Prohledat tento blog

neděle 25. října 2015

Augenblicky (2)

Roboti

   Jsou už mezi námi. Fungují na povel. Moderátorka ve studiu při diskuzi s hostem, který má jiný pohled na věc než je ten oficiální (tedy ten televizně-oficiální) najednou změní chování a začne být na hosta až agresivní, přerušuje jeho řeč a místo aby diskuzi moderovala, tázala se, tak začne hosta za jeho názory kárat. Mění téma, nenechá ho dokončit ani jednu větu. Spíše vede něco jako monolog a host ve studiu se tak stává pouhou stafáží. Po chvilce si všimnu, že moderátorka má v jednom uchu sluchátko, do kterého jí někdo snad dává příkazy, jak se má chovat. Co nesmí hostovi "dovolit".  Už nevím přesně v jakém pořadu to bylo, myslím že to byla na ČT24, ale dost mě to vylekalo. 


Robotka. Kým je řízená?


Momentky



  •   Tak se mi zdá, že fyzikální zákony  platí stále. Každá akce má za následek reakci. Nekritické přijímání imigrantů bez ohledu na skutečnost, že nejsou kompatibilní se stávajícím obyvatelstvem, že mají nezasloužené výhody a masivní vymývání mozků, které zamlčuje problémy s migranty spojené s  veřejným flagelantstvím donutily k zoufalé, bezvýchodné akci již A.B.Breivika. Teď je tu další, menší případ. Ale určitě ne poslední. A je pravděpodobné, že některé případy se podařilo zatajit, umlčet, prezentovat jako běžnou kriminalitu nebo náhlé šílenství. Nebo vzpouru?


  •    Experiment, kdy na území Evropy vzniká evropský superstát, vedený pochopitelně tím nejsilnějším, Velkoněmeckem (jako už nejméně dvakrát v moderních dějinách) zatím vede k stavění plotů s ostnatým drátem. Vracíme se v čase téměř jedno století zpátky. Zdá se, že hlavně vinou  Německa s přispěním Francie. 


  •    Země bývalého Východního bloku dostávají "dotace" podmíněné poslušností k příkazům EU a jejich vlády se chovají podle principu "Čí chleba jíž, toho píseň zpívej." Revoltující řeči pana premiéra Sobotky jsou určeny jen a jen domácímu publiku. V Bruseli Slávek srazí paty. 


  •    Proč jsou dotace pro politiky tak důležité? Protože to jsou nemalé prostředky, při jejichž rozdělování se získávají politické body, kdy může politik pravit "To já jsem vám, milí spoluobčané, zajistil dotaci na...". A navíc se dá "kouzlit" se zakázkami tak, aby část peněz odtekla do spřízněných firem a od nich do kapes politiků - přerozdělovačů. 
  •    Zhroucení pravidel čili korupce. Ostatně co jiného se nyní řeší v našem soudnictví. I mnohé vraždy jsou vlastně jen bočním efektem té "zlé tety", korupce.   Ale zdá se, že všechno tu už bylo.



O nenávisti

   Je zbytečné a neužitečné nějak nenávidět islám. Islám tu s námi je dlouho. Jako náboženství byl  úspěšný - ve svých zemích, ve svých podmínkách. Jistě, jinak by už byl nahrazen něčím jiným.    Problém nastává až v okamžiku, kdy se muslim dostává do zemí s jinou kulturou.    Neslučitelnou s islámem. On islám je, jak vidíme, často nekompatibilní s jiným islámem, s jinou jeho větví.   Nikdo muslimům  nebrání (neměl by bránit) , aby si ve své zemi dodržovali svá pravidla. Měli islám jako státní náboženství a řídili se přikázáním Koránu a právem šaríja. 

   Ovšem v okamžiku, kdy požádají o asyl v zemi s jinou kulturou, musí se ji podřídit. Naučit se řeč, své náboženství si nechat na doma. Začít pracovat, peníze si vydělávat a nespoléhat na dávky. Když existuje  předpis nebo zvyk, jak má vypadat třeba zdravotní sestra nebo policistka (dress-code) musí ho dodržet nebo se tohoto povolání vzdát - což platí nejen pro muslim, ale třeba i pro naturisty. Nahý strážník prostě do našeho světa nepatří stejně jako zdravotní sestra nebo učitelka v burce. Rovněž musí zapomenout na svá pravidla. Šaríja je jejich, nikoliv náš způsob řešení sporů. V Evropě je nutné striktně dodržovat zákony evropské. Pokud to muslimové nedokáží, nechť se vrátí tam, kde se jejich zákony (snad) dodržují.

   Nenávist běžných lidí k běžencům je právě způsobována neochotou nebo neschopností imigrantů se "zařadit". Nevyžadovat privilegia. Nepožadovat postavení mešit a minaretů v místech, ke dosud nebyly. Nepožadovat halal stravu v každé restauraci. Necítit se uráženi kříži na kostelech a vánočními stromky na náměstích. Vepřovým masem v obchodě nebo běžně oblečenými ženami. Jednoduše - nebýt zpupnými. Když to dokázali Vietnamci nebo Číňané?

   Můžeme si ale za to z valné části sami. Stále propagujeme svobodu vyznání, ale zapomínáme na základní povinnost, aby jakýkoliv věřící svou vírou neomezoval nebo neobtěžoval ostatní, kteří věří v jiného Boha nebo nevěří vůbec. Těch šest set let rozdílu je na islámu vidět.     Kolem roku 1 400 bylo přece křesťanství také daleko agresivnější, než je dnes.

