Prohledat tento blog

středa 10. února 2016

Hon na krále


  Že je president Miloš Zeman králem bonmotů je prostě fakt.  Za dobrý bonmot by dal cokoliv - bez ohledu na to, jak je jeho výrok kontroverzní. Takový byl odjakživa - ještě když nebyl v politice, stačí si vzpomenout na jeho článek v Technickém magazínu o polo- a celo-vodičích. V tehdejších Copy-centrech stály fronty, každý ze zákazníků třímal v ruce onen Technický magazín již otevřený na patřičné stránce - ale ani nebylo potřeba jej dávat z ruky. Článek tam měli v nakopírovaný do zásoby, takže obsluha jen sáhla pod pult a zákazník po zaplacení dostal, co chtěl. Článek byl vtipný a na tehdejší dobu nebývale odvážný. 
A tahle láska Zemanovi zůstala dodnes. S tím nic  nenaděláme, byl totiž v řádné přímé  volbě zvolen presidentem, o tom není pochyb. Ale jeho prostořekost se zajídá politikům  zleva, zprava, ze všech stran.

   Málokdo dokáže tak dokonale naštvat naši věrchušku jako Miloš. Protože říká jednoduché pravdy a to páni politici bytostně nesnášejí. Výzvy k jeho odstoupení nebo dokonce odvolání jsou jen prázdná slova lidí, zoufalé výkřiky těch, kteří se jeho bonmotům nedokáží postavit. Nemají na to.

Psi štěkají, ale karavana jde dál.

   Nepatřím mezi obdivovatele presidenta Zemana, nevolil jsem ho*, ale odvahu a schopnost jednoduše formulovat problémy mu prostě upřít nemohu. Je to zemitý způsob - takový selský, zemanský. Byť občas "kecá jak Palacký".
A protože je štvanou zvěří všech těch "zvolenců" bez velké popularity, získává, a to nejen u mě, body. Přes občasnou "intoxikaci alkoholem" je jediný, který jezdí mezi lidi, mluví s nimi jazykem, kterému lidé rozumějí. Není tedy jen "kladeč věnců" nebo "poslušný podpisovač profesur." ¨

   Že má blíže k Moskvě, než je nyní v módě? Kupodivu to nepovažuji za chybu - je třeba vyvažovat vliv EU i USA. Že podnikl spanilou výpravu do Číny? Možná to ideologům "pražské kavárny" vadí, protože jen papouškují neosocalistické nápady úředníků z EU, ale už to nese praktické výsledky v čínských investicích. Čína je velká země a její investice také.

   Zdá se, že jeho popularita stoupá přímo úměrně s intenzitou, kterou  na něj útočí ostatní. A pokud se nám zdravotně nesloží, bude patrně znova kandidovat na svou funkci a protože je v ČR uzákoněna přímá volba presidenta tak i vyhraje. Až se bude blížit termín volby presidenta, začnou se množit nápady na změnu Ústavy - protože jestli je něco naší věrchušce opravdu proti mysli je fakty, že nemohou volbu kromě prázdného žvanění nijak ovlivnit.


Hanča a Tonča - miliónové holky
   Tohle jsem si uvědomil dneska, když jsem tak četl i poslouchal reakce na presidentovy "odpovědi na otázky diváků". To, že dal k uvážení, zda být zásadovým a nezaplatit za unesené "dobrovolnice" v Pákistánu a nechat je případně zabít, ať už si nesou jakkoliv velkou vinu na své situaci samy nebo zásadoví nebýt a zaplatit. Tedy otázku, kterou si musí položit každý. A skoro každý předpkládal, že dívenky byly propuštěny za nějaký obnos, protože výměna za muslimskou "vědkyni", která byla mimo jurisdikci Česka se ukázala jako naprosto nereálná. Chyba byla, že se částka dostala na veřejnost a nikdo z kompetentních nebyl schopen informaci popřít. Ale místo toho, aby se politici obořili na Respekt,  který informaci zveřejnil, pustili se do presidenta, který jen konstatoval to, co už několik dní bylo veřejnou informací.  A kritizovali jej politici ČSSD, KDU-ČSL, ANO i TOP09, ODS, ÚSVIT a dokonce KSČM - ti byli kupodivu nejzdrženlivější. 

Několikanásobný agent?
   S výměnou "pěti statečných" za agenta Alího Fajáda to bylo podobné - o tom, že je to fakt se prořekl TOP ministr Martin Stropnický a následné pokusy koaličních ministrů a poslanců tenhle průšvih rozpustit ve slovech  jako "vytržené z kontextu" atd. se ukázaly jako neúčinné.  Takže se strhla mela a kdekdo žádá Stropnického odvolání. Prý udělal chybu. Ano, udělal - odmítl ze sebe udělat idiota, který zatlouká informace naprosto evidentní. Zkráceně: Řekl pravdu. A to je pro naši věrchušku zásadní chyba. Protože správný politik nikdy neříká pravdu. Jsme přece hrdými nositeli ideálů Husova odkazu. (Jo - myslím to souvětí o pravdě. A proto ho upálili, že jo...)  

