a ještě něco - čím více se bude konat takových "testů lidskosti", tím pravděpodobnější, že když někomu bude fakt zle, lidé si řeknou, že se nenechají skrytou kamerou nachytat. (Systém "Vlk! Vlk!...)

    Ještě aby se toho tak chopili policianti a v případě "neposkytnutí pomoci" by občany pokutovali.

    Jak se to řešilo na Východě (Slovenska) za totáče: Jediný policista v kraji (cca 40 x 20 km) opilce řešil jednoduše: Ve svém domě (i služebně zároveň) měl pod schody do patra zamřížovaný prostor. Tam zlobícího spoluobčana zasunul. Pravidelní návštěvníci tohoto útulku věděli, že když budou řvát, dostanou navíc pendrekem. Druhý den vězni napřed uklidili to, co tam přes noc nadělali, až pak dostali půl litru mlíka a dva krajíce suchého chleba a šli místnímu šerifovi něco zrýt na zahrádku nebo podobně. Po obědě byli propuštěni.

    V širokém okolí jsem, neviděl tak oblíbeného policajta - tedy "príslušníka Verejnej Bezpečnosti."
    Ne, opravu nekecám, měli ho rádi nejen opilci, bitkári, ale aj ich ženy. "Božská spravedlnost!"

    Byl ale normální - když jsme spali v poslední vsi před hranicí se SSSR (nyní Ukrajina) jménem Nová Sedlica, zajel nás večer zkontrolovat, jestli nechystáme nějakou lotrovinu. Tam si lidi mezi sebou všechno hlásí a vzkazují. (Mobily nebyly. Tam nebyly ani telefony...) To, co jsme mu řekli ho asi uspokojilo, protože ze služebního vozu vytáhl litrovou láhev plnou lahodné jahodové pálenky a tu s námi vypil. S kamarádem jsme pak měli problém najít, kudy se leze do spacáku, on však nastartoval svůj služební vůz a středem silnice (králové jezdí zásadně jen středem) odjel 30 km do své sídelní vsi.
    Když jsme pak za pár dní jeli zpátky, raději jsme se za ním zastavili, jestli dojel v pořádku. Jistěže dojel - co je taky pro východňára tři a půl deci 80% pálenky, že?
    No a právě tam nám ukázal tu svoji slavnou šatlavu - zbytek historky jsme už znali z hospody.

    OdpovědětVymazat
  77. Spotřeba piva na osobu (2004)

    1 Česko 163,5
    2 Irsko 131,1
    3 Německo 115,8
    4 Maďarsko 109,9
    5 Rakousko 108,3
    6 Spoj. kr. 99,0
    7 Belgie 93,0
    8 Dánsko 89,9
    9 Finsko 85,0
    10 Lucembursko 84,4
    11 Slovensko 84,1

    beer consumption per capita (2012)

    1 Czech Rep. 148.6
    2 Austria 107.8
    3 Germany 106.1
    4 Estonia 102.4
    5 Poland 98.5
    6 Ireland 98.3
    7 Croatia 85.9
    8 Venezuela 85.5
    9 Finland 84.2
    10 Romania 83.2
    11 Australia 83.1
    12 Panama 82.3
    13 Slovenia 80.1

    v samotném Bavorsku se spotřeba pohybuje přes 200 litrů piva na osobu ročně (2008).

    Takže když to Bavorsku "nekazí" ostatní německé státy, tak je vidět, že se "obojí Bójové" udržují bezkonkurenčně v čele.

    OdpovědětVymazat
  78. Pokud bychom trvali na nějakém náboženství, přestože se naše domácí nezachovalo, pak spíše než se pokoušet rekonstruovat praslovanské na základě toho, co se zachovalo u ostatních slovanských národů, nebo rekonstruovat praindovrepské na základě indického, řeckého a germánského, bych raději zvážil možnost nějaké inovace, ale echt tuzemské.
    Třeba tohle:

    http://mujweb.cz/a.da_mek/7stars/6rek.htm

    nebo trochu jiná verze
    http://mujweb.cz/a.da_mek/bothflanks/kn_sv_ru.htm

    Autora neváhám přirovnat k Leonardu da Vincimu.
    Jak mne to přirovnání napadlo?
    Jmenuje se totiž Pau-El A. da Mek.
    (A jak vědí znalci semitských slovních kořenů, Pau-El znamená doslova "Ústa Boží".)