   Takže ne utečenci jako takoví, ne víra v Mohameda, ale nerovnost a nezasloužená privilegia jsou tím, co lidem vadí a vede je k nenávisti a strachu. A nenáviděni jsou přirozeně také ti, kteří tyto nerovnosti omlouvají a dokonce prosazují. 

   A to jsem nezmínil muslimské vyhrůžky o likvidací "nemuslimů" na celém světě. A reálné atentáty, teroristické činy. Diskutovat o tom, kolik je mezi muslimy teroristů je sice možné, ale zcela zbytečné. Neohrožují ani tak moc nás, naši kulturu ale muslimy samé, náš pohled na ně. 


Podobenství


   Velká loď je na otevřeném moři torpédovaná cizí ponorkou. Na záchranných člunech není dost místa. Ale kapitán dává příkaz vzít na jejich palubu všechny. Čluny se přetíží a pokud se okamžitě nepotopí, nebudou schopny odolávat zvětšeným vlnám, které mohou přijít.
Utopí se pak všichni. 
   Selský rozum říká, že záchranném čluny nemohou vzít na palubu všechny. Musí odplout a nechat trosečníky, aby se pokusili zachránit sami. Takže jedině ty čluny, které nesplní kapitánův příkaz a nenechají se přetížit ztroskotanci, mají šanci se zachránit. Je to parafráze na film "Sofiina volba". Jen otázka zní jinak: Chovat se jako skutečný člověk, křesťan a utopit se nebo být pragmatikem, starat se nejprve o sebe a přežít. Jsem pro přežití. Moje i mých blízkých.




 To je ale jen takové podobenství k množství lidí, které můžeme zachránit. Ti, které jsme vzali na palubu našeho člunu ovšem musí poslouchat lodníka. Podle potřeby veslovat jako ostatní a nepožadovat jakákoliv privilegia - třeba aby člun vrátil pro jejich příbuzné. Musí se zcela podřídit - byli to přece oni, kteří se chtěli zachránit.  Tenhle aspekt je možná ještě důležitější, než počet těch, které jsme schopni zachránit, aniž by to ohrozilo naši vlastní existenci.




37 komentářů:

  1. Myslím, že VŽDYCkY - má moderátor v uchu sluchátko. Technické zázemí v TV neznám, ale je to velice často vidět. A a ty si myslíš, kocoure, že by to ta žena dokázala mentálně ukočírovat? Pokyny z režie, mluvku a sebe a svoje jistě připravené otázky přeházet a zapomenout jen tak snadno? To se mi nezdá.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím Astro,
    mě zarazila ta ostrá změna, střih, když moderátorka, do té doby se chovající jako hostitelka, se během několika málo vteřin změnila na velmi nepříjemnou fúrii. Nebo se možná host dopustil nějakého verbálního prohřešku proti tamním pravidlům, ač mi to tak nepřipadalo - asi jako když náš všelidový president překládal v TV slovo "pussy" a pak se to půl roku řešilo na všech fórech. Mimo jiné - i kdyby se použil překlad "VZPOURA KOČIČEK", byl by tam stejně (pro informovaného) lascívní podtext. Ale já si to celé vyložil tak, že jeho názor nebyl "v souladu s určenou politickou línií ČTv". Moderování a manipulace jsou podle mě dvě docela různé věci.

    Divil jsem se, že host zůstal sedět. Já bych asi poděkoval za možnost vystoupit v TV a odešel před koncem. Ale to by musel být normální chlap a ne politik.
    Ale jak říkám, nevím, jen odhaduji. (Ale jsem v tom docela dobrý.)

    P.S.: Nejsem obhájcem příliš lidového výraziva. V rádiu nebo TV mi vadí. Ale okřikování pozvaných hostů mi vadí daleko víc.
    K tomu Zemanovu slovníku: Já ty záběry s "Pusinkami" viděl. Jsou to provokatérky opravdu hodně hrubého zrna - a u nás z nich novináři udělali málem světice. Jen proto, že byly "protiputinovské" a někomu se to momentálně hodilo do krámu.

    OdpovědětVymazat
  3. A pochopitelně se nepodivuji nad "hluchátkem" v uchu, zprávy a rozhovory s externími zpravodaji by se jinak nedaly zvukově ukočírovat. Jen na tou, pro mě nepochopitelnou změnou chování moderátorky.

    OdpovědětVymazat
  4. Viděla bych to prostěji. Představ si, že jsi mladá holka, chvíli v TV, máš co dělat, abys zvládnul rozhovor na úrovni, jsi připravený, máš dobré otázky. Ale v uchu uchátko, což je bič režiséra. Diskuse se odklání od tématu, máš trému, a najednou ti navíc k tomu, že musíš vnímat mluvku, co je tam pozvaný, slyšíš diktát, co a jak a rychle musíš změnit.To ti rozhodí všechno,co sis připravil a tak nezbyde než být agresivní, protože tak jedině můžeš překonat ten nápor na nervy a obstát. Já jsem to neviděla, takže nemůžu soudit, ale mám zase svoji zkušenost.
    Dělala jsem asi dva roky režii tříhodinových živých vysílání, každé pondělí večer. Byl to záhul na nervy i pro mě, která jsem byla "jenom" v režii. Psala jsem si scénář, takže jsem byla vždycky absolutně v obraze, ve studiu lidi, hosti, na čyřech strojích pásky, zvukař, technik, hudební redaktor, na telefonu šéfredaktor. Všechno probíhalo vzorně.Právě se začala vysílat reportáž z Berlína, kde byl náš redaktor a komentoval pochod mládeže odněkud někam a za něco - taky živě. Měl na to dvě minuty. Poslouchám a začínám mít dojem, že mi to něco připomíná. Zvuky bubnů, píšťaly, skandování hesel, samozřejmě německy, a do toho, aby to přeřval, hulákal náš redaktor bohužel velice entuziasticky, takže celou neblahou atmosfénu ještě víc podpořil.
    Když tu zvoní telefon. Ředitel rádia, už nevím, který to byl, a ječel - okamžitě to stáhněte. Všichni koukali, co udělám. Byla jsem v té situaci, jako ta TV komentátorka. Nemohla jsem říct lidem ve studium, co mají dělat a co se děje,nebyl čas, stáhnout to Německo a vyjet hudbu by jenom upozornilo na problém, tak jsem klidně řekla řediteli, že za pár vteřin bude konec, což se stalo, vyjela hudba a my jsme pokračovali dál podle scénáře.Telefon jsem položila beze slov. Odskákal to potom redaktor, co byl v NDR, ale všichni jsme se za něj postavili. A situace usnula. Tím jsem jenom chtěla říct, že když jsou lidi v presu a není čas na nějakou domluvu, je to vždycky frapantní situace :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Astro, to je Historka s velkým H!

