Prohledat tento blog

pondělí 1. února 2016

Rovnoprávnost






   Poslední dobou se EU snaží vnutit svým členským státům jednotné odměňování žen i mužů. Globálně, bez ohledu na realitu. Ombudsmanka Anna Šabatová se toho iniciativně chopila a už to nese výsledky: Po republice se prý rozjedou inspektoři a budou dohlížet na jednotné odměňování bez ohledu na pohlaví. A najdou-li takový prohřešek, budou hříšníky pokutovat. Jako téměř všechno z Brusele je i tato iniciativa poněkud "na hlavičku". 




Občas se musí i ten uhelný kombajn vyhrabat ručně
   Proč? Protože jsou obory, kde ženy z důvodů fysiologických nemohou podávat stejném výkony jako muži. Prostě u nás nejsou ani hornice, slévačky nebo valcířky. Pro něžnější pohlaví jsou vhodné zase obory jiné - zdravotní sestry, vychovatelky v mateřských školkách nebo dojičky. Ještě jsem neslyšel o dojiči. Ano, sedlák i podojí. Ale nedělá jen to. Zdravotní "bratři" sice existují, ale je jich málo. 

   Na místech, kde je fyzická síla nepodstatná a ochranitelské, mateřské pudy a trpělivost naopak potřebné, se ženy vyskytují mnohem častěji. A nic nebrání tomu, aby neměly shodný plat, odpovídající jejich schopnostem. Většinou ho ale mají o něco nižší. Proč? Když nad tím pouvažujeme, je to způsobeno jejich využitelností. Vezměte si někoho, kdo zastává vysoce odbornou funkci, má tedy i patřičné schopnosti. A je přitom žena, matka. 
   Když ji onemocní dítě, musí s ním zůstat doma - pokud nemá nějakou babičku, která je po ruce, je ochotná a už nepracuje. Pravda, někdy roli ošetřovatele může zastat její manžel - není to problém a v případě, že manžel zastává místo řadové, snadno nahraditelnou funkci, tak se tak i děje.

   Když ale vypadne specialistka, podnik má problém. Měl jsem jeden čas na úseku čtyři  ženy. A musel jsem je vždy "zálohovat", tak jako se zálohují větrníky, když nefouká nebo fotočlánky, když je pod mrakem. Navic někdy ženy odmítají profesní odpovědnost právě proto, že se angažují doma, kde jsou špatně nahraditelné. Na psychickou zátěž ze zaměstnání už nemají dost sil.

Tuhle profesi dělají holky stejně dobře, jako kluci.
A mají za ni, pokud je mi známo, stejné peníze.

   A naše holky byly ochotny pracovat i za plat, který jsem jim tehdy byl schopen nabídnout. Chlapci ne, ti jsou většinou (v našich zemích) živitelé rodin, "lovci". I když je práce zajímala, nemohli ji vzít, museli jít tam, kde jim dali víc. Ženy jsou matky a "strážkyně domácího krbu". Penězi je zaopatřuje muž, který za to dostává "domácí servis" a výchovu svých dětí. Nespatřuji na tom nic nemorálního či nespravedlivého. Jsou i opačné případy - muž v domácnosti a žena živitelka rodiny. Taky jeden pár znám a o několika dalších jsem slyšel nebo četl. Pokud "pán tvorstva" takovou pozici ustojí, a on ji většinou ustojí, tak jsou prostě role přehozené. Opět nic nepřirozeného. 

    Pokud se "single" žena nebo žena z dvoukariérového manželství rozhodne dělat kariéru, pravděpodobně dosáhne na stejný nebo i větší plat, než muž. Na děti si ale bude muset pořídit au-pair nebo je raději nemít. (Což je dneska poměrně dost časté. Pak se argumentuje "vymíráním populace" a zdůvodňuje potřeba přijímání imigrantů jakékoliv kvality. A "potřebou nových samců" v populaci.) Děti takové pracovité matky na ni nebudou vzpomínat v dobrém. Zeptejte se třeba dětí významných hereček nebo tanečnic, co si myslí o své mámě. Jejich odpověď bude často "Jaká máma? Mě vychovala babička!" Ovšem - byla to volba matky - a otce, byl-li ještě přítomen. 


Ženský box. Pro mě pohled dost smutný.
Prý "Ženu ani květinou..."


   Pokud to tady ale vyhraje islám (a sluníčkáři se o to dost snaží) tak si nějaké rovnosti pohlaví budou moct nechat jen zdát. To už nebudou mít jen nižší plat, ale prakticky ani žádná práva. Proto naprosto nechápu, proč se naše "genderové bojovnice" nesnaží hlavně o to, aby tu islám nevyhrál a obviňují chlapy ze "sexismu" atd. To je opravdu dost "selektivní vidění" světa. Na kritiku muslimů si asi netroufnou. 





