Prohledat tento blog

pátek 5. června 2020

Vlky z lesa žene vztek

https://youtu.be/OjABBuFnsgw
   Shlédl jsem video, které doporučil jeden diskutér z blogu "Šumavák bloguje". Velmi zajímavé a je 99,99% jistota, že je v našich médiích neobjeví - ani jako odkaz, natož aby se jim někdo z našich "pokrokových" žurnalistů sebeméně zabýval. Škoda. Je to pohled Čechů přímo ze Států. 




  Určitě je to pěkné vystoupení, rozumné a dokonce i velmi přirozené, na nic si nehrají, vyprávějí, vzájemně se doplňují, přerušují se. Sedí v parku a povídají. Střihů je tam málo. Tihle lidé (youtubeři) jsou sice  extrémní extroverti, ale to na věci nic nemění
(Roztodivných videí od této dvojice je tam víc.)

   Vím, že je to nesmysl, že sklidím posměch, ale už po několika sekundách jsem konstatoval, že pán je "tlustý jako prase" a paní na tom není o moc lépe.  Nemlaťte mě, ale pro mě je prostě tlustý člověk člověk se slabou vůlí, který to, jak vypadá, jak ho to zatěžuje zdravotně atd. "slabší kus".

   Všechno, co ti dva říkají mám potvrzeno od lidí, kteří se, na rozdíl ode mě, za velkou louži podívali. Má současná zubařka kdysi ležela v USA na chodníku, když jen šla kolem jakési demonstrace a policie ji považovala za účastnici. Dokonce byla pak zavřená a byla velmi šťastná, že ji nakonec včas pustili domů a mohla odletět. Kdyby si nelehla na zem, mohla klidně schytat pár gramů olova. Takže ve Státech je policie velmi, velmi ostrá a ten pán, kterého oslovuje jeho polovička "Balů" (velmi přiléhavá přezdívka) popisuje jen a jen skutečnost.


 
  Na druhé straně - ten policista, který černochovi klečel na krku a udusil ho je podle pohledu taky vemi "ostrý hoch". Kdyby pod jeho podobenku někdo napsal, že je to nacistický fanatik z II. světové, nikdo by se nad tím asi nepozastavil - vypadá tak. 

   Ostatně i zbývající tři policisté, spoluiobvinění ze "zabití" vypadají taky dost ostře. Malé dítě bych jim svěřil k hlídání s obavami - i když, a to platí i k mému předchzímu soudu - zdání často klame




Takže je to asi nešťastná shoda náhod. Setkaly se dva antagonistické typy. Ale celá ta smrt byla jenom malou počinkovou náložkou, která způsobila velký výbuch. 


   Na jedné straně stojí lidé, kteří nechtějí dodržovat pravidla a zákony: mladí bez perspektivy, feťáci, černoši atd. Nechci říkat spodina, ale jak to nazvat? (Docela mě zaujalo, že tam chybí Asiaté. Proč? Demonstrovat přece umějí - viz Hongkong.)

   Na druhé straně barikády jsou ti, kteří přece jen mají nějaký ten majetek, nějaké postavení, nějakou perspektivu a přejí si, aby se dodržovala pravidla, zákony. Bez ohledu na barvu kůže nebo původ. 

   A možná proto zatím nevyšli do ulic. Jenže - když si ta revoltující (zatím) menšina prosadí "černou policii" a podobné věci (bourání soch k tomu patří taky) buď do těch ulic vyjdou a budou mít legálně držené zbraně sebou a nabité nebo se ocitnou v postavení naprosto podřadných lidí, kterým kdokoliv může vzít majetek, manželku nebo i život. 


   Ta společnost, která má v USA v současnosti tendenci převzít vládu pochopitelně neudrží ani technologický rozvoj, ani hospodářství v chodu,  nastane bída a ti, kteří budou mít kam a pokud to půjde, tak emigrují. Před sto a více lety to bylo naopak - Amerika byla "země neomezených možností", země zaslíbená.  


   Málokdo bude mít odvahu a hlavně trpělivost (jedná se o období několika generací!) čekat, zda se Amerika vzpamatuje a obnoví svůj řád. Co je ale nebezpečné i pro Evropu a zbytek světa je skutečnost, že Amerika je nukleární velmoc. Pokud se takoví, kteří dneska pobíhají po ulicích, řvou a demolují okolí, nebo mnohem spíše ti, kteří se dneska s pocitem, že se jim takto podaří získat nad Anmerikou moc dostanou k "červenému knoflíku", mohou klidně spustit III.WW. Pak už to ale nebude věc Ameriky, ale celého světa a naše dnešní problémečky se stanou dávnou minulostí, která nebude mít ve zničeném světě žádnou důležitost. 




   Za několik set let, až se lidstvo opět dostane na dnešní technologickou úroveň se budou budoucí kosmonauti hrozně divit, co že to stovky roků stojí na Měsící nebo na Marsu za podivné předměty, které vypadají, jako by je vyrobil kdysi dávno někdo na Zemi.