    Chtělo by to rozpracovat na celý článek. Kdy to bylo? Redaktor nevěděl, která bije? Východní Berlín? Jak to? Co to byl za pochod?
    =====
    Ale vlastně to nijak nepopírá moji teorii. Čili měla holčice připravené (v hlavě nebo na papíře) nejméně dva scénáře. A dostala pokyn přepnout. Od nějakého "tiskového dohledu"? Myslel jsem, že taková funkce už neexistuje.
    ====
    Nicméně je dost špatné, že vůbec někdo může takové pokyny vydávat. Vzpomínám naopak na začátky podobných debat po "sametce", kdy se i staří matadoři báli diskutéry nějak usměrnit, dostat odpověď na položenou otázku a nenechat je plácat o čem oni sami chtěli. Třeba jako ten cenzor - myslím že se jmenoval Sládek. Nezastavitelný žvanil.

    Ostatně se žvanily mám i osobní zkušenost: Hned po začátku "sametky" jsme začali pořádat místo představení (byla přece "divadelní stávka") takzvané diskuzní večery v hledištích obou divadel. Patronát nad tím měla Lída Engelová. A po úvodu a čtení všelikých petic nastala volná diskuze diváků.
    Po první zkušenosti se musely příspěvky zkracovat na dvě minuty. Pak jsem dal gong a mikro nemilosrdně stáhl a zapnul druhé "létajici mikro", které nosili asistenti po hledišti a to první dišputérovi vzali. Někdy to vypadalo, že se s ním budou muset prát, tak raději chodili po dvojicích.
    Měli jsme tam například každý večer dědu (soudím podle hlasu, nikdy jsem ho neviděl, ale hlas jsem poznal po první sekundě), kterému jsme říkali "shnilé maso". Byl to fanatický vegetarián či vegan a ačkoliv na něho lidé pokřikovali, ať mluví k politické situací ve státě a ne o dietách, tak on si vedl svou. A když už mu vytrhávali mikrofon s ruky tak řval jak tur (i bez mikrofonu) "Nejezte shnilé maso! Nejezte mrtvoly!"

    Mám to natočené - točil jsem na svůj vlastní materiál a záznamy jsem po pár letech raději ukradl, aby nedopadly jako ty, které jsem dělal v roce 1969 z komunistických schůzí "furťáků". Dělal jsem je trehdy na rozkaz. Po pár měsících jsem je, na přání velitele celého vojenského učiliště smazal. Plukovník, starý fronťák, si mě zavolal do své kanceláře, vyhodil pobočníka za dveře a svojí mizernou slovenštinou mi potichu řekl, že mě sice potom musí potrestat, ale že mám "takýmto omylom, nedopatrením, panimáješ, všetky pásky včistit".
    Od té doby vím, že komunista (a dokonce Ukrajinec) může být férovější člověk, než mnozí ostatní. Zachránil tím tajným rozkazem kariéru některých důstojníků, kteří se nakonec "přizpůsobili" nové situaci. Znormalizovali se, jak se říkávalo. Do konce mé vojenské kariéry jsem to měl u něho dobré - a nakonec on u mě taky.

    Kdybych se nebál, že tím někomu ublížím, že se někdo pozná, tak bych takové příhody i popsal. Jsou poučné.

    Ale o stresu toho vím hodně. I to, že se z něho tloustne. A dostávají infarkty. To byl důvod, proč jsem odešel z vedoucí funkce - a patrně i důvod, proč tu pořád ještě straším a nejsem po třetím infarktu mrtvý.

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  6. Kocoure,
    "holčice" ani nemusela dostat přímý pokyn z režie PŘEPNI NA ZLOU, docela stačilo, pokud VĚDĚLA, že když to neukočíruje podle zadání, BUDE MÍT PROBLÉM.

    OdpovědětVymazat
  7. Odejít před koncem? Nesmysl, je třeba si nenechat skočit do řeči a mluvit dál.

    OdpovědětVymazat
  8. Prve jsem tady zatloukla svoje další delší psaní na dané téma, protože jsem při psaní svého nicku klikla omylem na tamty nahoře obrázky,a bylo to v čudu.

    No nic, tak se jen chci omluvit za hrubku,kterou jsem neopravila ve svojí delší horní řeči, napsala jsem místo "ve studiu - ve studiuM" protože píšu fofrem a potom to tak dopadá. Prepáčtě!

    OdpovědětVymazat
  9. Ono je to prašť jako uhoď, Kapitáne.

    V každém případě se jedná o manipulaci ze strany žurnalistů. Tedy to, co mi vadí. Tabu, zakázaný postoj nebo dokonce nepřípustné téma. Tedy nesvoboda.