    OdpovědětVymazat
  79. Doporučuji Prachett : "Malí bohové"

    OdpovědětVymazat
  80. Trochu slabší povaha a.........už se nedivte.
    http://jdem.cz/bsarg7
    4P

    OdpovědětVymazat
  81. Zdravím.
    Spousta inteligentních námětů, podnětů, upozornění. Teď jen:
    To Dvacatero (příčin pádu Imperia Romana) znám od prvního járu na fildě a přede mnou to znaly generace historiků, bylo to (právem) slavné hned po sepsání, brzy pak překládáno (AJ jaksi tehdá nebyl obecně srozumitelný jazyk...) Ovšem proslulosti, slovutnosti, úcty se tomuto úžasnému Britovi dostalo hlavně poté, co začala Evropany napadat omračující obdoba jeho tezí se současným děním - což bylo pozvolna v průběhu X. věku, hlavně v druhé polovině. Nelze k nim v podstatě nic závažného dodat.
    A nelze vymyslet jak na ně.

    OdpovědětVymazat
  82. Pro Jakuba:
    Kolik mladých lidí dnes studuje všeliké humanitní obory, kde "filosofická historie" nutně musí být jedním ze základních předmětů.

    Proč se tedy tomu "sumáři" tak upřímně diví? Nedávali pozor?

    OdpovědětVymazat
  83. Studenti těch nesčíslných podivně nazvaných, vznikajících a v tichosti zanikajících anglicky-latinsky-řecky nazvaných "oborů" na dnešních státních i privátních (na ty su zvlášť alegorický - /c/JS) tzv. vysokých školách v ČR se těmto zjevným (už po řadu pokolení) pravdám ani tak nediví, jako je to většině z nich srdečně jedno. Mají relevantnější zájmy, priority, cíle. Žijeme-li ve vleklém zoufalém údobí zanikání epochy... Achchch. A ti starší? "Sousede, ty máš starosti - poď na grilovačku, na fotbal, na pivo, sedni před televizi a je - ! Kchúúrva. Inťošu."
    Tak sám.

    OdpovědětVymazat
  84. To Jakub, (možná jeden z tajných druidů):
    Asi bude muset vzniknout jakási skupina "druidů", kteří ponesou vědomosti, pro přežití opravdu důležité dál a předají je následníkům. Vím o takových a i když se informace každým "přepisem", kopírováním, trochu změní poškodí, nebo se stanou archaickými, následníci budou vědět, kde si ověřit prameny.

    O novodobých "tajných druidech" mám rozepsaný článek - spíše povídku. Snad se mi povede ji dopsat. Jmenuje se Undrground - podzemí. Není to ani S-F jako spíše takový futuristický "Augenblick", záblesk vize budoucnosti.
    Ani myšlenka není původní, kdysi jsem četl kousek knížky na tohle téma - ale už nevím, od koho to byl text a kde jsem to četl. Jenom mi to uvízlo v hlavě, že prostí mniši nalezli výkresy automobilu ve světě, kde byl nejrychlejším dopravním prostředkem kůň. A nemůžu to dostat ven.

    Touha "zanechat stopu" jako Rudolf II. Aby i mí prapravnuci věděli, kde jsou minová pole jakékoliv civilizace. Rozhodnout se projít nebo se jim vyhnout stejně budou muset udělat oni sami. Ale budou o nich vědět. Budou mít naše neumělé mapy.

    OdpovědětVymazat
  85. Východňárský policajt / StK:

    Řekněme, že mu ta odlehlost místa a vzdálenost od center hrála dost do ruky, to by mu v Bratislavě či Praze rozhodně netrpěli :-) Na druhou stranu, já jsem svého času na vojně s východňáry vycházel vcelku dobře, dalo by se říct, že jsme si docela rozuměli. Já měl vztah k alkoholu sice o dost méně vřelý, než oni, ale křiváky, podrazáky a rektální alpinisty a jiné otrapy a šplhavce jsem nesnášel podobně intensivně, jako oni :-) Dost nás to sblížilo.

