Prohledat tento blog

čtvrtek 1. prosince 2016

Je proč si lehat před pásy?

Poněkud hořká úvaha Schumacherova



   Republika je jen forma politického uspořádání společnosti. Z dlouhodobého historického pohledu dočasná. Víme co jí předcházelo, nevíme co po ní bude následovat. Čistá demokracie neexistuje. Co nyní je nazýváno demokracií je hybridní systém časově a místně se lišící různou vahou složek.






DOST!!   (Vskutku? A nemáte strach?)
   Klíčovou otázkou je otázka suveréna. Kdo je suverénem v České republice? Reálným, ne papírovým? Jestliže jím je občan, proč takové obavy státních služebníků z referenda? Je suverénem kdo "musí" implementovat kdejakou blbinu zvenčí?" Kdo neumí říci "Trhni si" a trvat na svém, není suverén.

   Jestliže suverénem je občan, musí být nadán schopností být suverénem. To znamená být schopen řádně spravovat své záležitosti. Jen kdo je schopen řádně spravovat své záležitosti, může být pověřen správou záležitostí obce. To je jedna, třebaže ne jediná podmínka.

   Nynější republika je prakticky vyprázdněněným obalem. Má cenu obětovat život za obal? Viděno z pozice spostého poddaného, toho času nazývaného občanem, nemá. Reálná situace je taková, že to nejhorší co by ho mohlo potkat, že bude mít jen jinou vrchnost. Od našich sousedů, ani přespolních, ani od toho východního, který "má ty tanky" nám nebezpečí nehrozí. Vyhubení, zotročení, oloupení. Není to třeba. V této situaci je lhostejné kdo sedí hradě pojmenovaném Hrad. Jak velkou a vybavenou máme zbrojnici, vyjma toho důležitého, abychom dali vydělat obchodníkům se zbraněmi, kteří sami jsou obchodníky se strachem, nebo s obchodníky se strachem jsou spojeni. V nejhorším případě abychom se stali kanonenfutrem cizích zájmů. Akorát - jak nejsme schopni bránit sami sebe, tak nejsme způsobilí ani být kanonenfutrem. S tím se ani nepočítá.
"Víte, jsme malá země..."
"Stačí když pošlete polní nemocnici a dva traktory. Jako obyčejně..."

Tady bývá často narváno. Důvody jsou různé...
    Kdyby to s občanstvím a s obranou naší svobody (je otázka jestli aktuálně spíš nesvobody) bylo míněno vážně, neřku-li s obranou národa (cynicky poznamenávám jestli český národ vyznačující se svébytnou, pozitivní a propojující kulturou ještě reálně existuje, nebo jde o blátivějící populaci většinou ještě mluvící českým, avšak upadajícím jazykem), byl by každý k tomu způsobilý občan ozbrojen, vycvičen a organizován k obraně. Aby každý kdo by se chtěl zmocnit země obývané takovým suverénem, oloupit ho a zotročit, aby musel čelit milionům ozbrojených lidí. Aby, když by současně nechtěl zničit bohatství, které chce uloupit ani vyhubit ty, které chce zotročit, musel za cenu vlastní krve nebo najatých žoldáků, ale v každém případě s vysokými transakčními náklady, dobývat dům od domu. Aby každý takový věděl, že cena kterou by musel zaplatit, by byla daleko vyšší, než cena toho co získá.

   Toho však nemá zapotřebí. Proč vést válku, když všechno a všechny, kteří rozhodují si koupí. A občan - poddaný? Poddaný jako poddaný.

Pohled nosiče relikvie je všeříkající
   Sprostému poddanému bylo lhostejné jestli mu vládli Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové... Jestli panstvo "pod jednou" či "pod obojí". Obě panstva ho dřela stejně. Důležité bylo, když se urodilo a nebyla válka. Do toho druhého kecat nemohli, do toho prvního nemohl kecat nikdo. A když byla šance přičiněním se dnes mít se zítra o trošku lépe. Nebo alespoň přežít zimu. Jen kvůli tomu, jestli jejich panstvo bude mít jiné korouhve a erby, kosy nenarovnávali a cepů se nechápali.