    Existují jistě i opačné případy a například kdyby tam seděl méně "slušný" člověk, třeba pan poslanec Kalousek, tak by holčice souboj prohrála. Nicméně u profesionála, žurnalisty, předpokládám něco jako profesionální čest.

    Politik je ze své podstaty manipulátor, takže tam sebekontrolu naopak neočekávám. (Uváděl jsem například Sládka.)

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Zdeňka Ž.:
    Těch, kteří si nenechají skočit do řeči je poměrně dost. Nebo aspoň - jsou takoví. Zatím co odchod hosta středem by si publikum docela zapamatovalo. Aspoň na dva dny.
    Sice by neprosadil svůj názor, ale znemožnil by danou TV.
    A myslím, že by si konkurenční TV považovala za čest takového "výtržníka" pozvat do svého pořadu.

    Pro mě ovšem zůstává nejasností, zda u nás existuje skutečná konkurence mezi TV.

    OdpovědětVymazat
  11. Odchod hosta středem:

    Nevím zda se odchod hosta středem konal v naší TV, nic takového si nepamatuji. Dlužno dodat, že bohužel, protože sprostě poštěkávání redaktorů na některé hosty si o něco takového doslova říkalo. Těm lidem nebylo dáno pár klidných vteřin v kuse k dokončení věty, natož pak osvětlení myšlenky či postoje. Já být na jejich místě, zeptal bych se zda mi dají 20 vteřin na pronesení věty a stopl bych si je, kdybych byl přerušen, poslal bych je nahlas do háje a odešel bych. Pokud vím tak v TV zatím k ničemu takovému nedošlo. Škoda.

    Zato v Českém rozhlase se už odchod hosta středem ze studia konal. Hostem byl Benjamin Kuras, který odešel, protože byl nemístně napadán arabistou (Quislingem) Čuříkem.

    Konkurence mezi TV stanicemi:

    Jakási existuje, na poli reklamy. Trochu „kalí“ vody ČT, která ty prachy až tak moc nepotřebuje a tím pádem užírá reklamní trh těm komerčním a jako bonus k tomu se chová nevyzpytatelně a nepředvídatelně. A jakási existuje tím pádem logicky i na poli vysílaných pořadů, mezi těmi komerčními, takže jde o prachy a o práva na to či ono a jestli jim ten či onen sport „vyfoukne“ konkurence nebo ČT, nebo ne. A to samozřejmě úzce souvisí se sledovaností a reklamou.

    OdpovědětVymazat
  12. Vysvětlení je jednoduché. V zákulisí někdo sleduje diskusi aby podle scénáře bylo dodrženo její politické zadání, není zatížen moderováním, a udílí pokyny. Moderátorka je prakticky jen loutka vystrčená před publikum. Jako v procesech z padesátých. Co se týče například České televize, funguje prakticky jako za Zelenky. Akorát politické noty jsou jiné.
    Obecně k médiím, při aktuální návštěvě v rodném domě jsem zjistil, že jsem alergický už i na předpověď počasí. Nestrukturovaný proud slovního salátu plný vycpávek, špatná artikulace. Co všechno musím vyslechnout než se dovím jak bude a proč.
    Všeobecně jsem alergický na často se opakující znělky. Zajímavý dokument o tahu sardinek zkurvený "akční" hudbou a zvukovými efekty.
    No, odvykl jsem, dlouhodobá abstinence je znát. Na druhou stranu, na mnohých z těch, kteří to konzumují, je to znát.

    OdpovědětVymazat
  13. Jo, je to už na mě znát, Schumachere!

    Ještě pár let a začnu se s TV a rádiem nahlas hádat.
    TV (speciálně NOVA) - to je neuvěřitelné sladkobolné klišé, když někdo umře, tak jsou zpomalené záběry, symboly (svíčky, květiny, slzy) ale to nejhorší - vše podmalované smutnou hudbou!! Byl jsem na několika pohřbech v krematoriu, dokonce jsme pro několik lidí dělal vysílací CD, ale měli daleko lepší vkus. Dokonce (možná hlavně) ti mrtví, kteří tak promlouvali ze záhrobí ke svým pozůstalým.

    Po sto prvé: ZPRÁVA je jedna věc, KOMENTÁŘ druhá a umělecký pořad o nějaké události třetí. Mají jinou formu a jiné mantinely pro fabulaci. Pochopitelně i jinou důvěryhodnost.

    Tohle rozlišení se u nás udrží po každé změně režimu jen pár měsíců. Pak už je to ten známý informačně-fabulační emotivní průjem.
    Ovšem uznávám - právě proto jsem začal psát na net. Nehádám se o pravdivost - tu většinou nemám možnost ověřit - ale výjimečně o formu.

    OdpovědětVymazat
  14. Jako vždy až po odeslání:

    Rádio poslouchám jen během snídaně. Radiožurnál.
    TV sleduji jen během večeře a chvíli po ní. Dvoje TV noviny či jak se to jmenuje. Výjimečně nějakou zajímavou debatu na ČT 24. Dtto rádio.
    A přesto mám s tím až fyziologické potíže. Je to na mě znát.
    I na tom netu je třeba ostražitě hlídat, kam klikneš. Občas otevřeš poklop od žumpy, jindy je to hnízdo propagandistických hadů. Než na to ale přijdeš a zavřeš to, vždy trochu "nasmrádneš".
    =====
    A rozhodně není dobré podceňovat autocenzuru. Kolikrát je přísnější než cenzura skutečná, byť nepřiznaná. Pro mnohé je jejich společenské postavení tak důležité, že se nechají zatáhnout do hodně divných situací.
    =====
    Z lidí "od novin" si vážím jen několika jedinců. Petránka, Veselovského, Tachecí, Drtinové a podobně. Nemusí mít vždy pravdu - ale nejsou aspoň předpos*aní.