    Ještě k náboženství / ZŽ:

    Mně, na rozdíl od jiných zde přítomných, „tmelící iracionálno“ nikterak nechybí, spíš mi deptá značný nadbytek, nebo i rovnou přetlak iracionality, nebo rovnou blbosti v blízkém i širším okolí. Mně by ke štěstí postačil přiměřeně funkční a slušný stát. Ten paskvil co tu máme je sice o 2-3 řády lepší, než co pamatuji ze zemí na východ od nás, ale ta neustálá snaha dohnat je a předehnat mi dosti děsí...

    Ten kluk srovnávaný s da Vincim píše docela hezky.

    Pratchett / Obuvníkovi:

    Ano, je to docela hezký příběh.

    Spotřeba piva / ZŽ:

    Pivo je chutný nápoj, ale zdaleka ne všude. Spoustě lidí to nevadí a pijí bohužel klidně i cosi podobného mycím prostředkům a to častokrát nejen vzhledem ale i chutí, nicméně jim stačí ke štěstí, že se potom motá šiška... No ale přeci jen mnozí neztratili úsudek a chuť a tak si rádi zajedou na dobré pivo do Čech, nebo do Bavorska. Takže jak nám, tak Bavorům s tou spotřebou pomáhají turisté, zejména v letních měsících. Když je vedro, chudáci pivovarníci ani nestíhají vařit...

    Řezník s úřednickými manýry / EK:

    Takový řezníci by brzy skončili na úřadě práce, tohle si krom státu a jeho ouřadů nikdo jiný dovolit nemůže.

    Příčiny pádu / Jakubovi S. a StK:

    Já si myslím, že něco podobného, nejspíš poměrně zákonitě, prožívá každá civilisace, která má dostatečnou produktivitu k tomu, aby bylo co přerozdělovat v dostatečně velkém množství a zároveň se jí povede pustit si do vedení parasity a populisty, kteří se opírají a uplácené flákače. Chile měla svého času kliku, vytáhl jí z průšvihu Pinochet, jiné země tu kliku nemají a tak se tím či oním způsobem dostávají do průšvihů a krizí.

    Předávání a zachovávání zkušeností / druidové / Jakubovi S. a StK:

    Obávám se, že některé zkušenosti se předat nedají. Určitě ne jednoduše a určitě ne všem, ti natvrdlejší, bez patřičných zážitků a prožitků a bez fantazie a empatie, některé věci pochopí teprve až poté, co si patřičně „spálí prsty“...

    OdpovědětVymazat
  86. Tmelící iracionálno - krásně řečeno!
    A teď zásadní upozornění: co takto nazváno, n e m á principiálně, jednou provždy znaménko + nebo mínus. Začneme-li jakýkoliv jev sledovat, zkoumat, hodnotit, musíme si navyknout vše to činit v závislosti na čase a místu. A podle toho pak to je + či mínus. A dál: i tohle platí jen pro naši (státní, národní, věroučnou, generační, genderovou...) množinu; u jiných je to jinak, a třeba naprosto opačně (základ averzí, válek ap., příp. záminek k nim)! Jó... tyhle disciplíny holt neuspokojí bytostné fyziky, chemiky, techniky atd. - ta zatracená věčné subjektivita, zpochybňování -
    Tož tak!

    OdpovědětVymazat
  87. Myslím Draku,
    že jsi nepochopil princip "horkých kamen". Tam jde o podmíněný reflex. Dítě je varováno, nejlépe několikrát, že kamna pálí. Nevěří a jde si to zkusit. A opravdu, puchýře. Když se mu takových případů "spálení" stane několik, i dost natvrdlé dítě pochopí, že varování bývá pravdivé. To je princip učení. Problém je v tom, jak píšeš, že reflex je nepřenosný. Že ty děti budou muset své děti opět nechat se spálit.

    Možná proto tak nesnáším manipulace - ať už od politiků nebo od novinářů. Protože ti nám tvrdí, že pálí i vypnutá lednička a naopak, že když budeme hodně chtít, nebudou nás pálit ani ta rozžhavená kamna. O to se starají mimo jiných i všelicí "intoši", kteří žijí buď mimo realitu nebo naopak, pragmaticky žvaní za peníze (to je ta horší varianta.)