   Jsme bezvýznamné obyvatelstvo bezvýznamné zemičky někde uprostřed kontinentu zvaného Evropa. Obklopené horami a na křižovatce obchodních cest. Neoplývající žádným vzácným bohatstvím, které by okolní neměli a po kterém by okolní toužili natolik aby k nám vtrhli s obrněnou vozbou. Jsou rádi, že kupujeme jejich zboží a že pracujeme, abychom si je mohli koupit. Když jim hrozí, že bychom jim mohli v něčem konkurovat, včas to sami koupí nebo uplatí zdejší správce, kteří o tom rozhodují. Co jak kolik čeho smíme pěstovat a vyrábět, čím svítit, jak ohýbat okurky... A když se mohou spolehnout, že zdejší správci, fakticky jejich místodržící, kdejaký nesmysl dovedou do dokonalosti...

  Kvůli tomuhle si lehat před pásy? Vždyť to po nás nikdo nežádá. Naštěstí. Vyjma bezvýznamných tlučhubů, kteří si na tom zakládají obživu, protože neumějí nic jiného, obecně užitečného, než připravovat se na minulé války.

  Odhlédnu-li od hmotných statků, je otázka zda, jak a nakolik se Český národ za posledních dvacet sedm let pozvedl, či upadl. Na tu ať si odpoví každý sám. A zodpoví si i tu odpověď. Sám, pochopitelně.  Na svoji zodpovědnst.

Schumacher, 1. prosince 2016




Svatý Václave, nedej zahynouti nám ani budoucím...  ?!
  
Ba ne, to je naše věc. Kocour

43 komentářů:

  1. Obuvník to vystihl poměrně dobře. Německý Sturm und Drang nach Osten už dávno neprobíhá bojovou vozbou a letectvem, jako ani ne před 100 lety. Podobně je to i s americkým, čínským a jiným. To už je dávno nemoderní. Moderními zbraněmi jsou (des)informační války a (zne)užívání korupce a dobře připravené obchodní a jiné politiky. Jediný, kdo se liší, jsou vozembouchové, kteří válčí o naše (evropské) území a statky dílem korupcí našich místodržících, dílem zneužíváním našeho sociálního systému tím, že se tu dík naší debilitě množí cizí biologické bojové jednotky a to prosím pěkně na naše náklady, což je fenomén, se kterým si zdá se Evropa jako taková pořádně neví rady. Lehat si pod pásy kvůli něčemu takovému opravdu postrádá i ten sebemenší smysl. Nejdůležitější ze všeho právě teď, je pokusit se co nejdřív udělat pořádek tady u nás doma. Jak tak koukám na evropské počiny, obávám se, že to bez czexitu nepůjde. Uvidíme ale, co se bude dít ve Spokojených státech. Možná, že by odtamtud mohl přijít nějaký positivní impuls, ale nespoléhal bych na to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úklid na vlastním dvorku se v Kotlince nejčastěji zvrhne ve vyřizování si účtů mezi "sprostými poddanými" navzájem. Na jednotu nedosáhneme, dokud se neobjeví nějaký Vůdce. Nicméně - kdo ví, kam nás vůdčí beran zavede. My, ovčané, umíme jenom jít za vedoucím stáda a bečet, že cesta je dlouhá a do kopce.

