Prohledat tento blog

čtvrtek 31. prosince 2015

... a jiné rituály

   Zeměkoule se prý dnes o půlnoci ocitne na +/- ve stejném místě, jako před 365,25 otočkami. Samozřejmě to není pravda, Země mezitím urazila miliony kilometrů vesmírem při svém oběhu kolem obří černé díry v centru naší Galaxie a ta zase prchá pryč ze svého původního místa, protože se vesmír rozpíná. Je v úpně jiném místě ve vesmíru než byla před rokem. Vlastně ani nevím, proč se ten okamžik oslavuje. Není pro to žádný vědecký důvod.

   Ale lidi jsou tak zvyklí, obvykle se zase začnou měnit roční doby:  jaro - léto - podzim - zima. A znova dokola. I když podle posledních zkušeností mohou roční doby vypadat zcela jinak, než se píše v knihách i jinak, než si je pamatujeme z dětství. Ale zvyk je železná košilka. 

Takže "Pro štěstí!"




   Milí pánové, posílám svoje PF ušní selfíčko (focené telefonem), a do dalšího roku vám ze srdce přeju nejen dobrý sluch, ale i hmat, chuť, čich i zrak. Tyto zdravé základní parametry spolu dohromady vytvářejí zázraky a divy.

Astra




Do nového roku obvykle přeji prostince: zdraví, štěstí a spokojenost, ty jsou důležité a s nimi totiž jde všechno tak nějak samo ;-)

Drak






My Ostravaci jsme kratci:   Ať neni huř! 

Stary Kocur









Do nového roku se zdravou stravou.

Schumacher









Tudyk je volne misto pro přypadne dalši piefka...



.

57 komentářů:

  1. Aj vám všeckým z všeckého, co sa zasa urodilo na pasénkoch aj v lesi. Ale zaséj né moc, aby zbylo na ostatních, pravda! Roby nech sú hodné, ale zaséj né moc, abyzme moseli dávať pozór, co neskaj zasa vyvedú a co na nás chystajú. Děcka nech zlobijú, ale enem aby sa věďélo, kde sú a co robijú. A chlapi nech vijú, že každý nemože mnět všecko, stačí zakúsnút, střechu a dobré děcko. Tož tak. A idu k žhrádlu. Jakési výškrabky po dvoch obědoch. A co?

    OdpovědětVymazat
  2. Všem na těchto sympatických stránkách chytrých lidí přeje občasná návštěvnice Stella vyrovnanost, a přece neklid, zdraví, a přece horečné a horečnaté snažení, lásku, a přece - zdravý rozum, zkrátka všechno, co nejde spolu dohromady, ale bez čeho je život nudný!

    OdpovědětVymazat
  3. Ale podívejme - Hvězda!
    Vycházejte tu častěji, prosím. Přicházejte a nacházejte tu stále fajn prostředí. Není to dnes běžné. Procházejte se tu našimi názory a odcházejte spokojená. Item my.

    OdpovědětVymazat
  4. PF 2016
    všem spolubesedníkům i panu domácímu

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, Jakube!
    Tady je hodně moudrého a vtipného, ale taky věci, které rozdírají duši.
    Ted ale zase marně znovu hledám to krásné přání ve zpěvném nářečí, to mě úplně rozbrečelo. To přání.
    Začal jasný den, aspoň pro nás, kteří jsme večer nevydrželi a šli řádně spát! (I tak se dá napsat, že už na něco nemám!)

    Dobré vykročení!
    Stella - nick podle Astry. (Znáte to: Per aspera...)

    OdpovědětVymazat
  6. V životě jsou věci, které rozdírají duši, Stello.
    Zavřít oči a čekat, co se stane?
    ===
    ...malý kocourek se rozběhl za petardou, protože si myslel, že je to nějaká hračka. Výbuch byl to poslední, co uviděl. Teď je v útulku u člověka, který vypadá jako praotec Noe - a asi tam i dožije.
    Kdo by si taky vzal domů slepého kocourka, že?!

