Prohledat tento blog

středa 6. ledna 2021

Pomsta a uzený chutnaj líp studený

    Tímto lehce upraveným rčením bych mohl začít s několika větami o  jedné vlastnosti malých lidí. O mstivosti už bylo napsáno hodně (zbytečných) slov. Některá rčení jsou přímo okřídlená třeba ta o "čínské pomstě. Bývá hodně rafinovaná, tak rafinovaná, že akt pomsty už často není moc patrný. Třeba ta čínská. Kdysi velká a slavná říše, ze které se šířily mnohé nové technologie. Střelný prach, rakety, hedvábí. 

   Pak byly postupně překonány Evropou a Novým světem - aby nám v posledních letech, či spíše desetiletích zase připomněly, že Čína není jen 1,4 miliardy lidiček, která "má ráda rýži", ale že ta skoro téměř jeden a půl miliarda lítá do kosmu, staví železnici na náhorní planině v Tibetu, kde to nikdo jiný nedokáže, mosty nad údolími, z jejichž konstrukce se tají dech - ale taky má jednu z nejsilnějších armád světa. Nedodržuje sice "lidská práva" ve smyslu našeho Starého i nového světa, ale její hospodářský i geopolitický význam stoupá, začíná přebírat roli "kolonizátorů v Africe i na Východě. Investuje, získává vliv jako každá velmoc. A můžeme si dělat šoufky z čehokoliv, ale čínský Králík jezdí po Měsíci v době, kdy Amerika řeší problém s menšinami a nastupujícím neokomunismem a Evropa s výměnou svých stagnujících obyvatel za nové, kteří se dokáží na novém působišti působivě namnožit. Jejich ženy jsou sice v postavení "lepších domácích zvířátek" - ale jsou schopné a snad i ochotné rodit nové a nové mohamedány zatím co ty naše hledají "osobní svobodu" v tom, se nenechat očkovat, žít bez partnera, žádat v každém myslitelném oboru paritní zastoupení - a přepracovávat klasické pohádky na genderově vyvážené. 

      Nicméně pomsta bývá vzpomínána ve všech možných historických pramenech tady i za Velkou louží jako významný prvek, který řídí konání lidí. I ten pán s knírkem jménem Adolf vzpomíná ve spisku "Mein Kampf" na důvod, proč se musí Německo stát tisíciletou říší, vyvoleným národem. Je to ponížení, kterému bylo vystaveno Německo po prohrané první světovém válce. I moje prateta z Drážďan, moc hodná stará paní považovala Hitlerovu Drang nach Osten za ideu správnou a jedině možnou už z dob před první světovou. Protože když ne Německo, tak kdo?  A to ji Áda poslal manžela umřít ke Stalingradu a nepřímo ji zbavil veškerého majetku. 

   Podobným pocitem se řídí každý mstitel. Chce dosáhnout "spravedlnosti" bez ohledu na to, zda výchozí stav nebyl způsoben jinou nespravedlností. Ostatně - spravedlnost patří mezi nejgumovější pojmy vůbec, stejně jako právo nebo pravda. A ta "spravedlnost", která bývá často jen převlečená nenávist si velmi často vybírá náhradní cíle. O jednom korepetitorovi, kterým měl krásnou a "dajnou" ženu jsem už psal. Za svoje ponížení, za své neustále znova a znova nasazované parohy se pomstil člověku, který mu vlastně zachránil "kariéru". Ale až za řadu let. Schovával si pomstu na vhodný okamžik, který nastal v momentě, když se ten člověk, který ho chránil měl stát ředitelem velkého divadla. I když měl biblické jméno, tak se pomstil jako pravý Čech. Udáním, byť falešným. 

   Nebo další příhoda z našeho domu. Nastěhovala se tam mladičká baletka z Ruska. Nesmírně pracovitá a talentovaná. Chtěla na Západ, ale zjistila, že tady může mít úspěch také. A balet tu není až na tak nízké úrovni. Poctivá práce (čti dřina) a nebývalý talent z ní rychle udělal  primabalerínu. Zbytek partají neměl s divadlem nebo baletem nic společného, ale zato ji pomlouvali, kde se dalo a dávali ji ostentativně najevo, že pochází ze země, která nás připravila o možnost získat "svobodu". Neodpovídali ji aspoň na pozdrav.  Jistěže si za to mohla ona sama. V roce 1968 ještě několik let nebyla na světě. Ale to nevadilo některým spolunájemníkům, aby na ni nepsali udání. Že prý neslaví Vánoce! (Nakonec to skončilo tak, že jsem jí donesl talíř cukroví, aby někteří jasně uviděli, že kurňa slaví! Ono se totiž nebylo proti komu ohradit. Anonymovi to těžko dokážeš.) 

