Prohledat tento blog

pátek 1. května 2020

Elektromobilita aneb výhled do budoucnosti.


Napsal Schumacher


Technologie elektromobility a infrastruktura se vyvíjejí nejen směrem k příznivějšímu poměru cena-výkon, ale i novému obchodnímu modelu.  Auto jako služba.

Nahlédněme do zářivé budoucnosti:



  • „Aktivace klimatizace skončí za pět dní. Přejete si zaplatit další období? Y/N. Píp.“

  • „Aktivace vyhřívaných sedadel z balíčku Komfort skončí…Přejete si….“

  • „Aktivace kamerového systému skončí…. Přejete si….“

  • „Aktivace režimu výkon sportline skončí…. Přejete si….“

  • „Aktivace pohonu 4×4 skončí….Přejete si….“

  • „Aktivace navigačního systému skončí….Přejete si….“

  • „Aktivace systému mobilní komunikace skončí….Přejete si….“
  • „Aktivace balíčku zábava skončí…. Přejete si….“
  • „Byl překročen váhový limit zavazadel. Přejete si předplatit službu Zavazadla Plus?“
  • „Byl registrován spolujedoucí mimo předplacený zvýhodněný režim Family. Přejete si pro neregistrované spolujedoucí aktivovat služby Safety, Comfort, Zábava… za stadardní cenu?“
  • „Přejete si deaktivovat režim Reklama při aktivaci funkce Jízda? Nyní se zvýhodněnou měsíční platbou….“
  • „Vaše vozidlo překročilo nejvyšší dovolenou rychlost o pět kilometrů. Cena pronájmu se zvyšuje o šedesát Euro a pro příštích padesát kilometrů bude deaktivován rychlostní dálniční režim a výkon snížen na padesát procent. Zařaďte se prosím do pravého jízdního pruhu“.
  • „Vyprší časový limit jízdy bez povinného odpočinku. Během deseti minut vyhledeje místo k zastavení, bude deaktivován režim Jízda.“
  • „Pro další jízdu bez odpočinku vyměňte řidiče.“
  • „Neplatná výměna řidiče, biometrické údaje se neshodují s aktivačním klíčem.“
  • „Vyčerpali jste devadesát procent denního energetického limitu. Po jeho vyčerpání bude umožněna jen nouzová jízda omezenou rychlostí. Přejete si obnovit limit? Y/N“

  • „Zadeje prosím platbu.“
  • „Platební služba nebyla aktivována. Pro aktivaci proveďte platbu.“
  • „Nelze provést platbu, platební služba nebyla aktivována. Přejete si spojit s asistenční službou?“
  • „Pro online asistenční službu zvolte….“
  • „Aktivace asistenční služby vypršela. Pro další aktivaci proveďte platbu.“
  • „Nelze provést platbu, platební služba nebyla aktivována.“
  • „Byl překročen přípustný limit jízdy bez aktivní účasti řidiče. Jízda bude pokračovat v bezpečnostním režimu k nejbližšímu kontrolnímu stanovišti. Neopouštějte vozidlo a vyčkejte příjezdu policejní hlídky.


„KURVA!!!“


  • „Bylo regstrováno genderově nepřípustné chování porušující směrnici EU č......Cena pronájmu se zvyšuje o osmdesát Euro.



Pak si člověk vzdychne: „Zlatá benzínová Dáčia, jo, to byly časy…“

============

Poznámka St. Kocoura:

   Ten předchozí Schumacherův text je nejen o autíčkách. Je hlavně  o SÍTI. 
Ne nemyslím tím jenom internet, ale síť, kterou se snaží na zákazníka uplést ti, kteří s heslem "udržitelného rozvoje" na štítu potřebují odbyt pro své "produkty". Ne výrobky -  produkty. Protože často nic nevyrábějí, produkují jen tohle. 

   Podobně se chovají třeba programy ´"na cloudu". V PC máte jen jakousi obslužnou a hlídací část, ostatní si počítač stahuje  podle potřeby - ale po vypnutí programu se smažou. Nejsou vaším majetkem, máte je jen pronajaté. A výše toho pronájmu bývá vzhledem k programu, který jste si koupil nevýhodná a navíc - její výše je čistě záležitost pronajímatele. Pro lidi, kteří s programem pracují profesionálně je to nedobrá zpráva, pro ty, kteří mají pocit, že když si program "najmou" jen na nezbytnou dobu vlastně taky. Kromě maximální doby je omezena i doba minimální a tak platíte, i když program nevyužíváte. 