    OdpovědětVymazat
  15. Kocoure, ano. I ta autocenzura, naučené vzorce, meny a reakce. Že se nesluší říkat, že král je nahý. To je možno jen krátce. O starém králi.

    Já už jsem alergický i na ČRO. Na všechna "proudová" média. Odvykl jsem si čekat až ke mě připlave informace. Jsem zvyklý ji vyhledávat proti proudu. Neztrácet čas s omáčkou před a kolem. Čekat kdo se k čemu nakonec dokecá. Chci požadovanou flákotu a ne abych k ní musel jako kdysi přikoupit flaxy a ocucky. K podrážděnosti mi stačí už jen každou chvilku opakovaná znělka. Tamtadadá! Přece každý ví kterou stanici poslouchá, přinejmenším podle frekvence a navíc je RDS. I na obyčejném rádiu se stupnicí ví kde co má. Starší generace navíc má většinou naladěnou jednu svoji oblíbenou. sere mě všechno na jeden nádech, exaltovanost a rádoby americký akcent. Manýry pronikající do veřejnoprávního rozhlasu ze soukromých rádií. Boj o frekvence, přechod na digitál, kam se toho vejde daleko víc. Daleko víc čeho? Vždyť, kurva, ani ČRO nemá kvalitní obsah, kterým by naplnil vysílání. Ostatně jako u všeho nemám čas a náladu čekat. Jediným pořadem, který pravidelněni poslouchám, je Meteor. Ale ani tomu se nevyhnulo obligátní ozvláštňování a vycpávky. Ta televizná dávka ze včerejška mi způsobila echt ujímání, taktak že jsem se nepotento cestou. Pět minut zdržení a bylo zle. Politika, naši i evropští politici a "myslitelé" včetně ekonomických "expertů"...po výblitcích leckterých si říkám, že v porovnání s nimi, Milouš Jakeš se jeví jako nadprůměrně inteligentní člověk. Nebo za debila mají mě. Jinak si to neumím vysvětlit. To jsou případy, že chytám na první našlápnutí a sám si přidávám. Kolem sebe pozoruju projevy debilizace.

    OdpovědětVymazat
  16. (Ne)Kvalita obsahu v TV a rádiích:

    Kocour s Obuvníkem mi hodně mluví z duše. Z televizních i rozhlasových stanic, zejména pak v tom, čemu se říká hlavní vysílací čas, se staly opravdové a nefalšované DEBILISÁTORY obyvatelstva a z času vysílacího čas mozkově vysírací. V ČT už se dá dívat leda tak na staré pořady s Horníčkem nebo detektivky. Zpravodajství jen když se chci rozčílit a to já mám od doktorů zakázáno. Přirovnání k dobám za soudruha Zelenky je obávám se že hodně na místě.

    Rozhlasy jsou na tom o trošku líp, ale ne o moc. Vzpomeňme si na případ, kdy Cibulka nenapomenul Yvonne Přenosilovou, která přirovnala soudruha Paroubka k ducemu a který vzápětí o pořad přišel.

    Zpravodajství je debilní a vhodné jedině k dožrání se. Neposlouchám ho. Nemám na to ani nervy, ani čas, ani náladu.

    Sem tam se něco poslouchatelného najede, ale zásadně mimo hlavní vysírací čas, například:

    Pořad Glosa dne z hradeckého ČRo

    A samozřejmě četba na pokračování a detektivky...

    Z veřejnoprávního prostoru poslouchám většinou jen podcasty vědeckotechnických pořadů z ČRo. Patří tam Meteor, Laboratoř, Planetárium, Magazín Leonardo, Nebeský cestopis a některé další. Co se mi nelíbí přeskočím a smažu, třeba hradecké Techno, kde je pár vět a 3 písničky, je vlastně dost o ničem. Má to tu výhodu, že si to člověk poslechne když se mu to hodí a to, co chce. A spolu s Obuvníkem nerad konstatuji, že i ten Meteor už není co býval a postupně přibývá muzikálních vycpávek a někdy až úplných blbostí na úkor nějakého rozumnějšího obsahu.

    OdpovědětVymazat
  17. Tož pánové,
    hlásím se do party. V TV jsou pro mě ke koukání přírodopisné a cestopisné filmy (ne vždy se tomu dá říkat dokument) a jinak prakticky skoro nic. I když, včera mě na zoom madzvedl cestopis o Laosu. Když z nich vypadlo, že délka Mekongu je 40 000 km ....
    Dožiju-li důchodu, třeba k tomu přidám i něco tu a tam z rádia.

    OdpovědětVymazat
  18. Přírodopisné, cestopisné a další vědecko-populární filmy / kapitánu Nemovi:

    A nepřipadne Vám, že čím „čerstvější“ ten pořad je, tím je celý takový nějaký divně „přiblblý“, jakoby ho dělali pro pomocnou školu? Že nám to ty nafoukané, arogantní blbce vlastně ve velkém pěstuje?

    OdpovědětVymazat
  19. Možná jak co a na jaké TV.
    zas toho tolik nenakoukám. Preferuji cestopisné, tam je to možná nejméně vidět. Naopak u vědecko-populárních by to mohlo být nejmarkantnější. Teď se mi vybavilo, i když to asi není přesně to na co se ptáte, jak jsem jednou psal do ČT o chybě v nějakém pořadu o vesmíru či kosmonautice. Jejich odpověď mě totálně uzemnila. Odvysílali to tak jak jim to dodal dodavatel (možná certifikovaný), tak co prudím.
    Ó ta jejich sebejistá arogance. A přitom, ten pořad nebyl původní ale převzatý ze zahraničí, takže dost možná to bylo "jen" kvalitou překladu.
    Ne hrách, ale máček po jednom na stěnu házet by bylo efektivnější.
    Docela by mě zajímalo, kdybych měl 2 tituly před jménem a 4 za jménem, jestli by reagovali také tak. Anebo kdybych napsal z pracovního mailu.