   Další mstiví lidé? Spousta! Třeba ten hoch z  University of Tennesse, Knoxwill, Jimmy Galligan, který si schoval soukromý 3" tweet jedné své bílé spolužačky, která, když udělala v patnácti řidičák tak řekla "Už můžu řídit, negří!"

   Použil ho ve vhodnou dobu a zamezil ji tak ve studiu.  Ano, ale proč ta koza vůbec něco dávala na sociální sítě? Protože byla v patnácti blbka. Proč je ten hoších tak mstivý? Asi se o ni ucházel a byl odmítnut. Proč univerzita reagovala tak silně? Asi je její vedení podělané strachy. Proč je podělané strachy? Protože v akademických kruzích v USA je už promořené neokomunismem (aktivismem atd.) Proč se tyhle teorie tak rychle ujímají v praxi? Protože se lidé mají příliš dobře. Nejen v USA. Rouhání tak jako ve středověku. Možná začnou ta čtyři slova i upalovat. USA a Západ se obecně už blíží k mohamedánskému modelu života. Nebo k atmosféře v Protektorátu Čechy a Morava za okupace. "Vražda na tyranu není zločinem!"- vzpomínáte?      

   Jak se liší upalování osob za středověku od upalování osob v muslimských státech státech? Koniášovo pálení knih od klácení soch v USA (a Praze)? Nemnoho že? Když nestačí argumenty, použijeme teror.

Tohle všechno je smotáno do chumlu nenávisti. 

   No a tlak vyvolává protitlak. Až jednou pomine šílení s BLM, gender atd. dá se čekávat, že nastane větší segregace, nerovnost ras a podobně. Čistě preventivně, na zastrašení. 

Nebo pomsta, chcete-li.




3 komentáře:

  1. Snad se na delší výhled přece prosadí zdraví, nedeformovaní lidé. Dnes jsem viděl mapku, kde zvítězil ve volbách Trump a kde kavárna. Akrivisté a demokráti převažují v bohatých střediscích na pobřeží pacifiku a atlantiku. Uvnitř Ameriky, kde se především pracuje, převládají voliči Trumpa. Má to svoji logiku, Trump vsadil na průměrné a podprůměrné Američany, zejména venkovany a ty zajímá hlavně zaměstnanost, platy a poplatky. Trump přidusil státní výdaje, podpořil místní výrobce a bojoval hlavně s dumpingem z Číny i jiných zemí. Jeho dost nedomyšlené řeči nijak neanalyzovali, pro ně platily jeho výsledky.
    Hillary se zřejmě její pomsta zdařila, ale sama z ní nic nebude mít a zvolený stařec to zcela jistě nedotáhne, za 4 roky to převezme někdo mladší z Trumpova týmu.
    Pokud jde o ty všechny módní genderové teorie, u nás se kdysi říkávalo, že Pámbu najde na každý hrnec správnou pokličku. Dvě pokličky jsou nám na nic, stejně tak dva hrnce bez pokličky nejsou plně použitelné.
    Pamětníci přežili už nesčetné hysterie a šílené hnutí, od německého socialismu, rasismu, po umírání lesů, šílené krávy, ptačí chřipku, tání ledovců. Třeba dnes sdělují Rakušáci, že na jejich ledovcích přibylo čtyři a půl metru sněhu a že je tam -18°C. Šílená Greta už nestávkuje, ale chce do školy. Svět má zkrátka svůj běh, vše, co odporuje přírodě, musí zajít samo na sebe.

    OdpovědětVymazat
  2. To jistě, protože takové "myšlenkové experimenty", když se dostanou do praxe končívají tragicky. Otázka zní jinak: jak dlouho bude trvat světu aby si uvědomil, že tohle je slepá cesta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak dlouho?..........na to je jednoduchá odpoveď : AŽ NA VĚKY
      4p

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)