      Vymazat
    2. Nevím jak moc bychom si czexitem a jestli vůbec pomohli. Jestli toho jsme schopni, jestli to chceme. Ve většině. Jestli jsme nadáni schopností být suverénem. Ve většině. Nejde o nějakou menšinu. Jde o většinu a její kulturu. O dlouhodobou systematickou drobnou práci, ne o krátké morální vzepětí čas od času a následné upadnutí a hrabání se v blátě. Kdo je zde prakticky suverénem. Pokud vůbec. Jaké by byly komplexní transakční náklady a jak by se odrazily v nákupním košíku při zítřejším nákupu v superhyper. Co by muselo nastat, jaké, jak moc špatné poměry by musely nastat, aby byly hýbatelem vystoupení z EU? Stály by, jako transakční náklady za to? Jak moc bychom si polepšíli. a polepšili bychom si vůbec? Jestliže Česká republika přestane být členem EU, příčinou nebude vystoupení z EU, ale rozklad a rozpad pocházející od jejího jádra. Zapříčiněný nějakými poměry a s důsledky projevivšími se v nějakých poměrech. Vysoce pravděpodobně ne lepších.
      Pohledem do historie zjistíme, že "České země" téměř vždy byly nesuverénní součástí většího celku. Abychom jednou nostalgicky nevzpomínali na EU tak jako na "tři sta let jsme trpěli". Relativně slušně. Je otázka jaká moc nás ve skutečnosti drží v EU, jaká moc drží celou EU. Jsou to tváře politiků z plakátů, nebo obchodní zájmy a vztahy? Jestliže platí, že politika je koncentrovanou ekonomikou? Chápu nostalgické vzpomínání na časem nutně zidealizovanou Republiku československou. Jenže je nyní všeobecná vůle a síla mít Republiku českou, vyznačující se tou měrou suverenity jako například Švýcarsko? To je záležitost všeobecné každodenní kultury a ta je záležitostí dlouhodobou. Jako anglický trávník. Jsem toho názoru, že nynější situace je jako jízda na tygrovi. Sice nepohodlná, ale horší by bylo sesednout. Co by se stalo, jestli by se stalo, když nás tygr shodí. Další možností, je, že tygr zdechne. Pak je otázka co šelmy kolem. Protože tygr na kterém jedeme není jediný. Zkusme si odpovědět na otázku, nakolik nás sužuje EU, a nakolik se sužujeme sami. Nakolik nás kreativně přičinlivě sužují naši "místodržící". Co je toho příčinou. Jestli Vídeň, Moskva, Brusel, nebo... A jak mnoho, s výjimkou více brblající menšiny, většina tak moc trpí, aby se vzbouřila. Nevzbouří. Revoluce nevznikají od plných žaludků. Má se dobře. Materiálně lépe než kdy před tím. Zatím.
      "Státy se udržují těmi ideály na kterých vznikly." "Česká otázka jest především otázkou náboženskou." ...

      Jestliže české národní obrození bylo obrozením především kulturním, jak nazvat nynější stav?

      Potřebujeme úderné oddíly. Vědců, literátů, výtvarníků, filmařů, pracovitých přičinlivých lidí ve všech oborech. Kulturu života všedního dne. Politickou elitu, která je pozitivním, ne odstrašujícím příkladem.
      Co, kdo nám v tom brání? My sami. Ne vnější poměry, ne poměry v "Říši".
      Jsem skeptický k tomu, že vystoupením z EU by zde nastaly lepší poměry. V čem lepší, jak konkrétně lepší? Vždyť kdo by zde vládl než ti, kteří nyní vládnou, střídají se ve vládě, nebo jim podobní? Nynější naše situace není vybočením z normálních poměrů například okupací jako v době "Protektorátu", v době revolučního či jakéhokoli jiného teroru, zmocnění se země piráty. Není stavem, ze kterého by bylo možno vrátit se k předcházejícím normálním poměrům. Ony normální poměry jsou. Není situace, že bychom se nějakým převratem z nenormálního stavu do normálního. Není kam. Je jen cesta kupředu. Bez cíle. Samotná cesta je cílem. Na ní jsou mety jako dílčí cíle za kterými jsou další dílčí cíle. Jaké jsou a jaké jsou cíle záleží jen na kvalitě kráčejícího.
      Proto nyní nutně jsme na tom tak jak jsme a nemůže být jinak. Jestliže tomu zítra bude jinak, bude to v důsledku něčeho dostatečně významného co změní naše kroky.

      Vymazat
    3. Je to taková pěkná tradice přinejmenším Přemyslovci počínaje. V předminulém století by "Vídeň" v lecčem vyhověla, jen kdyby "ti Češi" byli schopni sami se na něčem rozumně dohodnout, co chtějí.
      I na korunovaci by třeba došlo. RU se pomalu modernizovalo, i čeština se stala úředním jazykem, politické i jiné svobody byly univerzální. Kdyby nebylo Velké války... Kdyby.
      A pak... Republika československá měla hodně nedostatků, jenže byla jednou z nejrozvinutějších zemí světa. Kdyby bylo víc času než dvacet let...Kdyby.

