Prohledat tento blog

neděle 16. června 2019

Generace Y a staré fosilie

PhDr. Olga Richterová, PhD.
poslankyně PSP ČR
1. místopředsedkyně Pirátů


  "Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují a mohou se tak v pohodě zadlužit hypotékou na zbytek života. Všichni však takové štěstí nemají.
Miliony Afričanů takové možnosti nemá a proto jim musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemi, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností. Věříme, že bychom mohli v ČR v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé!







   Tenhle výrok filosofický výrok nahoře mi přišel od Tahiti s komentářem, proč ta paní nemá rohy. Byl se byl tomu zasmál a nechal to plavat, protože se s tím nedá nic rozumného udělat nebýt toho, že včera se na nás se ženou naštval můj synek, o kterém jsem si myslel, že jako ajťák musí umět používat mozek. Při obědě jsme vtipkovali o  "Klima-Grétě" a najednou synáček zamrzl, přestal komunikovat a jen civěl do protější zdi. Odpovídal jednoslabičně a vzápětí se sebral, obul si boty a odjel zpátky do Prahy. Protože on "o tom" nechtěl mluvit. Zdá se, že se opět o mnoha věcech nesmí mluvit.
   Zůstali jsme se ženou jako opaření - ale zdržovat ho nemělo význam. Přece se nebudu zkoušet přetahovat se čtyřiačtyřicetiletým habánem sportovní postavy, vysportované denním ježděním na kole. Asi by to vyhrál. 

   A tak jsem začal dumat, co se s části mladých děje. Někteří z nich nechtějí děti s odůvodněním, že je nemohou přivést na svět, který podle nich spěje ke katastrofě. Faktem ale spíše je, že starat se o dítě by je značně omezovalo v jejich aktivitách - budování profesní kariéry, cestování po světě, sportování. A taky by jim na ony aktivity nezbylo tolik peněz.  Dítě je zatraceně drahý koníček a navíc s tím nemůžete jen tak přestat. 
  Ovšem nakonec je to tak v pořádku - aspoň tenhle podivný náhled na svět nebudou šířit dál prostřednictvím svých dětí.  Že se o to šíření postarají jinými cestami, například infiltrací pomocí různých neziskovek do škol je sice pravda,  ale není to tak účinné. 
Bohužel nejsou zásadoví, stále zvětšují svou uhlíkovou stopu místo toho, aby dobrovolně vyhynuli.

Druhá věc je, že se upínají na všeobecně mediálně rozšířené ideje. Třeba na globální oteplování nebo multikulturalismus. Problém je v tom, že se pokoušejí "přemluvit bábu" - to jest přesvědčit a své neotřesitelné pravdě své rodiče a příbuzné a starší lidi obecně. A hrubě se jim to nedaří. Nežili totiž tolik let v "socialismu" jako my, s nutností udržovat dvojí tvář - pokud člověk nebyl zrovna provokatér nebo zastydlý revolucionář, byla to životní nutnost, aby právě oni, generace Y mohli v klidu studovat. Nám starým se už nechce pěstovat si znovu janusovskou tvář - jednu pro mladé progresivisty a jinou pro konzervativní staříky, mezi svými. 

   Ty jejich ideje jsou už spíše než rozumové přesvědčení náboženstvím se vším, co k náboženství patří. To jest neomylné učení, o kterém se nesmí pochybovat nebo diskutovat, jeho nedotknutelné hlasatele, symboly i vizi nějakého ráje, kam má svět dospět. Našince hned napadne paralela s  komunismem. Ať už tím původním ruským nebo našim, českým případně  s jeho odnožemi - Pol-pot v Kambodži, Maova "kulturní revoluce" a nyní Severní Korea. Vždy sta tisíce nebo miliony mrtvých.

