Prohledat tento blog

pondělí 22. února 2021

Zaručené zprávy


   Rozhlas, televize i internet jsou zavaleny informacemi z roztodivných zdrojů, jejichž tvrzení se nedá rozumně ověřit. A ty informace si odporují. Nejčastěji se jedná o osobní názor některého poněkud slavnějšího člověka, který se obvykle tváří, že ví všechno. Většinou na téže stránce najdete další názor dalšího člověka, který tvrdí opak se stejnou jistotou. A na internetu se pod každým takovým článečkem vytvoří nechutný "ocas" diskutérů, kteří si vzájemně nadávají a zesměšňují se navzájem. Vláda vydává ústy svých členů vzájemně si odporující prohlášení, která další den (i tentýž) změní.


   Vezměme třeba takový výskyt viru ve veřejném prostoru a nemocnost. Zdá se, že to nemá žádnou souvislost. V Brně, kde bylo minulý týden  149 nakažených na 100 000 obyvatelé dělali stěry z všech možných povrchů v nákupním středisku Šantovka. NIC! 

   V uzavřeném okresu Tachov, kde se desinfikují zastávky MHD i dětská hřiště je ovšem číslo nakažených pohých 16 na 100 000 obyvatel. (Oficiální data z "kovidové" databáze ze dne 14/2/2021). Nějak mi to nejde do hlavy. Devětkrát méně než v Brně a takové manévry. Buď údaje v databázi nejsou validní nebo se někdo zbláznil. Případně někdo fixluje.

   Specialista z ústavu, kde se měří parametry roušek a respirátorů (a filtrů obecně) promluvil v TV. Klidně a zdá se, že k věci. Jméno jsem zapomněl.

 Z reportáže /rozhovoru vyplynulo že:

  • u respirátorů i roušek je podstatnější, zda těsní na obličeji nebo ne. Netěsnící respirátor jakékoliv třídy je horší, než dobře přiléhající látková rouška třeba z trička. Muž s bujným plnovousem je na tom skoro stejně, jako muž bez respirátoru. 
  • špatně nasazený respirátor "pod nosem" nechrání vůbec. Je to jen jakýsi nesmyslný módní doplněk.
  • čím je respirátor účinnější, tím hůř se přes něj dýchá.
  • to, že je na respirátoru napsáno, že je "nano" mnoho neznamená,. Nanomateriálů je celá řada s různými vlastnostmi.
  • respirátory s výdechovým ventilem chrání jen svého nositele. Je-li ten infekční, rozšiřuje virus do okolí jako by respirátor neměl 
  •  respirátor pro lékařské účely má životnost maximálně osm hodin. Při normálním používání je možno respirátor nebo roušku používat řadu dní, pokud ji po každém použití prostříkáme alkoholem nebo isopropylalkoholem a necháme vyschnout. Virus nepřežije na respirátoru déle než 48 hodin. Tedy po té době můžeme respirátor používat  bez nějakých úprav. Výrobci to ovšem neuvádějí, protože by jim  snižovalo odbyt.

   Řekl toho mnohem víc, ale už jsem ten rozhovor nikde nenašel. Po vypuštění zprávy o povinnosti nosit zvýšenou ochranu se obyvatelstvo nahrnulo do obchodů a respirátory téměř vykoupilo. Ve skutečnosti je tohoto materiálu dost. 


Johne, co ti to udělali...

   Vzpomínám si na jednu dávnou příhodu z Benátek. Před polednem přišla průtrž mračen. Turisté byli jen v košilích - bylo přece léto. Pršelo dost dlouho a mnozí z nich, schovaní pod střechami se potřebovali včas dostat na parkoviště nebo na nádraží. Toho využili místní podnikaví kluci. V obchodech skoupili takové jednorázové pláštěnky, vlastně jen plastové pytle bez rukávů, které se přehodily přes horní půlku těla. Normálně ten kousek silonu stál cca 100 lir - asi asi jako presso piccolo. Během několika desítek minut  cena té pláštěnky stoupla  na dva i tři tisíce lir tedy na cenu levného tranzistoráku. A šly na odbyt báječně. Jak déšť ustával, cena se rapidně snižovala a ti, kteří nestačili prodat nerozbalené pláštěnky je vraceli obchodníkům - ale už jenom za padesát lir. Ztráta, prostě volný obchod. Ale skutečnou ztrátu myslím nikdo z těch malých překupníčků neutrpěl. 

Proč na to vzpomínám? Protože se vyrojilo spousta výrobců módních "nano" roušek za neskutečné ceny. Ale když ji opravdu potřebuješ a nedokážeš několik dní počkat nebo chceš vypadat "chic" (teď se říká "in") tak si pořádně zaplatíš. A ať všichni vidí, že na to máš. [;>))

   Proč to píšu? Mám takový (zcela neuskutečnitelný) nápad. Pár poctivých novinářů si dá tu práci a stvoří web, kde budou jen ověřené informace od skutečných odborníků. Klidně i placený - hledáním pravděpodobných zdrojů člověk  ztratí soustu času. Jenže - kdo by to zorganizoval? Je mi jasné, že by do toho rád dal nějaké peníze nějaký sponzor - ale ten by vzápětí začal mluvit do obsahu - tohle ne, tohle zdůraznit  a nezávislost a tím pádem i serióznost by byla ta tam. 

   Nebo vypnout internet, hlavně sociální sítě. Jenže chápu, že to nejde - přes ně se teď obchoduje, učí atd.  Ale možná by to mnoha lidem vyčistilo hlavu. Možná by se trochu zmírnila ta všeobecná nenávist. 