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem tak ráda, že se Stella rozpohybovala. Chci věřit, že jí to vydrží. Jsem tu sama, je někdy běda (často) být mezi vámi pány, když jsme samy. :-)Jsem tu jeden jeden element ženský, a na tuhle hru je mě zde málo, je to těžký!(Promiňte, jedním uchem poslouchám Svěrákovu pohádku zpívanu volnými verši, samá hra se slovy, je to nakažlivé..)Zkrátím to psaní - ať je to tady živé! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. +/- na stejném místě a rituály:

    Dnes samozřejmě víme, že vše je relativní a jak to s tou relativitou zhruba je. Poměrně jistě víme kdy budeme +/- o fousek na tom samém místě vůči našemu Slunci, a také víme, že se celý ten náš cirkus točí kolem jiného, ještě většího cirkusu a že ten je součástí ještě většího, s centrem ve velké černé díře, kolem kterého se to točí... Abychom to dnes věděli a brali to jako běžnou a samozřejmou věc, muselo dost lidí strávit dost času intensivním přemýšlením, konáním, pokusy, analýzami a dalšími myšlenkovými postupy a někteří kvůli tomu uhořeli na té hranici, jiným to jen hrozilo, atd, atp, a tak různě. A tak si na ně rád vzpomenu a těm již nežijícím poděkuji v duchu za tu jejich práci a připiji si na její výsledky a jejich následovníkům poděkuji za to co dělají a připiji si na to, ať jim jde ta práce dobře od ruky a ta bílá místa na mapách vědění at zase trochu ubydou ve prospěch zmapovaných a poznaných území.

    Všem dík za hezká přání.

    Kocourek a petarda / StK:

    Je dost podivné, jak k tomu vůbec došlo, protože kočky obvykle, když začne rambajz, někam zalezou a nejsou ani vidět ani slyšet a vylezou cca 20 - 30 minut poté, co to skončí. Spíš bych někoho podezíral, že se blbě bavil, kocourek zdrhal a byl zasažen petardou na útěku již před jinou či jinými. A jestliže někdo háže petardy, když ví, že je nablízku pes nebo kočka, tak je buď hajzl, nebo debil, nebo oboje najednou.

    Jakkoliv mám rád zvířata a kočky, je prostě třeba vědět, že kočky přicházejí kočky odcházejí a něco se jim čas od času přihodí a proto se tím nesmíme trápit. Hlavně je třeba aspoň jim neubližovat vědomě.

    OdpovědětVymazat
  9. ..a toto jeho slunce zas
    kolem většího vede nás,
    a toto slunce jeho
    kde jde? A kolem čeho?
    A generaci předtím Ignác z Dobytčího trhu:
    Klesla hwězda z nebes wýše, mrtwá hwězda sinný swit;
    Padá w neskončené řjše,padá wěčně w wěčný byt. (...)
    "Kdy dopadne konce swého?" Nikdy - nikde - žádný cjl.
    A Wilém to ví - je bohužel (pro něj) na úrovni ohromujících, převratných teorií své doby - ano, Kantovy a Laplaceovy:
    "Tam... pouhá gen tma přebýwá. Tam wšecko gedno, žádný djl - wše bez konce - tam nenj chwjl,nemine noc, newstane den, tam času neubýwá. Tam žádný - žádný - žádný cjl - bez konce dál - bez konce gen se na mne wěčnost djwá."
    Ano - Ignác byl naprosto na úrovni jak soudobého romantismu, tak vědy... ale ach, jak krátkou dobu jen.