   Snad nejhorší je jejich úvaha, že stačí dostatečně hlasitě hulákat o svých "nezadatelných právech" a okolí se zalekne a poslechne. Poly-genderismus, multi-kulti, oteplování a "uhlíková stopa", #me-too. Čímž se srovnávají s agresivními náboženstvími, jakým bylo ve středověku křesťanství a v současnosti asi nejspíše islám. To se už začíná projevovat na Západě, kde se do všelikých funkcí jak akademických, tak politických a hospodářských dostali lidé s těmito idejemi už částečně načichlí. Protože hodně z nich bylo do funkce zvoleno, mají strach, aby nepřišli o své znovuzvolení, protože "benefity moci" jim zachutnaly.

   Slovník jejich "víry" je založený na demagogických postulátech, podobných súrám v Koránu o nichž se nediskutuje. Kdo s nimi nesouhlasí, je hned onálepkován jako duševně zaostalý, fašista nebo extrémista, aniž by se obtěžovali nějak specifikovat obsah těchto nálepkových slov. Neuvěřitelně se to podobá slovníku nacionálních socialistů v Německu před II. světovou nebo  komunistů průběžně. "Kdo není s námi, je proti nám." Vždy se najde nějaký viník nedobrého stavu. Kdysi to byl "americký imperialismus". Nyní je to - opět imperialismus a nejen americký. Taky Rusko. Za problémy v Česku může pochopitelně Andrej Babiš, protože (možná) zneužil dotace. Nebo nová ministryně Benešová, která by (možná) mohla zastavit stíhání již zmíněného. Nebo president Zeman, protože nefunguje tak, jak si oni představují. Vlastně kdokoliv, kdo s nimi nesouhlasí. Scházejí se na náměstích, účast je obvykle úměrná velikosti města a kladou požadavky. Mají i podporovatele středního věku - herce, akademiky a vůbec lidi, kteří vytvářejí jakési virtuální hodnoty a jsou za to většinou placení ze státních peněz. Těch, kteří ty hodnoty vytvářejí vlastní prací je tam na náměstích docela málo. 

   Je zajímavé, že mezi požadavky, kladené novými vůdci  např. Martinem Minářem neobjevuje pojem "předčasné volby". Ti, kteří celé hnutí "Milion chvilek" organizují si jasně uvědomují, že by dopadly víceméně stejně a zvýšily by legitimitu vlády. Bez ohledu na tanečky, které předvádí president Zeman je smutný fakt, že v současné době není k vidění nikdo, kdo by dokázal nahradit Andreje Babiše. Zběhlý student teologie to rozhodně není.

  Nedá se s nimi, generací Y, rozumně diskutovat a tak třeba najít nějaké styčné body s ostatními, s "konzervami" s námi. Ty určitě jsou. Ať už zběsilý rozvoj globalismu (tovar i potraviny se zběsile vozí po světě sem a tam, protože "tam" je levnější výroba a mít jahody v lednu je přece normální), nutnost mít každý rok nový mobil a někam si zaletět na konferenci nebo jeden z novějších problémů - zamoření světa plasty. Jenže jako obvykle, pokusy problém řešit v místě jejich vzniku, to jest ve vývozu plastů do méně rozvinutých zemí, kde se opravdu neseparuj a nerecyklují se omezí na kampaně proti plastovým taškám, brkám a podobně se - nekonají. Na to, aby ti naši Zelení nějak převychovali obyvatele Indie, Indonésie nebo Číny, případně aby nedovolili vývoz plastů do zemí, kde s nimi nezacházejí rozumným způsobem  nemají žádnou sílu. Takže prudí tam, kde je ještě někdo ochoten poslouchat. To jest na Západě. A v Kotlince. 

  Generační rozdíly byly, jsou a budou. Věta "To za našich mladých let nebývalo!" se myslím říká už staletí - ne-li tisíciletí. Společnost se mění - a musí se měnit. 
Jenže pokud tahle výměna stráží má být úspěšná, platí takové základní postuláty jako třeba že druh, který se nemnoží vyhyne a ti, kteří jen parazitují na jiných si musí dát velký pozor, aby své hostitele přitom nezabili. Protože pak zahynou s ním.