    Hodně věcí je pomocí neškodných experimentů téměř nemožné vyzkoušet a lidi nejsou poslušné děti. Ten institut spálení je nutný - ale hra s odjištěným granátem už ne...

    OdpovědětVymazat
  88. Dík za tip!Postkatastrofální, zachráncem je řádová komunita, autor je hebrej - to vše patří do mé sféry zájmu.
    Překlad bych možná udělal líp. Tedy rozhodně svědomitěji. Jenže - byste museli vědět, podle čeho se nakladatelé rozhodují. Nechci dnes znovu blít.

    OdpovědětVymazat
  89. Hvížďala na NP o imigrantech - panebože!!!
    Je to tentýž, kterého léta beru jako jednoho z nejlepších žurnalistů?
    Však mu dávají zabrat.
    No - a tutéž přesmutnou výhradu, k ještě moudřejšímu člověku, jsem nedávno musel pocítit k P. Halíkovi...
    V rámci konce civilizační epochy probíhá hromadné oslepnutí části nejvlivnějších jedinců!?

    OdpovědětVymazat
  90. Tmelící iracionálno:

    Aby vůbec k něčemu bylo, musí splňovat určitá kritéria a ta hlavní podle mého jsou:

    * Musí být dostatečně přitažlivé, aby s ním rozhodující většina populace chtěla něco mít.

    * Nesmí být prolhané a manipulativní, jinak bude k něčemu jen v krátkodobém a možná střednědobém horizontu, ale v tom dlouhodobém nic prolhaného nakonec neobstojí.

    * Nesmí „urážet inteligenci“, musí být přiměřeně sofistikované a nesmí být odtržené od každodenní reality.

    Ti nahoře stojí jenom o tu manipulaci, takže do ničeho takového se nepohrnou a ti dole zase sice se zpožděním a blbě, ale nakonec o tu manipulaci nestojí, jenže zpravidla naletí na tu další. Míra zloby a znechucení tím ale narůstá a čas od času může vyústit v něco, jako byl ten listopad, když se to „šikovně navlíkne“. Velké naděje bych si zatím opravdu nedělal.

    Horká kamna:

    Princip horkých kamen jsem, aspoň kam moje paměť sahá pochopil ještě před spálením se. V kůži jsou totiž čidla schopná registrovat infračervené záření, takže přibližujete-li se rukou ke kamnům pomalu, dá se z rostoucí intensity pocitu tepla nakonec pochopit, že dál už je to nebezpečné. Na něco takového ale tupouni, co do všeho kolem mlátí (k těm naštěstí nepatřím) nemají trpělivost a tak s velkou pravděpodobností k tomu pálivému ponaučení dojde a v praxi také dochází.

    Roli horkých kamen v mém životě sehrál Morseův klíč (obrovské tlačítko s odklápěcím krytem u radiostanice, radioamatéři tím pípají). Táta mi říkal, ať ho nechám být. No, nenechal jsem, vlezl jsem dovnitř dotkl se kontaktů a dostal takovou ránu, že druhou jsem vzal o zeď. Od té doby už jsem nebral na lehkou váhu, když táta říkal, že na něco nemám sahat. Sahal jsem, ale klackem, kleštěmi, izolovaným šroubovákem, voltmetrem, ale holou rukou už ne :-)

    Leibowitz / (Ne)kvalita překladů:

    ZŽ, díky za odkaz. Nejsem si jist, zda můj jemnocit zbytečně neutrpí dalším odfláknutým, či rovnou mizerným překladem. Mám rád knihy a nelituji prostředků na ně vynakládaných, mnohdy značných, ale když je to nějak odfláknuté, dovede mi to hodně dožrat. Zmetek, co to má na svědomí, pak má docela štěstí, že ho nemám u ruky. No ale nakonec proč si ti nepřečíst v originále, nebo jazyce, který je třeba si procvičit, nebo se ho jeden učí ne?

    Hvížďala versus imigrace:

    Buď je to nereálný sluníčkář, nebo je to řemeslný cynik, který to dělá za mzdu. je otázkou, co je vlastně horší, to první je děsivé a to druhé hnusné.