    OdpovědětVymazat
  20. Jak tak přemýšlím,
    nesnáším hlavně přírodopisné a "katastrofické" pořady americké. Pravděpodobně (nemám osobní zkušenost s americkou TV) je tam daleko větší množství reklam a pořad je každých pár minut zastaven a vrácen komentátorem i obrazově kousek zpátky, takže to to je asi příčinou pocitu, že je určen pro žáky zvláštních škol s velmi omezenou chápavostí a neschopností si zapamatovat pár minut děje. Ty reklamy tam totiž nedáváme a tohle je výsledek. Zkoušel jsem si doma jeden takový pořad sestříhat do přijatelné podoby. Bylo to snadné, ale byl o třetinu kratší. Tak možná proto.
    ===
    K vadným údajům:
    Kdysi jsem v rádiu měl odvysílat předtočený program o úspěších velkého podniku, snad NHKG*, kde bylo uvedeno, že vyrobili moderní chladící zařízení pro velmi nízké teploty, přes -300° C. Nic mi po tom nebylo, ale přesto jsem telefonoval autorovi textu, že nejmenší možná teplota ve vesmíru je -273°C a nějako drobné. To jsem, si pamatoval ze školy. Poslali mě do háje, ať se nestarám, že oni vědí. A ještě si pak na mě stěžovali řediteli rozhlasu, který mi další den vysvětlil, že mi po obsahu zpráv nic není a ani být nesmí. Takže to není jen dnešní dobou. Ta nedutost z nevědění je tady odjakživa. Tenkrát byl rok 1971 nebo tak nějak.

    */ Nová Huť Klementa Gottwalda, nyní jen Nová Huť. Neboli Arcelor Mittal. Zdá se, že i tohle torzo bývalého obra brzy zanikne. Indie vyrábí železo levněji.

    OdpovědětVymazat
  21. Hloupoučké pořady:

    Ano, některé ne zrovna chytré byly francouzské, provenience, tam mi to docela překvapilo, nemile, protože až dosud jsem byl od nich zvyklý na inteligentnější věci. A ano, ty americké jsou tedy také dílem trhlé, dílem natvrdlé. Když se to dle Kocourova návodu sestříhá, uplyne to aspoň rychleji, ale je s tím ta práce :-) A viděl jsem na Primě Zoom i cosi vědecko-populárního s Richardem Hammondem, kterého někteří pánové budou znát z Top Gearu a některé díly byly vyloženě jak pro pomocnou školu. Ani Hammond to „nezachránil“. Některé se kupodivu daly i vcelku přežít, abych jim a jemu nekřivdil.

    OdpovědětVymazat
  22. Platy mluvících hlav:

    Slyšel jsem, že platy mluvících hlav, těch co lezou před kamery jsou přes 100 kKč. Docela by mi zajímalo, jaké jsou platy těch, co nejdou vidět a z příšeří řídících místností „tahají za špagátky“ a dirigují ty mluvící hlavičky před kamerami.

    Nedokážu se do těch lidí nijak vžít. Když vidím co z těch médií leze za hrůzu a hnus, nedovedu si představit tu hromadu peněz, o kterou bych si řekl, kdybych před tou kamerou, nebo v té řídící místnosti měl sedět já. Rozhodně by to připomínalo cosi mezi telefonním číslem na Mars či Jupiter a nekonečnem. No ale jsou tu mezi námi levnější a mnohem ochotnější „dodavatelé obsahu“ a to co pak leze ven podle toho i vypadá.

    OdpovědětVymazat
  23. Draku, myslím si, že ty platy mluvících hlav (kdo ví, jestli to není kec) jsou zasloužené. Zejména obdivuju ty krásné mladé holky, co provázejí vysílání čtyřiadvacítky. Je to obrovský záhul na nervy. Já to znám jen rádia, kde člověk není vidět, čili má větší pohodlí, ale ty nervy jsou tam taky.Mám z toho žlučník v trapu a další problémy. Těm děvčatům to přeju. Chce to obrovské soustředění, znát dokonale problematiku a mít dostatek sebevědomí.Není to práce pro každého.

    OdpovědětVymazat
  24. Asi se tu na svůj blog nehodím.

    Jsem prostě celoživotní umělecko-technická služka. Říkám (a píšu) tak, jak myslím. (Jakub ví!)

    * Plat nikomu nezávidím - většinou je to záležitost poptávky. Proto mají baleťáci větší plat než baletky a nadřou se většinou mnohem méně. Prostě hodně holek chce být baletkou, kluků je nedostatek.

    * Ty mluvící hlavy přece nikdo nenutí, aby to dělaly. Chtějí to dělat, chtějí mít nervy - tak mají. Že říkají jiné věci, než si myslí? Já jsem taky dělal operetu a muzikál, kteréžto jevištní kategorie upřímně nesnáším. Ale byl jsem za to placený a tak jsem to dělal nejlíp, jak jsem uměl. A herci - ti to vlastně dělají pořád.

    * Sebevědomí musí mít každý, kdo vleze před kameru nebo na jeviště. Když ho nemá, nedělá to. Nebo by neměl*. I když sebevědomí je ošidná věc. Někdy sebevědomí zcela potlačí vlastní sebekritičnost. Některé redaktorky mají naprosto neakceptovatelný způsob vystupování před kamerou.