    OdpovědětVymazat
  10. Jakube díky. Vesmír, hvězdy, oblohu, planety a tak vůbec, celý ten kometární, planetární, hvězdný a vesmírný cirkus kolem mám velice rád. Jsem rád, že nejsem sám a jsem rád, že to někdo na světě uměl velice hezky popsat ať už prózou nebo poeticky a že takové kolem sebe máme i dnes a doufám, že budou mít i generace budoucí :-) Je to všechno tak obrovské, velkolepé, krásné a fascinující, že to vždy musí aspoň pár jedinců k něčemu nadchnout a vyprovokovat, nemají-li zrovna, chudáci malí na starost něco mnohem důležitějšího, třeba jak se neudusit, neumřít chladem, žízní či hlady. Ale jakmile jsou z nejhoršího venku, musí je to zákonitě fascinovat a provokovat zároveň, když tedy nemají kupku hnoje místo mozku ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Klesla hvězda z nebes výše, mrtvá hvězda siný svit, padá v neskončené říše, padá v věčně věčný byt - tak nějak to je?
    Krása. A nepokoj.

    Kočky. Při rambajsu kapely provozující cosi venku na náměstí vydržela kočka někok hodin pod postelí, úplně v křeči, roztřesená. Zvířátka jsou citlivější.
    Hodní lidé si berou slepé kocourky.

    Astro, zvládneš to tu, ukočíruješ to mužské společenství měnící svět, já sem můžu jen občas - svítíš dostatečně silným jasem!

    Dnešní Technet je velmi zajímavý! S příslušným odkazem.

    Hezké vstávání do první soboty!
    Stella

    OdpovědětVymazat
  12. Tak a teď jsem šťastný.
    Jsou tu už obě hvězdy.
    Konečně bude Útulna útulnější.

    OdpovědětVymazat
  13. Hvězdy:

    Ano, přesně jak říkáš Kocoure, tam kde jsou přítomny hvězdy, bývá ten vesmír útulnější :-)

    OdpovědětVymazat
  14. STELLO, já nic zvládat nepotřebuju, potřebuju jen, abys tu byla se mnou. Ve dvou se to líp táhne, to je stará pravda. Chlapci pookřejou, my taky, rovnováha muší bejt! Nedám ti pokoj! V populaci je to padesát na padesát, tak to příroda moudře zařídila. Musíme to tady trochu zředit, aby byla nějaká spravedlnost :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Do VZKAZOVNY. Ten rozhovor s Ewou Farnou jsem už poslouchala. Holka je to chytrá, rozvážná, veselá, vtipná a bude ještě víc. Při její mladosti je s podivem, jaký má přehled. V branži, kde se pohybuje, je to docela vzácnost u takového děvčete.

    OdpovědětVymazat
  16. Stella.

    Astro, poslyš. V populaci to vůbec není padesát na padesát. To by to taky vypadalo a dopadalo. Ještě hůř - chci napsat. Smajlíky neumím, jsou někde schovaný.

    Dovolím si malé upozornění. V dnešní, sobotní, MF je povídání o tom, co pro koho znamená Ostrava. Pokud budu naživu, musím se tam letos vypravit. A projdu si kocouří místa - Fukušimu, Vítkovice apod..
    Byla jsem v Ostravě jednou, na chvíli, je to už pár století. Můj tehdejší dojem: absolutně prázdné ulice centra v sobotu dopoledne. Dá se pochopit, že jediný člověk, který se objevil za rohem, byla kamarádka, kterou jsem roky neviděla? Zašly jsme posedět - další zážitek: osazenstvo nás ještě nevidělo, ale všichni se po našem vstupu otočili. Samí chlapi! Nevídané. Lehce šokující. Připadaly jsme si dost nepatřičně. Časy se mění...

    Pozdrav z černé mlhy a už spěchám, nebo nevyperu!

    OdpovědětVymazat
  17. Pro Stellu:
    Ostrava, kdysi živé město plné umouněných a vysušených (havíři a hutníci) je už vlastně pár let po smrti. Důvody jsou různé, nejvíc asi lidská chamtivost. A "nová doba", které se není schopná dokonale přizpůsobit. Je to asi přirozené - ale je mi z toho tak trochu smutno.
    Možná k tomu někdy přičiním článeček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale úplně všichni se shodují, že je tam svěžejší atmosféra než v jiných velkých městech. Větší otevřenost. A také to, co vzešlo z ostravské TV a co vzniklo v ostravském rozhlase, bylo mnohem inspirativnější než - to jiné. A písničky! A zpěváci! Nesemletí.