   Navíc to poslední dobou vypadá, že tam byla výprava Fajádovými příbuznými přímo vyslána (financována), aby bylo Fajáda za koho vyměnit, protože to vypadalo, že opět srazíme paty a vydáme jej do USA, které s ním mají nevyřízené účty ještě z doby, kdy "poradcoval" vládě na Ukrajině. I když - poslední slovo má v takových případech ministr spravedlnosti, a ten současný  má k muslimům (Libye je muslimská země) blízko, blizoučko. Jeden muslim je dokonce jeho bratrem. Takže vydání možná nebylo tak aktuální. Navíc, zdá se, má Alí Fajád nějaké nevyřízené účty i v Libyi.

   Ovšem za to není peskován ten, kdo informaci vypustit (nebo spíš "připustil"), ale opět Miloš Zeman. Velký, viditelný, snadno zasažitelný  cíl. Není peskován hubený a utrápený ministr obrany, jehož zkušená (a moudrá) žena docela chápe příchozí "samce" z jiné kultury a prorokuje, že je budou české ženy rády "přijímat". (Nevím, zda mluví za většinu. Nebo zda mluví ještě za někoho jiného než za "sluníčkářky" a sebe samu).  Ale vím, že bych nechtěl být v kůži Martina  Stropnického. Opravdu. Chodil bych domů kanály.  Dokonce možná ani domů. 

   To všechno mě vede k tomu, že musím (alespoň vnitřně) Miloši Zemanovi, tomu samolibému staříkovi fandit. A nejsem sám. Jeho hvězda mezi lidmi stále stoupá. Je totiž pochopitelný a jeho chyby se "lidu" zdají být odpustitelné. Je "lidový", je jeden z nás. Je tlustý, mluví sprostě, pořád hulí a trochu moc chlastá. Ale široko daleko není nikdo, kdo by ho mohl nahradit. 
Tedy - zatím.

Nikdo není dokonalý!




*/  Je to divné, ale jsem docela rád, že můj tehdejší favorit prohrál. Co se z "Knížete" nakonec stalo mě naplňuje hrůzou - co kdyby se opravdu stal presidentem? 

22 komentářů:

  1. Už nme ta PRAŽSKÁ kavárna sejří delší dobu a bude hůř.
    Některé znám (asi málo) osobně, jsou to většinou lidé pohrdající názorem venkovana (rozumněj nepražana), jednají vždy účelově, jsi křupan,vyslechneme, jsme jiní-lepší, ale zrovna tě potřebujeme tak mlčíme, jen počkej! Až se to bude hodit. A hodnocení, on je z .... tam nevědí ani...., úsměch a křivá ústa,vše znalé obracení očí v sloup. S hodnocením zeměpána od Kocoura jednoznačně souhklasím, poňátno. Není zajímavá jejich "koncentrace" v TOP ??
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A komu pak patří Respekt? To, že se to uveřejnilo tam a pak někdo někde zadal dotaz asi bude osvědčená taktika...

      Vymazat
  2. Tak to bude.až příjde čas a...?
    Jen aby se ty kabáty nemusely zase převlíkat!:
    Autor: P. Hlosta Datum: 11.2.2016 6:29

    On ten Babiš má z celé politické garnitury největší šance na podporu voličů. Nenamlouvejme si, že onen miliardář trpí nějakou snahou o podporu drobného podnikání. Jeho vize vedení státu je z jeho pohledu ta nejlepší. Velkokapitál udržující sociální smír spolu s vládou, žluťáckými odbory a vládnoucím politickým uskupením. Rozhodně tomu nemůže nahrávat široká, na státu nezávislá vrstva občanů, kteří v drobném podnikání, v množství možností výběru v zaměstnání u drobně podnikajících, budou tihle finančně uspokojeni. Protože na státu finančně nezávislí si volí podle jiných představ, než má velkokapitál a politické strany, co mají sen o Švédském modelu. Svoboda je především v soběstačnosti při obživě a drobném podnikání, při patřičné svobodě bez byrokratických obtížích a neůnosných daních, což poskytne množství lidí právě ono finanční zajištění se svobodou volby zaměstnání, pestrost výběru.

    Prostě nelze tolerovat velkokapitálem a politickými současnými stranami, aby se leckdo třeba obživil nějakým točením párků na grilu u rekreační oblasti. To by nedalo tolik na státních "dobrodiních" dost závislých, co budou volit právě ty blahobyt v budoucnu slibující. Aby každý si mohl svou budoucnost pohou pracovitostí zajistit, to by bylo politicky nebezpečné.