    * Vždycky jsem se snažil vědět "jak jsem velký". Abych nebyl trapný náfuka nebo naopak uťápnutý. (Poznáte to podle toho, kolik vám za práci dávají peněz. Občas mě to překvapilo - většinou příjemně.)


    */ v TV jsem vystoupil dvakrát a protože mě škodolibí kolegové podruhé natočili, tak vím, že pro mě něco takového není. Nestačil jsem se divit, jak blekotám o věcech, které dokonale znám. Ona stačí jedna doplňující (a hodně hloupá) otázka. Takže já naopak lituji lidi, kteří jsou "vyslýcháni". Ovšem - taky je k tomu nikdo nenutil. Mají, co chtěli.

    OdpovědětVymazat
  25. Ještě k mluvícím hlavám:


    Obávám se, že co se například drtivé většiny zpravodajství v ČT týče, jsou to z mého pohledu lidé, kteří mi za peníze, které ode mne dostanou, škodí. Vůbec jim to nepřijde ani trapné ani blbé. V jiných redakcích ČT a V ČRo to naštěstí nebude až tak horké, ale ani tam to není zrovna ideální.

    Sebejistá arogance:

    Také jsem upozornil ať už na chyby překladu, nebo i na věcné chyby v textu jak u obyčejných detektivek, tak i věděcko-populárních pořadů. Odpověď nebyla zpravidla buď žádná, nebo když ano, tak arogantní. Nezůstal jsem nic dlužen, konstatoval jsem, že bohužel žijeme v době, kdy když někdo udělá veřejně „botu“, tak místo aby ho „hanba fackovala” a on se slušně omluvil, tak jako by to udělal každý soudný a slušně vychovaný člověk, tak dotyčný místo toho, jako správný nafoukaný, arogantní blb, na té chybě trvá. Kdo má jiný názor, je sprostě napaden. Já jsem původně doufal, že mám co do činění se slušnými lidmi, ale že bohužel musím konstatovat, že jsem byl tímto vyveden z omylu a že další kontakt s arogantními blby považuji za ztrátu času a že už nebudu nadále obtěžovat ani je dalšími pokusy o komunikaci, ani sebe sama trápit sledováním nekvalitních pořadů.

    Vystupování před kamerou:

    Je to dovednost, jako každá jiná. Když je zapotřebí to dělat, je dobré se to naučit a zvyknout si na to. Někomu to jde přirozeně a docela rychle, někdo se s tím chudák docela nadře. Rozhodně to je zvládnutelné, jen musí člověk mít proč a chtít to.

    Mluvící hlavy ze čtyřiadvacítky / Astře:

    Ty holky jsou možná docela pohledné, já jim to ani neberu, ani nezávidím. Rád se podívám na něco, nebo někoho pohledného, jenže ten příjemný pocit z hledění na pohlednou dámu mi okamžitě přejde, když ty soudružky otevřou papule. Pak už je to nepříjemné zpravidla tak, že buď se dá přepnout na něco méně odpudivého a otravného, nebo se použije ten báječný čudlík, co bývá na ovládání někde nahoře a obvykle je to na první pohled vypadá jako velké I v kroužku. Zatracená obrazovka ztmavne a rozhostí se nádherné blahodárné ticho.

    OdpovědětVymazat
  26. www.ivcrn.cz
    HEK/NEBO BAN?
    4p

    OdpovědětVymazat
  27. Netuším EK.
    Na náměstí v Ocelovém srdci bylo kromě přírodovědce a spol. cca 500 duší pro - a nikdo proti.
    Tady na severu se nevyplatí jít proti. Je to o přesdržku. Samí chlapi kolem padesátky - a kupodivu maminy s děckama. Ty mívají někdy dobré instinkty. I židovská obec přišla. Co bylo moc nevím, měl jsem na pozorování tak 500".

    OdpovědětVymazat
  28. www.ivcrn.cz / EK a StK:

    Buďto je tady v naší „zázračné“ ČR a Evropě obecně mnohem menší svoboda slova na webech, než si my myslíme a nežli je tomu ve Spokojených státech, kam se zjevně dotyčný web stěhuje:

    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 18092
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;ivcrn.cz. IN A

    ;; AUTHORITY SECTION:
    ivcrn.cz. 10160 IN SOA ns6317.hostgator.com. root.gator3159.hostgator.com. 2015102802 86400 7200 3600000 86400

    ;; Query time: 2 msec
    ;; WHEN: Wed Oct 28 21:18:55 2015
    ;; MSG SIZE rcvd: 97

    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 41086
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;all. IN A

    ;; AUTHORITY SECTION:
    . 10800 IN SOA a.root-servers.net. nstld.verisign-grs.com. 2015102801 1800 900 604800 86400

    ;; Query time: 36 msec
    ;; WHEN: Wed Oct 28 21:18:55 2015
    ;; MSG SIZE rcvd: 96

    No a pokud já vím, tak ony jsou tam i lepší ceny za weboviště a někdy i kvalifikovanější obsluha. Mnohdy i mnohem vstřícnější a ochotnější. Může to být i tento důvod. Časem se to zase rozeběhne a třeba se něco dozvíme.

    OdpovědětVymazat
  29. Je to tady? Nebo falešná stránka?
    http://www.uniconsulting.cz/
    Semináře: Halal/Kosher, HACCP, Hygienické minimum
    Tenhle odkaz již není funkční, asi korektálové.
    http://www.uniconsulting.cz/cz/skoleni/halal-kosher/
    4P

    OdpovědětVymazat
  30. Prováděcí předpisy pro bezpečné podřezávání nemuslimů by se nenašly?
    Nakonec nejde o jeden dost provokativní odkaz - jde o tuhle "organisaci" samu. Samozvanci - ovšem placení.
    Jak já nesnáším úředníky...