      Stella - ne Artois, když - tak tuk na pečení

      Vymazat
    2. Je to třeba přepsat do minulého času Stello. Proto ten smutek. Článek bude nutný. (A to jsem zaťatý lokálpatriot.)

      Vymazat
    3. Stella

      Nic už není, jak bývalo... Normál, chválabohu. I bohužel.

      Vymazat
  18. Neskenujte ty reklamy (STELLA)na pivo tak usilovně, jejich sledováním můžete přijít o zbytek rozumu.
    SELfCO BOLTCE.
    Skenování a identifikace ušního boltce a jeho majitele je další metodou, která má pomoci při zabezpečení státní moci před zneužitím cizí osobou (ušatou? Jak se jmenoval ušatý král?). Využití biometrie testuje pro mobilní telefony společnost Yahoo, výhodou metody je její finanční dostupnost a vysoká bezpečnost pro .....koho asi.
    4P

    OdpovědětVymazat
  19. STELLO, v populaci je to v neprospěch žen, je nás totiž o nějaká tři procenta víc. A víš proč? Protože víc vydržíme! :-)Ty ovšem s tím praním (zřejmě na valše) to asi nevytrhneš. Pračka i valcha přece počkají. Důležitěší je všechno ostatní, co lítá kolem !

    OdpovědětVymazat
  20. EK-MIDAS:

    Prosím bez osobních invektiv.

    OdpovědětVymazat
  21. KOCOURE, ať se EK vyřádí, když ho to baví. Smysl pro humor jistě nemáme všichni stejný. Navíc EK ani netuší, kde se vzala Stella a Astra, takže ty ironické šípy střílí hooodně těsně vedle. Rozhodně ale o nás naše nicky aspoň něco vypovídají, kdežto EK? Co je EK? A ještě - na fotku svého oslího ouška jsem pyšná, zkuste se trefit mobilem tak, aby tam bylo jen to ucho. Pche!

    OdpovědětVymazat
  22. „... ať se ... vyřádí, když ho to baví.“ / Astře:

    Astro, ano, ať se vyřádí, když ho to baví, ale někde jinde a na někom jiném :-)

    Kdokoliv se chce vyřádit a realizovat se v produkci a vzájemném kydání hnoje, má možnost zaregistrovat se například na NP, na idnes, či kdekoliv jinde a vyřádit se dosyta. Tady je to pojato úplně jinak, komorněji, ale důsledně slušně. Žumpy je v okolním světě nadbytek a tady od ní chceme mít pokud možno klid. Trochu se to podobá jednomu pražskému kavárníkovi, který před válkou umístil ve své provozovně nápis, že řvoucí a nevychované děti nejsou v jeho provozovně vítány. Stačí se párkrát projet waykou a velice dobře pochopíte, koho a co měl ten pán na mysli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám dobře, nebo se mi to zdá? Můžu odpovídar pod koho chci? To by bylo NĚCO!JEN NEVÍM, JAK SE PODEPSAT! PROSTĚ SE JEN PODEPSAT? Astra? A vlevo je možné mít i avatara?

      Vymazat
    2. Koukám dobře, nebo se mi to zdá? Můžu odpovídar pod koho chci? To by bylo NĚCO!JEN NEVÍM, JAK SE PODEPSAT! PROSTĚ SE JEN PODEPSAT? Astra? A vlevo je možné mít i avatara?

      Vymazat
    3. Napsala jsem prve, jestli to tady vidím dobře, že nastala změna, ale neuměla jsem to poslat. Taže podruhé...

      Vymazat
    4. A do třetice. Černý podklad a bílá písmena mi velice vyhovují, dobře je na text vidět, ale chci-li psaní poslat - kliknu na publikovat, ale nic se nestane. Svůj text vidím dál a nejsem si jista, že odešel. Odejde i tohleto?

      Vymazat
    5. Odejde, ale bude vyvěšeno, až to dovolí Drak nebo já. Opravdu tu nenechám volný přístup.