    Ale Babiš má dost na to, aby ve volbách vyhrál na celé čáře. Naštvaní sociálně v perdeli mu ty hlasy za EET(a nejen za ně) dají. Nemají totiž žádné lepší alternativy. Že na to dojedou? Dyť už dojeli dost a že to bude jen horší, to je jasné každému poučenému optimistovi - skeptikovi.

    Možná se sveze Okamura, ač ten nemá nic jiné, než protiimigrační rétoriku. Ta sice je hodně vnímaná, ale ne rozhodující.To kdyby tak někdo dostal u voleb 60%, to by byl teprve mazec! K diktatuře jen krůček. Pravé, nebo levé. ....a zase převlíkat ty kabáty... ;-))

    opsal4P kommt der Tag

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při dnešním ranním kafi jsem slyšel, že v mém rodném kraji rázem propustí 5 000 havířů. Kdo se těm nas_aným postaví do čela? Bohuš to nebude, ten to tehdy jako ministr financí spolu-spachtoval...

      Vymazat
    2. A on si u nás někdo pamatuje, kdo co spachtoval? Silně pochybuji.

      Vymazat
  3. Tak někdy v roce 88 jsem v TV náhodně vyslechla rozhovor redaktora se Zemanem.Věděla jsem tenkrát houby, kdo to je, ale to, co říkal, mě velice zaujalo, ač si na politické řeči nepotrpím. Opakuju - byl to rok 88, asi rok před sametkou. Zeman tam coby prognostik předestřel národu, co se posléze skutečně stalo, elegantně a v jinotajích prohlásil, že komančové půjdou od válu a že konečně bude zase svoboda slova a všeho.

    Koukala jsem jak puk. Říkal to velice zaobaleně a vůbec jsem nechápala, jak to, že to tehdejší vedení ČT pustilo. Možná, že to bylo živě, nejspíš. Doteď na tu jeho odvahu vzpomínám a obdivuju ji. Ten obdiv nad jeho tehdejší statečností se do mě zaryl. Do té doby jsem neslyšela nikoho takhle neohroženě promluvit. Takže získal moje sympatie. Teď je sice kolikrát promarnil, nicméně v mojí paměti zůstal jako hrdina. Přesto přesevšechno by už do voleb jít neměl. Má přece jen leta i choroby, a jeho játra jstě už pomalu dosluhují. Kdo na jeho místo? Jo, to je otázka. Mysím, že se ještě hodně pobavíme!

    OdpovědětVymazat
  4. Pro Astru:
    Čelavěk - éto zvučít górdo! (nenuťe mě přepínat na azbuku)
    President - to u nás nezní moc hrdě!
    A přitom - je to přece "první občan", taková malá výkladní skříň republiky.
    Jsou země, kde se za urážku nebo zesměšňování hlavy státu popravuje. Protože se tím zesměšňuje samotný stát.

    Jsme rebelové - nic nám není svaté. Budiž, pomáhá top přežít zlé časy. Ale musíme pak umět nést následky své vlastní nevkusnosti. Když si dav dovolí házet na presidenta beztrestně vajíčka, pak si okolní státy dovolí k Česku také hodně. Když se to tady smí...
    Chybí nám ten "honor", jak říkají bratři Poláci.
    ====
    Ad: "Bude legrace..."
    Pro mě to legrace nebude*. Ti, kteří se naposledy hlásili o křeslo na pražském Hradě byli o dost níže než "stréc Zeman". Morálně. To, že jsou abstinenti, nekuřáci a možná i vegetariáni není rozhodující.
    Nemají srdce.

    */ pokud dožiji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srdce mají, jenže v kalhotech, šlůs!
      4P

      Vymazat
    2. Kníže by v praxi nebyl katastrofa. Prezident nemá až tak významnou pravomoc. Akorát by k novoročnímu projevu potřeboval tlumočníka nebo titulky.

      Vymazat
    3. Pravomoc ne, ale vliv, Schu.
      I když možná by částečně rozložil "kavárnu" - možná, že by se stal jejím "Jidášem". Políbení by byli zbylými ukřižováni.
      A jeho proimigrační postoje /rétorika by asi povzbudily majitelku Německa, potažmo EU. (I když ta je citlivá asi jako ledoborec.)

