Prohledat tento blog

pondělí 16. března 2020

Švejkoviny




   Tak nám zabili Ferdinada pravila paní Millerová... 


Kdepak, nezabili. jenom sem dorazil koronavirus a jako lučavka královská ukazuje, co v kom doopravdy je. Vystrašenci, hauři, podrazáci, rozumbradové, mimoňové... 
Jak situace s pandemií v Kotlince den po dni gradovala, začala mě zajímat. Nikoliv sama o sobě, ale vztažená k lidem, kteří se k ní veřejně vyjadřují. 




   Tiskovou konferenci vlády v TV jsem včera, 15. března poslouchal velmi pozorně. Andy Babiš hovořil překotně, poněkud československy, sice o všech opatřeních, které vláda přijala říkal "my", ale já tam pořád slyšel "já". Omlouvám se - to je asi profesionální deformace, že slyším zřetelněji to, co si lidé myslí než to, co opravdu říkají. On i další ministři mluvili odborně, erudovaně, citovali přesně to, co je ve vládním usnesení napsáno. Jenže to je text pro právníky, ne pro obyčejné lidi jako já. Chápu, že v písemné formě to tak asi musí být, protože každý bod začnou rozpitvávat postižení. No a ústní projev nemůže být jiný, než ten písemný. 



   Podnikatelé, lidičky, kteří zpochybňují cokoliv a jsou ochotní vést vášnivou debatu třeba o tam, co se děje s celosvětovými fimnancemi, aniž by na toto dění měli jakýkoliv pozorovatený vliv. Jiní jsou ochotni licitovat, kolik lidí se může shromáždit na jednom místě a jak daleko od sebe musí být, aby nebyli "skupina". Přičemž celé, skoro hodinové vystoupení bylo o jednom: zamezme blízkému osobnímu setkávání lidí, z nichž mohou být někteří nakažení aniž o tom ví a mohou nakazit i zdravé. 


Tedy obyčejný zákaz shromažďování.

   To je dost důležité - večer před tím jsem na TV pozoroval pár záběrů, jak jakási restaurace si nálevní pult posunula až ke dveřím a vesele čepovala pivo. Do půllitrů. Kolem dveří postávali pivaři, vesele se spolu bavili, pili pivo a hulili. Jedna mladá "kočénka" si dokonce mobilem fotila to své upité pivko na pozadí celé té družné skupiny. Pak asi snímek "sdílela", dost možná s textem "My se koronaviru nebojíme!". To, že někdo z těch "štamgastů" se může nakazit a nakazit pak třeba své rodiče nebo prarodiče kteří pak mají víc než desetiprocentní šanci umřít, udusit se, asi nepomyslela. Pokud pomyslela, pak je ta slečna mnohem větší dobytek, než jsem předpokládal.* 

   Výčet toho, co má zůstat zavřené, co otevřené a za jakých podmínek dokonce měl hlavu a patu. To, že to mnohé poškodí je jasné, vláda ale slibuje úlevy a kompenzace - i když by vlastně nemusela. Ona tu pohromu nezavinila a každé podnikání je riziko, do kterého se podnikatel může, ale nemusí pustit. 

   Informace kdy dorazí jaké ochranné prostředky a jak se budou distribuovat byla sice fajn až na to, že není vůbec žádná jistota, že to tak doopravdy bude. Andy B. dokonce mluvil o tom, že stát objednal velké množství roušek u nějakého dodavatele, zaplatila je, ale ten ten stát podvedl a nedodal nic. Dost by mě zajímalo, bude-li tenhle případ tuším za 5 000 000.- mít nějakou dohru nebo se ta částka prostě odepíše. 

   Jistěže, nikdo nemohl předpokládat, že se objeví nějaký nový koronavir. Ale státní hmotné reservy a nakonec každá nemocnice by ochranné prostředky měla mít v množství, které zajistí překlenutí situace po dobu, dokdy se dají sehnat nové. Což platí nejen o rouškách a respirátorech, ale o veškerém "válečném materiálu". Příště to nemusí být virová pandemie, ale třeba výbuch sopky pod Neapolí, pád meteoritu nebo jakákoliv jiná celosvětová katastrofa. 

   Bylo zajímavé pozorovat, že ti, kteří toho o problému vědí nejvíc se vyjadřovali nejstručněji a taky nejsrozumitelněji. Třeba MUDr. Primula. Závěr tiskovky byl symptomatický. Někteří novináři se ptali jen hloupě - kdyby bývali byli pozorněji poslouchali, věděli by to, na co se ptali. Jiní, např ze serveru "Novinky" si zase nenechali vzít příležitost si veřejně "zaexhibovat" a snažili se dotlačit premiéra k nějakým prohlášením, kterém by oni, novinářství vševědové roztrhali další den na kusy. Taky narcisové. 

   Nakonec mě příjemně překvapil vicepremiér Hamáček, který promluvil jako člověk a velmi jednoduše novináři vysvětlil, o co tu jde. 

   Nezbývá než konstatovat, že vlivem právníků a politiků, o lidskoprávnících a podobných nemluvě, už neumíme promluvit jednoduše, srozumitelně.. Každý politik či právník se vyjadřuje tak, aby ho nikdo nemohl vzít za slovo, které se dá vysvětlit více způsoby přičemž ten správný je každému jasný. 

   Původně jsem chtěl psát o tom, jak se tančí tanečky kolem slůvek "modernost, modernita či inovace" v technice, ale tohle je aktuálnější. 