Takže nic. Nicméně se může stát, že jednou síť sítí odstavena bude. 
Občanská válka, přírodní katastrofa... 

=====================  

Jako obvykle apendix, jen dvě otázky:

  • Jak bude policie kontrolovat, zda je rouška "nanovláknová" nebo jen tak vypadá?
  • O kolik více chrání respirátor nošený "pod nosem" než rouška, nošená stejným způsobem?

A jedna reklama:



9 komentářů:

  1. Nedělejte si prču.Situace je vážná!
    Většina německých dětí se vrátila do škol. Země na testování nespoléhá,Piloti za lockdownu rezaví,Sociálně slabší dostanou zdarma,Nepotřebujete mít kapacitu Einsteinova mozku,Vaše vláda z vás má strach. Už chápete? Ne? Od března vláda nařizuje respirátory či adekvátní ochranu všude, kde se vyskytují alespoň dva lidé,TAK!
    Všechno je to tady: "„Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Krédo nekrosadisty a kanibala Hojera s IQ 88" převzato z SEZNAM.CZ
    4p

    OdpovědětVymazat
  2. POZOR!
    88! Heil Holbein! 888! Hip hip Holbein! | Holbein.cz
    4p

    OdpovědětVymazat
  3. A je to tu!!!TRESTPIRÁTOR je na frňáku. NA ZÍTŘEK JSEM POZVANÁ PRAKTIKEM NA KOVIDOVOU DÁVKU ZLA. MÁM TO DEN PŘED NAROZENINAMA, SNAD SE JIch DOŽIJU. Pravda je, že není o co stát, ale právě jsem dokončila všechny notářské náležitosti, aby se poté moji tři dědicové neporvali.Bude to tak, jak chci já a MAUCTA. Stejně je ale hloupý, že se člověk nedozví, jak to všechno nakonec po něm dopadlo.

    Když jsem vyklízela pozůstalost po tchyni, bylo tam šíleně moc fotek z jejího života. Nechala jsem si jen pár, pro vzpomínku,ostatní jsem trhala a skončily v popelnici. Bývala bych pálila, to je jaksi důstojnější, ale kamna nemám. Další den jsem mohla napsat fejeton Jak jsem šlápla na tchyni. Jedna její fotka na občanku jaksi vyklouzla a já jsem jí šlápla do úsměvu.Nezasoužila si to, byla mocmoc hodná. A taky krásná.
    Zítra musím u praktika požádat o nějaké lejstro, kde by bylo napsáno, že v trestpirátoru se dusím a ve dvou rouškách na sobě ještě víc. Obávám se, že mi to bude nanic, ale zkusím to. Jináč bude v tisku mohutná zpráva, že jedna důchodkyně z Prahy se porvala s policajtem, který měřil dva metry a přesto byl zcela pošlapán. Mám v tom praksi.
    Kdybych se už víckrát neozvala, bylo to tady překrásné a bylo toho dost.....

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě mám jednu mírumilovnou zprávu. Stěhovaví holubi právě dorazili z jižních krajin. Loni to bylo 21.února. Mají tady hnízdo na lípě před mými okny. Asi hodinu seděl ten první na větvi - (nedá se poznat jestli je to panička nebo panáček), zcela utahaný a vyhublý. Po hodině přiletěl/a ta druhá polovička. Nastalo poštipování a muckání na vrcholu pouličníh osvětlení. Jsou si bytelně věrní a vychovali tady už několik dalších párů holubů. Mladé vyvádějí za léto většinou dvakrát, loni jim první holoubátka sežraly straky.TO BYLO DOCELA SMUTNÝ.
    A všechni jejich potomci bydlí tady v náší nádherné ulici, která je plná vyských skoro stoletých stromů. Moc krásná zoologická zahrada !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já do ZOO nemůžu, Koronáč zakázal. Bojím se, že na mě moji chlupatí kamarádi zanevřou nebo zapomenou. Ještě že jsem dostal vstupenku "nafurt" - vyměnil jsem ji za šest fotek - čili v průměru mě stála 3 600.- Možná jim ještě něco pošlu.
      Už přiletěli zpěváčci, takže ráno už to nejsou jenom havrani - ti dneska ráno krákali jen sporadicky a teď večer tu není ani jeden. Asi odletěli do Ruska.
      Tak aspoň krmím veverky - udělal jsem ji na stromě krmítko, od kolegy jsem dostal velkou tašku vlašáků, tak jim je tam postupně nosím. Jsou tu dvě, jedna černá a jedna zrzavá. Ale bydlí jinde, tady chodí jenom ne večeři. Na krmítko přes jiný strom nevidím, ale večer slyším neklamné hryzání. Veverka jako noční tvor - divné.
      Ale na starém bytě káňata lovila potkany taky v noci.

      Vymazat
  5. EKoargumentujnahoře24. února 2021 v 6:31:00 SEČ

    Astro, nebereš si toho trochu moc? Argumentuj jen u "toho nahoře". Doktoroj to jednoduše nařiď s tím, že ti "jménem zákona" potvrzení vyžadují, a s "jménem zákona" vůbec nemluv ,jen tupě hleď a nedej se k žádné konverzaci vyprovokovat, funguje to perfektně. Nakonec tě pustěj, jen trpělivost.
    4p

    OdpovědětVymazat
  6. Tupý pohled je mi vlastní, EKo. To nemusím cvičit. Copak jméno zákona, ale lidi pouliční dovedou taky pěkně zlobit. Zejména nějaká hysterická ženská. Ale i chlapi, nemysli si.Prostě z toho musím vybruslit, a třeba si dělám i větší starosti.
    Zářná budoucnost nám to teprve ukáže!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)