Poznámka stranou:

   Na chvilku jsem si přepnul na TV a tam byla diskuze o tom, zda má být matematika maturitním předmětem. Matematiku, jak jsem zjistil, považují za zbytečnou filosofové všeho druhu - což chápu. A taky učitelé nových směrů. (To by ji totiž museli napřed rozumět oni sami). Logika, kterou vyžaduje matematika a "logika slov", kterou používá filosofie jsou bezesporu dva naprosto rozdílné pojmy. 

  Co mě zarazilo je to, že Piráti matematiku nepovažují za potřebnou a přitom do omrzení vykládají své vize o novém, robotizovaném světě, kde se nebude snad ani pracovat, všechno zvládnou roboti. Měl bych jednu hodně pitomou otázečku: Kdo ty roboty vyrobí a kdo je naprogramuje? Filosofové jako ta mladá paní pod nadpisem? Nebo si je objednáme u firmy Huawei?   



Nakonec odpověď pro Tahiti: 

   Filosofové (ani předkladatelé) totiž rohy nemají, tak jako je nemají všichni jurodiví vykladači jediné nedotknutelné pravdy. Neměl je Hitler, neměl je Stalin, Pol-Pot ba ani Mao a ostatní diktátoři. Krávy sice rohy mají - ale to jsou užitečná zvířata, o užitečnosti jurodivých příslušníků Y-generace ovšem silně pochybuji. 

   Ale delší dobu jsem studoval tvář té mladé ženy - matky, která tak snadno a lehce dává návrhy pro nás všechny, co musíme udělat. A napadlo mě, co by tak asi řekla nápadu, aby odkládala dejme tomu 60% svého platu na nově příchozí "obohacovače". Aby mohli bydlet bez hypotéky, protože z nějakého důvodu nemohou pracovat. Protože ti, kteří mají hypotéku (a jsou dokonce i takoví, kteří na ni vůbec nedosáhnou!) odkládají ze svého platu daleko víc a přitom se strachují, aby nepřišli o dobré místo a tak možnost splácet své bydlení - a nepřijít o ně. 

Paní Richterová evidentně kde bydlet má. 


17 komentářů:

  1. Moje motto zní - jen se nerozčilovat! Mám dojem, že ta krafka snad nemůže být reálná - je to něčí kompozice, a jestli ne, tak je to trága naší budoucnosti. Protože takové mládeže (viz počet voličů Pirátské strany) je doopravdy hodně.A musí to být mlaďoši, protože ti ještě nemají rozum, pokud ho někdy budou mít. Rozhodopádně ten, kdo název té strany přímo vymakal, je poměrně dobrý psycholog, vsadil správnou kartu. Oklikami zabušil na hlavičky mladých nezkušenců, protože ti tedy určitě vědí aspoň jedno, kdo byli nebo jsou opravdoví piráti. Řekli si - aspoň bude sranda a hodili jim lístek do urny. Otázka zní - kdo hodí co do uren našich.... pokud se do nich dostaneme! Checht.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se snad ani nerozčiluji. Jsem jenom zaražený takovou zvláštní krátkozrakostí - tedy ne že by Zelení Piráti neměli vize, ale jejich vize jsou stejně teoretické, jako byly představy komunistů. Nereálné, protože narazí na reálné chování lidí. Ti se v průměru chovají pořád stejně - jsou sobečtí, chtějí mít úspěch, majeteček a často uvažuj systémem "po nás potopa". Zdá se, že se nám vizionáři nějak pomnožili.
    Nicméně Piráti už mají Pirátčata a ty jim za dvacet, třicet let vysvětlí, jak to chtějí ony. A budou ne tom stejně jako my teď - to jest jako "Baťa s dřevákama." Buedou považování za "staré struktury".

    P.S.: HPPP, Hřibovitý Pirátský primátor pražský nechce na Staroměstském náměstí povolit repliku mariánského sloupu. Byl by zadarmo, všechno už zařídili dobrovolníci za vlastní. Zase něco, co neklamně připomíná komunisty.