   Chcete-li být mermomocí "IN" a mít ten nejmodernější SW, tak si mastně připlatíte. Rozdíl v možnostech koupeného a pronajatého programu bývá často jen v tom, že v "on-line" verzi jsou nová tovární nastavení - třeba korekcí objektivů. Nebo je tam navíc nějaký hodně exotický formát souborů, který používají jen na Dálném Východě. Nebo - (moje pozorování u videoeditorů) jsou na hlavní lištu vytaženy funkce, schované jinak v roletkách. 


   S "cloudem" je to podobné. V moderním mobilu je spousta aplikací (programů), které požadují přístup k vaším fotkám, fotoaparátu, kameře,  mikrofonu. A použitím některých těchto aplikací se vzdáváte výlučného vlastnicví svých záznamů, dat. Je to tam valnou většinou kulantně napsáno. 

  Jenže - kdo z mladých ty "smlouvy s ďáblem" čte? Ale možná se budou časem divit. Kde co  právně přestává být vašim výlučním vlastnictvím, jen to máte někde uloženo a smíte to (zatím) používat. "Oni" to mohou použítvat ovšem také a způsobem, který si sami určí. Dali jste jim souhlas, dokonce informovaný.

   Pokud mě Big Brother poslední dny sleduje, musí konstatovat, že jsem dost nepříjemný. Už třetí večer totiž prohledávám svůj nový HUAWEI a deinstaluji tu spoustu programů, které jsem dostal s přístrojem a pokud jsou "v systému" a deinstalovat nejdou, tak aspoň zabraňuji jejich aktivaci a spouštění.

    A BB se zuby nehty brání - odinstalovat třeba trasování a odesílání polohy, "protože pandemie"  mi trvalo snad dvacet minut. Bylo by mu to stejně k ničemu, většinou mám tenhle čínský vynález vypnutý, budu jej zapínat jen v okamžicích, kdy budu s ním chtít buď fotit nebo se dozvědět, kde se nacházím. Případně jaké bude v daném místě počasí. Neustále nadšeně nabíhající bulvár a "sociální sítě", které mi nabízejí přihlášení zdarma kamkoliv kdykoliv, když se mé prsty neobratně přiblíží k displeji už mám pomalu "vyvražděny". Jestě jeden večer nad obrazovečkou, nalepit pancéřové sklíčko na displej a na čočky foťáku proti poškrábání a mohu ho začít používat.  




Mám pocit, že se Schumacher v posledním odstavci inspiroval Hellerovou HLAVOU XXII. 
Ale - nebyl první. Těchto "nekonečností" je v našem právním řádu mnoho. [;>D)

6 komentářů:

  1. Jo, některé informace jsou k nezaplacení. Mně například PC už týden nařizuje: Zjištěn problém se systémovým programem.... A co jako mám dělat já? Žádají, abych zadala heslo. Zadávám jako mourovatá - odpověď zní - heslo je chybné. Furt dokola. Tak ať to nějak spravěj, co je mi do toho. Platím jim, ať tedy udržujou.Velký bratr šmíruje jako divej! Je to jako kdysi VB.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberte to osobně!
      NO, ASI JSTE UDĚLALA CO CHTĚJÍ, VYZRADILA JSTE MOŽNÁ SVOJE HESLO JAKO DIVÁ. Můžete to dělat furt dokola, ještě heslo k bankovnímu účtu, heslo k mailu, stačí Vám napsat "zadejte" ?
      Jednoho dne, až budete dostatečně vystrašena, příjde žádost ve tvaru: vyskočte z okna a potom zadejte heslo? Provedete to také furt jako divá?
      Tak to bylo je a bude, věř a víra tvá..........blahoslaveni budou ti......
      Vše dobré. 4P

      Vymazat
  2. No jo, EKo, vím, že za blbost se platí.Ale vyzradit heslo jsem vlastně nemohla. Protože jsem chaotik, našla jsem nějaký heslo ve starém notýsku a to už dávno neplatí a nebo bylo k něčemu jinému. Takže jsem si - sice z blbosti,ale dobře s VB pohrála. Chudá duchem jsem, to máte recht! Co byste chtěl od ženský, že jo? Ale zase umím výbornej guláš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak guláš jo?
      A co tohle:
      https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ossobuco+recept

      4P

      Vymazat
  3. RECEPT NA OSOBUCO NELZE rozKLIKNOUT. To dělávala moje máma, a pamatuju, že to bylo vynikající.Kouknu se na recept. Už jsem to nějak pozapomněla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.apetitonline.cz/recepty/4645-italske-ossobuco-zakladni-recept.html
      Další pokus na dobrotu.
      4P

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)