    OdpovědětVymazat
  91. Záleží na tom, o jaký typ nekvality překladu jde. Škodlivé jsou ovšem texty s pravopisnými chybami, ty nabourávají čtenářův autoadaptivní smysl pro správné tvary.
    Kritizován bývá příliš doslovný překlad; ostudné je zejména používání přivlasťňovacích zájmen první a druhé osoby místo reflexivního svůj. Ale v případech, kdy český ekvivalent neexistuje, preferuji doslovný překlad před volným převyprávěním, ve kterém se ztratí část informace. Na námitku, že "takhle by to rodilý mluvčí češtiny nikdy neřekl", odpovídám, že postavy ani vyprávěč překládaného díla přece opravdu nejsou Češi.
    Když se v Mortovi opije slon, tak chci po pravdě číst, že začal vidět růžové lidi, i když to možná nic neřekne mnohému tuzemskému čtenáři, neznalému anglické fráze "vidět růžové slony"; ale je to lepší než nesmyslné "začínal vidět lovce, kteří ho kdysi ulovili".
    Když farmářka v Sekáčovi chce vejít do čeledínova pokoje, tak otázka "Budete se chovat slušně?" zní podivně; nebylo v originále spíše "Are you decent?", fráze používaná pro zjištění, zda právě není jen ve spodním prádle či zcela nah?
    Smysl doslovného překladu lze snadno rekonstruovat, i když ho zdánlivě postrádá; například skvosty (občas se vyskytující zejména v návodech ke spotřební elektronice) jako: "Kniha vyšla ve dvou hlasitostech", "Zvuk měl objem 50 decibelů" nebo "Nádoba má svazek půl litru." jsou snadno odhalitené jako záměna významů slova"volume".

    OdpovědětVymazat
  92. To Z.Ž.:
    Právě pro tu možnost roztodivnýách překladů mám raději programy v angličtině, kterou naprosto neovládám. Ale Save as... je vždy totéž.
    Jinak Load - "nahrej", "ulož", "vlož" a bůhví co ještě se objevuje v českých lokalizacích. Pak se vyznej.
    V mobilu se mi při znovuzapnutí hlasitého vyzvánění například objeví hláška "Zavřeno se profil konference" oproti vypnutí zvuku, kde se píše "Spouští se konference". Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil "vo co gou".

    P.S.: Už se mi podařilo tu knížku sehnat (z druhé ruky), nejen
    jako e-book. Na roztodivné displeje koukám pořád, tak mám docela rád ten pocit mít v ruce obyčejný papír. Aspoň doma, na cestách je čtečka k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  93. (Ne)kvalita překladů:

    Co se týče pravopisných chyb, tak na tom se shodneme. Já si myslím, že tisknout a prodávat texty s pravopisnými chybami, je prostě neomluvitelné. Byl bych za to ochoten odebírat povolení podnikat v oboru a to klidně i na 10 a víc let. Dotyčný by musel přinejmenším znovu k maturitě z češtiny.

    Někdy není od věci některé reálie u nás ne zrovna známé osvětlit v poznámkách pod čarou. Ve starších verzích Verneovek se mi to docela líbilo.

    Co se otrockosti překladů týče, tak tady si myslím, že se záhy pozná, zda je dotyčný profesionálním překladatelem jen proto, že za to bere peníze a nebo dokonce i proto, že opravdu umí dobře překládat. Těch prvních je hodně, těch druhých mnohem méně. Také si ti, co opravdu umí překládat za ty překlady říkají o víc peněz a tím pádem dostávají těch zakázek méně. Ona je to totiž někdy docela dřina, převyprávět to tak, aby to bylo co nejblíž původnímu textu a přitom to Čecha netahalo za oči a za uši. Přeložit některé věci je vskutku zapeklité. Je-li autorem například anglicky hovořící člověk a děj vychází z reálií zemí, kde je angličtina mateřským jazykem, musí se to umět brát v potaz, ale nezapomínejme, že čtenář, pro kterého se to překládá, je Čech. Každý z nich má svá nezadatelná práva, ale ten platící český čtenář má větší. Takže podaří-li se někomu takový překlad, aby smysl byl stále tentýž, který měl na mysli autor a přitom to v češtině zní přirozeně, jedná se o opravdu dobrého překladatele.