      Vymazat
    4. Cesta je cíl...

      aneb "O cestě tam a zase zpátky!" (Podtitul naší inscenace Hobita.) Jistěže existují axiomy, které jsou pro hlavu používajícího člověka naprosto jasné:

      - 90% blbinek z EU bychom byli schopni odmítnout. Po několika následujících vyhrůžkách by se s tím EU věrchuška smířila - nechtějí vyvolat dominový efekt, ztratili by celý východ

      - naše věrchuška nás masíruje povídačkami o nutnosti setrvat v EU. Jistěže, my odevzdáme nějaký peníz do eráru EU a zpátky nám přijdou peníze, (víc peněz, než bylo vloženo) které se dají úřednickými fintami odklánět do soukromých kapsiček. O našich zástupcích v EU bych raději ani nic neříkal, protože "koho chleba...toho píseň..."

      - připomínám slavnou Štrougalovu větu "hlavně nenasr_t dělníky!" Nenechme se mýlit tím, že klasických dělníků ubylo. Slovo dělník se může beze změny smyslu nahradit slovem "sprostí poddaní"

      - EU-ška si začíná uvědomovat, že tlakem na neposlušné dosáhne tak nanejvýš ekvivalentního protitlaku. A pak půjde o jejich místa nahoře. Kocourova otázka zní, jestli se ta změna kurzu stihne dřív, než dojde k výměně garnitury ve Frankreichu a Rakousích. A "revoluci" v těchto zemích.

      - "revoluce" se projeví nejprve změnou "slouhů" v mainstreamových médiích. Nejen jejich "smýšlení" ale i fyzické změny. Toho mytí hlav a vymývání mozků už bylo příliš, začíná si to uvědomovat i leckterý "sprostý poddaný". Zatím zvažuje, zda by mu "revoluce" nepřinesla příliš vysoké transakční náklady.

      - vzhledem k táhlým podpovrchovým bojům o moc v policii, justici i tajných službách mě až tak moc neděsí BB. Kvalitní BB potřebuje naprostou kázeň výše zmíněných složek moci. Causa Šlachta a spol. ledacos odkopala.

      - kdo by po Kotlince chmátl po rozpadu EU? Kdokoliv! Kromě slušně odborně vzdělaných poddaných jsme kromě "odbytiště" a "montovny" taky nástupním prostorem pro případ války v centrání Evropě. Není moc pravděpodobná, ale není ani nemožná. V každém případě se nyní stará známá hranice mezi Východem a Západem jeví jako posunovatelná.

      Uvidíme.

      Vymazat
    5. Obuvníku, to že jsem v dějinách neměli tolika kliky jako jiní, ještě ani zdaleka neznamená, že bychom se měli cítit nějak bezvýznamně, zaostale či zkrachovale, nebo nedej bože jako jako ukřivděné chudinky. Prostě musíme nějak reálně vyjít z toho, co se stalo, jak na tom jsme nyní a co v rámci možností můžeme a nemůžeme. Ano, tlačili na nás ti větší ze všech stran, co to šlo a jak to jen šlo, ale jsme tu, přes to a přese všechno. Tlačí na nás i teď a kdyby mezi námi nebylo tolika tak snadno a levně prodejných zmetků, dokázali bychom si vydobýt a ustát mnohem lepší podmínky a důstojnější postavení i v rámci té zatracené unie. A je to především naše chyba, že tomu tak není.

      S tou Vídní si myslím, že trochu zapomínáte na pravidlo, že kdo rychle dává 2 x dává a naopak, kdo dlouho otálí, může se dočkat toho, že mu o jeho gesto už nikdo nestojí, vše se má totiž udát v pravý čas a ne až s křížkem po funuse, což je přesně ten případ té Vídně a zrovna d'Este by o tom mohl mnohé povyprávět, kdyby se jaksi neocitl v blbý okamžik na blbém místě. Chová-li se někdo neuctivě a neurvale k ekonomicko-vojenské podstatě a opoře svého impéria, nemůže se pak divit, že si uřízne větev pod vlastní zadnicí přesně tak, jak to nakonec udělala ta čert ví na co namyšlená Vídeň.

      Vymazat
  2. Zatím jen............., ale?
    http://bonzacka.cz/index.html

    4P

    OdpovědětVymazat
  3. EK - to je snad blbý vtip, ne?
    I kdyby někdo chtěl "bonzovat", tak po přečtení tohohle návrhu by se musel poněkud velmi zarazit. Zdá se mi, že je to provokace - tohle přece nemůže nikdo mínit vážně - už s tím názvem...