    OdpovědětVymazat
  3. Sebevědomosti má ta "GRET-enka" dostatek, dojná kráva je stát. Rodným příjmením Ferjenčíková z Choltic, to ukazuje na rodinnou firmu Mikuláš Ferjenčík (19. března 1987) je pirátský poslanec PSP ČR za Pardubický kraj z Choltic.Pochází z politicky aktivní rodiny. Jeho praprastrýc a jmenovec, Slovák Mikuláš Ferjenčík, byl v období třetí republiky demokratický politik. Jeho otec byl obecním
    zastupitelem a jeho sestra Olga Richterová je stejně jako on poslankyní za Piráty.[1][4]
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Mikul%C3%A1%C5%A1_Ferjen%C4%8D%C3%ADk_(1987)
    O Adonay..........na obchodní rejstřík nemám čas, jdu pálit, než bude HAJCUNG!
    4p

    OdpovědětVymazat
  4. Je to jako ten požár, "https://www.lidovky.cz/domov/pozar-v-garazich-dpo-zpusobil-skodu-22-milionu-korun-sedm-autobusu-je-nepojizdnych.A190616_115459_ln_domov_ele"

    ale, v kruhu JPP (agentura) je naznačeno že dva (na žačáteku řetězového požáru) z nich jsou "ekologické elektobusy" zajímavé co v nich mohlo zahořet, benzín, nafta, asi BIO.
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli jsou na baterky tak Li baterka. Ta krásně hoří, pokud se k ní člověk nechová slušně, hlavně při nabíjení

      Vymazat
  5. Jako parodie a recese je to uděláno dobře, ta nadsázka je dostatečně velká na to, aby bylo zřejmé, že to není skutečný výrok, a to i v současném světě, kdy si člověk říká, že snad už není možné vymyslet takový nesmysl, aby se nenašel někdo, kdo totéž říká vážně.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný severoněmecký chrup, chlouba každého zubaře.Lehce negroidní vzhled lze snad přičíst nějakému předkovi, možná ještě z Napoleonských dob.
    Pyráti jsou zkrátka pestrá směs, zvlášť mě dojali svojí averzí k matematice, matce všech věd. Takže nemusíme nic vědět, stačí věřit???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mildooooo, ahooooj! Já matiku taky nerada, ale nejsem proti! Mějte se krásně! A co houby, rostou? Checht

      Vymazat
    2. Houby vyschly, je to jako v Biblí svaté- sedm roků úrodných, potom 7 roků bídy...
      Až teď v říjnu trochu sprchlo, ale jsou jenom bedly- ty nechávám stát. Sucho, ale zdá se, že to přejde. Možná, že snad pár hříbků pro útěchu ještě bude, ale klíšťata se mi nelíbí- pokaždé jich několik mám ve vlasech. Pomůže sprcha, ale je to vždy procedůra.

      Vymazat
  7. Jak se Vám dýchá, Astro? Bude hůř i když je stále líp. ANO? To ochlazení a vlhko mně ničí.
    4p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za optání, Eko, jde to.Co nemůžu změnit, neřeším.Trpně čekám, až to přejde. Už jsem v životě zažila horší věci, proti těm je horko brnkačka.Ale zajímavé je na tom to, že momentálně trpíme všichni....

      Vymazat
  8. Piráti mají právo se historicky znemožnit, a ti kteří jim to aktivně či poasivně umožní, to historicky odsrat. To je běh dějin.

    Ostatně soudím, že pirát patří na ráhno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, to by nebyl průser, kdyby do toho historického odesrání nebyli strženi i (především?) ti, kteří byli aktivně proti.

      Vymazat
    2. Upraveno: "Na každého piráta se už někde houpe ráhno!"

      Vymazat
  9. Přípodotek, dovoluji si upozornit na role tzv. "bukanýrů" Tito piráti terorizovali španělské državy ve prospěch jiných evropských států; nejznámější z nich byl Henry Morgan.O mládí Morgana se neví téměř nic, jak příznačné..... Je to stejné, v jaké službě jsou piráti dnes? ANO, nebo ne?
    4p

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem na ro"Z"pacích : https://youtu.be/VdJZPI_9v6o?t=169
    Nebo : //video.novinky.cz/video/doporucujeme/?videoId=72391

    Poslední rok?
    4p

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)