    Například, co se opilého slona týče, nevidím nic špatného na tom, aby se to přeložilo jak to je, tedy že viděl růžové lidi. Proč by sakra ožralý slon nemohl vidět růžové lidi?

    U toho Sekáče mi takhle narychlo připadne jako k místu a situaci zeptat se, zda dotyčný nelítá po baráku s holou zadnicí, nebo tak něco. Nikomu můj názor nenutím, vymyslí-li někdo ještě něco lepšího, rád se k němu připojím :-) Umím uznat, když někdo vymyslí něco lepšího než já, aspoň doufám.

    Odborné překlady mají překládat nejlépe naši inženýři z oboru, po cizojazyčných inženýrech z toho samého oboru a vůbec se to nemá zadávat k překladů zoufalcům z fildy, kterým přírodní vědy zpravidla nic neříkají a tomu také zpravidla odpovídají ty nesmysly a bláboly, co z nich poté lezou. Jenomže zase, ti, co to umí, to k překladu nedostanou, protože jsou prý zbytečně drazí.

    A tak nás neustále zaplavují nějakým hnojem, co se pořádně nedá číst.

    OdpovědětVymazat
  94. Ta cena Draku je bohužel v poslední době nějak moc rozhodující:
    Nejen v překladech, ale třeba i v oblasti ajťáků, fotografů, herců. Stejně jsou na tom auta, ledničky fotoaparáty nebo kečupy. Když chci něco levně, musím se smířit buď s nevalnou kvalitou, nebo trvanlivostí.
    Horší je, že je sice pravda, že za kvalitu se platí, ale stává se i to, že zvýšená cena nepřináší nic navíc - je to prodejní trik. Herci, zpěváci... Tam je podstatné "jméno". Za ním už nemusí nic být. Jen to jméno - které ale platilo před lety. Dnes už ne.

    Možná jsem to tu uváděl: Mikrofony N a M jsou naprosto stejné, vyráběné ze stejných součástek na stejných linkách stejnými lidmi. Liší se lakem, přilepeným logem a cenou. Ty s logem GN jsou třikrát tak dražší. My jsme nakoupili ty levnější. Jsou ale jen "stříbrné", zatím co N mají metalízu zlatou. Zákazníkovi to ale nevymluvíš, chce N - i když moje informace pocházejí od ředitele výrobny M/N, osobně, z očí do očí, na veletrhu ve Frankfurtu.
    Musel jsem vymyslet historku, že ty stříbrné M a bez značky jsou vlastně výběrové N, prodávané jen dobrým známým a že jsou o 50% dražší než "běžné N". Zas tak moc jsem nelhal. A zákazníci studia byli spokojení. Měli něco "extra" a jejich nahrávka byla hned průzračnější, lepší.
    Svět chce být klamán!

    OdpovědětVymazat
  95. Svět chce být klamán:

    Kocoure, máš pravdu. Zjednodušeně řečeno ano. Když se to trochu upřesní, ona ta Gaussova křivka je neúprosná, tak většina světa, toho, co mu nebylo do palice dáno a neumí si udělat svůj úsudek a tím pádem ho nahrazuje tím propagandou a reklamou daným, ta potřebuje být klamána. Nahrazuje tím vlastní mozkovou nečinnost, danou buď leností, nebo blbostí, nebo rovnou oběma najednou. Ta menšina, ta co si úsudek udělá, té je to prd platné, ta většina jí hlasováním peněženkami utluče a zatáhne do pekel spolu s ní a že o to ti nešťastníci většinou moc nestojí, to jí ani nedojde...

    OdpovědětVymazat
  96. Draku ano. Naděje je v tom, že ti chytří si vždycky nějak poradí. Vždycky si nějak poradili.
    Akorát škoda těch transakčních nákladů.