/* V takových případech si vzpomínám na někdejší policisty za I. republiky nebo i na "orgány" VB před pětatřiceti lety. Nediskutovali. Vyzvali takovou sešlost k rozchodu a když to dvakrát nepomohlo, vytáhli pendreky. Dnes je kdosi z davu natočí na mobil, vyvěsí to (sestříhané) na sociální síť a pravdoláskoví právníci z toho udělají exemplární případ "zneužití státní moci. 

V tom ohledu jsou na tom v USA mnohem lépe. Tam, když vás vyzvou, abyste si lehli na zem a vy hned neuposlechnete, tasí zbraň. Nabitou. Pak už většinou nemusí rozkaz opakovat. Mluvil jsem s jednou mladou zubní laborantkou, která se tam při stáži připletla k jakési demonstraci za čísi práva. Říkala, že tak rychle si ještě na zem nelehla a vůbec nedbala, že se ušpiní. A byla moc ráda, že se to nakonec odbylo pokutou a nezavřeli ji třeba na týden, protože by ji propadla letenka zpět. 

=====

Dodatek (17/03/2020):


Díval jsem se dnes opět na tiskovou konferenci vlády ke koronaviru a zhnusil jsem se:

   Nekonečná nenávist. Snad v každé novinářské otázce je v podtextu "Co jste Babiši, vládo, ministře zanedbali?" Nejedná se jim o to vyřešit průšvih, do kterého jme se dostali mimo jiné lehkomyslností lidí, kteří neposlechli doporučení nejezdit do Itálie a Rakouska na lyže. Dále nastává eskalace problému, kdy lidé nedodržují zásady omezení šířní nákazy a posedávají družně v parcích jeden vedle druhého. Nenosí roušky. 

   Někdo volá po demisi ministra zdravotnictví, protože nemá ve skladu státních hmotných rezerv dost roušek, respirátorů, obličejových štítů, ventilátorů, testů a bůhví čeho ještě. Tihle kritici jsou taky "moc prima lidi". Pokud oni měli indicie, že se tu v březnu začne šířit COVIOD19 tak proč už v lednu nespustili masívní kampaň k nákupu těch prostředků, v době, kdy ještě v Evropě takový problém nebyl?

Aha – přece zato nejsou odpovědní. Tak fajn, ale měli by teď držet pysk, protože oni za to nejsou odpovědní ani dnes.  Ale hlasitě kritizují, že si lidé si sami pomáhají, šijí roušky, aby aspoň trochu chránili. Prý to nemá patřičnou certifikaci. Kdyby tihle měli tepenné krvácení, asi by je měl zachránce nechat vykrvácet, pokud by neměl po ruce certifikované škrtidlo.

    Ledacos se asi nepovedlo, mohlo se to udělat lépe. Nejspíš i někdo zaspal. Andrej je narcis, o tom žádná. Ale tady je od "novinářů" cítit jenom hlubokou nenávist, snahu ublížit, ať to stojí co to stojí. Naleštit si ego. Zalíbit se Kavárně. 

   Mám smůlu - slyším dobře to, co je skryto pod některými větami. Nakonec jsem k tomu cvičen celý život. Nejen co se řekne, ale jak se to řekne. Někdy stačí ve větě přemístit pauzu nebo akcent  a je z ní úplně jiná věta.

   Nejsem ani voličem ani obdivovatelem Andreje Babiše. Nikdy jsem nebyl. Ale všechny ty podpásové útoky a zlomyslnosti - třeba rouška s nápisem "FUCK YOU BABIŠI!" - mě staví najednou do role "zbrojnoše králova". Protože ti drobní okopávači jsou horší než cokoliv, co vláda nezvládla. 

Šíří "blbou náladu" v době, kdy už jí je kolem dost.


1 komentář:

  1. Jedna událost stíhá druhou. Ukázalo se, že není potřebné množství roušek. Vrhly se na to dvě zcela různé skupiny- jedna ty roušky okamžitě skoupila a nabízí za horentní ceny. Ta druhá začala experimentovat a vyrábí roušky, které by ty papírové jednorázové měly v účinku překonat. Mnozí je i rozdávají, ač jejich výroba stojí nejen práci, ale také materiál. Takže klasika- penězoměnci v chrámu a milosrdní Samaritáni.
    Mezi těmito extrémy bruslí poltici- vzývají temné moci, aby pomohly, sami na to nestačí.
    Co platí, je však výsledek, ČR má největší pokrytí obyvatelstva rouškami. To se mesí jako experiment projevit ve srovnání se sousedy- Německem a Rakouskem.
    Češi projevují snad největší respekt před tou nákazou z celé EU.
    Jiná událost proběhla víceméně bez velké publicity. Migranti na řecké hranici nahlédli, že nemají šanci a chtějí se vracet do Turecka. Sultán ovšem nařídil karanténu. To pro ně asi nehraje roli, stejně nemají co na práci. Ale Němci jim přispějí 2000 EUR na cestu, nějakých 55 tisíc Kč, to je jistě hezké gesto.
    Řekové se ubránili, zdalipak jim EU dá také nějakou náhradu za ušlý zisk? Dobrovolníci, obránci hranic, nic nevydělávali, na rozdíl od neziskovek z EU.
    I Gréta se už hlásí z klozetu, prý má také Coronu. Kdo na sebe drží, muší se také k té Coroně hlásit, jinak je nýmand, nikdo si ho nevšimne.
    Kdypak se přihlásí s infekcí všichni ti, co kvůli Coroně upadli do blackhole? Třeba jakýsi Mikuláš, co ztratil nejenom plášť, ale i celé jeho hnutí se hnulo do klosetu dějin.
    Taková potvůrka, zrovna tak velká, jako asi 1000 atomů a jak dokáže změnit dějiny!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)