Poznámka:

Náš první ombudsman JUDr. Otakar Motejl byl vynikající člověk na svém místě. Anna Šabatová tuhle funkci naopak naprosto dehonestovala.




Dodatek:

   Proboha, ten kocour z německého stolního kalendáře snad "hailuje"! To nechává naše "Antifa aktivisty" v klidu? Jak to, že hlasitě neprotestují proti dovozu takových, politicky krajně nekorektních tiskovin do naší antifašistické republiky?  
A ti Němci - ti se nezapřou.  

Co se jednou naučíš...



21 komentářů:

  1. Dříve býval problém rovnoprávnosti a rovnocennosti pohlaví aktuálnějším, ostřejším a více žádoucím k dotažení k nějakému uspokojivému stavu, nežli stav, kterého je dosaženo ke dnešnímu dni. Bývaly doby, kdy ženy například nesměly studovat na universitách a pod. a to si myslím opravdu bývalo hodně drsné a hodně nefér, navíc to bylo relativně nedávno, byť pamětníci něčeho takového v civilisovaných zemích snad už nežijí. V časech vzdálenějších v čase nesměly ani volit.

    S vědomím toho, že určitě se najde nejeden případ, kdy žena dostane například za stejnou práci zaplaceno méně než chlap i přesto, že už je stejně spolehlivá jako ten chlap, protože má děti odrostlé, ať už je důvodem cokoli, třeba jen fakt, že zaměstnavatel je prostě zvyklý platit ženským méně a nezamýšlet se proč, řekl bych, že dnes čím dál tím častěji narážíme na problémy opačného druhu. Řve se blbě, řve se hlasitě a to pod jakoukoliv záminkou, jen aby bylo kvůli čemu dělat humbuk. A řve se bohužel až příliš často bez ohledu na objektivní zákonitosti vzdorně a hloupě a hloupý ohlušující křik pod záminkou nějaké většinou spíš pseudonerovnosti mezi pohlavími není výjimkou.

    Co s tím? Nedat se, posílat důsledně řvouny do háje. Nejdřív to zkusit s argumenty a když to nepomůže, tak je řevem odkázat do patřičných mezí. Ať vědí, že nejsou jediní, kdo umí nahlas řvát :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Paní Šabatová s panem Uhlem bydleli tady někde poblíž, a měli jsme společné kontejnery na třídění. Dost často jsem je vídala, jak třídí, kontejnery byly u našeho domu. Nevím, jakou pan Uhl měl tenkrát funkci, ale zřejmě ji nebral moc vážně. Jednou jsem šla třídit těsně po nich a nemohla jsem si nevšimnout haldy nějakých dopisů, co byly hned nahoře. Po jednom jsem sáhla. Byl to dopis jakéhosi starého pána, co prosil pana Uhla o nějakou nápravu,a vypadalo to, že jde skoro o život. Rozhodně se nedoprosil, skončil v kontejneru. Ten dopis. Ten pán skončil asi v nějaké jiné bedýnce.

    Paní Šabatová se drží funkce zuby nehty, ten nápad o rovnosti platů ale chytila a nepustí se ho. Kalkuluje, že bitva pohlaví o prachy jí u žen zvedne preference. Žen je v národě víc než mužů. A v Brusli mají patent na rozum.To je všeobecně známé. Co se divíme?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, chápu ho. V péči o kolektivní blaho všeholidu či všeholidstva nebude plýtvat časem na nějakého jednotlivce...

      Vymazat
    2. No, šílená kráva a šílenej vůl, co by kdo od nich čekal? Jestli něco dobrého, tak je tedy neskutečně naivní.

      Vymazat
  3. Nedivíme, Astro.
    Ale irituje nás to. I když, mám-li mluvit za sebe, spíše rozesmívá.
    Jsem už moc dlouho na sloupku nad dvorkem.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě to, podobně jako Kocoura, většinou rozesmívá a někdy irituje, podle situace. Když se to hodí, humbukáře buď zesměšním, nebo seřvu. Co s tím také jiného?

    OdpovědětVymazat
  5. Ale na to aby si skrzevá tu rovnost došláply na katolickou církev, na to přirozeně nemají koule.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, zrovna tento aspekt jsem už delší dobu nesledoval, v čempak tam dle Vašeho názoru mají církevní tatíci tu největší botu?