    OdpovědětVymazat
  97. Chytří si vždycky nějak poradí / Obuvníkovi:

    Ano i ne. Dříve byl rozdíl mezi atrapou a výrobkem v dvoj až trojnásobku ceny. To ještě šlo zaplatit. Tím jak se to přehoupává k deseti a vícenásobkům se to horší a výrobek už kolikrát bez předchozího vyloupení banky zaplatit prostě nejde. Zkrátka je to čím dál tím nákladnější a namáhavější až vyloženě otravné a odporné. To když člověk zjistí, že už zbývá jen ber, nebo nech být. Když to jen trochu jde, nechám být. Nemám už kolikrát jak jinak to dát najevo, než to nekoupit. Jenomže co je to platné, když to haldy tupounů kolem mě stejně koupí? Prosadil snad někdo Betamax a zastavil VHS? Některé zhovadilosti se prostě jen dají vzít na vědomí a doufat, že to časem přejde. V těch lepších případech je aspoň možnost se toho neúčastnit.

    OdpovědětVymazat
  98. Pánové
    - nevím jak je to v IT, ale ve zvuku a obraze není žádná příčinná souvislost mezi kvalitou a cenu - tedy zhruba asi od poloviny cenového rozsahu. Tam tovar dosáhne optima mezi cenou a užitnou hodnotou a nadále už stoupá jen cena. Lepší jen ta metalíza, používají se elektrolytické kondenzátory (ve zdrojích!) s isolací z kokosového papíru, knoflíky jsou pozlacené 14-ti karátovým zlatem a dráty jsou z mědi v ceně málem sedmikarátového zlata.

    Takže má pravdu i Obuvník: Kdo o tom cosi ví, ten nakoupí i dneska dobře. A aby to nestálo tak moc, tak je tu ten Hi-End konec, kde bohatí (nafoukaní a hloupí) dotují cenu pro chytřejší (a chudší).

    Foťáky, kamery, přehrávače, reproduktory sluchátka i obslužný SW ve velmi podobné hodnotě (a kvalitě) se dají pořídit cca za 1/4 toho, co to stojí na "vysokém konci".
    [;>)
    Ale co by boháči dělali s penězi, že jo. Ať je raději utratí! (To už je špičatá poznámka k tématu "Komunista v každém z nás!")

    A ta snaha nahjít co nejvíc "hejlů" vede ke zkločinnosti. Když chcete koupit program, který potřebujete a od dealera se dozvíte, že se už prodává jen v balíku se spoustou jiných programů, které nepotřebujete tak to nakonec uděláte. Vyzkoušíte, jestli někde není k mání kraknutá verze. Často bývá.
    Jen pro ryze profi použití (podnik) holt musíte koupit to celé...
    Takže nenažraný výrobce nakonec nemá víc peněz, ale míň. A na vývoj zabezpečení programu proti vlámání dá víc peněz, než za program svám.

    OdpovědětVymazat
  99. Chytrý si poradí (1)

    IT?

    IT jako obor spěje dík nenažraným hajzlům na jedné straně a blbcům kolem nás na té druhé, nezadržitelně do kybernetického hajzlu, jinak řečeno ke kybernetické totalitě typu data v cloudu = data v čoudu, kdo bude zlobit, nikam k ničemu se nedostane.

    Množí se případy monopolistického útoku na trh, kdo si nekoupí Creative Cloud suite od Adobeho, aby za to samé, co měl dřív teoreticky k mání doživotně, zaplatil za průměrnou dobu používání 6 - 7 x tolik co dřív, zatím zůstane se starší verzí a až bude prakticky nepoužitelná, bude mít smůlu. Co se vektorové grafiky týče, tak ty zmetky prakticky není čím nahradit a ono je to kolikrát dost problematické i u té „obyčejné“.

    Na příkladu notebooků:

    Dřív, před zhruba 5 - 10 lety, stával technologický odpad cosi mezi 15-25 kKč bez DPH. Něco slušného se dalo pořídit zpravidla za 30-40 kKč a občas se dalo vybrat něco slušného i kolem 25 kKč. Dnes je to mnohem horší, protože kolikrát na tom stroji ani není „drátěná“ síťovka. Nicméně technologický odpad stojí pod konkurenčním tlakem +/- 10 kKč, zatímco něco kloudného už pod minimum 40 kKč prakticky nepořídíte, zatímco slušnější parametry se dostávají kamsi přes 60 kKč. Dřív mívaly notesy i v nižších hladinách pořádný grafický čip s rychlou pamětí, dnes mají integrovaný sajrajt levná i střední třída a něco pořádného se pomalu nedá zaplatit.