Astroláb nalezený v Egejském moři a podobné nálezy jsou právě takové důkazy
zpětného pohybu civilizace.   

Divíte se, že sbírám, postkatastrofickou literaturu, dystopie?

13 komentářů:

  1. Zajímavé snad je, že mezi početnými US fyziky s kterými jsem v životě měl co dělat, nebyl ani jeden černoch. Pokud to nebyli běloši, měli japonský původ. Ani míšenci s africkou krví mezi nimi nebyli.
    Mezi těmi bělochy v jaderné fyzice a jaderné chemii (můj obor) nepřehlédnutelný podíl fyziků se židovským původem.
    U Rusů to zase byli všechno Rusové a Ukrajinci, jewrejci ovšem vždy v opatrném stylu, jen aby příliš nevyčnívali. Nějaké Kalmyky, Kazachy a pod. byste mezi nimi marně hledali.
    Ve středu jsem navštívil svoje bývalé pracoviště, 20 roků poté, co jsem byl penzionován. Po té partě fyziků, kteří tam byli ještě se mnou, už tam není nikdo, samozřejmě jsou také už přes 80, pokud vůbec.
    Co mne překvapilo, je vysoký podíl Rusů, kteří v Bavorsku tu experimentální fyziku vedou, odhaduji, že každý pátý profesor je Rus. Ale podle jmen jsou mezi nimi opět zčásti i jewreji.
    Můj šéf, už před 16 lety zesnulý, byl průkopníkem spolupráce s Čínou. Měli jsme první nadějné čínské fyziky na stážích, velmi skromné a pilné lidi.
    Zcela opačně Indie, ta posílala už pány v t.zv. "nejlepším věku", zřejmě za odměnu. Ti ovšem v laboratořích nebyli příliš produktivní.
    Proč to všechno tak podrobně rozebírám: z Afriky nebo s africkým původem nebyl v Garchingu nikdo.
    Teď ovšem vyvstává otázka: proč? Je to jako s auty, všechna mají 4 kola a řidič zírá dopředu. Přesto však, některá jsou velmi žádaná, jiná málokdo chce. Čím to?

    OdpovědětVymazat
  2. Hojahoj, Mildo. Čím to je, to netuším, ale zato vás pěkně zdravím a doufám, že si dobře žijete a že vaše sluneční hodiny ukazují pořád přesně.Jsem ráda, že se ozýváte, je to taková hezká propojka s minulostí.Jestlipak rostou houby? Na tu odyseu s nimi já nikdy nezapomenu.Až se tady bude něco houbového probírat, přihlásíme se určitě s tím naším příběhem.
    Mějte se krásně v dešti i ve slunci!

    Astra

    OdpovědětVymazat
  3. Moje sluneční hodiny ukazují každý rok o trošku chybněji. Slunce ztrácí hmotu tím zářením, tudíž klesá i gravitace, dráha Země se velmi nepatrně ale jistě mění. Otáčení Země je také stále pomalejší, příliv a odliv je ztráta energie. zpomaluje nejenom měsíc, ale i Země, ovšem velmi těžko měřitelné. Oba vlivy se sice částečně kompenzují ale po pár miliónech roků bude ten rozdíl znát.
    To nás už ale nic bolet nebude, že?
    Dnes jsem si šel ta houbová pole prohlédnout, je tam hezké vlhko, ale houby jenom žampióny, ty rostou snad pořád, takové ty bílé koule, obrovské pýchavky, lišeje na pařezech ale do polévky nic. U nás je zřejmě dost kyselá půda,dlouhé sucho dalo podhoubí zabrat. Teď je tam dusí tráva, vytěžené stromy tam chybí, je tam moc světla. Kolem nás se neobyčejně těží, kůrovec ten les opravdu zdecimoval.
    Dnes jsem se vrátil na hájovnu, hranice s Německem je od středy poledne opět v normálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mildo,uchvátil mě váš výzkum na téma sluneční hodiny. Všem těm okolnostem rozumím též velmi nepatrně, ale můj obdiv máte.
      Na revanž přikádám jiný "výzkum" jen tak pro zábavu.

      Příroda se dokáže sama obrozovat, není se čeho bát. I ty houby vylezou na povrch a udělají radost.Ale s kůrovcem je docela drámo.Viděla jsem tuhle v televizi report o tom, jak se rychle sklízejí lesy po kůrovci. Hlava mi ale nebere, že lesáci pokácené stromy ihned na místě zbavovali kůry a nechávali ji ležet v lese. Oholené kmeny pak včetně zavrtaných kůrovců kamsi vyvážejí, tudíž je roznášejí tempem do jiných oblastí,kde třeba ta zvířátka ještě nebydlí.
      Též mě nenapadlo, že vzhledem ke koroně jste ještě nemohl do chaloupky. Tak si to tam teď užijte ze všech sil!