    Jeden transparent ze včera "Až vylezem z brusele, hned nám bude vesele!"

    OdpovědětVymazat
  31. Jeden transparent ze včera "Až vylezem z brusele, hned nám bude vesele!" / StK:


    Stručné, pravdivé a užitečnou informací nabité sdělení. Podepisuji a ztotožňuji se. Máš fotografii? Jestli ano, chtělo by to doplnit jí do horního článečku :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Pozoruhodné je, že zatím je tu víc demonstrantů než pár set migrantů, kteří většinou tu ani nechtějí zůstat a koukají kde je díra ven.
    Kdežto na desetitisíce domestikovaných nepřizpůsobivých či domácích kriminálníků jsme si zvykli. Kdyby jich nebylo, a najednou všichni přišli a kriminalita prakticky z nuly stoupla na nynější úroveň, bylo to na vyhlášení výjimečného stavu se všemi důsledky. Jenže už jsme si zvykli na tlačící boty. Jen to zrníčko písku, nové a o které je taková péče aby někudy nevypadlo nám vadí.

    OdpovědětVymazat
  33. Obuvníkovi:

    Kdy Jste byl naposled v centru pražském? V Jindřišské, na Václaváku, v ulici Politických vězňů? V Motole? v centru pražském to opravdu nevypadá, že by koukali, kde je díra ven. Jediný kdo v centru pražském kouká, kde je díra ven, jsou jeho původní obyvatelé a firmy následkem úspěšného boje radnice s vlastním obyvatelstvem a podnikatelskou obcí...

    OdpovědětVymazat
  34. Draku, pokud jde o pražský Bronx, nejsou to ti migranti o kterých je řeč. Z téhle vlny. Navíc koncentrace zdejšího odpadu, plno drogových dýlerů a jejich zákazníků. A samozřejmě, černé huby vábící turisty do hampejzů, tak jako jsem v devadesátých viděl leckde na západě a přivydělávající si prodejem drog. V důsledku naší lidskoprávnosti nevyhostitelných, třebaže vícekrát soudně trestaných. A samozřejmě, ty hampejzy v přilehlých ulicích, které nejde den ze dne zavřít, protože, ach ano, lidská práva a Ústavní soud. Mezi tím rezignovaně procházejí policejní hlídky a tváří se, že vše je v pořádku. Frustrující a vyhořující práce. No, máme co jsem nejspíš chtěli, když to trpíme. Proti tomu demonstrace nejsou. Právě tohle jsou poměry, které vytvářejí lákavé příznivé prostředí pro takové. Náš nepořádek, naše špína vábí špinavé. Původ toho je u nás a v nás.

    OdpovědětVymazat
  35. Prepáčte, len jednu poznámočku:

    Zdá se mi, že hampejz čili vykřičený dům je lepší varianta, než pobíhající pouličnice. Méně zjevné kriminality, menší dehonestace "Stověžaté". ¨
    A jak známo, je to nevykořenitelný jev. Nejstarší řemeslo. Prostituce (byť třeba jen "za banán") je prokázána i u lidoopů.
    Ba vykládali mi i o manželství, kde se vše odvíjelo na takové "obchodní bázi".*

    Takže spíše uvažovat o tom, jak a kam přestěhovat nabídku. Poptávka je víceméně stálá.

    */ Prý to tak chodilo i u Kramných. Byť logika věci ukazuje na Kramného, vývoj událostí bude možná směřovat do nekonečného odvolávání se k vyšším instancím. Budce dost práce pro celou justici... [;>)

    Ale ano, Schumachere.
    Za 90% prů... švihů si může člověk sám. Něco udělal špatně, podcenil, přecenil. Nemám to statisticky podchycené, jen si uvědomuji svoje průšvihy. Ale je v lidské povaze to hodit na někoho jiného.

    OdpovědětVymazat
  36. Jenom faktická.

    Jistě znáte MUDr. Romana Šmuclera. Kdysi dělat v TV podle mě výborný publicistický pořad TABU. Zpovídaný-á byli v budce odkud mohli vystoupit - chtěli-li. Byl tam jeden případ, kdy rodina prodávala manželku-matku. Otec se synem organizovali matince kunčofty. Ta žena v budce nebyla, ale svolila pro natáčení u nich doma. Byl to zážitek, na který jsem dodnes nezapomněla.

    V jakési vísce v baráčku provozovali následující. Žena si dala inzerát, který lákal osamělé muže, toužící po mateřské lásce na jednu noc, či odpoledne. Zkrátka lákali frustráty do náruče madam středního věku, poněkud korpulentní, mateřského typu. Pokojíček byl vyšňořený něžnýma růžovýma mašličkama, které měly vzbudit pocit útulnosti. Madam měla na sobě prádélko podobného charakteru, z něhož přetékaly obliny na všechny strany a slušivý růžový župánek. Zatímco otec se synem seděli potichu v kuchyni, madam pánovi špitala do ouška něžná slůvka a hladila a hladila, až ho vyhladila do bezvědomí.... Tatínek při loučení hosta inkasoval.
    Nevěřili byste, jak jim ten kšeft kvetl.Měli ceník, ten si bohužel nepamatuju, už je to strašně dávno, tak kolem devadesátého roku asi.Vím, že ten ceník obsahoval všelijaké pikantérie, kolik za co a tak podobně

    Takže prostituce, takto sofistikovaná, může mít stovky podob.
    Když píšete o Kramném v téhle souvislosti, mohlo to být něco podobného, co ovšem pravděpodobně přerostlo tam, kam nemělo.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)