      Vymazat
  6. Ale oni si myslí Schumachere, že jsou v tomhle parametru naprosto správně. Jak ten elektrikářský učeň, který měřil proud v zásuvce ampérmetrem. Direkt. Paralelně. No a pak vznikají ty ohnivé koule. Když je nikdo včas nezastaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, některým arogantním mamlasům by se nemělo příliš bránit v momentě, kdy bude jasné, že jsou na té nejlepší cestě vyrobit ze sebe ohnivou kouli a nevzít při tom sebou někoho jiného, ze kterého by zase naopak byla škoda tu ohnivou kouli vyrobit :-) Kdo chce kam... :-)

      Vymazat
    2. Přesně tak, vyřadí-li někdo blbé geny ze „slosování“ aniž by zanechal potomstvo, tím líp ;-)

      Vymazat
  7. Draku, no přece, že papež nesmí být ženská! Třebaže v historii prý se stalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, upřímně, kdo může nebo nemůže být papež je mně osobně srdečně a upřímně fuk, to mi žíly naprosto netrhá :-) Na druhou stranu ale, být ženskou a nějaký drzý zaostalý opičák mi říkat, že nemohu být papežkou, tak z něj budou lítat cucky.

      Máte nějaké informace o tom, že v historii nějaká papežka byla? To je docela zajímavé :-)

      Vymazat
    2. Zde jedna! Jana.

      https://cs.wikipedia.org/wiki/Pape%C5%BEka_Jana

      Vymazat
    3. Astro, z odkazu cituji: „Současnými historiky a religionisty je však považovaná za fiktivní osobu, jejíž původ lze hledat v anti-papežské satiře.“ Zkrátka asi to není jisté a tak bych to zatím nebral za bernou minci. Také bych se na to raději zeptal nějakého historika specialisujícího se na toto téma a období, protože Wiki není tak úplně 100%-ně spolehlivý zdroj.

      Vymazat
    4. Hmmm Neber, mně je to jedno! Bylali či nebylali, v Boha nevěřím.Papežové jsou mi ukradení! Všichni, i ženský. Minulí, přítomní i budoucí...................

      Vymazat
    5. Astro, mně jsou všechny víry světa i s jejich vrcholnými představiteli srdečně ukradené za předpokladu, že mi nezasahují do mého prostoru a zájmů, což se poslední dobou nedá říct o multikulturních magorech, vozembouších a globálně oteplovacích plundorvačích rozpočtů, jejichž nestydatost, nenažranost drzost se poslední dobou dost stupňují.

      Vymazat
  8. Tak to jsem ráda, že jsme se shodli, dráčku.Původní báje a pohádky pro hloupé, se během věků staly vírami pro ještě hloupější, ale bohužel navíc to všechno zmutovalo do chorobných konců. Víry jsou jako chapadla obrovských chobotnic, je to změť chorobných mozků a napříč (moc hezké moderní slovo) světadíly působí a budou působit zrůdně až do skonání světa. Nemá cenu se o tom bavit.
    Dneska v Praze i jinde pořvávalo pár stovek lidí proti všemu a všem.Bylo to k ničemu, jako obvykle. Akorát si řvouni provětrali plíce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to s vámi nemohu souhlasit, přátelé.
      Náboženství naopak pokročilo. Profesionálních "pobožníků" je víc, než za středověku. A někam se nám vytrácí rozdíl mezi náboženstvím a politikou. A to je zlé, moc zlé.
      Máme prostě věřit a nezkoumat proč, kdo, komu, jak?
      Tohle platilo pro křesťany, pro komunisty, pro nacisty, pro fašisty a platí to i pro muslimy. I všeliké víry budoucí. Vždy je jejich víra/ideologie nadřazuje nad ostatní, kteří jsou jinověrci.
      A všichni dohromady upřímně nenávidí lidi, kteří jsou svobodní.
      A tedy i nevěřící, t.j. nepodléhající žádné ideologii.

      Právě tom "Věř nám!" mě odpuzuje od antiislamistů. Ovšem o něco méně, než od muslimů. Když jsem dneska chvíli poslouchal projevy na Hradčanském náměstí, neměl jsem z nich a z reakce tamního publika dobrý pocit.

      Já mám holt raději ten svůj sloupek nad dvorkem. Nemyslím si, že by měly mít kachny lepší podmínky, než slepice. Ale ať kachny nenutí slepice, aby na dvorku zřídily rybník!

      Vymazat
    2. Kocoure, ano, ony ty frenetické řevy pod jakoukoliv záminkou, jsou toho dokladem, ale základem zůstává, že ta bezmezná víra nebo nesoudné oddání se ideologii, je tu pro ty ne zrovna chytré a lehkověrné trouby, zatímco cyničtí zmetci v pozadí, co to dirigují, ti jen počítají, kama ty mamalasy dostali a jak moc je dík jejich naivitě obrali.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)