      Vymazat
    2. Neumím to vdeo přidat do komentářů, mohu jedině p=oslat odkaz na stažení. Tady je:
      https://uloz.to/file/dQdjJ850Yk0j/6452f624-7ade-4e99-81e8-a96e1c3e20a3-mp4

      Vymazat
  4. Omylem jsem smazal Mildův komentář, tak tady je:

    Sluneční hodiny mají jiný ciferník, když slunce nesvítí, nefungují.
    Ale to číslo 12 má už odjakživa magický význam. Je základem řady starověkých jednotek, třeba veletucet vajec, 12 x 12, kopa,5 x12, dnes jsme už ten důvod ztratili. Desítková soustava se orientuje na počtu prstů obou ruk. Kde ti staří vzali zrovna těch 12, už zkrátka nevíme. Ještě Kristus měl 12 apoštolů. Proč ne třeba 11, jako Klapzubova jedenáctka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč dvanáct? Protože kruh se snadno dělí na šest dílů a ty na polovinu. A ty poloviny zase na polovinu a je tu 24 dílů pro celý den - 24 hodin. I na slunečních hodinách je to základ, který jhe koriguje na zeměpismpnou šířku.

      A taky: Ježíš měl původně apolštolů třináct, ale jeden z nich, Jidáš, ho zradil.
      I proto je třináctka často považovaná za nešťastné číslo.

      Vymazat
    2. Dík pánům za odpovědi!

      Vymazat
    3. Třináct jich současně nebylo, Matěj byl vylosován až na uvolněné místo po Jidášovi.

      Vymazat
    4. Bibli jsem četl, ale ne tak podrobně. Díky za opravu.

      Vymazat
    5. Bible, to je trochu nepřesný pojem. Máme Starý zákon, tam se žádní apoštolové nevyskytují a Evangelia, čili Nový zákon. ten pojednává o Ježíšovi. Z Evangelia sv. Jana,jeho část Apokalypsa, se běžně nevydává.
      Starý zákon je mnohem obsažnější, čtenář to tak polopatě nevidí, je to ale základní učebnice lidského spolužití, kde se vše vysvětluje na příkladech ve formě povídek.
      Zabýval jsem se historií matematiky, středověké základy připomínají formu, kterou používá i Boble. Al Chorezmí, po němž se ta věda jmenuje Algoritmus, ty příklady popisoval shodnou formou, povídka třeba o Lilaváti, dívce s mandlovými očima, která měla na míse určitý počet..... atd.
      Arabská literatura se čte spíše jako poezie- ale poezie v tomto světě nemůže konkurovat s brutalitou.
      (Chorezm je město pod Kavkazem, kolébka matematiky).

      Vymazat
    6. Jistě, ona biblická "podobenství" vysvělují či učí morálku křesťansko-židovské kultury. Většina z nich se dá použít i dnes. Proto ani jako bezvěrec (ne však ateista) Bibklí v žádném případě nepohrdám, je to jediný starý text, který je všeobecně známý a donedávna i respektovaný.
      Bioblická ponaučení jsoum v nás i když nevíme, odkud tyemn imperativ vlastně pochází. Odklon od Biblem je, jak vidět rozklaný element naší kultury, Můžene se snažit io njinou interpretaci, vést spory o jednotlivostech, ale jako celek asi bude nutné Bibli respektovat. Pokud chceme přežít s naší kulturou. Jinak tu bude kultura jiná, mladší a o dost primitivnější - islám.

      Vymazat
    7. Musíme si uvědomit, v jakém stavu bylo publikum těch moudrých autorů Bible, kteří chtěli svým potomkům zanechat dobré rady do života.
      Když budu přednášet třeba o fyzice žákům páté třídy obecné, musím volit jinou formu, než v diskuzi mezi absolventy Matfys. Prostě tam, kde chybí základní pojmy, musím je nějakou formou, srozumitelnou i těm nedostatečně vzdělaným podat sám.
      Samozřejmě z nich jednou přednáškou neudělám vědce, ale kdyby se podařilo vzbudit zájem, už to by byl dobrý výsledek.
      Takže i ti bibličtí prorokové a spisovatelé měli svůj cíl- udělat z chaotického houfu kulturní společnost. Dodnes ještě nedosáhli cíle, lidstvo stále ještě potřebuje co nejvíc rozumných lidí jako oporu proti aktivistům, demagogům a diktátorům všeho druhu. Rozum je to, co nás odlišuje od zvířat, ale pozor, není to důvod, cítit se jiným tvorům jako vysoce nadřazený.
      I méně vyvinutí potřebují naši pomoc, v tomto světě zatím převládá hrubé násilí. Silnější sežere toho slabšího, v rozumné společnosti musí najít každý své bezpečné místo.

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)