      Vymazat
    6. Tramvaj se dříve psávala jako tramway, tak waykou.

      Vymazat
    7. Ahá... No - su z venkova holt! Jak já často zahanbeně říkám - z takové dědiny, nemá ani osmdesát tisíc obyvatel, co chcete. A to je dnes nezhoubný pražský novotvar obecný nebo jen osobní?

      Vymazat
    8. No - "šalina" mi taky moc nepřipadala jako věc na ježdění. Tady na severu to byla "lokálka" nebo "lokajka".

      Vymazat
  23. JO, a MIDAS je sledovací program, ne to ouško ani král z pohádky. Ke kydání mám hooodně daleko, je třeba být nad věcí a oprostit se od ješitnosti, prostě to nebrat na sebe. Když to nikdo ani vzdáleně nenaznačuje, nebo snad ano? A žumpa, ta se dá snad jen vysát a ne vykydat, takže tak dštiči plamenů.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O kydání žumpy tam výše nebylo ani slovo.

      1) Přečtěte si to pořádně.

      2) Nevkládejte mi prosím pěkně do huby a potažmo klábosnice nic, co tam původně nebylo.

      Předem děkuji.

      Vymazat
  24. MIDAS je moderní digitální mixážní systém.

    OdpovědětVymazat
  25. EK má specifický humor vedoucí k zamyšlení v různých asociacích, necítím v něm nic invektivního, třeba nevnímat prvoplánově. K uchu je zajímavá biometrická poznámka. Stella ve mně vyvolává astronomické a astrofyzikální asociace. Jeden z azylů prostých blbců. Ale i Stellu Zázvorkovou. Stella Artois je pitelné lehké pivo. Dobré i jako nealkoholické. Astra mě přivedla k myšlence, že ke vší vyprděné fototechnice je dobré mít nedrahý mrňavý foťáček, který ani netíží v kapse. Lepší než zrcadlovka ve skříni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne každý má pro takový humor smysl.
      Ať se trefuje EK do mě, má povoleno. Ne do mých hostů.

      Vymazat
    2. Jé - já se vrátím ze špitálu, tři dny pekelně - svaly, šlachy klouby, nechodil, skoro nespal - a tady je to opěkný stupeň luxusnější! Můj přítel Ignác by pravil: Ag, gakž se nám náš přjtel zawděčiti snažj - a což my? Gsme-li hodni snaženj geho - ? Marné wolánj?
      (Tato poslednj slowa hodlám w delšj básni romantické uplatniti, gakž o tom we "Kwětech" dá-li Bůh obšírněgi.)

      Vymazat
    3. ABY BYL PŘEHLED, NEBYLO BY MARNÉ SA PODPÍSAŤ, JAKUBE.
      NÁVOD: Odpovědět jako >> Název /adresa URL >> Název >>vepsat nick >> Publikovat. Elementary...

      Vymazat
    4. Tak já nevím.Včera jsem večer psala ještě asi 3x a odeslala. NIC.Ztratila jsem se v překladu. Tak to zkouším teď. Znovu!

      Astra

      Vymazat
    5. Včera večer jsem psala ještě třikrát a odesílala. Nic ! Tak to zkouším ještě teď....dvěma způsoby..


      Astra

      Vymazat
    6. Tak se zase snažím se sem proboxovat. Snad už to půjde, chci ale odpovědět Jakubovi a pod jeho příspěvkem není slůvko "odpovědět"...tak jsem napjatá, kam tohleto vleze

      Vymazat
    7. Jo, tak to je fajnový!

      MILÝ JAKUBE, doufám, že už je vám líp.Poslední dny v roce a potkala vás taková polízanice! Určitě na vás byli v nemocnici hodní, když vás dali za tři dny do kupy. Ozvěte se, jak to půjde. Určitě vám držíme palce všichni! Protože všichni si to dovedeme představit. Nebo možná nedovedeme?