    U menších serverů koupíte buď rychlé disky, ale je na nich prd místo, nebo velké disky, ale než z nich něco vydolujete, tak zapustíte kořeny do dlažby kolem.

    Potřebujete-li víc místa, než vydolujete z kombinace více malých a rychlých disků, kterých se tam dá narvat jen omezené množství, budete mít smůlu a musíte pořídit rychlý řadič a rychlou skříň plnou rychlých disků a to jste s cenami z řádu pár stovek tisíc klidně přes milionek a to už vám nikdo jen tak nekoupí... Dost úloh se tím pádem skoro nedá rozumně řešit. Tím, jak postupně padouši požrali jeden druhého, nemají monopolisti důvod nějak ten trh šanovat, naopak, pěkně mu pustí žilou.

    Po podnicích chodí všelijací operátorští „agenti s teplou vodou“ a nabízejí, abyste si pronajali místo někde na serverovém čoudu u nich. Na otázku, jak hodlají zabezpečit vaše data před zcizením jejich zaměstnanci, co je klidně střelí bez mrknutí oka konkurenci, lapají po dechu a nemají odpověď. Já jí mám: „Nijak.“ Stačí si vzpomenout, kolikrát mi otravovali „úžasnými nabídkami“ na mobilním čísle, ke kterému se dík nezveřejnění v seznamech ani kdekoliv jinde, teoreticky neměl dostat nikdo, komu jsem ho nesdělil sám. V praxi ho měl k dispozici prakticky každý telemarketingový otrapa, který chtěl a zaplatil nějakém špatně placenému operátorskému jouzovi pitomých 7 halířků za kus, či kolik byla tenkrát ta sazba.

    Cracknutý software z warezu:

    Vřele bych nedoporučoval pořizovat si, natož pak používat tyto verze. 100%-ně tam bude backdoor a pište si, že ten zmetek co to cracknul, si přes toho mamlase co si tu cracklou verzi pořídil, bude v lepším případě čas od času spamovat a v tom horším si i projde a nějak zužitkuje jeho data, která u něj najde, případě si ještě nějak jinak „přijde na své“ na účet onoho trouby. Je to spodina a s tou není dobré si cokoliv začínat.

    OdpovědětVymazat
  100. Chytrý si poradí (2)

    Zvuk a obraz:

    U toho audia a obrazu už zase nevím jak to teď je, potřebuji si pořídit něco nového naštěstí jen velmi málokdy. To si většinou nechám poradit někým, kdo věci rozumí, třeba zrovna Kocourem, protože mi nepřijde časově smysluplné hrabat se v tom sám když chci jeden kus, aby mi dlouho sloužil a tím to končí.

    Cosi se ale také horší. Kdysi, když nám umřela stará televize a bylo třeba koupit novou, tak jsem si mohl pořídit kus, který měl tolika vstupů a výstupů, kolik jsem chtěl, dnes to máte jak přes kopírák, 1x SCART 2-3x HDMI, 1-2x USB, LAN a pár dalších na audio a pod. a šlus, bez rozdílu výrobce a kolikrát ani dražší modely ne. Je to všechno kolikrát takové zglajchšaltované a komu to vyhoví fajn, komu ne, ať si trhne.

    Obecně vzato vím, že kdo si umí přečíst parametry, dovede si vybrat, ale:

    * Čínské volty a ampéry, když vybíráte zdroj, jsou tak 70%-ní oproti našim, zde obvyklým. Zkrátka výrobci kecají naprosto bez uzardění.

    * Technologie výroby předurčuje výrobek k smrti +/- po uplynutí záruky, takže pomalu ale jistě přestává být možné pořídit něco kloudného.


    Foťáky:

    S těmi foťáky to není tak úplně pravda. Menší čipy dost šumí a objektivy pro ty větší jsou prostě drahé z objektivních důvodů. Na druhou stranu, určité věci se s levnější technikou udělat nedají a tím to prostě hasne a můžete nad tím mudrovat jak chcete.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)