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure, jasně, že je to vtip:

    Utilita Whois byla spuštěna…

    % (c) 2006-2016 CZ.NIC, z.s.p.o.
    %
    % Intended use of supplied data and information
    %
    % Data contained in the domain name register, as well as information
    % supplied through public information services of CZ.NIC association,
    % are appointed only for purposes connected with Internet network
    % administration and operation, or for the purpose of legal or other
    % similar proceedings, in process as regards a matter connected
    % particularly with holding and using a concrete domain name.
    %
    % Full text available at:
    % http://www.nic.cz/page/306/intended-use-of-supplied-data-and-information/
    %
    % See also a search service at http://www.nic.cz/whois/
    %
    %
    % Whoisd Server Version: 3.10.2
    % Timestamp: Fri Dec 02 09:11:00 2016

    domain: bonzacka.cz
    registrant: GR-PETRJENIK-02C9A
    admin-c: GR-PETRJENIK-02C9A
    nsset: SERVERZONE
    registrar: REG-GRANSY
    registered: 30.11.2016 11:19:06
    expire: 30.11.2017

    contact: GR-PETRJENIK-02C9A
    name: Petr Jeník
    address: U Rybníčku 1128
    address: Česká Lípa
    address: 47001
    address: CZ
    phone: +420.603712756
    e-mail: acepepik@email.cz
    registrar: REG-GRANSY
    created: 24.01.2010 20:51:13
    changed: 23.04.2013 09:12:18

    nsset: SERVERZONE
    nserver: ns1.hosting.serverzone.cz
    nserver: ns2.hosting.serverzone.cz
    tech-c: SKRIVY
    registrar: REG-GRANSY
    created: 30.06.2010 00:35:59

    contact: SKRIVY
    name: Jaroslav Skřivan
    address: Šumavská
    address: Praha 2
    address: 12000
    address: CZ
    e-mail: domeny@skrivy.net
    registrar: REG-GRANSY
    created: 17.12.2008 01:57:18
    changed: 04.02.2016 12:12:43

    Podle mě je ten vtip dost pitomý, ale jak názorně vidět, občas se někdo nachytá a to asi jde především, o šíření blbých nálad a jejich následné zne(vy)užití.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je to vtip musí být každému hned jasné nejpozději hned jak to dočte. Dovtipnému už jen podle názvu.

      Vymazat
    2. Až do konce jsem to opravdu nečetl, škoda času ;-)

      Vymazat
    3. Jasně, vtip, není zas tak pitomý, to bureškobliháři jsou pitomý, takžetak.
      4P

      Vymazat
    4. Co je Bureš za vykuka a že jde do politiky především sám za sebe a pro sebe skrze svoje dotace, jsem říkal ještě před volbami, když se někteří prostší spoluobčané dojímali jeho koblížkami a ty méně prosté zase fascinovalo vedení státu jako firmy. Jenže on stát není firma, víme? Že má Bureš totalitní praktiky a nemyslí to s námi nijak dobře jsem říkal už když se dral k moci pomocí koblížek o něco později, kdy zaváděl kontrolní hlášení DPH. EET? To už je jen třešnička na dortu :-) Co nám pitomci vybrali, to tu máme. Budeme rádi, budou-li další volby v rámci možností aspoň jakž takž svobodné. Nikam to asi nepovede, protože ti, kdož by měli nahradit profláknuté i nové chmatáky, jsou zdárně rozhádáni a roztříštěni a pochybuji, že by se podařilo ten neblahý stav včas zlepšit.

      Vymazat
  5. Nosič relikvie... Neinformovaný by se mohl domnívat, že nás dobyli Aztékové...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníku, tím nosičem relikvie myslíte ten text s nadpisem „Obětování bohům“ a níže?:

      http://pajuska-krchniva.blogspot.cz/2008/02/aztkov-jejich-kultura.html

      Ne, že by ta španělská kolonisační sebranka byla bůh ví co, ale dobyla-li zrovna tyhle „týpky“, tak až taková kulturní škoda to opravdu nebyla ;-)

      Vymazat
    2. Nebyl bych na Aztéky tak příkrý. Prostě úplně jiná kultura.
      Máme rádi koťata. Protože nejsme myši. Kdo má rád myšky, má s koťaty problém. V přírodě by kočky bez možnosti nachytat si roztomilé myšičky a ptáčky zpěváčky dlouho a bolestivě vychcípaly hlady.

