Prohledat tento blog

sobota 2. ledna 2021

Oslík a Robejšek

 Tušil jsem, že Petr Robejšek bude některé lidi iritovat. Právě proto jsem to vyvěsil.

   Ovšem 100% opak Robejškových názorů se zase příliš nelíbí mi. 

   Nejsem ani ekonom, ani filosof. Ale koukám kolem - a poslouchám/čtu. A to, kam se řítí anti-Robejškův svět se mi jeví jako veliký průšvih. To co se t.č. děje  USA je nepromyšlený způsob, jak ten "kapitalismus" nějak modifikovat. Bourání soch a líbání bot černochům je poněkud nesmyslný způsob. Severní Korea a Bolsnárův systém také. To jsou jenom takové trapné pokusy -  něco jako "Kulturní revoluce" v Číně nebo "reformy" Pol-Potovy, o komunismu ruské provenience nemluvě. A Zelení, Multikulti a podobní blouznivci. 

   Otevřu si jakýkoliv web a co vidím: Katastrofické scénáře o covidu 19  - a pod tím názory, že ti mrtví vlastně neumřeli na nějakou "chřipečku", ale smutkem, protože nemohli do hospody nebo na lyže. A vedle toho blikají reklamy na věci, které si 98% čtenářů nemůže pořídit i kdyby chtěli. Hodinky za 50 900.- (ale poštovné zdarma!). Nové tenší mobily, větší televizory, modernější elektro auta. A hned vedle slevy v Lídlu na obyčejné jídlo. Sleva na bramborách o celé dvě koruny na kilo. Brexit jako obrovský průšvih EU - a hned vedle návod, jak obejít ta hnusná "vládní nařízení proti omezení". A vláda to (pochopitelně) nezvládá a až hloupí ovčané konečně pustí opozici k vládnutí tak.... Tak nic.

  Prostě naše civilizace je v senkrůvně už skoro až po krk. Pocit sounáležitosti s jinými lidmi ty "svobodomyslné" z nás prý uráží - omezuje jejich možnosti "podnikání". Pokud nemohu otevřít svou hospodu, fitcentrum nebo divadlo, padá svět. Bourá to jejich "celoživotní dílo". 

   Ten "kapitalismus" totiž už dávno není žádný kapitalismus. To je prázdná plechovka, o které se povídají pohádky, jak byla kdysi plná. To, co hýbe světem je něco jiného než logika, přirozenost. Ten náš svět je umělý a jak říkávala moje tetička "vyhnaný na práškách". 

   Petr Robejšek (dvakrát jsem s ním chvilku mluvil) se mi jevil jako velmi moudrý pán.  Proto v politice nemůže mít úspěch, což některé zdejší poznámky jasně ukazují a ukazovat budou. Robejšek nelpí na nějakých "tezích", "zákonech kapitalismu" atd. Protože taky vidí, že to, co se děje v "civilizovaném světě" je úplně mimo chápání obyčejného člověka. Platí tu jen zákony zisku. Těch nebo oněch. Bezohlednost. Boje mezi giganty. A ti nehledí, po kom nebo po čem při boji šlapou. 

   Ale co s tím ziskem/bohatstvím  budou ti nejbohatší dělat? Zatím to vypadá, že si budují za zdmi hlídaných resortů jiný svět, jen pro sebe. Několik světů, mezi nimiž s přesouvají soukromými tryskáči. Ten "zbytek" zeměkoule jim na to přispívá - ze 100%. 

Mimozemšťani.

Dystopie dnešních časů. 

Netřeba vymýšlet nějaké nové.

===

Pro kritiky: To, na co upozorňuji není žádná reklama na komunismus nebo na cokoliv jiného. Nebuďte, prosím, tak prostoduší. Jenom se pokuste vyhlédnout ze své bubliny ven, do reálného světa. Stačí jen letmý pohled za kulisy. Asi celou technologii, jak funguje scéna nepochopíte. Nevadí, ale neposlouchejte režiséry, že se to nesmí. 

Ano, nesmí - pokud hodláte respektovat jejich pravidla. Pak ovšem raději zajděte za suflérem, ať vám nahodí pár prvních slov vaší přidělené role. A hrejte (si) klidně dál.



 Princip stále udržitelného rozvoje. Zjednodušené schema.



3 komentáře:

  1. S něčím se dá souhlasit, ale zdá se mi, že Robejšek začíná blbnout.

    OdpovědětVymazat
  2. Není co komentovat. Dřepím na druhém sloupku a souzním....

    Zato bych se rád dověděl něco o ústavních kazeťácích. A o gramofonech. Na čem přehráváš. Jak to funguje. A tak vůbec o audiopábení.
    Stroj který budu zprovozňovat je Technics RX 501. S jednou mechanikou. Sice už z plastové doby, ale pořád lepší než co v nabídce je nového.

    OdpovědětVymazat
  3. Dám info o ústavních kazeťácích - ale musím se podívat na typy. Loni na jaře jsem použil jeden a jen jednou. Jeden z nich je "obousměrný", ale bez vrťavé hklavičky, takže kolmost se moc nemění, druhý je jednosměrný. Ale opravdu kazeťáky mi nepřirostly k srdci. Malá mechanika, vytahují pásek po několika přehráních, kazeta se často mechanicky "zadírá"", aby z kazety šel jakž-takž zvuk musí být vysoce kvalitní atd. A čistota hlavy je taky problém. Pro nás byly jen jako zdroj nahrávek, které se nedaly sehnat jinak. Na netu toho tolik nebylo jako dneska. Ostatně můj vztah k DAT je taky takov vlažný i když kvalita je opravdu dobrá - pokud je všechno nové a čisté. S DAT-kami jsme jeden čas jezdili na zájezdy, než je převálcovaly MD-disky, které sice používají ztrátovou kompresi ATRAC, ta slyšet moc není, ale hlavně - hraje to kdykoliv si vzpomenu. Vadná MD media jsem myslím našel za těch deset let, co byly v provozu tak asi třikrát*. A přenosný MD je dokonce menší než kazeťák CC.
    */ dvakrát tak, že se představení zastavilo. Pak jsme jeli ze dvou strojů paralelně a když s něco přihodilo, jen se prolnul hlavní na záložní, který byl synchronní s hlavním, Pochopitelně - už se to nikdy nestalo. [;>))

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)