      Vymazat
    8. Myslím, že nedovedete, pokud jste tuhle náhlou specifickou rozkoš neměli čest poznati osobně!
      No su doma, na drátě mám kdykoliv svého nejml i jeho (wroucjm citem ke mně lnaucj, řečeno s přítelem Ignácem) squaw.
      A pro tentokrát, neb su tělesně i duševně sláb a rozvrkočen, se podepíšu klasicky vzápětí. Elementary, my dear friend? - Well - jak pro koho. Mí potomci upozorňují někdy jemně: Víte - tatínek je f i l o z o f - !( = -počítejte s tím, že spoustu věcí nechápe a nepochopí - a někdy jakoby ani chápat nechtěl...)
      Jakub

      Vymazat
    9. Aha. Ono to prošlo. Vejda vida vinca. Vejda vida da vinca!

      Vymazat
  26. No. Já teda myslim, občas. Že EK tady vůbec nic nemyslel zle. Taková nedorozumění jsou dána tím, že na sebe nevidíme!

    Přítel Ignác by si načernil vousiska nad i pode rtoma a šel by - kam? No, jak kdy! Všechno na sebe prozrazovat nemusel.
    Bolesti jsou pryč? Taky mě vbrzku čeká špitál.

    Astro, ty ty chlapce strašně proháníš! Uber.

    Dostala jsem hvězdářský kalendář. Tak hlásím, že to, co jste v dnešním mrazivém ránu na nebi viděli na jihu, byl Mars. U Měsíce. A ve 23.48 je Slunce nejblíž k Zemi.
    Konec hlášení.

    STELLA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že chlapce strašně proháním, STELLO? No toto! Jsem v shocku a stife. Vždyť vidíš, jaké to nese ovoce. Celý život jsem všelijak inovovala. Čtyřicet let to byla hlavní náplň mojí práce. Možná, že je to nemoc z povolání. Máš taky nějakou? Myslím, že kdo má rád, nebo měl rád svoji práci, každý to odskáče tou chorobou :-)

      Vymazat
  27. Stella - Stella Artois, ty asociace znám. Vlezlá reklama. Jenže nejen reklama. Například baterie. Tedy v Praze pod Petřinami, kde se říká Na Bateriích. U První Baterie, U Druhé Baterie... Podle pruských dělostřeleckých baterií z Prusko - Rakouské války. Jako kluk jsem měl asociováno s bateriemi elektrickými. Plochá baterka byla mým základním zdrojem na hraní, měl jsem jich velkou spotřebu. Asociace tak pevná, že vždycky si vzpomenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baterie...
      Baterie dělostřelecká, baterie lahví piva, akumulátorová baterie - dokonce i (špatně) baterie do hodinek. Přitom je to jen jeden článek. Tedy MONO -článek. [;>)

      Vymazat
    2. MONO-článek - eště že sem neměl v ruce kafe!
      Prosím vás, jednejte se mnou stále s ohledem na fakt, že jsem filozof. S tím nemůžu nic dělat. Mí potomci - už i vnuci - občas decentně upozorní: Víte, on je filozof - ! A doprovodí decentním naléhavým pohledem či pokrčením ramen...
      Takže: takto?

      Vymazat
    3. Bolesti naprosto nejsou pryč, ale s hůlkou (!) a se synkem to de. Hlavně de o noc. O možnost obrátit či pozvednout se bez náhlého ataku. No každý se nějak baví...
      A teď snad dodělám převod článečku, jak izraelští rabíni vítají vstřícnost Svaté stolice ohledně (zestručněno) morálního a věroučného zrovnoprávnění židů (malé, myslím věrouku) s křesťany. Víte, ono se to laikům nezdá - ale je to zásadní průlom. Spousta ŘK hodnostářů to soukromě neskousne...

      Vymazat
  28. Občas závidím Jakubovi to jeho vzdělání. To je přece nádherná výmluva: Promiňte pánové, ale já jsem filosof. Přece byste po filosofovi nechtěli aby...
    Fantastické, nenapadnutelné! [;>)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)