      Připomenu celkem nedávné křesťanské upalování čarodějnic. Ano, jsme dnes dál. Oni, Aztékové, prostě nedostali šanci. [;>)

      Vymazat
    3. Draku, fotku s korunovanou lebkou.

      Vymazat
    4. Korunovaná lebka je mi fuk, dnes už to nic neznamnená. A jsem nesmírně rád, že se sem ta „úplně jiná kultura“ nedostala ani dříve, ani relativně nedávno u Vídně a že se sem nedostane ani teď, díky těm podmazaným Quislingům, Služpivům a jiným kolaborantům.

      Vymazat
    5. To je (bohužel) přesné, Draku.
      Nejvíce se poškozujeme sami. Nepotřebujeme vnějšího nepřítele. Máme přece sebe.
      Ale ne že bych z toho měl nějakou radost. Je to ještě méně řešitelné, než kdyby to byl někdo z venku.

      Vymazat
  6. Tak to už začíná pěkně páchnout!
    https://www.novinky.cz/ekonomika/422480-financni-sprava-ma-napilno-na-podnikatele-uz-prislo-kvuli-eet-92-udani.html
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, EK, to se dalo čekat.
      Zapáchá to tu těmi malými "půlčíky" z Kotlinky. Vyřizujeme si své malé účty. S EET to má společné jen to, že nastala nová příležitost...

      Vymazat
    2. Přesně tak, bohužel. Udávalo se vesele za pana krále třeba pod záminkou čarodějnictví, udávalo se za císaře pána, udávalo se za 1. republiky, udávalo se za války, udávalo se po válce bolševikům, udávalo se po invazi a udává se za nenalití piva Cikánům, nebo za to, že jim někdo nepronajme byt, nebo teď kvůli EET. Není to moc hezká vlastnost. Na druhou stranu ono není ani moc hezké neplatit daně, stejně jako je ve velkém rozkrádat.

      Na druhou stranu, on skoro celý svět je tak trochu zlodějská a udavačská žumpa, nejsme nikterak výjimeční. Netřeba mít mindráky.

      Vymazat
    3. Včera jsem 4x napsala pár řádek tady k tématu. 4x jsem to smazala, protože to jsou nehezké vzpomínky, co mi vytanuly v hlavě. Teoretizování na téma udavačství se provozuje snadno - jenže tenkrát, když se tady udávalo nejvíc, a to většina z vás nezažila, jen o tom víte, je to pro vás dějepis - tenkrát to byla skutečnost,kterou jsme museli snášet. Připomnělo mi to jedno jméno zde výše použité jako příklad. To jméno je pravé, ten člověk existoval a jednou za týden chodil podávat hlášení soudruhům ve štábu.Jestli ještě žije (tady za rohem), netuším. Byl to slizoun a blbý hňup, ale dost mazaný na to, aby prosperoval ze svinstva.
      Drak to shrnul velmi pěkně.

      Vymazat
    4. Jen příjemné věci mozek časem nevytěsní, ostatní odejde a není, mozek je nejlepší cvokař, jen se nebránit.
      4P

      Vymazat
  7. Leht si pod pásy je blbost v každém případě. Správný postup je prý něco jako z boku do nich strčit lešenářskou trubku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolo pohonu i napínací ji ustřihne jako špejl, opěrná ji jednoduče propérují. Přetrhnou pás v dobrém stavu nebo jej zablokovat je docela oříšek. Nepoučuji, jen kostatuji podle TTN.
      4P

      Vymazat
    2. Taky jsem měl ten pocit EK - viděl to kdysi u čínských protestantů na Náměstí nebeského klidu. Osobně jsem se setkal s tankem jen když nás učili lepit "magnety" na břicho tanku (ze zákopu). Poměrně dost silný zážitek. Hlavně nezapomenout vytáhnout prst z kroužku...
      Naštěstí je to už dávno.