      Vymazat
  5. Taky jsem Zemana nevolil. A v prvním kole ani knížete. A jak by to bylo bývalo vypadalo kdyby vyhrál můj kandidát? Kdož ví, nemyslím si ale že by tancoval jak Merkel píská. Určitě by ale měl trochu víc noblesy a slušnosti, jak by se mě naivovi u prvního muže líbilo.
    Nepovažuji za takovou tragédii to že si na svého prezidenta pliveme ale to, že přitakáváme a pochlebujeme plivačům zvenku, že se nechováme ve stylu "svého bráchu si budu mlátit sám", a neodkážeme je do patřičných mezí.

    A k výroku ženy ministra obrany
    Aniž bych jej chtěl bagatelizovat, ono je rády a "rády". Ono po použití tradičních islámských přesvědčovacíh postupů asi většina "ráda" svolí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě naše uální debílie tam odjely dobrovolně, nikdo je nenutil. Proto kdyby je v tom někdo nechal a pro výstrahu ostatním debilům řekl, že si tu způsobily vlastní blbostí a že v takových případech prostě opravdu není na místě se angažovat, bylo by to naprosto v pořádku. Debilové by věděli, kde jsou meze. Únosci také. Takže opět zvítězila debilita, amatérismus a mnichovanství, takže jsme splnili všechny předpoklady pro to, aby časem bylo ještě mnohem hůř. Kurdky, co bojují, dobře vědí, proč si poslední granát nechávají pro sebe. Když mají smůlu, ušetří si tím ty „přesvědčovací“ metody a ještě jako bonus pošlou pár úchylných hajzlů ke všem čertům, kamžto všichni patří a už aby tam všichni také byli.

      Vymazat
  6. Ono ani nejde o to, kdo sedí na Hradě. Co mě zaráží je ta obrovská vůle škodit. Ne kritizovat ale likvidovat nebo se o to aspoň (marně, to by u mohli vědět) pokoušet.

    Včera zase začal hon na ministra Stropnického. Myslím si, že by se těžko hledal člověk, který by se méně hodil na funkci silového ministra. I doma, zdá se, není ten, kdo by nosil kalhoty. Ale při dotazech TV novinářů se rozhodl (myslím, že správně) trapně nezatloukat to, co bylo už několik hodin všem zcela jasné. Včera ho další bezbarvý pán, Bělobrádek, vyzývá k resignaci. Kurňa proč? Po Bělobrádkovi není vidět ani to, co po Stropnickém. A ostatní miemandi se přidávají ...jasně, měl by odstoupit... Fiala, TOP-ka - ta dokonce podává žalobu. Prostě politici se bijou jako psi o uzenku. O co vlastně? O popularitu? O vliv?
    Inu - život je boj. Ale nemám žádnou radost z toho, že mě o těch pletichách s takovou radostí naši presstituti informují. Mám chuť zařvat "Běžte s tím už konečně do[cenzurováno]!"
    Ale pomůže to? Těžko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěl-li se někdo zviditelnit a udělat něco prospěšného, tak měl podat ústavní žalobu na kontrolní hlášení k DPH. Nenašel se nikdo a tak bude mít Bureš k dispozici citlivé obchodní údaje takového druhu a v takovém množství, že to nemá obdoby. Orwellův 1984, s drobným zpožděním, je tu.

      Vymazat
    2. Stropnický, posuzováno z mnoha hledisek, opravdu není ten správný člověk na tom správném místě. Spíš by se dalo říct, že je to prototyp toho, co by na jeho místě být nemělo.

      Vymazat
  7. Nejvýznamnějšího člověka na světě vídávám každý den. Ráno v zrcadle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle to má každý, komu nestraší ve věží :-) Ale znáte to, nic se nemá přehánět ;-)

      Vymazat
    2. Milí a vážení spolugrafomani, pafrázuju SCHUa - když já se ráno kouknu do zrcadla a vidím, co vidím - představuju si svoje případné foto na zdech školních tříd (po několika hodinách retuše) - a říkám si - zvolili jste dobře. Já jsem ta pravá. Potom párkát mrknu, zaženu tu vidinu a řeknu si - jsi dobrá, buď na sebe hrdá ! Umíš si dojít na záchod bez pomoci, nějaký to jídlo taky uvaříš. Tvoji významní kamarádi tě mají rádi... (i když bohužel ubývají).

      Musíme na sebe být hodní, nikdo jiný to za nás neudělá. Kdo se nepochválí, nemá se rád!

      Vymazat
    3. Astro, není vůbec špatné nechat fantasii, ať se proletí a pořádně si při tom provětrá křídla a zařádí si do syta, ale než člověk rozhodne o čemkoli, co může mít nějaké následky, je dobré vrátit se před tím nohama na zem :-)

      Vymazat
  8. JÁ, já vidím starýho vola kterej se jakeeštakeš trefí do terče, bojí se dlouhýho umírání, vlastního hladu, ALE, důrazně! NEDÁ-SE a to nikomu a za nic.
    Slunečný den přeji 4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)