      Vymazat
    3. ZŽ, především je zapotřebí mít vůbec aspoň jeden zatraceně dobrý důvod, se k tomu zatracenému, ocelovému monstru přiblížit a riskovat, že to nemusí dopadnout dobře. A když už ten důvod k tomu nějaký je, tak pak samozřejmě je dobré jít na to s rozumem a riskovat co nejméně a zvolit pokud možno co nejúčinnější způsob, jak tu zatracenou plechovku „vyřídit“ jednou provždy. Ta trubka je způsob relativně prostý a účinný, je ale otázkou, zda trubku, která by byla dostatečně účinná, lze vůbec unést a někam strkat :-) Raději bych sáhl po něčem účinnějším, americkém A-10, nebo ruském Su-25, ověšených těmi správnými raketami a majících v zásobnících pro kanony střelivo s ochuzeným uranem.

      Vymazat
  8. Aby tank fungoval, musí vidět a dýchat. Bez toho je to hromada bezmocného železa. Netřeba se provrtávat pancířem. Stačilo by něčím zahňácat a obalit.
    Jedno je použití ve volné, ploché neosídlené či řídce osídlené krajině, jiné je v členitém terénu, osídleném, industrializovaném, kterým tank ani s podporou nemůže projet jak se zachce. Krajině plné pastí. Stejně zranitelná je pěchota i s jejími vehikly. Pěšák sice může být hůř prostřelitelný, ale musí dýchat a vidět. Jedno i druhé je zranitelné malými autonomními věcičkami. Proti roji dronů s inteligencí "rozpoznej a znič" je bezmocný tank i pěšáci s vehikly. Při znalosti slabin lze vymyslet a použít prostředky překvapivě jednoduché a účinné. Čím členitější terén, tím výhodnější pro obranu. Území nelze považovat za dobyté, není-li obsazeno. Sice lze užít metody spálené země, jenže to v loupeživé válce není užitečné.
    V každé válce, třebaže její příčina se může jevit iracionální, jsou podstatné a váženy komplexní transakční náklady. Z pozice obrany jde o to aby byly co nejvyšší. V praxi proto nejde o to být technicky nedobytný, ale být ekonomicky nedobytný.

    Jak je to s Českou republikou? S její obranou se vážně nepočítá.
    Účelem šíření "svobody, demokracie a lidských práv" bylo rozbít východní blok, vytrhnout Československo ze sféry vlivu Sovětského svazu (Ruska), podporovat (přinejmenším) jeho rozdělení na dva menší a proto lépe ovladatelné státy, odzbrojit, snížit hospodářskou sílu, rozdělením zmenšit jeden ekonomický prostor a ovládnout ho jako odbytiště pro vlastní přebytkové zboží a jako droj pracovní síly. Prosadit koncepci malé profesionální armády sloužící jako podpůrný expediční sbor pro šíření svobody, demokracie a lidských práv v zahraničí, především tam, kde se něco zajímavého těží nebo jsou tam "spojenecké" velmocenské zájmy. Případně pro udržení vnitřního pořádku proti "vnitřnímu nepříteli", míněni tím zdejší neozbrojení a nevycvičení poddaní kdyby začali projevovat intenzívní nespokojenost s mírou zaplnění nákupních košíků. V podstatě stejné jako více než před sedmdesáti lety, kdy v době Heydrichova nástupního projevu nebyly supermarkety. Akorát soft verze. Je-li požadováno, aby část poddaných byla vycvičena, není to ve skutečnosti pro jejich dobro, ale aby v rámci "spojeneckých závazků" byli použiti jako kanonenfutr pro prosazování "obchodních" zájmů na východě. Proti stejnému ksindlu, za který jsou sami považováni a tak je na ně pohlíženo.
    S jejich domovem tak jako dříve tak i nyní, bez ohledu kterou stranou, je počítáno jako se ztraceným územím.

    Kam jsem se od té lešenářské trubky v tankových pásech dostal...To jsou velmi nebezpečné podvratné úvahy. Však samotná představa lešenářské trubky, která může být i něčím vyfutrována, v tankových pásech, může se jevit jako nebezpečná. Tank jako tank...

    OdpovědětVymazat
  9. Něco k podpoře a nácviku:
    http://bettercooperation.unob.cz/Taktika_2015_Conference_Proceedings.pdf
    Starší, ale platné.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, co kdyby to dali pryč, takové perly ;-)

      Vymazat
    2. Uložil, celý guláš přečtu až budu mít náladu. Jestli budu mít náladu z té hromady keců dolovat něco rozumného. Zoufalý styl a slovník.

      Prakticky je užitečná a normálně napsaná závěrečná část z příručky pro přežití.

      Vymazat
    3. Nejsou tam ani tak hlouposti, až na to výrazivo. Ale některé publikum si to tak žádá.

      Vymazat
  10. JO a za povšimnutí stojí :
    DEFINICE MANAŽERA, V
    ELITELE A LEADERA-VŮDCE
    Pak že ORTEL, armáda to je. Za VŮDCE A EU!
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud se Banga držel svého muzikantského kopyta, byl mi vcelku sympatický. V momentě, kdy se dal na politiku, tak teprve začalo být patrné, jaký že to je sociální debil... A nejen sociální.

      Vymazat
    2. Míjí mě jedno i druhé. I tenhle "festival politické písně". Jen z netu vím, že je nějaký Banga a nějaký Ortel. Neznám, neposlouchám. Ani žvanění kolem toho. Je sousta úžasné muziky k poslouchání. Přivezl jsem si výběr jazzových nahrávek, je i Diana Krall se svým sametovým hlasem...

      Vymazat
    3. Ortela jsem si poslechl jednou - loni. Nezaujal ani textem, ani muzikou. Ale proč to zakazovat? Jen těmi zákazy se stal populárním.
      Bangovy texty jsem jenom četl. Nezaujaly, je to výrazivo úplné spodiny. Vlastně ne - jednou jsem ho (asi) slyšel z tranzistoráku, který měli sebou v parku mladí Cigoši. Moc tomu do šestého patra nebylo rozumět, ale jim se to (asi) líbilo.
      Dva obecně neúspěšní. Ortel zvolený jako protest, druhý ani to ne. Tak dělají vlny, aby se o nich vědělo.

      Vymazat
    4. Ortel není nic zvláštního, taková moderní post-industriální „lidovka“. No a? To je Banga taky, jen je to specificky cikánská lidovka. Kdybych si musel vybírat z těch dvou a ničeho jiného, tak raději Ortela, přeci jenom je mi o něco blíž. Když už je ale na světě naštěstí na výběr i mnoho jiného, rád si poslechnu něco jiného. A myslím, že Ortel vlny nedělal, to bys mu Kocoure křivdil, vlny dělali místní krafárníci a Quislingové a Banga. Pravděpodobně to ani neměl ze své hlavy, nejspíš mu to někdo obratně „nakukal“. A jinak, škoda času na relativně bezvýznamné bouře ve sklenici vody, nicméně cítím potřebu posílat ty otravné krafárníky do háje častěji a tvrději. To aby věděli, že už „Dosť bolo!“ a že už nás ty jejich pindy opravdu „nebaví“.

      Vymazat
    5. Tož s hodnocením Gipsy-ho nesouhlasím, to je raper.
      Cikánská lidovka je něco úplně jiného a krásného - dost jsem jich natočil. A dost slyšel naživo mezi Cigoši.
      Oni si tak mezi sebou říkají. Rómové mají být všichni, Cikáni jen někteří. Ale oni to tak neberou. Jsou to Olaši, Rumungři, Sinti, Lovári a bůhví kolik jich ještě je. Někdy si ani vzájemně moc nerozumí. Ve skutečnosti je Róm jen jeden kmen. Ale nemyslím, že bych to tu měl řešit. Vím o tom prd.

      Vymazat
    6. Ano Kocoure byl jsem nepřesný. Staré dobré cikánské „poslouchatelné“ lidovce se tímto omlouvám. Rapeřina je moderní lidovka obecně a ta cikánská jest její podmožinou, ale ta moderní s tou starou nemá co do činění, protože na rozdíl od té staré, poslouchatelné, ta moderna za poslech nestojí. Nestojí ani za tu haldu bušeního do klábosnic a amortisaci počítadel a síťových prvků...

      Vymazat
    7. Kdybych si musel vybrat z těch dvou, v tom případě volím ticho.
      Na rap jsem alergický. Na celou "gangsta" kulturu.
      Lidovky...ano.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)